Egy tőzsdén is kereskedhető, zárt végű befektetési alapról van szó. Az alapot Nyilasi Attila kezeli, aki blogjáról híresült el, amely címe:
link
Egy spekulatív alapról van szó, amelyet Attila kimondottan kockázatosnak tart, és nem ígér semmi biztosat, csak hogy jó esetben sokszorozódhat a befektetett tőkéje annak, aki benne marad. Lényegében egy hedge fundról van szó, ahol a fix költségen túl az alapkezelő sikerdíjat kap, így érdekelt a magas hozam elérésében.
Ami az érdekesség, hogy az első évben már volt -30% alatt is az alap. Attila már jó régen arról beszélt, hogy a "válság utáni"(idézőjel, mert szerinte nem lett vége a válságnak) kilábalás a tőzsdéken csak lufi, és nagyon sok shortba belement, amik aztán eleinte nem jöttek be. Már sokan leírták az alapot(köztük én is egy blogban, egyébként a bukó miatt hallottam róla először), amikor augusztusban megindult a tőzsdék lejtmenete, és ezzel meglódult az alap is, méghozzá felfelé. Most éppen +20%-ban van az induláshoz képest.
Jól gondolod, de a Nyilasi alap jól megmutatta, hogy mennyire nem normális a bef. alapok kamatadó alá vonása, főleg a kockázati alapoknál.
Ha valaki kezdetektől TBSZ-en tartotta a Nyilasi 2015 alapot legalább 60% buktája van normál számlára átvezetve és nem állítható szembe semmi más árf.nyereséggel. Egy másik alapnál keletkezett 60%-os nyereségnél fizetünk mint a katonatiszt.
Egy cselt(?)talán lehet lehet alkalmazni úgy, hogy az alap felszámolása előtt egy 2020-as lejáratú TBSZ nyitásával a beker árral (100%) kerül a számlára. Van mit behozni alapon az időtáv nem zavaró egy megszüntetésnél sem.
Zsiday Viktorék is Kft-ben kezdték a Plotinust, ha jól tudom. Később abból lett a Nyrt.
Kérdés: mekkora összeggel és hány fővel/taggal/ lenne érdemes elkezdeni egy Kft-ben?
Egyébként Kft-nek is lehet TBSZ számlája, ha jól tudom.
Igen, gondolkodtam rajta. A Facebook csoportunk tagja egy srác, aki alapkezeléssel foglalkozik, és elég szigorú feltételeket írt, az alapján nem tudnék elkezdeni egy ilyet.
Kft. alapításának semmi akadálya, de ott nehézkesebb lenne a befektetők be- és kiszállása. A saját tőkémet kezelhetném kft. keretein belül, de annak csak akkor lenne értelme, ha lenne néhány üzlettársam, mert különben a TBSZ adómentességét semmi nem übereli.
A zrt. egy szinttel magasabb állapot. Az nyrt. lenne az ideális, de ahhoz legalább 0.5, inkább 1 mrd forint saját tőke kellene.
Egyébként egy olyan nagyságrendnél, amivel a Nyilasi alap gazdálkodott (több száz misi), már a kockázat porlasztásának is jobb a hatékonysága. A sok-sok részvény nyomon követésének is van "költsége", de ha az alap kb. 1 milliárdot kezel, akkor ez már minimális "effort" :)
Szóval sztem teljesen OK ötlet.
Előtte érdemes volna a trédeket teljes egészében nyilvánosságra hozni x évre visszamenőleg, és akkor a kisbüfik eldöntenék, hogy vesznek-e a bef.alapból, vagy hagyják magukat agyba-főbe szopatni az Opimusszal, KEG-gel, anyámtyúkjával :)
Eleve a sok hazai kisbüfi egyik nagy ódiuma a hazai kínálat preferálása: hiába vannak tele a világ tőzsdéi jobbnál jobb papírokkal, a legtöbb magyar speki meg befektető a hazai kínálatból választ igen gyakran. (Nem mondom, hogy kerülni kell a hazait, de itthon erősen limitáltak a lehetőségek.)
Én kifejezetten sok értelmét látom, elég sok időt megspórolnék én is vele :)
Ráadásul mindig elő-előjön egy-egy rövid távú befektetési igény, amikor nem tudok részvényt venni a rövid idő miatt, ami a pénz akkumulációja és felhasználása (vállalkozás, egyebek) között van. Ezt egy olyan alap, amiről eleget tudok, át tudná hidalni. Ráadásul nem kellene végignézni x számú bank y db ajánlatát sem :)
Sztem sok jó meglátásod van, a blogodat is szoktam olvasgatni, így sztem nem biztos, hogy hülyeség lenne és ezt nem viccből mondom, gondolkodtál már rajta?
Tudom, hogy az ő nevével fut, de ha jól emlékszem a Concordé az alap. Ilyen eredményességet látva nem lehetett volna kirúgni a frászba, és megpróbálni legalább tompítani valamit a buktán? Nyilasi nyilvánvalóan alkalmatlan alapkezelésre, nem értem, hogy nem veszik ki a kezéből.
Lehet, hogy kifizette magának az idei "sikerdíjat" :)
Törölt felhasználó2015. 11. 11. 09:51
amúgy mit csinált ez a jóember, hogy a Dax messze nincs még a csúcson, de a nettó eszközérték közelíti a minimumot? növelte a dax shortot valahol lent?
Nos..a broki szerint ha feltörjük a TBSZ-t, akkor a pénzt+ értékpapirokat átvezetik ugye normál számlára, majd az adóbevalláshoz készítenek egy 'kimutatást'
melyen szerepel az
1.< átvezetett pénz és a nem realizált értékpapírok átvezetéskori 'piaci ára', vagy a bekerülési ár >, attól függően melyik a nagyobb,(tehát a nyilasi esetében a beszerzési ár vszeg) és
2.< a TBSZ-re korábban befizetett összegek és a futamidő közben kapott osztalékok >
- különbözete, mint adóalap, melyre, ha pozitív akkor 10% adót kell majd fizetni.
...ha jól értettem /értelmeztem
amire érdemes + figyelni(?), hogy ha volt korábban nyereséges ügylet és osztalék, akkor azzal szemben még TBSZ megszüntetése előtt célszerű lehet veszteséget beállítani, hogy a teljes pénzforgalmi egyenlege 0 legyen -ugyanis az itt keletkezett +/- egyenleget (a 10% adón túl) nem lehet adókiegyenlítés alapjába felhasználni. ...szvsz
Feltörésnél a szolgáltatót nem érdekli a hozzam, vagy veszteség, ők nem vonnak semmit. Neked kell az adóbevallásban feltüntetned, ha adófizetési kötelességed keletkezet, majd befizetni az adót.
Praktikusan igen, elvileg ha lejáratod a TBSZ-ed az ötödik év végén akkor egyszerűen kifizetik a pénzt (és kirakják a megmaradt értékpapírokat a sima számládra, új bekerülési árral) és nem vonnak semmit. A TBSZ feltöréskor meg nettósítanak, azaz azt nézik hogy mennyi pénz ment be és mennyi jött ki. De lehet van szolgáltató, aki máshogy csinálja, mert finoman szólva nem egyértelmű minden ami a TBSZ-nél le van írva a törvényben. :D
Ha így van, a tbsz decemberi felmondásával majd egy tőzsdei önkötéssel realizálni lehetne a veszteséget, ami már szembeállítható egyéb nyereséges ügyletekkel.
De ilyenkor mi lesz a korábban realizált jövedelmekkel illetve a más alapokon eddig keletkezett realizálatlan nyereséggel?
Összesítetten mínuszos tbsz feltörésekor vonnak bármiféle adót?
Nyilasi alap
Egy tőzsdén is kereskedhető, zárt végű befektetési alapról van szó. Az alapot Nyilasi Attila kezeli, aki blogjáról híresült el, amely címe:
link
Egy spekulatív alapról van szó, amelyet Attila kimondottan kockázatosnak tart, és nem ígér semmi biztosat, csak hogy jó esetben sokszorozódhat a befektetett tőkéje annak, aki benne marad. Lényegében egy hedge fundról van szó, ahol a fix költségen túl az alapkezelő sikerdíjat kap, így érdekelt a magas hozam elérésében.
Ami az érdekesség, hogy az első évben már volt -30% alatt is az alap. Attila már jó régen arról beszélt, hogy a "válság utáni"(idézőjel, mert szerinte nem lett vége a válságnak) kilábalás a tőzsdéken csak lufi, és nagyon sok shortba belement, amik aztán eleinte nem jöttek be. Már sokan leírták az alapot(köztük én is egy blogban, egyébként a bukó miatt hallottam róla először), amikor augusztusban megindult a tőzsdék lejtmenete, és ezzel meglódult az alap is, méghozzá felfelé. Most éppen +20%-ban van az induláshoz képest.