Tibor78

Regisztráció: 2019-01-06 23:50:49

Hozzászólások száma: 1 859

Utolsó hozzászólás: 2019-11-17 21:38


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

52 217
1970. 01. 01. 01:00

utolsó 20 hozzászólás

Rogán távozása napok kérdése. vasárnap, 21:38
Szerintem kicsi volt a szerszáma, eddig bírta az asszony a színlelést.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 21:13

Lehet, hogy a végén veszek 2db 50-est a 20-23m sávban, mert a kiindulási pontom azt volt, hogy kb 200e legyen a bruttó bevételem egy 3 külön szobás 35-40m tégla kéglivel, de 2 kéglivel könnyedén teljesítem az arányosan magasabb 230e bevételi célt. Aztán már csak a hitelt kell kipörgetnem 10 év alatt és utána 2 kéglivel (1-et gyerekek kapnak) már gyakorlatilag el lehet élni, ha a munkám befuccsol, akkor is.
Egy dolgot kéne még tisztábban látnom, hogy ne essen nagyon ezen szintek alá a panel ára, ami elég valószínű egyébként, de még nem "érzem" ezt a dolgot. Kell még infót gyűjtenem. Meg most tényleg nem kell kapkodni. A map+ igazi előnye, hogy látható kamatot ad, tehát nem kell kapkodni, jó helyen van a zsé.
Meg jó lenne a 13-ban maradnom, mert ezt a környéket ismerem, de a 4,14,15 is jöhet.
A paneleket nem ismerem,  nagyon régen laktam panelben, az is 4 emeletes volt, ami sokak szerint nem igazi panel feeling :) Van több paneles ismerősöm, majd összefutok velük és átbeszéljük.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 16:46

Továbbra is azt tudom mondani, ha jól árazott kéglire vadászol, lesz konkurrenciád, minden kis előny számíthat. Ha 30mért kívánsz panelt venni, akkor válogathatsz kedvedre, ameddig csak tetszik, te irányítasz.
Ha jól árazottat keresel, akkor meg ennyi extra kockázat van a folyamatban, de ügyvéddel lehet beszélni és az ő segítsége a kockázat legnagyobb részét kizárja. Mindent nem.
Eladóként meg ha van végre valahára egy vevőd, akkor miért ne ajánlanád fel neki a foglalót, mint lehetőség? Mert ciki?
Én is tartok a jogtól valamennyire, de hát baszki ez a foglalós papír egy sablon igazából. Nekem akkoriban összerakta az ügyvéd egy huszasért. Jó is, hogy beszélünk róla, mert megkérem, hogy nézze át és frissítse, ha kell, szerintem egy újabb 20-as lesz maximum,  talán 10, nem több.
Volt nemrégen egy cikk a házaspárról, akiket átqrtak egy 60m-os telekkel. Ügyvéd, ingatlanos, mindenki volt a processzben és mégis. Sőt be is jegyezték a tulajdon jogukat, csak az igazi osztrák tulaj megjelent és megkérdezte, hogy ez most mi a phasz? Pikk pakk visszaírták a nevére a telket és még az a szerencse, hogy nem kezdtek építkezni még.
Nem a foglaló miatt fognak átqrni, a csalók többsége  a kégli árát akarja lenyúlni nem a foglalót.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 15:39

Ez mind szép és tankönyvbe illő dolog, hogy 2 ember hogyan kéne üzleteljen egy ideális világban. Amikor viszont egyedi vételekre vadászol és szó szerint a másik vevőnek adod a kezébe a kilincset és tényleg nem a paráztatás miatt mondja az ingatlanos, hogy ma még jönnek 3-an megnézni akkor a kp ad ugyan némi előnyt de ha szöszmötölsz a foglalóval, mert nem, mert én nem olyan vagyok és hogy néz ki, akkor jó eséllyel más valaki fogja a kéglit elvinni.
Én amikor eladó voltam én mindig megmondtam a vevőnek, ha kell neki komolyan, akkor foglalózzunk vagy akkor addig árulom, amíg nem mondja azt, hogy tudja adni a pénzt.
Úgy látszik neked még nem léptek le nagy hangú ígérgető vevőid, mert van belőlük bőven. Különben megtanultad volna, hogy a foglaló az eladónak is előnyös, ha tényleg el akarja adni a kéglit.
Egyébként meg egy teljesen fair dolog, mindkét felet kordában tartja. Most az, hogy te nem tartod lovagiasnak meg cikinek gondolod, hát nem egy üzleti gondolkodás most.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 14:58

Viszed a laptopod és ott helyben lekéred a tulajdoni lapot ügyfélkapuban. Van valamennyi ingyenes lehetőséged évente, de van fizetős is ha jól tudom, azt még nem használtam, csak az ingyenest.
Foglalós papírt meg megszerkeszti neked az ügyvéd előre, a törvény elég jól körbehatárolja a lehetőségeket.
Szerinted, amikor aukciók mentek, nem is egyről tudok, akkor meleg kézfogással távoztak utána a felek, hogy majd pár nap múlva találkoznak?
Nyilván nem úgy kell foglalózni, hogy odamegyek aztán megteccik a lakás aztán az eladó markába nyomom a lóvét és egy szalvétán írunk pár sort. Kell némi előkészület, de ha kell a kégli és egyébként probléma nem látszik és van konkurrencia, akkor én nem vagyok a foglaló ellen ,soha nem is voltam.
Volt egy lakáseladásom, amikor a vevő a 2m forintos részletet egy nylon zacskóba beadta a nejemnek. Se papír róla, se semmi. Utána meg még én futkostam az ügyvédjéhez, hogy írjon már róla egy átvételit. Az ügyvédje nagyon lecseszte és szerencséje, hogy én voltam az eladó. biztosan sokan letagadták volna, hogy megkapták. Szóval ez az ellen példa, hogy mit nem szabad csinálni, de én soha nem féltem a foglalótól.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 13:33

A foglaló azért létezik, hogy egyik fél se tudjon könnyen kihátrálni majd az adás-vételből. Elméletben.
Ha sok lakás közül lehet válogatni és nem sürgős a vétel és nincs másik vevő a lakásra, akkor a vevő szabja a feltételeket. Ha meg szabályos aukciókat tartottak, akkor onnan nem távozhatott a nyertes vevőjelölt a foglaló megfizetése nélkül, mert ha nem foglalózik, akkor másé lesz a lakás.
Most már talán a vevők jobban pozícióban vannak, bár ahogy látom minőségi lakás most se sok van, de volt időszak, amikor csak nagyobb összegű foglaló mellett lehetett tutira menni, hogy a vevőé lesz a lakás, mert könnyen ráígértek.
Amikor a kéglit vettem én azonnal foglalóztam 500k-val, mert egy másik vevő rámígért ugyanennyit, de szerencsére ő hitellel akart venni. Elég lett volna elméletben 250k is, akkor is az én ajánlatom a jobb a kp miatt, ha megpróbálnak kihátrálni, akkor nem nyernek semmit, de biztosra akartam menni. Van benne kockázat, de át kell nézni az adatokat előtte. Én annyi időt kértem csak, hogy az ügyvéddel átnézettem a kégli elérhető adatait. Ő rendben talált mindent. Vannak átb.szások, szóval érdemesebb várni a foglalóval, de ha sok vevő van egy kéglire, akkor foglaló nélkül nem fogja megszerezni a vevő.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 12:51

Arról mik a vélemények, hogy megszűnik a belterületbe vonással a trükközés? 2020 feb után az állam leszedi a sápot az így megszerzett vagyon gyarapodásról.
Mivel akarok venni 1 de inkább 2 gyümölcsöst, ez nekem jó hír lesz, mert a külterületek elértéktelenednek. Az aglóban már most is komoly szabályozás van a belterületbe vonásról, de ezek után csak néhány kivételes esetben éri csak meg.
Mert ugye a tulajok jelenleg azért nem akarnak engedni az árból, mert arra hivatkoznak, hogy ezeket majd egyszer belterületbe lehet vonni és az árakat is ahhoz képest magasan tartják. Az hogy, ez lehet 25 év múlva történik majd, náluk nem tárgyalási alap. Ezt ha meglépik, akkor viszont kihúzza a talajt a keményfejű parasztok alól. persze akkor is olcsóbb lesz a tulajnak belterületbe vonni, mint venni építésit, de azért már nem éri meg zártkertet venni, hogy majd bevonjuk belterületbe. Mert jelenleg megy ezzel a trükközés ezerrel. Mondjuk az részletkérdés? hogy a helyi politikusok üzik ezt a dolgot a legnagyobb erővel, meg az önkormányzatoknak is jelentős bevétel (volt eddig).
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 20:11

Amig te az útszélen acsarogsz mindenen, addíg én haladok és intézem az arbitrázst.
Ilyen hozzáállással, mint ami neked van, sokat ne várj az élettől.
Na jóccakát.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 19:53

A kuszaszem még 6 évig jegybank elnök. Ha lesz gengszter váltás, akkor ciklusokon átívelő áldásos munkáját lehet majd megtapasztalni. Ahogy a Járai is az egekben tartotta az alapkamatot az állítólagos kockázatok miatt, úgy találni fognak okot az alapkamat emelésre, nehogy a pénzbőség a ballibeket támogassa. Ha kiráznak a map+-ból a kurmányváltás miatt, akkor nem aggódnék amiatt, mert az alapkamat gyorsan emelkedni fog és ezzel megnyílnak az egyéb lehetőségek.
Minek ráznának ki a map+-ból egyébként is? Visszamenőleges feltétel módosítás már egy visszaminősítést is okozhat. Mert a hitelminősítők ilyenkor azt nézik, hogy ezek szerint bármelyik államkötvénnyel megtehetik ezt.
Ilyen alapon egyébként semmilyen olyan befektetési lehetőséget nem tudsz mondani, amire ne lehetne valamiféle kockázatot találni. Semmit. Bankcsőd ellen is csak egy szintig vagy védve, ha otthon gyűjtögeted az aranytömböket, akkor meg ellophatják stb.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 18:50

Hagyjuk, fárasztó vagy. 10 emberből szerintem maximum 2-3 tud magától megtakarítani hosszú ideig, külső kényszer nélkül.
Ha hivatalos infla alatt lehet hitelt felvenni, akkor az tulajdonképpen befektetés. Ráadásul hol van az a tényleges inflától?
Van kockázata, amit több dologgal lehet mérsékelni, mondjuk jó hosszú időre rögzíteni a kamatot és mondjuk előtörleszteni, ha az infla bemegy a rögzített kamat alá.
Egy dolog kell hozzá, hogy a kégli ára ne essen nagyot. Ezt kicsit megfontolt vásárlással lehet azért biztosítani, a kockázat része elenyésző.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 18:40

Te most mire is reflektáltál pontosan?
Hogy te meg tudsz takarítani. Jó, akkor rád nem vonatkozik, amit írtam. Pont és lehet haladni.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 18:31
A retardáció magas fokára léptél, lassan megkapod a fekete övet.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 18:30

Szerintem a kocsikat kitiltják a francba. Ha beáll emögé a Karigeri, akkor egy biztos szavazója lesz.
Igaza van, amikor azt mondja, hogy persze az autózás fontos, de itt emberek halnak bele a légszennyezettségbe meg a sok mocsok dízelt megveszik, a műszakira ugye beraknak egy patent részecskeszűrőt utána meg ki. Ismerősöm mondta, hogy még miket csinálnak, valami csavart kilazítanak, hogy legyen ereje a kocsinak, a füstöt meg úgyis csak a mögöttük jövő szívja be. Így gondolkodik egy tajparaszt.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 18:03

Beszélt tegnap Karigeri a blikkel :), de mérsékelten rámenős volt most az újságíró. Azt mondja a Karigeri, hogy nála a legfontosabb fejlesztés a 14-es villamos Deák Térig meghosszabítása és a fonodó pesti villamos kiépítése.
Ez kiváló hír ha megépül. A kéglimnek még a mostaninál is jobb lesz a közlekedési helyzete. Még a 3-as villamost kéne áthozni zuglóból, legalábbis ami ezen a környéken még javítana a közlekedésen.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 14:53

Hadd mondjak erre valamit, némi élettapasztalattal. Félrerakni igazán csak addig lehet, amíg nem kezd valaki házasságba/családalapításba. Nagyban függ ez attól is, hogy a házastársa (és ez mindkét félre igaz) mennyire nagy művész, nagy költő.
Hihetetlen összegeket felemészt egy közös kégli megszerzése és a berendezés is egészen durva összeg lehet, pedig erre tipikusan sokan csak legyintenek, pedig ha egyszer összeszámolnák. Utána a gyerekekre is gyakorlatilag korlátlan az elkölthető összeg.
A rózsaszín álmok, hogy majd milyen sokat megtakarítunk aztán majd a megtakarításokból élünk a legtöbb esetben álom marad és egy nagy töréspont jön a családalapításnál.
Nekem szerencsém volt, mert csak kevés dologban igényes a nejem, ahol nem enged és sok pénz elmegy, de ismerek olyanokat, akár a bratyóm egy ideig, ahol egy átlag hőbörgőnek felfoghatatlan havi bevétel mellett is mindent elégettek.
Vannak ellenpéldák is, ez semmit nem jelent. Az életmód infláció szerintem a legtöbb családnál nem vagy csak nehezen megállítható.
Ezért nem hiszek a passzív megtakarításokban, hogy majd egyszer milliomos leszek, minden hónapban milyen sokat megtakarítok. Ezeknek a vége általában az, hogy a megtakarítási kedv kitart 1-2 évig aztán valami miatt megtörik és ennyi.
Ezért sem hülyeség egyébként kényszerítőket alkalmazni az életben, mint pl egy alacsony kamatozású hitel, amit muszáj fizetni. Ez igazából egy megtakarítás, ha a kégli tartja az árát, még csak nem is kell, hogy növekedjen, mert még a bérleti díjakat is hozzá kell csapni a matekhoz (nincs kégli nincs hol lakni, fizetni kell bérletet, eccerű).
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 10:12

Ismerősöm amikor munkanélküli lett egy időre, akkor megegyezett a bankkal, befizetett 2 misit valami speciáls bef számlára, ahol a banknak volt engedélye lehúzni a havi díjat, ha nincs a folyószámlán elég, nem tudom pontosan a részleteket, de a bank békén hagyta utána, csak a kamatkedvezmények egy részét bukta, amit a havi bankszámlára érkező fizetésre kapott.
Ezért is érdemes minél több hitelt felvenni és inkább megtartani az önerőből, amennyit csak lehet, mert ilyenkor jól jön. A jelenlegi kamat és hozam környezetben legalábbis.
A törlesztési biztosítás is jól jön ilyenkor, amikor egykeresősek voltunk, nejem gyesen, akkor hitelt csak törlesztési biztosítással vettem fel. 2 keresőnél talán nem ilyen fontos ez.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 09:52

Az albi árak sokkal lassabban változnak, mint a lakásárak és sokkal kisebb mértékben is.
Amit Sakal83 próbál mondani, de láthatóan nem töri át a kemény fejek ellenállását, hogy példának okáért egy 50-es békási panelt ha meg lehet csípni 23 mihály körül + illeték (van első lakás kedvezmény) + ügyvéd, akkor az egy jó ugródeszka lehet albérlet helyett.
Mert ha 20m-ra csökken az ára és 125e-ért kiadható és számolunk az én 80% arányommal, akkor hoz kb 5,7% hozamot. A világot nem lehet megváltani vele, de befektetésre érdemes és alacsony kockázatú. A panel én nem kedvelem, de ha egyébként rendben van a ház, a környék, a tömegközlekedés, akkor ez egy alacsony kockázatú befektetés, belevágnék. 125-ért ki lehet adni egy 50-es panelt és még sokáig így lesz, gondolom erről most nem kell vitatkoznunk.
Ha a panel tartja az árát, akkor máris ideális ugródeszka, nem kell az életet leélni benne, hanem arra kell használni, amire alkalmas, gyűjteni a további önerőt. Mert a hitel törlesztőnek egy része minden hónapban szépen csökkenti az önerőt.
Még akkor is megéri belevágni, ha mondjuk valaki megveszi 23 mihályért és 3mihály bukóra számít, tehát, hogy el tudja adni 20 mihályért később (ami egy elég valószínű eset, nem valószínű, hogy 20 alá beesik) de mondjuk azt mondja, hogy 10 évet le tud ott húzni.
Az is fontos dolog, hogy mivel a MAP+ kamata magasabb, mint a hitel kamat, ezért a maximális hitellel kell megvenni a lakást most. Hiába károg mindenki, ez így logikus.
Ha meg nem lesz MAP+-hoz hasonló lehetőség 5 év múlva, akkor előtörlesztés jöhet, mert akkor az lenne a logikus.
Na csókolom, lehet gondolkodni.
Meg még egy dolog, egy 25m-ós kínálat árú kéglit jó alkuval le lehet most is nyomni 23,5-24,5 körülre. Ha valaki nem tud alkudozni, mert tapasztalom, hogy sokan vannak így, akkor meg dobjon fel mondjuk 50e garantált (ha nem sikerül, akkor is jár) és mondjuk 200e sikerdíjat egy ingatlanosnak, mert ők egyébként profi alkuszok, csak nem így gondolunk rájuk. 200e-re szerintem rámozdulnak, tekintve, hogy "csak" annyi a dolga, hogy lealkudjon mondjuk 1,5m-t, de neki ez a munkája, több esélye van, mint a mezei parasztnak, aki odamegy aztán hajszálrepedéseket fikáz és azt hiszi, hogy az eladó majd az első beszólásra enged egy nagyot az árból :) Ez egy tárgyalástechnikai kérdés. Ha találok kéglit, de nem bírom lealkudni én tutira megbízok egy profi ingatlanos tágyalót, simán megér ennyit.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 11. 10. 14:01

Házasodj meg és mard fel a babavárót és megkaptad az önerőt. Ha nekem ilyen lehetőségem lett volna akkoriban. Vagy sírjál tovább, hogy neked milyen rossz. Vagy éljél te is kenyéren meg vízen évekig és akkor lesz önerőd.
Utána meg a hosszú lejáratú hitel a megoldás vagy vársz a csodára. Végül is te döntesz.
Budai háromszobás, na persze. Miközben megtakarítasz mennyit is havonta?
Amúgy se nagyon értem a hőbörészést, a 2000 utáni időszakban a panelgarzonok ára nem igazán szárnyalt, inkább stagnált. A tégla lakások ára meg 2004 után stagnált be eléggé. Ezekből nem nagyon lehetett nagy nyereséget kivenni. Az nem az a korszak volt, mindenki újba akart menni, támogatott hitellel először, utána meg chf hitellel. Na én azt a részét hagytam ki szerencsére a kalandnak.
Egyedül ami látható hasznot hozott volna akkoriban a saját építés, de azt én nem tudtam bevállalni. Egyébként a telkek akkoriban is elég húzós áron voltak, ha a lakásárakhoz nézem.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 11. 10. 13:50

Nincs itt semmilyen más megközelítés. Aki értékes lakást akar, kaparjon az önerőért egy önmegtartóztató életvitellel és ha az megvan, akkor vegyen fel hosszú időre hitelt. Mindig is ez volt a megoldás egy átlagembernek, most sincsen ez máshogy.
A kurmány ad egy gyorsító utat, egy lehetőséget, meg kell házasodni, felmarni a babavárót, a gyerek projektet előre hozni és akkor az önerő máris megvan. Éveket lehet vele nyerni.
A CSOKot is meg lehet említeni, de már a bankhitelek kamatai is elég alacsonyak. Jóccakát és csókolom. Ezek a lehetőségek, ahogy mindig is ezek voltak. Nyugaton is, keleten is.
Lehet hőbörögni, meg hogy olyan emberek, akik egyébként már rendelkeztek megtakarítással bizonyos időszakokban tudtak venni jobb áron ingatlant. Tessék kérem megtakarítani, aztán lehet, hogy lesz még ilyen lehetőségük nekik is. Valamikor, lehet, hogy 2024 után, lehet hogy csak 2030 után, lehet, hogy soha, de a lényeg, ha nincs megtakarítás, akkor hiába jön a lehetőség is, akármikor is jön.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 11. 10. 13:24

Hát képzeld igen. A legelső kis garzon kéglit 2000-ben bátyámmal közösen kaptuk és kenyéren meg vízen éltem 2 évig, hogy kifizessem az ő részét. Mert egyrészt neki is nagyon kellett a pénz akkoriban, másrészt meg én úgy tudtam, hogy bérleti díj járna neki, de persze nem kért, sőt kamatot se semmit, sőt még ő mondta, hogy lassítsak le, nem kéri ennyire gyorsan a részét. Azóta már több helyen olvastam, hogy résztulajdonos nem kérhet bérleti díjat másik résztulajdonostól, de mondjuk ez részletkérdés, mivel nem is kért.
A nejemmel közös lakásra viszont fel kellett vegyek 12 mihály hitelt 2003-ban még úgy is, hogy szüleim is besegítettek, mert a panelgarzon akkoriban nem sokat ért, amit eladtam. 10 évre vettük fel a hitelt először, de 2 fizetésből nem bírtuk fizetni és rendszeresen csúsztunk, volt, hogy 1 hónapot is, utána véres verítékkel tudtuk visszadolgozni csak. Úgyhogy átütemezést kellett kérjek 20 évre, azt már tudtuk fizetni rendesen.
Szóval igen, pontosan egy hosszú futamidejű és elég magas kamatú hitelt kellett felvegyek az első lakásnak nevezhető ingatlanomért. Az önerő is csak részben hullott rám, nagyobb részéért meg kellett küzdenem érte. Nejem nem tudott szinte semmit hozzá tenni az önerőhöz, de nem is vártam el. Vidéki csórók a szülei, viszont rendes emberek, ez a lényeg. Csókolom. Erről annyit, hogy régen milyen könnyű volt.
Fel kéne ébredni. Nagyon kevés embernek hullott az ölébe egy kégli csak úgy régen is, ahogy most is.
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek