Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 05. 30. 18:16

Morvai Krisztina a Jobbik listavezetője Az Este című műsorban (2009. május 28.)  

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 06. 09. 07:28
Előzmény: #467  Törölt felhasználó
#540
Lippi!
Az állam által kibocsátott kötvény nem hitel, hanem értékpapír (akkor is az, ha a neve hitelviszonyt megtestesítő értékpapír). Mindkettő tartozás, csak pont a kezelhetőségében van a különbség.
Hitelnél van szerződő feled, akivel esetleg újra tudod tárgyalni a feltételeket.
Értékpapírnál vannak vevőid (a magyar államkötvények esetében néhány millió), akikkel csak nagyon bonyolult eljárással tudnál tárgyalni.
Az államkötvények estében Vóna átütemezési javaslata abszolút értelmét veszíti, mert ennek módja, hogy a lejáró rövidebb lejáratú papírok helyett, hosszabb lejáratúakat bocsássanak ki. Ezt viszont több, mint tíz éve csinálj az ÁKK, tehát Vona nem követel semmi újat, semmi olyat ami változtat a helyzeten.
Még érdekesebb, ha megnézed ezen papírok tulajdonosi szerkezetét. Az ÁKK 2007. évi jelentése alapján:
Külföldiek=30%
Háztartások=8%
Hitelintézetek, pénzpiaci alapok=26%
Egyéb befektetési alapok és pénzügyi közvetítők = 5%
Biztosítók és pénztárak =26%
Egyéb= 6%
Mivel a pénztárak, befektetési alapok, pénzpiaci alapok jelentős része a lakosság tulajdonában van, ezért bármely átütemezési, tartozás csökkentéi intézkedés 10-15%-ban azonnal közvetlenül a lakosság kárára történhet csak meg.
Ennél durvább hatása lenne a hatás a biztosítók, hitelintézetek esetében. Egy átütemezési, tartozás csökkentési intézkedés kb. 50%-ban ezeket érintené, ami bank és biztosító csődöket jelentene, veszélyeztetve a lakosság és vállalkozások betéteit és biztosításait. Szívna a lakosság és csődbe menne sok vállalkozás, amitől megint szívhatna a lakosság.
Ahhoz, hogy ezt a szívást megakadályozzák költségvetési pénzeket kellene benyomni a bankokba és biztosítókba=egy átütemezési, tartozás csökkentési intézkedés öngólt eredményezne, mert amit ezzel megspórolnának azt költségvetési pénzből többszörösen vissza kellene pótolni.
watson
watson 2009. 06. 09. 00:16
Előzmény: #537  exley
#539
exley, azért röhej, hogy emberek elvárják, hogy munkát adjanak nekik, segélyt, orvosi ellátást, iskolát... mert kik azok akik ezt adják??? mire fel adják??? miből adják???

Szerintem egy kormányzattól annyit lehet elvárni hogy támogasson bizonyos folyamatokat, így pl. a munkahely teremtést is, de magát a konkrét munkahelyet csodavárás helyett meg kell teremtsék az emberek maguknak.

Lehet vállalkozni, vállalkozni arra hogy másoknak szolgáltassanak, kiszolgálják mások igényeit, amivel munkahelyeket teremtenek. A kormányzat pedig támogathatja ezt a folyamatot. De a csodavárást végre el kéne felejteni!
Lehet terméket gyártani, földet művelni, kereskedni, oktatni, gyerekre vigyázni, és még sokmindent amivel másokat szolgálunk, és kemény tettekkel el kéne végre ítélni azokat akik mások ellenében cselekszenek, lopnak, rabolnak, nevelés nélkül családi pótlékot vesznek fel, munka nélkül segélyt kapnak, hivatalukkal visszaélnek, nem számolnak el költségtérítésükkel, 40 évesen nyugdíjat kapnak, beszéd vagy mozgásképesen rokkantnyugdíjjasok ... stb stb.
Törölt felhasználó 2009. 06. 08. 23:33
Előzmény: #536  ujonc
#538
:-)
exley 2009. 06. 08. 23:28
Előzmény: #536  ujonc
#537
A jobbik elveszi a segélyeket, oké, de munkát ad helyette?
ujonc 2009. 06. 08. 23:27
Előzmény: #535  ujonc
#536
Természetesen nem falút, hanem fal út. :-)
ujonc 2009. 06. 08. 23:21
Előzmény: #526  Törölt felhasználó
#535
1.-2. Ezek a bújtatott munkanélküliek akik azt mondják, hogy minek menjek el dolgozni 5000Ft-al többért? Hisz a segély is majdnem ennyi. Akkor inkább legyen bujtatott munkanélküliség, hisz a pénzt így is úgy is a dolgozó állja. Így legalább napi nyolc órával kevesebb lenne nekik arra hogy a hülyeségen törjék a fejüket.
3. Tehát a rendszerváltás előtt mindenki dolgozott (ha bujtatottan is). Akkor miért is kellene munkahelyeket teremteni? A volt szocialista országok megerősödtek az export, mint az ország (vagy a gazdaság) düböröghet.
Hogy is van az a mese, amelyik az állam adóságról szól? ... a nyolcvanas évek végére úgy eladósodtunk, hogy nem lehetett tovább működtetni a rendszert. Aha! És azóta mi van? Az országot kiárusították, a befolyt pénzből adósságot törlesztettek (vagy nem?). Hú akkor most már biztos nincs adósságunk! Mi, hogy azóta csak növekedett? Hogy is van ez?
4. Na most erről a kárpótlásról ki tehet? A Jobbik?
A magyar parasztot meg ne féltsd! Az a "barom" ahogy te nevezed, sokkal kisebb uniós támogatást kap ugyan azért a produktumért, mint külföldi vetélytársa. Tehát azt mondod az unió pénzt ad, hogy felhagyjon a munkájával? A külföldit meg támogatja az állam? Hogy is van ez? Kinek jó ez? Most akkor jó az unió vagy nem?
Értem szóval ide jön a multi és hozza a technológiát. Majd foglalkoztatja a falút. És pontosan milyen technológia is lesz ez és mit fognak termelni. Valami nagyon gigantikus valami lehet, hogy a modern technológiához annyi ember kell. Vagy ha felmegy háromszázötven fölé a benzin, majd őket fogják az eke elé?
exley 2009. 06. 08. 23:13
Előzmény: #533  Törölt felhasználó
#534
A jobbik és a fityisz meglovagolta a globális gazdasági válság sújtotta magyar belpolitikai szitut. A Morvai Krisztina által elő vezetett szólamok nem fogják megoldani az ország elött tornyosuló gondokat. Sztem, inkább el fogja mélyíteni azt. Az igazi tomboló gazdasági válság még előttünk van. fletó után az mszp is ki akar surranni a hátsó ajtón. Naiv jobbosaink csak a gazdátlan milliárdokat látják, hogy az a világ banké meg sem fordul a fejükben. Elszámoltatják a szocikat? Akkor a vikiéket is nép bíróság elé kell állítani.
Törölt felhasználó 2009. 06. 08. 23:06
Előzmény: #526  Törölt felhasználó
#533
ez így teljesen korrekt, viszont tudomásul kell venni azt is,hogy ma Maon nincs egy épkézláb cselekvőképes politikai erő...

ennek a reménysugarát csillogtatta meg a jobbik, s a "magyarkodás" /és itt most leszögezném,hogy nem pejoratív értelemben zárójelezem,s használom a szót-mielőtt bárki...
szal a "magyarkodás" egy szimpatikus,kézzelfogható,a szétzilált embereket egy ősi közösséghez való visszatalálás esélyével kecsegtető,virtuskodó,erőt és határozottságot sugalló magatartás teljesen eltalálta a pillanatot,a jelen pillanatát.
Ezt úgy értem, hogy találkozott egymással az időben egyfajta igény és az azt kiszolgálni tudó "hatalom", s ezáltal - legalábbis egyelőre - megingathatatlan létjogosultságot szerzett magának.

Ennek lehet vitatni a hasznosságát vs károsságát stb,stb, csakhogy mindez lényegtelen,mert a helyzet életre hívta,s igenis az elb@lfaszkodott x év a "baloldal" irányítása alatt,plusz a global gazd problémák lvezettek el szépen idáig...
az már más kérdés,hogy alkalmasak lesznek-e a feladatra,de akárhogy is,a holtpontról mozdulni fogunk,s számunkra ez most sztem mindennél fontosabb...
s hogy milyen ára lesz?
s hogy a cél szentesíti-e az eszközt?

ezen kérdésekre nincs válaszom,s megválasolásával sztem csak max az próbálkozzon,aki neadjisten megért már egy háborún keresztüli megtisztulást...

watson
watson 2009. 06. 08. 23:04
Előzmény: #505  commander8
#532
Kénytelen voltam a visszafogott hangvételedért én is egy +-t nyomni. :)
Úgy látom hogy annyira azért mégsem áll messze az álláspontunk, csak egy kicsit elhamarkodva ítélkeztél.

Elképesztő ami ebben az országban a parlamenti pártok részéről történik. Méltatlan hogy a Jobbik mocskolásában merül ki az EU kampányuk.

De van még néhány elképesztő dolog...
- pl. hogy a törvényalkotás számára fontosabb a homokosok beteges házassága a normál családmodell szemben.
- fontosabb a segélyezési rendszer fenntartása a tisztes munkával szerzett jövedelemnél,
- fontosabb a megélhetési bűnözés védelme a magántulajdon védelménél,
- fontosabb a multik támogatása a hazai vállalkozásoknál,
- fontosabb a külföldi szemét élelmiszer eltűrése a hazai mezőgazdaság stabilitásának fenntartásánál,
- fontosabb a nyugdíj célként tűzés a tisztes öregkorig tartó tevékeny életnél ... stb.

Szóval a jelenlegi parlamenti pártoktól nem várható el a megfelelő érdekképviselet. A Jobbik pedig mindenféle negatívuma ellenére olyan kérdéseket vet fel ami a fentiekre igényli a megfelelő válaszokat.
Igaz, jobban örültem volna ha az LMP-HP is képviselethez jut, mert olyan értékeket képvisel amit a zöldek, vagy amit Ivád és Monok polgármesterei képviselnek, de hát nem így lett. És az is félő hogy a Jobbik bemocskolása kap nagyobb teret a médiákban a parlamenti pártok bűnözőinek feltárása helyett, és hozzá nem értésük leplezésére, ezért is húztam fel egy kicsit magam amikor te is általánosító előítéletekkel operáltál egy olyan párttal szemben akinek még lehetősége sem volt a parlamenti képviseletre.
willywin1 2009. 06. 08. 22:57
Előzmény: #526  Törölt felhasználó
#531
Drága testvérem Mózes!
(apámat kérdeztem simán benne van:)

térj már magadhoz! a nép döntött és véleményt mondott az elmúlt éveket végig lopó és hazudó gazemberekről.
Nem hiszem, hogy a szoc-lib párosnál bárki jobban becsaphatja az embereket. Ezt ugye nem gondolod komolyan Te sem?!

exley 2009. 06. 08. 22:57
Előzmény: #528  Törölt felhasználó
#530
A szocik jól megsarcolták a népet, a jobboldal meg vissza juttat az egyháznak, sztem is a prolik ha ennyire balfékek, szívjanak. A internacionalista kapitalista szocikat legyőzte a burzsóá baloldali fitysz.
exley 2009. 06. 08. 22:54
Előzmény: #528  Törölt felhasználó
#529
Ömlik a pénz az állam kasszába, minden felől, a fogyasztói árak a csillagos egekben, a fidewsznek öröm lesz beülni, na szocik jól kipárnáztátok az orbának a kuplerájt. Ezért kár volt nyolc évig görcsölni.
Törölt felhasználó 2009. 06. 08. 22:49
Előzmény: #526  Törölt felhasználó
#528
Vörösmarty Mihály

A merengőhöz

Hová merűlt el szép szemed világa?
Mi az, mit kétes távolban keres?
Talán a múlt idők setét virága,
Min a csalódás könnye rengedez?
Tán a jövőnek holdas fátyolában
Ijesztő képek réme jár feléd,
S nem bízhatol sorsodnak jóslatában,
Mert egyszer azt csalúton kereséd?
Nézd a világot: annyi milliója,
S köztük valódi boldog oly kevés.
Ábrándozás az élet megrontója,
Mely, kancsalúl, festett egekbe néz.
Mi az, mi embert boldoggá tehetne?
Kincs? hír? gyönyör? Legyen bár mint özön,
A telhetetlen elmerülhet benne,
S nem fogja tudni, hogy van szívöröm.
Kinek virág kell, nem hord rózsaberket;
A látni vágyó napba nem tekint;
Kéjt veszt, ki sok kéjt szórakozva kerget:
Csak a szerénynek nem hoz vágya kínt.
Ki szívben jó, ki lélekben nemes volt,
Ki életszomját el nem égeté,
Kit gőg, mohó vágy s fény el nem varázsolt,
Földön honát csak olyan lelheté.
Ne nézz, ne nézz hát vágyaid távolába:
Egész világ nem a mi birtokunk;
Amennyit a szív felfoghat magába,
Sajátunknak csak annyit mondhatunk.
Múlt és jövő nagy tenger egy kebelnek,
Megférhetetlen oly kicsin tanyán;
Hullámin holt fény s ködvárak lebegnek,
Zajától felréműl a szívmagány.
Ha van mihez bizhatnod a jelenben,
Ha van mit érezz, gondolj és szeress,
Maradj az élvvel kínáló közelben,
S tán szebb, de csalfább távolt ne keress,
A birhatót ne add el álompénzen,
Melyet kezedbe hasztalan szorítsz:
Várt üdvöd kincse bánat ára lészen,
Ha kart hizelgő ábrándokra nyitsz.
Hozd, oh hozd vissza szép szemed világát;
Úgy térjen az meg, mint elszállt madár,
Mely visszajő, ha meglelé zöld ágát,
Egész erdő viránya csalja bár.
Maradj közöttünk ifju szemeiddel,
Barátod arcán hozd fel a derűt:
Ha napja lettél, szép delét ne vedd el,
Ne adj helyette bánatot, könyűt.
Törölt felhasználó 2009. 06. 08. 22:44
Előzmény: #525  ujonc
#527
hát,ha ezt is kicsit leegyszerűsítjük,akkor nyugodtan kijelenthetjük,hogy az eu másodrendű félként kezel minket,tehát....

:-)
:-(
Törölt felhasználó 2009. 06. 08. 22:42
#526
1. "Magyarország a rendszerváltást követően az 1990-es évek elején az export piacok 1/3-át elveszítette (a volt szocialista megrendelők fizetésképtelensége miatt), ugyanakkor új piacok nem nyíltak meg. Az exportvisszaesés a termelés mérséklődését okozta, a válságágazatokban a munkaerő jelentős csökkentésére került sor, amit a gazdasági struktúra teljes átrendeződése követett. A gazdaságban történt negatív változások a munkaerőpiac radikális átalakulását okozta. A szocialista társadalom vívmányának tekintett teljes foglalkoztatottság politikája már az 1980-as évek közepére csődöt mondott, igen jelentős lett a "rejtett munkanélküliek" száma, csökkent a munkaerő-kereslet, hazánkban is megjelent a munkanélküliség. A nyílt munkanélküliségről szóló adatok először 1986-ban láttak napvilágot, bár akkor még nem lehetett előre látni, hogy a munkanélküliség problémája olyan mértékben meg fog nőni, hogy az akkori foglalkoztatáspolitika képtelenné válik annak kezelésére. Ahelyett hogy megszűnt volna, tovább emelkedett. 1990. januárban 23 ezer fő munkanélkülit tartottak nyilván, májusig a Munkaügyi Központokban a regisztrált üres állások száma még meghaladta a munkanélküliekét. Azt követően fokozatosan, majd 1991-től rohamosan nőtt a munkanélküliek száma, amilyen a piacgazdaságok között is csak ritkán fordul elő. 1989 és 1992 között a munkahelyek közel 30 %-a megszűnt, csaknem 1 millió ember veszítette el az állását. A regisztrált munkanélküliek száma Magyarországon 1993. februárban tetőzött, összesen 705032 főt tartottak nyilván a 20 Munkaügyi Központ kirendeltségein (13, 6 %-os ráta)."

2. Növelte a problémát, hogy a "szocialista dolgozók" egy nagy része abszolut szakképzetlen volt, munkája is korábban csupán a pufferállások miatt lehetett. Azok közül, akik képtelenek voltak arra, hogy változtassanak az életükön, azaz pl. másik szakmát tanuljanak, sokan végleg lecsúsztak és segélyekből vagy jobb esetben alkalmi fizikai munkából éltek illetve élnek a mai napig is.

3. Sokszor hangzik el vádként a volt illetve jelenlegi kormánnyal szemben, hogy nem képes munkahelyeket teremteni és ezzel nem segíti elő a válságból való kilábalást. Nos azon túl, hogy nem a kormánynak kell közvetlenül munkahelyeket teremteni, hanem csupán elősegíteni azt, a Jobbik általam ismert "gazdaságpolitikája" többek között pont ezt a lehetőséget veszélyezteti. A multiellenes kirohanások ugyanis arra utalnak, hogy a Jobbik - feltételezett hatalomra kerülése esetén - erősen tőkeellenes lépéseket tervezne.
Szeretnék emlékeztetni arra, hogy amennyiben a külföldi tőke nem jön be Mo-ra a rendszerváltás után, akkor a foglalkoztatás emelésére sem lett volna lehetőség és az esetleges elzavarásuk pont ezt az állapotot idézné elő. A magyar tőkés ugyanis részben nem létezett, részben tőkeereje csekély volt, részben nem rendelkezett exportpiacokkal. A multik mindezeket pótolták. Ennek természetesen megkérték az "árát". Most azt közölni velük, hogy "a magyar föld és a magyar ipar a magyaroké" meglehetős szűklátókörűségre utal. Az ilyen dumával csak azokat lehet táncba vinni, akik azt hiszik, hogy azért kerültek szerencsétlen és kiszolgáltatott helyzetbe, mert a multik kiszipolyozzák a magyarokat.

4. Az Antall kormány a kisgazdák nyomására megalkotta a kárpótlási jegyes földprivatizációs törvényt, amely a fentebb vázolt munkanélküliséget tovább növelte és a magyar mezőgazdaság totális szétverésével járt. Az addig jól működő tsz-eket megszüntették, a gépeket szaré-hugyé eladták, az ujdonsült kisbirtokos paraszt ott volt egy termelésre nem alkalmas méretű föld közepén, tőke, és termelő eszköz (munkagépek) nélkül és azt mondták neki: itt van, nesze, tiéd, most versenyezz. Parasztunk pedig azóta sem jött rá, hogy eghymaga szart sem ér olyan külföldi versenytársak ellenében, akik többezer hektáron integrált rendszerek által vezérelt földműveléses és állattenyésztési technikákat alkalmaznak a létező legmodernebb eljárások segítségével és hatalmas állami támogatások igénybevételével. A barom örül, hogy van egy kis földje, - ami persze igazi magyar föld - és várja a kormánytól a mannát vagy rosszabb esetben egy kis úniós támogatás reményében felhagy a termeléssel.
Ere mondja a Jobbik, hogy a magyar föld a magyaroké. De minek vazze, amikor a hatékonyság továbbra is a béka segge alatt van, a gépesítés azóta is 0, a terményt pedig olyan drágán lehet megtermelni, ami a külföldi piacon nem versenyképes. Még mindig védjük - teljesen idióta módon - a Kárpátmedencét, mint az ősi magyar földet, ahol apáink űzték a csodaszarvast, hogy legyen egy hely, ahol megáshatják a sírunkat. Mert mást úgyse tudunk kezdeni vele.
Mert mi történne ellenkező esetben? Jönne egy mezőgazdasági multi, aki pénzt, technológiát, exportpiacot hoz és nem utolsósorban erősebb lobbiképességet az úniós támogatások megszerzése érdekében, aki aztán nemcsak a magyar gazdát lesz képes foglalkoztatni, de adott esetben az egész falut. Azokat is, akiknek még földje sincsen.
Ettől kell félni?

Az a bajom tehát ezzel Jobbikkal, hogy a többihez hasonlóan ez is csak becsapja az embereket: egy olyan múltból próbál jelent kovácsolni, amely múlt már sohasem tér vissza. Megváltozott a környezet, megváltozott a társadalom és megváltozott maga az ember. Mély sóhajokkal visszarévedni letűnt diadalok emlékéhez legfeljebb ideig-óráig működik. Aztán az ember mindig felébred és kénytelen megtapasztalni, hogy attól, hogy MAGYAR, még továbbra sincs mit ennie.

És akkor majd ez a párt is eltűnik az idők homályában és bizton előtűnik egy újabb, hogy újabb ideológiák mentén új híveket szerezve maga is megtapasztalja a hatalom mámorító ízét.
ujonc 2009. 06. 08. 22:34
Előzmény: #523  Törölt felhasználó
#525
Ezt nem tudom. Én egy interjút láttam Morvai Krisztinával ott ezt mondta.
Phylaxa 2009. 06. 08. 22:32
Előzmény: #522  ujonc
#524
Főleg ha a világpiaci ára hónapok óta csökken és nem pár %-ról beszélünk.
Törölt felhasználó 2009. 06. 08. 22:30
Előzmény: #522  ujonc
#523
ha leegyszerűsítve nézzük,akkor ezzel egyetértek

viszont a jobbik szerintem inkább eu ellenes mintsem nem, ami azért az esetleges jobbik által irányított jövőn( erre már reális esély van) való elgondolkodásra minimum okot ad
ujonc 2009. 06. 08. 22:23
Előzmény: #520  togyozo
#522
A szavazók valóban nem állnak távol egymástól. Ez egyiket ez hülyíti a másikat az. A gázszámla ÁFA tartalma mind a kettőnek ugyan az.
ujonc 2009. 06. 08. 22:22
Előzmény: #520  togyozo
#521
Szerintem nem EU ellenesek. Én mintha azt hallottam volna tőlük, hogy ha másodrangú félként kezelnek minket nem tartják elképzelhetetlennek a kilépést.

Topik gazda

zoli0072
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek