Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.
Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.
Számolgatva:
Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.
Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.
Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.
Magyarország tragédiája, hogy:
- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,
- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,
- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.
Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.
Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.
Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Pedig az első 3 negyedévben a bevételek és a működési eredmény is 20%-kal meghaladták a 2023 hasinló 9 hónapja számait. A bankcsoportnak nemcsak a bevételeknél vannak lehetőségei egy beinduló európai konjunktúrában, hanem a korábbi akviziciók után az egy országbeli bankok összeolvasztása révén a költségek csökkenténél. Kimondott cél a 40% alatti költség/bevétel arány elérése. Tehát az idei évben egy 10%-os bevételnövekedés és a költségek szintentartása révén akár 15%-os működési eredmény elérését is lehetségesnek tartom. A gazdaság és a reálbérek felfutó időszakában a bedőlő hitelek aránya csökken igy a céltartalékolás sem rontja le a javuló működési eredmény számokat. Tehát én az elemzői konszenzussal szemben, ami idénre ismét stagnáló eredményességel számol én a 10%-os eredménynövekedést a minimum célnak tartom. Annál csak jobb lehet.
"Idén az OTP-vel szemben a minimum elvárás 24 százalék, tavaly év végén a bankcsoport MREL-megfelelése 25,1 százalék volt, idén az első negyedévben a januári 600 millió eurós Senior Preferred kötvény kibocsátás 26,2 százalékra javította az MREL-megfelelést." Miután a tőkearányos nyereség az osztalék kifizetése után 2024 évre várhatóan eléri a 18%-ot, ez a tavalyi MREL megfelelőséget (25,1% helyett 26,2%) javitja legalább 32%-ra. Azaz a menedzsment számol egy legalább 25%-os MREL követelmény emelkedésre. Hogyan jöhet ez össze? - srv folytatás, akár összesen 5%-os mértékig - egy bank vétel, ami az OTP eddigi méretét növelheti akár 20%-kal is. - organikus növekedés, aminek a valószinű felső határa +10% vagy ezek kombinációja
Az alábbi cikk alapján valószínűbb, hogy ezt a kötvényt is az MREL követelmények teljesítése céljából bocsátotta ki az OTP. https://www.portfolio.hu/bank/20240606/mi-ez-a-270-milliard-forintos-tranzakcio-az-otp-nel-690523 Az is akvizíciós indok ellen szól az is, hogy a korábbi tranzakciók esetén a bejelentés után minimum 6-12 hónapot vett igénybe a szükséges engedélyek megszerzése, a pénzügyi zárás, a tényleges kifizetés még csak ezután következett. Ennyivel korábban drága és kockázatos lenne finanszírozási döntést hozni, amikor még az egész tranzakció kútba eshet, lásd pár éve a romániai példa.
Utana olvastam , hat nyilvan ambicioja volt , de amig a papi nem akar nyugdijba menni eselytelen hogy levaltsak. Szoval elment mbh hoz ahol most elnok vezerigazgato. Hogy visszajonne e ? Haaaaaaat jo kerdes ? Otp olyan itthon mint a forma 1 ben a ferrari. Jo a mercedesz is de a ferrari az ferrari. Szoval lehet , de mar vezerigazgato az mbh nal is szoval nehez lesz. De valo igaz jo valasztas lenne.
Barna Zsoltot mondták több éven keresztül, de ő meglepetésszerűen otthagyta az OTP vezérhelyettesi pozicióját és az MBH egyesülési folyamatot irányitotta és ott elnök-vezérigazgató most. De nem kizárt, hogy visszatér. bennfentesek szerint az OTP akvzició sorozatát 2017-2020 között ő irányitotta és nagyon jól csinálta.
Ha már utódlás..... nem látom ki tudná átvenni a papi helyét és ez nagy gond. A papinak nagyon jó víziója volt, ki tudná ezt tovább vinni vagy még jobban is csinálni. Jó kapcsolatrendszere volt stb..... Az erstenél a Jelasity Radovan csinálta meg a jót..... kéne egy hasonló kvalitású vezető majd, mert Csányi se lesz itt örökké. A helyettesek közül mit gondolsz ki lehetne befutó?
én is azt várom, hogy március 8.-án mondanak valamit a Lumináros akvizicóról. Én továbbra is azt tartanám fontosabbnak, hogy az OTP internetes bankolás ütemesebben fejlődjön. A múltkor letöltették velem az új programot és ledöbbentem, hogy annak nem volt része az OTP direkt (bróker). Nem tudtam rajta kereskedni, de a telefonomról sem. És ez a csigatempóban haladó fejlesztés hozza a bankot egyre nagyobb hátrányba a revoluttal és társaival összehasonlitva. Egy akvizició helyett egy versenyképes, az értékpapir portfoliót is menedzselni képes programnak jobban örülnék. Ezt kell leirnom egy olyan bankról, amely már 10 évvel ezelőtt az orosz leánybanknál egy touch bankkal kisérletezett (teljesen internetes bankolás) Ma már itt érzem sajnos Csányi papa korát mint hátrányt. de isten ments attól, hogy a fia vegye át a kormányrudat. Ő az a figura, aki a banknál a IT főfelelős, az évek óta ezen a területen látható stagnálásért.
A kötvénykibocsátás nem kötelező volt hanem valamilyen célból bocsátotta ki a bank. Szóval így már látom a lehetőséget rá hogy akvizíció miatt bocsátott ki új kötvényeket. Jó áron 10 éves futamidővel..... annyi idő alatt egy akvizíció is megtérül szóval ez szép volt a papitól , ha ez a terv vele. Luminor 2 mrdt alapul véve 100 millió profit ez 7 év megtérülés, habár luminorra van pénz bőven, ha nagyobbat vesz 5 mrd ért mondjuk na az más, ott már a határokat feszegetik, viszont a hozamelvárás is dupla. Szóval az esetben egy 200 - 300 (vagy több) millió eur profitot szállító bank kéne minimum és nem i 10% megtérüléssel számoltam. (az egy 100-150 mrd profit lenne éves szinten pluszban szép összeg. ) Vagy veszünk mondjuk luminort, és még mást is azért kell több pénz. De ha a másik bank nem luminor méretű akkor még mindig nem értem miért a kibocsátás. Nagyon elhúzzák az akvizíciós bejelentést , csak nem tudom miért. Április környékén kotyogta el papi a dolgot, azóta elég sok idő eltelt. Eredetileg szeptemberre mondtak információt, nem jött, lassan február 2025 és még semmi. Lehet Q4 es jelentésre akarnak előjönni valamivel. Tehát márciusban számítok legkorábban hírekre. Lehet árfolyamot fel akarják nyomni jelentésre hogy papi büszkélkedjen akvizícióval rekord ath árfolyammal stb....
Arrafelé a Nordea dominál. Szerintem baltikumban nem is kellett volna nézelődni, hacsak nem valami nagyon akciós. Az isztánok szinte kínálják magukat. Hatalmas pénzt lehet onnan leakasztani viszonylag olcsón.
Hát 4 mrd eur szerintem zsebben pihen, ehhez még 750 millió jött kötvényből. Részvénycsere útján vásárlás is belefér, van az is bőven SRV miatt raktáron. Szóval min 5 mrd eurt mondanék ami rendelkezésre áll. Ezért már szép kis bankot lehet venni . Ha luminor 90-100 mrd profit potenciállal 2 mrd eur körül van, akkor 5 ért veszünk egy bolgár méretű bankot ami nem kicsi. Esetleg több kisebb bankocskát. Pl üzbégeknél rámennék még egy lepattanóra. Kazahoknál is keresgélnék. Esetleg ukránok. De ezek fillérek, még ezek mellett simán futná egy luminorra is. Ha luminor összejön akkor viszont rögtön elkezdenék az erősítésén dolgozni. A baltikumban erős, de nem mindegyik országban. Ahol gyenge jöhetne akvizíció. Szóval logikusan következnek, de a hír várat magára. Nem tudom papi miért húzza a dolgot.
Nem vagyok bankos, de én csak a jelzáloghiteleknél tudok kötelező fedezeti előirást kötvény kibocsájtásra. Kötvényt vagy azért bocsájt ki egy bank, mert - a kötvény jellege megengedi, hogy a szavatoló tőke kategóriájába legyen besorolva - hiányzik a cash (pld. akvizicióhoz). Utóbbi leginkább akkor forul elő, ha nincsen olyan cash állomány mint az OTP-nél, leginkább akkor amikor a hitelezés jól fel van futtatva. (2008 előtt 120% felett volt a hitel/(tőke+betét) mutató, ma 70% körül.) Tehát számomra az egyedüli magyarázata a kibocsájtásnak, ha a Luminar akvizicióból mégis lehet valami, vagy egyéb vételi bejelentés jön hamarosan. De kiváncsi vagyok hozzáértők véleményére.
Valószinűleg ez az utolsó esztendő, amikor kelet-Európában könyv érték alatti áron lehet megkapni P/E = 8 alatti értékeltségű bankokat. ezt szerintem Csányi is tudja és ráhajt még egy Középázsiai bankra. (Ott ráadásul nem lesz akkora tülekedés egy 1-2 milliárd eur értékű bankért mint a Baltikumban) A két nappal ezelőtti 750 millió dolláros kötvénykibocsájtás is ennek a jele. Akviziciós szándék nélkül egy túltőkésitett bank nem bocsájt ki kötvényeket. Az SRV-ket pedig -úgy mint eddig - szép lassan folytatni kell. Elveszi a shortosok kedvét.
Jogos belefer , de az eredmeny mar kb 2 ezer mrd. Ebbol levonunk evi 2 srv 60 mrd. Illetve 150 osztalekot marad 1500 mrd meg ami kozben halmozodik es ez csak ket ev. Ilyen kis bankokbol evente tobb is beleferne. Viszont latni valami nagyot akarnak. Luminor jo lenne es ezt erositenek os akár ujabb kisebb akviziciokkal. Johetne az isztanokban is valami. De ha nem tudjak elkolteni fizessek ki, inkabb magasabb srv re szavaznek
Es kb ugy hogy evi 2 ilyennel szamoltunk lent. Ez nem kene hogy befolyasoljon barmit akvizicio tekintetebe. Beleferne akkor is ha van akvizicio meg ha nincs is.
Na jo de mit csinalnak azzal a sok penzzel ami marad? . Csak 4000 el szamolva is lejon a 950 osztalek. Kb 480-500 volt az srv ( ketszer 60 milliarddal szamolva ). A tobbi? 2500 forint "bentmarad"? Es mar a 2023as bol se lett elkoltve majdnem ennyi ha nem tobb.
az elemzők 950Ft-os osztalékkal számolnak, szerintem reális. Nekem is az a véleményem, hogy osztalékot úgy kell emelni és olyan mértékben, hogy az később tartható legyen.
Osztalék terén mire számítasz? Ha kifizetnék a román leánybankból befolyt összeget, az kb. 500Ft rendkívüli oszti lenne, egy 750Ft körüli alap osztalék felett. De ha nincs tervezett akvizíció, több is lehetne.
aztán lett is egy 500ft-nál nagyobb korrekció is. Van itt egy veszély amiről még nem beszéltünk. Trumpot mint békepárti őrangyalt könyvelte el a tőzsde is. De ne feledjük, amennyiben az oroszok nem fogadják el a Trumpi békejavaslatot, akkor - pont a mihamarabbi befejezést kierőszakolandó - jön egy fenyegetés, aminek a részei: - erősebb szankciók (pld szankcionálják aki orosz gázt és kőolajat vesznek, köztük magyarországot), de ennél súlyosabb lenne, ha a pénzintézeteknek irná elő a teljes visszavonulást az orosz piacról. - több fegyver az Ukránoknak (ha előtte aláirják a javaslatot és az az oroszok ellenállása miatt nem lép érvénybe Nos, egy ilyen fenyegetőzés közben könnyen elképzelhető pár olyan nap amikor az OTP 20 ezer alá is beesik. Az oroszok hosszútávon nem engedhetik meg maguknak, hogy folytassák a háborút és a trumpi békejavaslat valszeg gyakorlatilag függetlenitenné a Donbaszt és Krimet, tehát elfogadható lenne az oroszoknak. (2016-ban még erről álmodtak.) Igy az OTP egy ilyen szcenárióban is erőre kap majd még idén, akár messze új csúcsokat döntögetve, de előtte erős idegzetűeknek ajánlom a papirt. Remegő kezűek sokat fognak bukni rajta.
igen, én sem várom 23 ezer alá az év folyamán tartósan. Május végéig az osztalék rally miatt valószinűleg 24 ezer fölé fog emelkedni. Addig kiderül, hogy a Trumpi igéret, miszerint gyorsan véget vet a háborúnak összejön-e. Ha igen megy az árfolyam ütemesen 30 ezer közelébe, ha nem akkor visszaesést várok 24 ezerről akár 23 ezerig annak ellenére, hogy a Q1 eredmények még az osztalék kifizetése előtt valszeg egy 4500Ft/részvény 2025. éves eredményt fognak előrejelezni (és ezzel az elemzői várakozásokat, hogy idén csökken az eredmény cáfolni.) És júniustól jönnek a 27 ezer ft feletti elemzői árfolyamvárkozások.
Ez most szerintem nem az OTP-től függ. A Trump rally nélkül sem ment volna feljebb év végére mint 21 ezer. Azaz P/E alapont nem sokkal több mint 5. z OTP szerintem idén eléri a 4500Ft/részvény nyereséget. Ha lesznek béketárgyalások akkor P/E= 7 is elképzelhető, ami év vég felé már akár 30 ezeren felüli árfolyam. Ha viszont kiderül, hgy a háború tovább folyik, akkor visszatérhetünk a P/E= 5 piaci értékitélethez, ami kisebb árfolamot jelent mint a mostani.
A saját tőke a 2024.év első 9
hónapjában kb 800 milliárd forinttal nőtt, egy már amúgy is túltőkésitett
szintről.
2024 3Q végén az alapvető tőkére (Tier 1)
vonatkozó tőkemegfelelési minimum követelmény az OTP Csoport esetében
12,4%,.
A 3. negyedévben ez a mutató 19,1% volt, azaz kb
320 milliárddal több volt a tőke mint a minimálisan előirt.
A 4. negyedévben kb 800/3=260 milliárddal fog nőni a
'felesleges" tőke.
Igy az biztosnak tűnik, hogy legalább 580
milliárd rendelkezésre áll egy akvizicióhoz már most
De egy akviziciót em kell feltétlenül a
nyereségtartalékból fizetni. Van lehetőség nem szavazó de a szavatoló tőkébe
beszámitható tőke beszerzésére is kötvénykibocsájtással.
Igy egy 3-3 milliárd eurós akviziciós kassza egy éven
belül igy vagy úgy de rendelkezésre áll majd.
Nyugatra kacsingatni pár évvel ezelőtt kellett volna, (ha már kötelezőnek tartjuk.) Nekem vesszőparipám, amit itt megismétlek: A bankrendszer jövője, egy sokkal kevesebb szereplős és összeségében jóval kevesebb bankfiókos rendszer. Ennek a nyertesei: - versenyképes banki szoftver tulajdonosai (pld Revolut, aminek a nyeresége még messze az OTP-jé alatti, de a tőzsdei értéke a duplája, az ügyfelek száma messze több mint az OTP-nél és most nyitja az első bankfiókokat Angliában és talán itt nálunk is.) - a banknál bankolók száma, a banknál kezelt portfólió mérete (vagyonkezelésnek , a dijbevételeknek, egyre nő a szerepe, ebben az OTP-nek még nagyon kell kapaszkodni (ezért is kellenek a folyamatos akviziciók). De nem elég növelni az ügyfélszámot. Nem lett volna szabad már 15 évvel ezelőtt sem olyan szar értékpapirkereskedő szoftverrel versenyezni, mint az OTP Direkt Broker) Azaz azok a bankok lesznek a nyertesek, akik mindkettőben élenjárnak. Nagyon jó lenne olvasni arról, hogy az OTP kisérleti internet bankja az oroszországi Touch bank (tiz évvel ezelőtt inditva) miért lett kudarc. Kiváncsi vagyok arra is, hogy ki lett-e ez őszintén és alaposan értékelve. Nem volt elég jó a banki rendszer, a szoftver? Nem oroszországban kellett volna inditani? Milyen tanulságokat hasznositott a bank azóta? A jövő ugyanis (ezt ma már mindenki tudja) az internetes bankolásé. A bankfiókok száma gyökeresen csökken, leginkább tanácsadói szerept fognak ellátni, hiszen bankszámlát nyitni és megbizásokat adni már ma is lehet interneten, ha szükséges egy videóhivás, egy személyes egyeztetés folyamán. Ugyanúgy lehet majd hitelt felvenni, előtörleszteni stb. A bankok bevétel arányosan jóval kisebb költségekkel élnek majd. Az OTP-nél a költség/bevétel arány ma már 40% körüli, de ma már nem ritka az a bank, ahol ez az arány 30% alatti. Jóslatom, hogy a jövőben a bankok a szolgáltatásokat egy erős versenyben SOKKAL olcsóbban nyujtják majd, de számos szolgáltatást ingyenesen nyujtják majd. (Ingyenes folyószámla, akár értékpapirszálán a tranzakciók dija is, nem lesznek külön dijak a hitelfelvételnél.) Tehát a bevételeket nagyságrenddel több tranzakció és ügyfélszám mellett fogják a bankok realizálni. És emiatt megnő a banki tőkekövetelmény mértéke is ugyanolyan bevételi számok eléréséhez. A nagy kérdés az, hogy az OTP hol tudja magát pozicionálni ebben a versenyben? Amikor Európában nem száz komoly bank versenyez majd, hanem csupán egy tucat, de ez nem jelent tényleges versenykorlátozást a maihoz képest, mert a versenyt az Unión belül már nem korlátozzák majd az országhatárok.
Csicseregtek a madarak hogy a papi nyugat fele is kacsintgat . Masik csoportba irtak be . Hat nem tudom , szerintem jo is lehet . Ha igy lenne luminor az ennyi volt , mert nyugaton valami nagyot erdemes venni max . Mindenesetre 4 - 5 mrd eur lassan halmozodik ami befektetesre var . Az mar nem keves penz
Luminornál, amig nincs hir a nyertesről addig az esély ugyanaz mint nyáron volt. Ha erre az évre márciusban kihoz a menedzsment 4100Ft/részvény eredményt (ami összejöhet ha nem viszik túlzásba a céltartalékolást), akkor szerintem az árfolyam alakulására 2025 tavaszán alábbi verziók esetében a tippjeim: 1. Fennáll a remény az orosz-ukrán háború lezárására 2025 nyarára: P/E= 6,5 (legalább): árfolyam legalább: 27 ezer Ft 2. Trump kijelenti, hogy az oroszok nem hajlandók békét kötni, csak Ukrajna kiiktatása mellett és folytatja Ukrajna támogatását, akkor P/E= 5,5-nek is örülhetünk, azaz az árfolyam legfeljebb: 23 ezer Ft. legfeljebb akkor megy feljebb, ha az 1. negyedév bebizonyitja, hogy az elemzők ismét tévedtek. 2024. év eredmény esése nem jött be és ez 2025-re sem várható. Én 2025-re 4500Ft/részvény eredményt várok. Ennek az első előjele az lenne, ha a Q1 negyedéves bevétel minimum 700 milliárd Ft lesz.
Mit tartotok realis erteknek H1 es H2 2025 re? Nyilvan szamolva egy standard 1000 osztival ? Illetve mik a varakozasaitok esetleg luminorra (sikerul vagy nem) es esetleges hatasok az osztalekra
Én is így gondolom, de eléggé sunnyognak rajta csak nem értem miért. Unicredit le van kötve máshol, a többi játékos meg szerintem annyira nem is akarja a dealt . De ki tudja.... amúgy azt se értem mi ez a titkolózás, unicredit például nem szarozik, megmondja mikre hajt. Azért fél év eltelt és semmi hír, közben eredmény halmozódik és az volt a mondás erre spórolnak. Szóval minél tovább halogatják az infot annál nagyobbat fog ütni az árfolyamban pozitív irányban szerintem. Vagy oszti miatt vagy csak simán mert megvették. Illetve remélem van más is csőben nem csak a luminor. Valami kazah üzbég bank, esetleg valami európai.
Nincs valami új info luminorról ? Esetleg van az ilyen ajánlatokra valami határidő ? Mert eddig Csányiék eléggé elsunnyogják a dolgot máér megint. Két évnyi profit halmozódik már. 2000 mrd forint. Illetve remélem nincsenek ennél leragadva hanem párhuzamosan megy másik akvizíció is esetleg. Örülnék egy karácsonyi ajándéknak azért tőlük valami bejelentés....
A konkrét banknál az egyedi sztorit nem ismerem, de az nem ritka a bankkoknál, hogy a mai árfolyam nem magasabb mint 30-40 évvel ezelőtt. Ugyanazt a hitelvolument ma már - összehasonlitva a 90-es évekkel - négyszer akkora saját tőkével szabad kihelyezni és a kockázatkezelés is extrém módon szigorodott. Ma már nemcsak azt kell számontartani, hogy melyik hitelfelvevő nem törleszt már 90 napja, hanem azt is, ha 1 napos késében van, vagy ha a hitelfelvételnél a kokázatosabb adósok közé tartozik. A hitelesek osztályokba vannak sorolva és még a legjobb minősitésüeknél is kötelező a céltartalékolás. 40 évvel ezelőtt egy államkötvényt egészen addig amig az állam csőd nem vált kézenfoghatóvá, nem kellett céltartalékolni. Ma pld. az OTP több bankjánál tart pld. orosz államkötvényeket. csak ezekre céltartalékolt a bank 160 milliárd forintot, pedig az orosz államcsőd bekövetkezése nem valószinű. Tehát ma a banki működés költséges és a 40 évvel ezelőtti nyereségességet többszörös sajáttőkével és nagyságrendileg magasabb céltartalékolásokkal lehet csak elérni.
-Érdekességképpen a -Lloyds Banking Group PLC (LLOY-árfolyama 1987-decemberében is 55-dollár volt és tegnap is.- Azért 37-év elteltével ugyanannyit ér! Volt benne buborék is 1999-tavaszán 480-dolárral is.- -A közgyűlésen a tulajoknak jól van ez így? Gondolom intézményi tulajok vannak,nekik mindegy csak fizessen osztit..?
A kerdes szerinzem egyszeru . Nem egy akviralo bankrol van szo . Szoval a haboru elotti szinteket kell nezni ez ahova visszaterhet haboru nelkul . Barmi lehet ugyan de kozeptavon beke eseten oda terhet vissza. Tekintve nem akviralt ezerrel a bank , nem tudom az eredmenye orosz nelkul mennyivel nott
Felületesek az ismereteim a Rafi-ról. Amit olvastam, hogy - nyeresége 60-70%-a az orosz leánybanktól jön. Illetve jönne, ha Putyin kiengedné az osztalékot. - a legalacsonyabban értékelt európai bank. Nem csak most, de még az OTP lokális málypontja idejében is rosszabbul volt értékelve mint az OTP. (Ami nagy szó) - szabályozói nyomásra erősebben épiti le az orosz tevékenységét mint az OTP. Amit nem tudok: - milyen céltartalékolása van az orosz eszközökre (állampapirokra)? (Itt az OTP-nek 60%-os a céltartalékolása, igy ha kitör a világbéke, akkor ezek felszabaditása ad még egy plusz lökést az OTP eredményének) - milyen potenciál van a Rafi egyéb piacaiban? Vagyls leegyszerűsitve, a kérdés: mennyit ér a Rafi?
Mennyit ér az OTP?
Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.
Számolgatva:
Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.
Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.
Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.
Magyarország tragédiája, hogy:
- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,
- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,
- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.
Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.
Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.
Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.