Tibor78

Regisztráció: 2019-01-06 23:50:49

Hozzászólások száma: 2 867

Utolsó hozzászólás: 2020-07-04 21:24


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

77 368
hétfő, 10:37

utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 21:24
Ezekkel tényleg az a gond, hogy egy lefelé menő árspirálban nem igazán jók kezdő kéglinek, mert utána egyre nehezebb lesz jó áron eladni, márpedig el kell, mert már 2 személynek is szűkös.  Kiadni meg qrva nehéz ezeket hosszútávra jó áron. A rövidtávúval meg ki tudja mi lesz és érdemes lesz-e egyáltalán csinálni?
Egyébként akinek szemernyi kétségi is volt, hogy a qrmány nem fogja kicsinálni a rövidtávút, ha a hotelesek ezt határozottabban kérik, annak itt egy tanmese. Semmit sem számít ezeknek, a régi épület, az országos védettség, a környékbeli lakók tiltakozása. Megoldják a fijúk okosba, hogy akkor is egy böszmeteg nagy hotel épül majd oda, bárki bármit óbégat ellene. Kiemelt bizniss, probléma megoldva.
https://www.youtube.com/watch?v=prs9DfLQmIg
Ehhez képest a rövidtávút beszántani gyerekjáték lesz, ráadásul a lakosság is tapsikolna hozzá, mert senki nem szereti a rövidtávút, csak a tulajok.
Persze később majd legörbül a sok kis száj, ha valaki tényleg el akarja valaki adni a belvárosi kéglijét és rájön, hogy nincs rövidtávú, akkor a kutyának se kell a szétrohadt lakása a brutális áron, nade ez már legyen csak az ő baja.
Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 17:13

Trébánya nagyon erőssssen autóipari kitettségű, de egyébként minden szép és jó és mindenki mindennel nagyon elégedett.
Aztán beesik egy ilyen hír, hogy a qrva német meg a többi gazdag népek is nem akarják a zautót venni, de ennek biztos nem lesz semmi következménye később. Biztos.
https://index.hu/gazdasag/2020/07/03/nem_viszik_az_uj_autokat_a_nemetek_vilagszerte_is_drasztikus_a_visszaeses/
Befektetői szemmel most rohadtul nem vennék, mert én lejjebb várnám a zárakat jóval. V alakú felpattanás, az.
Egyébként a befektetéstől eltekintve, jobb lenne, ha nem kéne ilyenen agyalni, hanem inkább azt olvasná a zember, hogy hogyan fejlődik egy-egy város, városrész és hogy jól megy a zembereknek.
Mert ugyanis kevés ember van akinek teljesen válságálló a munkája, bárkinél kopogtathat a válság, hogy bocsika, roppant fontos dolog, amit te dolgozol, de innentől erre nincs szüksége senkinek és viszlát.
Majd gyere vissza pár év múlva, amikor már lesz pénze a zembereknek és meg tudnak fizetni.
Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 17:00

Ha jó lenne a bérleti törvény, akkor nem mindegy kinek fizetsz?
Jelenleg a bérlőt sem védi, ha például a tulaj nem adja vissza a kauciót, de a tulajt se védi semmi, ha nagyobb kárt okoz a bérlő, mint a kaució.
Sok tulaj ezért feszül be a legkisebb olyan jelre, ha azt látja, hogy a bérlő nem akar majd fizetni, mert utána milyen jogvédettsége lesz? A közjegyzői papper is maximum a kárt tudja mérsékelni, de azzal sem lehet elkerülni általában.
Ja igen, a cinikus vélemények szerint lehet polgári pert indítani, mintha ebben a zországban azok olyan hatékonyak lennének.
Ráadásul több ismerősöm is úgy járt, akik beleálltak ilyen tyúkperekbe, pár százezres kárt követeltek, volt aki építkezésen a kivitelezőtől szeretett volna kártérítést, volt akinek a bérlő szétverte dühében a több százezres új konyhabútort, hogy bőven a kaució feletti összeg volt a javítás és mégis, hiába mondaná mindenki, hogy hát ez egyértelmű, fizetni kell a másik félnek, mert nem mindenki nyerte meg a pert. Kapásból tudnék 2 esetet is mondani, amikor én simán azt mondanám, hogy egyértelmű az eset, aztán mégsem volt az a bíró szerint.
Egy magyar bíró ugyanis csak azt vesz figyelembe, amit ő akar, nincs precedens jog. Hiába hiszik azt nagy mellénnyel sokan, hogy hát nekik van igazuk, aztán jön a kopp, mert a bírónak nem kötelessége elfogadni azt a bizonyítéknak gondolt akármit, fényképet, videofelvételt, iratot, bármit, csak ha ő is hitelesnek tartja.
Szakértői véleményt is simán lesöpörhet és kérhet új szakértőt, ha úgy látja, hogy elfogult volt a szagértő.
Ez a polgári pereskedés qrvára nem megoldás semmire és ügyvéd nélkül még olyan esetben is rizikós a végeredmény, amikor azt hinné a zember, hogy neki van egyértelműen igaza.
Kellene egy normális lakásbérlési törvény végre.
Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 16:14

Az ingatlanműhelyről azt kell tudni, hogy általában mindig ez ellenkezője történik, mint amit megjósol :)
Abban van csak igaza, hogy a magyarok nem szívesen bérelnek és akár erőn felül is vesznek inkább, tehát valóban szűkebb a bérlő közönség, mint mondjuk Németorszában.
Amit viszont nem vesz figyelembe, hogy pont a tulajdonlás miatt a piac maga is sokkal kisebb és kevesebben adnak ki ki lakást arányaiban. A kiadás ráadásul törvényileg alig vagy rosszul szabályozott, ami még külön egy teher mindenkinek és elriaszt sokakat a kiadástól.
Egyébként ez a nincs bérlő duma is milyen hamis, mert most ugyan igaz lehet, MOST tényleg kevesebb a bérlő, de pár éve nem egy licitről hallottam és kétszer láttam is, mert itt volt a házban, hogy jött egy nagy kazal bérlőjelöltet és aki többet adott a megtekintés utána az vehette ki.
Kevés bérlő duma azért sem igaz, mert például Luxemburgban biztosan kevesebb bérlő és lakáskiadó van, mint akárcsak Budapesten és csak emiatt kijelenthető az, hogy a kevés bérlő miatt elmaradott a bérleti piacuk? Nem hiszem.
Ha sok vevő lenne egyékbént még jobban felb.sznák a zárakat, mert az építőipar, főleg a magyar az egyik leginkább elmaradott és legkevésbé fejlesztett iparág. Pedig lennének már alternatívák
https://www.youtube.com/watch?v=SvM7jFZGAec&t=6s
És akkor nézzük meg azt is, hogy hogyan készül egy autó
https://www.youtube.com/watch?v=P7fi4hP_y80
Építkezésnél meg mi van? Sötét arcú (nem színre mondom ezt, hanem kinézetre) májszterek, naplopó culágerek, 1 lapátol a többi meg a világot megváltó beszélgetést folytatja éppen. Nagyjából ugyanaz a kézi munka mint amióta téglából építkeznek. A gépészet talán változott kicsit, a felhasznált anyagok kicsit mások, de egyébként ugyanaz vagy nagyon hasonló lassú, hatékonytalan(és emiatt nagy létszámigényű) kézi munka az építkezés.
A sok vevő miért lenne jó egy ilyen iparági környezetben, ahol képtelenség lenne nagy mértékben tovább növelni a kibocsátást?
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 16:30

Igazad van a 90-es évekkel. Én a legvégén kezdtem dolgozni, de rohadt magas adók voltak, sz.r hitelek, csak családosnak volt támogatott hitel meg szocpol talán.
Bátyám dolgozott akkor már és kéglit akart venni, de olyan ütemben drágultak a lakások, hogy még külföldi kiküldetéssel se tudott összeszedni annyit. Hitel meg nem volt normális, végül a család összedobta neki a kölcsönt, máshogy nem nagyon jött volna össze neki.
Most meg vidéki fiatal rokonaim felmarják a babavárót, talán még a csókot is hozzá, bár minden részletet nem ismerek, szülők adnak bele egy keveset és egy házban kezdik az életüket. Olyanban, amiben le is tudják élni az életüket, persze ez kissé unalmas, de nekik ez így jó.
A 90-es években ez elképzelhetetlen lett volna, még jó fizetéssel is, nemhogy tanárival, hiába voltak forintban alacsonyabb árak akkoriban.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 10:21

Én voltam OTP-s ügyfél régebben, mert van bankfiók Veresen is, de ettől még az a tény nem változik, hogy szinte alig van olyan hiteltípus, ahol beférnének a top5-be.
Egyik ismerősöm úgy váltott ki OTP-s hitelt, hogy több százezret rá kellett fizessen és még így is ha jól emlékszem 2 év után már jobban áll majd és összeségében is rövidebb lett a futamideje a kiváltó hitellel.
Nem is ez az érdekes, hanem amikor intézte a hitel kiváltását, akkor ugye nagybankéknál rendeznie kellett a megelőlegezett költségeket. Nekem a mostani hitelnél például 3 évig nem lehetne kiváltanom, persze ez elméleti, mert nem valószínű, hogy ennél jobb ajánlat lesz akkor.
Ismerősnek nagybankéknál meg az eleve magasabb kamat mellett is 6 évet írtak elő, aminél hamarabb csak úgy lehet végtörleszteni, hogy akkor leverik az ügyfélen a kezdeti költségeket. A 6 évet túlzottnak gondolom, de hát végül is az ügyfélnek van esze, át tudja ezt gondolni.
Na, de nem is ezt akarom mondani, hanem azt mondta az ismerősöm és ez volt nekem érdekes, hogy nem volt a bankfiókban az ügyintézőnek gyakorlata a hitelkiváltással.
Ez azért úgy elgondolkodtatott, hogy ismerősöm esetében is 4%-nál is több kamatkülönbözet volt és egyértelműen megérte neki kiváltani. Ezek szerint ennyire nem érdekli a zembereket, hogy nagyon súlyos összegeket meg lehetne spórolni egy hitelkiváltással. Még úgy is kijön a matek, hogy a durve kezdeti költségeket leverik rajtuk és akkor sem mozdulnak, mert van a hitel, az szent, ahhoz nem lehet hozzányúlni.
Nagyon árulkodó a primitív pénzügyi kultúráról ez. Én ha találok olyant 3 év múlva, ami megéri, akkor kiváltom, ha nem, akkor nem, de ez a bankhoz ragaszkodás nekem kicsit túl sok az emberi butaságból.
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:50

"OTP már biztosan nem fogadja el a külföldi jövedelmet:"
A hitelközvetítőmnél a listán se voltak fent, mert csak a top5 ajánlatot listázták :)
Poénból megkérdeztem tőle, hogy mit ajánl az OTP? Elkezdett vörösödni, hogy hát nem nézett utána, de ha azt akarom, akkor utána néz.
Mondtam neki, hagyja a fenébe, azért jöttem, hogy map+ alatti kamattal kapjak szabad felhasználásút, csak poénból kérdeztem :)
Aztán mégis megnézte utána és mondta, hogy sajnálja de sokkal magasabb kamatra lenne az OTP-nál. Úgy látszik nem esett le neki, hogy én ezt tudtam, csak poénból kérdeztem, hogy oldjam a feszültséget, meg semmi buzulás, az nuku :)
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 09:37

Meg kellesz nézni a pontos ajánlatot :) Sokat nyaralunk Miskolc környékén mert az egyik legszebb táj az országban a hegyeivel és a változatosságával, ott mindenki kelleszezik.
A hitelközvetítők díjait a bank fizeti ténylegesen, persze a te törlesztőidből, de te ugyanazt a kamatot kapod egyébként, mintha szerződnél a bankkal. Ilyen formában igaz az állítás, hogy nem kerül neked többe a hitel, ha közvetítőn keresztül megy.
Van viszont pár egyedi kedvezmény, ha közvetítőn keresztül veszed fel, nekem pl ingyenes lesz egy előtörlesztés 5 év után, meg egyéb apróságok még.
Én amennyire tudom 20m feletti hiteleknél lehet egyébként a banktól egyedi kedvezményeket is kérni, kedvezőbb kamatot, de valóban nem mindegyik hitelközvetítő megy ennek utána.
A másik előny, hogy egyszer találkoztam a hitelközvetítővel, ott mondjuk több órát voltam, de minden pappert kitöltöttünk és utána meg kétszer kellett a bankfiókba bemennem, közben értékbecslő meg közjegyző és ennyi.
Nem vagyok egy könnyű eset általában a szolgáltatóknak, de a hitelközvetítőt én csak ajánlani tudom. Határozottan kevesebb időm ment el a hitelre így.
Persze az akcióknak nézz utána, mert például nejem nyithatott volna úgy is számlát, hogy az én ajánlásomra és akkor kaptam volna valamennyi pénzt érte. Nem nagy összeg, de tényleg csak lehajolni kellett volna érte. Nem néztem utána az éppen futó akciókcióknak a banknál.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 15:41

Vidéken még ki akarják csavarni a zemberek kezéből a helikopterpénzt valóban a vállalkozók, de én a vidéki fizetésekkel nem tartom nagyon reálisnak, hogy fiatalok 25-30m-s új kégliket vegyenek. Ezeket a kicsit idősebb "befektetők" vehetik meg, akik további gyereket már nem akarnak, de azért felmarják az állami ingyen milliókat, hogy majd a bérlő fogja nekik a törlesztőt fizetni úgyis.
Csakhogy a fiatalok bérlés helyett vesznek kis hitellel egy kéglit indulásnak és eddig ők adták a bérlők jókora részét olyan településeken, ahol nincs főiskola és diák vagy valami nagy munkáltató.
Nem vagyok vidék szagértő, de ennek még lesz böjtje, hogy ugyan a vidéki fiatal kis pénzét nem a kápzsi lákáskiadó fogja zsebre vágni, cserébe meg beleugrasztják őket egy gyakorlatilag kényszerházasságba. Minél hamarabb annál jobb nekik állítólag és a gyerekgyártást is el kell kezdeni minél hamarabb, hiszen a hitel miatt muszáj nekik, különben kifutnak a pízbűl hamar.
Ráadásul a qrmány a nagy helikopterpénzt csak a gyerek gyártásra adja, ha már megvan a gyerek, akkor marad a családi adó meg a szokásos gyes, csp, autóvásárlási kedvezmény. Ez se kevés amúgy, de látható, hogy sokkal több pénzt adnak arra célra, hogy legyártsák a gyereket a magyar minta családok, mint utána arra célra, hogy akkor miből legyen a gyerek felnevelve. Azt már oldják meg a fiatalok maguk, akikr felmarták a pénzt és legyártották a gyereket.
Ez azért sem jó hír sokaknak, mert ha lesz is újabb "családvédelmi" akcióterv, annak a fő hangsúlya a gyerekgyártáson lesz, nem a felnevelésen.
nekem ez ugyanaz a recept, mint amikor már nagyon sok családot láttam szétmenni, mert addig volt öröm és bódogság, amíg a kéglit vették vagy építették és csinosították, aztán jött a hosszú 15-20 éves törlesztési szakasz, amikor meg a hitelt kellett kiköhögni minden hónapban és már nincs öröm és bódogság, mert nem marad pénz vásáni szíp dógokat csak az a rohadt törlesztő, hogy viszi. Aztán összevesznek ezen, aztán elválnak, ezt megszámolni nem tudom, hányszor láttam már.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 11:28

Ez rendben van, én se nagyon tudok más értelmes indokot mögé tenni. Régen úgy építkeztek a vállalkozók, hogy ha a 2 ikerházból legalább az egyiket el tudták adni, akkor kezdtek bele a következő projektbe. Ez lehetett akár 2 év várakozás is. Közben meg vállaltak más munkát a brigádaikkal.
Így azért a kínálat és a kereslet nagyjából egyensúlyban maradt.
Egy vállalkozót ismertem, aki családi házakat húzott fel és beköltözött ő maga, addig, amíg nem talált vevőt rá. Ő is volt, hogy 1,5 évet is lakott ott és csak akkor állt neki az új háznak, amikor eladta. Volt neki egy örökölt kis háza, amolyan szükség lak, abban lakott, amíg építkezett.
Most meg azt látom, hogy ömlik rám az ikerház hirdetés az ing comon. Van ami már kész, van amit még el se kezdtek, de ezek a vállalkozók csak építik és építik. Minden üres telket megvesznek és nem állhat le a ringlispil, minden évben építeniük kell, akkor is ha nem adtak el még semmit a korábbi projektből.
Kellemetlen is azért, mert szétb.szták nálunk is az utat a betonkeverős teheratuóikkal meg a többi dömperrel. Aztán persze a pösti p.raszt csak széttárja a kezét, nem az ő dolga rendbe rakni, az önkormányzaté. Azt meg hagyjuk is, hogy amilyen sötét alakok jönnek egy építkezésre, nem jó szívvel hagyja ott a zember a házát még pár napra sem olyankor.
De ezeknek bmeg csak kell építeni és minden telket felvásárolni. Le nem állnak, pedig most egészen biztosan nem tudják eladni az ikerházaikat.
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 11:02

"3 ingatlan iroda is bezárt  erre mifelénk"
Akit én ismertem ingatlanos, már tavaly ősszel bedobta a törölközőt. Igaz, hogy ő másodállásban csinálta, de azt mondta nem éri meg a szabadidejét erre elb.szni.
Nagyon piranha szerű lett a piac, a kevés vevőre hordaként vetik rá magukat.
Mindenki várja a qrmány újabb nagy dobását, hátha jön újra valami helikopterpénz és azt az ingatlan fejlesztők ki tudják majd csavarni a zemberek kezéből és ahol zabálnak az asztalon, ott jut morzsa is a többieknek, a hitelközvetítőknek meg az ingatlanosoknak.
Ma reggel összefutottam egy itteni ismerősömmel a boltban és mondja, hogy az utcájukban elfogytak az üres telkek, az utolsó pár darabon is elkezdték a vállalkozók az ikerházak építését.
Kérdezem tőle, hogy ezek el tudják adni vagy ki a rossebbnek építenek? Itt is a pösti panelos felhúzott egy ikerházat, kiköltözött a teljes pereputty, aztán most meg már nyavalyognak, hogy nagyon durva a kocsival bejárás, vonattal meg bkk meg 1,5 óránál is több neki. De nem is ez a legnagyobb bajuk, hanem az, hogy azt mondják, nem tudnák a 2 ikerházat annyiért eladni használt lakásként, amennyiért felépítették. Merthogy ők is családi házat akartak, csak 2 lépésben, de így meg ide lesznek kötve, mert csak veszteséggel tudnának tovább lépni.
Szóval én ezért nem értem az ikerház vásárlókat. Qrva sz.r üzlet és valószínűleg ők is önálló családi házban akarnak később lakni.
A vállalkozók meg szó szerint minden üres telket beépítenek, de kinek?
Azt mondja az ismerősöm, hogy ő úgy tudja, van olyan vállalkozó, akin már rajta rohad 3x2 ikerház és csak 1 ikerházat adott el a 6 ikerházból (3x2)  a másik ikerházba a melósait rakja bele, akik románok voltak még a vírus előtt, de ahogy jöhetnek, jönnek is újra.
Azt fel nem fogja ő sem, hogy minek építenek állandóan, amikor eladni meg alig lehet. Az a tippje, hogy olyan nagy nyereség van egy házon, hogy még így is megéri a vállalkozónak, aztán majd abból fog élete végéig megélni, hogy elad egy házat 3 évente. Nekem sincs ötletem, hogy ezek kinek és miért építik az ikerházakat, amikor olcsóbban lehet venni önálló családi házat is, mint amennyibe egy új építésű iker kerül. A másik meg, hogy a vevő megveszi és a kulcsátadás pillanatában bukott 10-15%-t, ha nem többet, mert még egy magához hasonló balek idiótát kéne találnia, hogy egyáltalán megvegye majd tőle használtan, a vásárlási ár 85-90%-áért. Ehhez is már balek vásárló kéne, de jellemzőbb az, hogy a használt ikerházak eladhatatlanok, mert annyi eladó új van, hogy megveszik azokat inkább 10%-al drágábban.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 13:08

Szerintem az egy fontos megjegyzés volt az alábbi cikkben, hogy a rövidtávú kiadás még úgy is többet fog hozni, ha félgőzzel megy. Szemben a hosszútávúval. Sok rövidtávús ráadásul kényszerpályán van. Ott a maxi hitel, közben a lakása csak nagy veszteséggel lenne eladható, egyértelmű, hogy megpróbál majd ügyeskedni és akár feketén kiadni részlegesen.
A qrmány várható lépését meg nem lehet egyszerűen még csak megtippelni sem.
Bármit csinálhatnak, a teljes tiltástól kezdve helyi önkormányzati hatáskörbe adni. Ezek bármire képesek, nem lehet a teljes tiltásra is azt mondani, hogy ezek nem fogják megcsinálni.
Mert lehet, hogy megcsinálják, lásd Uber tilcsa be, mert sérti a gazdasági érdekeket, hát betiltotta.
Ami szerintem talán a leglogikusabb, hogy 90 napra korlátozzák a rövidtávú kiadást, ahogy sok város és ország már meglépte ezt.
90 nap hivatalos rövid távú kiadás lehet, hogy hoz annyit, hogy megérje mellette schwarzban kiadni valahogy. Monduk FB-on meghirdetve, mert azok tutira nem adnak smmilyen adatot a NAV-nak.
Persze ha a szomszéd nénike húzza strigulákat, hogy hányszor jöttek vendégek, akkor lehet belőle baj, de egyébként honnan a bánatosból és ki tudná ezt számolni?
Másik lehetőség diáknak kiadni szeptembertől május végéig.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 12:44

Jó kérdés, mert én is adtam 60% kedvezményt az őszig, de nagyon sok lakáskiadó is adott többet kevesebbet, ahogy én láttam meg olvastam a FB-on.
Most én csak a saját példámat tudom mondani, hogy beszélek a bérlőimmel folyamatosan, nehogy ott legyen a meglepetés, hogy amikor visszaemelem a díjat, akkor lelécelnek.
Egyelőre azt mondják, hogy nem nézegetnek, mert ha 2 garzont bérelnének a belvárosban, akkor az még mindig drágább lenne nekik 35-40e-el. Lakbér +rezsi, ennyivel jönne ki nekik többre és egyelőre azt mondják, hogy maradnak.
Itt egy ember, 180e akar kiadni egy kéglit, kicsit nagyobb, mint az enyém. Elmentek a bérlői, vissza vidékre. A kaució egy részét lenyúlta, azt hallottam, hogy volt emiatt üvöltözés, de azóta is üresen van a lakása.
Képlékeny ez még.
Diákok képesek ám ketten kivenni 100e-ért egy kisgarzont a belvárosban és nagyjából ez lesz most a referencia.
Az én bérlőim családja nem csórók de nem is gazdagok, tehát ők ha mennének is akkor külön mennének kisgarzonba, de 70-80e alatt nem nagyon van normális a belvárosban. Úgy meg azért drága nekik, jobb maradni egy olyan lakásban, ahol mindegyiknek van saját szobája.
Figyelem az árakat, az biztos, hogy 50e + rezsi / fő lesz egy referencia összeg, igaz ez kissé igénytelen, ketten egy kisgarzonban. A kicsit igényesebbeknek, akiknek kell saját szoba meg valahol 60-70e + rezsi per fő lesz egy referencia.
Aki efölött akar kiadni, az az kockáztatja, hogy lelépnek a bérlői, mert találnak ennyiért máshol, ha keresgélnek.
Egyébként ezek nagyon sz.r bevételek. Én is már 2 éve nem emeltem, mert nekem fontos szempont, hogy megbízható bérlők vannak akiknél nem volt még fizetési probléma, de ennek ez az ára. Ha nem 2013-ban vettem volna a kéglit, hanem mostanában, akkor nagyon nem adná a matek.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 12:30

Attól, hogy nem kell fizetni még számolhat vele, mert jövőre meg már törlesztenie kell.
Sok lakástulajnál én ezt elvi kérdésnek is látom, hogy mindenképpen a bérlő fizesse ki neki a törlesztőt.
Egyébként nagyon sokan kérték a moratórium mentességet, azaz, hogy fizetik tovább. Ezek az airbnb-sek egyébként sem számoltak ekkorra visszaeséssel, az elején mind szigorúan csak pár hónapra akarta kiadni a kéglit. 1 hónap, havi hosszabbítással vagy 3 hónap, ilyenek mentek.
Közben meg a sok okos pénzügyi tanácsadó meg az összes média nyomta, hogy milliókkal kell többet fizetni, ha valaki kéri a moratóriumot és ez is sokakat meggyőzőtt.
Azt mondjuk hagyjuk, hogy ezek a hangulat keltő írások mennyire voltak aljas módon megszerkesztve, mert én például élek a moratóriummal és teszem map+-ba a törlesztőt és nekem úgy adta a matek, hogy nem hogy többet fogok a végén fizetni milliókkal, hanem én járok jobban.
Igaz, ez csak alacsony kamatozású hitel mellett volt lehetséges. Aki még ezeken a 7-8%-on törleszt, mert a nagybank azt ajánlotta akkoriban és lusta elmenni és kiváltani a hitelét, annak valóban nem éri meg a moratórium.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 12:02

Mivelhogy az eladások darabszáma is földbe állt, turista alig van, a hosszútávú piacon meg nem jelent meg az összes volt airbnb lakás, ezért logikus, hogy ezek üresen állnak és várnak a tulajok, hogy szebb napok jöjjenek a bizniccükre újra.
Kényszerpályán van ugyanis a tulaj, eladni nem lehetne csak jókora veszteséggel, kiadni nem lehet, mert turista alig van, hosszútávra kiadni meg nem akarják, mert annyire lementek az árak részben miattuk, az airbnb-sek miatt más részben meg a bérlő is kevesebb és még a maradék bérlők közül is többen lehetnek anyagi problémákkal, mint korábban.
Élik fel a tartalékaikat.
Azért az beszédes, hogy szerintük egy félgőzzel üzemelő airbnb is többet hoz, mint a hosszútávú kiadás.
Aztán lehet jön a meglepetés, ha a NER lovagok a szállodáik miatt kilobbizzák, hogy rövid távra max 90 nap egy évben, a qrmány megy lakosság önfeledt tapsikolása mellett adminisztratív módon betilcsa az airbnb-t vagy durván korlátozza, 90 nap max, adózás, csendrendelet.
Mondjuk a qrmány most nem szereti a bűnös várost annyira, szóval lehet, hogy emiatt csak azokat fogja meglépni, amik a NER lovagoknak kedveznek. Meglátjuk, de én még várok meglepetéseket airbnb ügyben a qrmánytól vagy az önkormányzatoktól.
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 11:05

Szerintem ezt rosszul gondolod. FB-n én látom a sok okost, aki próbálja hosszútávúra dobni az airbnb kéglit és a víruspara elején csak ilyen 3 hónapokban gondolkodtak szigorúan, most már 1 év fixen a jellemző.
Úgy nagyjából a fele a hirdetőknek továbbra is el van teljesen szállva és horror áron akarja kiadni hosszútávra (is), de a másik fele már megtört és lementek a korábbi megszokott hosszútávú árak alá is.
A fórumozók bemásolják elég gyakran a tulajjal a chatelést (mondjuk nem túl korrekt, de FB-n ezt tudni kell, hogy amit leírsz, mehet mindenféle fórumba, hogy ott csámcsogjon rajta  nagyérdemű) és mindig előjön az, hogy hitel van a kéglin, nem tud lejjebb menni emiatt. Az olyasmi kérdésekre, hogy jó, de az miért jobb, ha üresen áll, ahelyett, hogy a mostani reális bérleti díjat legalább beszedné általában nincs értelmes válasz, csak valami sértődött, akkor keress másikat meg hagyjál.
Ezek a háziasszony típusú befektetők, akik hallották valahol, olvasták valahol vagy ismerős mondta nekik, hogy milyen jól lehet keresni az airbnb-vel. Éppen volt nekik félre tett pénzük és beindult a fantáziájuk, hogy akkor ők is kikanyarítják a maguk részét ebből a csodálatosan egyszerű meggazdagodási formából.
Elmentek ezek a falig, maxi hitel és még utána személyi hitel a berendezésre, mert azt is tudja minden befektető, hogy jól kell kinéznie a kéglinek, akkor jön a turista.
Most moratórium van és még így is ennyire sokan vannak bajban. Ide kevés lesz pár hónap tartalék, azt már idén felélik és akkor jövőre meg törleszteni is kéne a hitelt, a turista meg hol van?
Közben a NERes lovagok meg lobbiznak ezerrel a szállodáik miatt, mert nekik is nagyon kell a megszálló vendég.
Én nem tudom, hogy ebből mi lesz pontosan, de hogy azok akik elmentek az anyagi lehetőségeik határáig, hogy az Airbnb-ből gazdagodjanak majd meg, igen nagy bajban lesznek. Főleg azok, akik már a qrva árakon vették a kéglit, mert ők egyszerűen nem is tudnak kiszállni normálisan ebből az üzletből, annyit buknak a kéglin. Aki 8-9 éve vágott bele az airbnb-be, ő meg simán kiszáll és ha van is maradék hitele, a lakás biztosan többet ér. Nade akik a csúcs közelben vették 2017 után?
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 15:38

Egyedülállóknak nem fognak semmiféle kedvezményt adni. Megmondta a nagyvezír, hogy a legfontosabb cél, hogy a gyereket nevelő család jobb helyzetbe kerüljön, mint egy gyereket nem nevelő. Ezt tűzön vízen átverik.
Ez a szent cél és ehhez még jön a keresztény erkölcsök túlsúlyozása és a házasság beleerőltetése mindenféle támogatási formába, mintha a házasság erősebb kötelék lenne, mint mondjuk egy házassági szerződés.
Egy olyan országban, ahol a házasságok 50-60%-a válással végződik. vicc ez valahol. Szóljon már valaki a nagyvezírnek, hogy milyen sokan elválnak. Lehet, nem tudja, mert magából indul ki, hogy mindenki olyan.
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 14:55

A szingli hordák mikor szavaztak a dicsőséges vezénylő nagyvezírre? Ezért sem lehetnek eszményi magyarok, mert egyrész nem tudnak szavazni helyesen, meg nem szeretik a focit sem igazán tiszta szívből :)
nem látják be a stadionok létfontosságát sem, ez így nem helyes, nem lehet .
mondjuk én személy szerint örülök, hogy van a nemzeti stadion és mehetek nagy csapatokat nézni majd, mert így már van esély idehozni komoly meccseket
jó, a tao pénzek, meg a falábúak valóban idegesítőek, de mondjuk van ennél más sokkal jobban húsba vágó dolog is a zéletemben
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 12:52

Ők nem testesítik meg az eszményi magyar embert, aki keresztény erkölcsöket is képvisel. A kormány szerint az eszményi magyar ember családos, a gyerekeket is vállal és nem nősül többször egymás után vagy csak azért teszi, mint a középkorban, hogy gyereket tudjon vállalni az újabb asszonytól.
Ja és 40 év alatti, mi emiatt estünk ki, pár hónap miatt. Nem sokon múlt, de mivel a nejem évvesztes volt az évfolyamon, ezért íppeg lecsúsztunk róla :)
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 12:12

Lakást bérelni az havi 75-80e per fő, rezsivel, alsó hangon.
Ismerem a helyzetet. Vidéken a tanár rokonom bruttó 240e fizetésével már komoly egzisztenciának számít, főleg, hogy így fel tudta marni a babavárót is simán meg be van jelentve teljesen. Mondjuk a szakképzett bérminimum is 210e forint, tehát egy tanár alig keres többet, de azért ot a nyári szünet. Most azt hagyjuk, hogy a rokonom szerint sem kell a tanároknak szétszakadni a munkában, de tudom, hogy ez veszélyes terület, mert azonnal jön egy tanár aki elmagyarázza, hogy milyen sokat is kell nekik dolgozni és javítani, felkészülni :)  Volt már több ilyen vitához szerencsém, ezért nem feszegetem a (túl)érzékeny határokat.
Azért nekem ilyenkor eszembe jutnak a skatulyázó tanárok, akiknél megpusztulhattam akkor se lettem jobb, igaz rosszabb se nagyon. Egyetemen szinte csak ilyen volt. Na mindegy, ez csak egy szélsőséges vélemény az enyém.
A rokonaim például már most raknak félre, mert 2 gyereket akarnak majd.  Mert tudják, hogy költséges lesz az egyetem és ha nem kezdenek évtizedekkel korábban félretenni, akkor ők például nem bírnák kifizetni.
Azért is érzékeny téma ez a felsőoktatás, mert azonnal előkerül a vidéki szegíny legény vagy leány, aki még a 9e forintos kollégiumot se tudja kifizetni és akkor nincs miről beszélni, amíg a zállam nem fizeti 100% -ban a lakhatást meg az oktatást, mert kirekesztés van különben.
Ahogy ezt a mindent elsöprő érvet bedobják, onnantól vége is a beszélgetésnek, mert nincs miről beszélni tovább. sakk-matt.

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek