Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 08. 03. 16:44

US GDP 09Q2 - revideálás  

A pénteken megjelent GDP adat kapcsán találkoztam egy érdekes jelenséggel.

Mivel reuters és bloomberg terminál nélkül vagyok kényteleni tengetni napjaim, ezért minden adatot excel-táblákban archiválok. Ebből tudok visszamenőleg okoskodni.

Ezek az adatok általában rendelkezésre állnak, valahol CSV, valahol kapásból excel formátumban.

A pénteki 09Q2 adat kapcsán a Bureau of Economic Analysis (bea.gov) is feltette az oldalára a legújabb táblázatot. Letöltés után azonban döbbenten láttam, hogy az eltelt (és már lezárt) időszak adatai megváltoztak. Némi utánnajárás után kiderült a Kereskedelmi Minisztérium (Department of Commerce) egészen 1929-ig visszamenően revideálta – statisztikailag kiigazította – a bruttó hazaitermékre vonatkozó idősort. Így például a 2008-as növekedés csupán 0,4%-os és nem 1,1%!!!!!!



Ha csak a legútobbi negyedéveket nézem, jókora eltérésekkel vannak, überbrutál!!!!!



Ti találkoztatok a problémával?????
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 08. 03. 19:34
#5
általános iskolás koromban amikor kaptam néhány karót, megvártam míg bejön néhány jobb jegy és utólag mutattam meg az ellenörzőm az ősöknek..... így kisebb volt a balhlé....

Persze nem vagyok rosszhiszemű, de ezt nem bírtam magamban tartani... :)
guildenstern
guildenstern 2009. 08. 03. 18:40
Előzmény: #3  Phylaxa
#4
nyilván nem, de ezer oka lehet, hogy miért értelmeznek másként egy 1929-es infót, mint korábban:

- pl. megváltozik a szezonális igazítás, mert egyedi sokknak azonosítanak valamit, amit korábban nem annak láttak (cpi stat-ban fordult már ilyen elő), vagy

- elvileg lehet, bár igazából nem túl életszerű ennyire visszamenőleg, hogy a szezonális igazítás változik meg, mert a friss adatok mindig új információt adnak a gazdaságban jelen lévő szezonalitásról. De ez azért inkább csak néhány évre visszamenőleg képzelhető el

- lehet módszertani változás is, amit vissza kell vezetni

- 1929-ről biztosan nincs anyi infó, mint manapság. a GDP egy csomó becsült részinfóból lett visszabecsülve. 1929-ről épp hogy el lehet képzelni, hogy a részbecslések egy részéről új történelmi infók látnak napvilágot, amiből más becslési eredmények születnek.

de ezek csak régi esetekből szűrt tanulságok, a mostanit nem láttam.
Phylaxa 2009. 08. 03. 17:47
Előzmény: #2  guildenstern
#3
Most érkeztek be az 1929-es adatok? :)
guildenstern
guildenstern 2009. 08. 03. 17:30
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#2
a mostani adatot nem figyeltem, de úgy általában ez tulképp így normális. kevés adat - gyors statisztika, sok adat - lassú statisztika.

minél több infó jön be, annál pontosabb képet kaphatunk, és ilyenkor illik az adatokat visszamenőleg revideálni, nem véletlen, hogy egy jó statisztikai intézmény ismérve a transzparens revíziós politika is.

az amerikai gdp pedig ez ügyben az állatorvosi ló. gondoljunk bele, hogy egy ekkora országban 30 nappal az időszak után negyedéves GDP-nk van. még a külkerszámlák sem érkeznek be ennyi idő alatt.

ha ebben nem lenne revízió, akkor az csak azt jelentené, hogy a statisztikusok sumákolnak, mert olyan nincs, hogy ezek ne változtatnák meg az aggregált indexeket.

Topik gazda

shakal
3 3 2

aktív fórumozók


friss hírek További hírek