Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 15:44

Tanácsom a Kormánynak  

Szeretném megosztani veletek, hogy mit nem mondanak el a gazdasági élet irányítói a tisztelt közönségnek, aminek megértetése pedig életbevágóan fontos lenne.

A csapból is az folyik, hogy Magyarország adósságspirálban van.

Szeretnék egy példát hozni ezzel kapcsolatban. Képzeljük el, hogy egy szép nagy akvárium lakói vagyunk, élünk, mint hal a vízben. Namost azt tudni kell, hogy mind a költségvetés, mind a külkermérleg deficites. Tehát elkezdett fogyni a víz és nem kapunk frisset, ehelyett még mi spricceljük azt kifelé. Magyarra fordítva többet fogyasztunk, mint amennyit termelünk. Én személy szerint magasról teszek arra, hogy kinek hány milliós fizetése van, Trabanttal járkál-e a Veres vagy Audival. Nem ez a lényeg, hanem hogy ebből az ikerdeficites helyzetből egyedül SZUFFICITES KÜLKERMÉRLEGGEL LEHET KIJÖNNI.

Attól nem lesz jobb, ha egyik sarokból a másikba visszük az akvárium vizét, mert ugyanannyi lesz belőle és a devizahiteleket törleszteni kell közben, így pedig gyengülésre van itélve a nemzeti valuta.

Ahhoz, hogy megálljon a forint a lejtőn, devizát kell behozni, máshogy nem megy.

Ezt azért nem mondják a választók szemébe, mert ennek nyilvánvaló jelentései között van a protekcionizmus és ha ez napvilágra kerül, akkor dádá lesz a Ferenc fenekére az EU-tól.

A gyengülő forinttal lehet a népet egy kicsit terelni a pénz itthon történő elköltése felé, vmint az export felpörgetéséhez is nagy segítség.

Az elvesző társadalmi hasznossággal most nem kéne törődni, mivel az a legkisebb bajunk éppen. A legnagyobb gáz viszont akkor lesz, ha a környező országok is protekcionizmussal válaszolnak, akkor viszont végünk.



Tehát emberek: magyar termékeket kell vásárolni és itthon kell üdülni is stb.

Ezt kéne már tudatosítani, az export megoldódik magától is, ha ilyen marad az árfolyam, mert kiszívják a termékeket Magyarországról, lévén a gyengülés miatt a versenyelőnyünk kb. 30%-kal nőtt a EMU tagjaival szemben.



ui: tudom, hogy nem túl összefüggő, meg szerkesztett a gondolatmenet, de talán valaki megvilágosul tőle.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 10:49
Előzmény: #38  kiegyezo
#40
kiegyező
Elég elgondolkodtató, ami az elmúlt években történt. A Pannon Puma országos megítélése a Pannon Csiga(létező állat link irányába tart és folyamatosan egyre sötétebben látják a jövőt. Mindennek ellenére az életszínvonal javításához hitelt, ráadásul külföldi devizában vesz fel. Itt viszont elég komoly ellentmondás az, hogy a hitelt azért veszi fel, mert úgy gondolja, hogy a jövőben jobb lesz és az anyagi fejlődés miatt könnyedén visszafizeti, ugyanakkor meg mindenki azon morfondírozik, hogy becsődöl az ország. Na most akkor "ezt így hogy"??
Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 00:36
Előzmény: #38  kiegyezo
#39
"De ehhez az is hozzátartozik, hogy én nem vállaltam az ő kockázatukat és nem is nagyon szeretném kifizetni. "
Téged nem kérdeztek meg róla, hogy mit szeretnél. Az IMF hitelből éppen őket és a bankokat segítik meg.
kiegyezo 2009. 02. 01. 00:08
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#38
"De a legöbben azért vették fel, mert nem volt más választásuk, ha pl lakáshoz akartak jutni."

Már több helyen írtam, hogy ez hűen tükrözi azt a hozzáállást, hogy "mindenkinek minden most azonnal kell". Az esetek igen jelentős hányadában elég lett volna kisebb lakás, kisebb kocsi, vagy egyáltalán nem. Egyszerűen elhitték, hogy tovább nyújtozkodhatnak, mint ameddig a takarójuk ért. És nem cipőkanállal kellett volna besegíteni az utolsó forintot is a jó kis devizahitelbe, amiről évek óta eléggé mondják, hogy cikis.

Persze, semmi közöm ahhoz, hogy ki mit vesz és hogyan él. De ehhez az is hozzátartozik, hogy én nem vállaltam az ő kockázatukat és nem is nagyon szeretném kifizetni.

Ha pedig Állam Bácsi kénytelen lesz az egyéneket megsegíteni az adópengőinkből, akkor (Tanácsom a Kormánynak :-) szépen rá lehetne terhelni az ingatlanokra és az első (családon kívüli?) értékesítéskor/tulajdonos váltáskor szépen visszacsengetni (kamat?).

Ettől még abszolút nem gondolom, hogy megérdemlik, pláne, hogy úgy kell nekik, mert dehogy is. És még csak tenni sem nagyon tehetnek erről/ellene. Csak én még kevésbé érdemlem meg és még kevésbé tehete róla.

Bocs.
--
PS: van nálunk ( link ) egy olyan, hogy "Mit tennél, ha holnaptól te lennél a miniszterelnök?" No?
zotya32 2009. 01. 31. 23:52
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#37
Kéne egy jól felszerelt rendőrség, hadsereg. Ezek után megszüntetni a segílyezést. A lázadozókat úgy leverni mint anno a szlovákok. Közmunkára küldeni a megmaradtakat, azért kaphatnának pénzt. De az, hogy 2-3 millió hülye tartja fent az országot ez már nem megy. Itt a vége. Szelektálni kell. Ez van.
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 23:24
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#36
Nem írtam olyat, hogy a devizahitelesek megérdemlik.
Egészen egyszerűen azt gondolom, hogy a forint leértékelődése az utolsó esélyünk az államcsőd elkerülésére. (lenne még egy, ha a világgazdaság 2010-től javulni kezdene, de erre nem látok esélyt). Az államcsőd pedig sokkal rosszabb az átlag számára, mint 10-20% deviza hiteles szívása.

A többivel egyetértek, a kormány felelős ezért a helyzetért. És a jegybankárok, akik hagyták a devizahitelek térhódítását. Annyi eszük nem volt, hogy a világgazdasági boom visszájára is fordulhat.
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 23:13
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#35
"A deviza hitelesek bedőlésével pedig legfeljebb a bankok szívják meg, az ország deviza mérlege úgysem változik."

Nem igazán értem a sokaktól elhangzó "devizahitelesek? megérdemlik" duma kárörvendő felhangját. Ok hogy vállalták az árfolyamkozkázatot, mert változás mindig van.
De a legöbben azért vették fel, mert nem volt más választásuk, ha pl lakáshoz akartak jutni.
Namost ha ezk az emberek mind "csődbe" mennek az miért jó? Mert nem volt elég tőkéjük? Mert bíztak vmi elvárható jövőben? Mert nem gondolták hogy a mindenkori kormányuk gazdálkodása/garázdálkodása csőde viszi őket?
Ha mindenki képes arról beszélni hogy az elit vitte csődbe ténykedésével az országot, akkor miért ne lehetne azt is mondani hogy uezen kör teszi tönkre a devhiteleseket, hogy a bedőlésben ők a felelősek?
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 22:54
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#34
Konki.

Te most kiről beszélsz, ebben a topikban senki nem állított ilyeneket, amiről te szónokoltál az imént?
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 22:28
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#33
Az összeomlás alatt államosítást értettem. A szempontunkból teljesen mindegy, ki az OTP tulajdonosa.
A nyugati bankok magyar leányai pedig legyenek a nyugati bankok gondjai.
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 22:25
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#32
Az ország omlik össze nem a bank,az imf. hitelből fizetik a nyugdíjakat.De hamarosan elfog fogyni.-:))Éhség lázadás Argentína!Húzzunk bele.-:)))
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 22:19
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#31
"A devizahitelek bedőlésével meg legfeljebb a bankok szívják meg."

Hát nem szívesen nézném meg, ahogy a magyar bankrendszer összeomlik. Ez még távolról sem lenne szép látvány, közelről meg végképp nem: miért gondolod, hogy nem állna fejre az egész ország, ha a bankrendszer elszállna?
A pénzügyi közevtítő renszer egy ország gazdaságának a vérkeringése, enélkül elvérzés van, vagy embólia, bénultság, halál.
Asszem játszhatnál Madmax-es túlélőst, ha bedőlne a bankrendszer.
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 22:14
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#30
Conqui, őszintén sose bírtam a beírásaidat, főleg a szemellenzős balós beütésed miatt (emlékszem még a 2006-os választások előtti, majd az öszödi beszéd utáni érveléseidre, leginkább amiket a gazdasági helyzet, eladósodottság fokozódása, jegybankelnök ezzel kapcsolatos folyamatos megnyilatkozásai stb. témáiban írtál).
Most viszont szépen összeszedted miért szorult ökölbe az én arcom is a Fideszes kontrákat hallván, amint Lendai Ildikót megszégyenítő módon éreztették: már rég nem a magamfajta választó a kommunikációjuk célcsoportja.

AZEMBEREK
(Persze nem minden példád passzol, pl. azért elő lehet túrni a eladósodás sokatmondó görbéit - az elmúlt évek legnagyobb elbaszása, illetve annak tűnete itt keresendő, az okok persze összetettek és hosszasan elemezhetőek, szép cikkek jelentek meg a minap a portfolión meg az indexen a politikai elitet ostorozva)

Csesszék meg, 2002-ben nyerniük kellett volna.
Én meg szívem szerint a Lányi Andrásékra szavaznék.

Jut eszembe, amellett, hogy megfelezném a parlamentet, az 5 % küszöböt is eltörölném, jelenjen már meg végre pár új erő.
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 22:10
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#29
"Most már szerintem teljesen mindegy, a deficitet úgysem fogják külföldről finanszírozni."

Ezt módosítanám. Az IMF hitel szolgálja éppen ezt a célt. Vagyis mégiscsak lenne értelme annak a szufficites költségvetésnek.
Amit a forintról írtam, az viszont emellett is érvényes.
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 22:08
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#28
"ebből az ikerdeficites helyzetből egyedül SZUFFICITES KÜLKERMÉRLEGGEL LEHET KIJÖNNI. "

Ezt lehetett volna csinálni pár évvel ezelőtt, amikor szárnyalt a világgazdaság. Most már szerintem teljesen mindegy, a deficitet úgysem fogják külföldről finanszírozni.

Az egyetlen esélyünk, ha a forint leértékelődik 300 USD/HUF ill. 350 EUR/HUF árfolyamig, akkor tuti jelentősen csökken az importunk, az Aldi bezárhat, ha csak német termékekkel akarja feltölteni a pultjait. Vagyis a magyar termelés annak ellenére is fellendül, hogy csökken a hazai kereslet.

A deviza hitelesek bedőlésével pedig legfeljebb a bankok szívják meg, az ország deviza mérlege úgysem változik.

A természetes piaci folyamatok efelé haladnak. Remélem az MNB nem fog beavatkozni a forint védelmében és értelmetlenül szórva az ország deviza tartalékait.
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 22:00
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#27
Asszem az igazi zseni az lenne, aki kitalálná és meg is valósítaná, hogy az "indián bevándorlókat" miként lehetne saját gyerkőceik nevelésére kényszeríteni, anyagi és bármi más ösztönzővel. Elképesztő tartalékok rejlenek ebben a népcsoportban, meg vagyok róla győződve, hogyha a Bp-i, rózsaszín ködbe burkolózó széplelkek, meg a számításból hipertoleránsnak mutatkozó liberális politikusok és értelmiségiek nem hazudnák el a cigányság helyzetét, körülményeit, a nagy százalékban hozzájuk kapcsolódó bűnözést, a fejlődést, gyarapodást, jobb életkörülményeket jelentő jövőkép teljes hiányát okozó katasztrofális családi hátteret, a nem létező nevelés szükségességét, és keményebben és reálisan ugrottak volna neki ennek a gigantikus problémahalmaznak, már sokkal előrébb járnánk.
Segélyezettekből értéket termelőkké válhatnának. Ez az egyetlen út, a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan.
Tanulságos az indexen elolvasni a miskolci rendőr főkapitány nyilatkozatával, meg a felmentésével kapcsolatos cikkeket. Meg az idióta pökhendi kis ribi újságírónő cikkét, ahol kiragad egy két bekezdést, és bicskanyitogatóan csúsztat, árad a rózsaszín köd. Ezt a csajt is ki kéne pakolni egy szál bikiniben Miskolc megfelelő területére a szürkületben, aztán másnap reggel rákérdezni a nagy magyar valósággal kapcsolatos felvilágosodására.
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 21:58
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
Mindig szerettem ezt a "Jöjjön már egy másik kormány, aki megmenti az országot" kezdetű fohászt.
Jöjjön.

Jöjjön egy olyan,
- aki véletlenül sem nyúl a már korábban megszerzett juttatásokhoz és kedvezményekhez: "Neazemberekkelfizettessékmeg",
- aki csökkenti az adókat és a közterheket,
- aki csökkenti az államháztartási hiányt,
- aki senkit sem bocsát el, sőt új munkahelyeket teremt,
- aki támogatja a MÁV dolgozók bér- és MÁV Cargo-részesedés-követeléseit,
- aki támogatja a magyar termelőket,
- aki piacot biztosít a magyar termékeknek,
- aki megmenti a forintot,
- aki megmenti a devizahiteleseket,
- aki mindezt el tudja fogadtatni Joaquin Almuniával, az EU-val és aki egyúttal felülvizsgálja a tagságunkat,
egyszóval "Jöjjön el a mi országunk"
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 19:43
Előzmény: #24  higins79
#25
Bár lehet, hogy tévedek, de eddig tudtommal ő sosem hallatta a saját szájából, hogy azonnal mondjon le a kormány. Szerintem az hogy az állatok között van normális ember is engem megnyugtat.
De azért a Dajcs Tomikát és a "Rákóczi bajszos haverját", meg az Őrült Mikolát szívesen kilőném az űrbe, úgy hogy vissza se találjanak, egy kabinba zárnám a szadeszos Fodorral és Kókával, azok is elmehetnének melegebb tájakra, ja és a még idióta Semlyén Zsoltikát, aki seggnyalás nélkül senki sem lenne, sose jutna még a parlament közelébe sem.
higins79 2009. 01. 31. 19:34
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#24
Kósa az normális nem hatalomra éhes mint Orbán és a többiek
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 19:34
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#23
Ennek örülnék, mivel én nem hajlok a jobb irányba, mégis ha lenne egy politikus aki keménykezűként jó útra terelne bennünket, és még az ellenzékkel is értelmesen szót tudna érteni, az biztos felvirágoztatna bennünket, de nem úgy hogy fél év hirtelen hatalomváltás alatt, szétszednék a külföldiek közben a forintot.
Törölt felhasználó 2009. 01. 31. 19:31
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#22
Persze lehetne egyszerűbb ötlet is, az összes parlamenti képviselő fektessen Matgab részvénybe, Matgab bácsi meg alakítson egy zártvégű befektetési alapot, törvényben kötelezném az összes szarházit, hogy összes vagyonukat ilyen papírba fektessék, aztán minden hatalmat Matgab bácsi kezébe adnék, hogy fektessen részvénybe. HÖHÖHÖ....
higins79 2009. 01. 31. 19:30
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#21
van ebben igazság de szerinted ők jobban csinálnák..nem hiszem..ők is lopnának csalnának...

Topik gazda

havi041
4 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek