Topiknyitó: Portfolio 2017. 01. 23. 05:40

Üdv Trump világában!  

Ugrás a cikkhez
Az amerikai és a brit GDP lesz a két legfontosabb friss adat a héten. Az Egyesült Királyságban emellett kedden hoz döntést a Legfelsőbb Bíróság arról, hogy szavaznia kell-e a parlamentnek az Európai Unióból való kilépésről. Itthon a Magyar Nemzeti...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=242835
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2017. 01. 24. 16:07
Előzmény: #24  No_Trump
#27
...nem, inkább vész-feljáró.
elemes
elemes 2017. 01. 24. 16:06
Előzmény: #24  No_Trump
#26
notrump = vészcsúszda?
evatavi 2017. 01. 24. 15:05
Előzmény: #24  No_Trump
#25
Segíts magadon, az Isten is megsegít!
No_Trump 2017. 01. 24. 14:53
Előzmény: #23  _pampa
#24
NO Trump!
_pampa 2017. 01. 24. 08:53
Előzmény: #22  No_Trump
#23
NO TRUMP
No_Trump

akkor miért írsz? :))))))
No_Trump 2017. 01. 24. 08:51
Előzmény: törölt hozzászólás
#22
NO TRUMP
scutum-crux 2017. 01. 23. 17:30
Törölt hozzászólás
#21
intrabenas
intrabenas 2017. 01. 23. 17:19
Előzmény: #19  Masodik_Pal
#20
miaz hogy elért, baszd meg !
Nekem megvan az egész 10 CD-n ! :D
Masodik_Pal 2017. 01. 23. 17:16
Előzmény: #18  intrabenas
#19
na hozzátok is elért az internet?

:))
intrabenas
intrabenas 2017. 01. 23. 17:14
Előzmény: törölt hozzászólás
#18
a szőke parókás vén fos lett az amcsik elnőke ?
beszarás...
zepi
zepi 2017. 01. 23. 17:07
Előzmény: #15  kispaleva
#17
na most, ha valaki elmagyarázná, hogy külföldi lapvéleményeket miért kell mínuszolni, azt megköszönném :-)
dzeko1965 2017. 01. 23. 16:27
Törölt hozzászólás
#16
kispaleva 2017. 01. 23. 16:00
Előzmény: törölt hozzászólás
#15
Nem kizárt, hogy összeomlik a liberális világrend - külföldi lapok - 07:29
A volt svéd külügyminiszter szerint Trump beiktatási beszéde több ponton is felzaklatta az európaiakat - számol be a Washington Post. Sötét jövőt vázolt a Spiegelben Ann Applebaum történész. A Le Monde volt főszerkesztője azt elemzi, milyen is lesz a Trump által ígért új világ. Szelestey Lajos lapszemléje.
A volt svéd külügyminiszter szerint Trump beiktatási beszéde három területen is felzaklatta az európaiakat - írja a Washington Post. Az egyik, hogy Amerika mindenekelőtt, mert az öreg földrész ezt jól ismeri a saját történelméből, errefelé évszázadokon át rengeteg igazi vérontást okozott ez a felfogás. Épp ezért a politikai vezetésnek tanulnia kellene a múltból, ösztönöznie kellene a tömegeket, hogy lépjenek túl a nyers érzelmeken. A második a civilizált világ. Globális összefüggésben Trump egy szóval sem említette a szabadságot, noha a földkerekség számára alapvető, hogy az Egyesült Államok milyen szerepet vállal a szabadság elérésében, fennmaradásában. A harmadik a gazdasági protekcionizmus. Mintha a történelem éppen az ellenkezőjét bizonyítaná, mint amit az új elnök ez ügyben mondott, tehát hogy a bezárkózás éppen nem hoz fellendülést és ad erőt. Ráadásul jelen esetben az igen szoros európai-amerikai kapcsolatokat fenyegeti. A három téma együtt pedig különösen fenyegető. És Carl Bildt nagy bajnak tartja, hogy nem lehet tudni, a beiktatási beszéd a kampány vége volt-e, vagy netán a kormányzati munka kezdete.

Financial Times

A Koblenzben tartott hét végi csúcskonferencia után ’hazafias tavaszt’ ígérnek Európában a vezető jobboldali-populista pártok, mondván, hogy a Brexit és Trump hivatalba lépése kedvező politikai hullámról tanúskodik, csak éppen hiába nyilvánították ki az egységet, túl sok minden osztja meg őket. Mindenesetre abban bíznak, hogy az elitellenes, nacionalista széljárás őket is hatalomra segíti. Ám túl sok ellentét választja el egymástól mindenekelőtt a francia Nemzeti Frontot, illetve a német AfD-t. A találkozón nem volt szó közös politikáról, vagy szövetségről, viszont a részvevők igyekeztek egy olyan, szélesebb nemzetközi mozgalom részeként beállítani magukat, amely maga mellett tudhatja a történelem támogatását. Saját sikerüket jósolták az idei választások előtt. Csakhogy mind a kilenc párt túlságosan is a nemzeti ügyekre összpontosít, és nem sok jelét mutatja a szolidaritásnak.

Daily Telegraph

Óv a populizmus világméretű megerősödésétől a pápa. Az El Pais c. spanyol lapnak adott nyilatkozatban Ferenc arra a veszélyre is felhívta a figyelmet, hogy sokan kereshetik a megváltót, ám ez olyan diktátorokat hozhat felszínre, mint egykor Hitler volt. Az egyházfő ugyanakkor korainak nevezte, hogy véleményt mondjon Trumpról, előbb meg akarja várni, hogy mit csinál az újdonsült amerikai elnök. Azt viszont kiemelte, hogy a válságok félelmet keltenek, és ennek legékesebb példája az, ami 1933-ban, Németországban történt. A Führer nem lopta a hatalmat, a nép választotta meg, majd a diktátor megsemmisítette a saját népét, és ez a veszély napjainkban is fennáll. Éppen a történelmi tanulságok miatt alapvető a párbeszéd. Mint emlékezetes, a pápa a beiktatás napján arra szólította fel Trumpot, hogy az kövesse a szellemi és erkölcsi értékeket. Egyúttal igyekezett a politikus eszébe vésni, hogy Amerika jelentősége mindig is azon múlt, mennyire állt ki a szegényekért, a kirekesztettekért, a bajbajutottakért.

Der Spiegel

Nem sok jót lát az elkövetkező időkben a világ számára Ann Applebaum. A történész, aki egyben a Washington Post szemleírója, arra számít, hogy alapvetően megváltozik a hideg háború után kialakult világrend, meggyengülnek a békét és a szabad kereskedelmet szavatoló intézmények, az EU és a NATO. Azon kívül elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország újabb területeket foglal el Kelet-Európában, továbbá kampányt indít a demokrácia meggyengítésére a földrészen. Félő ugyanakkor, hogy fegyveres viszály robbanhat ki, mivel az Egyesült Államok várhatóan kereskedelmi háborút indít Kína ellen. Odahaza ugyanakkor Trump nekironthat több olyan intézménynek, amely ellenőrző funkciót lát el, így a sajtónak és a köztisztviselői karnak.

Ami Európát illeti, a szakértő tart attól, hogy a földrész, és elsősorban Németország nem tesz semmit a megrendült biztonság megerősítésére. Pedig hozzá kellene látni a közös védelem megtervezéséhez. Ugyanakkor az is látnivaló, hogy jelentéktelenné vált a hagyományos jobb- és baloldal harca, ezt a nacionalisták és a populisták már korábban felismerték. Utóbbiakban közös vonás, hogy gyűlölik az uniót és a NATO-t, ellenzik a szabad kereskedelmet és csodálják Oroszországot. Nem kizárt, hogy összeomlik a liberális világrend. Mindehhez járul, hogy az orosz rendszer kiszámthatatlanabb, összetettebb, mint az egykori Szovjetunió volt. Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a hatalmat gyakorló kicsiny csoport téves döntést hoz. De a demokráciának túl kell élnie a bajokat és túl is fogja élni azokat.

Le Monde

A lap volt főszerkesztője azt elemzi, milyen is lesz a Trump által ígért új világ, miután egy multimilliárdos nacionalista és protekcionista költözött be a Fehér Házba, ezzel párhuzamosan Nagy-Britannia bejelentette uniós kilépési tervét, ugyanakkor a kínai államfő a globalizáció mellett állt ki. Sylvie Kauffmann rámutat, hogy az Egyesült Államok elnökének világképe egyszerű: Amerika mindenek fölött és a világ több részének érdekei másodlagosak. Az eddigi szövetségesek szintén a háttérbe szorulnak, mert visszaéltek az USA nagyvonalúságával. Az biztos, hogy itt a Pax Americana vége. Viszont Kína egyértelműen nemzetközi szereplő lett, még ha egyhamar nem is áll a világ élére. Ugyanakkor Putyinnak sikerült visszacsempésznie Oroszországot a nemzetközi aréna középére. Tudja, hogy ezúttal Washingtonból nem kell bírálatokra felkészülnie. Európának ellenben nem csupán a Brexit miatt kell nyugtalankodnia, hanem azért is, mert Moszkva igyekszik destabilizálni, Trump pedig ostorozza, és azt szeretné, ha mások is kiválnának az unióból a britek után. Ilyen szándékot egyetlen tagállam sem nyilvánított ki, de Magyarország és Lengyelország kvázi-lázadónak számít. Az idei három kulcsfontosságú választás politikai káoszba billentheti az EU-t, de meg is erősítheti. Az említett erőpróbák közül is a francia eredmény a legfontosabb.

Neue Zürcher Zeitung

Az újság reménysugárnak nevezi a magyar szocialisták számára Botka Lászlót, ám arra is rámutat, hogy változatlanul nagyok a véleménykülönbségek a demokratikus ellenzéken belül. Az MSZP-n belül sokak számára ő az ideális jelölt Orbán Viktor ellenfeleként, de már látszik, hogy a baloldal megismétli a legutóbbi választásokon elkövetett hibákat és újabb csattanós vereségtől kell tartania. A baj az, hogy pártja nyomja a szegedi polgármestert, csak éppen nem egyeztetett róla a többi erővel. Miközben az MSZP egyfolytában azt hangoztatta, hogy kizárólag pártokon átnyúló összefogással képzelhető el a hatalomváltás. Most Botka kapott megbízást a párbeszéd lefolytatására, ám azonnal a DK orrára koppintott, amikor bírálta Gyurcsány Ferencet. Utóbbit ugyan lejáratta az őszödi beszéd, de ő továbbra is magát tekinti Orbán legesélyesebb kihívójának. A következő hetek mutatják meg, hogy ezek után milyenek a kilátások a megállapodásra. Az érintettek tisztában vannak azzal, hogy egyedül nem megy, csakis közösen. Ám Hunyadi Bulcsú a Political Capitaltől úgy ítéli meg, hogy a baloldal ismét magával van elfoglalva, jóllehet épp ez volt a 2014-es kudarc egyik fő oka. A kormányoldal ugyanakkor kihasználja azt az ötletet, hogy a baloldali pártok fogjanak össze a Jobbikkal.

(Klubrádió/Szelestey Lajos)
dzeko1965 2017. 01. 23. 15:56
Törölt hozzászólás
#14
No_Trump 2017. 01. 23. 12:54
Előzmény: #12  pny-
#13
No TRUMP!
pny-
pny- 2017. 01. 23. 10:43
Előzmény: törölt hozzászólás
#12
"Izrael nem vesztegette az időt Trump beiktatása után

A jeruzsálemi városháza jóváhagyta 566 új lakás felépítését az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben, írja az MTI az izraeli közszolgálati rádió nyomán. A döntést szinte azonnal meghozták azután, hogy Donald Trumpot beiktatták az Egyesült Államok elnökévé, mindössze két napot vártak vele."
link
szivacs
szivacs 2017. 01. 23. 10:39
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#11
"ez nagyon nagy sírtam a nevetéstől"
- cserélj fordítóprogramot!
exmnbs1 2017. 01. 23. 09:43
Előzmény: #5  kukker
#10
Te nem fogod az uj iranyt?
A tarsaid mar csendesebbek
Re: epitkezes
exmnbs1 2017. 01. 23. 09:42
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
A baseball sapka ipart is haza))
Törölt felhasználó 2017. 01. 23. 09:40
Előzmény: #4  exmnbs1
#8
reuters
'It's made in Vietnam!' At inauguration, origin of red Trump hats shocks many

link

ez nagyon nagy sírtam a nevetéstől
exmnbs1 2017. 01. 23. 09:39
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
Inkabb pihenjen
Törölt felhasználó 2017. 01. 23. 09:37
Előzmény: #4  exmnbs1
#6
már átvették a fehér ház twitterét és azt tükrözik át a trámpli oldalára
most ott hisztériázik )))

kukker 2017. 01. 23. 09:31
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#5
"már most görcsöl a gyomrom"

Hja kérem, jó messzire el lettetek zavarva a vályútól, mi? :)
exmnbs1 2017. 01. 23. 09:27
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#4
Lazits, ejjel 3:27 van meg csak D.C.ben
Twitter is pihen
dzeko1965 2017. 01. 23. 09:25
Törölt hozzászólás
#3
Törölt felhasználó 2017. 01. 23. 09:22
Előzmény: #1  portfolio
#2
már most görcsöl a gyomrom

mi lesz 4 éven át? (ha marad végig)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek