Topiknyitó: Portfolio 2011. 12. 06. 11:00

Szörfözzön a hullámokon! - Elliott hullámelmélete  

Ugrás a cikkhez
A technikai elemzés halhatatlan ősatyáinak sorát gazdagítja Ralph Nelson Elliott, akinek hullámelmélete kiállta az idők próbáját, és a mai napig alkalmazható az árfolyamelemzések vizsgálatakor. Elliott elsők között alkalmazta a Fibonacci szinteket...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=159494
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2012. 07. 16. 08:32
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#24
Húha most látom ez egy egy éves topic és már megírtam róla korábban is a véleményemet :-)
Törölt felhasználó 2012. 07. 16. 08:31
#23
Az első dolog, ami szembetűnik, hogy miért is mennyire egy áltudomány ez az egész, mint az asztrológia, az az OTP-s grafikon.

Bár látszólag nagyon jó példa, ám még erre is be lehetett volna rajzolni mást 1-1 időszakban. Pl. 2010 januárban joggal lehetett hinni abban, hogy ez már az 5. szakasz, aztán végül mégsem.

A másik pedig, hogy bármely szakaszban ha mondjuk olyan történne, mint ami annál a svájci banknál volt, hogy egy emberük rossz gombot nyomott meg, így abban a félévben veszteségessé vált a bank, az borítaná az egész emelkedést. Vagyis hirtelen fundamentális változások vannak, amelyek súlyosan befolyásolhatják az árfolyamot.

A harmadik, hogy ezen mondatról is meg van a véleményem:
"és a mai napig alkalmazható az árfolyamelemzések vizsgálatakor"

Ja, persze, ha elég sokan ismerik...
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2012. 07. 15. 16:55
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#22
Szia Bogi!

Alapvetően jó a kérdésfelvetésed, mert rávilágít több fontos problémára az Elliott elmélettel és a kereskedéssel kapcsolatban. Az viszont, hogy ki mennyit keres és milyen módszerekkel, teljesen lényegtelen a kérdésfelvetésed szempontjából.

Szeretném az elején nyomatékosítani, hogy a sikeres kereskedéshez nincs szükség az Elliott elmélet használatára. Aki mégis belevág az Elliott elméletbe, bár nem tudja, de nagyon sokat kockáztat vele: ha nem jut el vele odáig, hogy tényleg alkalmazni tudja, csak össze fogja zavarni és rengeteg plusz energiát kell majd abba fektetnie, hogy a nagy nehezen megszerzett "nem működő tudást" kitörölje az agyából, hogy helyette majd valami más, számára működő egyszerű dolgot rutinszerűen alkalmazni tudjon. Mondom ezt úgy, hogy el sem tudnám képzelni a kereskedést az Elliott elmélet alkalmazása nélkül.

Először is különbséget kell tenni az elemzés és a kereskedés között. Az Elliott elmélet önmagában nem kereskedési szisztéma, viszont objektív szabályrendszere miatt építhető rá kereskedési szisztéma. A kívülállók számára az Elliott elmélet a technikai elemzés egy speciális változata, amely a jóslás szinonimája (egyébként tévesen), és sajna ezt a képet erősíti a legtöbb blog is, de még maga az EWI is úgy promózza a DM leveleiben a szolgáltatását, hogy

"...not a source of news after it happens. Instead, what we can provide you is trend analysis that delivers tomorrow's news today...".

Az Elliott-metodika szerint készült elemzések a kívülálló szemlélődők számára gyakorlatilag inkább zavaróak és haszontalanok. Az ok az, hogy az elmélet véges sok mintázatban és az azok közötti összefüggéseket leíró szabályokból építkezik, amely implicit módon megadja pl. azt, hogy egy "Elliott elemzés" szerinti rajzon látható fogatókönyv pontosan mikor dől meg. Ez az információ akkor is ott van a rajzon (és az Elliottul gondolkodók számára látszik is), ha külön nincs feltüntetve. A kívülállók számára viszont az elmélet ismeretének hiányában ez nem látszik. Éppen ezért számukra egyéb instrukciók híján
döntéstámogatáshoz teljes mértékben alkalmatlan.

Kétségtelen és ebben igazad van, hogy a kezdők számára az Elliott elemzés alapvető célja kitalálni a jövőt. Mégpedig azért, mert aki az
Elliott elmlélettel ismerkedni kezd, még nincs kész a kereskedésre és tényleg azt hiszi, azért vág bele, mert azt gondolja, hogy a jövőbe látás képessége hiányzik ahhoz, hogy kereskedni tudjon.

A valóság ezzel szemben az, hogy az Elliott elmélet prediktív jellege és objektív szabályrendszere értő kezekben "csupán" abban segít, hogy:
- egy adott időponttól/helytől az egyik iránynak objektíven nagyobb valószínűséget szavazzunk az adott időtávon + objektíven meghatározzuk
- hol érdemes belépni a piacra
- milyen célár tartozik ehhez a set-uphoz
- hová kerül a stopom
- ezek alapján megéri-e belevágni az adott trade-be (hozam/kockázat)

Az Elliott elmélet Jeffrey Kennedy szemtelenül egyszerű praktikáival párosítva ehhez kínál hatékony és objektív döntéstámogató eszközöket, amelyekből szemezgetve egyszerű kereskedési szisztéma építhető. A többi fejben dől el.
Törölt felhasználó 2012. 07. 15. 09:33
#21
Sziasztok!

Régóta nézem hullámelméleteket,jóslatokat, nem igazán vagyok meggyőződve gyakorlati működéséről.Kicsit túl elméletinek érzem, félre értés ne essen tisztába vagyok ez is egy elmélet de örülnék ha valaki aki tényleg ezen alapokon kereskedik milyen százalékos nyereséget tud összeszedni havi alapon?

Kicsit reklám alapúnak érzem mint DT tanításokat mert akinek megy és működik az sikerét számláján látja,nem a különböző tanfolyamok sikerét kell elkönyvelni sikerként!

Eddig nem találtam olyan oldalt ahol konkrét egyszerű ajánlás van Elliott alapokon.Egy egy hullámelmélet levezetésének végén egyszerűen nem tudom eldönteni mit vár a kedves elemző!Többnyire ha elolvasok egy elemzést annak végére látnom kellene hogy mit vár konkrétan az elemző de legalább az irányvárást kellene belőle egyértelműen kiszűrni.Elemzések végére egyszerűen az derül ki vagy le vagy fel,persze ezt már az elején is lehet valószínűsíteni :)

Pusztán véleményem írtam le ezzel kapcsolatban,kerülvén mindennemű kötekedést!!!
Drian875
Drian875 2012. 07. 15. 08:40
Előzmény: #19  Drian875
#20
hát, ezt nem ide szántam, hanem a cikk mögé :o(
Drian875
Drian875 2012. 07. 15. 08:39
Előzmény: #1  portfolio
#19
Egy teljes Elliott fázis két szakaszra bontható, Trendelő fázis és Korrektív fázis (angolul motive and corrective), ezt azért fontos megemlíteni, mert a Trendelő fázisban két fajta alakzat fordulhat elő, impulzus és diagonál.

Motive – Trendelő fázis

Az impulzusra vonatkozó 3 szabály:

1) A 2-es hullám nem megy az 1-es hullám kiindulási pontján túlra

2) Az 1-es, 3-as és 5-ös hullámok közül a 3-as hullám sohasem a legrövidebb

3) A 4. hullám vége nem kerül átfedésbe az első és második hullám területével

Diagonálok esetében az átfedés megtörténhet, rájuk nem vonatkozik a 3 fő impulzus szabály!

Korrekciós szakasz

Elliott szerint a korrekció egy három hullámos szerkezet (A-B-C) vagy a szerkezetek variációja, azaz nem önmagában A-B-C. Lehet Zig-Zag dupla Zig-Zag, Flat, Háromszög, vagy ezek kombinációja.

Az ábrán látható korrekciós szakaszok pont ellentétesek, azaz az ábrán a jelölések pont ellentétes piacra utalnak, mint ahogy az a valóságban van. (a korrekció bika piacon esést jelent, medve piacon emelkedést)

A második hullámban mély korrekciós szint a gyakori, 61,8-78,6% terméktől függően, a 38,2% inkább negyedik hullámra jellemző szint.

Elliott elméletét két oldalon nehéz bemutatni, 13 olyan alakzat van, amivel érdemes az ismereteket bővíteni, a 3 impulzus alapszabály mellett közel 100 olyan vezérlőelv, melyet ismerni kell ahhoz, hogy alkalmazható legyen az elmélet a gyakorlatban.

Elliott azzal alkotott nagyot, hogy felismerte a piac szabályszerűségeit és elméletével a piac teljes mozgása minden esetben leírható.

Ez itt nem a reklám helye, ezért konkrét könyvcímet nem említek, a google használatával megtalálható angolul és - egy ideje már - magyarul is az elmélet. Érdemes az érdeklődőknek ezzel kezdeni.

szarvasvadasz
szarvasvadasz 2012. 05. 02. 21:44
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#18
Joker, a véleményed tiszteletben tartva ne vedd rossz néven ezt a "reklámot" Cimballitól, elhiheted nekem, hogy irgalmatlan mennyiségű munka és évek alatt kiérlelt, "működő" tudás van a könyv mögött, amely ezért igazi értéket ad (és ha már reklám, gondolj bele, mi mindent reklámoztak már itt mások "büntetlenül").

Abban igazad van, hogy az elmélet kereskedési döntések megalapozott támogatására alkalmas szintű elsajátítása rengeteg időt, gyakorlást és legfőképp elszánt kitartást igényel (mint egyébként minden, amit sikeresen akarsz művelni az életben) egy csipetnyi "open minded" életszemlélettel fűszerezve.

Kétségtelenül nem való mindenkinek (a többség eleve kudarcra van ítélve), egyszerűen nem mindenki képes ezt rendszerezve befogadni, de ez semmit sem von le az elmélet értékéből és abból az előnyből, amit értő kezekben a gyakorlatban biztosítani tud.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a sikeres kereskedéshez az Elliott elmélet ismerete szükséges, viszont senkit sem ismerek, aki utólag lemondana arról az élményről, amit a chartra pillantva az elmélet birtokában lát.
Cimballi
Cimballi 2012. 05. 01. 21:33
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
Az hogy mennyi időd van, az a timeframe (idősík) választását befolyásolja. Ha munka mellett csinálod, akkor napos idősík alá még csak véletlenül sem mész be Elliott-i gondolatokkal. Ha mondjuk van egy napos fogódzód Elliott ügyileg, akkor 240 perces órás idősíkon használod az RSI-t.

Joker, a "gyakran mellélő" és a nyitva hagyott várakozás dolgában legalább a cikkemet olvasd el, kérlek, amit hivatkoztam. (Vagy még inkább az egész könyvet.)

Íme az idevágó két-három publikált mondat:
"Fontos a többes szám, mert szinte sohasem egy, és csakis egy lehetséges kimenetel van, nemcsak egyféle előrejelzés készíthető. Elliott elmélete bizonyos szabályszerűségek mentén egyszerre többféle álláspont és szcenárió létjogosultságát is elismeri. Sok érdeklődőt elriaszt ez a tulajdonsága, pedig a tömegben cselekvés pszichológiai folyamatai által űzött árfolyamok világában nincs egyértelmű bizonyosság, mindig több kimenetel lehetséges."

..."Máskor [Elliott] ellen érvelve hibának róják fel, ha több alternatíva marad az asztalon egy mozgás értelmezése kapcsán. Márpedig a piacok objektív valóságához épp a többféle alternatívában gondolkodás, sokszor a több irányra felkészülés áll közel. A legtöbb kereskedő gyenge pontja, hogy nem képesek a piac mindkét oldalát meglátni. Amint valamilyen módon véleményt alkottak az irányt illetően, azon nyomban egyben ragaszkodni, kötődni is kezdenek hozzá, így kizárólag a piac kiválasztott oldalát hajlandóak végiggondolni és kereskedni. A tőzsdén az objektivitás a többfelé gondolkodás képessége, amely a tőzsdei kereskedő legjobb érdekeit szolgálja. A kezdeti véleményünk sokszor, sőt akár az esetek több mint felében nem állja meg a helyét. Legjobb, ha ezt gyorsan felismerjük, és máris váltani tudunk az addig alternatív megoldás irányába. A legtöbben azért nem rendelkeznek a gyors váltás előnyével, mert noha az árfolyam mozgása nem erősítette meg az elképzelésüket, még mindig a kezdeti és egyben egyetlen lehetőségükre összpontosítanak."

Így van reklám a füzetnek, de azért reklámozom, mert ez a beszélgetés egy tucatnyi hibát tartalmazó Portfólió cikk alatt van, amire a válaszom a könyv, amely egy szűk rétegnek szól és amelyből ha valaki ért a kiadói iparhoz, akkor tudja, hogy ebből egy vacsora árát sem fogom megkeresni. Az Építőelemek kiadása egy non-profit vállalkozás a részemről. Válasz végre a sok félrebeszélésre.

Ha nem lenne ez a félrevezető cikk, akkor nem linkeltem volna ide.
Törölt felhasználó 2012. 04. 29. 22:19
Előzmény: #15  Cimballi
#16
Csak halkan jegyzem meg, hogy a portfólió a reklámért ellenszolgáltatást szokott kérni. Itt a saját termékedet reklámozod (de nem jelzem a moderátornak).

A Hullám elméletről pedig az a véleményem, hogy a spekulánsok 99%-a nem főállásban kereskedik (magam is munka mellett üzletelek), ezért nem képes annyi időt és energiát beleölni naponta egy elmélet alkalmazására, mint amit az Elliott igényel.

A gyakorlati elemzéseitek (AD és a Tiéd) gyakran mellélőnek (persze sokszor vagylagosan fogalmaztok, ezért tudtok mivel takarózni), ezért az átlagos mezei befektetőnek nem egy hatékony kereskedési módszertan.
Cimballi
Cimballi 2012. 04. 28. 11:55
Előzmény: #1  portfolio
#15
Elliott a piacok teljes komplexitását tárta fel, amelynek egy-egy részletét, ha úgy tetszik részigazságát használják a technikai elemzés különböző vállfajai. Ezért azután aki a hullám elmélet tanulására adja a fejét, annak még ha nem is tér át az elmélet alkalmazására elég szépen feltárul, rendszerbe kerül, mit is csinálunk mi kereskedők.

Ennek jegyében az AHA! effektusok kedvéért (is) ajánlom az Építőelemek c. kiadványt, amelynek megrendelési feltételei pár oldal részlet kiséretében az alábbi linken olvashatók:

link
Cimballi
Cimballi 2012. 02. 12. 17:34
Előzmény: #13  szarvasvadasz
#14
A végre egy cikk, végre egyáltalán hallanak róla dolgában egyet tudok érteni.

De ott van a hozászólás rögtön:
"...pénzt még ember nem keresett vele, de sok könyvet meg lehet vele tölteni. külön bónusz hogyha az egyik értelmezés nem jön be, lehet újrasorszámozni a hullámokat..."
Miért mert ezen két oldal és hasonló minőségű félrefordítások (legmókásabb a "tripla-fa") miatt eleve nincs esélyük. Mi pedig veled nem győzzük tisztázni a félreértéseket.

Fontosnak érzem, azért hogy rámutassunk az ilyen alapvető problémákra.

Maradjunk annyiban, van pár kritikus aspektus a piacok olvasásában és kereskedésben. Kell tehát mindenkinek egy módszer beható ismerete, mester szintű begyakorlása. Ezt ez a két oldal már csak terjedelmi okokbl sem tudja megvalósítani, illetve olyan tréning sem, amely 30 féle módszerrel foglalkozik röpke 2 napban szintén biztosan nem. Mindegy mi van, csak abban a tudásod és ami fontosabb, a tapasztalatod legyen tökéletes.

Amúgy akár te, akár én is megirnám nekik ezt a cikket ingyen 3-4 oldalban, ha megkérnek rá.
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2012. 02. 12. 08:43
Előzmény: #12  Cimballi
#13
Jaaaj, Cimballi, vedd már észre a lényeget: a portfolio.hu azzal, hogy az alábbi pár mondatot leírta egy PageRank3-mas népszerűségű cikkben, már többet tett az elmélet népszerűsítéséért, mint a többi, a témában firkáló weboldal:

"A technikai elemzés halhatatlan ősatyáinak sorát gazdagítja Ralph Nelson Elliott, akinek hullámelmélete kiállta az idők próbáját, és a mai napig alkalmazható az árfolyamelemzések vizsgálatakor...Elliott a kitartás és céltudatosság terén is jó példával szolgálhat mindenki számára, valamint életműve igazolja, hogy sosem késő nagy dolgokba fogni..."

Ha valaki a fenti pár mondat miatt kedvet kapott hozzá, hogy belevágjon, akkor a cikk célja teljesült és nyilván a helyére került a fejében az általad firtatott pontatlanság is, aki pedig nem érdekelődik az elmélet iránt, hát az bizonyára észre sem vette.
Cimballi
Cimballi 2012. 02. 12. 04:14
Előzmény: #1  portfolio
#12
Nagyon a szívemen viselem az Elliott-i elmélet terjesztését, alkalmazásának egyszerűbbé tételét, ezért örülök, ha írnak róla.

Sajnálom, hogy kritikai észrevétellel kell élnem, de 8 alapvető hiba / félreértés van ezen a két oldalon. Ami legrosszabb, hogy a mindössze három alapvető szabály is hibás.

Ez a három szabály valóban szerepel Elliott elméletében, de mint a hullámok gyűjtőfogalma, az ún. trendmozgató alakzatok szabályai. (Ráadásul ott van egy negyedik szabály is.) A trendmozgató alakzat, ami az eggyel magasabb rendű uralkodó trend irányába halad, ebben pedig benne van nemcsak az impulzus, de az ending és a leading diagonál minden formája is. Vagyis vagy az impulzus szót kell kicserélni trendmozgató alakzatok gyűjtő kifejezésre, vagy pedig a szabályokat az impulzus ettől lényegesen eltérő szabályaira.

Ezen felül van még hét javítanivaló. Bízom benne, sikerül tisztázni.
Törölt felhasználó 2011. 12. 07. 22:58
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
Ezt hívják önteljesítő jóslatnak:
Mivel e szerint kereskednek, ezért megvalósul.
tehát valóban érdemes ez alapján kereskedni :)
Törölt felhasználó 2011. 12. 07. 21:16
Előzmény: törölt hozzászólás
#10
Bekre_Pal 2011. 12. 06. 21:09
Törölt hozzászólás
#9
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2011. 12. 06. 20:50
Előzmény: #6  xmann
#8
Ajaj...
Törölt felhasználó 2011. 12. 06. 14:47
Előzmény: #1  Portfolio
#7
Persze hogy alkalmazható, főleg hogy elég sokan ismerik, és eszerint kereskednek...
xmann 2011. 12. 06. 14:31
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
jó ez az elmélet, mert habár pénzt még ember nem keresett vele, de sok könyvet meg lehet vele tölteni. külön bónusz hogyha az egyik értelmezés nem jön be, lehet újrasorszámozni a hullámokat. Prechter 30 éve csinálja ezt, gyakorlatilag 1985-től várja a megacrachot
Törölt felhasználó 2011. 12. 06. 14:14
Előzmény: #2  szarvasvadasz
#5
hüpp, hüpp :o)
Törölt felhasználó 2011. 12. 06. 12:42
Előzmény: #2  szarvasvadasz
#4
ubazz, mindjárt elérzékenyülök.. :)
Törölt felhasználó 2011. 12. 06. 12:09
Előzmény: #2  szarvasvadasz
#3
nocsak )
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2011. 12. 06. 12:07
Előzmény: #1  portfolio
#2
Köszönet a cikkért, portfolio.hu!

;-)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek