Semmi tisztelet nincs benned a fórumozók felé. Állításaid minden alapot nélkülöznek. Az itt jelenlevők sem fel és sem lebeszélni nem tudják az árfolyamot, semmilyen formában nem tudnak hatni rá. Mozgatni csak sokkal de sokkal tőkeerősebbek tudják, nagyságrendekkel többel, mint itt a fórumozóknak összesen van. 10 % eséshez komoly eladás kell. Már paranoia köszönt vissza soraidból. Az autópályás vicc jut eszembe hozzászólásaidról, tudod amikor bemondja a rádió, hogy : ,,Kérem figyeljenek, mert egy autós szembemegy az autópályán! Egy? Itt mindenki szembemegy."
Közel lehet már a fordulat, de a mai mozgáson még ez nem látszott. Persze meg lehet csinálni, hogy a klasszikus nagyobb forgalmú leszúrás és visszapattanás helyett más forgatókönyvet választanak
Ha valaki ért a MOL-hoz az Balin2020 ! Lehet szidni de pályán van még! Egyébként igazad van! Csak tényleg vannak fórumozók akik nem ma kezdték és valamiért még itt vannak!
Balin nagyon ért hozzá júliusra 3400at jósolt...Engem nem érdekel,de azt látom hogy ez egyre rosszabb lesz és nem jobb a Mol ára....Investingen Strong sell minden téren és nem szokott ilyenkor tévedni
Milyen fordulat?:) Hisz évek óta semmire se megy! Meg kell venni az 1600 at és csókolom! Osztalék rally ban mit mutatott? Végülis sok nyerőt kívánok! Bicska nyitogató ez a papír!
Balin könnyen van a pályán , irta többször, hogy talán 2200 körülről van pakkja, nem emlékszem, de a lényeg, hogy olcsón van pakkja, ha esik a papír, még bőven pluszban van, nincs mint idegeskedni. Majd akkor nézném meg, ha beletett volna mondjuk 50 milliót 2800-on aztán hullámokban veszti a 10 %-ot , egyszer 5 millió aztán még egyszer 5 millió és még ki tudja meddig esik a papír, akár 2500 alá. Én 10 millióval voltam bent picivel 3000 alatt. Amikor megzuhant 2900-ig vesztettem 500ezret, és a papír csak zuhant és azóta is zuhan, ha most is tartanám, akkor lassan 1.5M bukóban lennék, ilyen inflációs időkben nekem ez nem fér bele. Áttettem a pénzt másba. Nem szidni akarom a papírt, hanem reálisan értékelni, ez most nem jó befektetés és szerintem senki se a pénze ellensége, hogy szerelemből benne üljön egy bukó üzletben főleg hosszútávon.
Persze, ért hozzá. 3000 fölött mondta, hogy oszti után megy vissza 3000 fölé. 2800 fölött azt mondta, hogy betonstabil, 2700 fölött, hogy csak lebeszélik, eladatják a kicsikkel. Semmi konkrétumot, tényt nem írt, hogy mire alapozza az állításait, csak a megérzéseit, hangulatát ecsetelte. Most itt járunk 25XX -nél. Az elmúlt fél évben majdnem 12% esett. Remélem, jó sokan megfogadták a tanácsait, veled egyetemben!
Fordulaton egyelőre rövid-középtávú felpattanást értek. Persze simán lehet, hogy előbb kiütik a certit és nekem is le kell nyelnem egy méretesebb békát. Kedvenc Erste elemzőnk újabb nyilatkozata alapján a cége még szívesen nyomná lefelé (pedig már teljesítették az általuk jósolt célárat).
Dolgozik a labancok "szakértője". Nők lapjában mikor fog nyilatkozni a témáról? Nagyon nyomja az álláspontját. Kevés az eladó? Jobban be akarja verni a labanc brókercég az árfolyamot? Foglalkozhatna az ócska kereskedelmi rendszerének a fejlesztésével is...
Egyelőre nem látszik fordulat ez igaz, viszont TA alapján számítani lehet rá lassan napos és hetes alapján, én ezt figyelem. Na meg közben azt, hogy az Erste hogyan igyekszik eladni a régit újnak és számolni a legrosszabb forgatókönyvvel, mert amiket írnak az mind elméleti lehetőség és ez bármikor igaz lehet bármelyik cégre. OTP-ről miért nem írják pl, hogy mondjuk Putyin elveszi az orosz leánybankot Zselé meg az ukránt csak mert úgy ébredtek fel és akkor már csak 14 ezret ér vagy akármennyit. Ezt csak példaként írom ha már MOL ennyire kockázatos szerintük. De hát biztos éhesek a long certikre megint, kell az év végi prémium az elemző öcskösnek meg a többinek. :-D
Egy erste bank is rizikós ha ilyen pletserek a fő munkatársak...akiknek múltjuk van, és stabilan sosem jeleztek semmit jól a mollal kapcsolatban, de inkább csúnyán mellélőttek...és sosem voltak pártatlanok, mindíg a köpködés. Érdekes, hogy csak ez az erste és a pletser nyilatkozik, más molhoz értő nincs?
A háború miatti szállítási kockázat nem állt fent tavasszal? Akkor nem volt lehetséges üzemzavar, háborús esemény, szabotázs miatti leállási kockázat? Nem volt ismert az EU álláspontja az URAL vásárlással és annak csökkentésével kapcsolatban? Egy változott, hogy az ukrán szakaszon a MOL- é az olaj. A szállítási költséget ki állja,az pedig befolyásolja a termék árat, erről persze nem beszél az erste szakértő... Mi változott? Egyedül a brent ára esett valóban, de ezért kell ennyivel levinni a célárat fél éven belül? Miközben a cég eredménye jó, s új üzemet adott át. Hááát...
A MOL első féléve 20% -kal rosszabb lett a tavalyinál (ez jó eredmény???), és a különadó meghosszabbítása is csak júliusban derült ki. Két, nem teljesen mellékes körülmény. Ennyit azért adjatok meg Pletsernek!
Polemizálhatunk az Erste lebeszéléséről, Hernádiról, kormányról és mind igaz is. Viszont a Mol kockázata nagymértékben megnőtt: háborús területen szállíttatja tulajdon olaját, ez teljesen új fejlemény amin nem lehet csak úgy átsiklani - korábban ez mind az orosz fél kockázata volt!!!! Az emelkedett hordónkénti 1-2 usd költség növekmény szintén új fejlemény, a kormányzati különadók emelésének szándéka szintén új fejlemény - miközben az elmúlt évben a kormány elindult egy adóteher csökkentés irányába Mol esetében!!! Ezeken felül sok a bizonytalansági tényező: mit akar a Mol és mit akar a kormány? Jelenleg az orosz olajat mindenáron, sem a leválásról sem az alternatív tengeri szállításról nincs érdemi infó, horvátokkal tárgyalásról még elképzelést sem látunk. Mol most 2026 év végére igéri a finomítói átállást alternatív olajra ami kb. 500 millió usd saját tőkét igényel. nekem korábban az volt az érzésem, hogy próbálják ezt az időt elodázni jóval későbbre. Háború eszkalációja viszont megint felszínre emelte a fejlesztések szükségességét. Befektetői szemmel nem túl biztató fejlemények. Pletser finomítói és petrolkémiai marzsokra várt feltételezésével sokat nem tudunk kezdeni, jövő majd mutatja -az elmúlt évek alapján inkább tévedett az elemző. Most ránéztem, úgy tűnik 5 usd körül stabilizálódik az ural/brent spread, biztosan megéri az orosz olaj, kockázatokat és a nemzetközileg elutasított orosz energia vételét mérlegelve?
MOL egy 250 pont koruli rally startvonalnal van. Leert a Keltner-csatorna also vonalara, es az RSI pozitiv divergenciat mutat. Meglepoen gyors rally keszul indulni. . https://imgur.com/a/SU1k254
"A MOL adózás előtti eredménye 534 millió dollár volt 2024 második negyedévében és 916 millió dollár 2024
első félévében, ami 19% növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, a robosztus Downstream
kereslet, az erőteljes Upstream termelés és a kiskereskedelem további bővülésének eredményeként" MOL_H1_2024_20240809_hun.pdf (bet.hu)
Akkor ezek szerint Te is elsősorban wave 3 of 5 vége felé gondolod most és egy nagyobb wave 4 felkorrekciót vársz? A napokban raktam fel egy chartot, nálam az most az elsődleges várakozás.
Csak annyival kiegészíteném, hogy jelenleg az árbevétel alapú különadó 1% , elmúlt évben 2, 8% volt amit 2024. január 01.-től csökkentettek 1%-ra. Több elemző szerint a kormány vissza akarja emelni 2, 8%-ra ezt a kulcsot, de most már bizonyosan 2025. évtől, ha bevezetik,mert egyelőre ezek vélelmek!!! Július elején bejelentett adóváltozások után egyes elemzők - pipa is voltam rájuk - már augusztus 01-től hitelesnek vélték a 2,8% adómértéket, de ez nem bizonyult igaznak - természetesen felelős az nincs!!!!! Tényleges változás Mol esetében a spread 7,5 usd levonhatóságát csökkentették 5 usd-re azaz az adóalap növekedett. Így pontos!
Igen, abszolut egyezunk az Elliott strukturaval. Lehet meg egy teszt a 2600 supportra, de most wave(4 of C) felkorrekcio kovetkezik elotte. . https://imgur.com/a/sSwscpN . A tegnapi olajos charton is wave(iv) felkorrekciot varok. Aztan meg egy vagy ketto (iv-v) hullamot le. . https://imgur.com/a/Y1D0WzF
Különadó emelés mikor nem volt kockázat ennél a kormánynál? Nem háborús területen szállítják, háborúban álló ország, de nem háborús terület a vezeték fekvése. Ki lő? Az oroszok, honnan jön az a vezetékben? Az ukránok robbanthatják fel, de ez a kockázat eddig is fenn állt. Mol tulajdonában lévő a vezetékben lévő olaj, ez a szakaszban lévő olajra vonatkozik, nem a teljes mennyiségre, mert amit átnyomtak az már nem áll alatta. Más a lehetséges kár érték. Van kockázat, de ez túl van gondolva az ERSTE által. Valótlan, hogy 500 M USD saját tőkét igényel a beruházás. Helyesen: saját tőkét és hitelt 3 év alatt, s már folyamatban van.. Ennek a háborúnak vége lesz. Akkor jön megint az olaj, németekhez, meg a csehekhez is. Valóban felesleges a beruházás, de az nem változott tavaszhoz képest.
Mindkét jelentésnél a sajtóközleményt olvastam el. A 2024. évinél úgy fogalmaz a MOL, hogy "adózás előtti eredmény", a 2023. -nál EBITDA -val számol. Én mindkettőt EBITDA -nak értelmeztem, tévesen. Elnézést kérek attól, aki rossz néven vette! Bár, nem értem, a MOL miért nem következetes. A különadó hosszabbítás, és a spead különbözet, mint tavasszal nem ismert tényezők továbbra is maradnak.
Partunk es kormanyunk, meg a mol politikaja, hogy ez a haboru egyszer (a kozeli jovoben) vegeter. Sztem a maximum 1tuzszunet. De ha vegeterne is, a bizalmi allapot, -orosz energia nemet ipar- nem fog visszaallni, nagyon sokaig.
Sok a kockázat az biztos. Az Erste a lehető legpesszimistább forgatókönyvből indul ki, mint mindig (az OMW-nál is biztos ezt követik). Oroszok leállnak a szállítással, de ha nem akkor majd az ukránok szabotálnak, a magyarok meg minden verzióban a sajátjaikat a nulláig sarcolják, meg persze az olajat is ingyen fogják adni a piacon de ha nem akkor a spread megszűnik. Emellett az áttérésre sincs pénz, akarat stb. Csúnya egy világkép ez. Bízom benne, hogy az Erste-apokalipszis nem következik be, van rá esély mert, a forgatókönyvnek sok ellenérdekű fele van. Biztos van valami árazási modell az Ersténél, ahol input adat, output követkzetetés is kijön. Csak remélni tudom, hogy nem az elemzőjük felébred reggel, elolvassa a híreket, kávézik, hú baszki legyen kb. 800 forinttal lentebb az ajánlás. Nem értek ehhez (sem), de biztos meg van alapozva. Remélem rácáfol a jövő.
Lényeg, hogy tisztázódott, a MOL 2024-es eredménye az első félévben, nem 20% mínuszban, hanem 19% pluszban van. A 2. félév szokott egyébként az erősebb lenni. Szóval, ha valóban kicsit romlanak a számok 2. félévben, a tavalyi eredményt simán hozni fogja a MOL. Véleményem szerint. Én arra számítok, hogy jobb lesz összességében 2024, mint 2023. A tavalyi év után pedig kifizettek 250 Ft osztalékot, akkor várhatóan annyi az idei után is meg lehet, vagy több. Mert igazából a tavalyi után is bőven belefért volna a 300/350 Ft. Az 500 M USD finomítói fejlesztésről pedig annyit, hogy simán ott van az a MOL elmúlt években keletkezett eredménytartalékában. Simán megcsinálhatták volna eddig is. És azt nem is állította senki, hogy eddig egy kapavágást sem csináltak, csak azt, hogy várhatóan 2026-ra készül el. Szerintem szép csendben csinálják a háttérben. Azért nem hangosan, mert nem ez a politikai érdek ma M.o.-n.
2618 a max. eddig a mai napon. csak halkan jegyzem meg, ha sikerül 2620 felett zárni a mai napot, akkor a mai gyertya átfedné a tegnapi dojit és a tegnapelőtti piros gyertyát is! Szép kis fordulós alakzat lenne naposon!
Szerző Juszt László , teszem hozzá , hogy nem igazán kedveltem újságírói ténykedését, szigorúan a ma megjelent cikkét másoltam be. ""Szerintem tisztességesen alávágott Hernádi Zsolt Orbán háborús retorikájának azzal, hogy a MOL megoldást talált az olaj folyamatos tranzitjára. A kiút - ami mára közismert - az lett, hogy a belorusz-ukrán határtól formálisan a magyar cégre száll át a Barátság-vezetéken át szállított energiahordozó tulajdonjoga. Így mára már a mesében sem létezik az, amivel Orbán riogatta a társadalmat, hogy “az olajkorlátozás katasztrófát okoz a gazdaság számára”, jóllehet vannak alternatív források. A kormány a háború kirobbanása óta 50 %-kal növelte a beszerzett olaj mennyiségét, a MOL haszna minden rekordot felülmúlt, amiből egyre több adót fizetett be a költségvetésnek. Így tagadhatatlan, hogy a “békepárti Orbán” gyakorlatilag hasznot húz a háborúból és támogatja Putyint. ""
Érdemes elgondolkozni azon, vajon miért ilyen alcsonyan árazott a Mol pl. Q2 második legjobb eredménye után is, vajon tényleg nem büntetik a befektetők az orosz olaj vételét? Erste is sok nemzetközi befektető alappal áll kapcsolatban, de nem is kell részleteznem. Biztosan lesz emelkedési , nyilván 100-200 forint/részvény haszon is szép pénz, de távlatosan nagyobb emelkedést nehéz belelátni jelenleg.
Nem tudom sikerül -e, én tegnap írtam, hogy szerintem már tegnap 2600 felett zár. Ez sem fog esni örökké, valami visszapattanás lassan biztos lesz. Mondom ezt úgy, hogy minden korábbi, TA alapon hangoztatott állításomat fenntartom. A támaszokat azonban illene visszatesztelnie.
A globális nyersolaj kereslet gyengül. Az IEA még tovább csökkentette idei olajkeresleti várakozását, a szervezet már csak napi 900 ezer hordó növekedésre számít 2024-re, ami 2020 óta a leggyengébb fogyasztásbővülés. Ez főleg Kínának tudható be – a korábbi 20 évben a fogyasztásnövekedés motorjaként számontartott országban idén csökkenhet az olajigény. Ez részben a gazdasági aktivitás lassulása, részben a könnyű- és nehézgépjárművek alternatív meghajtásra való átállítása miatt következett be. Az IEA szerint 2025-ben is csak napi 950 ezer hordó keresletbővüléssel lehet számolni.
Az OPEC-en kívüli országok növelik termelésüket. Az OPEC-en kívüli termelők (pl. az Egyesült Államok, Guyana vagy Brazília) meglepetésre sokkal nagyobb mértékben növelték termelésüket, mint amire előzetesen számítani lehetett. A nem-OPEC kihozatal idén és jövőre is 1,5 millió hordó lehet naponta, ami bőven meghaladja a kereslet növekedését. Gyakorlatilag napi 5-600 ezer hordóval kisebb igény jelentkezik OPEC kőolajra, ami csökkenti a kartell befolyását a globális olajpiacon.
Az OPEC-en belül egyre nagyobb a feszültség, hogy növeljék a termelést. Bár a kartell legutóbb októberről jövő januárra halasztotta el a kínálat növelését, a nyomás fennáll, hogy egyes termelők, pl. az Egyesült Arab Emirátusok jobban ki szeretné nyitni a csapot. Ezt persze más tagok, mint Szaúd-Arábia vagy Oroszország ellensúlyozhatja önkéntes kínálati visszafogással, de a csökkenő árak minden országban nyomást helyeznek a szereplőkre. Így nő az esélye annak, hogy a kartell nem tud összehangoltan működni, ami adott esetben jelentős olajmennyiség piacra engedését is hozhatja. Az OPEC-nek jelenleg napi 5,5 millió hordó termelési tartaléka van.
Summa summarum, a piac lefelé tartó spirálban van, amit egy geopolitikai esemény lendíthet csak ki rövidtávon. Igaz, ez egy jelentős felugrást is okozhat a rekordmennyiségű lefelé mutató spekuláció miatt. Ha ez az esemény elmarad, akkor az olajárak lefelé történő mozgása lehet jellemző. A fundamentumok, amit a Nemzetközi Energiaügynökség is megerősített, a csökkenő globális kőolajárak irányába mutatnak. Ben Luckock, a Trafigura nevű cég vezető kereskedője szerint a Brent ára hamarosan 60 dollár lehet, legalábbis a piaci szereplők fejében ez a szám van. Amit pedig a piac nagyon akar, az jó eséllyel idővel be is következik.
Megjegyzem ebben a cikkben is vannak zavaró kijelentések. Növekedési adatok vannak összevetve éves termeléssel pl. Mindenesetre nem arról van szó, hogy a világ olajfelhasználásának igénye csökken, csak a növekedés üteme csökken. Ennek is ellentmond, hogy 2025 várható növekedése nagyobb, mint 2024 évé. :) Az OPEC-nek pedig az erejét nem becsülném le. Továbbá, ha tovább csökken az olajár, sorra be fognak dőlni olyan olajos cégek, akik 2020 óta elindult áremelkedésre kapacitásokat nyitottak. Ez nem fantazmagória, csak erről most nem divat beszélni, mert most a shortot fújja még a main stream.
Az olcsó olaj kifejezetten jó az országnak, A MOL pedig 60-70 dolláros
olajnál is ki tud fizetni 150-200 ft osztalékot, még a kedvezőtlen
gazdasági körülmények közt is, Mint ami most van, Nincs konjuktura.
Én nem a MOL-ra gondoltam, hanem egy csomó olajos cégre, akiknek a 60 USD olaj mellett már keményen veszteséges lenne a kitermelés, mint pl USA palaolajosok. A covidnál is ők dőltek be sorra. Évek kellettek, mire újra indultak a kapacitások. Szerintem nem fog tartósan 70 USD alá menni az olajár, mert ezt kockáztatnák a piacon, és ez nem érdeke azoknak, akik most az alacsony olajárat akarják tartani. A Leszúrás lehet, ahogy volt is. Ettől még az idei olajár átlag bőven 70 USD felett lesz, sőt szerintem közelebb a 80-hoz, mivel az első félévben 75-92 USD között mozgott a Brent, a másodikban meg ha tegyük fel 65-88 között, akkor az cc. 80-ra jön ki . A cég elszámolása a jelentésekben időszaki átlag alapján történik, nem pillanatnyi árazás alapján. A fenntartható olajárszint valahol 70-80 között van, szerintem, ha nem jön közbe valami világrengető sokk.
Nyilván nem egy cikk fogja eldönteni mennyire alulárazott egy részvény, egyebekben Q2 eredmény után maga a pf. is alulárazottnak tekintette az akkori 2800 körüli árnál. Cég fundamentuma és működése okán bőven lehetne magasabb polcon, kockázatokért a kormány és a Mol vezetése felelős elsősorban. Lehet mondani, hogy háború stb., de nem sokat tettek ellene sőt csak kényszer esetén lépnek - kicsiket, de azt sem jó irányba. Szerintem, ha a Mol levállna az orosz olajról és tengeri olajat venne azonnal ugrana az árfolyam, senkit nem érdekelne a drágább olajbeszerzés, ha egyáltalán drágább még mindig,mert nagyon nem úgy tűnik.
Egyetértek. De, amíg a kurmány marad, Hernádi marad, orosz olaj marad, addig nagy csodát nem várok. A pf inkább arra célzott, ha olvastad a cikket, hogy a többi régiós olaj cég árazása is lejjebb jött. Ha a spread már nem akkora közöttük, akkor a fenti tényezők miatt egy Orlen, egy Omv vonzóbb lehetőség, a kiszámíthatóbbságuknak köszönhetően.
Pl. 5-6 közötti PE is kifejezné bőven az extra kockázatot, ha tényleg van! Másrészt véleményem szerint el van túlozva azért is, mivel azzal indokolják az alacsonyabb értékeltséget egyik oldalról hogy a kormány túladóztatja a céget. Másrészt azzal, hogy kockázat ha az orosz olaj valamiért nem lesz. Abba most nem mennék bele, hogy valójában el tudnák-e látni az országot a barátság vezeték nélkül, mert nyilván nem fognak ezért önként jelentkezni. Nyilvánvalóan nem érdek ezzel kampányolni. (az elmúlt években összekötésre került a szlovák és a magyar finomító, a horvát eddig is össze volt kötve a magyarral, aki figyeli a témában a nyilatkozatokat , az tudja, hogy a horvát vezeték le lett tesztelve , dolgoznak a szükséges keverék kidolgozásán stb.) Viszont azzal, hogy a kormány lefölözi az orosz olajból adódó plusz nyereséget, tulajdonképpen annak a nyereségnek az elvesztésének a kockázata is kiiktatásra kerül. Vélelmezem, hogy az a nyereségesség, amit tavaly és idén látunk, az fenntartható orosz olaj nélkül is. Ez lehet az alku alapja. A MOL akkor futná igazán a Barátság elvesztésének üzleti oldali (nyilván nem az ellátás biztonsági oldalára gondolok, az más kérdés, és azon szerintem dolgoznak a színfalak mögött) kockázatát, ha tobzódna most a plusz nyereségben. Természetesen nem öröm befektető oldalról, hogy lehetne akár az éves EBIDTA 4-5 Mrd USD is, ezzel szemben csak 3 körül mozog. De ezzel a 3 Mrd USD-vel bőven magasabb áron illene forognia a MOL-nak! Azért nem teljesen hülyék vezetik ezt a céget, remélem nem gondolja senki! Szóval min. 1 kockázat duplán van elszámolva, szerintem. Ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen e körül parádézik mindenki, és nem érti senki miért nem ideges a MOL. Persze ez csak egy teória a részemről, aki érdemesnek találja megfontolásra annak szívesen. Aki meg nem, az kérem ne vegye zokon, hogy én nem csak a hírekben olvasott infók alapján gondolkozom!
Igen, de Te is sejted, hogy 60-70 dollár között sem vernék a seggüket örömükben a földhöz. Biztosan nem kezdenének új kutak nyitásába olyan lelkesen, mint 70 dollár felett, a régi kutak pedig kimerülnek, amiket pótolni kellene! Nem beszélve a felújítások elhalasztásáról, átütemezéséről, ami aztán gyakoribb leállásokhoz vezet. Hidd el, a 60 dolláros szint nagyon rövid ideig lenne fenntartható azoknak a cégeknek.
Semmi más nem történt mint túlreagálás...ezer ilyet lehet látni fel is le is a tőzsdén... Vársz egy jó hírt felugrik az árfolyam, nem jön...és visszakorrigál...pl Épduferr, Akko, Delta...ezer ilyen példa van, ez is ha elül a sztori és a számok változatlanok maradnak vagy minimális eltárás lesz, hipphopp 2800 fölött lesz...ennyi
Ahogy egyelőre az is csak teória, hogy ez most egy wawe 4 a korrekcióban! :) A korrekciók leggyakrabban 3-as szerkezetűek, ezt talán már az oviban is tanítják. :)
Ezzel nem értek egyet. Az OPEC nagyon jól el volt évekig is akár, 45-50 USD -s olajjal. Persze, nem hülyék, ők is jobban szeretnék hogy 100 USD fölött legyen. De ha lenne rá szándékuk, a forrásuk meg lenne hozzá.
Nekik az lenne a jó, ha 100 dollár felett ragadna az olaj? Azt látjuk, hogy a csökkenő olajárral hirtelen nem is olyan nice az elektromos autó. Kicsit megnyúlik a megtérülés, esetleg? Szerintem a 70-80 USD közötti olaj nagyon jó az OPEC-nek, ahogy a MOL-nak is! Én írtam korábban, hogy az energiaátmenetnek pont a magas olajár kedvezne. Kaptam is érte sok mínuszt. Valójában ma már senki nem akar magas olajárat, a kormányok biztosan nem, politikailag nem hoz sok jót. Jelenleg én ezt látom. Az OPEC is látja a diagramokat, a magas olajárat mindig olajár zuhanás követi. Szóval jobb a kiegyensúlyozott szint nekik is, szerintem. Én arra számítok, hogy 2035 után is jó sok benzines és diezel jármű fog még forgalomban maradni. Nem azért írom, hogy ennek őrülök, csak szerintem ez a realitás. Egyébként mindenki arra fogad, amire akar. Én erre. Nem érzelmi okokból.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.