1702

Regisztráció: 2003-12-15 20:17:39

Hozzászólások száma: 4 598

Utolsó hozzászólás: 2020-07-12 21:39


Tapasztalat: 5
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Rába és a láma vasárnap, 21:39

Bármi (is) lehet, de július közepétől aug 20-ig a magyar közigazgatásban történelmi hagyomány, hogy jó ha találsz egy dolgozó embert. Döntések nem igen születnek, mert a Balatonon döntögetik a söröket és a csajokat..
Ha korábban mozdul valami, az vagy extra rossz vagy extra jó hír lesz.
Rába és a láma szombat, 13:56

Ezt megtippelhető. Megtiltanák, ha komolyabb mértékű. Direkt ilyenre alkottak engedélyezési eljárás jogi szinten. Iszonyú blama lenne Viktoréknak, ha Soros megjelenne itt, és valami pozitívat csinálna kontrasztként az eltőzsdézés fogalmát feltaláló és magvalósító kormányzattal.
Egyébként szerintem jelenleg a norvég alap a legnagyobb külföldi intézményi tulajdonos, de az gondosan megáll akkora mértéknél, hogy ne keltsen hullámokat.
Rába és a láma szombat, 09:50

Legyünk reálisak. Amíg Pintér Istvánt és csapatát nem update-elik, addig nem lehet 3k feletti kilátás. Nehezen hihető, és kockázatos egy nyugdíj előtt álló csúcsvezetővel nekiindulni a következő gazdasági ciklusnak. Akár mi is van a kovácsüzem életképességével, vagy a hm-el, a helyzet az, hogy a menedzsment struktúrája elfáradt, berögzült, mint egy meszes izület. Azért hajtogatják folyton az acél- és energiaárakat, a folyton nehéz körülményeket, és a remek gazdálkodást(?), mert nincs semmi életképes megvalósítható célkitűzésük, és arról mégsem beszélhetnek. Az üzletileg releváns szakmai és főleg a politikai kapcsolatrendszerük valószínűleg beszűkült, és azon az 5-10 külföldi kontakton múlik az üzleti életbenmaradásunk, akik lehet, hogy velük együtt mennek rövidesen nyugdíjba, de minden esetre még az utolsó bőrt is lenyúzzák az ingyenmunkásainkról előtte.. Ezt akarjuk megvárni?!?!
Nem tudnak folytatólagosan profitot termelni. Pár évente kibrusztolnak valami egyszeri kiugrást, aztán jön a következő pár éves pihenő. Épp az inverze egy fejlődő cég profiljának. Nincs érdemi termékfejlesztés, vagy a meglevők piacain területszerzés. Ezt az MNV-nek is látnia kellene, és cselekedni. Ehhez persze tőke is kellene, de az ingatlanból kihozható potenciált is inkább elnyelni próbálják, nem hozzátenni. Pedig egy fideszes városvezetéssel összefogva, nem hogy 20, de sokkal több milliárdra is fellicitálható lenne a terület értéke, és a cég jelentős célzott forráshoz lenne juttatható általa, ha már máshogy nem megy, mert "állami". De persze ennek csak akkor van értelme, ha van értelme. Istvánék nem mutatják ezt fel sehol. :((
Már a zalai próbapályánál látszott ez a törés. Ott a rába ring, és erre Zalamegye lordjai kapnak két rábányi pénzt némi betonra? Erősen b+, de még talán túlélhető lett volna, és erre jöttek a kovácsüzemmel, meg a HM-es balfaszkodással. Ez több az elégnél. Adják ki a részünket, legalább a konzervatív becslést, és aztán mehetnek, ahová akarnak, mert ezt a céget ezek az emberek ebben a formában garantáltan csődbe viszik 5-8 éven belül.
Rába és a láma szombat, 09:19

És az oktatásét, valamint az orvosi ellátásét. :)
Egyébként igen, de mi ebben a meglepő? A kapitalizmus mindig is arról szólt, hogy az emberek többsége rosszul becsül, és gyáva elkérni az árát a munkájának, így tartósan olcsóbban dolgozik, mint a valódi önköltsége, és a hiányt eladósodásból finanszírozza, vagy az igényei lemondásából. A kisebbség pedig ezt a többletet felhalmozva zömmel önkéntességen alapuló előnyre tesz szert, amiből megvásárolja az igazságszolgáltatást, és az állami monopóliummá tett erőszakszervezetek irányítását.
Aztán meg jönnek a proliforradalmak, és a ciklus kezdődik előröl kicsit más eszközökkel mert a korábbit már mindenki ismeri. Az okosabbak mindig megtalálják a módszert arra, hogy a butábbak munkája révén nekik könnyebb legyen. Csak a varázslat eszköztára változó. Az elmúlt pár évtizedben a hitelpénzrendszer és az értékpapírosítás volt a trükk. Ez most kezd egy kicsit billegni, de azért még 1-200 évet lehet vele motorozni, ha a populista politikusok nem verik szét idő előtt.
Rába és a láma szombat, 08:44

És mindezt párhuzamosan azzal, hogy a konkurenciát tömik ingyen pénzzel. Idézet az index mai cikkéből:
https://index.hu/gazdasag/2020/07/11/a_kormany_meg_mindig_imadja_a_nemet_autoipari_cegeket/
Összesen 13 milliárd forintnyi támogatást osztott ki a kormány már az idén az új jogcímen, egy kínai és négy német cég kapott munkahely-teremtés nélkül pénzt, ebből négy autóipari vállalat.
Wescast Hungary Autóipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság -  Kína  - Közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártása, Vasöntés, Fémmegmunkálás: 839 Millió ft
Schaeffler Savaria Korlátolt Felelősségű Társaság - Németország - Elektormos gépjárművek hajtásláncainak
fejlesztésére és gyártására irányuló új létesítmény létrehozatala: 5 077 Millió ft
Robert Bosch Energy and Body Systems Gépjárműelektromossági Alkatrész Gyártó és Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság - Németország - Technológia-intenzív gyártás kiterjesztése és járműipari fejlesztési központ létrehozása: 2 651 Millió ft
OTTO FUCHS Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság - Németország - Alumínium kerékgyártó kapacitás bővítése: 1 846 Millió ft
Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Korlátolt Felelősségű Társaság - Németország - Európai Akkumulátor Gyártási Kompetencia Központ létrehozása és szerszámgép összeszerelés kapacitásbővítése: 3 370 Millió ft
Rába és a láma péntek, 21:02
786
Rába és a láma szerda, 20:28

Mert az állam nem akarja eladni. Törvényben van az 50%+1 beégetve. Ahhoz hogy a remek elképzelésed megvalósítsa valaki előbb egy választást is nyernie kellene a fidesz ellen. Vagy meggyőzni a miniszterelnököt, hogy nem kell nekik a Rába.
Melyiket tudod prezentálni? Utána jöhet a LBO.
Rába és a láma szerda, 20:07

A lovakat etetni kell, rendszeresen csutakolni, inkább meghagynám másnak. :)
Nálam egyébként a "büntetlenül nem maradhat" az úgy hangzik, hogy "büntetlenül ez nem folytatódhat". Most kapják az utolsó esélyt az új polgármestertől és talán a miniszterelnöktől. Ha korrekten, okosan élnek vele, és megkapjuk azt, ami a mienk és eddig kizsarolni próbáltak, akkor tőlem futhatnak. De itt komoly saját tőke növekedésről beszélek. Ahhoz hogy ne érdekeljen a városrét értékbecslése nagyságrendileg 20 milliárdos értéknövekedést kell felmutassanak. A korább 10MRD+KSH statisztikai átlaga. Ha fölötte hoznak vevőt, akkor abból a 20 fölötti részből akár fejleszthetnek is. :)
12 és 20MRD között nagyon alapos indoklással és az összes értékbecslés teljeskörű publikálása, átvizsgálása és szakszerűsége esetén szintén ki tudok egyezni, de abból az utolsó petákot is kérem kifizetni. Ha fejleszteni akarnak bocsássunk ki új részvényeket, vagy vegyenek fel hitelt. 12 MRD alatt pedig szerintem BTK-ra készülünk..
Rába és a láma kedd, 21:12

Miért be kell tojni? ;)
Rába és a láma kedd, 20:37
Köszönöm ez megtisztelő bizonyos szempontból. :)
Rába és a láma kedd, 20:36
Itt egyelőre az utolsó kenet akciós árfolyamát árazzák, 10-es csomagban, kínai pappal. Esetleg a menedzsment, vagy az MNV tisztességes magatartását és a 13. havi nyugdíjat. Vagy némelyik hiányát, és időnként ha a kisnyugdíjas részvényesek arra kényszerülnek, hogy eladjanak valamelyik reménycetliből, akkor megy az újabb adag Rába az OTP számlájára. Néha a korcsmához. Egyre olcsóbban.. Kíváncsi lennék, hogy Nantalnak megvannak-e még a részvényei.
Amíg csak a tudatos kiéheztetés, a lecsorgatás van, amíg nincs érdemi SRV és/vagy osztalék, hanem szándékosan elégetik a pénzünket mindenféle igazolhatatlan beruházással, addig ezt már senki fel nem dumálja még egyszer az utolsó behalt kitörés után. Túltolták a konzervativizmust. Egyesek szerint már a Generalit is meghintáztatták a céges kontaktjaik, és ott lett vége mindennek. Felégették az utolsó hidat, amin kisomfordálhattak volna a piacra.
Be kell látni, hogy bármi is volt a háttérben mostanra objektíven tönkretettek minket, ha összeveted mondjuk az OTP-vel, mint makroindikátorral. És hidegvérrel, szándékosan. Igen jó rá az esély, hogy pontosan tudták évekre előre, hogy a kovácsüzemmel mit fognak okozni, miután megszavaztatják. Ezért adták el előtte az opciójukat az MNV-nek. Aztán a nevetséges részesedésük mellett megmutatták hogy ki a kemény magyar gyerek. Került amibe került. Főleg, hogy nem ők fizették. Az anyukájuk biztos büszke rájuk, hogy a védteleneket hogy ki tudták játszani. Végülis az adófizetőknek minden jó, a kisrészvényeseket kivégzi az mnv rutinból, a menedzsmentet meg vastagon kitömik részvényárfolyamtól és teljesítménytől függetlenül, mivel maguknak írják a javadalmazási szabályzatot.
Hogyan tovább csak ennyi a kérdés. A Q3 , Q4, Q5 Q 137 kurvára lényegtelen már. Vagy kiadják a vagyonunkat hiánytalanul az ingatlanból, vagy totális háború. Nincs több mellébeszélés. Aki tud és akar az perelni fog várhatóan. Aki meg nem perel az maximum várhat.. Aztán majd egyszer néhányan, ha megélik, akkor nyugdíjasok lesznek céges autó, céges sofőr, céges testőr és TEK nélkül, és talán majd valaki megállítja őket az utcán, vagy a közértben hogy "Jónapot, emlékszik még mit tette velem és a családommal?". Nem lesz jó válaszra módjuk, attól tartok.
Rába és a láma kedd, 12:37
Szerintem olvasd el újra amire reagáltál..
Rába és a láma kedd, 10:28
Talán 500-on, vagy alatta lesz olcsó, ha a menedzsment nem ad tájékoztatást továbbra sem semmiről a COVID visszaesés-kovácsüzem-HM veszteségek háromszögben. :(
Rába és a láma kedd, 08:26

Ha így gondolod, akkor miért veszed ezt a papírt?
Azt hiszed, hogy önként, érdek nélkül megoldják a problémákat? Láttál bármit az elmúlt 8 évben, ami ezt alátámasztotta?
Én nem. Vagy érdekeltek lesznek abban, hogy elérjük a saját tőkét (az igazit!!), vagy bíróságon kell kiperelni. Szólj ha tudod mitől lesznek érdekeltek, ami nem egy per, vagy feljelentés elkerülése miatt van. Mert utóbbira lenne okuk, viszont ez nem túl építő jellegű.
Rába és a láma hétfő, 10:22

Talán azért, mert dugig van, és nem akar venni, csak eladni. :(
Rába és a láma 2020. 07. 05. 07:41
Az időjárás változást én is szoktam érezni, csak kicsit másként. Itt inkább a lapjárás változására lenne szükség, mert sokkal inkább van szerencsejáték jellege a vezetés ügyködésének. :(
Egyébként:
https://index.hu/gazdasag/2020/07/04/szijjarto_peter_beruhazas_koronavirus_munkahelymegorzes_letszam_beruhazas_fejlesztes_allami_tamogatas/
Azt mondták, hogy még fejleszteni akarnak, és valószínűleg a HM-es munkavállalói kört is próbálják megtartani. Namost, ha ebbe nem lobbizzák bele a céget, akkor szerintem nagyon szomorú lesz mindenki.
Rába és a láma 2020. 07. 02. 20:38
Nem ellenzem, nyugodtan vásárolj, ha akarsz. :)
Rába és a láma 2020. 07. 02. 12:54
Legyünk. Van már meghívó?
Rába és a láma 2020. 07. 02. 12:33
Az a becslés előre vállaltan "konzervatív" megjelöléssel futott emlékeim szerint.
Rába és a láma 2020. 06. 28. 19:13
OK, legyen neked igazad, ha ezután leszállsz rólam. :)

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek