Topiknyitó: pancserlama 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Begin 2019. 10. 16. 09:26
#92480
Sziasztok !
Több éve olvaslak benneteket és mint győri lakos különösen érdekel a városrét sorsa.
Pénzügyi ismereteim hozzátok képest elég felszínesek éppen ezért gondoltam hogy
jobb ha maradok csak olvasó üzemmódban.
Mivel azonban a téma az "önkoris" választások óta elég átpolitizált ezért ehhez már
bátrabban szólnék.
1. Borkai Zsoltot valóban meglehet buktatni önfeloszlatással ami után új választást kell kiírni.
Csakhogy ezen maga Borkai Zsolt is indulhat. Higgyétek el Borkai maradt annyira népszerű ember Győrben (most is csak 1300-al kapott kevesebb szavazatot mint 2014-ben)
hogy elvenne annyi szavazatot az új fideszes jelölttől hogy Győrben végül nevető harmadikként egy "gyurcsányos" ember lenne a befutó.
2 Kara Ákos egyéniben nyert parlamenti helyet. Amennyiben azt otthagyná akkor a helyére időközi választást kellene kiírni. Elég szűk a fidesz 2/3-os többsége ahhoz hogy most kockáztathasson.
Ezzel már egyszer megégtek Veszprémben amikor Navracsics helyét (uniós biztos lett) nem tudták betölteni.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 16. 09:12
Előzmény: #92478  Törölt felhasználó
#92479

Nem szívesen gondolnék bele,hogy van e párhuzam az Audi telek és a Rába telek gazdasági elképzelése közt .
Az viszont érthetetlen hogy Audis 17 hektár szántó realizált 6-7 mrd !
Míg Rába belvárosi telek 40 h és becsült 6 mrd !
Hogy is van ez ?
Adjon valaki magyarázatot erre nekem.
Ica (ö a csapos)
Törölt felhasználó 2019. 10. 16. 08:48
Előzmény: #92476  pancserlama.
#92478
Ez eszembe sem jutott, mert szerintem túl gyávák is és eszköztelenek egy ilyen akcióra. Még ha elemi érdekük is lett volna, és egyébként én Rába tulajdonosként pont ezt várnám el, de nem csak 7-8 év után, hanem lényegében azonnal, amikor az MNV helyzetbe került!!
Amire én gondoltam az a következő:
Borkai Zsoltról (még?) nem bizonyított, hogy valóban korrupt lenne-e, de az már egészen biztos hogy egy becstelen áruló. Miután szétverte a fidesz esélyeit jópár nagyvárosban, kivéreztette a talán még esélyes budapesti párttársait, és csinált egy jó nagy káder etetési problémát fidesz számára, most röhögve fogja magát, és bejelenti, hogy jó, akkor mostantól ő független, mindenkinek sok sikert. Ha én lennék a fidesz gazdálkodásáért felelős, vagy valamelyik helyette bukott polgármester, akkor bizony erősen verném az asztal Orbánnál, hogy ez most így hogy? Borkai fizesse ki maga az általa okozott kárért a számlát, vagy fusson neki újra önállóan. Mondjon le, induljon el függetlenként (adott esetben egy másik fidesz polgármester jelölttel szemben), és ha nyer, akkor okoskodhat. Mi van ha Orbán elindítaná pl. Kara Ákost, akivel meg tud egyezni a központ költségeinek a megtérítéséről?! Biztos, hogy minden győri fideszes olyan hülye lenne, hogy Borkait választja akkor is? Biztos, hogy a következő polgármester is a markát tartaná, hogy a városrét beépülhessen? Szerintem nem.
És hogy jön mindez ide?
Úgy, hogy 8 évet vártunk az MNV Zrt.-re, hogy megoldja ezt a nem túl bonyolult problémát. Nem sikerült. Ugyanakkor a befektetésem lényegében tönkretették ezalatt. Lehet, hogy ebben az MNV-nek a törvénytelenül olcsó 815-ös bekerülési árra tekintettel még megfelel, vagy akár szép is. Lehet, hogy várhatnék, és udvariaskodhatnék hozzád társulva még pár évet, hogy legyen egy kerek 10 éves évfordulója a hülyeségemnek, de nem fogok. Ez volt az utolsó határidő, amit én meghúztam. Nagyon sokszor elmondtuk, hogy hol vannak a deficites mozzanatok a Rábánál, és mit lehetne tenni ezek ellen. Nem 100%, hogy teljesen kompenzálják a Borkairól elhíresült modell hatásait (lásd még Lázár féle "szívességbank"), de az véget ért, hogy fölényes lekezeléssel tettek mindenre nagy ívben, és némi dohogással tűröm. Most azonnal el kell dönteniük, hogy a befektetőivel van a Rába, az MNV Zrt., Orábn Viktor, vagy az ellenségeink, akik a Borkai félék kezére akarják átjátszani az vagyonunkat. Ha velünk vannak, akkor most azonnal változnia kell a számviteli politikának. Ha velünk vannak, akkor a városrét értékvesztését meg kell állítani, és vissza kell fordítani, jelentsen is az bármit, bárkire nézve. 2007-ben ez a telek 10 milliárd volt. Hogy a francba lehetne most 6?! Ki a felelős ezért, mit tettek, hogy nem így legyen?! Ezzel el kell számolniuk, vagy radikálisan meg kell változnia a helyzetnek, és foglalkozniuk kell a tőzsdei árazás problémáival.
Nem érdekel, hogy mit halandzsáznak a piacokról, az óriáskalapácsról, meg az acél és energia árakról. Jól látszik évtizedes távon, hogy a Rába menedzsment nem képes egyszerre növelni az árbevételt, és tartani a jövedelmezőséget. A végtelen mennyiségben visszaforgatott nyereségből nincs jelentős fejlődés az alaptevékenységben, nő a selejt, zsugorodik a munkavállalói létszám, hal ki a cég. Pintérék kétes akvizícióval próbálják tömködni a lyukat, és imádkozva vágják a centit a nyugdíjig, hogy elfuthassanak a múltjuk elől. Majd marad egy pár szépen kiglancolt üres csarnok utánuk, és új gép, amit az audi röhögve kibérel fillérekért az MNV-től.. Tényleg ez Orbánék célja? Oda tud állni Rózsa Zsolt Orbán Viktor elé ezzel? Ők tudják. De ha valaha jön egy ellenzéki kormány, akkor garantálom, hogy ők "Sukoró" felkiáltással jópár MNV vezetőt fognak bűnvádi eljárás elé állítani.
Most az utolsó szó jogán léphetnek még egyet a táblán. Ha az nem lesz jó, akkor végigmegyünk a jogi úton. Sajnos ebben ennyi volt. Szomorú dolog ez, de a józan ész nem enged ennél többet.
eredmeny 2019. 10. 16. 08:00
Előzmény: #92474  atikasz
#92477
1702 és a Te véleményed olvasva csak azt szeretném ha MINDEN külső és belső akadály elhárulhatna pl. az ingatlan valós értékű szerepeltetése és hasznosítása kérdésében.A Rekard vétellel kapcsolatosan sem " ártana" ha a cég időközben adatokat közölne!!!Ingatlan ügyben-- elég sokáig vártunk/ várunk -- úgy hogy a polgármester Úr bukása -- a RÁBA kisrészényeseinek kifejezett érdeke.Egyébként atikasz véleménye nekem is -- mint logikus és szép elsimitása-- a botrány után az ügynek eszembe ötlött.Hajrá RÁBA kisrészvényesek!
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 16. 07:02
Előzmény: #92473  Törölt felhasználó
#92476
Úgy érted akár a Városrét hasznosítása, beruházásai (300 Mrd ) mögött lévő gazdasági szereplők érdekköre szorgalmazta, robbantotta ki a Borkai botrányt ?
Legalább is érdekük volt ?
Törölt felhasználó 2019. 10. 15. 22:14
Előzmény: #92474  atikasz
#92475
Az a rábán már nem fog segíteni.
atikasz 2019. 10. 15. 22:06
Előzmény: #92473  Törölt felhasználó
#92474

szerintem megbukott csak kicsit több időt kapott új állás után nézni mint a többi vesztes polgi.
Borkainak ezek után már a k...ák sem fekszenek le,rövid pórázon fogják tartani Viktorék.
tavasszal meg megint urnához járulhatnak a győriek.
Törölt felhasználó 2019. 10. 15. 21:21
Előzmény: #92472  pancserlama.
#92473

Van egy másik nézőpont, ami sokkal egyszerűbb.
Pár napja még volt egy halvány esély, hogy Borkai megbukik, és akkor elhárul az akadály az ingatlan hasznosítás elindulása előtt. Az igazgatóság tett is egy tétova lépést.
Ez az esély kívülről nézve mostanra nulla közelébe csökkent. Innentől a Rábának végérvényesen nyilatkoznia kell, hogy továbbra is lopásgyanús helyzetet akarnak fenntartani, vagy jön egy radikális változás a valós értékelés terén, ami kedvező a részvényeseknek. Ha nem mondanak semmit, akkor az azt jelenti, hogy megint lefekszenek Borkaiéknak, és ez esetben nincs tovább közös utunk, nincs további alkudozás, jön a bíróság.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 15. 18:15
Előzmény: #92469  csuloktata
#92472
A téma bonyolultabb,tőbblépcsős, telkek  az utak, közművek 
Szerintem a város és Rába elég régóta szembe áll a témában.
De
Nem ismert a híd körüli terület, közművek ,utak sorsa !
Beszélünk fesz 40 h területről, de ez bonyolultabb, itt konkrétan egy komplett városrész a tét .
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 15. 12:52
Előzmény: #92469  csuloktata
#92471

A híd folyamatban van !
csuloktata 2019. 10. 15. 12:43
Előzmény: #92469  csuloktata
#92470
bírod= beírod
csuloktata 2019. 10. 15. 12:43
Előzmény: #92468  pancserlama.
#92469
Ha naponta 12- szer bírod, attól még nem fognak gyorsabban történni a dolgok. Nem hiszem, hogy most pont egy ingatlan sztoriba kezdene, mely önmagában folyamatos támadási felültet adna.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 15. 12:08
Előzmény: #92467  eredmeny
#92468

Nem hiszem,hogy volna további forgatókönyv.
Valszeg ellaposodik a téma, jönnek majd elfedő Győri történetek.
Híd, városrét, AUDI kapacitásbővítés
Szóval pozitív hírek.
Esetleg mint 120 éves Rába
Simán benne van a pakliban a Rába mint egyik pozitív történet.
eredmeny 2019. 10. 15. 11:51
Előzmény: #92463  Törölt felhasználó
#92467
Ha Borkai végleges eltávolítása cél-- márpedig az eddigiek ezt mutatják, akkor mindenképp igazad van.A történtek azt mutatják hogy Borkai polgármesterként csak a győrieknek kell, ( még)!Elképzelhető szerintem -- e botrányos választási szivárogtatás után-- valamiféle kevésbé botrányos, ámde történésekben gazdag folytatás.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 15. 11:21
#92466

https://index.hu/belfold/2019/10/15/borkai_zsolt_gyor_polgarmester_rendkivuli_tajekoztato_szexvideo/
Eredményesen sikeresen építsük a várost !
Hát nézzük , mit kezd a városréttel, a híddal ?
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 15. 10:55
Előzmény: #92464  pancserlama.
#92465
Mivel témában  fotókkal videóval illusztrált nemzetközi visszhang is van.
Ica önérzete, a jobb sorsra érdemes magyar lányok okán, a  korcsma véleménye :
Látva a lányokat, megkérdőjelezhető a polgármester ízlése !
(Így Torgyán után szabadon :  mondjon le ! ) 
Továbbá a korcsma is elhatárolódik a történtektől.
Ica (Ö a csapos)
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 15. 10:09
Előzmény: #92463  Törölt felhasználó
#92464

"Szerintem"
Borkai leakart mondani,de nem engedték,nem engedhették !
Győr visszavonhatatlanul elveszett volna.
Borkai báb lesz, addig míg ki nem lőhető
Szerintem rövidesen nyakára küldenek valakit, egy pártkatonát egy kormánybiztost aki felügyeli a pasit.
A tűzoltás, presztízs miatt a pénz pedig kell.
Hidat építeni, utakat .... közösségi kunyhókat
Győr majd benyeli a videókat a FIDESZ nek
Apolgármester pedig egy rossz emlék marad.
Ehhez pedig kel, a városrét.
AUDI t is ki kell fényezni, le kell a port mosni a kocsiról....stb
Törölt felhasználó 2019. 10. 15. 09:55
Előzmény: #92460  pancserlama.
#92463

Rossz nyomon jársz. Ez hatalmi kérdés. Orbán a főnök, vagy Borkai? Szerinted ezt Borkai megnyerheti? :) Még Simicska sem merte/tudta pedig neki pár nagyságrenddel erősebb lapjai lehettek.
Dobták a pasit. Elvágták a köldökzsinórt, magára maradt. Gondolod, hogy a helyi képviselők hozzá fognak húzni, vagy a fidesz központhoz, ha (bocs, miután) kiszáll az első adónyomozó..
Amíg Borkai nem tűnik el, addig Győrbe nem megy állami pénz. Egy peták se. Majd utána.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 15. 09:44
Előzmény: #92460  pancserlama.
#92462
Ezt tévesen írtam
A FIDESZ-t választók morális színvonala alacsonyabb mint a FIDESZ morális integritása ?
Törölt felhasználó 2019. 10. 15. 09:42
Előzmény: #92459  lukskypoker
#92461
:))
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 15. 09:40
Előzmény: #92458  Törölt felhasználó
#92460

Én ezt nem így látom
Orbán racionálisan gondolkodott.
Egy polgármesterrel több van, ha dobja a pasit fixre kevesebb.
Viszont ez egy zsákutca.
Ha FIDESZ kizárja a a pasit akkor gáz van.
A FIDESZ-t választók erkölcsi színvonala alacsonyabb mint a FIDESZ-re szavazók ?
Szerintem nyomni fogják a zsét, hogy igazolják a pasi rátermettségét.
Borítékoljuk, hogy a városrét elkezd napirendre kerülni (!)
lukskypoker
lukskypoker 2019. 10. 15. 09:38
Előzmény: #92458  Törölt felhasználó
#92459
Csak a vezetéknevet kell átírni az Interpolnál.
A por viszont elfogyott!:-))))
Törölt felhasználó 2019. 10. 15. 09:23
Előzmény: #92457  pancserlama.
#92458

Dehogy fog ömleni. Orbán elég egyértelműen azt remélte, hogy a szavazók elintézik helyette Borkait, de behúzzák a helyi képviselő testület többségét a fidesznek.. Erre tessék: mégis megválasztották a világ marhái. Most kénytelen bepiszkítani a kezét tevőlegesen. (Bár ezt továbbra is másra bízta..)
Ezek után jutalmaznák Győrt?! Aligha. Most jön a magad uram, ha szolgád nincsen műsor.
Sokkal inkább érdekes kérdés, hogy a különböző nyomozati joggal rendelkező hatóságok hogyan fognak lépni miután a por nagy része leül. Esetleg lesz egy újabb kiadatási sztori, csak másik kimenetellel, mint a MOL-os fickónál?
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 15. 05:39
Előzmény: #92453  eredmeny
#92457
“Mégiscsak demokráciában élünk, azt nem lehet mondani, hogy a győriek nem voltak minden ismeret birtokában, így tehát nem tehetünk mást, mint a győri választópolgárok véleményét tiszteletben tartjuk. De nyilvánvalóan azért, hogy a Fidesz-KDNP morális integritása megmaradjon, ezért ahogy azt a pártelnök úr ígérte is, lépni kellett” 
Ömleni fog Győrbe a pénz
Elmélkedés
(Kicsit erkölcsileg billeg a léc ? Győriek morálisan leszerepeltek ?)
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 13. 20:57
Előzmény: #92455  Törölt felhasználó
#92456
Bp. Karácsony 
. A tőzsdén azt tanultam , hogy ilyenkor szokott fordulni a trend.
Igen,valszeg trendforduló 
Itt volt az alja 
Törölt felhasználó 2019. 10. 13. 15:13
Előzmény: #92454  Törölt felhasználó
#92455

Off topik, kis színes kategóriában.
Mentem nemrég szavazni. Szép időben szívesen sétálgat a megfáradt nyugdíjas. Előttem hallótávolságnyira haladt egy nem túl fiatal versenyző.
Úgy két háztömbre a helyszíntől az egyik házból előjött egy másik ember, aki az előttem haladónak szemmel láthatóan ismerőse volt, és odaszólt, hogy "Szevasz Józsikám, a patkányirtásra lesz a séta?".
Válasz: "Már ideje, nem?"
Jelentsen is ez bármit a végeredményre nézve, de mintha elmúlt volna a félelem. A tőzsdén azt tanultam , hogy ilyenkor szokott fordulni a trend.
Törölt felhasználó 2019. 10. 13. 14:54
Előzmény: #92453  eredmeny
#92454

Ez nem vélemény kérdése. Tök objektív, hogy van-e rába részesedése, vagy sem.
Pont azért jelzés értékű számomra a Rába nyugdíjpénztár pozíciója, mert ez Magyarország, és mindenki tudja, vagy legalább sejti, hogy hogyan mennek az ügyek és az információk. Már csak a piros telefon hiányzik.
eredmeny 2019. 10. 13. 13:40
Előzmény: #92449  Törölt felhasználó
#92453
Hát szomorú hogy ilyenkor is RÁBA kerül elő, és mint mindig a remÉNY első jelei.Nos: Senki ne gondolja hogy valóa piaci cégként ezt megtehette volna!!!Köszönöm a hozzáértő kritikus hangokat a vett Rekard-dal kapcsolatosan amik akkor is süket fülekre találtak( pl.: A közgyűlésen)Persze egy fontos akkvizició előtt nem érdemes titkokat fecsegni, de túlzásokba-- még telekügy nélkül -- sem kell esni.Nos nem osztom a véleményed, abban hogy a RÁBA nyugdíjpénztár tart- e RÁBA-t, mivel ez Magyarország... megannyi marhaság megannyi hülyeség ...és szakmaiság csak nyomokban és mutatóban ( de az is lehet hogy véletlen).Nos: A cég piaci értéke -- tetszik nem tetszik -- eddig azokat igazolta akik nem 1600-1500-1400-1300-1200 as árfolyamnál vették meg ezt a -- különös viszonyok mellett működő nemzeti többségű -- kifejezetten rosszul managelt alacsony likviditású, ámbár tekintélyes múlttal rendelkező céget.Politika ide politika oda szakmailag nem magyarázható hogy a magánnyugdíjpénztárak tagjainak félretájékoztatása mellett " azokat kiherélték" , kevés hazai intézményi befektetők egyik --a nyugdíjrendszer komoly ismert problémai egy részére valós megoldást biztosító--fontos szereplőit.Mondjuk annyi információval mint mi ők esetleg -- nem preferálták eléggé annyira a céget mint mi, vagy közülünk jópáran.Akik Mészáros papírjaiban, vagy az osztalékpapírokba tettek aligha jártak rosszabbul mint itt jó néhányan...,mert itt az állam eddig jelét sem adta hogy jó gazda lenne...ami a RÁBA papírjaira régóta és fokozottan érvényes.Igazi piaci viszonyok mellett a management is többször bukott volna el/ meg, hogy a legnagyobb tulajdonos felelősségét ne is említsük!!!
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 13. 13:10
Előzmény: #92451  Törölt felhasználó
#92452
Kvíz kIérdés :
Audi gyár ipari telek szántó:    17 h - 7 Mrd 
Rába Városrét belváros lakó:  40 h - ? Mrd 
Törölt felhasználó 2019. 10. 13. 10:26
Előzmény: #92450  pancserlama.
#92451

Jelenleg úgy 2000-2200 forintot részvényeként.
És ha a barátaim is akarnak lenni a jövőben, akkor a városrét igen dinamikus felértékelődését és annak megjelenését a saját tőkében, aztán a részvény árfolyamban.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 13. 10:21
Előzmény: #92449  Törölt felhasználó
#92450
“A fröccs nyugodtan elmaradhat, de a befektetésünk értéke nem.”
Mit értünk befektetésünk értékén ?
Amíg a téma nem aktuális (nincs eladási szándék) addig marad a cégnövekedés és a fröccs.
Minden egyéb irreleváns.
Törölt felhasználó 2019. 10. 13. 10:14
Előzmény: #92448  pancserlama.
#92449

A pozitív hír a transzparencia növelése. Van is honnan, mert jelenleg a legalacsonyabb béka popója alatt van.
A maradék elvű osztalékpolitika csak akkor lenne pozitív, ha a cégben maradó tőkét legalább annyira értékelné a piac, mint amennyit az bankszámla egyenlegként mutat. (Sőt 7-8 igen szűk esztendő után, akár fordulhatna is a széljárás, és lehetne a durva diszkont után némi felár..) A jelenlegi árfolyammal a Rábánál ennek a _felére árazzák, és a menedzsment évek óta megvonja a vállát_ . Ezen kell változtatni, ha békességet akarnak teremteni. Méghozzá sürgősen. Így olyan, mintha ellopnák a pénzünket, mert olyan cégbe kényszerítenek további befektetésre, aminek a fő üzletágában gyorsuló ütemben esik össze a profit rátája, és akár már idén, vagy jövőre lehet, hogy az állampapír hozam alatt lesz! Nem az osztalék, hanem a teljes nyereség!!
Szerintem egyelőre vegyük úgy, hogy megtették a nyitó lépést. A gyerek először felállt a súlyos baleset után és ismét járni tanul. Kicsit biceg, de nézzük a folytatást.
Nagy lemaradást kell ledolgozni, de legalább annyit érzékelünk, hogy az igazgatóság belátta a változás szükségességét. Ezt a magam részéről üdvözlöm. Most jöhetne gyorsuló tempóban némi magyarázat a menedzsmenttől, hogy hogyan fogják elérni a profit célokat, stratégia ismertetés, roadshow, ingatlan hasznosítás menetrendje, éves bontású tervszámok, és hozzájuk igazodó motivációs rendszer, stb. Vagy ezek hiányában drasztikus osztalék arány növelés és/vagy srv.  Számomra explicit indikátor megbízhatósági oldalról, hogy a Rába saját nyugdíjpénztára mennyi részvényt tart a cégből. Legutóbb nullát láttam, pedig 5-10%-ra bármikor futná nekik..
Az akvizíciókkal ami eddig volt az botrányos minőségű. Egyrészt évek óta mondják és érdemi nem történt. A rekardos ügy elég kétes értékű az eddigi információk alapján. A tájékoztatás publikus része csapnivaló, felveti az MNV alkalmatlanságát ennek a megszavazása, ha meg az MNV többlet infokat kap, akkor... DE szerencsére az összérték még nem életveszélyes, és még nem látom azt hogy mit varázsolnak ki ebből a számok szintjén. Mennyit dob az árbevételen, mennyit emel a saját tőkén? Reméljük a legjobbat, és készüljük a legrosszabbra. Nagyon kíváncsi leszek. Ha kevesebbet produkálnak belőle, mint amennyit fizettünk, akkor az szintén komoly problémák előszobája lehet.
Ui.: A fröccs nyugodtan elmaradhat, de a befektetésünk értéke nem.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 13. 08:25
#92448
Befektetés szempont függvényében a maradék elvű osztalékpolitika pozitív üzenet !
Alapból azt üzeni hogy növekedési pályára állt , van a Rába.
Továbbra is tartja álláspontját a korcsma, korai az osztalékszemüveg !
Prioritás:
Beruházás ,akvizíció !
Árfolyam ?
Transzparencia,tájékoztatás
Fentiek követése melett perpatvar nélküli őszinte nyílt részletekbe menő kerekasztal párbeszéd !!
Részvény ?
DINAMIKUS FELHALMOZÁS !
ui.:És persze nem maradhat el a fröccs sem
Tozsdemagia 2019. 10. 12. 21:39
Törölt hozzászólás
#92447
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 12. 19:32
Előzmény: #92422  Zsimo
#92446
Vélhetően az idei év osztalék mentes politika lesz.
Persze ha a telek elment akkor más a tészta 
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 12. 13:45
Előzmény: #92431  Törölt felhasználó
#92445
Polgármester és Rába ,Városrét ha van összefüggés akkor az már régen rossz 
Én nagyon remélem hogy nincs és nem volt összefüggés 
Az akvizíció kicsit aggaszt,vannak ismeretlen és bizonytalan tisztaságú elemei.
Érdekes tulajdonosi mozgás volt a Rába bevásárlását közvetlen megelőzve 
Szerintem Pintérék itt is némi magyarázattal tartoznának
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 11. 14:47
Előzmény: #92442  signal2
#92444

Így igaz, felesleges volt az idegek őrlése,
Mint ahogy a megvásárolt gépgyár tulajdonosi szerkezete az értékesítési szerződések, cégértékek stb
Hol az állam figyelő,hizlaló szeme ?
Hol a  transzparencia kérem szépen.
Névértéken a 120 éves patinás magyar cég (?)
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 11. 10:47
Előzmény: #92442  signal2
#92443
Így igaz
signal2
signal2 2019. 10. 11. 09:33
Előzmény: #92439  pancserlama.
#92442
Ezt mondjuk kár volt titkolni, mert az elmúlt 2 év osztalékából nagyjából ki lehetett számolni, hogy mi a politika.
signal2
signal2 2019. 10. 11. 09:32
Előzmény: #92432  csongor64
#92441
Szerintem pont azt írja, hogy majd vasárnap kiderül, hogy hova árazzák be magukat a győriek, azaz mekkora részük szavaz továbbra is egy erkölcstelen, korrupt politikusra. Én úgy gondolom, hogy ha Baloghot le tudták váltani egy évtized után, akkor Borkait is le tudják. 
eredmeny 2019. 10. 11. 05:22
#92440
Az osztalékpolitika a telekről csak az osztalék mértékében tesz említést.A magam részéről -- maximálisan egyetértve a korábban általad hangoztatott elvvel-- miszerint az eladosódottság és ezzel párhuzamosan a hitelre rakodó kamatterhek nagyarányú csökkentése is erősen kívánatos lenne-- egy ilyen egyszeri tétel kifizetése előtt.Persze a dologban az egyszeri tételek felemlegetése a spekulatív tőkemozgásokat vetíti előre...De sajnos az rt. részvényesi minősége a gyár tervezett bővítéséről-- az üzleti titok előtérbe helyezésével és helytelen túlhangsúlyozásával-- jelentős bizslmatlanságot okozott a RÁBA keménymagja, a régi - új ( régóta tulajdonos) --körében, amely korábban leginkább a telekértékelés erősen vitatható értéke miatt Tartósan kialakult.A jövöt ( meg/ nem) sejtheted... szól a dal..., de a gépgyártás és a német konjunkturaadatok ( ipari termelés, feldolgozóipar, szolg. megrendelése) nem sok jóval kecsegtetnek bennünket, a " vett kapacitás " átállítása és megfelelő hasznosítása ( stb.) újabb kihívás lehet.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 11. 03:35
Előzmény: #92434  eredmeny
#92439
Miért most jönnek elő az évek óta követelt, nem publikus, “titkolt”  osztalékpolitikával ?
Minek köszönhető?
-Gesztus ?
-Jelzésértékű ?
-Elkelt a telek ?
eredmeny 2019. 10. 10. 22:29
Előzmény: #92437  Törölt felhasználó
#92438
Örülök hogy olyan értelmes, okos széles látókörü forumtársak vannak ITT mint TE!Jó éjszakát!A nyelvtani hibákért ( tel . alkamatlan másra) elnézést kérek mindenkitöl!
Törölt felhasználó 2019. 10. 10. 22:20
Előzmény: #92434  eredmeny
#92437
Ezekben valószínűleg igazad van, de ettől még sok kicsi sokra mehet, ha megpróbálnák.
Zsimo
Zsimo 2019. 10. 10. 21:16
Előzmény: #92429  eurocent
#92436
Azt nem hiszem
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 10. 20:38
Előzmény: #92431  Törölt felhasználó
#92435
Nincs okos gondolatom hogy a választások hogy hatnak a Rábára
Győr ?
Győriek ?
Stílusosan mondva át lettek ...... lásd a szemléltető videót 
Korcsma humorral , jó kedélyekkel meg áldott , de ez kicsit szomorkás történet 
Még ha vannak is benne vidám pillanatok ez kimondottan szomorkás
Vizuális típus lévén képzeld el hogy a pasi felavat egy hajléktalanszállót vagy egy pannonhalmi bencés leányneveldét, tanodát))
szóval Rába
Nem tudom mire vélni a nyilvánosságra hozott osztalékpolitika időzítését.
  
eredmeny 2019. 10. 10. 20:36
Előzmény: #92431  Törölt felhasználó
#92434
tényleg nagyon jó forumhozzászólásokat írsz, de a Rábá- sok -- részben számuk okán nem biztos hogy a mérleg nyelvei.Aligha tudja mindenki -- a nem kevés idetelepült , a fizikai munkát végzök nagy része-- milyen összefüggések vannak.Amúgy -- bár nem számít MIT gondolok-- a RÁBA telekügye esetleg netán Borkain is messze túlmutat; mások is benne ...Ha AZ ellenzék rákap és hajrázik mondjuk ezzel a témával -- nem lett volna ...de még van egy- pár nap.De AZ ellenzék sem felkészült -- ez nem volt téma-- jól mutatja a helyzetet...!!!
csongor64 2019. 10. 10. 20:24
Előzmény: #92430  pancserlama.
#92433
lesz hamarosan gazdája,és most már más szelek fújdogálnak
csongor64 2019. 10. 10. 20:22
Előzmény: #92431  Törölt felhasználó
#92432
nem-nem.nem a győri emberek az okai hogy megbíztak a polg mester ben.az emberek félre lettek vezetve.így működött anno minden egypártrendszer,hiányoznak a kontrollok mármint emberi viselkedésmódra gondolok,pl zalaegerszegen miért nem történik hasonló ügy?ne bántsuk a győrieket
Törölt felhasználó 2019. 10. 10. 20:15
Előzmény: #92417  pancserlama.
#92431

Isten bocsássa meg de el tudom. A személyiségéről alkotott véleményem nem nagyon kellett, hogy változzon a látottak/hallottak alapján (maximum kicsit lentebb került a feltételezett iq szintje), és mindezek ellenére polgármester volt jó sokáig. Utóbbi csak annyit mutat, hogy sok a buta/korrupt ember Győrben. Szerinted most ripsz-ropsz megokosodtak, vagy erkölcsösebbek lettek? Nehezen hiszem, de kíváncsian várom, hogy a győriek hova árazzák be magukat. Eddig azért olcsón adták magukat, és mégis a legutóbbi választásokon 50% körül kapott a fidesz, és a többin osztozott az ellenzék. A botrány előtt az látszott, hogy összefogott az ellenzék, és lett egy ki-ki meccs, ahol minden voks számít, majd a megvásárolható helyi jobbikosok kifaroltak a bübübalhé árnyékában. Ez így még messze nincs lefutva, mert a jobbik elég erős helyben, ha rájuk hallgatnak a szimpatizánsaik.
De az én fantáziámnál sokkal érdekesebb pl. a rábások képzelő ereje. Vajon eljut-e munkavállalóinkhoz, és értik-e hogy a munkahelyük sorsa közvetlenül függ attól, hogy ki ül be a következő 5 évre a bársonyszékbe, és mire tud jutni velük a cég vezetése. Ilyen kiélezett helyzetben akár a rábások és családtagjaik is eljátszhatnák a mérleg nyelvét.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 10. 19:59
Előzmény: #92429  eurocent
#92430
A névérték alatti árfolyam kicsit pesszimista
Mégha a közzététel érthetetlen is hisz 3 éve ismert.
A közleményt akár vehetjük negatív hírnek is ?
TA alapon valahol itt az alja
Számomra az osztalék továbbra is kétséges.
Idén volt egy akvizíció ez befolyásolhatja az osztalékot
Józanság azt mondatja, akvizíció eladósodottság romlott ..
Rekonstrukciós tervek stb
Osztalék 0
Esetleg ha telek elmenne annak 50% ..100% a magyarázható volna.
Szóval nem tudni mi volt az eddigi osztalékpolitika “titkosítás” feloldása mögötti szándék
DE nem hozza a korcsmát lázba
Nincs benne eddigi ismeretlen Infó 
Ha csak nem elkelt a telek ?
eurocent 2019. 10. 10. 19:42
#92429
Egyes TA paraméterek alapján RABA akár itt is fordulhatna. De nekem a 970-940 sáv jobban tetszene fordulópontnak (feltéve hogy RABA 2009 óta bull marketben van).
kardos74
kardos74 2019. 10. 10. 19:27
Előzmény: #92415  pancserlama.
#92428
Bízok benne, hogy itt is jönni fog egy jó sztori! 
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 10. 18:07
Előzmény: #92426  csongor64
#92427
Mikor céloztam ?
csongor64 2019. 10. 10. 18:01
Előzmény: #92424  pancserlama.
#92426
ingatlan vagyon értékesítés esetén egyedi oszti,erre céloztál,talán vevőt találtak a telekre,?
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 10. 17:52
Előzmény: #92423  csongor64
#92425
Maximum az éves auditált konszolidált teljes átfogó eredmény 20 százaléka
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 10. 17:39
Előzmény: #92421  lukskypoker
#92424
Jól értelmezem ?
Mivel idén volt akvizíció így nincs osztalék ?
Ha jól rémlik ez a 3 évvel ezelőtti osztalékpolitika  ?
csongor64 2019. 10. 10. 17:38
Előzmény: #92422  Zsimo
#92423
duplázták a kifizetést.24 ft volt az oszti legutóbb ha jól emlékszem,most 50 ft lehet ha 4,5-5 százalékot feltételezek állampapir évi hozamot
Zsimo
Zsimo 2019. 10. 10. 17:00
Előzmény: #92421  lukskypoker
#92422
Inkább politika mentes osztalékot !
lukskypoker
lukskypoker 2019. 10. 10. 16:55
#92421
https://www.bet.hu/newkibdata/128310212/19-10-10_Osztal%C3%A9kpolitika.pdf
Lehet mazsolázni...
Avagy Gruppen Morgen Dajcsland!:-)))
Commodore64
Commodore64 2019. 10. 10. 16:46
Előzmény: #92419  Zsimo
#92420
A rábától mennyi telek jutott az audihoz? 
Zsimo
Zsimo 2019. 10. 10. 16:44
#92419
TéÁ guruk lécci rakjatok be egy chartot hol vagy mi fordthatja meg?
thomasss
thomasss 2019. 10. 10. 16:41
Előzmény: #92417  pancserlama.
#92418
.. kezd beérni a sok mutyi a Rábánál !!!.:-) . sajnos egyenlőre felejtős
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 10. 06:27
Előzmény: #92416  Törölt felhasználó
#92417
El tudod képzelni polgármesternek ?
Törölt felhasználó 2019. 10. 09. 21:18
Előzmény: #92411  pancserlama.
#92416

Szerintem Borkai bukása csak e szükséges, de nem elégséges feltétel. A maradása inkább kiszámítható eredmény  Rábára nézve.
Az árfolyam akkor szabadul fel a nyomás alól, ha az MNV jó útra tér. Ennek pedig egyetlen módja a Városrét kisrészvényesekre is kedvező hasznosítása. Ha kilopják - vagy megpróbálják, vagy akár csak tovább lebegtetik a jelenlegi semmit - akkor nem feltámadás lesz, hanem Fel, támadás.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 09. 17:41
#92415
Q3 at vagy polgármestert esetleg bedőlt kalapácsüzemet áraz a piac ?
Netán ingatlan problémák vannak a cégben ?
Hajszállal névértéken a 120 éves Rába 
csa-csi
csa-csi 2019. 10. 09. 08:38
Előzmény: #92410  Törölt felhasználó
#92414
"Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, amely az Országgyűlésnek alárendelve látja el feladatát, és amely általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel, illetve az állami és önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás ellenőrzését. Az Állami Számvevőszék jogállását és hatáskörét az Alaptörvény és az ÁSZ-törvény határozza meg. Az ÁSZ Stratégiája[1] kimondja, a szervezet küldetése, hogy „szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét, és hozzájáruljon a jó kormányzáshoz”.
Jó lenne, ha a Rába Rt.  mielőbb az ÁllamiSzámvevőszék látókörébe kerülne!  
Törölt felhasználó 2019. 10. 09. 07:46
Előzmény: #92410  Törölt felhasználó
#92413
Köszönöm szépen ezt az összefoglalót.
Ha már a fele teljesülni fog, már jó lesz nekünk.
Hajrá Rába!!
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 09. 07:32
Előzmény: #92411  pancserlama.
#92412
Persze óvatosan !
Az akvizíció részletei még mindig titkosítva vannak !
A jelen győri hangulatban (internetes győri polip)
a spekulánsoknak óvatosság javasolt.
Nagy a homály sok a kérdés
Telek,akvizíció 
Kérdés 
Van e összefonódás a menedzsment és a Győri “vállalkozók” közt
Érintett e a Rába ?
Miért csorog a Rába értéke 2 éve ?
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 09. 06:29
Előzmény: #92410  Törölt felhasználó
#92411
Próbálom logikusan kisakkozni a jövőt
Szerinted Borkai a Városrét fejlesztés gátja
Közvetetten a Rába árfolyam gátja is
Tehát ha Borkai bukik (vélhetően igen) akkor felszabadul a nyomás alól az árfolyam is .
(?)
Bármelyik pillanatban az alapok előbújhatnak 
Technikailag:
Az alja (népség) valahol névérték környéken van 
Törölt felhasználó 2019. 10. 08. 21:16
Előzmény: #92400  pancserlama.
#92410
Nem az a kérdés, hogy adod-e, hanem hogy veszik-e, vagy csak kifilézik a céget, és a csontot odalökik a vak komondornak.
A helyzet az, hogy a 3k-s árfolyam az lényegében a kötelező minimum perspektíva lenne a cégvezetés részéről ahhoz, hogy maradhasson a cég a tőzsdén.
Bármennyire izgalmat is okoz a közönségnek a folytatásos videósorozat az objektív valóság az továbbra is az 1100 forint körüli árfolyam. Lehet ezt nézni jobbról is és balról is, de a lényeg, hogy ez tűrhetetlen abban a szituációban, ahol az MNV Zrt. törvénytelen vételi ajánlattal került (talán) többségi tulajdonba, majd simán tönkreteszi a tulajdonos társai befektetését a telek értékelésének eltorzításával, a saját tőke szándékos lecsökkentésével. Ha a törvényes működésre nem hajlandóak, akkor az MNV adós egy törvényes vételi ajánlattal, ami lényegben azonnali 2-2,2k/rv. Ha szeretnék, hogy ne ezt pereljék ki belőlük a kisbefektetők, akkor valami hihetőt és értéknövelőt mondaniuk kell a választás után azonnal. És amikor azt írom, hogy "azonnal", az talán jelent pár napot, esetleg egy-két hetet, ha látszik, hogy csinálnak valamit. De többet semmiképpen, mert ha tovább lapítanak, akkor az a biztos KO jele.
Én pl. erősen tudnám javasolni a Rába vezetésének IT-vel, FB-vel együtt, hogy bárki is legyen a nyertes (de főleg ha nem Borkai), akkor ugyan hívják már el egy gyárlátogatásra a következő héten, és miután a nagy izgalmat leöblítették a fehér asztal mellett, akkor beszélgessenek arról, hogy a Magyar Államnak milyen stratégiai tervei vannak a Városrét hasznosításával. Akarja/tudja-e a Város ezt tevőlegesen támogatni, vannak-e építő ötleteik, igényeik. Aztán nagyon jó lenne, ha a sajtóban is megfelelően közhírré tennék az eredményt, hogy a piaci szereplők első kézből értesüljenek arról, amit tudni érdemes a szebb jövőről..
Mert valami lesz. Így vagy úgy, de a Rába radikális változáson kell átmenjen a Városrét kérdésében. Tisztességes módon nem lehet egy cég értékének közel felét kitevő eszközt a valós érték 5%-án kimutatni. A jó erkölcs ilyet nem enged, akkor sem, ha Győrben a népek másként értékelik az erkölcsöt mint a keresztény világ többi részén. Ez kérem fix, mint kukac a horgon.
A választási eredmény csak abból a szempontból számít, hogy elmúlik az utolsó választási kör, az utolsó mellébeszélési verseny, és a Fidesz el fogja kezdeni az érdemi kormányzást, a tervek megvalósítását. Most fog kiderülni az is mi a terv a Rábával. Ha nincs terv, vagy nem olyan, ami okot ad a részvényesi türelemre, mert értéket teremt legalább a saját tőkét elérő részvényárfolyammal akkor bizony jön a rendcsinálás, a bíróság, a feljelentések, stb. a Rába környékén is. Elfogyott a türelem a kisboltban. Hozzanak pár zsákkal, ha szükség van rá.
Nem Borkai sorsa múlik itt a választáson, hanem Pintéréké (beleértve az MNV vezető tisztségviselőket és még pár IT, FB tagot is) meg a mi befektetésünké. Én ezeknek drukkolok.
sokmani
sokmani 2019. 10. 08. 20:50
Előzmény: #92408  pancserlama.
#92409
Talán kevesebb lesz majd az "egyéb" költség is!
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 08. 20:24
Előzmény: #92407  sokmani
#92408
40 H belvárosi telek !
sokmani
sokmani 2019. 10. 08. 20:17
Előzmény: #92406  sokmani
#92407
Lassan kiderül kik azok az ingatlanra sóvárgók!
sokmani
sokmani 2019. 10. 08. 20:13
Előzmény: #92404  pancserlama.
#92406
Nagyon szennyes a gatya,nehéz lesz kimosni vagy inkább másikat kell venni.
Remélem a Rába árfolyam lenyomó is eltűnik!
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 08. 20:11
Előzmény: #92403  Törölt felhasználó
#92405
Én,mi nem 
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 08. 19:24
Előzmény: #92403  Törölt felhasználó
#92404
Győrben elszabadult a pokol
Egyszer a Rába árfolyam 
Átrendeződés várható Győrben 
Bármi lehet a Rábával 
Törölt felhasználó 2019. 10. 08. 18:52
Előzmény: #92400  pancserlama.
#92403
Én 2K-ért simán eladnám, de hol vagyunk mi attól??
pancserlama.
pancserlama. 2019. 10. 08. 17:40
Előzmény: #92401  sokmani
#92402
Ok
33%
sokmani
sokmani 2019. 10. 08. 17:17
Előzmény: #92400  pancserlama.
#92401
Helyes,bár én többre gondoltam! :-))

Topik gazda

pancserlama
4 1 2

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek