Topiknyitó: pomperj 2019. 03. 29. 14:03

OPUS elemzesek  

OPUS daytrade.
Egyelore tovabbra is mukodik a varakozas. 15min charton egy klasszikus ABCDE oldalazo wave(iv) latszik formalodni.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20190329v00pejbrl.jpeg
++++++++++++++++++++++++++++++
A megelozo chart ez volt:
.
OPI daytrade.
A megelozo #23683 chart varakozas ez volt:
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20190328v00pu0cmk.jpeg
Nos, ehhez a varakozashoz kepest, szepen megcsinalta eddig amit kellett.
Szorgosan lejott eddig 430-ra.
Ra se hederitett arra sok ostobasagra, amit egyes kispajtasok azota beirtak ide, mint varakozast.
Meg eshet OPI 2-3 pontot, hogy keszen legyen (c of iv).
De aztan meg kell fordulnia, es 460 fele emelkedni, ha BULL alakzatot akarunk. 60 min chart.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20190329v00pjt9h8.jpeg
.
Amugy viszont, ha nem fordul meg es nem csinal ujabb topot, akkor 3 hullamos alakzat marad.
Akkor szamolni kell annak a kovetkezmenyeivel.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boavista ma, 15:02
Előzmény: #5345  pomperj
#5350
Az kimarad a képletedből, hogy a cég nem csak adósságot halmoz fel, hanem komoly cégeket is, amik értéket és tudást képviselnek! Ha valóban úgy szorulna a hurok a 4ig és JG. körül ahogyan felvázolod, amit én kétlek....ebben az esetben ne feledkezzünk meg arról sem, ahogy megvettek cégeket, üzletrészeket, úgy értékesíteni is tudnák, ami bevételt jelentene, és abból is fizethető az adósság ez esetben. Szerintem erre nem kerül sor.
tschi- ma, 11:23
Előzmény: #5345  pomperj
#5349
Egy valamit ne felejts! A politikusok percemberek, max. 4 éves ciklusokban gondolkodnak és ez alatt pénzt akarnak keresni. Nem csak itthon, máshol is. Ha váltás lesz, az újak is pénzt akarnak keresni, ez a valóság. Ha van aki ezt a vágyat kielégíti, akkor azt nem fogják bántani. Csányi Sándor szokta mindig mondani: minden kormánnyal jóban kell lenni. 
Főleg, hogy a mostani ellenzéki oldalon az elmúlt időszakban nagy volt a szakmai kontraszelekció (sajnos a 12 év fidesz uralom ezt hozta). Gondolkodó kevés, érzelemből és indulatból cselekvő sok van.
Szóval ne írjuk le Jászait rögtön az elején. 
Szerintem egyébként a 4 év törlesztési türelmi időszak sem véletlenül alakult így. Persze a felfutáshoz kell az idő, hogy majd tudjon törleszteni a cég, de 4 év az pont egy választási ciklus is.
tschi- ma, 11:13
Előzmény: #5346  sh0rt0s_r0b0t_v0.42_beta
#5348
Nincs mit :)
E-jegyrendszerben valóban egyszerűbb lett volna átvenni egy jól működő nyugati példát (nekem speciel a londoni tetszik), de nem ez lett az irányvonal. Uniós pénzből fejlesztik már hosszú évek óta, nem fogják kidobni. Egyébként amit kifejlesztettek, működőképes. A fejlesztőket pont ismerem (nem az ő hibájuk, hogy eddig húzódott).
Jászairól nem tudok nyilatkozni, de az Opus-Konzum más helyzet volt, nem ő szabta meg az irányt, nem biztos, hogy csak az ő felelőssége.
300 milliárdról nem álmodozok, de ha nyernék a lottón, tudnám hova fektetni. Rengeteg jó projektötlet hever a polcokon Magyarországon, amik ha nem magyarok találták volna ki, hanem pl. amerikaiak, akkor jópár világsiker lenne. De nincs hozzá tőke. Na ilyenbe fektetnék :)
tschi- ma, 11:02
Előzmény: #5344  rice2
#5347
Igen, én is arra emlékeztem, hogy mindkét oldalnál jól fekszik. Nem véletlen, hogy kevesebbet piszkálják, mint Mészárost.
sh0rt0s_r0b0t_v0.42_beta
Előzmény: #5343  tschi-
#5346
Koszonom, hogy valaszoltal! Ertem, hogy longban vagy es ez a narrativa megnyugtato, ezzel sokan vagyunk igy. Reagalok a ponjaidra:
1: fel ev alatt el kene erniuk, hogy a Digi be legyen olvasztva a cegbe es ezen kivul a legtobb allami ugyfelet ok szolgaljak ki. Szerintem ez nem lehetseges ilyen rovid ido alatt. De szerintem kormanyvalatas sem lesz, igy a politikai kockazat talan megse akkora gond, ha jobban belegondolok.
A tomegkozelkedesi jegyrendszerekre van megoldas, ha nem a lopas lenne a cel: megvenni egy jol mukodo rendszert kulfoldrol es kesz. Nem kene evekig fejleszteni, ugyanazokat a hibakat elkovetni, nem kerulne annyiba semmilyen idotavon. 
2: Jaszairol a opuskonzumos "elfelejtett" lockup ota nem gondolok semmi jot, de szerintem tobbsegben vannak azok a magyar kisbufik, akik szinten igy latjak. Nem jo manager, nem becsuletes, nem szavahiheto. A nagy hitelek kiutalasahoz szerintem nem a haveri viszony lenne a mervado, hanem a fundamentumok, penzugyek es a hiheto uzleti terv. De en konzervativan ertekelem a cegeket, lehet en nem latom eleg jonak a 4iG jovojet. Ha lenne folosleges 300 milliardod, hova fektetned? 4iG terveibe be merned tenni 20 evre? Milyen kamatot varnal el erte? 
pomperj
pomperj ma, 10:58
Előzmény: #5343  tschi-
#5345
1)Kivalo valaszok. Kosz.
El lehet fogadni, hogy uj  kormany sem akar(hat)ja a 4IG mint szolgaltato, teljes  tonkretetelet.
De azt ketlem, hogy JG  maradhat vez.ig.  Mint fo reszvenyes igen, azt egy darabig, el tudjak fogadni.
De egyetlen miniszteriumban sem fogjak JG-t   targyalo partnernek elfogadni.
.
2)A 4IG problema lenyege tovabbra sem szemelyes.
Hanem a hatalmas adossag. AMi egy idozitett bomba. Tobb ertelemben is.
,
a)Most a Hu10Y kamat 4.5%, es keves ketseg van, hogy jovore eleri a 6%-ot. Aztan meg tobbet. 
Ha  a valos infla most 8-11%, akkor par ev mulva ott lesz a kamat is.
Ennek adossagszolgalatra hatalmas penz. Legfeljebb 20-30% eselyt adok, hogy ezt onmagaban, minden ellenseges hatas nelkul is, kepes lesz fizetni 3 evig.   A nem fizetes= csod.
,
b)Ha MNB adott tobb formaban 300Mrd-ot, nagy reszet 2.6% kotvenyben, akkor az a kotveny a 6% kamat idejen azonnal leertekelodik 300*(2.6/6) =130 Mrd-ra. 
Ezt a veszteseget az MNB konyvelese majdcsak kibirja.
,
De, egy uj MNB elnok ?  ki fogja talalni, hogyan tudja azt a bukast revanzsalni. 
Igen, egesz biztos, 100%-nak latom bukott valasztas utan, hogy lesz ellenseg,  es nem akarki.
.
Eleg konnyu olyan helyzetet tereteni, hogy 4IG ne tudjon fizetni egyszer kamatot, vagy  torlesztest. 
Az egyenerteku a 4IG bebuktatasaval, a kotveny felmondasaval,  es aztan a becsodolt  ceg reorganizaciojabol, 4IG csod utani  ujra eladasabol visszaszerezni az elbukott penzt.
.
3)Azt akarom mondani, hogy JG megbuktatasa es a reszveny-vagyonanak elvetele?
Az igen valoszinu onmagatol, az adossagbol is. DE,  egy ellenseges  kis rajatszassal egeszen biztos. 
.
Es a par ezer kisbefekteto penzenek elbukasa, nos, az 300Mrd nyero dijnal, kis  "jarulekos" veszteseg.
Majdcsak kompenzaljak oket, kegyelembol,  egy 30-50% visszafizetessel az uj  4IG  cegbol. 
Vagy  ahogy a tobbi bebukott cegnel. Sehogy.
.
rice2 ma, 10:54
Előzmény: #5343  tschi-
#5344

Annyit szeretnék hozzátenni,hogy Jászai régebben a baloldal embere volt. Ő volt Leisztinger Tamás jobbkeze. Volt 1 parlamenti szavazás amit mindenki megszavazott,(még a Fidesz is ellenzékben)amit Jászai
tárgyalt le mindenkivel,pedig akkor még fiatal versenyző volt.
tschi- ma, 10:24
Előzmény: #5342  sh0rt0s_r0b0t_v0.42_beta
#5343
A saját véleményemet szívesen leírom.
1. kérdés: 
Szerintem mire kormányváltás lesz, addigra olyan pályára áll a cég, hogy mindegy ki lesz kormányon. Jászait egyébként jobban elfogadják a baloldalon, mint Mészárost, kevesebbet is van célkeresztben. Valószínűleg szakmai szempontok miatt. Nem politizálok, de a látszat kívülről ez. És vannak olyan területek, ahol a 4iG megkerülhetetlen lesz. Miskolcon nem véletlenül ők nyerték az e-jegyrendszer kivitelezését, ugyanis csak ők képesek jelenleg megcsinálni, az összes alvállalkozó aki ért a közlekedés informatikához nekik dolgozik már 1-2 éve. De ez csak egy terület.
2. kérdés:
Hogy kegyenc oligarcha-e vagy csak olyan üzletember, aki igyekszik kielégíteni a politika kívánalmait is, nem tudom. Nyilván nem működne a kötvényprogram, ha nem lennének jó kapcsolatai a mostani kormányhoz. Viszont szerintem ez sem fekete-fehér. Látszott, hogy az Orbán-kormány is sokáig a jól bejáratott német T-Systemes vonalat támogatta sokáig az informatikai területen. Az informatikai közbeszerzések nagyrésze ott csapódott le, a profitot pedig kivitte a német anyavállalat. Nekem úgy tűnik, hogy a BKK-s projekt megbicsaklásánál volt egy törés ebben az együttműködésben. Illetve a T-Systems-nek dolgozó magyar IT alvállalkozók közül is sokan elégedetlenek voltak, mert a németek kihasználták az erőfölényüket. Nyomott árakon dolgoztatták őket, a hasznot pedig a T rakta zsebre úgy, hogy közben nagy hozzáadott értéke nem volt. Nem fizettek időben, fél-egy éves fizetési idők voltak, szándékosan nem adták ki a teljesítésigazolásokat az elvégzett munka után, miközben a megrendelők már fizettek. Ezeknek a vállalkozásoknak a jelentős része most a 4iG-nek dolgozik, akiket megvettek, azokat kifizették, vagy részvénycserével tulajdonrészt kaptak, van aki bent ül az igazgatóságban is. Saját köreimből hallom, hogy a menedzsmentről és a cég szervezettségéről is elismerően beszélnek. Azaz volt úgymond a változás egybeesett a magyar vállalkozói érdekekkel is.
Én ezt így látom saját információk alapján. Lehet, hogy másnak más információi és meglátásai vannak.
sh0rt0s_r0b0t_v0.42_beta
Előzmény: #5339  Matulapapa
#5342
Fel kell tenni a kovetkezo kerdeseket:
- Ha jovore kormanyvaltas lesz, ugyanugy tarthato a 4iG fejlesztesi terve?
- Ha nem egy kormany kegyenc oligarcha lenne a tulajdonos, kapott volna 300 milliard hitelt?
Engem komolyan erdekel, hogy hogy latjak a 4iG longosok ezeket a pontokat. Szamomra mindig riaszto, ha nem tisztan piaci korulmenyek kozott mukodik egy vallalat, de ez nyilvan egyeni beallitottsag kerdese. 
Tovabbra is a gigantikus adossag az, ami engem tavol tart es nem engedem a csaladi/barati penzeket se kozelebe, meg akkor se ha elmegy 2000-ig az arfolyam. Tul nagy a riziko szamomra. 
tschi- szerda, 23:37
Előzmény: #5340  Jesse_L
#5341
Figyelni kell a hasonlatokra mostanában: a cukor ára is emelkedik :D
Jesse_L szerda, 22:52
Előzmény: #5339  Matulapapa
#5340
Vagy pont felhívja rá a figyelmet, hogy ne rohanjon fejjel a falnak és ne úgy vegyék az adóssággal teli címlap vállalat részvényeit mint a cukrot. ☝️
Matulapapa szerda, 19:47
Előzmény: #5333  pomperj
#5339
Csak úgy kíváncsiságból kérdezem, milyen árfolyamnál ismernéd be, hogy tévedtél a 4ig-vel kapcsolatban?? 1500 Ft-nál elismered majd, hogy benézted? 2000-nél? Szerintem semmilyen árnál nem fogod elismerni. A politikai ellenszenvedet kivetíted egy papírra, ez hiba. Egy befektetőt nem szabad, hogy ez vezéreljen. Ha keres mondjuk egy papíron 50-100%-ot - és sokan fognak annyit keresni 1500-as árfolyamnál - akkor happy. És senkit nem érdekel a politikai háttér. Itt mindenki keresni akar, te pedig a károgásoddal konkrét kárt okozol sok kisbüfinek, akik pl. bedobták a papírt 800 körül/alatt. Kárpótolod őket?
rice2 szerda, 13:43
Előzmény: #5333  pomperj
#5337

Olvasd át és értékeld. Ne csak a negatív szemüvegen keresztül,ahogytöbb mint 2 éve.Mivan ha...
 https://www.portfolio.hu/uzlet/20211201/jaszai-gellert-egy-uj-vallalatot-epitunk-a-felvasarlasok-uj-dimenziokba-emelik-a-4ig-t-513848
tschi- szerda, 13:21
Előzmény: #5333  pomperj
#5335
Ha neked van egy 100%-os céged, amibe jön egy társtulajdonos, aki beapportálja olyan cégekben lévő részesedéseit, amik nyereséget termelnek és ezzel nő a közös céged értéke, akkor a te részvényeid értéke is nőni fog. De nem kell feltétlenül csak eredményben gondolkodni, elég, ha eszközértékben nagyobb értékű lesz a konszolidált eszközérték. Egy olyan országos lefedettségű hálózat például, mint amit az Invitech tulajdonol, mennyit érhet? Ha könnyen pótolható, akkor keveset, ha nem kiváltható, akkor jóval többet, mint a könyv szerinti értéke. 
Az Invitech oldalán olvasható: "Az extrém nagy átviteli kapacitású optikai gerinchálózatok, valamint a piaci szereplők részére biztosított és a teljes infokommunikációs portfóliót lefedő nagykereskedelmi szolgáltatások terén az Invitech az egyik meghatározó, több területen is vezető, szinte megkerülhetetlen szolgáltató Magyarországon." Szinte megkerülhetetlen szolgáltató... Mennyit ér egy Magyarországon szinte megkerülhetetlen szolgáltató?
Persze azt, hogy mi mennyit ér, szerencsére nem te és én fogjuk megmondani, hanem majd egy független könyvvizsgáló.
Judith_47 szerda, 12:38
Előzmény: #5333  pomperj
#5334
ha nem érdekelt benne miert "szemlézi" a 4ig topikot? 
minden topikban van sok hülyeség
miert pont a 4ig?
csak kérdés
pomperj
pomperj szerda, 12:11
#5333
Szemelvenyek a mai 4IG beirasokbol.
.
1) " A beapportált cégek üzletrészei miatt viszont az állam részvényeinek értéke is nőni fog"
igen? csak mert innen oda pakoljuk, no az erteke?
Akkor minden nap kell  csinalni egy apportot es ket uj cegbe atpakolast ! Es megy a Holdra !
Ezzel a mesevel sokan masok is folyton azonosulni tudnak.
A lazas tevekenyseg es hirveres  latszata erteknovelo tenyezonek latszik?
.
2)" És mit értünk vele eddig, pont semmit a sokkal kisseb hirre ment 1100 fölé, most mikor nagy hír volt"
igen? a hirekre megy? Vagy a hitekre? 
Es a profit, szerves novekedes, csokkeno adossag, az nem erdekes?
Akkor jo, akkor naponta kell minden ujsag  cimlapjara tenni. Es megy a Holdra ! 
.
3) " Betesznek 100 mrd-ot a cégbe, alapítanak egy közös leányvállalatot a Rheinmetall-lal, amelyik fokozatosan átveszi az IT-feladatokat az egész hadiipari vállalatnál "
Uff!  Es majd minden vevonek elmondjak, hogy  a tankban holnaptol az uj 4IG szoftver van, tessek oda menni ha valami nem mukod? Mondjuk a navigaciot osszekeverik a loveg  iranyaval? 
pomperj
pomperj kedd, 19:17
Előzmény: #5330  Jesse_L
#5332
4Ig tema.
Szerintem is jo eladasi alkalom volt a mai nap.
Szamomra hihetetlennek latszik az, hogy a magyar kisbefekteto,  a tularazott akvizicio es hatalmas eladosodasi hir hallatan, nos,  lelkesen rohan  reszvenyt venni. 
,
A vilagon mindenhol forditva csinaljak. Az akviralo ceg arfolyama azonnal esik, a megvasarolt arfolyama  meg emelkedik ilyen hirek idejen. Kivetel nelkul mindig igy van. De itt forditva ulnek a lora.
,
Az meg kulon kabareba illo tortenet, hogy egy 13Mrd sajat toke ceg megvasarol egy ceget 232Mrd osszegert. Azt allitja ezzel, hogy DIGI annyit er.  Es ezert hitelbol megveszi. A teljes vetelara hitelbol.
Szoval a kishal bekapja az oriasi nagy halat. A hasmenes majd kesobb jon.
rice2 kedd, 18:43
Előzmény: #5330  Jesse_L
#5331

Ehhez hasonló írásokat olvasok 80ft óta.
Akkor volt az első duplázódás. Most 930ft az árfolyam.
Jelentem engem jól kitömtek.
Jesse_L kedd, 17:11
Előzmény: #5324  pomperj
#5330
Ahogy jósoltam..Mai jelentés nem volt jó másra minthogy hírre kitömjék a lelkes büfiket, ill aki tudott még gyorsan kiugorhatott ap apírból.
Mostmár nincs a tarsolyban semmi ami megtartsa.
Boavista kedd, 16:01
Előzmény: #5328  pomperj
#5329
Én már megtettem tétjeimet mester! Nem gondolom, hogy az lenne a cél, hogy elégessenek pár száz milliárdot. Talán van a képletben olyan ismeretlen, amit te nem látsz, ellenben ők nagyon is...
pomperj
pomperj kedd, 14:42
Előzmény: #5327  Boavista
#5328
Nagyon ertekelnenk, ha konkretan is tudod, mit varsz a cegtol,
mondjuk szamokkal es tenyekkel alatamasztva.
Anelkul, hogy valaki masra hivatkoznal. A sajat munkad alapjan.
Boavista kedd, 12:40
Előzmény: #5326  Donqatto
#5327
Hát hogyne. Nyilván Jászaiék vakon vannak...
Donqatto
Donqatto kedd, 12:29
Előzmény: #5325  Boavista
#5326
Mondjuk azt én sem hiszem hogy bukás lesz a 4IG, így, hogy beszállt a német cég...de az ötszörözés meg társai miután jön x száz millió papír nonszensz...
Lehet a németek látják, hogy ez buksi lesz és kb ingyen át fogják venni mint megmentők...ki tudja
Boavista kedd, 12:26
Előzmény: #5324  pomperj
#5325
"Ketlem, hogy Rheinmetall ezt nem tudja kikalkulalni." Hát ezt én is kétlem! Ezek szerint náluk más a matek ha mégis bele huppantanak 50-60 milliárdot...
pomperj
pomperj kedd, 12:05
Előzmény: #5321  rice2
#5324
Forditva gondolom.
2023ban a 4IG a magyar tozsde tortenelmenek legnagyobb bukasa lesz.
,
Senkinek nem kivanom, hogy elbukja a penzet. 
AZ  MNB vag Jarai majdcsak tulelik valahogy. 
A sok kisbefektetonek ajanlom, hogy mielott vesz, es megtartja, az elott  kezdjen alaposan  szamolni.
pomperj
pomperj kedd, 12:00
Előzmény: #5318  pomperj
#5323
JAVITOTT    fundas elamzes.
4IG tema.
Egy gyors fundas kalkulacio. Es egy hasonlitas.
.
1)A 4IG plusz a DIGI megvetelevel lett egy 57+70=130Mrd arbevetelu ceg.
Amelynek lett 6+19=25Mrd eves EBITDA butto profitja. Ennek talan a fele a net profit, 12-14Mrd.
Ez mogott all a sajat tokeje (a Q3 jelentes alapjan)  13Mrd.
.
a)Ha a DIGIt megvettek a 232Mrd MNB-kotveny hitelbol, es  mar eddig volt 126Mrd hosszu hitel es 33Mrd rovidlejaratu hitel, akkor mostantol van neki  126+33+232=391 Mrd hitel.
tehat, a leverage  391/13= 30 (!!)
.
Itt megjegyzem, egyetlen banknak sem engedelyezik, a banktorvenyek alapja tobbet mint 8-12 leverage.
A 4IG  mar a DIGI vetele elott is extremen eladosodott, leginkabb BANK jellegu intezmeny volt (messze lemaradva a bankok szokasos profitabilitasahoz),
4IG-t mostantol a vilag legrizikosabb bankjanak kell tekinteni. 
Ha bank lenne, mar regen leallitotta volna az MNB. Es bezarta volna.
.
b)A ceg ossz net profit, ha tudjak jol mukodtetni nagyjabol ahogy eddig, akkor van 12-14Mrd net.
A penz, amibol ezt kihozzak, az 390hitel313Mrd sajattoke, 400 Mrd. Tehat a profitrata 13/400= 3.2%.
Jobb lenne a hozam, ha allampapirt vesznek rajta.
.
c)A 4IG hitelei utani atlag kamat nagysaga ismeretlen.
De, ha a regi kotveny-kamat, ami extrem kedvezo, es  maradt 2.6%, 
akkor  az osszes profit eppen eleg lesz a kamat kifizetesere. 
A ceg gyakorlatilag, amint a hiteleket nemcsak (391Mrd) nemcsak fenntartani,
hanem evente mondjuk 10%-ot torkeszteni is kell, az kamat nelkul is  evi 40MrdFt, nos,
onantol  egy ev alatt csodben lesz. 
,
Ketlem, hogy Rheinmetall ezt nem tudja kikalkulalni. 
Amugy, a kamatok mennek fel, a godor egyre melyebb.
.
2)Ossze hasonlitom az amerikai ATT (T) telekom oriassal. Vegulis ez a 4IG celja, telecom orias.
,
ATT toke 178Mrd$, arbevetel 176Mrd, EBITDA 53Mrd, net profit 23Mrd, adossag 170Mrd,osztalek 8%.
4IG toke 13Mrd, arbevetele 130Mrd, EBITDA  25Mrd, net profit 13Mrd, adossag 784Mrd, osztalek 3%.
.
A relativ szamok, 4IG/ATT alapjan,   ATT ugy 2.0-2.5x  jobb minden mutatoban, mint 4IG.
Kiveve az adossagot, mert abban 4IG  kb.  30x rosszabb.
pomperj
pomperj kedd, 11:53
Előzmény: #5319  Donqatto
#5322
Jaj, tenyleg elirtam. Csak 232 Mrd a DIGI vetelara.
A lenyegen, nos, egy  tapodtat  sem valtoztat. 
A 4IG semmi mas, egy nbagy langgal ego gazpalack, ami meg nem robbant fel.
Akinek ez tetszik? nos, az menjen a kozelebe.
rice2 kedd, 11:49
Előzmény: #5318  pomperj
#5321

Új grafikont kéne csinálnod,mert forgalommal tört ki felfelé.Már csütörtökön is írtam,de a grafikon alszik,nincs. Miért?
Egyébként olcsón vették,több mutató szerint is:
"Ez alapján az elmúlt évek tranzakciói közül a DIGI megvásárlása az egyik legalacsonyabb áron valósul meg, 253 euró az EV/RGU, miközben a hasonló dealek, például egy idei, lengyel tranzakció 465, egy 2018-as nyugat-balkáni pedig 686 eurón. Az utolsó oszlopból kiderül, hogy a távközlésben hagyományosan használt EV/EBITDA alapon a DIGI dealhez képest a többi felsorolt tranzakció alacsonyabb árazási szorzó mellett valósult meg."
Ne nézd ennyire elvakultan a 4IG-ét.
A papír emelkedésre van ítélve. Tavaszra 1500 körül is lehet.
Ja és nem 625milliárdért veszi,mint amivel számolsz,csak 232milliárdért.
Ha így számolod olcsó :D
_Macika_
_Macika_ kedd, 11:42
#5320
11:33Olcsón vagy drágán veszi meg a DIGI-t a 4iG?
szóval nem drágán
ezek szerint 
Donqatto
Donqatto kedd, 11:41
Előzmény: #5318  pomperj
#5319
OMG, nem 625 milliárdért veszi meg...Szerintem is drága, de nem ennyire...töröld ki a csipát a szemedből :D
pomperj
pomperj kedd, 11:27
Előzmény: #5316  Jesse_L
#5318
4IG tema.
Egy gyors fundas kalkulacio. Es egy hasonlitas.
.
1)A 4IG plusz a DIGI megvetelevel lett egy 57+70=130Mrd arbevetelu ceg.
Amelynek lett 6+19=25Mrd eves EBITDA butto profitja. Ennek talan a fele a net profit, 12-14Mrd.
Ez mogott all a sajat tokeje (a Q3 jelentes alapjan)  13Mrd.
.
a)Ha a DIGIt megvettek a 625Mrd MNB-kotveny hitelbol, es  mar eddig volt 126Mrd hosszu hitel es 33Mrd rovidlejaratu hitel, akkor mostantol van neki  126+33+625=784Mrd hitel.
tehat, a leverage  784/13= 60 (!!)
.
Itt megjegyzem, egyetlen banknak sem engedelyezik, a banktorvenyek alapja tobbet mint 8-12 leverage.
A 4IG  mar a DIGI vetele elott is extremen eladosodott, leginkabb BANK jellegu intezmeny volt (messze lemaradva a bankok szokasos profitabilitasahoz),
4IG-t mostantol a vilag legrizikosabb bankjanak kell tekinteni. 
Ha bank lenne, mar regen leallitotta volna az MNB. Es bezarta volna.
.
b)A ceg ossz net profit, ha tudjak jol mukodtetni nagyjabol ahogy eddig, akkor van 12-14Mrd net.
A penz, amibol ezt kihozzak, az 784Mrd. Tehat a profitrata 13/784=  1.6%.
Sokkal jobb lenne a hozam, ha allampapirt vesznek rajta.
.
c)A 4IG hitelei utani atlag kamat nagysaga ismeretlen.
De, ha a regi kotveny-kamat, ami extrem kedvezo, es  maradt 2.6%, 
akkor sem,  az osszes profit sem eleg a kamat kifizetesere. 
A ceg gyakorlatilag, amint a hiteleket fenntartani (nem torleszteni, csak fenntartani ! kell),
onantol  egy ev alatt csodben lesz. 
,
Ketlem, hogy Rheinmetall ezt nem tudja kikalkulalni. 
Amugy, a kamatok mennek fel, a godor egyre melyebb.
.
2)Ossze hasonlitom az amerikai ATT (T) telekom oriassal. Vegulis ez a 4IG celja, telecom orias.
,
ATT toke 178Mrd$, arbevetel 176Mrd, EBITDA 53Mrd, net profit 23Mrd, adossag 170Mrd,osztalek 8%.
4IG toke 13Mrd, arbevetele 130Mrd, EBITDA  25Mrd, net profit 13Mrd, adossag 784Mrd, osztalek 3%.
.
A relativ szamok, 4IG/ATT alapjan,   ATT ugy 2.0-2.5x  jobb minden mutatoban, mint 4IG.
Kiveve az adossagot, mert abban 4IG  kb.  50-60x rosszabb.
 
pomperj kedd, 11:17
Törölt hozzászólás
#5317
Jesse_L kedd, 10:30
Előzmény: #5315  pomperj
#5316
Mai nap hírre tömés van 4IG-ba ?
pomperj
pomperj vasárnap, 19:56
Előzmény: #5314  Jesse_L
#5315
Itt nemcsak az Omikron az a riziko, ami miatt a tozsdei arfolyamok eshetnek.
A magyar gazdasagi fundak, a tulhajtott novekedest celzo ultra-laza  monetaris + fiskalis politika miatt,
egy tulhevult gazdasagi fazisban van, es ezzel nez szembe sulyos lassulasi tenyezokkel.
Ezek minden Omikron nelkul,  onmagukban is kepesek gyors es sulyos  beomlast okozni.
.
Felporgo inflacio. Allamadossag felfutasa, kamatterhek novekedese.  Gyenge es gyengulo Forint.
Ingatlan arak megallasa es fokozatos lecsuszasa. Beruhazasok leallasa.
Ber-Ar spiral felfutasa. Fizetesi egyensuly megrendulese. 
(mintanak ott van  pl.  Erdogan es Torokorszag)
Jesse_L vasárnap, 19:32
Előzmény: #5313  rice2
#5314
Amennyiben újra szakadni fognak globálisan a piacok az új mutáns miatt akkor egész biztosan új alját fog fogni a 4IG is, tökmindegy milyen hírek jöttek ki.
rice2 csütörtök, 18:16
Előzmény: #5312  Templeton
#5313

Én 40ft óta óvatos vagyok.
Valószínű OPUSban is Jászai szerette volna ezt a menetet,de ő átült a 4IGbe és ott most nincs komoly vezér. Persze,hogy nem láthattam előre,de kb. 6 hónapja még 610 ft körül a 4IG topikba írtam,hogy idén lehet 6milliárdos nyereség. 2-3 emberen kívül MINDENKI felbeszélőnek nézett. Most gyakorlatilag a 3Q után látni,hogy bőven 6milliárd feletti nyereség lesz idén. (4Q a csúcs és itt már lesz Invitech is és más kisebb akvi is ami szerepel) Én nem a grafikont nézem. Jászai érdeke most az volt,hogy 800-on legyen az árfolyam a bejelentésig,(670-et be kellett mondani,még alacsony árfolyamnál)de nem sikerült neki,mert belevettek. Bejelentés után már elengedik az árfolyamot,tehát jöhet 1 nagyobb emelkedés.
Templeton
Templeton csütörtök, 16:20
Előzmény: #5311  rice2
#5312
Hacsak nem vagy bennfentes, ezt nem láthattad előre....Nincs olyan, csak open source-bol dolgozó elemző, legyen az fundus, vagy TA, aki ezt előre látta jönni......
Másfelől ugyanakkor azt is látni kell, hogy a 4iG az a vállalat, ami kezdi megvalósítani azt, amit az Opusban ígértek anno....Nemzetkozi holding, külföldi befektetők, terjeszkedés, KKE szintű footprint.....Nagyon látványos az Opus es a 4iG pályájának szétválása......Elobbi eseteben stagnálást latok.....es semmi olyan mocorgását sincs ami ellentmondana a lassú eróziora vonatkozó várakozásnak.....A 4iG ehhez képest látszólag dinamikusan bovul.....DE azért megjegyzendő......nagyon nem transzparens a mukodese, es továbbra is politikavezerelt üzleti döntések születnek, ami azért kihat a jovedelemzosegre es egy csomó red flag jellemzi......Szoval a pezsgobontas helyett en azért további ovatsossagot is javasolnek azon túl, hogy lehet, meg kell is a ceg papírjaival kereskedni.....
rice2 csütörtök, 15:40
Előzmény: #5307  pomperj
#5311

Én nem mondtam,hogy tudtam előre.
Én csak azt írtam,hogy nagyot tévedtél amikor 300ft-on vártad az új részvények jegyzését.
A most bejelentett (670ft,amit én egyébként keveslek)több mint duplája mint amit vártál.
Jelenlegi árfolyam is több mint duplája mint amit vártál és gyakorlatilag nem lefelé tört ki,hanem felfelé.
A cég az elmúlt 2-3 évben hihetetlenül fejlődik és valószínű ez lesz a következő 2-3 évben is még.
Ha megvalósul a tőkeemelés,gyakorlatilag leválik a papír a NERről.
Jövőre komoly külföldi érdeklődés lehet a papír iránt,mert jöhet majd pár külföldi speki és akár 1-2 alap is akik bíznak a további növekedésben. azt is vizionáltad,hogy sok kötvény miatt csődbe kerülhet a cég,mert kamatokat kell fizetni stb.  Engem külön megszólítottál,hogy sok ember pénzét elvesztettem,mert az árfolyamot beszélem fel,pedig csak a céget reálisan értékelem és hiszek a jövőben,mert komoly munka folyik a cégben.
Szerinted a Rheinmetall miért a 4IG-ét választotta??? Miért nem a T-Syst?pedig eladnák.
tschi- csütörtök, 12:25
Előzmény: #5307  pomperj
#5310
Aki hosszú távon gondolkodik a cégben, az nem abban bízik, hogy JG mit talál ki az árfolyam feltornászására. Hanem a menedzsmentben bíznak, hogy jó irányba viszik a céget. Ahogyan azok is abban bíznak, akik részvénycserével adták el akvizíciókor a megvett cégükben lévő részesedésüket.
Egyszer végig kellene nézned a menedzsmenten, hogy kik ülnek az Igazgatóságban és az Advisory Boardban. Nem úgy tűnik, hogy a "Lopjunk együtt Bt."-t akarják összehozni.
Jesse_L csütörtök, 12:04
Előzmény: #5302  rice2
#5309
Nézd a stop nálam mindig kell. Ha nem lenne stoppom leharmadoltam volna a tőkém opusba, de szerencsére még az 550-es sávnál távoztam belőle.
Ez a 4IG pedig egy nagy mutyi.
stefi82 csütörtök, 12:02
Előzmény: #5307  pomperj
#5308
Egyenlőre még azon sírdogálnak, hogy eladták!
pomperj
pomperj csütörtök, 11:43
Előzmény: #5301  rice2
#5307
Tenyleg azt hiszed, hogy barki elhiszi, 
hogy  te tudtad elore, mint fo felbeszelo,  mit fog JG kitatalni, hogy feljebb tornassza a 4IG arfolyamat?
Egy fraszt.
Nos, en sem tudhatom,  es masok sem, JG mit talal ki csutortok reggel. 
Mifele oriasi pozitiv hirekkel traktal.   Ezt semmifele technikai, meg fundas elemzes nem tudhatja.
Nincs miert diadalmaskodni.
Az egy masik kerdes, hogy mit ernek az ilyen hirek nehany het/honap mulva.
De amugy  igen, ez oromhir valoban,  nagyszeru alkalom, eladni. Ugyhogy, rajta, SELL.
A sok mai lelkes vevo meg, majd helyetted  sirdogal a penze utan.
 
kjanek csütörtök, 11:24
#5306
Mindenki nyugodjon meg a következő 4IG charton látható lesz majd a mostani emelkedés is. Célár továbbra is 670 környéke, vagy inkább valahol alatta. :D
Judith_47 csütörtök, 11:05
Előzmény: #5304  tschi-
#5305
Otp se lett ugy - nem mertem venni mert 16 ezer volt a cél ár a rajzon :-(
tschi- csütörtök, 10:56
Előzmény: #5298  pomperj
#5304
Mester! Hogy lesz ebből 680? Mindjárt 980! Eszembe jutott a komlói bányász legendás lottóhúzása: "Hatos... f@szt, kilences!"
https://www.youtube.com/watch?v=jJEu4PSqAXM
Judith_47 csütörtök, 10:39
Előzmény: #5288  Jesse_L
#5303
mai se
rice2 csütörtök, 10:21
Előzmény: #5260  Jesse_L
#5302
Jó volt a stopp? Vártad az esést (460-ig :D) és emelkedés lett belőle.
rice2 csütörtök, 10:17
Előzmény: #5298  pomperj
#5301

Néha be kell vallani,ha valamit benéz az ember.
1-2 hete még erősödő eladási hullámot vártál 600-400-ig.
6 hónapja azt irtad 300-on jönnek majd az új részvények.
Most 670ft-on lesz tőkeemelés és a papír felfelé tört ki nagy forgalommal.
MACROn
MACROn csütörtök, 09:51
Előzmény: #5298  pomperj
#5300
Válaszára várok!Tisztelettel!
_Macika_
_Macika_ csütörtök, 09:48
Előzmény: #5297  MACROn
#5299
otp az jobban ment
brutálisan vették
DDD
pomperj
pomperj csütörtök, 09:47
Előzmény: #5296  Snapsz
#5298
Aki csak feluletesen elolvasta a hirt, az tudja
-Elozetes a megallapodas . Tehat egy szandeknyilatkozat, semmi tobb
- A reszvenyt 670Ft-on fogja venni. Tobbet neki nem er. ALighanem senki masnak se. Egy jozan vilagban az arfolyam azonnal beallna 670Ft-ra. Es ott marad, amig kiderul, hogy megvalosul-e?
.
Ehhez kepest ma megvadultan, minden jozansagot eldobva, adjak/veszik sokkal magasabb aron.
Igazad van, azonnal add el.
MACROn
MACROn csütörtök, 09:44
Előzmény: #5295  _Macika_
#5297
958
Snapsz
Snapsz csütörtök, 09:40
#5296
860-ért vettem, 1000-ért adom. Még esélyes hogy ma eléri.
_Macika_
_Macika_ csütörtök, 09:36
#5295
940
pomperj
pomperj csütörtök, 09:26
#5294
Latom, a zsenialis JG ma elinditott a kispajtasoknak egy ujabb nyuszit,
lehet ujra futni utana. 
MACROn
MACROn csütörtök, 09:24
Előzmény: #5289  pomperj
#5293
Mester!Szeretném megkérdezni, hogy a charton melyik betű a Rheinmetall?Köszönöm válaszát!
Snapsz
Snapsz csütörtök, 09:16
Előzmény: #5289  pomperj
#5292
4iG árfolyamára vess már egy pillantást mestör.😁
Zsimo
Zsimo 2021. 11. 24. 19:35
Előzmény: #5289  pomperj
#5291
Köszi! 
tschi- 2021. 11. 24. 19:11
Előzmény: #5289  pomperj
#5290
Ez így kb. februárra 680? A Zeusz-villám eltűnt, nem lesz már 910-ig visszapattanás?
pomperj
pomperj 2021. 11. 24. 11:31
#5289
4iG es OPUS update.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211124v00xsv5lq.jpeg
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211124v00x9vze7.jpeg
.
(Fogadjunk, hogy valamelyik "tudós beragadt legeny" a 4IG   es OPUS topikbol, hamarosan beirja, 
hogy " pompi uj chartot rajzolt, tehat biztos hogy ellenkezo iranyba, felfele megy.  Szoval, hurra! "
A baj csak az, hogy ez a fajta beiras 3 eve, pont annyiszor tortent, ahany chartot rajzoltam. 
Es eddig  egyik se jott be.  De majd most !   :-)
Jesse_L 2021. 11. 19. 20:03
Előzmény: #5287  pomperj
#5288
Azért a hetfo - keddi nagY felrántás egyáltalán nem volt beleírva a chartba.
pomperj
pomperj 2021. 11. 19. 17:16
#5287
4IG daytrade
Ez a keddi projekcio eleg rendesen megvalosult eddig,
es megnyilt az ut lejjebbre.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211119v01xjjbav.jpeg
1valaki
1valaki 2021. 11. 17. 14:14
Előzmény: #5282  pomperj
#5286
GOPD szagot érzek! Indul a TGV express! Felszállás! :)
tschi- 2021. 11. 16. 22:21
Előzmény: #5284  tschi-
#5285
Bár nem követem az Opust, de inkább emlékeztet egy következetlenül összedobált céghalmazra, mint működő holdingra.
tschi- 2021. 11. 16. 22:18
Előzmény: #5282  pomperj
#5284
Na, ezzel egyetértek!
VUK1980
VUK1980 2021. 11. 16. 19:22
Előzmény: #5282  pomperj
#5283
Egyetertek minden szavaddal!
pomperj
pomperj 2021. 11. 16. 16:31
Előzmény: #5281  1valaki
#5282
OPUS-t ket kulonbozo szemuveggel lehet nezni.
1)Objektivan, mintha normalis, szabalyos ceg lenne, es nem part vallalat
Az utolso jelentesben, 2021 H1 reportban van
700Mrd merlegfoosszeg
256Mrd sajat toke  (tehat 700-256=444Mrd hitel es mas tartozassal)
111Mrd feleves arbevetel, tehat evesen 220Mrd korul. 
2.7Mrd feleves operativ (valos mukodesbol szarmazo) profit van.
Az utolso 1 ev osszes valos profitja kb.  6Mrd.
.
Innentol nezve
a)PE=10 profit alapon a ceg erteke 6Mrd*10=60Mrd, tehat reszvenyenkent  60Mrd/0.7Mrddb= 86Ft/sh
b)Sajat toke alapon  a ceg erteke 256*0.7diszkont/0.7Mrddb=256Ft/sh
c)A profitabilitasa P/S=6Mrd/220Mrd=2.7%, gyenge, meeg a hitelkamatokra se eleg.
d)A toke hatekonysaga P/B= 6Mrd/256Mrd=2.3%, meg a MAP is tobbet hoz, ha abba tenne a penzt
.
Summary: Normal korulmenyek kozott OPUSnak  86-256Ft kozott lehetne az arfolyama, 
de a fenti c) es d)  egyeb tenyezok alapjan inkabb a  sav also feleben.
. **************************
2)OPUS azonban part vallalat
es mint ilyen, OPUS arfolyamnak tovabbra sincs semmi koze 
sem a vagyonertekhez, sem a valos profitabilitashoz.

Az politikai ceg, politikai okbol volt buborek 2018ben, es meeg mindig a leeresztes fazisaban van. 
Akik a 2018 valasztas utani rally vegen nem menekultek ki, azok elbuktak a penzuk 70% reszet.
,
Senki nem veszi.  Mert nyilvanvaloan van 3 kockazat. Ezek erosodtek iden.
1)Nem tuti, hogy a part ujra gyozni fog 2022-ben.
,
2)AZ EU penzek egy idore, akar evekre kieshetnek.  USA+EU latja a korrupciot.
ML uj kormany eseten celkeresztben van.
(Bulgariaban lattuk, hogy nyirtak ki a valasztas elott oket (Dubajba menekultek), most mar hasznaljak ezeket a modszereket. Ha az USA stabil szovetsegeseket es hatteret akar, egyseges es mellette allo EU-t,  a Kinaval folytatodo tobb edtizedes harcban? Akkor aligha  fogjak turni a hatso udvaban az orosz+kinai orientaciot kokettalo,  apro disszidens allamokat.)
Most meeg talan abba lehet hagyni, nagy bukas nelkul. Jovore mar aligha.
,
3)Az OPUS cegportfolio allami palyazatok nyeresehez van felepitve, nem versenyre.
Jovobe mutato, modern szektor nincs benne.  Semmi eselyuk sincs normalis  piaci verseny eseten.
.
Az a csoda, hogy meeg mindig 230Ft az arfolyama.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211116v00xbwxw2.jpeg
1valaki
1valaki 2021. 11. 16. 12:51
#5281
Opus tekintetében én nagyon hirtelen és gyors felpattanást várok, csak a "mikor" a kérdés!
Igen szép bukóban csücsülök, de ha megindul azonnal higítok! Te hogy látod az Opust?
1valaki
1valaki 2021. 11. 16. 12:30
Előzmény: #5276  pomperj
#5280
Mindentől függetlenül én tisztelem és becsülöm a munkádat (még ha kritizálom is), mert igen sokszor előfordul, hogy a chartok nyomvonalán lehet elég jól kereskedni.
Az biztos, hogy kulturáltan tisztázni kell, hogy az általad adott előrejelzésekért semmilyen felelősséget nem vallalsz, senki ne merjen ez alapján venni vagy eladni. Tisztázni kell továbbá azt is, ha eltalálod jól az irányokat akkor se verd a melled "Az én megmondtam..."-mal!
"Realmadrid" forumtársunk követi el sokszor a fenti hibát!
Annak ellenére, hogy most sokan fújnak rád a 4iG kapcsán én azt mondom nem a te felelősséged, bármennyire is így gondolja aki bukott.
Folytasd az elemzést, mert annak ellenére, hogy szerintem is kicsit "szűk látókörű" vagy sokat számít a lehetőségeinket illetően!
VlagyimirMutyinxd 2021. 11. 16. 12:21
#5279
kipukkadt a pappe, mint a lindernburg űrhajó
OTP-TOP 2021. 11. 16. 11:59
Törölt hozzászólás
#5278
Csakegyolvaso
Csakegyolvaso 2021. 11. 16. 11:47
Előzmény: #5276  pomperj
#5277
Faj nekik hoyg mar nem vettek annyian jegyet a Tomodebe mint amire szamitottak muszaj volt nekik meg felhuzni egy kicsit ma is hoyg hatha rakapnak.De sajnos mint tudjuk a 4igne kazert voltak nagy bevetelei mert a kormany penzelte oket ha ez jovore nem lesz igy akkor kb a 600-as arra lesz elengedo az a tartalom ami most benne van.
pomperj
pomperj 2021. 11. 16. 11:36
Előzmény: #5275  1valaki
#5276
YES, sir! .-)
Semmifele szubjektiv erzelem es meggondolas nincs figyelembe veve.
Amugy meg ebben drasztikusan mas itt, mint a beirasok 99% resze, 
amely mind a sajat poziciojahoz kepest adogatja  a like gombokat. 
Azokban tehat csakis szubjektivitas van.
Szoval, amikor vegre sok minusz jon, es  kispajtas engem tamad, az signal,  hogy jo lesz a projekcio. 
1valaki
1valaki 2021. 11. 16. 11:24
#5275
Pompibal egy baj van csak ezt be kell látnia neki is, hogy csak a chartok elemezgetése alapján ad ajánlásokat, ill. mondja meg a "merré"-t!
Semmilyen más szubjektív vagy egyéb objektív körülményt nem vesz figyelembe!
MACROn 2021. 11. 16. 11:21
Törölt hozzászólás
#5274
pomperj
pomperj 2021. 11. 16. 11:20
#5273
4IG.
 szepen felpattant az extremen tuladott, extended wave(5) vegen.
Mindossze 0.5m db reszveny vetel mellett sikerult, ez nagyon keves, alig van erdeklodes iranta.
.
De a lelkes bullok maris gyozelmet hirdetnek, hatalmasra ugrott a bullos onbizalom. 
Ahogy X hullamok csucsan lenni is szokott. 
Ehhez kepest, ugy tunik 2 nap alatt le is lohadt a lelkes vasarlasi kedv nagy resze, 
X elerte a szokasos target szintet, wave(4)= 930 kornyeken..
Most, itt van az ujabb jo kilepesi alkalom.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211116v00xbmpox.jpeg
MACROn 2021. 11. 16. 11:19
Törölt hozzászólás
#5272
tschi- 2021. 11. 15. 12:56
Előzmény: törölt hozzászólás
#5271
Még szerencse, hogy te, a vállalkozásfinanszírozási mester vagy nekünk :) A sok szemét amerikai multival is tűzre, akik goodwill mellett vásárolnak fel cégeket! :)
pomperj 2021. 11. 14. 11:34
Törölt hozzászólás
#5270
Jesse_L 2021. 11. 13. 21:22
Előzmény: #5268  pomperj
#5269
Nincs bírás a mesterrel ☝️ Ezt jól megmondtad. Engem azért tiltottak ki a fórumból mert írtam, higy szerintem lefele az irány.
pomperj
pomperj 2021. 11. 12. 17:07
Előzmény: #5265  rice2
#5268
1)Nem hibaztatlak, de legyen vilagos: sulyosan tevedtel.
SOk embert hibas dontesre, long poziciokra sarkalltal, es sok penz elbukasaban van szereped.
Mar sok honapja teszel, egyebkent irastudasban  jo minosegu es ertelmes kommentarokat, bull hangulatu elemzesnek latszo megjegyzeseket. DE,  utolag nyilvanvaloan mind sulyosan teves. 
.
Es kozben, lenezo stilusban  fikaztad azokat, akiknek ellenkezo velemenyuk volt. 
Odaig, hogy egesz csapattal tamadtad pl. realmadrid es mas tapasztaltabb invesztorok velemenyet.
Ideje belatni, NEM ERTESZ HOZZA.
.
2)4IG megy a varakozas szerint, ahogy az utolso napok elemzo chartjai,  
TA alapon egy ideje sejtetni is engedtek.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211112v02xdw1jv.jpeg
.
Jesse_L 2021. 11. 12. 15:36
Előzmény: #5265  rice2
#5267
Nem shortoltam, nem érdekelt. De ahogy látom bölcs volt kis bukóba dobni ezt a fideszes csodát...
Majd 800 alatt jövőhéten visszaveszem ha úgy érzem érdemes.
Jesse_L 2021. 11. 12. 11:02
Előzmény: #5265  rice2
#5266
Ezzel mi a baj, hogy dobtam bukóba? Stop loss. Inkább dobom mint, hogy beragadjak.
rice2 2021. 11. 12. 10:06
Előzmény: #5264  Jesse_L
#5265

Nagyon lebeszélted a papírt,közben meg kiderült,hogy vettél és tegnap bukóban dobtad.
Nem vagyok kárörvendő,de remélem ma shortolod és azon is buksz.
Egyébként ma szerintem többen shortolják.
Kíváncsi vagyok mennyi eladó lesz amikor vissza akarják venni a papírokat.
Jesse_L 2021. 11. 12. 09:29
Előzmény: #5261  pomperj
#5264
Eddig lassan főzték a benne levő kisbüfiket mint a békát, most pedig kezd begyorsulni az esés.
tschi- 2021. 11. 11. 21:21
Előzmény: #5258  szieszta
#5263
Arra utaltam, hogy nem az EPS miatt annyi a Tesla, amennyi. Köszi a megerősítést! :)
Zsimo
Zsimo 2021. 11. 11. 21:14
Előzmény: #5261  pomperj
#5262
Opus ban egyre biztosabban eljön a 200 alatti tartomány. Fájni fog lesz még kiabálás bőven.
https://www.tradingview.com/x/wiechAXX
pomperj
pomperj 2021. 11. 11. 19:38
Előzmény: #5260  Jesse_L
#5261
4IG 
 ma letorte az utolso erdemi supportjat.
Innentol egy eso,  extended wave5 hullamra szamitok, amely joval lejjebbre tart.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211111v00x6be0e.jpeg
Jesse_L 2021. 11. 11. 17:33
#5260
Mester!
Hogy látod a 4IG sorsát? Múlt Pénteken belvettem a felhúzásba 870-875 között de ma kistoppolódtam 460-450ig.
Nincs mit tenni, csak távol maradni ettől a fideszes mocsoktól.
bluefrog
bluefrog 2021. 11. 11. 07:18
Előzmény: #5257  pomperj
#5259
sztem az Alapítványoknak pont az a célja, hogy esetleges jövő tavaszi kormányváltás esetén, az olyan stratégiai cégek mint pl. a MOL, ne kerülhessenek külföldi kézbe, az állam tulajdonában lévő részvények eladásával. a jelenlegi ellenzék mindig is az állami és önkormányzati vagyon kijátszásával szerette tömni a zsebét közvetve (korrupció) vagy közvetlenül. (lásd: most pl. bp.-i városháza ügy...) 
szieszta 2021. 11. 11. 06:53
Előzmény: #5252  tschi-
#5258

A teslának azért annyi az ára, amiért a bitcoinnak. Divatég és nagyon jó marketinges irányításával. Itt musk miatt van ilyen ár, akinek többmillió követője van és azokat úgy manipulálja, ahogy akarja.
Ilyen a NER között egy sincs, sem lölö, sem mások.
Itt nem a hype hajtotta fel az árfolyamot, hanem a lopott vagyonból akartak részesülni a polgártársak.
pomperj
pomperj 2021. 11. 11. 06:36
Előzmény: #5256  fci.
#5257
Jo erv. A tapasztalat eddig valoban ezt tamasztja ala.
.
Egy ellenervem van, az MSZMP vagyonanak eltunese, pedig 32 ev alatt ok is gyujtottek rendesen.
Igaz, sokkal kevesebbet, mint az ujak 11 ev alatt.
,
 
Akkor a bukott part kapitalistava attert tagjai, es a hatalomra jutott uj csapat egyuttesen, ket oldalrol ugrottak ra a vagyonra. Minden elokeszulet nelkul spontan,  ugyvedi  trukkok tomegevel privatizaltak ki maguknak. Egy aktataskas doktor sokkal tobb penz tud ellopni, mint egy bankrablo a pisztollyal. 
.
Ket ev mulva  a hajdani vagyon ugy lefogyott, hogy a szekhazat se tudtak megtartani. 
A kulonbseg az, hogy most az Alapitvanyokkal gondos elokeszulet is van, hogy elprivatizaljak.
fci. 2021. 11. 11. 05:21
Előzmény: #5254  pomperj
#5256
Ezekben a cégekben a Fidesz vagyona van. Ha probléma lesz akkor majd a Magyar Állam túlárazva átveszi a vagyonelemeket így mentve meg a csődtől a NER cégeit. A Mátrai Erőmú esetében már megtette....
tschi- 2021. 11. 10. 23:15
Előzmény: #5254  pomperj
#5255
Az egész BÉTre hatással lesz szerintem. Jó meredek nyilat rajzoltál. A magyarok nyilaitól ments meg uram minket! :D
pomperj
pomperj 2021. 11. 10. 13:53
#5254
4IG tema.
A magyar macro helyzet sokat gyengult az utolso honapban.
A piac arra tippel, hogy MNB kamatemelesi  kenyszerbe kerul.
Ebben az esetben OPUS is, 4IG is, nehez helyzetbe zuhan. 
Tartalekok nincsenek a cegben, adossag viszont mar most sok.
Erosen ajanlom a felre allast megfontolni, akik nem akarnak nagyot bukni.
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211110v02x708kz.jpeg
tschi- 2021. 11. 09. 12:31
Előzmény: #5252  tschi-
#5253
A mínuszoló szakmai érveket is írhatna :D De nyilván mindenkinek a saját egyéni megítélése...
tschi- 2021. 11. 09. 12:22
Előzmény: #5250  pomperj
#5252
1.) az ingatlan hosszú távon mindig jó befektetés, egyetértek veled :)
2.) A tárgyi eszköz növekmény kb. 5,3 millird Ft volt (záró állomány - nyitóállomány + értékcsökkenési leírás). Nem tudjuk pontosan melyik eszközt mikor aktiválták, de egy 5 éves leírási időszakkal kalkulálva kijön a féléves 500 millió Ft értékcsökkenési leírás többlet.
3.) A Goodwillról szándékosan nem írtam, mert nem eredményt befolyásoló tényező, egy 2018-as EU-s döntés alapján amortizálni sem lehet.
4.) Ahogyan korábban írtam, a cég agresszív finanszírozási politikát folytat. Gyorsan növekszik, ezért nagy mennyiségű idegen tőkét von be. Ezt hívjuk tőkeáttételnek. A nagykönyv szerint ez a befektetett tőke jövedelmezőségét javítja. Ez önmagában nem biztos, hogy gond, ha dinamikus növekedés van az IT piacon. Ha valami miatt hirtelen visszaesne a kereslet, akkor okozhatna problémát. Illetve az is lényeges, hogy mire fordítja az idegen tőkét. Ha tegyük fel a budapesti járdákat vásárolták volna meg, amikből 0 bevétel származik, viszont még költeni is kell rá, az egyértelműen bukta lenne. De itt jól működő cégeket vásároltak. A szolgáltatási volument emelő eszközöket vettek.
5.) Ez egy hirtelen növekvő társaság, nem biztos, hogy egy pillanatnyi állapotot tükröző EPS mutató alapján véleményt lehet mondani. Ez nem egy Pepsi, ami évtizedek óta működik, érett vállalat és aminek  jól összehasonlíthatóak az időszakos adatai. Erre írtam, hogy itt forecast-ok alapján lehet dönteni. (A Tesla miért ér 1200 USD-t? Kiváló mutatói vannak? 900-as árfolyamnál arról beszéltek, hogy össze fog omlani az árfolyam, erre tessék.)
6.) a negatív cash flow nem tudom hogyan jött ki, pozitív adózott eredménynél ránézésre sem tudom értelmezni.
7.) a cég pénzügyi helyzetét nem látom olyan borúlátóan, a rövid lejáratú kötelezettségekkel (23,8 mrd Ft) szemben 40 mrd Ft forgóeszköz áll (ebben 14 mrd Ft pénzeszköz, 13,4 mrd vevőkövetelés). Nem látok ebben csődhelyzetet.
Minden tiszteletem irányodba, de annál a kérdés megválaszolása összetettebb, mint amit leírtál.
rice2 2021. 11. 09. 12:03
Előzmény: #5250  pomperj
#5251
Pont az a gond,hogy hiányosak az infóid és csak a negatívumokat látod.
Egyébként a kötvény fix kamatozású és az infláció nem befolyásolja. Kamatfizetési teher nem növekedik,mint ahogy írod,hanem 2,73%-os fix,ami szerintem szinte ingyen van
"Kötvényaukciót tartott ma a 4iG:
  • a benyújtott összes ajánlat névértéken 15,45 milliárd forint volt,
  • végül a vállalat 15,64 milliárd forint forrást vont be,
  • a kötvények fix kamatozásúak és 10 éves futamidejűek,
  • az aukción 2,73 százalékos átlaghozam alakult ki."
pomperj
pomperj 2021. 11. 09. 11:02
Előzmény: #5249  tschi-
#5250
1)Az ingatlanja Remax, Tihany, haz keresessel megtalalhato,
es szerintem az jobb vetel mint a NAGY akvizitor, a 4IG vetele. Neked inkabb ajanlom a hazat.
.
2)A 4IG merleg , nos szerintem pocsek.
a)A targyi eszkoz 5.2Mrd, annak hogyan lett 500m korul az ertekcsokkenese, fel ev alatt?
b) AZ tiszta vicc, hogy a Goodwill 6.2Mrd mikozben a targyi eszkoz 5.2Mrd.
Mar ebbol is latszik, hogy csak igy lehetett az  eltulzott aru akviziciokat goodwill-ben elszamolni.
c)20Mrd-al nott a hosszutavu adossag, foleg kotveny. 
Most mar, 6.5% inflacional,  hamar meglesz a 6% (es folotti) kamatfizetesi teher, es az maris elvisz 2Mrd korul a profitbol. Nem sok marad, az EPS kimondodottan nagyot eshet iden.
d)a tevekenysegbol eredo cashflow negativ. A finanszorozasbol van, hogy  egyaltalan van penz.
e)Ha megjon a DIGI vetel kifizetese, es vele kb. 100Mrd ujabb adossag, az mar kozel 6% mellett, 6Mrd kamat. Az mar nemcsak elviszi az osszes profitot, de 2 ev alatt az egesz sajat toket is.
.
Roviden? A 4IG   rovidtavon, az erteke megindul a zero iranyba. Nem tudom, hogy lehet majd eletben  tartani.
Nincs olyan  arfolyam, aminel egy kalkulalo invesztor ebbe bele venne.
Egyetertek azzal, hogy majd meglatjuk.
tschi- 2021. 11. 08. 20:54
Előzmény: #5244  pomperj
#5249
Kedves pomperj! Nem állt szándékomban megbántani, csak érdekes volt látni részvényelemzések közepette egy ingatlanhirdetést.
Természetesen féléves beszámolót láttam, de jó ha nem kerülik el a figyelmünket a részletek sem (pl. a jelentés 11-12. oldalai). Ebből látható, hogy a féléves árbevétel 59,1%-kal magasabb a 2020 H1-nél, míg a működési költségek 61,7%-kal voltak magasabbak a a 2020 H1-nél. Azaz a bevétel és a költség is nagyságrendileg arányosan változott. Az alacsonyabb 2021 H1 eredmény okát tehát lejjebb kell keresni. Itt rögtön szembetűnik, hogy a legjelentősebb tényező az értékcsökkenési leírás 500 milliós növekménye. Ez szépen látszik a mérlegben is: jelentős tárgyi eszköz beruházások történtek.
Egy befektetésnek a vállalkozásfinanszírozási alapelvek szerint cash flow-ból kell megtérülnie, az értékcsökkenési leírás azonban nem cash flow tétel, mivel pénzkiadással nem jár. Így érdemes lenne kiemelned az EBITDA növekedését is az előző félévhez viszonyítva (+413,7 millió Ft, +30,4%). Ezekből az adatokból nem úgy látszik, hogy rosszul teljesítene a cég, sőt.
Hozzáteszem, hogy a cég időszaki eredménye jelentős szezonális ingadozást mutat, így a féléves eredmények összevetése nem feltétlenül vezet helyes megállapításra. A beruházások és cégfelvásárlások eredménye sem azonnal mutatkozik, jelentősebb időbeli elcsúszások lehetnek (minden beruházásnak van egy felfutási ideje, ami alatt a maximális eredményt el lehet érni, ezért nem lehet statikusan, egy adott időpontra koncentrálva gondolkodni). Itt nyilván sokat számítanak az elemzői forecast-ok, ezek alapján lehet becsülni, hogy mennyit fog érni a cég, ezek alapján tudod megmondani, hogy érdemes-e akár csak 2 Ft-ot is befektetned.
Szumma-szummárum: véleményem szerint igazán okosak csak az éves eredmény alapján leszünk. 
pomperj
pomperj 2021. 11. 08. 16:56
Előzmény: #5246  rice2
#5248
1)Dehogy en vezetek felre. 
lehet hogy van aki felre vezet, de az valaki mas.
Az interneten itt neztem:   
4IG.com  -  Befektetoknek - Penzugyi jelentesek -  A 4IG 2021 feleves jelentes - Letoltes - 4. oldal
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211108v02x6nkpa.jpeg
Meg egyszer megneztem, hatha tevedtem. Dehat ugyanazt latom.
.
2)Az, hogy tavaly volt osszesen 3.1Mrd profit, es most meg H1 alatt osszesen 0.49Mrd?
Raadasul a tavalyi H1 idejen 0.75Mrd volt, de iden H1 idejen leesett 0.49Mrd-ra? 
Ez profitban -36% CSOKKENES.
Ennel pocsekabb hirt nehez lenne mondani a mai befektetonek.
gassly65 2021. 11. 08. 14:23
Előzmény: #5246  rice2
#5247
előbb meg kell tanulnod kasmír szőnyegen peniszezni....
rice2 2021. 11. 08. 14:19
Előzmény: #5244  pomperj
#5246

Miért nem az éves profitot nézed?
Szándékosan vezetnéd félre a kicsiket.
Szerinted ebből az 5,2ft részvényenkénti nyereségből,hogy tudtak idén 22,5ft-ot,tavaly pedig 22ft osztalékot fizetni,úgy,hogy még hagytak akvikra is a nyereségből???
Várom válaszod,mert én is érteni szeretném.
Boavista 2021. 11. 08. 14:01
Előzmény: #5244  pomperj
#5245
Ismét vicces kedvedben vagy! Nyilván JG fogalmatlanul beleugrik az eladósodásba, hiszen "ezt tette a Tsys esetében is.... Egy IT céget ugye az egy részvényre jutó saját tőke alapján kell árazni...! 
pomperj
pomperj 2021. 11. 08. 13:53
Előzmény: #5242  tschi-
#5244
Igen.Van egy nagyvaradi ember, aki elado szerepben van, es  pontosan tudja mennyit er a DIGI.
Es megis, eladja.e
Szemben vele van egy vevo, JG, akinek semmi fogalma nincs rola, hogy mennyit er.
Csak remenye van, hogy majdcsak sokat er egyszer. DE nem is ert hozza, pedig a Telecom eleg komplika business. De nem habozik, es  csinal a vetellel azonos nagysagu adossagot. Mert nincs is ra penze. 
Adossgabol vesz. Ja, ugy konnyu, amig nem kell vissza  is fizetni.
Es aki megveszi 4IG reszvenyet, az arra tippel, hogy ENNEK a vevonek lesz szerencseje.
.
2)Bizonyra lattad a 4IG altal kiadott   2021 H1 jelenteset.
Abban, a legelso tablazat, meg a vege fele is, a merlegben ket szam van. Az a ket szam a fontos.
.
2A)Az egyik 5.2Ft,/reszveny, annyi volt reszvenyenkent a felev alatt megtermelt net profit
Szoval, ha arfolyam 900Ft, akkor 900/5.2= 173.
 Szoval varni kell 173 felevet, az ugy 86 ev, mire visszajon a penzed, amit betettel.
Es futod az osszes rizikot, ami 86 ev  alatt megtortenhet. 
Ha minden OKE volt, 86 ev mulva visszajott a 900Ft.
.
B) A masok 100Ft, egy reszvenyre juto sajat toke. AMit er a cegben  levo minden, egyutt.
Szoval, adsz egy 100Ft-os ertekert 900Ft vetlarat. 
Gratulalok. Igy szoktunk meggazdagodni. Kilencszer annyiert veszunk, mint amit er.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211108v02xvdg1.jpeg
Jesse_L 2021. 11. 03. 13:32
Előzmény: #5240  pomperj
#5243
Hogy látod most a 4IG-ot? Teljesen leült a forgalom és csurdogál lefelé..
Így számomra egyelőre érdektelen.
tschi- 2021. 10. 27. 14:10
Előzmény: #5240  pomperj
#5242
Azt mondod, hogy a Digi helyett vegyenek inkább házat teniszpályával 1,5 millió euroért? :)))
rice2 2021. 10. 26. 15:18
Előzmény: #5240  pomperj
#5241

Még nem zárult le. Nincs hivatalos bejelentés:
 https://www.hwsw.hu/hirek/63824/digi-4ig-gvh-szandeknyilatkozat.html

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 4 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek