Topikgazda: Törölt felhasználó 2009. 02. 03. 09:39

Orbán Viktor a strukturális reformokat hiányolja a kormánytól  

Ugrás a cikkhez
A Magyarországon jelenleg zajló gazdasági válság lehetőséget teremthet Orbán Viktornak, a konzervatív ellenzéki párt vezetőjének a politikai visszatérésre - írja a Financial Times hétfői cikkében. Orbán Viktor a londoni üzleti napilapnak úgy nyilakozott, hogy a kormányzat számos lehetőséget elszalaszt, így a strukturális reformok indítását is.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=109525
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2009. 02. 06. 12:47
Előzmény: #299  Törölt felhasználó
#300
Egy apró megjegyzés:

"De mivel azt látom, hogy mennyivel többet is kereshetnék, ha többet vállalnék/áldoznék ezért ezzel keveset foglalkozom."

Na igen. Ezzel semmi gond, ezt én is látom.

Mellette viszont még látom azt is, hogy ha a kegyeltek közé tartoznék, akkor ugyanezzel a teljesítménnyel több mint dupláját tenném zsebre.

Amúgy az egészben az a gond, amit írsz is:

"Az előrelépés nekem már negatívumokkal is jár(hat). Jóval kevesebb családdal töltőtt idő, kevesebb-kötöttebb szabadság"

Ami tegyük hozzá, talán azért is van, mert egyszerűen a 70% elvonás mellett neked sem éri meg többet dolgozni. Mint ahogy soknak másnak sem, és mint ahogy sok embert ez visszafog. Vagy a feketébe megy. Ezen próbálkozok én is, bár a válság miatt némileg el voltam havazódva most majd felpörgetem a dolgot.
Törölt felhasználó 2009. 02. 06. 12:23
Előzmény: #293  tokos.
#299
tokos,
nagy vita nincs köztünk.

Én azért nem "kivülről" pofázom, beletartozom abba a 3%-ba aki az adó 1/3-át fizeti az országban fehéren, alkalmazottként. A teher mértéke gondolhatod, elvben engem is irritál. De mivel azt látom, hogy mennyivel többet is kereshetnék, ha többet vállalnék/áldoznék ezért ezzel keveset foglalkozom. Az előrelépés nekem már negatívumokkal is jár(hat). Jóval kevesebb családdal töltőtt idő, kevesebb-kötöttebb szabadság, vagy egyszerűen egy biztonságos pozíció vagy cég váltása.

Az anyagi sikerhez nyilván sok út vezet. A vállalkozó kedv annyibanmeghatározó, hogy bármilyen adottságod, tudásod vagy tehetséged van, annak valahogy felszínre kell tudni jutnia. Pl. odamész-e valakihez (fönöködhez) az ötleteddel, mersz-e munkahelyet, lakóhelyet váltani, ki mered-e próbálni a tőzsdét (kiderülhet, hogy extra érzéked van hozzá) stb.

Kicsit átfordítottad az egyik mondatom:
"más szóval az a sikeres, akinek jó kapcsolatai vannnak"
Van egy-két ismerősöm, akik az átlagosnál jóval nyiltabbak és közvetlenebbek, és ezért (is) rendkívül könnyedén építenek kapcsolatokat a munkában és magánéletben. Ez pl. egy olyan adottság ami a megfelelő környezetben nagyon jól hasznosulhat, csak meg kell találni.
tokos. 2009. 02. 05. 23:05
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
#298
Akkor idézek tőled akira:

"Egyetértek, tokos-sal ellentétben én sem azt látom magam körül, hogy annak megy jól, aki jókor volt jó helyen, hanem annak, aki nem volt rest tanulni, továbbképeznie magát, miközben keményen küzdött a sikeréért. "

Persze lehet, hogy mást olvasok ki a szavakból, mint amit belegondoltál.

Most némileg próbálom magamban végigfuttatni az ismerőseim között azokat, akik sikeresek, és hogy mi vitte őket sikerre, (azokra gondolok, akik anyagi értelemben sikeresek, és nem értem bele a jelenelegi munkahelyemet, mert ott a top-on vagyok a jelenlegi képzettségemmel).

És azt látom, hogy egyik sem volt éppen az élenjárólk között, amikor tanulni kellett, a továbbképzéssel sem kínozta magát halálra.

Kétségtelen, hogy az ismerettségi körömben nem sok van akinek jobban megy nálam, de köztük én tanultam a legtöbbet, és "én képeztem magam legtovább".

És ha végiggondolom, hogy az országos viszonylatban nagyon sikeres embereket mi vitte a sikerre, ott meg aztán végképp az ismerettség, a jókor volt jó helyen, a gátlástalanság, és a könyörtelen átgázolás a másikon a leginkább szükséges tulajdonság.
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 21:57
Előzmény: #296  tokos.
#297
Szerintem pedig éppen Te hadoválsz a tehetségről és a tanulásról alkotott véleményemről valótlan dolgokat...

Ezt a témát egyébként - emlékeim szerint - még érintőlegesen sem jártuk körül, de te máris tudni véled, hogy mit gondolok erről...

Azt semmiképpen sem, amit írtál, hogy "az a sikeres, aki hülyére tanulta magát..."

Ezt így nem mondtam sosem, mindenesetre annak általában "könnyebb" sikeresnek lennie, aki tanult, aki többet tanult másoknál. De ez mégcsak nem is feltétlenül szükséges, pláne nem elégséges feltétele a sikerességnek.

A szorgalom, és a tehetség (pláne együtt) fontosabbak a sikerhez a tanulás mennyiségénél...

Általánosítva: nem tanulni, tudni kell! A tudást pedig tapasztalással is meg lehet szerezni, nem csupán a hagyományos értelemben vett (iskolai) tanulással...

Ehhez is egy frázis: Az élet a legjobb tanítómester... :)
tokos. 2009. 02. 05. 21:44
Előzmény: #295  Törölt felhasználó
#296
Tudom, olvastam, hogy mit írtál, teljesen egyet is értünk benne.

Csak mikor elkezdesz hadoválni tehetségről, meg tanulásról, mint az előrejutás kizárólagos szükségességéről, akkor kerülünk másik vágányra.

Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 21:35
Előzmény: #293  tokos.
#295
tokos,

"A problémám azzal van, hogy egy kicsit érthetőbben megfogalmazzam, hogy nem egyformák az állampolgárokra vonatkozó szabályok. Az egyiknek 70%-ot kell adózni, amásiknak 25-öt."

Ebben egyetértünk, az adózási egyenlőtlenségek (igazságtalanságok) nekem is erősen nyomják a bögyömet, de nem azért, mert én ennek a rendszernek a vesztese lennék, hanem csak úgy, elviekben... :)

Ha figyeltél korábban miket írtam ezekről, akkor nyilvánvalóvá válna számodra, hogy nem önös érdekből "kampányoltam" pl. a progresszív adótábla eltörléséért, az egykulcsos jövedelemadóért vagy az egységes szolidáris járulékért - más topicokban is...

De a legjobban az adórendszer drasztikus egyszerűsítésért, az adónemek megtizedeléséért érveltem...
tokos. 2009. 02. 05. 21:13
Előzmény: #241  Törölt felhasználó
#294
"Nehéz egy olyan ellenzékkel, amelyik nem a népjót nézi, hanem a minden áron hatalom akarom elvén, még azt is megkontrázza ami előre vinne ! "

Hú apám, az a nap mondása volt, de simán indulhat az év beírása címéért is.

Vazze, szerinted Ferkóka mit akar? A népjólétet?

Ember hol élsz te? Szerinted a hatalom az csak úgy rátapadt mint a kosz az utcán, aztán nem tudja levakarni magáról???

Honnan jöttél ember? Itt éltél az elmúlt pár évben?

Az ember elolvas egy ilyen beírást, és nem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen.
tokos. 2009. 02. 05. 21:07
Előzmény: #235  Törölt felhasználó
#293
Két-három apróság.

Akira azt írta, hogy az a sikeres, aki hülyére tanulta magát, meg aki szorgalmas és tehetséges.

A te esetedben meg az a sikeres, aki vállakozóbb kedvű, illetve kaopcsolatot könnyen/jól épít ki, más szóval az a sikeres, akinek jó kapcsolatai vannnak.

Ez tehetség lenne? Hát ez az én szememben nem az. Nevezhetjük adottságnak, de a tanultságnak, és a szorgalomnak aztán végképp semmiköze hozzá. Nem ugyanarról beszéltek.

Más. Szerintem alapvetően nem teljesen értjük egymást. Nekem nincs bajom a jövedelemkülönbségekkel, elfogadom, hogy egyik ennyit keres, másik annyit. Persze elgondolkodhatnék, ha mondjuk látok egy gazdag qrvát, hogy miért nem állok én is ki a sarokra, és mit kellene tennem hozzá, hogy én is elérjem mindezt, de valószínűleg ezért nem operáltatnám át magam, és állnék ki a nagyobb jövedelem megszerzésének reményében.

Mint ahogy elmélázhatok egy baromi jólmenő festő gazdagságán, sohasem lesz hozzá adottságom, hogy én is úgy fessek, ha az életem 22222 évét festegetéssel tölteném, akkor se.

Ugyanakkor tudok egy-két olyan dolgot, amit egy festő nem tud, és semmivel nem értéktelenebb (mondjuk a társadalom szempontjából) mintha pingálnék.

Nem csinálhat mindenki ugyanazt, az egyiknek bejön a bugyiárulás, a másiknak is lehet, de az egész ország nem árulhat bugyit.

Amúgy már egy párszor leírtam, a jövedelmem viszonylag magas, szerintem az ország 90%-a valószínűleg ezt baromira irigyelné, és némileg marhának néz, ha a jövedelmem miatt kesergek. (Amúgy nem amiatt keserek).

A problémám azzal van, hogy egy kicsit érthetőbben megfogalmazzam, hogy nem egyformák az állampolgárokra vonatkozó szabályok. Az egyiknek 70%-ot kell adózni, amásiknak 25-öt. Te azt mondod, hogy rendben, ez így van rendjén, mert mondjuk te is a 25-ösbe tartozol, én azt mondom, hogy akkor rendben, tegyük hozzá, hogy ha ezt így elfogadjuk, akkor teljesen természetes, hogy másoknak meg 25%-ot sem kell adózniuk a jövedelmük után, csak esetleg 20-at, és teljesen rendjén van az is, hogy a harmadik meg kap költségtérítést, amit nem kell számlával igazolnia, sőt az így megkapott jövedelméből egy kanyi vasat sem kell adóznia.

Hidd el, ez ugyan az a dolog, kicsit kibővítve, de a lényege megyegyezik, az egyik extra előnyöket élvez a másikkal szemben.

Ráadásul úgy, hogy lényegében az égadta világon semmit nem tesz érte.

És ami a legfelháborítóbb számomra az egészben az az, hogy az államnak alapvetően az egyik legfontosabb szerepe lenne a piacgazdaságban, hogy a versenyben meglévő torzításokat csökkentse. Akár az infrastruktúra, akár az adózás akár bármilyen területen.

Na a mi szoci államunk mit tesz, nemhogy csökkentené a torzítást, hanem éppenséggel hatványozza a meglévőket, így az egyiknek, aki élhet egy bizonyos lehetőséggel, fele akkora értéket sem kell megtermelnie ugyanakkora nettó jövedelemhez, mint a másiknak.

Na ez háborít fel engem. Mint írtam, nem haragszok arra, aki ezzel él, arra haragszom, aki ezt lehetővé teszi.
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 20:37
#292
Egy napig nem nézek bele, és öt oldalt kellene átolvasnom, hogy képbe kerüljek... :)

Elolvastam az utolsókat és a reggelieket, és úgy döntöttem, hogy az anyázásban és a személyeskedésben nem veszek részt, el sem olvasom a többit... :(

De hát miért is csodálkozom, hisz' politika a vita tárgya... :)
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 20:20
Előzmény: #290  Törölt felhasználó
#291
Nekem nem is....a levegő meg elég budös ami belőled árad..
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 20:02
Előzmény: #288  Törölt felhasználó
#290
polokám nem vagyok az elvtársad vazze...
Még egy levegőt sem szívesen szívnék veled.
Mellesleg milyen "becses" korábbi nicknevet tisztelhetek ezen új mögött?
watson
watson 2009. 02. 05. 19:17
Előzmény: #285  Törölt felhasználó
#289
:DD
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 18:09
Előzmény: #287  Törölt felhasználó
#288
Na elvtárs hogy beszélünk.
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 17:25
Előzmény: #286  Törölt felhasználó
#287
orbán egy f...szkalap.
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 16:58
Előzmény: #285  Törölt felhasználó
#286
legjobb munka: bizonyiték:-

link
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 16:36
Előzmény: #284  Törölt felhasználó
#285
Törölt felhasználó 2009. 02. 05. 15:44
Előzmény: #277  watson
#284
Watson!
"hehe... "a piacra eladhatatlan áron termelő"
Olyan nincs! Vagy termel a piacra vmit., vagy eladhatatlan és akkor nem a piacra termel :D"

A következő traktoros sztrájk résztvevőinek is elmondod?
Megnézném! :-)

Phylaxa 2009. 02. 05. 15:32
Előzmény: #278  Törölt felhasználó
#283
Nagyon jól tudod, hogy ha valakit alkalmazol akkor mekkora az a része az egész kiadásodnak amit az alkalmazott tisztán elkölthet. 100K-s bruttó belekerül 138K-ba mondjuk....a 38K az államé....a netto 70K a 30K az államé....utána költeni kezdi.....nézd meg a havi kiadásokat csak.....az adó rajtuk 20% tuti megvan. tehát a 138K-ból 54-be került az államnak a fizetés.....a többi az övé.....ezt sosem fogod megtalálni sehol. De attól még ez a valóság. Hát ekkora gáz volt az a béremelés. Remélem tiszta.
Phylaxa 2009. 02. 05. 15:24
Előzmény: #277  watson
#282
Abban igazad van, hogy bizonyos kiadásokat csökkenteni kellett volna. Csakhogy nem tették....senki sem tette. Viszont akkorra ez a három terület amiről én beszéltem akkora gázban volt, hogy nem lehetett mit tenni. A tanítóképzőkre már alig jelentkeztek....akik még oda jártak már csak elvégezni akarták, hogy máshol elhelyezkedhessenek. Az, hogy senki nem vállalja fel a kiadáscsökkentést az nem azt jelenti, hogy nevetséges fizetésekért dolgoztassanak embereket.
watson
watson 2009. 02. 05. 15:21
Előzmény: #280  Törölt felhasználó
#281
"vissza lehet csinalni - el lehet inflalni"
Ez nem lehetőség, hanem kényszer, miután csökkenteni nem lehet a béreket. Ezzel viszont tönkretesznek minden mást is a gazdaságban. Az inflációt nem lehet féken tartani, más vagyonok elértéktelenednek, gyakorlatilag másokkal ily módon fizettetik ki a közalkalmazott bérét, ahelyett hogy elküldenék jó részüket a fenébe.

Topik gazda

tmonk
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek