Topiknyitó: Portfolio 2011. 12. 19. 17:02

Matolcsy minisztériuma szerint csökken az államadósság  

Ugrás a cikkhez
"Csökkenő pályán Magyarország adóssága" című hétfő délutáni sajtóközleményében győzelmi zászlót lenget a Nemzetgazdasági Minisztérium. Matolcsy György minisztériumának tájékoztatása szerint 79,7%-ra csökkent Magyarország GDP-arányos államadóssága a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=160222
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tuksz 2011. 12. 20. 15:26
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
És amikor már látszik is és nem csak mondják, hogy visszaüt, akkor még harcolnak egy kicsit.
Törölt felhasználó 2011. 12. 20. 12:36
Előzmény: #23  andorko
#24
Tökéletes szöveg. Pont ezt szoktam én is írni itt. A kormány lépésein éppen ez látszik - a jószándékot elhiszem -, hogy csak az elsőkörös hatásra, az alapcélra gondolnak. A többire egyáltalán nem, vagy nem eléggé.
andorko 2011. 12. 20. 12:15
Előzmény: #22  andorko
#23
...még egy gondolat Zsidaytól idézve:
"A jelenlegi gazdaságpolitika legnagyobb hibája éppen az, hogy nem érti, hogy attól, hogy valami megvalósítható, matematikailag megoldható, és esetleg első körben pozitív a hatása, másod- és harmadkörös hatásai olyan nagyon negatívak lehetnek, hogy az bőven negálja az elsőkörös hatásokat."
link
andorko 2011. 12. 20. 11:19
Előzmény: #8  szivacs
#22
T.szivacs

Azt gondolom, hogy sokunknak megvan a véleménye (tudása), hogy mit is kellene csinálni.
Nem fogom itt leírni, mert nincs annyi hely, viszont azt biztosan tudom, hogy MOST nem költenék focira, stadionokra, médiahatóságokra és legfőképpen abbahagynám a cinikus, arrogáns, hazudozó kommunikációt és nem ad hoc törvényeket hoznék halomra, hanem...
josefernando 2011. 12. 20. 10:51
Előzmény: #19  sasa44
#21
Vicces így visszanézve, h ábrándoztunk a Milka csoki meg Opel kadett után, mivel odaát minden olyan jó.
Aztán megkaptuk a nyakunkba az egészet. Csak sajnos mindössze a helytartó változott és a mostani nem feltétlenül jobb mint a korábbi.

Elképesztő, hogy a lent felsorolt ágazatok hogyan mentek a süllyesztőbe mindenféle kreált indokkal, h nincs piaca, mert szar. Mintha a spanyol alma, meg francia disznó sokkal jobb lenne. Persze.
capaeledel 2011. 12. 20. 10:23
Előzmény: #15  Hirnok
#20
Én is várom a tételes cáfolatokat.
sasa44 2011. 12. 20. 10:21
Előzmény: #15  Hirnok
#19
"tételesen cáfolhatom az összeset!"

Én is várom a cáfolatokat /tételesen/.
sasa44 2011. 12. 20. 10:19
Előzmény: #15  Hirnok
#18
Mert neked mi bajod volt 25 éve???
josefernando 2011. 12. 20. 08:53
Előzmény: #16  GOLDIMANN
#17
Nem kell azért annyira rózsásnak látni az akkori világot, viszont az egyik pont nagyon jól megragadja a mostani probléma egyik gyökerét:

". 25 évvel ezelőtt volt nemzeti ipar, ma multik vannak. Húsz éve volt önálló nemzeti termelés, önálló tudományos háttérrel. Ma a külföldi cégek összeszerelő üzemei jelentik az ipart. "
GOLDIMANN 2011. 12. 20. 08:37
Előzmény: #15  Hirnok
#16
Ne kérdezősködj hanem kezdjél bele.
Addig is el vagy foglalva.
Hirnok 2011. 12. 20. 08:18
Előzmény: #14  GOLDIMANN
#15
Te egyáltalán éltél már 25 éve?
Ha éltél, akkor emlékszel?
Ha emlékszel, akkor jól emlékszel?

Ezt tételesen cáfolhatom az összeset!
GOLDIMANN 2011. 12. 20. 07:44
Előzmény: #1  Portfolio
#14
Na ezt küldd tovább, ha mered !


Ennyire jól még senki sem szedte össze a különbséget a két rendszer között! Na meri valaki azt mondani, hogy ez nem igaz?

25 éve...

. 25 éve senki sem lehetett milliárdos, de a túlnyomó többségnek elfogadható élete, biztos jelene és kiszámítható jövője volt. Ma bizonytalan a jelened, kiszámíthatatlan a jövőd.

. 25 éve az ország pénzét úgy osztották el a parlamentben, hogy jusson oktatásra, egészségügyre, a Te és a mi jólétünkre. Ma a gazdagok, a milliárdosok kapják az ország kenyerének javát.

. 25 éve megbecsülték a tisztességes munkát, ma az ügyeskedőknek, a csalóknak áll a világ.

. 25 éve a munkásembernek becsülete volt, ma másodosztályú polgár saját hazájában.

. 25 éve mindenki dolgozhatott, aki akart. Ma hivatalosan 400 ezer embernek nincs munkája, nem hivatalosan egy milliónak.

. 25 év alatt másfél millió munkahelyet tettek tönkre, de egyet se pótoltak.

. 25 éve a mezőgazdaság egymillió embernek adott munkát. Ma alig százezren dolgoznak itt.

. Húsz éve a pályakezdőket tárt karokkal várták a munkáltatók. Ma körülbelül 80 ezer pályakezdő fiatal indítja életét munkanélküliként.

. 25éve napi 8 óra munkából elfogadhatóan meg lehetett élni. Ma sokszor 13-15 óra is kevés.

. 25 éve miénk volt Magyarország, ma külföldiek szolgái vagyunk saját hazánkban. (Vásárhelyiek figyelmébe: Hódgép, Metripond, Hódiköt, Alföldi Porcelángyár, Majolikagyár... A termékekre az volt ráírva, hogy: Made in Hungary -pedig el voltunk nyomva...!)

. 25 éve a gyárak, az üzemek, a bankok, minden-minden magyar volt. A magyar gyárakat bezárták vagy privatizálták, jellemzően a külföldi tőke számára. A legtöbb gyárat azért vették meg, hogy a konkurenciát felszámolják, így a hazai gyárak többségét szétzúzták, bezárták, dolgozóit az utcára tették. Ma az ipar, a kereskedelem, a szolgáltatások nagy része külföldiek kezében van.

. 25 évvel ezelőtt volt nemzeti ipar, ma multik vannak. Húsz éve volt önálló nemzeti termelés, önálló tudományos háttérrel. Ma a külföldi cégek összeszerelő üzemei jelentik az ipart.

. 25 éve volt magyar műszeripar, olyan nagyüzemekkel, mint a MOM. Volt önálló hadiparunk, olyan üzemekkel, mint a Diósgyőri Gépgyár, a Rába.

. 25 éve volt magyar ruházati ipar olyan óriásokkal, mint a Május 1, a Vörös Október, a Zalaegerszeg. Mára a ruházati ipar gyakorlatilag megszűnt. Húsz éve volt magyar cipőipar, ma gyakorlatilag nem gyártunk magyar cipőt.

. 25 éve a magyar Ikarus évente 13 ezer autóbuszt gyártott, és a világ élvonalában volt. Mára felszámol­ták, hogy helyébe a német, svéd és más buszok jöjjenek. Húsz éve a Ganz-MÁVAG vonatokat gyártott a világ számos országának, ma kínai piac van a helyén. A Csepel Művek 60 ezer embernek adott munkát, ma kis kft-k vannak a helyén.

. 25 éve az ország vezetése a magyar gazdaságot támogatta. Ma a multikat, a külföldi tőkét szolgálja ki. Magyarországon - bármivel foglalkozik is - a multi támogatást és adókedvezményt kap. Mára ez utóbbi összege eléri a százmilliárd forintot. A kis- és középvállalkozó, az őstermelő nem kap semmit, sőt: olyan adókkal sújtják, hogy ne érje meg Magyarországon termelnie, dolgoznia.

. 25 éve az energiaszektor az állam kezében volt, nem kellett félni attól, hogy lekapcsolják a villanyt vagy nem tudunk fűteni, mert nem tudjuk kifizetni. Mára a privatizált energiaszektor egekig emelt árai miatt az emberek nem tudják kifizetni a rezsit: csak idén 700 000 embertől vonnak 30%-ot a fizetésükből köztartozás miatt.

. A multik környezetében a magyar kis- és középvállalkozások teljesen ellehetetlenednek, hiszen őket adók sújtják, a multit pedig adókedvezménnyel támogatják. 2007-ben 100 ezer magyar vállalkozás ment tönkre.

. 25 éve olyan világhírű üzemek jelentették a magyar mezőgazdaságot, mint Bábolna, Mezőhegyes, Nádud­var. Mára ez a múlté.

. 25 éve hazánkban 8,7 millió sertést tenyésztettek. Ma ebből csak 4,1 millió maradt.

. A 25 évvel ezelőtti mezőgazdasági termelésnek ma csak egyharmadát termeljük.

. 25 éve szövetkezetek, állami gazdaságok művelték meg a földet az ott élők érdekében. Ma magánvállalatok dolgoztatnak idegen bérmunkásokkal.

. 25 évvel ezelőtt nem tudtuk, hogy mi az a parlagfű. Ma annyi a parlagon heverő, megműveletlen föld, hogy parlagfűből és allergiás betegekből nagyhatalom vagyunk.

. 25 éve mi láttuk el gabonával, almával, borral, csirkével a szocialista országokat. Mostani szövetségeseinknek, a németeknek, a franciáknak, olaszoknak nem kell a magyar mezőgazdaság terméke.

. 25 évvel ezelőtt majdnem kétszer annyi húst ettünk, mint ma. És nem csak azért, mert háromszor annyi tehén és disznó volt, mint ma. Ettünk, mert volt, mert jó volt, s főleg, mert tellett rá. Ma drága a hús, egyre kevesebb és egyre rosszabb minőségű húst eszünk.

. 25 éve 20 milliárd dollárral tartoztunk a világnak. Ma mintegy 130 milliárddal tartozunk.

. 25 éve tudtad, hogy hol a pénz! Fedezetül ott állt a magyar gazdaság. A Ganz MÁVAG, a Csepel Művek, a MOM, az Ikarusz, Bábolna, Nádudvar, Mezőhegyes. Százezer számra épültek lakótelepi lakások. Itt volt a pénz, tudtuk, hogy hol van. Mi kaptuk, mi használtuk, és kérdezzük: hova lett ez a pénz? Hol vannak a magyar üzemek? Hol építenek szociális bérlakást? Hol adják olcsón a kenyeret?

. 25 éve, a Kádár-rendszerben gazdálkodtak a hitelekből, a mostani rendszerben ellopják.

. 25 éve még kórházakat, iskolákat építettek, hogy az egészségügy és az oktatás mindenki számára elérhető legyen. Mára bezártak több mint 300 iskolát, bezártak több száz rendelőt és kórházat. Sokaknak negyven kilométert kell utazni a "központi" kórházig. Nem csoda, hogy a halálozási arányban és várható élettartamban is az EU-20-ak közül a legrosszabb ötben vagyunk.

. 25 éve a kórházban az számított, hogy mi a bajod, mid fáj? Ma egyre inkább az számít, hogy mennyi pénzed van.

. Régen a beteg minden körülmények között kapott ellátást. Mára ingatlanspekuláció miatt bezárták a "Lipótmezőt", azt az országos pszichiátriai intézményt, ahol olyan betegek is éltek, akik nem tudtak gondoskodni magukról, s esetleg ön- vagy közveszélyessé válhattak volna gyógyszeres kezelés nélkül. Ma több százan bukkannak fel hajléktalan szállókon, s legalább ennyien nem igénylik gyógyszereiket - védelem és kezelés nélkül mi lesz velük?

. 25 éve sem voltunk gazdagok, de sok mindent megengedhettünk magunknak: üdülést, éttermet, szórakozást. Ma vagy az egyik, vagy a másik, de gyakrabban egyik se.

. 25 éve nem kellett adót fizetnünk. Ma - ha csak egy kicsit is jobban keresünk az átlagnál - a fizetés felét elviszi az állam. Mit kapunk cserébe? Bezárt kórházakat, lezüllesztett oktatási rendszert, bezárt vasútvonalakat, megfizethetetlen közlekedési díjakat.

. 25 éve senki nem éhezett Magyarországon. Ma az ENSZ óvatos becslései szerint is legalább 200 ezer ember, ebből mintegy 20 ezer gyerek éhezik hazánkban. További 100 ezer gyerek pedig jó esetben krumplihoz és zsíros kenyérhez jut.

. 25 éve az emberek többsége nyaralni ment. Ma a családok 59 százaléka nem megy nyaralni.

. 25 éve a nyugalomba vonulás tisztes nyugdíjat és megbecsülést jelentett. Ma éhezést, társadalmi kitaszítottságot. Mit lehet megvenni az öregségi nyugdíj minimális összegéből, 28500 Ft-ból? Ételt keveset, rezsit fizetni lehetetlen, gyógyszert meg szedjenek a gazdagok.

. 25 éve gyakorlatilag minden magyar állampolgár részesült a társadalombiztosításban. Ma ezrek esnek ki a társadalombiztosításból, így megfosztják őket az egészségügyi ellátástól.

. 25 éve nem voltak hajléktalanok, s a biztos megélhetés miatt senkit nem fenyegetett az a veszély, hogy az utcára kerül. Ma Magyarországon 85-90 ezer hajléktalan él, s évente több, mint 2000 lakást árvereznek el. A felmérések szerint magánemberek esetében gyakorta árvereznek a kifizetetlen villany-, gáz- és más rezsiszámlák következtében, de magas az illetéktartozások miatt elindított végrehajtások száma is.

. 25 éve a cigánynak nem kellett szociális segélyért sorba állnia, nem kellett megaláznia magát. Húsz éve a cigány is dolgozhatott, sőt dolgoznia kellett! Cserébe nem "lenézett idegen" volt, hanem egyenjogú polgár.

. 25 éve a bölcsődei és óvodai elhelyezés mindenkinek járt. Mára annyi helyet megszüntettek, hogy a gyerek születése előtt kérelmezni kell a felvételt. Ha nem, marad a magánóvoda, gyermekenként 60 ezer Ft-tól havonta.

. 25 éve a fiatalok mertek családot alapítani, mert tudták, hogy lesz munkájuk, lakásuk. Ma gyakran azt sem tudják, holnap miből vesznek kenyeret, s lesz-e tető a fejük felett. A tendenciát jól mutatja: az átlagos életkor az első házasságkor 1990-ben még 22 év volt, 2007-re már 27 évre emelkedett.

. 25 éve a gyerekedre biztos jövő várt. Tanulhatott, munkát kapott, családot alapíthatott. Ma nagyon sokak számára egy lehetőség marad: külföldre menni.

. 25 éve sem volt könnyű lakáshoz jutni, de a fiatalok többsége belátható időn belül az állam segítségével megoldotta. Az állam hosszú lejáratú, kedvezményes hitelekkel támogatta a lakáshoz jutást. Ezáltal nőtt a lakások száma és a lakáson belül a szobaszám, ugyanakkor csökkent a 100 lakásra jutó lakók száma. Az új lakások jelentős része panellakás volt, amit "kiutaltak". Ma nem épülnek állami lakások, a fiatalok fizetésük felét albérletre költik, s saját lakás vásárlásakor évtizedekre eladósodnak.

. 25 éve mindenki tanulhatott, aki tanulni akart. Tandíj nem volt, az oktatás költségei megfizethetőek voltak, és az állam is támogatta. Ma sok helyütt tandíj van, egyre drágább a tankönyv, a diákok albérlete és utazása.

. 25 éve a gyerekek nagy része sportolt. Ma minden tíz gyerekből hat nem sportol. Húsz éve volt iskolai sport, olcsó tömegsport, és ennek következtében jó eredményeket értünk el a világversenyeken. Ma nincs iskolai sport, alig van megfizethető tömegsport. 1988-ban, a szöuli olimpián hazánk 11 aranyérmet szerzett, 2008-ban Pekingben már csak hármat.

. 25 éve a szocialista országok integrációjának voltunk tagjai. A cél nem egymás kizsákmányolása volt, hanem a gondok közös megoldása. A KGST-ben egyenlők voltunk. Az EU-ban Németország, Fran­ci­aország és a többi nagy diktál.

. 25 éve minden ország azt adta a közösbe, amiben a legjobb volt. Ma az EU-tagjai vagyunk, amelyben Magyarország a szegény rokon.

. 25 éve a KGST azt segítette, hogy az emberek jobban éljenek. Az EU a gazdag európai nagytőke szövetsége az emberek, a tömegek kizsákmányolására.

. 25 éve csak vízummal utazhattunk a legtöbb EU-országba. Ma nem kell vízum, de csak azt látják szívesen, akinek pénze van. Neked van pénzed utazni?

. 25 évvel ezelőtt rend volt. Tudtad, hogy mi a jó és mi a rossz. A rendőr melletted állt, a rendőr mögött meg ott állt az állam. Ma rosszak a törvények, lopnak a politikusok, a korrupció felfalja az országot. A rendőr nem áll melletted, és a rendőrt se védi meg saját állama!!!

. 25 éve voltak korrupt politikusok, a hatalmukkal visszaélő állami emberek, de maga a rendszer nem volt korrupt. Ma az állami vagyon privatizációja, a pályáztatás és sok minden más maga szüli a korrupció lehetőségét. Ma Magyarország Európa legkorruptabb országai közé tartozik.

. 25 éve a munkatörvénykönyv a munkást, a dolgozót védte. Ma a tőkést védi.

. 25 éve a szakszervezeteknek tényleges jogaik és lehetőségeik voltak az érdekvédelemben, szociális kérdések eldöntésében. Ma a szakszervezetek jogai korlátozottak.

. 25 éve senki se beszélt arról, hogy ki a zsidó és ki nem zsidó. Mára a kapitalizmus annyira kiélezte a társadalmi különbségeket, annyira elmélyítette egyes rétegekben a nyomort, hogy az antiszemitizmus tömegjelenséggé vált.

. 25 éve nem voltak szélsőjobboldali, újfasiszta tendenciák és szervezetek, mert nem volt rájuk igény, nem volt társadalmi bázisuk. Mára sok ember kerül olyan kilátástalan helyzetbe, hogy a szélsőséges jobboldaliságba menekül.

. 25 éve demokráciát ígértek mindenkinek. Ma van parlament, de a nép nem ellenőrizheti azt, és nem hívhatja vissza a képviselőket. Megszüntették a társadalmi vita intézményét, minden eszközzel akadályozzák, és le akarják járatni a népszavazásokat. Szólásszabadság van, de a televízió, a sajtó nyilvánosságához csak azok juthatnak hozzá, akiknek hatalmuk vagy pénzük van.

. 25 éve több mint százezres hadseregünk volt tüzérséggel, páncélosokkal, műszaki csapatokkal, honi légvédelemmel. Ma kevesebb, mint húszezer katonánk van, az önálló működés feltételei nélkül. A magyar hadsereg ma kisebb, mint a trianoni rablóbéke után.

. 25 éve nem tudtuk, hogy mi a háború. Ma Jugoszlávia és Irak után Afganisztánban már a harmadik háború részesei vagyunk.

. 25 éve a magyar katonának nem kellett külföldre mennie. Sőt, az azt megelőző negyven év alatt is csak egyszer, 1968-ban Csehszlovákiába. Ma magyar katonák mindenütt ott vannak, ahol a NATO-nak emberanyag kell, Koszovótól Afganisztánig.

Hmmm! Na ezt küldd tovább, ha mered!!!! (Merthogy 25 éve politikai elnyomás alatt állt, aki másként gondolkodott. Nem lehetett értelmiségi, de kötelező volt kenyerét megkeresnie! Ma a szólásszabadság jegyében, ha nem úgy gondolkodsz, ahogy elvárják tőled, holnaptól nem lesz kenyered!!!)

Oszo 2011. 12. 20. 07:28
Előzmény: #8  szivacs
#13
T Szivacs!
Ha jól emlékszem, nem Andorko volt az, aki éveken át szapulta és rombolta minden lehetséges módon az előző kormány intézkedéseit,nem ő költött hatalmas, gyanús eredetű összegeket arra, hogy megválasszák, nem ő az, aki életében nem csinált mást, csak az állam, az ország ügyeivel foglalkozott, ezért azt gondolom, hogy nem neki kell tudnia, mi a teendő.
Egyébként az első lépés kézenfekvő: Az MSZP utána a Fideszt is el kell távolitani a hatalom közeléből!
tuksz 2011. 12. 20. 07:27
Előzmény: #8  szivacs
#12
Ez nem a személyes véleménye, hanem a kormányé.
És nem is az a baj, hogy sikerül-e csökkenteni és mennyivel, hanem hülyítik a népet. Pedig látták, hogy mi a következménye, amikor egy kormány hülyíti a népet
Kb. 10 éve szinte kizárólag erre van kihegyezve az ország vezetése. Nem csoda, hogy mindenki menni akar innen. Előbb-utóbb el is érik ez. És a Fidesz, meg az MSZP uralkodhat a saját szemétdombján... csak akkor ki fog dolgozni, hogy villa és luxusautó legyen a seggük alatt.
tuksz 2011. 12. 20. 07:21
Előzmény: #7  andorko
#11
Ezért van az, hogy harcolnak, hogy ki tud nagyobbat mondani.
Valamelyik elemző úgy nyilatkozott a TV-ben, hogy miért, még bejöhetnek a számok, csak szerencse kérdése. Lehet, hogy van is annyi esélye, mint a lottó 5-ösnek.
Kérdés az, hogy valóban szerencsejátékot kell űzni egy országból?
enigma 2011. 12. 19. 23:21
Előzmény: #6  bigyula
#10
Nem ma nyilatkozta eme géniusz, hogy az árfolyam semmit se számít?
viperakapitany 2011. 12. 19. 22:55
Előzmény: #8  szivacs
#9
kötött devizagazdálkodásra térnék át, és nem 300, hanem legfeljebb 30 lenne az eur/huf árfolyam. vagy inkább 3.

egyre vállalhatatlanabb utasításokat kapsz majd a központból.
szivacs
szivacs 2011. 12. 19. 22:39
Előzmény: #7  andorko
#8
T. andorko!
Ön hogyan csökkentené az államadósságot, melyet 21 éve minden kormánynak csak növelnie sikerült???
andorko 2011. 12. 19. 19:59
Előzmény: #6  bigyula
#7
miért is értene hozzá a barom, a főnöke is megmondta:

„Az államadósság nem közgazdasági probléma, hanem egy ellenség, amelyet ha nem győzünk le, az ellenség győz le minket”

Nem csodálkoznék ha pintérékhez kerülne ennek a feladatnak a megoldása
bigyula 2011. 12. 19. 19:45
Előzmény: #5  tuksz
#6
Végül is ezt tették: először 268 Ft-os euróárfolyammal, és 1.5%-os GDP növekedéssel számolták a 2012-es költségvetést. Csak, valaki elfelejtett szólni Matolcsynak, hogy már újraszámolták 299 Ft-os árfolyammal, és 0.5%-os GDP növekedéssel...
tuksz 2011. 12. 19. 19:19
Előzmény: #1  Portfolio
#5
Amúgy meg lehet számolni 200 Ft-os Euróval, meg a 25%-kos GDP növekedéssel és rögtön már szinte nincs is államadósság. :DDD
viperakapitany 2011. 12. 19. 17:30
Előzmény: #3  rokakoma
#4
kuss. mi így szállunk le a kerékpárról
rokakoma 2011. 12. 19. 17:21
Előzmény: #1  portfolio
#3
Tekintve hogy az akk.hu szerint a november vegi brutto adat MINDEN IDOK legmagasabbika, a szeptember vegihez kepest kb. 350mrd-vel magasabban, ezert bizonyara nem a november vegire gondolt, mert az jelen allas szerint kb. 83,2% az AKK adatok alapjan.

82% + 350mrd (~1,2%) = 83,2%
exley 2011. 12. 19. 17:19
Előzmény: #1  portfolio
#2
Rajta kívül kit érdekel mennyi az államadósság, A győri barát is felsült, az egyház nem ad egy petákot sem, akkor én sem adok. Dögöljön meg a Fidesz ÍMfideszmagayarosrszság, főjön meg a saját levében.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
5 5 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek