Mivel igény van rá a fórumon nyitottam egy új OTP topikot, aki akar ír ide.
Lakás, ingatlan topikom troll mentes lett a moderálásom mellett, és az egyik legpörgősebb topik lett.
Írjatok ide, ha van kedvetek.
Hasznos fórumozást!
ha vége a háborúnak akkor felértékelődik az orosz ukrán ágazat.. ha év végére lejjebb mennek a kamatok akkor tán megemelkedik a hitelezés.. és idén vélhetően kapunk egy pakk eus pénzt.. ezek mind túlgondolásra adnak alkalmat. Amig a külföldi oldalakon nincs vételi ajánlás addig brekegés van a pocsolyákban.
akkor kb hasonlot látunk rövid távon. nálam 11K lehet a felső határa motanában.. viszont én utana ujabb mélypontra esést gondolok.... neki mentunk már prszor a 11,5Knak sikertelenül.. ahhoz hogy átvigyük nem amerikai krach hanem valami jó hír kellene.. Mondjuk minősítés unios pénz stb
szerintem az a felejtős, hogy most fordult azt irány 12 K.. azt eltudom képzelni hogy szépen felcsorgunk 10800 föllé 11Kig pár nap..de a cunami ide fog érni és visz le minket is --szerintem..
Szia. Értelek. Így levezetve a gondolatmenetet igazad van. Ezen nem fogunk összeveszni. Elragadott picit az "ország sorsa". Engem az érdekel februárban mennyi pénzt kapok a számlára ? Én már látom most a pontos összeget (kamatmentes) te pedig nem. Ebben gondolom kiegyezünk...Kellemes további estét. Hajrá OTP. Nekem csak MOL van de szerintem az a jó ha mind emelkedik. https://www.portfolio.hu/uzlet/20220621/tovabbra-is-egymas-tulajdonosa-marad-az-otp-es-a-mol-551759
Ez igaz, de ez még nem igazolja, hogy az OTP kockázatosabb lenne. Az állampapír kamata azért magasabb, mert magasabb a kockázata és emiatt magasabb a hozamelvárás a befektetők részéről. Még akkor is, ha amúgy nem magas. Az adósságkockázati besorolás nem csak a pillanatnyi állapotot vizsgálja, hanem például az arra befolyással bíró folyamatokat és azok valószinűségeit is. Éppen azt soroltad fel, hogy milyen sok a kockázat az magyar állami működésben. Ezt hoztad fel érvként, hogy magas kamatú állampapírt kell venni, mert az biztos, és nem padig OTP részvényt. Ebben van az ellentmondás. Az államapír kamata azért magas, mert a piac ezt követeli meg a kockázati szint lapaján, hogy megvegye. Mert az nem olyan biztos.
Dehogy nincs közvetlen kapcsolat, csak még az előző évet veszi figyelembe. Tulajdonképpen az OTP is az előző évi eredménye alapján fizet osztalékot. Nyilván van némi elcsúszás és az elvárt, majd az ígért hozamszint megkésve követi a kockázat változását (minősítők sem nyilatkoznak minden nap), de az alap helyzet, hogy a kockázatosabb befektetés elvárt hozama magasabb, és ezért a befektetési termékek is így árazódnak nem változik. Emiatt, ha a PMÁP hozama folyamatosan magasabb az OTP részvénynél, akkor az bizony kockázatosabb befektetés. Ez persze egy adott pillanatban vitatható, de az a logika, hogy PMÁP-ot kell venni annak biztos hozama miatt megbukik, ha az állam bajaival akarjuk alátámasztani.
Az OTP-nek csak az a tőkéje van, amit te rábízol és annak a fedezetét tartja rendelkezésre. Szóval várhatóan a betéteseket fogja kirabolni...de előbb nem vásárolja vissza az állampapírokat.
A PMÁP amúgy inflációhoz kötött, ott nincs _közvetlen_ kapcsolat az országkockázat és a kamatszint között. Az a kincstárjegy. Nyilván a magas infláció az elhibázott gazdaságpolitika miatt van, így közvetetten mégis van kapcsolat, de a PMÁP kamata most akkor is magas lenne, ha _jelenleg_ mindent jól csinálnának a politikusok és nem lenne magas az országkockázat. Azt meg az elmúlt 13 évben láttuk, hogy _bármit_ meg mernek tenni, ha az érdekük úgy kívánja.
Összefoglalva azt próbáltam jelezni, hogy azért rakni a pénzt PMÁP-ba, mert annak nagyobb a biztos hozama, és közben azt sorolni, hogy milyen sűlyos kockázati tényzők azonosíthatóak az állami működésében, logikai bukfenc.
Azért ez nem ilyen egyszerű. Például az USA-ban ugye az állam minden évben a csőd szélén táncol, de a nagybankok helyzete ettől még stabil marad. Mondhatnánk, hogy nálunk az állam lerabolhatja a bankot ott meg nem, de ha ez ilyen egyszerúen megtehető lenne, akkor az elhibázott politikai struktúra láttán automatikusan megugrik az országkockázat (mint most is) és az állampapír beelőzi kockázatban a részvényt, az állam pedig ismét beelőzi a bankot a nyekkenési sorban. Megfontolandó, hogy most emiatt lehet a PMÁP igért hozama magasabb, mint az OTP részvényé.
Az elhibázott állami intézkedések tényét nem vitatva, az OTP hamarabb fog megnyekkenni, mint az állam. Egész egyszerűen ki fogja rabolni az állam az OTP-t ha csődhelyzet fenyegetne.
Alapvetés, hogy a kockázatosabb befektetésnek magasabb az elvárható hozama. Különben mindenki a kisebb kockázatot választaná. A befektetési termékek igért hozamai is ez alapján rendeződnek.Ha PMÁP 18%-ot fizet, és korábban csak 6%-ot fizetett, az azért van, mert az ország adósságkockázata megnőtt, amit ugye mind tudunk (Megmondta a Fitch és társai ...) Alapesetben az állampapír kis kockázatú befektetés, a részvény magasabb. Felmerülhet, hogy ha a PMÁP várható hozama magasabb, mint az OTP várható hozama, az esetleg azért van, mert jelenleg magasabb a kockázata. Ezt is érdemes átgondolni, amikor valaki PMÁP mellett érvel az OTP-vel szemeben, miközben azt az elhibázottnak tartott állami intézkedések felsorolásával indokolja.
Szia. Sokaknak ez nem tetszik látom. Viszont ez a mondta a lényeg "A nagybefekteto 18%-ot kap, a PMAP a kisbefektetoe." Én látva Nagy Mártont és OV intézkedéseit a PMÁP-ban maradok még vagy 1-2 évet. Simán hoz majd 18-19,5 % ADÓMENTESEN. ( Feb 25,4% INFLÁCIÓ !! ). Minden amit csinálnak jelenleg azzal az inflációt kergetik az egekbe. Tudom Brüsszel meg a háború azok a hibásak. (M1-en biztos). Különben már rég AUSZTRIA!!! szintjén lennénk....:) Nem értem egyben miért a hanyatló nyugatot próbáljuk utolérni....?????????? Már 12 ÉVE!! Ott olyan rossz minden nem ?? !! Bécsben például. Reálbérek, biztonság, stb MINDEN!!! https://dolgozzausztriaban.hu/egyeb/ber-ausztriaban (13-14 havi bér) Drága minden..:) https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2023/01/25/ujra-hodit-a-bevasarloturizmus-sulyos-penzeket-lehet-sporolni-mar-ausztriaban-is Közben Itthon: https://hvg.hu/gazdasag/20230301_Arstop_vege_dragulas https://index.hu/gazdasag/2023/03/08/varga-mihaly-penzugyminiszterium-hitelminosites-inflacio-novekedes-jegybank-adocsokkentes-forint/ Majd lassan kivezeti...:) Másokra mutogatni az tudnak. Felmutatni valamit ? SEMMIT!!!! . Persze az EXTRA ADÓK , mert hát volt választási osztogatás keményen KB 1000 milliárd forintot . -nyugdíjasok -szja-mentességet kapó 25 év alattiak -hathavi fegyverpénzt - gyermekes családoknak kb 600 milliárd forint értékű adóvisszatérítés SOROLHATNÁM. Hogy mit lehet tenni? ORBÁN VIKTOR három nappal ezelőtt megmondta: "Ezért igaz az a Csányi-féle tétel, ha szabad így fogalmaznom, hogy nem új adókat kell kivetni, hanem a régi, már kivetett adókat be kell szedni" ÉS TAPS HARSOGÓ A NEVETÉS ...:) Kell még 500 K ember aki dolgozna...Hmm..hmm . BORSOD például. Fel kell gyorsan zárkózni.!! Esetleg? https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230312/a-cigany-tarsadalom-is-oregszik-de-gyarapszik-magyarorszagon-601896 Fiatalokat ne keressen mert már 15-20 éve elmentek mind szinte Ausztria-Németország , Hollandia, Anglia. Sok sikert kívánok a munkaerőhöz vezető utak felleléséhez...
Nehéz elfogadni a "funda tényeket", ha azok légből kapottak. Érdekes, hogy ezeket a szigorú elveket a légből kapott funda tényekkel ilyen kedvezőtlenül kombinálva csak az OTP-nél alkalmazod.
De a számításod a MOL vonatkozásában így néz ki. 600mrd/18% =3.333/0,8194 = 4.068 Ft/rv. De csökkentsük a MOL 2022-es nettó profitját 600-ról 500 mrd-ra. Akkor is 3.390 Ft lenne Greenspen számításai szerint a MOL fair értéke !? Nem kötözködés miatt kérdezem, de ez a számítási csak az OTP-re érvényes, MOL-ra nem, vagy csak a piac nem ismeri/fogadja el ezt a számítási metodikát? :)
Nem oly régen, amikor 2% kamatot kapott a nagybefektető, a Grreenspan számitásai szerint 374mrd/2% =18.704/0,28= 66.800 Ft-ra árazta a piac az OTP-t ? Vagy ez a számítás csak egyirányu? :)
Ket baj van a kalkulacioddal. Az OTP net profit 347Mrd volt 2022-ben. Eros a gyanu, iden is ekorul lesz. A nagybefekteto 18%-ot kap, a PMAP a kisbefektetoe. Es ebben meg nincs benne a tozsdei kockazati felar, amit elvar az invesztor a tozsdei extra bizonytalansag miatt, ami Mo-on jo ideje +3% korul van. Igaz, az osztalekot se szamoltam be. . Megjegyzem, az a fajta szamitas a FED egykori elnoketol, Greenspantol szarmazik. Nagyon jol, precizen mukodik a kotveny piacon. Eleg jol kozelitoleg mukodik a tozsdeken is.
Miért ennyit ér a részvény? mert a reszveny a penz egyik formaja. A masik formaja meg a kotveny, a harmadik a bankbetet. Es a kulonbozo penz-formak versenyeznek egymassal a befektetok penzeert. Az invesztorok abba fektetnek, ami tobbet es biztosabban hoz. Es amig nem egyenlitoddik ki a relativ hozamuk, addig mindig a legjobb hozamu formaba aramlik at a penz. A tobbibol meg kifele. Neha eltart fel evig, mire az ataramlas ervenyesul, es idovel kiegyenlitodik a hozam. Ezert van az, hogy ha pl. no a kamat, tehat a bank tobbet fizet, akkor a kotveny meg a reszveny ara addig esik, amig a hozama pont ugyanannyi lesz, mint a kamat. . Most 18% kamat idejen a bank 347Ft-ot fizet, ha beteszel 1927Ft-ot. Ha az OTP-nek 347Mrd net profitja van egy ev alatt, akkor OTP 1927Mrd-ot er. Minden mas penz-forma ra van kenyszeritve, hogy ennyit hozzon. Mert ha nem hoz, az invesztor elviszi onnan a penzet, es az arfolyama esik. Most ezert esnek a reszvenyek, es ezert esnek a kotvenyek A tobbi hatas, mint haboru, extra-ado, nincs EU penz, stb., az mind raadas, de masodlagos tenyezo. Ez a kapitalista piac elso szamu vastorvenye.
Az OTP eredmény termelő képessége 2022-ben, azaz a korrigált adózás utáni eredménye 593 mrd,, a ROE 18,8%A PMÁP-al nagyságrendileg 16%/év kamat érhető el. A számokat behelyettesítve a képletedbe: 593 mrd/16% = 3.703 mrd/ 0,28 mrd db rv = 13.228 Ft/rv Ha leátlagoljuk az általad számot árat a fentivel, akkor kapjuk kb az OTP mai árazását. (6.882 +13.228)/2 = 10.055
Kedves pompej! Én csak egy amatőr vagyok ezért sok mindent nem értek, olyanokat mint pl miért kell az éves nettó bevételt fel szorozni a 18%-os MNB kamattal és azt elosztani a részvények számával? Ezt elmagyarázzád ha megkérlek? Miért ennyit ér a részvény? Ami az inflációt illeti: Orbán azt mondta pár napja hogy Matolcsival azon vitázik hogy hogyan vonjanak ki pénzt a gazdaságból? Lehetséges hogy nem pénzt fognak kivonni hanem a vásárlóértéket csökkentik? Az infláció nem nőhet az égig és sok területen pl nem is lettek drágábbak a “termékek” pl az ingatlanok ára inkább csökkent. Az élelmiszer ipar ami nagyon elszállt de ott irreálisan olcsó volt minden az elmúlt időszakban (a minőségi élelmiszer az egészséged megőrzéséhez szükséges - ami mindenkinek a legfontosabb - és “bagóért lehetett venni mindent, miközben az teljesen normális volt hogy autóért több 10 milliót is kiadunk 5 évente….
Senkit nem akar senki nyomasztani, se befolyasolni. Arrol beszelgetunk, hogy a riziko megerosodott, hogy a piac brutalisan beveri az OTP bankot. Amit felsoroltunk ervnek, az ket szam: Egyik az MNB kamatlab, a masik az OTP 2022 eves net profitja. Es ebbol kijon egy realis, helyzethez illeszkedo kiindulo ertekszam OTP-re. Ez egy durva fundas kalkulacio, sokkal jobb profit diszkontalasi modszerek is hasznalhatok, de most azok sem fognak lenyegesen mast mutatni. . Azt se a mi szemunkre kell vetni, hogy raadasul, a kozelben van haboru, ami elveszi kulfoldi invesztor kedvet attol, hogy Ukrajnaval szomszedos, es politikailag egyedul maradt "unorthodox" orszagba fektessen. Lesajnalt paria lett az EU-ban, kilog mindehonnan, es nem kapott es nem is fog kapni a magatartasa miatt penzt az EU-tol sem. Azt se mi csinaljuk, hogy boven vannak kivetve extra adok, amik tovabb rontjak a kiindulo OTP ertekszambol (#7758) adodo alaphelyzetet. , Azt megse kepzelheted, hogy csak az USA bankokra hat negativan a FED 0.25%-->4.75% kamatemeles, es egyaltalan nem hat a magyar bankokra az MNB 1%-->18% kamatemelese. . Igen, lesz majd egyszer tobb az OTP profitja, es leszegysezr majd jobb piaci kornyezet. Mikor? Nem iden. Nem valoszinu hogy 2024ben. Addig viszont a jovobeli OTP profitokat a piac 18%-25% diszkont kamatlabbak leertekeli. A jovobeli profit minden evben 25%-al kevesebbet er ma. , Ezek a fenti gondolatok nem "feltetelezesek", hanem funda tenyek. Ezekrol szol itt a beszelgetes. De barki maradhat abban az alomvilagban, hogy a 2021 evben ervenyes allapotok ma is tartanak. Csak sokba kerulhet a tevedes.
Hitelből. Az MKB éves jelentését nem láttam, de abból belátható időn belül nem lesz regionális multi cég, csak a NER vállalkozások malacperselye, értelmes ember ott számlát nem vezet. Ha az OTP-t sarcolja, sarcolnia kell a többi Magyarországon aktív bankot, csúnya vége lesz, ha ellenintézkedéseket tesznek vagy kivonulnak. Azért csak aggódjatok nyugodtan, csak nem korrekt, hogy minket is nyomasztotok feltételezések, egyoldalú számítások alapján!
Nem , hogy nem lesz kivezetve, de inkabb meg tobb adot fognak kapni a nyereseges cegek. Szerinted orban mibol fogja fizetni a penszorast, 18% kamatot, mibol fog megint valasztast nyerni. Addig fogja kopasztani, amig johet a nemzethy bank
Gondolod, hogy az “extraprofitadók” már sosem lesznek kivezetve vagy csak hergeled a kisbüfiket? A te számításod eredménye azok nélkül 12000Ft, az OTP saját tőkéje részvényenként 11850 Ft. Ezektől még lehet 6882Ft a részvényár, ha sikeresen hiszterizáltok…de előbb-utóbb valós értéknél kell lennie az árfolyamnak.
A #7727 kalkulaciot gondold at, a 2022 jelentes konkret szamaival. A lenyege az, hogy MNB most sok okbol kenyszeritve van arra, hogy 18% kamatot tartson fenn. Most ezzel a hozammal muszaj versenyeznie OTP reszveny hozamanak. Ha nem versenykepes vele, akkor a penz nem OTP-be, hanem a betetbe megy. . Mennyiert lehet megvenni OTP-t, ha ugyanilyen 18% hozamot varunk tole? OTP hozama 347MrdFt net profit. Most 18 % az elvart hozam. Tehat OTP reszvenyeinek erteke, hogy "egyenerteku" legyen a betettel, 347Mrd=X*18%, szoval az X= OTP erteke = 347/0.18= 1927Mrd Ft. Ennyit er az egesz OTP cakumpakk, ha 347MrdFt a net hozama. Mert aki betesz 1927 erteket, az kap 347 kamatot. Es azt biztosan megkapja. . Akkor mennyit is er egy OTP reszveny, ha van 280m db? Ez eppen 1927Mrd/0.28Mrd = 6882 Ft. Es ebben nincs benne a riziko, amit vallasz, ha OTP reszvenyt veszel, es a nem a biztos betetet veszed. A mai helyzetben OTP arfolyama tart a 6882 Ft szam fele. Nincs mese, ezek a konyortelen szamok. OTP senkinek nem er tobbet, mert akkor inkabb a betetet valasztja a penz. . Ebben nincs haboru, inflacio, vagy EU penz, stb bizonytalansag erveles. Egyszeru piaci verseny miatt van igy.
Világháborút kihagytad. lletve TA. Otp jelenleg 100.000Ftos árfolyamnál.Olcsó? Ki tudja. 2000es (20.000)es nyakvonal egy hosszú fej vállnál. Semmi sem lehetetlen. Nekem nem olcsó OTP https://kepkuldes.com/image/xXJ6hB
Most bennfentes (kormányközeli ill. banki) körökből is még mindig az a vélekedés jön, hogy valamennyi EU-s pénz lesz, ha későn is. De a cselekvés nagyon nem ezirányba megy. És tudjuk, azt kell figyelni, mit csinál(nak). Hetente barakjuk a botot a küllők közé. Ha semmi sem jön, akkor reális valószínűsége lehet egy huxit irány vételének is (szavak már utaltak ilyesmire), az agymosottak ennek is tapsolnának. Ez katasztrófa lenne. Az árfolyam alacsonyan van szerintem is, de ismerjük ezt a falusi piacot, ami most ráadásul már ki van véreztetve és kevés nagybüfi maradt jelen, itt nincs olyan, hogy alacsony, irracionális dolgok is megtörténnek. Én is inkább felfelé gondolnám nyárra innen a pénteki reakciók miatt is. De ott van az USA, ami nem néz ki jól.
Valid, mindkettő, csak EU-s pénz már kb. másfél éve nem jön... de legalábbis tavaly ősszel már erősen mentek a hírek, hogy bukjuk a teljes összeget... ráadásul, ez feltehetően csak az anyabankot érinti (természetesen erősen, nem is kérdés), de a leányokat nem. A további ad-hoc adóemeléseket nyilván lehetetlen beárazni, mert amit erősnek gondoltunk korábban, azt simán leduplázzák (nem szégyenlősek, ha a saját hibáikat mással kell megfizettetni), de az ad-hoc gazdaságpolitikai intézkedések szerintem valamilyen szinten biztosan benne vannak már, ráadásul pont az egyik EU-s pénzekért tett vállalás az extraprofitadó kivezetése volt. Nem azt akarom mondani, hogy akkor ez itt az alja, és innen már akár össze is dőlhet a világ, viszont én az 5-6k körüli árazásokhoz nem nagyon látom a mögöttest... ezért kérdeztem rá. De örülök minden észrevételnek, nekem is segít újragondolnom, hogy hova várhatom reálisan az árfolyamot (a 8-13 körüli tartományt, max. 13,5k-ig reálisnak gondolom idénre, azzal, hogy szerintem valószínűbb a 10-13k között sávozás, mintsem, hogy nagyon le- vagy fel elmozdulna az árfolyam.
Bocs, kívülről ugatok bele (van persze OTP-m, MOL-om, RICSI-m is): 2 kockázatot látok valamilyen valószínűséggel: 1. ha nem jön EU pénz, ez elég rosszul néz ki jelenleg, ekkor büntetni fog a piac sőt leminősítések is jönnek ősszel. 2. ha nem jön a várt bevétel a költségvetésbe, akkor jöhet akár további extraprofit adó. A banki extra bevétel én úgy láttam nagyon magasra van téve. Nyilván ezekbek van valami valószínűsége, egyik sem nulla, nem is száz. (a háború eszkalálódása, de ezt vegyük ki, wors case lenne).
Engem az érdekelne, hogy milyen olyan kockázatot láttok (és ezt a kérdést nem csak neked, hanem pomperj-nek is szánom), ami még nem jelent meg az OTP árfolyamában? Gondolom, az ötletgazda által eredetileg 2 hetesnek gondolt villámháborút, ami jócskán elhúzódik (és sajnos még el is húzódhat...) már beárazták. A magyar gazdaság problémáit (magas energiaimport függősség, ezzel járó importált, és belső okokkal továbbgenerált infláció, meredeken zuhanó kisker fogyasztás, stb.) és főként a gazdaságirányítás torz megoldásait szintén volt ideje beárazni a piacnak (hiszen hónapok óta zajló folyamatokról van szó...) Így nekem az nem világos, hogy milyen olyan makro folyamatokat láttok, amit a piac nem, vagy nem kellőképpen reagált le és erős meglepődés jöhet előbb-utóbb (ami aztán majd itt, az OTP eredményeiben és ennek megfelelően, szükségszerűen az árfolyamában is lecsapódik)? Köszönöm, ha pár sorban ezt kifejtitek (ha már megtettétek, akkor pedig mikor, mert visszalapozok és elolvasom)!
Igen, ez a pillanatnyi helyzet. A shortcover aggodalom csinalt egynapos tusket. ideje volt a tuladott allapotot meglazitani. . Az erzelmi allapot, megneztem a masik OTP topik hozzaszolasai alapjan, 2/1 a Bull/Bear arany. Ez is arra mutat: hosszu ut van meg lefele, mire megfordul es tenyleg bullos lesz a sentiment signal. A NAPOS chart eleg tiszta. A 120min chart meg szebb szerkezet. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20230311v02xo6krb.jpeg
Short tarok hirtelen zartak hetvegere, egymast kiugrasztottak, azt hittek usa behuz egy zold gyertyat, de ott megint kb napi alj lett -1.45%kal. 10k tamasz, azt is probaltak megtartani. Kerdes beszivtak e. Jovoheten kiderul. A helyzet nem javul, csak romlik
Egy szakmai kérdés (na jó, kettő lett, de ugye maradhat?) : Új BUX kosár összetétel jelent meg a BÉT kiadványában. Az új súlyozás szerint az OTP súlya a kosárban szeptemberben 34,1243% volt, mától pedig 36,9866%-ra emelkedett. Az lenne a kérdésem, hogy a megemelt súlyozásnak megfelelő részvény mennyiséget mikor fogják megvenni a BÉT-es brókerek? Közel 3%-ot emelkedett a súlya a kosárban. Mivel nagyobb lett az OTP súlya a kosárban érdemes lehet a TL80 certiből venni? Előre is köszi a választ!
Laikus kérdés, de ha egy BUX TL certit kiütnek, akkor a mögötte lévő részvénycsomag ugyanúgy piacra kerül, igaz? Köszönöm. (OTP-ben meg várom a belépő pozit, csak MOL-t vettem-adtam a héten)
OTP Trollmentes topik
Lakás, ingatlan topikom troll mentes lett a moderálásom mellett, és az egyik legpörgősebb topik lett.
Írjatok ide, ha van kedvetek.
Hasznos fórumozást!