Abból nem következik, de ha a jegyzésből eredő tőke,mint önrész pont elég az EBRD-s 25 millió EUR lehívásához,akkor már más a leányzó fekvése...
Főleg, ha sikerül még nagy projekteket behozni,amik az önrész hiánya miatt nincsenek még bejelentve...Reménykedjünk..:-)
Én eddig is elismeréssel olvastam a hozzászólásaidat,de nem szóltam hozzá,mert szakszerűségében keveset lehetett hozzátenni.
Azt hittem,én egy kicsit más oldalról segítettem, de úgy látszik, volt ahol ez visszafelé sült el.
Nem baj,én nem haragszom senkire,remélem a nyár végi árfolyam mindenkit kárpótolni fog.....
Hangosan azon gondolkodom, hogy miként lehet eladni 400k részvényt:) napi pár millás forgalom van eddig csak. Ahhoz hogy beessen 1mrd legalább akkora durranást kellene végrehajtani mint amit a phylnél csináltak pár hete. Úgy 5000 Ft ig felcsapni a részvény árát egy rallyval és ott is tartani, hogy ne legyen érdemes eladni.
Nemdebár ellenben ugye vagy mégse :) ?
Bocs,Feta,keveset értessz a tőkepiaci működésből..
Nem baj,majd egy hét múlva rájössz,hogyan lehet ennyi papírt eladni.....Vagy lehetne 2X ennyit is...
Túljegyzés esetén allokáció van......ugyebár?
Vagy ha a sorban állók lejegyzik a maximum mennyiséget akkor korábban lezárják a jegyzési időszakot?
Mennyi jegyzési költséget számol fel majd az ERSTE vajon?
Aki tud, kérem válaszoljon, mert kb. 100 évvel ezelőtt jegyeztettem Danubiust az OTP-nél 1000 Ft-ért és már nem emlékezem a részletekre.
Valóban nem látom most még át. Nagy hír kellene hozzá. Talán a gyergyói projekt megadja a választ. Azt írták h még júliusban pontot akarnak tenni az 'i' re.
MEnnyi a folyamatban lévő projektek ellen értéke kb?
Kártyaleosztás elve szerint allokálnak, ahogy a kibocs.tájékoztatóból kiderül...
És ha jól tudom, 5 napig lehet jegyezni, de 3 nap után lezárhatják a jegyzést...Gyakorlatban ez akkor történik, ha ezen idő alatt elhordják a felajánlott mennyiséget...
Bár nem tőlem kérdezted.....de "első körben" 5 -6000 közé várom. Ez felefelé 80 -100 %. Visszafelé 40- 50 % a jelenlegi árfolyamhoz képest.....ergo több is visszajön.
Én még látok fantáziát (reményt) a nyomorult phyl-ben is, van nekem is 19-ről. Nem adtam el. Ráérek. Persze Mutyesztánban mindent el lehet sumákolni, rontani.....
Ha az ERSTE-nél lehet csak jegyezni, hogyan, mennyiért, mikor kerülnek át a dematerializált részvényeim a KBC Equitas-nál vezetett értékpapír számlámra?
Szia Mini,
Sajna nagyot buktam ezzel a wc papir phylaxiával és elment a kedvem az egész tőzsdétől a hazugságok miatt, de majd egyszer revansot veszek érte.
Picit off:
Én nem régóta ismerkedem a tőzsdével, de ez is szinte olyan, mint a játékgép...
Ha nincs szerencséd, akkor bux :)
Főleg az olyan papírokkal, mint a phyl, ahol megy a mutyi, a beetetés, a g.cik meg kiveszik a pénzt mi meg csak pislogunk!
Az OTP-t meg össze-vissza mozog, az is úgy, ahogy akarják. Elvileg minden happy, USA megy felfelé, pluszban nyit, jó hírek vannak stb. erre otp-t beöntik..
Olyan ez a tőzsde is, mint az egész ország. Sajnos.
Bizonyos érdekeltségek mondják meg az irányt (persze mi nem tudunk róla) és elszedik a kicsitől a pénzt.
De "el lehet innen menni" - megmondották vala :)))
Azért az sokmindent elárúl, hogy 98-óta ez a menedzsment mer nyilvános részvénykibocsátást végrehajtani. A többi maffiózó (phy.,hum., gen., stb ) csak papírt gyárt és eteti a szerencsétleneket. ( Köztük engem is)
Szerintem átgondolt és felépített a dolog.
Túljegyzés lesz.
Azután stratégiai bejelentések.
Azért ez nem gyenge kezdésnek, valami lesz, ahogy említettétek vmi túljegyzésre lehet számítani. Érdekes lesz a jövőhét
"A jegyzés a teljes felajánlott mennyiséget elérő, illetve meghaladó túljegyzés esetén a meghirdetett jegyzési időszak vége előtt is lezárható, azonban még túljegyzés esetén sem zárható le a jegyzési időszak első három napján.
"
Sziasztok!
Én gondolom, hogy a prognosztizált jegyzési siker elsősorban az intézményi érdeklődésnek szól.
Ha pedig nagy lesz az intézményi érdeklődés ( ha nem is jegyzik túl, de elhordják mind a 400000 papírt), akkor megjön a kisbefektetői étvágy is.
Csak ez utólag derül ki. Amikor már lezárták a jegyzést. Mondjuk szerdán.
Tehát aki tökös, az vesz. Aki nem, az utólag ne dobálózzon.
Jó lenne, ha min 100-150ezer darab kisbefektetőkhöz kerülne, mert a 200ezer darab körüli valós közkéz már egész jó tétel.
Szerintem meg jo lenne ha sok nagy befektető lenne aki nem dobálja csak ugy el a papirját és nyugisan menne felfelé az árfolyam. A hirtelen sok sohasem jo.
Lehet hogy 1-2 nagy büfi vagy speki kitépi az elején a nagy tételeket megugrik az árfolyam és szerdátol pedig csürog lefelé és kitömnek mindenkit.
Így tudom elképzelni a jövőhetet.
No kezd mocorogni már a részvény! :)
.
.
.
A jegyzésnél a kisbefektetők előnyt élveznek!
Úgy gondolom, hogy szerdáig jó eséllyel lehet jegyezni, addig biztos nem fogy el!
Az Erste és a Portfólió webes felületén direktben lehet jegyezni (ehhez persze értékpapírszámlával kell ott rendelkezz), amúgy csak a Népfürdő utcai Esrte központban lehet, személyesen.
Ha összejön egy jó adag tőke, neadjisten túljegyzés alakul ki, majd erre jönnek az új projektek, akkor mehetünk felfele. De ha elromlik a nemzetközi hangulat, akkor még ezek ellenére is eshetünk. Most minden a jegyzésről, majd az új projektekről szól, mindezt színesíti a nemzetközi hangulat. Ebből hámozd ki, hogy eladni vagy venni akarsz.
Persze ez csak rövid távon meghatározó, pár éves távon úgy is 3 számjegyű lesz az ár, euróban :)
Én is tegnap az Erste webes felületen jegyeztem, ott van, hogy "Jegyzés".
Kicsit eladtam belőle, és jegyeztem.
De azért hagytam is, ha elszabadul a pokol és jönnek a spekik, akkor tudjak lovagolni én is :)
Azt nem értem pl, hogy az OTP nagy vásárlása előtt hogyan ment fel 1 ora alatt 3250 ig. Most pedig nem képes semmi emelkedésre csak ha én beleveszek :)
Szépen betankoltam 3k-n most meg fájo szívvel nézem az OTI, MOL, Ricsi hármas 2. napja tarto emelkedését.
A nemzetközi egyelőre jol néz ki. SnP nem tört meg. Igy egy zászlo alakzat is belelehet látni.
Inkább az itthoni helyzet nem túl rózsás, erősen korrupt politikusok, összeomlani látszo belpolitai réteg.
Az ország irányítását már sikeresenkiszervezték, külföld esetleg kivihet a hullámvölgyből.
OTP-t öntötték és nagyon lement, nem lehetett tudni, hogy meddig tart ez.
Úgy néz ki, hogy aki adta nagy tételekkel, az most visszavett, ezen kívül sokan úgy gondolják, hogy 3000-ről visszapattant és megint emelkedés jön, ezért veszik rendesen, ami ugye az árat viszi felfelé...
Én is csak nézem :)
Amúgy meg ha vettem volna 3000-ren tuti beszakad vagy 2500-ra :D (amilyen szerencsém van)
Most FHB-t vettem keveset, azt gondoltam meglódul, követi OTP-t, de sz.rik rá :)
Én meg miután csökevényes részteljesült pack-omat nem tudtam eladni, úgydöntöttem nem is jegyzek. 2800 alatt ha kapok későb a jegyzőktől v.bárkitől még meggondolom hogy esetleg veszek még. Úgyérzem sokanak viszketni fog a tenyere pár százalák nyerőtől és adogatnak majd. De meglátjuk.
Miért menne fel, ha lehet jegyezni 2750-ért?
Látod, akinek volt, az is adott el belőle, mert olcsóbb lesz (/lehet) jegyzéssel.
A többi részvénnyel kapcsolatban pedig: diverzifikáció! - szerintem. Nekem most megy fel (ha megkapom a teljes mennyiséget) 10% fölé az RFV a részvényportfoliómban.:-)
Azt feltételezve, hogy a már meglévő projekteken túl kizárólag a Fejér megyei beruházást indítja el a társaság (ami egy meglehetősen konzervatív feltételezés), 3,080 forintos részvényenkénti fair érték adódik a diszkontált cash flow alapú számításaink során, 2.4 millió darabnak feltételezett (tőkeemelés utáni) részvényszám és 15%-os diszkont alkalmazása mellett. A peer group-pal összehasonlítva mindazonáltal magasnak tűnhet a kibocsátási ár, 2009-es P/E alapon 15%-os diszkontot feltételezve ugyanis 1,780, míg 2010-es becsléseket figyelembe véve 1,590 forintos fair érték adódhat a papírokra.
Nem akarok zavarni, de a tarsolyból már ha nem jótékonysági egylet a cég nem szokták a jegyzés utánra tartogatni a jóhíreket. Persze más kérdés hogy a későbbiekben aktualizálódhatnak, és megvalósulhatnak jó hírek.
Pedig itt pont úgy lesz, mivel a jegyzés után látja meg, hogy lett-e elég saját erő, amire megkapják a hitelt, és alá tudják írni a szerződést!
Arról meg nem sokat tudunk, hogy mennyi kisebb hasonló (Gyergyó) projekt tárgyalása folyik éppen..
Ezekről is jöhetnek hírek a sikeres jegyzés után!
hátha vanmég olyan őrült mint én aki belevesz a netenkeresztul mert nem tud elmenni a központba, h vegyen.
Multkor azért is vágtam bele mert hosszu távon jo, de rövid távon is szép lenne egy kis emelkedés :)
RFV 2009
Az alját nem látom egyenlőre, de én vettem az elmúlt napokban.
2010 előtt és 10000 alatt nem áll szándékomban megvállni tőle.
Ha csak.....