Ma mindenképpen veszek pláne ha esik . Előbb utóbb fordulni fog nem eshet örökké. Kezdő tőzsdézőként tapasztalatokat kell gyűjtenem ami egyszer hasznomra fog válni. Ha mol vagy otp venném abban semmi izgalom szóval maradnak a kis papírokban ugrabugrálások . Eddig kevés a siker , de kitartó vagyok ameddig tart a pénzem .
A BÉT a közkézhányadot az 5%-nál kisebb tulajdonosokra számolja (őket számítja bele). Van három nagytulajdonos, ők 98,5%-át birtokolják a cégnek, így a maradék 1,5% a közkézhányad. Persze, hogy belőlük ki adott el és mennyit, azt nem lehet tudni, viszont biztos, hogy valaki eladott, különben nem lenne kereskedés a részvénnyel.
A jövőbéli fejlődésre nézve ez konkrétan azt jelenti, hogy minél drágábbak a napelemek, annál kevesebb/kisebb napelemes fejlesztést tud a cég venni egységnyi pénzből.
szépen növelték a közkezet és nem is akármilyen áron ! De hát , én nem akarok az árral menni minden áron ! 8-10K Huf /rv. közöttiek vajon mennyi időre fektették be ide a pénzüket ? Ha nem csinálnak speka felrántást ( na akkor kell nekik kiszállniuk ) akkor bizony pár évre itt lesznek részvényesek !
Amugy a kozkez az kinel van a legelejen amikor bevezetik a papirt a BET-re?Kinek a dolga a piacra szorni mert ugy latom az tortenik hoyg valaki a piacra szorja csak ne mertem ha kozkez akkor hogy lehet mar alapbol nala.
Tegnap vettem egy kaparós sorsjegyet 500Ft-ért és 1000Ft-ot nyertem vele. Ha ennyi adrenalin nem lenne elég, akkor elmennék a kaszinóba és azt az ezrest felraknám a pirosra. De ebbe a papírba egy fillért nem raknék.
Jó napot mindenkinek! Egy kicsit beleástam magam a cég számaiba és csináltam egy kis számítást. A nyilvános számai nagyon szerények, nincsenek se IFRS, se
konszolidált számok, tavalyi évben alakult maga a cég, az akvizíciók is ideiek,
a kiegészítő mellékletek kb. szobadísznek használhatóak. Olyan furcsaságok is
vannak, hogy a tavalyi év végi számokhoz képest az idei féléves egyedi
számokban többel nőtt a cash állomány mint az EBITDA és közben tőkeemelés nem
volt, ugyanis nagyon megnőtt a rövid lejáratú kötelezettségek állománya és akkor még kamatot meg tőkét nem fizetett a hitelintézetnek. De,
hogy az a rövid lej. állomány növekedés mit takar, az sajnos nem derül ki.
Ennek ellenére ami van, abból az alábbi kép rajzolódik ki.
Jelenleg van 15 MW-nyi naperőműve. Ezek EBITDA kapacitása,
kb. 600-650 M Ft-ra tehető (arányosítva a féléves számokkal és az általam tudott benchmarkokkal) és erre jön rá még
a tőzsdei lét költsége (még ilyen kis méretben is legalább 30 M Ft, de mivel
kapnak támogatás a BÉT-től a bevezetésre, ezért most nagyvonalúan eltekintek
ettől). A rajtuk lévő nettó hitelt kb. 4 Mrd Ft-ra becsülöm a leányvállalatok
hosszú lejáratú kötelezettségei alapján (hogy miért csak becslem, lásd többek között a rövid
lej. kötelezettségek körüli bizonytalanságot). Innen már csak az mindenkinek a saját ízlése szerinti EV/EBITDA szorzót kell belőni. Amúgy, egy olyan cég, amely már csak kész erőművek akvizíciójával foglalkozik
(ahol az elérhető hozam igen alacsony, hisz a kockázat is alacsony) és még erre jönnek rá a tőzsdei lét
költségei, úgyhogy én nem tartom egy vonzó papírnak, de lehet, hogy az ESG hype miatt mégis lehet majd rajta keresni.
Árazás:
Az alapszcenárióban nekem 10-es az EV/EBITDA
szorzója (Pannergy is 9-10 közötti értéken megy, a szintén nagy megújulós portfolióval rendelkező ALTEO 5-6 közötti értékéről
ne is beszéljünk). Természetesen a mostani 6-7-8000 Ft-os árak semmilyen
módszertannal nem igazolhatóak. A magas árak oka valószínűsíthetően az, hogy a
közkézhányad 1,5% úgy, hogy még itt is vannak/lehetnek olyan tulajdonosok, akik nem
biztos, hogy rögtön eladtak. A közkézhányad darabszáma: 40.000 db. A bevezetés óta eltelt kevesebb
mint egy hétben 57.000 db részvény cserélt gazdát, azaz a közkézhányadnak kb. a
másfélszerese fordult meg 4 nap alatt. Ez igen durva érték, ez azt mutatja a számomra, hogy a rövid távú befektetők haraptak rá a papírra.
EBITDA
kapacitás
625
M Ft
EBITDA szorzó
10
Cégérték (EV)
6 250
M Ft
nettó hitel
(4 000)
M Ft
kapitalizáció (EV- nettó hitel)
2 250
M Ft
részvények
száma
2 650 000
db
Fair érték
850
rv/db
Természetesen, ha változtatom az EBITDA szorzót, akkor nagyon más számok jönnek ki. Ha felemelem 13-ra (szerintem nagyon magasra és nem látom, hogy a jövőbeli növekedés ez indokolná), akkor 1558 Ft jön. Ha meg felemelem 30-ra, akkor 5.569 Ft jön ki. Ha leviszem 9-esre, akkor meg 614 Ft.
véleményém szerint 3500-3800 közé vissza fog menni , majd onnan fel 4,8- 5k-s sávban fog mozogni ! Nagyon hirtelen "túlcsordult " a papír . Látszik , hogy közgazdászok és volt broki tulajok kezében van a cég !
Tudom. De továbbra sem értem ami ennél a részvénynél történik. 2022-ben terveznek egy részvénykibocsátást. A három tulaj forintra tudhatják, hogy mennyit ér a cég most és mennyit érhet 1 év és 2 év múlva. Miért nem adtak el a sajátjukból 2000-en, 3000-en? Lett volna egy szép emelkedés, meggyőzte volna a befektetőket 2022-ben kibocsátáskor, hogy szépen, folyamatosan emelkedik a részvényárfolyam. De így? Ha olyan grafikont ír le, mint az OXO, az szerintem senkinek sem jó (kivéve aki eladta 6000 és 9000 között).
Ezt ész nélkül - vagyis nagyon is tudatosan - rángatják, ma már 6.800 is volt, valamint pár millát bevásároltak 6.000 felett, szóval délután még lesz egy kis hektikus rángatás, bár 9k-ig már nem valószínű, hogy felmegy. :)
NAP Nyrt.
https://bet.hu/newkibdata/128599130/NAP_InfoDok_jovahagyas.pdf