Topiknyitó: mro 2015. 08. 03. 10:49

Nyafognak a boltosok: mi a baj a húszezresekkel?  

Hát ne nyafogjanak. Ha ilyen ötlettelenek, inkább menjenek el feketemosogatónak Grönlandra.



link



Kedves penzcentrum, egy épületben ültök a portfolio-val, nehogy már külön kelljen regisztrálni egy szindikált cikkhez való hozzászóláshoz.



Egy szűk látókörű cikk a penzcentrum-tól. Összegzés: a boltos jogilag nem köteles elfogadni a húszezrest, ha veszünk egy gombóc fagyit. Kb. ennyi. Ez a mentalitás konzerválja a magyar vásárlóellenes attitűdöt.



A cikk nélkülözi a problémakör átfogó megbeszélését. Persze, a vállalkozónak pénzbe kerül, ha magasabb készpénzállományt tart (forgótőkét köt le, ezzel csökkenti a befektetésarányos jövedelmezőségi mutatót). Ugyanakkor nem került tárgyalásra, hogy



- a vásárlójelöltnek joggal kellene azt éreznie, hogy ha magasabb címlet van nála, az fokozza a vásárlóerejét, nem csökkenti

- külföldön sokkal magasabb a kártyát elfogadó helyek száma

- a civilizált országokban kártya, és nem kp felé terelik a lakosságot

- az MNB az oktatásalapítványi tízmilliárdokból még erre a népszerűsítésre sem volt képes, marad a Balkán

- a készpénz az adóelkerülés és szürkegazdaság (és pénzmosás) melegágya, és sokba kerül a cirkuláció, ezekért is kellene haladni

- na EZÉRT szereti a vállalkozó, és kerüli a kártyás elfogadást

- ha már így ADÓT CSAL a vállalkozó, akkor tegye meg azt a gesztust, hogy az emiatt nem tartott kártyaolvasó hiányában tart annyi kp-t, hogy vissza tudjon adni

- a tulajdonos végeztessen próbavásárlást, és ha húzza a pofáját az eladó, hogy nagy címletből kell visszaadni, akkor rúgja ki a helyszínen a kollegák szeme láttára



Akcióterv:

- MNB: Gyuri bátyám, szorítsd vissza a készpénzt, mintha az alapkamat lenne - ez ugyanolyan fontos nemzetgazdaságilag

- Fidesz gazdaságpolitika: Gyuri bátyám, ismerd fel, hogy ha Magyarország jelenlegi vásárlóellenes, morcos eladói, pénztárosi köre elkezdene nyugatosodni (köszönés, szemkontaktus, segítségajánlás, mosoly, köszönet a vásárlásrért, és ha plusz még kér valamit a vevő, nem sóhajtunk - ez komoly - , hogy az átlagnál többet vesz, hanem örülünk), akkor a belföldi kisker forgalom 10%-kal nőne, ezzel együtt a belföldi előállítású termékek, szolgáltatások iránti igény, valamint az ÁFA-bevétel is, így a GDP egy csapásra 2-3% többletnövekedést adna, és növekedne a foglalkoztatottság

- NGM: aki NAV-ba bekötött pénztárgépet üzemeltet, illetve általában a publikumtól pénzt fogad el, legyen köteles kártyát elfogadni, úgyis ott az elektronika

-Vállalkozó: akár ha hekket árulsz is a Tó mellett, érd utol legalább a 20. századot, és fogadj el kártyát, Paypass lehetőséggel

- Vevő: preferáld a kártyahasználatot és kerüld a csak-készpénzes adócsalókat, mert végül is te meg a gyerekeid fogjátok helyettük az elkerült adót megfizetni
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BudFox
BudFox 2015. 08. 16. 20:45
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
#49
Ahhoz képest hogy eszedbe jutott régen hogy saját néven írogass, ahhoz képest még azt se tudja senki hogy mivel foglalkozol .

Most szégyelleni kéne ha USA -ban mosogatsz ? vagy festékboltban festékesvödrökkel töltöd fel a polcot ?
Vagy mosodában vagy üzletvezető ? szerintem nem kell szégyellni semmit...aki dolgozik annak nem kell szégyellnie magát sohasem, én ezt vallom. .-))

nem értem.....én nem szégyellem amit elértem hanem büszke vagyok rá.

( megfigyeltem hogy főként az idősebb korosztály volt régen is titoktartó a fórumokon : nehogy valaki megtudjon bármit a másikról...mert akkor kiderül és baj lesz..mert irigyek az emberek, meg megtudnak valamit....stb.stb...)

Az első Magyarországi házimozi fórum találkozó előtt pl. idősebbek nagyon aggódtak, elkezdtek félni hogy majd valami tolvaj megtudja kinek-milyen erősítője van..ezért nem lenne jobb inkább el sem menni a találkozóra ?: D mindez 2002 -ben volt kb. )

valóságban persze soha senkit nem érdekelt...
Törölt felhasználó 2015. 08. 15. 19:25
Előzmény: #47  BudFox
#48
"Viszont volt olyan hogy szombaton este -vasárnap hajnalig osztottad az észt"

Mert számodra csak magyar idő létezik... Guglizd majd ki az időzóna kulcsszót.

Egyébként meg azt osztok meg egy nyilvános fórumon, amit akarok. Korábban simán írtam volna saját néven is, gondolkoztam is rajta, hiszen nincs se takargatnivalóm, se szégyellnivalóm. Annyi lett azonban a rosszindulatú, trollkodó, ill. mondjuk ki, primitív fórumozó, hogy ma már ez eszembe se jutna. Ez a hátránya az internetpenetráció növekedésének (megjegyzem, én már '94-ben is fórumoztam, HIX, és ott saját néven írt mindenki, és ha egyetértés persze nem is volt mindig ott se, volt még színvonal).

BudFox
BudFox 2015. 08. 15. 19:14
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#47
Te meg jobban teszed ha csöndben maradsz, mert 10 év óta amióta itt fórumozol még semmit sem árultál el magadról :

Hogy mi a munkád ? hogy mi a foglalkozásod, vagy hogy mivel foglalkozol, milyen vállalkozásod van, vagy hogy melyik szakterületen dolgozol.... .-))

Annyira szégyelled hogy mélyen hallgatsz róla ?

Viszont volt olyan hogy szombaton este -vasárnap hajnalig osztottad az észt valamelyik topikban, stb,stb....

Én legalább fel merem vállalni .-)
Törölt felhasználó 2015. 08. 15. 18:40
Előzmény: #18  szivacs
#46
"Ebben a szegmensben mindaddig nemigen lesz tömeges kártyaelfogadás, amíg az elfogadóra terhelik annak költségét."

Miért, szerinted mégis kire kéne?
- Fizesse a vevő? Ki használna akkor kártyát?
- Fizesse a bank? Adjon ingyen szolgáltatást? Te pl. ingyen dolgozol?
Törölt felhasználó 2015. 08. 15. 18:36
Előzmény: #15  BudFox
#45
Haladó és bölcs ember vagy. Nem meglepő, hogy ilyen háttérrel fagyit árulsz.
kimpaa
kimpaa 2015. 08. 15. 16:15
Előzmény: #41  Bekre_Pal
#44
Ma végre eszemben volt a Pennyben hogy akkor vegyek fel készpénzt fizetés közben. Hát nem leállították már az egészet? A fijjúk ügyesek voltak, senki meg ne próbáljon előnyhöz jutni rajtuk és a haverokon kívül.
Persze tudom hogy a lépésem az elintézzük okosba irányba mutat, de hát csak másolom a vezírek "hőstetteit"
BudFox
BudFox 2015. 08. 03. 18:18
Előzmény: #17  smallinv
#43
nekünk is napi több százezer Forint ott lapul a váltópénzes szütyőben hogy tudjunk dolgozni, de sebaj...

pörög az üzlet...
Törölt felhasználó 2015. 08. 03. 18:12
Előzmény: #33  Bekre_Pal
#42
ugyanmár, mindenki boldogan fizeti a sápot a rezsimnek.

nekem se gond pl. hogy egy sima maestro kártya már 3600 ft/ év +a kibocsátói dij 2500, mindez 900 huf volt pár éve.
a banki költségeim meg párszáz foritról havi több ezerre nőttek. nem beszélve a fostos kamatról.

de a rezsim csak vakit, hogy a bankok a hibásak, ők ugyan nem. :D
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 08. 03. 18:04
Előzmény: #40  kimpaa
#41
azok a kártyát is két perc alatt szedik elő és harmadikra ütik be a pint további egy perc alatt. és ők azok, akiknek még mindig üresben van a kocsijuk amikor zöld a lámpa. mert arról se hallottak, hogy pár évtizede nyugodtan várakozhatnak kinyomott kuplunggal sebességben, mert a mai autóknak az nem probléma.

a balfasz az minden körülmények között balfasz
kimpaa
kimpaa 2015. 08. 03. 17:50
Előzmény: #15  BudFox
#40
Ja meg amikor a sok balfasz kotorászik a zsebében, pénztárcájában hogy összeszedje a fizetnivaló összeget. Annyi idő alatt kb 3* kifizetem kártyával. Honnan nézzük ugye.
szivacs
szivacs 2015. 08. 03. 17:45
Előzmény: #37  mro
#39
Ez igaz. Pontosan ezen korábban felsorolt költségek részbeni megtakarítása az a forrás, amit erre a célra fordíthatna az, akinél a megtakarítás illetve a haszon keletkezik, vagyis az mnb, a bankok és a kártyatársaságok.
A forrás megvan, jöhet a bevezető problémakommunikáció, az azt megoldó (önök kérték) törvényalkotás és a bevezetés, majd pedig a sikerkommunikáció! :-)
szivacs
szivacs 2015. 08. 03. 17:39
Előzmény: #35  mro
#38
OK, ezzel egyetértek, a megjegyzésem a benchmark megválasztására vonatkozott.
Egy Grönlandi eszkimóhoz képest minden szubszaharai bevándorló alulöltözöttnek fog tűnni! :-)
Szóval viszonyítsuk magunkat a visegrádi országokhoz.

Egyébként a chipkártyák elterjedtsége és a kártyacsalások terén sokkal jobban állunk még az usákoknál is.
mro 2015. 08. 03. 17:22
Előzmény: #32  szivacs
#37
Ez igaz, de az általam korábban felsorolt költségek (pl. készpénzkibocsátás nemzeti szintű költsége és a készpénzforgalom által lehetővé tett, sokkal könnyebb bevétel-eltitkolás, adóalap elcsalása) akkor is jelen vannak, és nemzetgazdasági szinten ugyanúgy ránk hullanak vissza. Csak nem nálad jelenik meg megpántlikázva, mint pl. egy tranzakciós díj.
mro 2015. 08. 03. 17:19
Előzmény: #32  szivacs
#36
A magyar gazdasági unortodoxia nem volt minden elemében rossz. Ehhez kapcsolódnak olyan lépések, mint pl. a CHF lakáshitelek erős kezű kivezetése, amely szerencsés időzítéssel segített elkerülni a hitelrobbanást. Rendesen belenyúl a kormány a dolgokba, ahol fontosnak látja, és mégiscsak sokezer milliárdnyi összeget fedeztek végül is külföldi anyabankok stb. ami egyébként magyar lakosokra hárulhatott volna.

A menekültkampányról lehet bármit mondani, de azt nem, hogy a Fidesz számára ne lett volna eredményes, és azt sem lehet mondani, hogy nem hatott a népre. Ha a kormány akar, akkor kommunikál, és annak hatása is van. Szerintem még a tabakmutyi is eredményes volt nemcsak az elvtársak kistafírozásában, hanem a dohányzás csökkenésében, ami a papír szerinti cél volt.

A magyar unortodoxiával még az is lehetséges lenne, hogy a keleti nyitás helyett végrehajtunk egy 'belföldi nyitást". Pl. a vevő a termék kiválasztásakor gondoljon arra, hogy a magyar paradicsom árának jó része magyar termelőhöz kerül, a spanyol paradicsomé meg spanyol termelőhöz (és jó esetben román vendégmunkáshoz). A kereskedő érje el azt az évi 5-10% forgalomnövekedést, és 20% profitnövekedést, amit ügyfélorientációval el lehet érni.

És igen, az OTP, az MKB, Budapest Bank, takarékszövetkezetek stb. bocsássanak ki pl. közel ingyenes kártyákat, vagy kettős Mastercard / Matölcsy funkciójú kártyákat, 0.5% jutalékkal.
mro 2015. 08. 03. 17:09
Előzmény: #26  szivacs
#35
Szerinted az USA-ban és Nyugat-Európában a Jóisten ledobta a magas életnívót, és annyi? Vagy esetleg létezik egy olyan fogalom, hogy gazdasági élénkülés, prosperitás, tőkefelhalmozás? Azzal kell főzni, ami van. Az EU a magyar kohézióra századrészét költi annak, amit a görögök kistafírozására, de még így is a GDP több százaléka, ipar is települ ide és piac is van.

Egy biztos: most használaton kívül az asztalon hever a gazdasági prosperitás egyik lehetséges serkentője, a mindennapok szintjén megjelenő üzleti kultúra. A kormány igyekszik alakítani a sarokszámokat, de belföldi forgalmat, exportot, turizmust nem lehet CSINÁLNI - azt legfeljebb serkenteni lehet.

Na ezért van az, hogy a csehek már a nyugati ország portugáliát utolérték a legtöbb mutatóban, és, mint a szlovákoknak, másfélszer akkora egy főre eső GDP-t termelnek, a lakosság jövedelme is kb. ezzel arányosan magasabb.

Szóval el kéne indítani valamit a fejekben, és az évi 1-2%-os bővülgetések öngerjesztővé válhatnak, és lehetne itt is piacgazdaság.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 08. 03. 17:09
Előzmény: #31  smallinv
#34
ehhez köthető banki infrastrukturális piacon töltöttem a legutóbbi 20 évemet és még hasonlóról se tudok, szerintem neked a havi összköltségét mutatta az illető
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 08. 03. 17:07
Előzmény: #27  mro
#33
nálunk a tranzakciós illeték repítette vissza a középkorba a fizetési szokásokat
szivacs
szivacs 2015. 08. 03. 17:06
Előzmény: #27  mro
#32
"A készpénzzel elvileg nagyobb a költség" - elvileg, de gyakorlatilag nem feltétlenül, ha annyit vásárolsz készpénzért, amennyi kp. bevételed van. Addig nem jönnek be közvetlen költségek, amíg a kettő nagyon el nem tér egymástól.

Akinek érdeke a készpénzhasználat visszaszorítása, az állja annak költségeit.
Várjuk az mnb, a bankok és a kártyatársaságok reklámját:
"Tisztelt Kereskedő!
Most beruházás nélkül vezetheti be a kártyahasználatot üzletében és egyszer és mindenkorra megszabadulhat a kártyahasználat költségeitől. 0 egyszeri és 0 használati díj!
Legyen kártyaelfogadó partnerünk!"
smallinv 2015. 08. 03. 17:03
Előzmény: #22  Bekre_Pal
#31
Szerintem szerződés függő !
Hidd el láttam és biztosan nem azért mutatták meg a számlakivonatukat, mert az a 30-40 Ft. olyan rendkívüli volt nekik.
mro 2015. 08. 03. 17:00
Előzmény: #28  szivacs
#30
Ez egy öngerjesztő folyamat, akár jó, akár rossz irányban. Ha egy bolti eladó depressziós arccal dolgozik és ezt kifejezetten nem rejti, sőt eszébe sem jut, hogy megpróbálja, vagy türelmetlen és kioktató a vevővel, MERT az élet igazságtalan és túl keveset kap az idejéért és kis pénz, kis foci, akkor a saját problémáját termeli újra.

Na itt jönne be az, hogy ne a menekültek ellen kampányoljunk úgy, hogy a menekült magyarul olvasni sem tud, hanem hogy az MNB és EU oktatási célú pénzek menjenek bele a magyar üzleti kultúrába, azon belül is a széles néptömegek megélhetését közvetve vagy közvetlenül biztosító kiskereskedelmi szektor ügyfélcentrikusságának, és így forgalmának gyarapításába.
mro 2015. 08. 03. 16:55
Előzmény: #25  Bekre_Pal
#29
Sok a pénz szerintem. Na nem egyenletesen és nem mindenkinek, csak értelemszerűen annak, aki megélhetési kockázat nélkül megteheti, hogy hozza a vevőközömbös formáját.

Ismerek olyan boltokat, ahol a vagyont szerzett férj biztosít elfoglaltságot a feleségének, és megy a nagyseggű középkorú nők közt a traccsparti, merthogy vevő nem megy be sűrűn olyan amatőr elrendezésű és kiszolgálású boltokba. Szerintem sok 'futottak még' kisebb bevásárlóközpont egyedi butikjainak nagy része ilyen. Pénzmosási céllal fenntartott intézményt nem is feltételeznék :-)
szivacs
szivacs 2015. 08. 03. 16:53
Előzmény: #23  mro
#28
Megértelek és együttérzek veled. a kereskedői kultúrán van mit változtatni.

Empátiám annyira mélyreható, hogy még azt is némileg meg tudom érteni, hogy ugyanannak a Magyarországon még morózus eladónak/pincérnek/szobalánynak miért lesz szélesebb a mosolya a kuncsaftok felé, ha kap egy hasonló állást mondjuk Ausztriában.
mro 2015. 08. 03. 16:48
Előzmény: #15  BudFox
#27
A készpénzzel elvileg nagyobb a költség, csak legfeljebb nem közvetlenül nálad csapódik az le. Maga a készpénz előállítása, pótlása, ellenőrzése, számolgatása, elvesztése költséges, mint ahogy az is, ha el kell menni az ATM-hez, vagy felváltani, mert a kereskedő kevés váltópénzt tart, vagy az előző öt vevő is huszassal fizetett. Ezen kívül ott a készpénzfelvétel banki illetéke és tranzakciós adója. Ezen kívül a pénz időértéke.

Ha mégis előnyösebbnek tűnik gazdaságilag a készpénz, az azért lehet, mert a készpénzkímélő fizetési módok túlárazottak (na itt tehetne valamit az MNB), és azért, mert a készpénz költségeinek egy része nem nálad, hanem másoknál csapódik le. Például akinek fizetsz, annak könnyebb lesz adót elkerülnie, és akkor végül is rád hárul több adó, és rosszabb lesz az oktatás, egészségügy és úthálózat, és az Orbán veje is szarabbul jár.
szivacs
szivacs 2015. 08. 03. 16:45
Előzmény: #13  mro
#26
"Mondjuk nekem nem Albánia vagy Srí Lanka a referencia, értelemszerűen, hanem mondjuk azon szövetségek tagállamai, amelyekhez Magyarország csatlakozott, tehát az EU (ami azért ny. európai alapokon volt, mikor csatlakoztunk), és a NATO országok, USA stb."

Miben referencia számodra az eu és az usa? Ha mondjuk vásárlóerőben is abban a ligában játszanánk, akkor beszélhetnénk a kártyahasználat összevetéséről is. De nem.
Amíg pedig nem, addig reálisabb a kép, ha az azonos vásárlóerejű országokhoz viszonyítjuk magunkat.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 08. 03. 16:44
Előzmény: #23  mro
#25
ezt sose értettem amúgy

kb. a kereskedők négyötöde nem él meg a mai magyar ruppótlan piacon, ezért rá kellene hajtaniuk, hogy versenyben több vevőt szerezzenek, mint a másik, de mégis a domináns vevőkezelés továbbra is a tuskóparaszt rövidlátáshoz köthető. rejtély.
mro 2015. 08. 03. 16:42
Előzmény: #19  _pampa
#24
A parkolást ki tudom elektronikusan fizetni (mobil vagy kártya). Mondjuk nem a VIII. kerületi foghíjtelken működő, egyértelműen adócsalásra alkalmas készpénzes udvarokra gondolok.
mro 2015. 08. 03. 16:40
Előzmény: #18  szivacs
#23
Senki nem mondta, hogy _minden_ vállalkozó, de azért megkockáztatom, hogy majdnem minden (ritka kivétel nyilván van) fagyi- és lángosárus, étterem, zöldséges és pékség, fodrász, autószerelő stb. csal néha adót. Amúgy igen, baromi rossz bemenni a boltba, ha Nyugatról jön haza az ember és még nem szokott vissza a balkáni stílushoz, és teljesen nem tűnik el az érzés. Aki nem utazik, azt sem tudja, miről beszélek, de attól még lehet, hogy Ő IS SZÍVESEBBEN ÉS TÖBBET VÁSÁROLNA, ha európaibb lenne a magyar kiszolgálás.

Pl. bemegyek egy gyermek ollót megpróbálni kicserélni (oridzsi, de 3 napon túli), mert nem lehet vele vágni. Egy 2x olyan drágább ollót szerettem volna venni helyette. A magyar 'kapd be' mentalitást ismerve már eleve kifejezetten kedvesen mentem oda, hogy ne küldjenek el az ötlettel. Erre a banya (kontraszelektált valakinek a valakije úton odakerült savanyúcukor) elkezd vagdosni az ollóval, hogy bebizonyítsa, lehet vele vágni. Ez elég közvetlen parasztság, de a célomnál maradva, udvariasan elmondom, hogy igen, ő tud vágni vele, de én olyant szeretnék, amivel egy kisgyerek tud vágni. Erre azt mondja, szó szerint, kijelentő módon: 'Akkor ezt hazaviszi a kisebbik gyereknek játszani, és vesz egy másikat'. Namost nincs kisebbik gyerek, és általában, nem tudhatja, hogy a vevő válófélben van-e, vagy próbálkoznak, de nem lehet gyerekük stb. de ő a GYEREK ELŐTT lényegében családtervezési parancsokat osztogat, amit egyébként sok ember a saját szüleitől, a gyereke hallótávolságán kívül is nehezményezne.

Ez egyetlen példa, de meg lennél lepve, mennyit elárulnak ilyen, elég tipikus esetek arról, mennyire ügyfélközpontú a magyar kiszolgálás.

Na hol van ilyenkor a Matolcsy, aki GDP-t akar gyártani? Nem a futsal-osokat kellene millió dolláros kenőpénzek ellenében baltás gyilkosok kiadására és egyéb keleti nyitásért utaztatni, hanem körül kellene nézni a saját házunk táján, hogy mi, magyarok, MIT CSINÁLHATNÁNK JOBBAN.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 08. 03. 16:38
Előzmény: #20  smallinv
#22
megnézném, hol 3800 egy 3800-as vásárlás költsége. jó lesz az 30-40 forintnak is.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 08. 03. 16:36
Előzmény: #19  _pampa
#21
azért a magyar kereskedői kultúrára jellemző, hogy nem erőlteti meg magát, hogy legyen elég aprója, hiszen ő akar szolgáltatni a vevőnek, így ez is a kiszolgálás minőségének a része

nekünk van kiskerünk, egy tonna aprót tartunk mindig és nincs nyitás anélkül, hogy kapásból két húszezres vevőnek ne lehetne akármennyi visszajárót visszaadni

két télen is fizettem 500 euróssal (150ezer forintos ugyebár) egyszer 5 másik alkalommal 10 eurónyi cechet sípálya hüttében, mert ilyen baszott nagy címlethez jutottam csak és fel akartam váltani: mindkét alkalommal arcrezdülés nélkül adtak vissza, szívélyesen megköszönték és kedvesen búcsúztak

a magyar kereskedő azt csinálja, hogy bemegyek egy 700 forintos termékért, adok egy ezrest, akkor vagy megkérdi, van-e kisebb, vagy hogy van-e 200-am

mi vásárokba is úgy megyünk, hogy végig elég aprónk van, aztán folyton hozzánk szalad minden másik kereskedő a vevő pénzét lobogtatva aprót lejmolni. ez hozzáállás kérdése

Topik gazda

mro
3 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek