Topikgazda: Törölt felhasználó 2003. 06. 12. 10:39

Duronelly: nem forintgyengítéssel kell felzárkózni  

Ugrás a cikkhez
Nem lehet a magyar gazdaság Európai Unióhoz való felzárkózását a gyenge árfolyamra alapozni – állapítja meg Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője a Világgazdaságban írott elemzésében. A szakértő szerint elsősorban azok a vállalatok panaszkodtak korábban az erős forint miatt, melyek alkalmazkodóképesség e kicsi volt, jellemzően alacsony hozzáadott értékkel, olcsó munkaerőre támaszkodva termeltek.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=30786
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 13. 06:46
Törölt hozzászólás
#12
Törölt felhasználó 2003. 06. 17. 16:08
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
Magyarországnak nem jön jól a forintgyengülés, csak bizonyos gazdasági szereplőknek. A kamatok mai állása után szerintem már László Csaba sem rajong annyira a forintgyengülésért.
Csinált valaki már olyan számítást, hogy a költségvetés 2003-as és 2004-es kamatköltségei várhatóan mennyire emelkednek a június 4-e óta bekövetkezett kamatemelkedés miatt?
Törölt felhasználó 2003. 06. 17. 15:59
#10
Ahogy most senki sem hiszi, hogy erõsödni fog, ugy nem hitte senki, hogy gyengülni. Mellesleg MO-nak most nagyon jól jön a forint gyengüles, a kommunikació okozta bizonytalansag mar kevesbe.
Mendieta 2003. 06. 17. 15:16
Előzmény: #8  Lolka
#9
Ennyire szeretnéd elkapni már a szezon elejét a Balatonon??
Lolka 2003. 06. 17. 11:57
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
Ennek ellenere tegnapi rumor, hogy a PM varhatoan egy 260-265-os celarfolyamot fog bedobni, mint aduasz.. asszem ez csak olaj lenne a tuzre..
Altalanos velemeny: jelenleg semmi esely hogy a forint visszaerosodjon, esetleges folyamatos intervencioval talan ott lehet 260 korul tartani - talan..
A piac kozben az ujabb 50 pontos kamatemelesi varakozast 100 pontra arazta fel..
Ha az MNB ezt meglepi, akkor elmentem vizibiciglikolcsonzo snek..
Törölt felhasználó 2003. 06. 16. 16:55
Előzmény: #6  Lolka
#7
Van ilyen fegyver, ez a kommunikáció. Most a PM-nek és az MNB-nek összehangoltan kellene kommunikálni az árfolyam-, inflációs és hiányelőrejelzést, valamint kijelölni a céldátumot az EURO bevezetésre. Utána pedig türelmesen várni, amíg a külföldiek megnyugodnak.
Lolka 2003. 06. 16. 12:56
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
A kerdesem a kovetkezo: mi modon, es milyen ero hatasara fog az EURHUF megfordulni es megkozeliteni a 250-es celarfolyamot???
Hog y hogy kerultunk ide, mar nem nagyon van ertelme firtatni..
Viszont.. 7.5%-kal magyar kamatszint ismet elszakadt a kornyezetetol, messze a legkedvezobb..
A magyar allampapir hozamszintek messze minden konkurens piac felett..
2 eves szegmensunk 2.5%-kal magasabb a lengyeleknel..
10 evben 1.2%-kal vagyunk a lengyelek, 2.7%-kal az EURO kotvenyek felett..
ezek alapjan a piac tovabbi kamatemelest araz a szintekbe, bar azt mindenki latja (latta), hogy a kamatemeles onmagaban nem eri el a hatast, amit az MNB szan neki..
ujabb vevok az allampapirpiacra pont a megnovekedett devizakockazat miatt egyenlore nem jonnek..
a makromutatok jelentosege - ami aprilis-majus tajekan a piacokon szinte nulla volt - ismet megnovekedett..
A forintgyengules fizetesi merlegre es novekedesre gyakorolt hatasa csak honapok mulva fog jelentkezni.. (szerencsere az inflacios hatas is, raasadul az a EURUSD iranya miatt joval tompabb is lesz), ugyanakkor a kovetkezo par honapban - elsosorban az alacsony bazis hatasa miatt - az inflacio varhatolag emelkedest fog produkalni..
Ebben a kornyezetben van e barmifele fegyver a monetaris eszkoztarban, ami pozitiv hatast gyakorolhat, vagy egyszeruen varni kell 1-2-4 honapot, amig egy vagy ket nagy kulfoldi haz ugy nem gondolja, hogy ismet shortoljuk meg az EURHUF-t, ezzel egyensulyba hozva ezt az eros, fejlett magyar penz- es tokepiacot???
Törölt felhasználó 2003. 06. 13. 09:16
Előzmény: #4  Mendieta
#5
"Ócsitás" és erősitő targetállás egkutya.:)
A befektetőket pedig lehet, hogy valaki palira vette. Az egész úgy zajlott, ahogy a nagykönyvben le van írva (pl.: egy speki feljegyzései), hogyan kell a forint ellen játszani.
Elterjeszt em, hogy erősödni fog, felveszek egy vagon short pozit, majd adj bele.:o)
Még nem biztos, hogy vége van.
Mendieta 2003. 06. 12. 12:49
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Gondolom ezt azok az befektetők nem egészen így látják, akik dollármilliárdokért vettek 234 Huf/Eur-nál forintot a nemzetközi összehasonlítások alapján készített elemzéseknek köszönhetően, melyek szerint még annál a szintnél is mintegy 5-8%-kal erősebb forint is elképzelhető.
.
Lehe t, hogy ők úgy látják, hogy az átalakulás idején lett túlzottan alulártékelve a sok kelet-európai valuta? :))
.
Persze Lászlónak jól jönne az "ócsítás", az amúgy hihetetlen feszített további 3 év költségvetéseinek kiegyensúlyozásához. .. de ezt mindenki látja. Hiába, nagyot kellett ígérni, azonnali határidőre, mert minden hiba és rossz döntés ellenére az előző ciklus eredményeivel nem lehetett mit kezdeni...
.
De ennek ára van. Vajon ki fizeti??
Törölt felhasználó 2003. 06. 12. 11:27
#3
A forint mesterségesen lett feltupírozva.
Ettõl még a sáveltolás marhaság volt, a piac magától is elvégezte volna a szükséges korrekciót.
Üdv forintpártiak:)
Törölt felhasználó 2003. 06. 12. 11:05
Előzmény: #1  portfolio
#2
Teljesen egyetértek. Bárcsak a kormány is megértené, hogy a fizetési mérleg hiányt nem a leértékeléssel, hanem a költségvetési hiány csökkentésével kell kezelni.

Topik gazda

smith
3 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek