MIGRÁCIÓ, EU-ból való kilépés ,napi hírek, Magyarország
Lassan el kell kezdeni elemezni ezt a lehetőséget is,hiszen teremthet az EU olyan új feltételrendszert ami miatt már egy olyan ország amelyik nemzetállamként képzeli a jövőjét nem maradhat a közösségen belül.
A migráns kérdés nagyon időszerűvé teszi ezt a lehetőséget,hogy számolni keljen vele.
Együtt válaszolok a kettőre, de csak ismételni tudom magam. A gyakornok és kezdő tanár (aki nyilván gyakornok) netto 133K-t kap. Ez van. Nem is jön senki. Ugyan minek? Az pedig, hogy ez hazugság azt annak meséld, aki nincs benne. Nekik mondhatod nyugodtan. :)
Az oktatás színvonaláról nem írtam semmit. Nyilván, ha az a probléma, hogy nincs tanár, akkor az oktatás színvonaláról értelmetlen írni bármit is. Márpedig nincs és nem is lesz. Az egyházi oktatás pedig állami oktatás, ugyanis az adófizetők fizetik és ők is fogják. Nem a fizetés miatt népszerű egyébként. :)
Én elhiszem, hogy senkit sem érdekel, de néha azért megírom erről a véleményem. A duálisban például ki fogja tanítani a gyerekeket szakmára? Mert a suliban nem marad tanár. A gyárban majd a cégek a hasznukból kifizetik a szakit, hogy a munkája helyett tanítson? Ha így is lenne, az nem duális képzés, hanem gyári. Az iskolábann ugyanis nem lesz aki tanítson. :)
mondjuk ezt nem teljesen értem segíts tehát nem tanítanak most sem senkit vége a világnak én azt látom bpesten mikor itt vagyok h egy halom jól működő iskola van egy része magán másik egyházi - ezek tehát szerinted nem készítenek fel semmire, de robotikára it-re biztosan nem ok vannak ezek mellett bőven elitképzést adó állami iskolák is hogy néhányat említsek fazekas városmajor - bár most szebedy ugye meggyengült toldy randóti apáczai és persze vidéken is mi a gond? a világon szinte mindenhol az átlagoktatás gyenge, ha nem így lenne, akkor ki menne mondjuk eladónak?
Jaaaa, bocs, tehát a magánban és az egyháziban tanítják majd ki a robotikai szakembereket, a fejlesztőket, karbantartókat és üzemeltetőket. Az egyháziban kevesebb a fizetés. Ja és az egyéb szakik majd jönnek külföldről OK. Hát akkor rendben is lesznek a dolgok. :)
Igen. Az egész országra igaz.De ha logikusan gondolkozol, akkor Budapest drágább mint vidék, tehát ott még inkább lótúrót kerestek és keresnek a kezdő tanárok. Vidéken még egy kicsit elviselhetőbb, de ettől még a probléma erősödik.
a robotikára? láttam néhány átállást még mint tolmács/betanítás területről nézve pl volt olyan textil üzem, ahol 80 százalékát küldték el a dolgozóknak a robotok miatt ha most azt nézem, hogy elitképzésre áll át a magyar oktatás, nem hiszem, hogy probléma lesz egy ilyen közepes üzemben a 2+2 mérnök/technikust megtalálni :) az állami oktatás ugyan leépül de pl az egyházi szárnyal a magánról ne mis beszélve
Na idefigyelj! 34 éves a legfiatalabb tanár egy rakat középiskolában, ez azt jelenti, hogy 10 éve nem jönnek. A kezdő bér gyakornokként és kezdőtanárként netto 133K. Tehát hiába álmodozol, nem fognak jönni. Most pedig beadták a parlamentnek, hogy a minimálbér, mely nem vonatkozik a tanárokra legyen 215 bruttó. 3 éven belül a 15%-a a tanároknak nyugdíjba megy. A korfa megmutatja, de álmodozz csak tovább. Jönni fognak külföldi szakik a mieink helyett. Ez a stratégia, ha jól látom. Nem értek vele egyet. Ennyi.
simán jó lenne egyébként ilyen bérszínvonal, ha nem tolták volna fel az árakat a sokszorosára szinte minden téren a magyar gdp már ezt sem viseli el, ami a mérhetetlen feketemunkában csúcsosodik ki egy kkv nem tudja a mostani béreket sem kifizetni
kb 250 ezret keres egy 40 éves tanár netto milyen 133 ezer? az alapbért nem kell összekeverni a kifizetéssel az is kevés persze de messze nem annyi egy mesterképzéses tanár 30 éves munkaviszonnyal megközelíti a netto 300 ezret ok, lehetne több nyilván milyen szakik? milyen munka? arra gondolsz, hogy ez a remek kormány egy általános konjuktúra idején megtolta az építőipart, hogy gdp növekedést generáljon? az még egy év legfeljebb és akkor a robotikát, automatizálást nem is említettem felére, harmadára le fog zuhanni a szakiigény :) és ezt németek sem szívják fel délen jelenleg is 20 százalékos a munkanélküliség (olasz, spanyol, görög) a fiatalok körében mi lesz egy recessziós időszakban?
Tanárt? Hazánk fia nem megy tanárnak 133K-ért, majd gondolod, hogy máshonnan idejönnek emiatt? A szakik fognak jönni, mert képzés nem lesz, de jól fizető munka bőven. :)
Most még csak a konjunktúra miatt. A közeljövőben viszont már a tanárhiány miatt és az már szerkezeti hiba. Na de majd meglátjuk. Egyelőre csak arról tudok, amit beadtak.
MIGRÁCIÓ, EU-ból való kilépés ,napi hírek, Magyarország
A migráns kérdés nagyon időszerűvé teszi ezt a lehetőséget,hogy számolni keljen vele.