Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pancserlama.
pancserlama. 2019. 12. 05. 10:25
Előzmény: #93456  Törölt felhasználó
#93460
pancserlama.
pancserlama. 2019. 12. 05. 10:22
Előzmény: #93456  Törölt felhasználó
#93459

2020-21 és a parketten uj Blue chip jelenik meg és ez a Rába lesz
Rába az iparág nagyágyúja !
A Rába jó
Törölt felhasználó 2019. 12. 05. 10:20
Előzmény: #93428  Commodore64
#93458
Ezért a bejegyzésért kár volt majd két hónap után belépni a topikba.
Most már tuti emelkedni fogunk..))
pancserlama.
pancserlama. 2019. 12. 05. 10:19
Előzmény: #93456  Törölt felhasználó
#93457

A jelekből ítélve részben vagy egészben elfogja adni a Rábát az állam.
A Rába jó
Törölt felhasználó 2019. 12. 05. 10:12
Előzmény: #93450  atikasz
#93456

Mindig is azt mondtam, hogy bármikor duplázhat, mert benne van az érték, csak lenyomják szándékosan. Szóval igen. Szerintem jogosan duplázhat ma, holnap, 2020 márciusban, de az is lehet, hogy 5 év további nihil és pereskedés előtt állunk még mindig.
Üdvözlendően változni látszik a cég kommunikációja, a telek megmozdulása is lehet jó jel, bár a bejelentésből még kétségesen kiértékelhető. Aztán ott tegnap esti PF cikkben Ádám nyilatkozata (ha így mondta, és nem a PF költötte tovább) a számviteli politikával az nagyon fontos jelzés lenne a szándékokat illetően. A cégben benn van jelen pillanatban minimum 2000 forint érték részvényenként, jogszerűen számonkérhetően. Valójában szerintem több is az ingatlan furcsa értékelése miatt, így 2000-2500 között bármi simán alátámasztható.
Ezután merül fel, hogy a kovácsüzem mit fog hozni. Egyrészt ott az állami támogatás (ami csepegtetve fog beépülni a saját tőkébe, de pár év alatt az is elég biztos, ha el nem zsugázzák közben valami szükségtelen akvizícióra, vagy kapacitás bővítésre). Másrészt ott a remélt futómű piacszerzésből a volumenbővülés ÉS a nyereségesség egyidejű helyreállítása. Ha ez mind elkezd látszani, akkor 3k simán benne van a papírban.
Valójában az a kérdés, hogy mi a szándék, és hogy jár jól mindenki a szükséges mértékben. A kisbefektetők helyzetét tisztának látom: 2k+ peres úton leverhető az államon, vagy börtönbe juttatható pár döntéshozó, és ilyen árfolyamnál erre a reakcióra rövid távon garantáltan számíthatnak.. Megvárják míg bekövetkezik a baj? Megveszik és állami céggé tennék? Aligha, mert már megtörtént volna. Ha az állam csökkenteni akar a részesedésén, akkor az a helyes, ha az aukció előtt jól láthatóvá teszik az értékeket, és jó áron értékesít, tudva azt, hogy egy normális piaci működés között, rendszeresen számonkért, de profitcélok és elérésük alapján javadalmazott menedzsment és munkavállalói körrel gond nélkül kellene tudni hozni ezeket. Ebben a telek bedugulása volt a fő akadály. A jelekből én azt feltételezem, hogy ezen az úton indultak el.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 12. 05. 10:09
Előzmény: #93452  mrider
#93455

Tehát nézzük.
"A mostani bejelentés egyértelműen pozitív a Rába szempontjából, hiszen az eddig hasznosítatlan ingatlanvagyon egy része értékesítésre kerül, az ingatlanvagyon láthatóvá válik. A tranzakció értékelése nem könnyű, hiszen a mai közleményből nem derült ki, hogy a teljes terület mekkora részét értékesíti a Rába."
.
." Egyéb bevételként jelenhet meg az ingatlanértékesítése 2020-ban, mellyel szemben a könyv szerinti érték kerülhet költségelésre, ami azt jelenti, hogy az értékesítés bevétele jóformán teljes egészében profitként jelentkezhet a kimutatásokban. Ezenkívül jó eséllyel felfele módosíthatják a maradék ingatlanvagyonra becsült 3,34 milliárd forintos értéket is, most hogy már van precedens jellegű tranzakció, és erre felbuzdulva még az is lehet, hogy a Rába változtatni fog számviteli politikáján, és a piaci értéken fogja nyilvántartani ingatlanjait a jelenlegi könyv szerinti értékelési módszer helyett.
Két fontos szempont
1. Bekerül a könyvekbe
2.Az értékbecsléshez képest pozitív érték várható
.
A Rába jó
atikasz 2019. 12. 05. 10:04
#93454

ha már otp,érdekes,hogy az előző hírt sem reagálta még le.
ok ezt az eladás még odébb van,de jól mutatja,hogy a telek többet ért mint amivel eddig számoltak.
Zsimo
Zsimo 2019. 12. 05. 09:59
Előzmény: #93452  mrider
#93453
Milyen valós szintre? OTP ajánlás?
mrider 2019. 12. 05. 09:57
Előzmény: #93447  Törölt felhasználó
#93452
Rendkívül alulértékelt, ideje a valós szintre tenni.
atikasz 2019. 12. 05. 09:52
Előzmény: #93448  Zsimo
#93451
"itt is megvolt VIP kiszálló 
csorog tovább lefelé mint eddig tette"
atikasz 2019. 12. 05. 09:51
Előzmény: #93447  Törölt felhasználó
#93450

akkor szerinted is duplázhat idén?
én kizártnak tartom,hogy szűk két hét alatt ezt megtegye.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 12. 05. 09:48
Előzmény: #93446  atikasz
#93449

1702 nek igaza van
A duplázás  fair value, és  még csak az alsó érték .


A beárazódás , minden túllihegés nélkül.


A Rába jó


Zsimo
Zsimo 2019. 12. 05. 09:45
#93448
AZ árjegyző gátolja pedig vennék
Törölt felhasználó 2019. 12. 05. 09:45
Előzmény: #93446  atikasz
#93447
Miért? Ha duplázna, akkor még kb. csak annyi történne, hogy a valós saját tőkét beárazza a papír, különösebb bővülési extrák nélkül..
atikasz 2019. 12. 05. 09:42
Előzmény: #93445  pancserlama.
#93446
akkor ezért sem kéne idei duplázás vagy triplázásról írni.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 12. 05. 09:39
Előzmény: #93443  atikasz
#93445

De igen, bízom.
Hogy milyen ütemben az kiszámíthatatlan
A kis közkéz csodákra képes.
A Rába jó
atikasz 2019. 12. 05. 09:37
Előzmény: #93442  mrider
#93444
azért,hogy ha most akarnál venni 3000db-ot ne szálljon el az árfolyam:)
atikasz 2019. 12. 05. 09:36
Előzmény: #93441  pancserlama.
#93443
ezek szerint Te sem bízol az emelkedésben:)
mrider 2019. 12. 05. 09:32
#93442
Komolyan, ez az árjegyzés minek kell? 
pancserlama.
pancserlama. 2019. 12. 05. 09:31
Előzmény: #93440  atikasz
#93441

Majd a nagy tesó
A Rába jó