Tibor78

Regisztráció: 2019-01-06 23:50:49

Hozzászólások száma: 3 389

Utolsó hozzászólás: 2020-10-25 12:49


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

97 463
2020. 10. 13. 14:14

utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 12:49

"Egyszerűen ketyeg a nyugdíjbomba"
Ja persze, ezért szüntette meg a fityesz azonnal a manyupot, eléggé útszéli bandita módjára. Hazugsággal (hogy azt mondták, 25%-al kevesebb lesz a nyugdíj és nem csak arányosan kevesebb) egyébként, bár a gátlástalanságuk ismert.
Ha ennyire fontos lenne nekik a nyugdíjrendszer, akkor miért nem alakították át a manyupot. Ami eddig odament, az odament, a jövőben meg egy átdolgozott magánnyugdíj pénztári rendszert is csinálhattak volna.
Az is egy nettó hazugság volt, hogy majd ebből az államadósságot csökkentik. Nem kell részleteznem, miért. Olvass utána, ha nem hiszed.
Kellett nekik a píz a saját céljaikra és elvették, ennyi, letisztult, egyszerű gondolkodás, ahogy a haramia gondolkodik az út szélén.
Beszéld ezt meg egy szinglivel, ha ismersz ilyen embert. A nagyvárosokban a szingli kiszorul, hiszen eléri lassan  a qrmány a célját, hogy csak az állami támogatással lehessen venni egy fiatalnak hátszél nélkül kéglit. Emiatt legyen kiszolgáltatott és vagy a magáévá teszi a magyar család 3 gyerek eszményképet vagy nem jut lakáshoz.
Lehet az ellenség szó kicsit erős valóban, de a gyakorlatban ez így érződik.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 12:41

"még többen lesznek"
Aki jogosult, hitelképes, azok nagy része már felmarta a támogatásokat. Akár úgy, hogy előre hozták a házasságot is, csak píz legyen. Amikor a csapból is az folyik, hogy csók meg BV meg falusi csók?
Vannak, persze hogy vannak "népes" családok akik jogosultak, csak ők nem hitelképesek :) ügyesen van ez megszerkeztve, hogy banki szintű hitelbírálat kell hozzá. A gyerekek több mint fele ilyen családokban nevelkedik. Ők lehetnének a célközönség, de hitelt nem tudnak visszafizetni, tehát át kéne dolgozni támogatási formára az összes helikopterpénzt. Ez elméletben lehetséges, tekintve a qrmány haladási vonalát, nem fog megtörténni, mert más a szempontrendszer.
Egy csökkenő számú célközönségre alapozni bármiféle magasra ívelő jövőbeli tervet. Öreg hiba.
Ha már mindenki aki hitelképes felvette, akkor mi legyen, utána ezt a kérdést kell feltenni.
Lehet ötletelni, mondjuk 4-5 gyerek esetén 50 milliót adni, de talán még ennek a qrmánynak se megy el az esze ennyire, bár ezeknél tényleg nem tudni.
Saját célra is ha túlárazottan veszed a kéglit, akkor sajnos idióta vagy. Egyrészt azt is jelenti, hogy nem vagy hajlandó a legkisebb kompromisszumra sem, a másik, hogy emiatt magadat bünteted és a szükségesnél jóval több forrást vonsz el magadtól a lakhatásra. Nem kell ezt szépíteni, ez pénzügyi idiotizmus, buta pénzes vásárló.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 12:27

Valóban, sok minden változhat, de ami egészen biztos, hogy egyre fogy azoknak a száma, akik ezekre a juttatásokra jogosultak és vannak annyira hitelképesek, hogy meg is kapják.
A szingliket nem fogják támogatni, ők az ellenségek a mostani qrmánynak, akik nem értik az ideológiát és az ideális, elképzelt magyar ember, magyar család eszményképet 3 gyerekkel.
A másik ami szintén biztos, hogy airbnb, rövid távú kiadás helyzete ennél csak rosszabb lehet. Jobb soha nem lesz már, vége az aranykornak. A szabályozások miatt. Ha elkezdene visszatérni a turista áradat, akkor a polgimájszterek fognak lépni, mert az újraválasztásuk múlik ezen a belső kerületekben.
Egyébként diák is egyre kevesebb, közben meg azért épülgetnek kóterek is nekik, tehát a hosszú távú bérleti piac is inkább zsugorodásnak néz elébe már csak emiatt is és kérdés, hogy úgy egyébként melósok jönnek-e ide olyan számban vagy inkább ugyanazzal a lendülettel mennek nyugatra.
A diákok esetében lehet persze lépni és idehozni mongol meg egyéb országokból diákokat, ez az egyetlen dolog, ami képlékeny lehet.
Mindezzel együtt én csökkenő számú diákot és vidékről felköltöző fiatalt vízionálok, évről évre kevesebb lesz és ők az egyik támasza a hosszú távú kiadásnak. A fiatalnak ráadásul ott a BV, sok évvel hamarabb vesz majd kéglit, mint korábban, ennyivel is csökken a bérleti piac.
Figyelj, volt egy rövid aranykor pesten 2016-2019, amikor a csótánysz.ros panyel is kincseket ért a fényes jövő előtt állt a végtelenbe és még tovább emelkedő árak miatt. Ez egy egyedi és megismételhetetlen esemény láncolat eredménye volt. Ahogy telik a zidő mindenki megérti ezt, a lakáseladók meg elfogadják, hogy soha többet nem ér már annyit a kéglijük és helyére kerülnek a dolgok.
Ez elkerülhetetlen, ez így lesz.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 11:32

Arra várni kell 2-3 évet. Te sem adnál el a kéglidet ócsón, amikor alig 1 éve még micsoda árakon mentek és egymás sarkát taposták le a vevők.
A lakásárcsökkenés és a kiadási piac problémái egy spirális folyamatot indítanak el lefele, de ehhez idő kell. Időt kell adni a zeladóknak, hogy feldolgozzák a "veszteséget", hogy például a panyel kéglijüknek egyszer volt csudálatos ára és nem lesz soha többet.
Miközben a lakáspiac szenved, a lakásra fordítandó pénzem szépen hízik map+-ban. A részvényekben tartott pénzem meg majd meglátjuk, mikor kezd fialni. Tesla, OTP eddig is jól hozott, de a részvény amúgy is hosszú távú befektetés, nem lehet a jelenben értékelni az eredményt, hiszen nem szándékozom kivenni a pénzt belőlük most.
Vannak akik alábecsülik a map+-t, hogy mert az infláció, miközben nem tudnak mondani semmi hasonlót, amiben nincs tulajdonképpen kockázat.
Közben már módosítottam a befektetési stratégiámat, mert úgy látom, hogy az én szempontomból jól alakulnak a dolgok, tehát a piac teljesen kiszárad azokon a kégliken, amikre én pályázok. Panyel elsősorban, 2 de inkább 3 szobás.
Úgyhogy, ez így fog kinézni, hogy aakást akkor kell venni, ha legalább 6% nettó hozamot tud a kégli és nem szabad annak bedőlni, mint aminek bedőltek sokan, hogy de majd a zárak mennek fel a végtelenbe és még tovább is a jövőben. Mert ez vagy így lesz, vagy inkább azt lehet mondani, hogy nem így lesz.
Csak, hogy érzékeltessem ez mit jelent a befektetés szempontjából: ha egy kéglit bruttó 125e-ért lehet kiadni, akkor 20milliót lehet érte adni és ennyi, itt a vége normál esetben. Ennél többet csak az idióták adnak érte illetve valami jó indok kell a magasabb árhoz, például ha majd egyszer akár saját lakhatásra is jó lenne, jó a lokáció, esetleg ígéretes közlekedési fejlesztés van a közelben (de nem nagyon közel). Még ha nagyon klappol is a kégli, akkor sem szabad 24m fölé menni, mert akkor már a map+ jobban hoz, sokkal kisebb kockázatokkal és befektetett munkával. A jövőbeli árnövekedésre meg egészen egyszerűen szólva nem szabad semmit építeni egy befektetésnél, mert az már azt is jelenti, hogy le kell vadásszak az esetleges eladásnál egy idióta balekot, ami nem biztos, hogy egyszerű és erre semmiképpen nem építenék egy befektetést.
Tehát az optimális szorzószám, havi bruttó bevétel x 160 (vagy ez alatt) és a max ameddig el lehet menni nagyon optimális kégli esetében a havi bev. x 192.
Az efölötti ársávok a balek idióták, a buta pénzes "befektetők" játékterei, meg kell hagyni nekik ezt a lehetőséget, hogy megvegyék a túlárazott kégliket :)
Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 14:35

Az egész ott kezdődött, hogy mindenki főnök akart és akar lenni, mert csak ők keresnek értelmes béreket. Mostanra sokat változott és javult a helyzet, de 2000 környékén például egy sima beosztott qrva sz.r bért kapott és csak a főnökök, managerek kaptak annyit, mint egy nyugati közepes bér.
Emiatt nagyon agresszíven törtetett mindenki, mindenki főnök akart lenni, erőltették a diplomát.Ebből az is következik, hogy egyre kevesebben akartak és akarnak sima beosztottak és fizikai munkások lenni.
Aki mégis, azok közül is sok kimegy nyugatra, mert nem akar trágya bérért dolgozni.
Ezért lett hiány szakmunkásból meg úgy általában fizikai munkásból.
Meg fog ez is fordulni idővel, mert ha ilyen hiány marad fizikai munkásokból, akkor felgyorsul az automatizálás és még ennyire se lesz szükség rájuk, mint most.
Az építőipar azért kivétel, mert a többi iparághoz képest alig fejlődött az évtizedek alatt. Most is ugyanazok a primitív munkafolyamatok vannak, de ha tartós marad a szakember hiány, akkor ki fognak találni valamit a nagyobb automatizálás érdekében.
Ez amit nem ért meg a sok ostoba szaki, hogy egy versenypiacon nem fog tartós maradni a kényelmes helyzetük és csak maguk alatt vágják már középtávon is fát.
Az automatizálásnál is hamarabb megvalósulhat az, hogy ahogy az arab országok építették a modern városaikat, idehoznak ezerszám indiai építőipari munkásokat. Igen, valószínűleg nem olyan minőségben dolgoznak (már mintha minden magyar szaki olyan hűdenagy minőségben dolgozna, főleg az alkoholisták), de olcsóbbak és rendelkezésre állnak.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 10:32

Az a gond és ezért tudnak sokan a zavarosban halászni, mert nincsenek összekapcsolva az adatbázisok. Az, hogy született gyerek, úgy tudja meg a csókkal BV-vel foglalkozó hatóság, hogy egy pöcsétes papírt kell vinni egy másik hatóságtól. Temérdek időt erre áldozni, mind az ügyfél mind az ügyintéző részéről és utána az ügyintéző átnézi, rögzíti valahova újra, lefénymásolja, elteszi, azt archiválni kell, tárolni stb.
Egy példa csak ebből a kafkai szürreális világból. Ismerősöm kap üzemanyag támogatást, mert pestre jár a gyereke. Nem tudom pontosan milyen okból, de kapja. Az iskola kitölt, lepecsétel és aláír egy űrlapot minden hónapban. Ő minden hónapban beviszi személyesen, mert amikor levélben küldte be, több is eltűnt valahogy. Ott kér sorszámot, kivárja a sorát, az ügyintéző lefénymásolja, aláírja, iktatja, de olyan szinten sincs automatizálva a rendszer, hogy a bankszámlaszámot is minden egyes hónapba rá kell írni az űrlapra és rögzíteni kell.
Meddig tartani egy ner haver programozóval megoldani azt, hogy az iskola egyből bevinné egy központi adatbázisba, ebből nyomtatnának egy példányt a szülőnek, de mehetne pdf-ben is papír nélkül. Ha rendben van és semmilyen adat sem változott, akkor a szülőnek semmi dolga utána. Ha valami megváltozott, mondjuk számlaszám, akkor meg van rá mondjuk 5 napja, hogy bemenjen személyesen és módosítsák az alap adatokat.
Nem, ez túl egyszerű lenne és akkor kevesebb dolga lenne az ügyintézőnek vagy nem tudom, mi a megfontolás. Nem tudom, hogyan és mennyi gyereknek jár, de már 1000 gyerek esetében is mennyi felesleges pluszkiadás ez az egész? És ez csak egy nagyon nagyon kis apróság, egy egyszerű, rendszeres üzemanyagtámogatás kifizetése. 21. század, pöcsétes papírt kell logisztikázni A-ból B-be és minden alapadatot újra és újra ráírni arra a nyomorult űrlapra. Hatékonyság, Magyarország. 10 stadiont hamarabb felépítenek, minthogy az államigazgatást korszerűbbé tegyék.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:34

"Az meg, hogy kizart lenne az elengedes, maradjon a jovo bizonytalansaga."
Ott a fészekrakó a korábbi pénzosztás, hasonló célokra. Olvastál, hallottál valaha is olyant, hogy akkor hivatalosan kijelentik, hogy futni hagyják azokat, akik nem teljesítették a vállalást? Senki nem fog ilyen törvényt hozni.
kiszámoló miklós is írt róla mostanában
Ezzel szemben elég sok embert megtaláltak már közülük azzal, hogy akkor vissza kéne a pénzt fizetni, részletekben. Folyik is vissza pénz, bár tény, hogy nagyságrenddel több kéne. Tehát meg lehet úszni, eddig úgy tűnik, de nem lesz hivatalos amnesztia és nem is évül el ez a fajta követelés.
Volt aki nem bírta ezt a feszt és maga ment be rendezni a helyzetet önként.
Nem annyira kellemes ám úgy élni, hogy bármikor megtalálhatnak ezzel a fizetési kötelezettséggel. Most sokan azt gondolják, hogy hülyeséget írok, pedig nem, ez a fajta állandó stressz meg is betegítheti az illetőt. Devizahitelesknél ez megfigyelhető volt, olyan stresszben éltek évekig.
Hétszentség hogy nem lesz hivatalos amnesztia azoknak, akik nem prezentálják a vállalt gyerekszámot. A legjobb amire számíthatnak, hogy nem ér rá a hivatal velük foglalkozni, de például az állami kezességvállalást levehetik róluk 10 év után és akkor a bank újratárgyalja a hitelt más feltételekkel.
Hiszen az eredeti szerződés semmis, megszegték a hitelfelvevők.
Meg propaganda szempontból is, a 3 gyereket megígérők a nemzet üdvöskéi. Aki 0 gyereket vállal azok a nemzet ellenségei, 1-2 gyerekesek meg nem ellenségek már, de nem is eléggé elkötelezettek az ügy iránt.
Kizárt dolog, hogy hivatalos amnesztia legyen nekik. Évtizedekig élhetnek egyfajta rettegésben.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 22:34

"Nem érdekli hogy hol mekkora profit marad. Eladja a 30 milliós kétszobás panelt, beígér 3 gyereket, és babaváróval, csokkal, áfamentesen átül egy 52 milliós kecóba."
Kinek tudják eladni a 30 milliós panyelt? Nagy számban ráadásul és viszonylag gyorsan.
Befektetőnek nem jön ki a matek, csak az ostobák vesznek ennyiért. Csókos, BV-s másik versenyzőnek? Az a baj, hogy az a másik ember akkor már inkább vesz egy új lakást valahogy, hiszen arra adják a mennyei pénzecskéket, nem a használt kéglikre.
Ha ellövi a pénzecskét egy 30 milliós panyelre, akkor őneki már nem jut utána a sok jóságból, amit az új építésűre adnak.
Már a zújság megírta, hamarosan bemondja a tv is, hogy csökkenésnek indultak a használt lakás árak. Ez pedig spirális folyamatot indít el, hiszen kiadni nem érdemes, árnövekedésre játszani nem érdemes. Akkor miért is kéne brutális felárat fizetni egy kégliért?
Örülök az olyan híreknek, amit te mondasz, mert én mást látok benne. Azt látom benne, hogy hamarosan ilyen 52 milliósba ugrani akaró ember lesz jókora bajban, amikor indítja a hirdetést 35-38 mihályért, mert nix kótyavetye, aztán fut ki az időből és akkor mi lesz? Az új kégli meg készül közben.
Én tudok személyesen legalább 3 panyelről, amit tavaly nyár óta árulnak. Persze megegyezni nem lehet a tulajokkal és még mindig brutálisan túlárazva akarják eladni. Néha egy kicsit szelidítettek a zárakon. Egyébként venném akármelyiket, de jó 8-10 mihállyal lejjebb, mint most vannak.
Jó érzéseim vannak. Azt hiszem, hogy ezt a türelmi játékot most már én fogom megnyerni és ha nem is ezeket konkrétan de hasonlóakat tudok venni annyiért, amennyiért én gondoltam.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 21:15

"Nagy tételbe mernék fogadni, hogy sose fogják rajtuk bevasalni, ha nem születnek meg a gyerekek."
Az lehet, csak amikor függőben van valakinek egy ilyen dolog akkor nem nagyon fog ugrálni, hanem lapít. Tehát onnantól ő már nem lesz az ingatlanpiac aktív részese jó sokáig. Nem fog nagyobba költözni még a csok türelmi idő után sem.
Az meg gyakorlatilag egy tollvonás lesz, hogy akkor az állam kihátrál a hitel mögül ha nincs meg a gyerekszám és a bank meg kamatot emel emiatt. Szerintem ezt megtehetik.
Ráadásnak ez soha nem évül el, akár 15-20 év múlva is elővehetik ezt az ügyet, mert olyant nem hiszem, hogy bárki ki fog jelenteni, hogy akkor ha mégsem prezentálták a gyerekszámot, amit pedig beígértek, akkor spongyát rá és felejtsük el az egészet. Hanem senki nem mond semmit, ami bármit is jelenthet később.
Egyébként a fészekrakó kapcsán is nem teljes az immunitás. Elég sok család van, akiket utolértek azzal, hogy akkor tessenek csak visszafizetni a jogtalanul igénybe vett pénzecskét. Igaz nem mindenkit. Vannak akik megúszták (még).
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 18:10

Amikor nagy összegű EU-s támogatást várunk, akkor előtte mindig meglódul az árfolyam. Nem vagyok összeesküvés hívő, ezért nem mondom azt, hogy az MNB szeretne így több forinthoz jutni. Mondjuk úgy, hogy a "piac" szagot fog és keresni akar a várható forint gyengülésen, aztán amikor beérkezik a nagy pénz és át kell váltani (egy részét oda-vissza, egy részét csak oda), akkor meg a várható erősödésen.
Azt hiszem, hogy Zsiday is írt már erről a jelenségről, de a kiszámoló miklósnál biztosan tudom, hogy lehetett erről olvasni.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 17:52

"Az világos, hogy az új lakások ára meglódul újra."
Már úgy érted ezt, hogy a vállalkozók lenyelik a 22% ÁFÁt és ennyi se lesz elég nekik, mert a 5% visszaigényelhető Áfa és a 4% illeték elengedés hatását is teljesen vagy legalább részben érvényesíteni szeretnék, hiszen van a baleknak pénze, ide vele alapon.
Ezt nem vitatom, hiszen minden vállalkozó így tesz. Hasonlóan az élelmiszer áfát amikor csökkentik, az is a kereskedőké lesz pillanatok alatt.
Az apró probléma ott lesz, hogy a kereslet nem fog tudni lépést tartani ezzel. Tavalyhoz képest tulajdonképpen az 5+4% az újdonság és nem kell meglepődni, ha pont a 9%-al fog emelkedni az új építésű kéglik ára, hiszen a vállalkozó megérdemli a vevő meg nem jár rosszul szerintük, hiszen ugyanúgy jár a vevő, mint a bejelentések előtt :) Esetleg az empatikus vállalkozó csak 5-7%-t emel és hagy egy keveset a baleknál.
Még azt várom, hogy a felújítási 50%-al milyen okosságok lesznek, mondjuk papíron 90%-os készültségű kéglit vesznek és abból fejezik be. Ezt olvastam valahol, hogy most ezen megy az okosság, de még tudni kéne a törvény pontos szövegét és a feltételeket.
Mi változott tavaly óta? Kevesebb lett az a vásárló, aki még felveheti a csókot vagy a BV-t. Elfogytak vagy mondjuk szépen fogy a számuk. A másik dolog, hogy sokkal nehezebb lesz eladni jó áron a kéglit.
Egyik ismerősömmel ritkán beszélünk, most hétvégén összefutottunk a west endben. Mondott sok mindent, egyik érdekes dolog, hogy rekord idő alatt eladtak 2,5 hónapja egy 1+1-es kéglit, 45 nm és 780e / nm áron ment el kemény alku után. Az eladó ment nagyobb lakásba, a pontos induló kikiáltási árat már nem tudta megmondani, meg az ing com is leszedte közben, de 900e / nm volt szerinte.
A vevő egy "befektető" aki olyan jól belenyúlt, hogy 200e-ért szerette volna kiadni, végül most van egy bérlője 130e-ért de csak jövő év áprilisig. 3.6% hozam és a befektető azt mondja ritka ideges, hogy ez így nagyon nem érte meg neki. Nagyon nehezen tudta kiadni, tehát várhatóan ha pattan a mostani bérlője, akkor se lesz egy könnyű mutatvány újat találni még 130e-re sem, nemhogy a befektető által elképzelt 200e-ért.
Amikor 200e-ért hirdette 2 hónapig csak ingatlanosok keresték más senki :) Okos befektető, kb háziasszony kategória.
Megy a balekvadászat jelenleg az eladók között. Mindenki a pénzes balekra vadászik és úgy látszik azok a buta pénzes "befektetők" lesznek. Ezek szerint még mindig akad pár ilyen okoska, de már nagyon kevés.
Bármit csinálhat a Novák innentől, ha nem dob plusz pénzt direkt módon a zemberekre, akkor mondhatjuk elfogyott a kereslet, mind az új lakásokra, mind a használtakra.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 20. 12:01

Az a kérdés, hogy mennyi olyan család maradt, akik hitelképesek és még nem vették fel a BV,csók, falusi csók valamelyikét. Mert a szokásos fityesz féle csavar az, hogy vannak olyan "népes" családok, akik egyébként jogosultak lennének, de a hitelképességük akadályozza meg a támogatások felvételét.
Ha sok ilyen család van, akik egyébként felvehetnék, de eddig valamiért nem tették meg, akkor nekik el lehet adni az új építésű kégliket, főleg ha jön a Matolcshy féle ingyenhitel (bár arról mély kuss van, lehet a fejére koppintottak, hogy átlépett egy határt :) mert a szinglihordát nem lehet támogatni, a nullás hitelt meg a szinglihorda is felvehette volna ).
Egyébként nyilván nagyon mérsékelt kereslet lesz, de ha az építő szempontjából nézzük, akkor lenyúlta a 22% áfát, megemeli a kégli árát 5+4%-al (ÁFA visszaigénylés + illeték, van ott a pénz a p.raszt vevőnél, ne szégyenlősködjön, hanem fizessen),  akkor már ott vagyunk, hogy 2 lakáson lesz annyi hasznuk, mint korábban hármon lett volna, hiszen ez a +30% körüli összeg az tiszta profit nekik.
Ebből lehet kicsit ákciózni is, ha 10-ből 3-4 kéglit eladnak ilyen felárral, akkor már nagyjából a pénzüknél lesznek. Abban bíznak, hogy jön ennyi csókos balek.
Azt se felejtsük el, hogy még legalább egy ákciótervet be fog jelenteni a Novák és akármi is lesz az, biztos, hogy alkalmas lesz a további áremelésre.
Én továbbra is érdeklődve figyelem a felújítási bulit. Az egyébként felfoghatatlan mértékű összeg és iszonyatos nagy lyukat üthet a költségvetésen. Szerintem a Vargáék kétségbe esve keresik a kizáró tényezőket és feltételeket a költségvetés szempontjából, hogyan lehetne minimálisra szorítani azok számát, akik ténylegesen is igénybe tudják majd venni a felújítási max 3 misit.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 20. 10:43

A fityesz ezt nem érti meg, hogy ezért sem lehet ilyen dilettáns módon belenyúlni egy piacba, mert még ha jót is akarnak, akkor is fontos látni, hogy kinek esik rosszul.
Kétgyerekes apaként én megtanultam, hogy a két gyerekem között forintra ki kell egyensúlyoznom a dolgokat, de a legjobb, ha mindketten ugyanazt kapják, abból biztosan nincs veszekedés. Egyébként meg ha nem egyforma ajándékot kapnak, akkor előtte alaposan fel kell térképeznem az aktuális trendet, hogy éppen mit szeretnek. Máskülönben azt kockáztatom, hogy összevesznek és megsértődnek, hogy a másik többet, szebbet, jobbat kapott.
Ugyanez a mostani helyzet is. Akiknek eddig adott a fityesz csókot ott öröm volt és bódogság. Most meg egy csomó emberből ellenséget csináltak, akik nehezen fizették ki az illetéket és úgy érzik, hogy őket a szemét qrmány nem támogatja annyira, mint a jövőbeli csókosokat. Azt már az összes elfelejtette, hogy kapott egy csomó mannát és ingyenpénzt, csak az összehasonlítás érdekli őket, hogy ők miért kevesebbet????
Ugyanez történne a BV emeléssel, az összes, aki korábban felvette azon hőbörögne, hogy miért ér kevesebbet az ő gyereke.
Így lehet egy dilettáns, idióta és láthatóan fércmunka kormányzással a korábbi eredményeket is egy szempillantás alatt semmivé tenni. Mert nyilván azért is osztogatnak, hogy legyen politikai hozadéka és rájuk savazzanak a zemberek majd. Most viszont egy csomó korábbi csók kedvezményezettnek rossz a szájíze.
Kiszámíthatóság, ez nagyon kéne a lakáspiacra, ahol nem túlzás, hogy több év egy-egy projektet vagy lakóházat megtervezni és felépíteni.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 19. 19:24

"Ma egy ablakos egy törött öntött vas (kb 4cm hosszú) cseréjére 60 ezer ft-os telefonos árat jelentett be."
Azt nem mondtam, hogy olcsóbb lett a szaki, bár nézőpont kérdése. Ha már nem emel állat módra az is eredmény. Arra utaltam, hogy ilyen kis munkákra eddig vagy rácsapták az emberre a telefont képletesen vagy hazudtak valamit, hogy térjünk rá vissza 3 hónap múlva mondjuk. Addig ne is zavarjuk őket.
Kétségtelen, hogy a qrmány felújítási csodafegyvere munkát adhat a szakiknak, mert kinyílnak a pénztárcák , bár ugye sok függ majd a pontos szabályozástól.
Egyébként pont arról beszélgettem ismerősökkel, hogy a fidesz most igan nagy hibát is elkövethet. Ez a hevenyészett, ötletroham jellegű a világ legeslegeslegesleges legnagyobb családtámogatási programja könnyen visszfelé sülhet el. Az egész bejelentés sorozat, info csepegtetés és majd a törvényben kijön valami csavaros, apróbetűs sz.vatós dolog, ahogy az szokott lenni a fityesznél.
Teljesen dilettáns módon kezelik most a helyzetet. Gyakorlatilag mindent, amihez hozzányúltak a válság alatt az a mutyiról szólt és a dilettantizmusról. Ne felejtsük el, ez az első válsághelyzet amit a fityesznek kell megoldani, mert eddig olyan szerencséjük volt, hogy végig konjunktúrában uralkodtak.Hát nem mondanám azt, hogy a válságkezelésük alapán ezekre szavazna bárki is, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 19. 18:31

"Az egyedülálló 30 év alattiak ismét mindenből kimaradnak. :("
A szinglihordák soha nem voltak ennek a bandának a kedvencei.
Most az építőipar rárepül a csókosokra, mert eddig kaptak ugye -22% Áfát, de azt étrelemszerűen a vállalkozó a magáéve tette. Gy gondolkodhotnak, hogy a csókos p.rasztnak így is marad 5% előnye, elégedjen meg annyival és most meg az illetékmentesség. Ennek is egy része megjelenik vállalkozói oldalon mint "tapogatódzó" áremelés. Azaz ha jön a balek és megveszik ,akkor öröm van és bódogság, ha mégsem, akkor majd áthúzzák az új árat és árulják a régi áron, amibe természetesen az Áfát már lenyelték.
Jött egy kazánszerelő a szomszédomhoz a hétvégén és mondja a szaki, hogy lementek az építkezések és elfogyott ám a meló. Most már hajlandó kisebb munkákat is bevállalni.
Nem tudom mennyire lesz tartós ez az állapot, de én csak sirás rívást hallok a szakiktól. Persze ők mindig sírtak, de most pl már kijönnek kis munkákra is, tehát nem csak színlelt sírás ez.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 16. 17:02

"Erre az évre és utána folyamatosan egészen 50%-os áresést vártál az év elején."
Erre az évre biztosan nem vártam, hiszen eleve több évvel számoltam mindig is. Ráadásul azt is elmondtam párszor, hogy szerintem elemeire sx7 eshik szhét az ingatlanpiac, mert lesznek csúnyán beszakadó és valamennyire magukat tartó kégli típusok.
Mivel már nem az első ilyesmi helyzet, amit látok. Pont jó is lesz, szépen meghízik 5 meg 6%-al a pénzem map+ és majd utána veszek, amikor az ár és érték arány nagyjából helyre állt.
Nekem 5 év múlva +27% pénzem lesz map+, a panyel kégli meg -30-40%-ban lesz. Akkor lesz az ideális beszálló. Ha kifogok valami jó kis alkalmi vételt korábban, akkor hamarabb veszek.
A részvény mókát azért nem említem meg, mert ott nyilván nagyobb a kockázat és nem tudni abból mikor lehet szép haszonhoz hozzáférni. Abból is lesz majd valami, de ott nem tudok időtávat mondani.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 16. 16:31

Értem én azt, hogy a kégli az köll a lakhatásra meg van érzelmi töltete is a dolognak.
A gond csak az, ha saját célra veszem, a különleges árhoz valami különlegeset kéne tudnia a kéglinek, hogy hajlandó legyek megfizetni az extra árat érte.
Valamit, bármit, de tudnia kéne annak a lakásnak. Van ismerősöm, aki tényleg drágán vett, legalábbis akkor drágának számított, amikor ő vette, de nála az volt a szempont, hogy a szüleihez közel legyenek és a kevés kínálat miatt elvitte teli áron az első alkalmas kéglit.
Fiatal koromban, a második kéglimnél jó pontnak számított, ha jóféle nők mozgolódtak a házban, de mondjuk ezt most már nem merném a szempontok közé írni :)
Legyen panorámás, pont úgy felújított, ahogy nekem kell, ilyesmikért én is hajlandó lennék némi felárat adni.
Van aki a nagy erkélyt. Ilyen embert is ismerek, aki felárral vette meg a 20nm erkélyes kéglit, mert neki az kellett.
A mostani hirdetések 99%-a meg úgy néz ki, hogy egy tök tucat lakás, ami semmi különlegeset nem tud azon kívül, hogy extra különlegesen qrva drágán árulják.
Ez így nagyon nem fog menni, szerintem. Az ár és érték aránynak helyre kell állnia.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 16. 15:13

Egy 120e-ért kiadható kégli befektetői szemmel 22-23mihálynál nem ér többet. Az, hogy majd a jövőben felmegy a zára, tartogassák a balekoknak én abból indulok ki, hogy legalább nettó 5% hozamot tudnia kell a kéglinek és akkor ha lesz áremelkedés, jó, ha nem lesz, akkor meg egy szolid befektetés. Némileg magasabb kockázattal, mint a map+ és a hozam hasonlóan. Csak olyanoknak ajánlott ennyiért is, akik amúgy szeretnek a lakásokkal foglalkozni.
Pont ma volt egy link, hogy hasonló, talán kicsit jobb állapotú kéglit 36mihályért akarnak adni úgy, hogy fix és gránitba vésett ár, amiből az eladó nem hajlandó engedni, mert már így is milyen olcsón adja. Ja de egyébként sürgősssen eladó ezen a baráti olcsó áron.
Van itt tér lefele bőségesen, amíg a lakások elérik a befektetésre alkalmas plecsnit és sávot.
Igazából én azokon is csodálkozom, akik befektetésre vesznek most, még ha nagy alkuval is teszik. Mert nem jön ki a matek. Miben bíznak? Hogy majd 10 év múlva újra rakkkéttaa lesz? Nem egy józan és megfontolt döntés ebben bízni, az biztos.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 16. 15:00

"A Dél-Pesti kórházhoz is kimegy 4 BKV busz és kész. Szerintem kb ez lesz azzal az újjal is. Határozat az ingyen van, megépíteni az meg nem."
Én egyszer azt olvastam, hogy az M4 meghosszabítása a virágpiac felé elérné a kórházat és a Tarlóst már satuba is fogták miatta, hogy támogassa a metró hosszabítást. A KariGerit nehezebb lesz meggyőzni, ő inkább kerékpárutat építene oda :)
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 16. 14:15
A Novák Katalint lehet jelölni? Nála jobban senki nem nyúlt bele a zingatlanpiacba idén, megérdemli a díjat, mint tehetség. Esetleg a zOrbánt, de ő szerintem jobban szeretne a háttérben maradni.

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek