Topiknyitó: totoro 2022. 04. 23. 21:10

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik  

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik. Orosz propagandisták ne fáradjanak, tiltva lesznek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ThePersistentTrader 2023. 08. 22. 13:29
Előzmény: #10558  ThePersistentTrader
#10560
Szoval szerintem a nyugat probal egyensulyozni, és lassan megfőzni a ruszki békát..
Peterbond 2023. 08. 22. 13:29
Előzmény: #10556  totoro
#10559
Szerintem az oroszok már rég a többi határaik védelméből vesznek el ( lásd még NATO fenyegetés miatt támadtak de azért a Nto határokról vonnnak el tankor katonát fegyvert ) és évtized lesz míg visszapótolják a mostani veszteségeiket, de tudják ők hogy nem fogja senki megtámadni őket. Senkinek sem kell 140 millió orosz kissebbség még Kínának se ( bár Szibériával letudná pár százezerrel  ). Szóval nyugaodtan kiürítheti a saját cédelmét és ezért még bőven van benne tartalék egy összeomlás elött. Hogy ez baromi veszélyes lenne ha tényleg lenne bármilyen fenyegetés oroszországra amiket állítanak. Persze. Dehát NINCS ezért megtehetik.
ThePersistentTrader 2023. 08. 22. 13:28
Előzmény: #10553  berlini
#10558
Szerintem a nyugat egyszeruen fél attól, hogy megalázó helyzetbe hozza az oroszokat. Mert ha az ukranok azt megkapjak amit írsz, es tenyleg nagyon gyorsan nagy verést kapnak a ruszkik, akkor olyanok lesznek mint a sarokba szoritott patkany. Mert az oke hogy kvazi megsemmisul(t) a szarazfoldi haderejuk, es a nato ellen eselyuk sincs egy hagyomanyos haboruban. De például terrortamadast barhol barmikor el tudnak kovetni. Arra mindig kepesek lesznek, hogy mondjuk vmi szektanak odaadjanak némi ideggazt, novicsokot etc. Es vannak elég aljasok hogy megtegyek. 
Ha gyorsan szorult helyzetbe kerulnek, akkor felo h megprobaljak berantani a konfliktusba katonailag a natot is, mert tőlük megsem szegyen kikapni. Es ha mondjuk berlin, parizs, london, san francisco metroiba beengedik azt az ideggazt, akkor a nyugat vagy tetlenul nezi, vagy kitor a harmadik VH.
vaczak 2023. 08. 22. 12:34
Előzmény: #10553  berlini
#10557
Papíron és elméletben mindez kézenfekvőnek látszik. A valóság viszont az, hogy az Abramsokat szállítás előtt alaposan átalakítják (részben jogos szervíz, részben a Pentagon paranoiája miatt). Szerintem is lehetne többet szállítani, de teljesen irreális ez a "miért nem dobnak át 1000 darabot" típusú mérgelődés. Az ukrán infrastruktúra amúgy több százat sem tudna működtetni. Több százezer fő kiképzésére alkalmas helyszínt sem lehet leakasztani, több tízezer főt európai kiképzőközpontokban szétdobtak, de közel lehetnek a kapacitás határához. A NATO nem áll totális háborúban, nincs hadigazdálkodás, politikailag egyensúlyozni kell, akár tetszik akár nem. Rakétából és robotrepülőgépből adtam volna jóval többet az ukránoknak az amerikaiak helyében (pl. nyíltan kimondva, hogy ha az oroszok nem térnek vissza a gabonaegyezménybe, akkor felszereljük az ukránokat hajók elleni rakétákkal és dugják fel az oroszok maguknak az eszkalációjukat). 
totoro
totoro 2023. 08. 22. 12:21
Előzmény: #10553  berlini
#10556
Így van, de azért nem ennyire reménytelen a helyzet. A tüzérségi fölény már most is megvan, ha nem a mennyiséget, hanem a hatékonyságot nézem, és az orosz eszközállomány komoly ütemben apad (Csak ma 27 APC, 31 tüzérségi rendszer, 2 MLRS az orosz veszteség). Én bízom abban, hogy egyszer csak jön egy billenőpont, amikor valahol úgy borul az orosz ellenállás, mint a kártyavár, és egyszerűen nem lesznek képesek pótolni a veszteségeiket.
Shortelek 2023. 08. 22. 12:04
Előzmény: #10553  berlini
#10555
Ez így van.
Zsombéki 2023. 08. 22. 11:46
Előzmény: #10553  berlini
#10554

Jogos, vagy tüzérségi és vagy légi fölény kell, ez nincs meg.
A paritás lehet meg az F16-osokkal és most a tüzérségi lőszerekkel.
Az oroszok védekezni nagyon tudnak, ezt láttuk előre. A nyugati eszközök késésével masszív védelmet alakítottak ki.
Nem akarok ilyet feltételezni, de lehet a nyugatnak az a jó, ha elhúzódik a konfliktus és csak adagolják a támogatást. Ebben az esetben az oroszok nagyot buknak, elvéreznek, gazdaságilag, politikailag. De a konfliktus eszkalálódását elkerülik az azonnali nagy mennyiségű fegyver küldésével.
Nagyon lassan döntenek nyugaton és ez húzza a konfliktust.
Ennek a háborúnak csak kicsi az esélye, hogy idén vége lesz.
Az F-16-osok megérkezése elhúzhatja a tüzet az ukrán városokról, polgári infrastruktúráról, az oroszoknak nincs annyi rakétájuk, szűkösek a készletek. Ha előbb kapják az F16-osokat, akkor a mostani ellentámadás is máshogy alakul.
Ennek ellenére azt gondolom, az ukránok már nyertek, az oroszok veszítettek, ennek nagysága maradt nyitott a jövőre nézve. Ukrajna nem szűnt meg, nem sikerült elfoglalni (szétdarabolni), az oroszok meg besültek, beégtek.
berlini
berlini 2023. 08. 22. 11:26
Előzmény: #10549  Zsombéki
#10553
Annak hogy lesz legalább 50 F16-a az ukránoknak inkább elrettentő ereje lesz. Az orosz repülőgépek, helikopterek még messzebbről kell hogy opráljanak. Vége lesz annak hogy orosz helikopterek a front mögül eredményesen lőjenek szét ukrán tüzérségi állásokat veszély nélkül, (lőtávolon kivül)
Tehát nem teremt légi fölényt csupán semlegesiti az oroszt.
Bevetéséhez viszont meg kell erősiteni az ukrán légvédelmet, mert biztosra mehetünk, hogy az oroszok minden gyanús hangárt, kifutópályát szétbombáznak, mihelyst az első F16-okat leszállitják.
De ez az egész F16-szállitás csak eltereli a figyelmet attól, hogy mi kellene végre egy átütőerejű ukrán támadáshoz.
Fölény egy meghatározó frontszakaszon Mariopol irányába.
- Létszám fölény. 
Kérdezem.
Hol képzik az ehhez szükséges kellően motivált katonákat százezerszámra? Akik nemcsak egy géppisztolyt tudnak elsütni, hanem komoly haditechnikát tudnak hatékonyan működtetni?
Sehol.
Akkor milyen disznó hozzáállás elvárni az ukránoktól, hogy nagy támadást inditsanak és elvérezzenek?
Tehát mi kell?
- Tüzérségi fölény, hogy a támadás előtt szétlőjék a még mindig létszámfölényben lévő orosz tüzérséget.
Hol vannak a felajánlások, hogy ezeket százával kapnak az ukránok?
- Komoly védelmet biztositó csapatszállitó páncélosok szállitása.
A Bradley-knél ment a sirás, hogy már 30%-a odaveszett.
Már hogy a fenébe ne veszett volna oda, amikor alig több mint 100db-ot kaptak?
Ha elvárjuk hogy meginduljon egy legalább 100 ezer fős támadó hadsereg, akkor ahhoz nem 100, hanem 10 ezer ilyen jármű kell. vagy elvárjuk, hogy ukrnok tizezrei meginduljanak tömegével egy szál sisakban meg egy golyóálló mellényben a többszörös védőárokrendszerrel, aknamezőkkel erre váró oroszoknak?
- Bidennek el kell már végre döntenie, hogy megvárja amig az ukrán háborúba belefáradó amerikaiak jövő év őszén leváltják, vagy a 3000 Abrahmsból leszállit legalább 1000db-ot. Ezek, megfelelő tüzérségi, légi és gyalogos egységeg támogatásával egy hét alatt el tudnának jutni Mariopolba. De ezeket nemcsak le kellene szállitani. Kiképzés is kell, ami jópár hónap, szervizek kellenek, amelyeket ugyancsak hónapokig tart telepiteni. Tudomásul kell venni végre, hogy bármennyire is felsültek a nehéztankok eddig ebben a háborúban, de ezek nélkül nincsen egy komplex összfegyvernemi támadás, ami napok alatt áttüri a többszörü védővonalakat és megakadályozza azok kiépitését 50km-rel hátrébb.
El kellene már végre dönteni, hogy meg akarjuk-e nyerni ezt a háborút.
pogacsa 2023. 08. 21. 22:14
#10552
Előkerült Prigozsinról egy videó, ami alapján Afrikában van.
Zsombéki 2023. 08. 21. 20:15
Előzmény: #10543  HuTi
#10551

https://youtu.be/_zfrvou0f1E?t=251
itt a válasz a kérdésedre
badsector1
badsector1 2023. 08. 21. 17:18
#10550
"17:08
Ismételten lecsaptak az ukránok az orosz stratégiai bombázókra"
   
az orosz hadsereg lassan kezd hasonlítani az albánhoz.
Zsombéki 2023. 08. 21. 14:03
Előzmény: #10547  Peterbond
#10549

Egyetértek.
A gépek nem lesznek "gamechanger" kategória. Segítenek, sok szempontból, hullani is fognak, mint a legyek, de ha jól használják őket, akkor segíthetnek.
**
Ezeket a gépeket kidobták volna a Hollandok és a Dánok, azonban így hasznosak lehetnek az ukránok számára. Ez kb. egy olyan támogatás, mint amikor lecseréled a bútort és odaadod egy szegénynek. A másodpiacon nincs ára, a szegény embernek ugyanakkor érték, ha jól karbantartották őket, márpedig ezek a gépek csak akkor repülhetnek, ha ezt megtették.
**
Az ukránoknak valami miatt nagy szükségük van rá, régóta kérték.  Talán az iráni drónok ellen hatásosak, illetve az orosz bombázók nem tudnak annyira közel repülni Ukrajnához, mert az F-16-osok irányított rakétái messzire elérnek (ehhez van rakéta, van alkatrész). Persze nagyon fontos, hogy milyen rakétákat kapnak.
8uk52 2023. 08. 21. 13:36
#10548
F-16 szerintem legalább 2 szempontból nagyon fontos előrelépés. Meglévő ruszki gépeikhez nyilván semmilyen alkatrészt nem fognak az orkoktól többet kapni, így fontos hogy egyáltalán legyen valamilyen légiereje az ukiknak. Másik a fegyverzet amit a nyugat hiába adott volna eddig, mert a legegyszerűbb eszköz sem ér sokat, ha a gépen nincs meg a megfelelő technika. Amit eddig ráraktak is elég macerás lehetett megoldani és nyilván vannak még fokozatok egy sima kioldás és egy sisakkal történő célkijelölés között.
Kiképzésnél a pilótáké talán az egyszerűbb, a földi személyzeté sokkal nehezebb lehet.
Hogy mire jutnak, az meg a kapott fegyverzeten múlik, mert anélkül ez is csak "sétarepülő".
Peterbond 2023. 08. 21. 12:51
Előzmény: #10546  Zsombéki
#10547
És azt is érdemes figyelembe venni hogy 1-1 ilyen gép ára úgy 5-10 leopard tank ára között van. Szóval nem kis összeg. Persze nem "valós összeg ez mivel már évtizedekke lezelött kifizették már és most a selejtezés helyett inkább továbbadják de akkor is nem kis felajánlás.
.
De ahogy mondták ez nem fog minden problémát megoldani. Az orosz légvédelmet továbbra is gyengíteni kell, az ukrán infrastruktúrát fejleszteni kell hozzá személyzetet ( nem csak pilótákat ) képezni kell hozzá stb..
.
Szerintem a nyugat is hosszabb háborúra számít és ezek már igazából a 2024-es hadműveletek előkészítéseiről szólnak mint a 2023-asokról. Addig is a tüzérségi fölény gyérítése folyik és a védelmi vonalak gyengítése. Viszont kérdés hogy tényleg lesz-e egy látványosabb áttörés idén. pl Tokmak bevétele vagy legalább körülzárása, vagy továbbra is araszolgatás lesz.
Zsombéki 2023. 08. 21. 12:00
Előzmény: #10545  totoro
#10546
totoro
totoro 2023. 08. 21. 11:26
Előzmény: #10543  HuTi
#10545
Patikamérlegen? Már vagy 40 biztosan érkezik F-16-ból, és ez még nem a vége. Igen, valószínűleg az oroszok előbb összeomlanak, mintsem odaérjen a zöme az ígért gépeknek és hadieszközöknek, de utána is lesz helyük, hogy szavatolják a békét a térségben.
vaczak 2023. 08. 21. 11:13
Előzmény: #10543  HuTi
#10544
Mire hadrendbe lesz állítva, kiépítve aa logisztika, biztosítva a repülőterek, stb. az még hónapok. Jó eséllyel egy tavaszi támadás során lesznek hasznosíthatóak. Nyilván segít majd rendes "klasszikus NATO" stílusú támadásokat lefolytatni, de addigra nagyon sok minden változhat a fronton és a politikában is. 
HuTi 2023. 08. 21. 11:00
Előzmény: #10538  BladeBoris
#10543
Kérdezem a hozzáértőket, hogy mekkora változást fog okozni a háború menetében ha elkezdenek érkezni az F-16-osok? Egyáltalán mennyire releváns ma az a gép? Én laikusként azt gondolom, hogy ezt a támogatást is patikamérlegen adagolja a nyugat, hogy éppen csak elég legyen valamire, de ne legyen sok. Gondolom az adományozó országoknak legalább olyan fontos szempont, hogy végre kipörgethetik az állományból a közel 50 éves típust és lehet újabb beszerzést indítani (ami valljuk be, nem túl népszerű a lakosság körében békeidőben).

Topik gazda

totoro
totoro
3 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek