Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 11:15

Soros György Fun-Club  

A magyar származású milliárdos előző héten több interjúban is megszellőztette, hogy szerinte milyen megoldással lehetne az amerikai bankrendszer hitelezését újraindítani, most pedig a Wall Street Journal hasábjain részletesen is kifejti, hogy miért tartja elhibázottnak az Obama által meghirdetett "Rossz bank"-ot. Soros szerint elsőként jó bankokat kellene létrehozni bankrendszerben meglévő tiszta eszközökből, majd ha ez megtörtént, akkor kellene a toxikus eszközökkel rendelkező bankokat újratőkésíteni. A válság tehát nem kerülhetne kevesebbe, viszont a "Jó bankok" koncepció elejét veszi a visszaéléseknek, és a befektetők bizalmát végre újraélesztheti.



Az Obama adminisztrációnak a jelenlegi helyzetben a legfontosabb teendője, hogy egy olyan gazdasági csomagot dolgozzon ki, ami két fő pillérre kell épülnie. Egyrészről meg kell óvnia az ingatlanpiacot a túlzott árzuhanástól (túllövéstől), ami gyakorlatilag olcsóbb jelzáloghitelekkel, könnyebb hitelelérhetőséggel és az ingatlanárverések minimalizálásával érhető el, miközben újra kell indítani a bankok hitelezését, úgy, hogy megfelelően feltőkésítik őket. Ezekre a lépésekre pedig mihamarabb szükség van, hiszen a változtatások csak több hónapos késéssel tudják kifejteni a tényleges hatásukat a gazdaságban - írja a magyar származású dollármilliárdos, Soros György a Wall Street Journal hasábjain.



A bankrendszer feltőkésítése (újratőkésítése) Soros szerint két, első ránézésre megoldhatatlan akadályba ütközik. Egyrészről a korábbi pénzügyminiszter, Henry Paulson által bevezetett 700 milliárd dolláros TARP program a rossz koncepció, és helytelen végrehajtás miatt maga is hitehagyottá vált. Az Obama kormány ennek megfelelően pedig már egyre inkább óvakodik a szenátus elé állni, és még több pénzt kérni a bankok megmentésére az adófizetőktől. A másik probléma, hogy a bankok mérlegében meglévő tátongó lyukat a TARP program nem tudta betömni, nem hogy csökkentette, de egyenesen növelte a mérlegekben meglévő aránytalanságokat.



A korábban elkövetett hibák helyrehozására a becslések szerint pedig még további 1,500 milliárd dollárra lesz szükség, ekkora ugyanis az az összeg, amivel megfelelően helyre lehetne billenteni a pénzügyi szektor mérlegeiben fennálló egyensúlytalanságokat. Az államosítási spekulációknak is köszönhetően a pénzügyi szektor piaci értéke összességében 1,000 milliárd dollárral csökkent, nem csoda, hiszen az ilyen törekvések sem politikailag, sem kulturálisan nem elfogadhatók az amerikaiaknak - véli a híres dollármilliárdos.



A legfrissebb tervek alapján a megoldást a mostani elnök a "Rossz bank"-ban találta meg, ahova az elképzelések szerint a bankszektor összes toxikus eszközét helyeznék el. A TARP program második részéből erre 100 milliárd dollárt szánnának, miközben a teljes eszközállomány megközelíti az 1,000 milliárd dollárt, tehát a Fed-nek egy tízszeres tőkeáttétellel kellene megbirkóznia, ami nem kis feladat - tette hozzá írásában Soros György.



A "Rossz bank" Soros érvelése szerint tehát csak átmeneti megoldás lehet, ami tovább bonyolítja a helyzetet a jövőben. A lépéssel ugyanis teret engedhetnek a toxikus eszközökkel való visszaélésekre, például úgy, hogy a bankok a reális ár felett próbálják kiszórni a portfóliójukból a mérgezett eszközöket. Ez pedig minden bizonnyal komoly politikai ellenállásba fulladna, ami meghiúsítaná a további pénzhez jutást.



A jó bankok jelenthetik a megoldás minden gondunkra



Jelenleg az elérhető forrásokat kellene minél jobban felhasználni, nem szükséges külön létrehozni egy bankot a rossz eszközöknek, elegendő lenne csak a toxikus eszközöket maguknál a bankoknál egy külön kis csomagba elkülöníteni, ahogy azt például a fedezeti alapok teszik az illikvid eszközeikkel. Ettől pedig élesen el kellene különíteni a megfelelő tőkét, ami részvényekben és olyan adósságban hever, ami mögött nincs értékpapír fedezet (ilyen például egy vállalati kötvény is).



Az így kapott tiszta eszközöket lehetne több tiszta bankba áttenni, amivel gyakorlatilag ugyanazt az eredményt kapjuk, csak teljesen más logikával. Az alultőkésítettség azonban még mindig megoldatlan marad, az ezermilliárd dollárt pedig most már arra lehet felhasználni, hogy a megmaradó rossz bankokat tőkésítsék fel - fejti ki véleményét Soros. Ez gyakorlatilag a fordítottja az Obama által tervezetteknek, hiszen itt elsőként a jó eszközöket helyeznék biztonságba, majd ezt követően lehetne foglalkozni a rossz eszközökkel.



A megfordított sorrendnek köszönhetően pedig Soros szerint minimálisra lehetne csökkenteni az értékelésből adódó visszaéléseket, amivel gyakorlatilag láthatatlan támogatást nyújtanának a bankoknak. A részvények és a kötvények tulajdonosai igaz, hogy vesztenének az üzleten, azonban előbbi esetben meg lehet oldani szabályozói oldalon, hogy az átmenet ne legyen fájdalmas. A kötvényesek kárvallottjai lesznek az üzletnek, amivel megnehezedik a jövőben az ilyen adósságlevelek értékesítése, azonban most ez a legfontosabb, hiszen a korábbi években túlzottan magas tőkeáttétellel működött a bankszektor. A lépések eredményeként pedig újra beindulhatna a hitelezés a bankszektorban, hiszen megtisztulhatna a szektor a válságot kiváltó okoktól, és megszabadulna az államosítási félelmektől is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 13:38
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#20
Miben méred egy ország felemelkedését? A gdp, pénz erősség, katonai hatalom,?
Vagy az ország állampolgárainak anyagi, fizikai, lelki elégedettségén?
Na ezért nem kell ide közgazdaságilag gondolkodó gép.

Nemtudom valaki fel tudja e még idézni a millenium körüli pörgést, hangulatot? Akkor se volt minden a legjobb, de élt az ország.
TrendMan 2009. 02. 05. 13:37
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
Sem nem szent, sem nem ördög.
Kezeljük a helyén:

Igen bele van kódolva a business, de az ország semmilyen ügyét nem bíznám rá, mert épp ezért túl nagy a rizikófaktora és bizonyos százalék esélye neki is van arra, hogy a vonat alatt végezze.
Esetleg egy tanácsadói állás Bokros, mint pénzügyminiszter mellett !?
:-DDD

Eddig úgy tűnik, hogy megvan a magához való józan paraszti esze is, mert kellőképpen diverzifiálta a befektetéseit

A forintnak szerintem 294-295 szinten erős támasza van, és most innen megint gyengülni fog.
Enyhülést nem várok április előtt, de ez is lehet, hogy csak tréfa.
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 13:30
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
Útálják a konkurenciát ! Az Öreg meg erős ellenfél!
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 13:27
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
Mielőtt szentté avatnátok az öreg szélhámost:

link

"Soros üzleti és politikai tevékenysége számos országban nemkívánatos."
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 13:11
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Szerintem nem is vállalnák! Mi a hatalomra jutás lényege? Ha hatalmon vagy annak osztogatsz aki odasegített! Mert muszáj, hogy befogd a szájuk ! Szerinted ezt, és az ezzel járó kényszeres megalkuvásokat bevállalják ! Olyan mintha szembeköpnék magukat! Kell ez nekik? Jó lenne, ha a szakértői kormány mint olyan nem üres lózungként egyszer megvalósulna!
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 12:55
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#15
Vannak itt többen olyanok akikben megvan a képesség erre a feladatra, csak hát ők vagy nem akarnak ilyen pozíciót betülteni, vagy meg nem adnak nekik lehetőségeket.
Lehet sorolni itthon is a neveket...
Ott Van dr.Drábik János is például. Ő is nagyon jókat ír.
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 12:53
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#14
IMF ? Nemtudom....
Nincs mit !
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 12:52
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Tulajdonképp a Demján sem lenne rossz utódja a Veresnek. Amiket, és ahogy nyilatkozott, az egy lehetséges kiút lehetne az ország számára!
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 12:51
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
Azért köszi a választ !
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 12:49
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
Szerintem az IMF-es mikulások is kedélynyugtatónak jöttek!
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 12:43
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
290-ig illene korrekcióznia egyet.
295-körüli nyakvonallal mostanra kiépült egy Fej-Váll alakzat. Ha töri rendesen, akkor 290 elérhető. De ez szigorúan rövidtáv. Amúgy egy jó darabig elcsapkolódhat itt 290-305 körül. Ha kiveszi a 304,5 ös mélypontot, akkor 310-15 a cél.
Az a baj a Forint elemzéssel, ezt is úgy kell nézni, hogy valamelyik agyatlan a vezetésben megint mosd valami nagy baromságot, mindjárt gyengül 5 Forintot. Így hát elemezni sem könnyű...:)
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 12:26
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#9
Megkérdezném tőled, hogy mi a véleményed a forint mozgásáról rövid távon? Persze szigoruan TA alapon, mert az elmúlt pár napban erről érzelem nélkül, szigorúan grafikont nézve , egy értelmes véleményt sem hallottam.
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 12:16
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#8
Nálunk inkább elüldözték volna...
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 12:16
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#7
Megszivatták jól a LB csődjével.

Érdemes olvasni nyilatkozatait. Fél éve megmondta a deflációs veszélyt.
Ha követnénk tanácsait nyakig lennénk most megújuló energiás papírokkal.
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 12:15
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Rendszerváltás után haza kellett volna hívni. Persze nem biztos hogy hazajött volna, de meg lehetett volna hívni pénzügyminiszteri pozícióba például. A Rendszerváltás után több országban hazahívták a kint tanult értelmiségeket, emigránsokat. Nálunk is ezt kellett volna tenni.....
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 12:11
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#5
Mondhatnám, hogy genetikailag kódolva van belé a biznisz ! Jelölném a Veres helyére ! Már csak sportból is csinálna vagy harminc százalék pluszt!
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 11:32
Előzmény: #3  TrendMan
#4
Ide lehet gyűjteni minden írását, véleményét ami megjelenik. Jó lesz visszaolvasni majd egy-két év múlva..:)
TrendMan 2009. 02. 05. 11:28
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Én bírom az öreget.
Főleg azokat a nyilatkozatait kedvelem, amiből kiderül, hogy elköveti a kereskedés során ugyanazokat a hibákat, mint én is.
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 11:20
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#2
Soros-t lehet hagyni kéne aktívan érvényesülni az Amerikai Gazdaság ujraélesztésében. Szerintem jól látja az öreg a gondokat, de úgyse fognak rá hallgatni hisz nem érdeke senkinek.......
Amúgy meg igaza van !
Hagyni kéne a Bankokat hagy birkózzanak meg maguk a rossz eszközökkel. Mondjuk az amcsi bankok pont ezt nem szeretnék amit Soros elképzelt....

Topik gazda

TrogerBroker
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek