Topiknyitó: szivacs 2015. 06. 03. 00:43

"Magyar az, akinek fáj Trianon”.  

“Édes kicsi fiam, te még nem tudsz olvasni, neked nyugodtan írhatok és szabadon és őszintén – hozzád beszélve és mégis magamhoz – valamiről, amiről soha nem beszéltem, amit magamnak sem vallottam be soha, aminek a nevét soha ki nem mondtam. Most, ezen a furcsa nyáron, mely úgy hat rám, mint borzongó, kényelmetlen ébredés egy tarka és bolondos álom után, először válik tudatossá bennem, hogy egész életemben kerültem ezt a szót… íme, erőlködöm és nem tudom kimondani most se, különös szemérem fog el, nem tudom legyőzni; pedig nem volnék éppen zárdaszűz, se vénkisasszony – nevén szoktam nevezni, nemcsak a gyermeket, de ama boldog és áldott bölcsőt is, ahonnan származik. Megpróbálom megmondani, mi az, amit érzek, akkor talán nem kell kimondani; ugye?

Különben ha nem értenéd dadogásomat, útbaigazíthatlak. De fordulj el, ne nézz a szemembe. Még nem olvastam ezt a könyvet, amiben levelem meg fog jelenni: de úgy gondolom, ama szót megtalálod benne többször is – hiszen arról szól a könyv, amit ez a szó jelent. És megtalálod régi versekben és széles szólamokban, amik most újra élni kezdenek, én még akkor ismertem őket, mikor egy időre halottaknak tetszettek, üresen, furcsán kongottak a fülemben, nem értettem őket, vállat vontam. Igen, valamiről beszéltek ezek a versek, és szóltak valamiről, amiről tudtam, hogy van, mint ahogy van kéz és láb, különösen hatott rám, hogy emlegetik, mintha valaki minden lélegzetvételnél megnevezné a láthatatlan elemet, mely tüdejébe nyomul. Iskolai ünnepélyeken, tavasszal kiáltották hangosan: azt mondták nekem, hogy szeressem, kötelességem szeretni. Mintha azt mondták volna, hogy szeressem a kezemet és a lábamat. Dac fogott el és furcsa makacsság: – hogyan lehetne kötelességem, hogy magamat szeressem, így szóltam magamban, holott én nem vagyok megelégedve magammal, holott én több és jobb szeretnék lenni, mint ami vagyok – holott én gúnyolom és dorgálom magamat. S mert a földön járok, ne fordítsam szememet a csillagos ég felé, melynek nincsenek határai, csak horizontja van! S mert nem tudok ellenni étel és ital nélkül, tegyem meg istenemmé az ételt és italt? S mert nem tudok szólani másképpen, csak így, ne hallgassam meg azt, aki másképpen szól? S ha erőt adott nekem a föld, amelyből vért szíttam magamba anyám emlőin át – ezt az erőt csodáljam a munka helyett, melyet végrehajtok vele! Dac fogott el és makacsság: embernek neveztem magam – azt kerestem, ami bennem hasonlatos másféle emberekkel s nem azt, ami különbözik. Világpolgárnak neveztem magam – léleknek neveztem magam, mely rokon lelket keres, akárhol itt e földön, s ha kell, a pokolban is.

És nem mondtam ki azt a szót. De ha házat építettek valahol Pesten vagy Fogarason, vagy Szolnokon, vagy Kolozsvárott, megálltam előtte, és úgy néztem, mintha az én házamat építenék. És ha virágot láttam nyílni a pilisi hegyekben vagy a Kárpátokban, tudtam, hogy a virág nekem nyílt. És ha idegen emberrel beszéltem, és az idegen ember dicsérte a lánchidat és a Dunát és az aggteleki cseppkőbarlangot és a dobsinai jégbarlangot és a Vaskaput és a Balaton vizét – akkor lesütöttem a szemem és zavarba jöttem, mintha engem dicsérne. És mikor Berlinben jártam, úgy csodálkoztam és nevettem magamban azon, hogy ezek itt járkálnak és házakat építenek, mint aki álmában tudja, hogy álmodik, és amit lát, nem valóság, álomkép csak, tündérmese, játék. Játék háznak éreztem az idegen házat – csak játszották az emberek, hogy ezt ők komolyan veszik –, és mikor a vendéglőben fizettem, elámultam, hogy elfogadják tőlem a játék pénzt, amit kezembe nyomtak, mikor átléptem a magyar határt. És lelkem mélyén soha nem hittem el, hogy ők komolyan mondják: hélas! és alas! és wehe! és ahimé! – mikor jaj-t kell mondaniok –, és arra gondoltam, hogy haláluk percében ők is jajt mondanak majd, mint én. A megfogható ismerős valóság ott kezdődött nekem, ahol átléptem a határt – ha életemben először jártam is arra, ahol átléptem.

De nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.”

Karinthy Frigyes:

Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BudFox
BudFox 2015. 06. 04. 14:33
Előzmény: #199  bigyula
#200
Végső esetben összefoghattunk volna az Osztrákkal hogy maradjunk meg mint Monarchia...de gondolom azt meg a nagyhatalmak nem engedték volna.

esetleg ha az osztrákokkal együtt vertük volna az asztalt ?
nem vagyok történész...majd valaki megmondja milyen volt a háború végén a hangulat az osztrákokkal...gondolom - borús.
bigyula 2015. 06. 04. 14:19
Előzmény: #196  BudFox
#199
"visszacsinálni nem lehet."

Trianont sem.

"megmaradt volna a nagy-Magyarország"

A Monarchia része volt.
BudFox
BudFox 2015. 06. 04. 14:18
Előzmény: #194  Bekre_Pal
#198
olvasgatjuk - elmélkedünk róla hogy mi lett volna ha....

teljesen mindegy...még ha vissza is lehetne menni az időben és megváltoztatni a kiinduló pontot ( 1. Világháborúba való belépést ) az is lehet hogy annyira más lenne az az alternatív történelem hogy úgy sem járnánk jobban... ( pillangó-hatás)
bigyula 2015. 06. 04. 14:17
#197
Ehhez mit szóltok?

"Együtt ünnepelhetjük Trianont a románokkal

Június 4-e van, a trianoni békediktátum aláírásának napja, amiből a Fidesz-KDNP-kormány nemzeti összetartozás napját, ünnepnapot csinált. Csak öt évet kellett várni, és a románok is ünnepnapot csinálnának június 4-éből."

link

Semjén: "Ami Trianonhoz vezetett, abban benne van a mi hibánk is, a magyar állam hibája, akár bűne a nemzetiségekkel szemben."
BudFox
BudFox 2015. 06. 04. 14:15
Előzmény: #195  bigyula
#196
....azt már ki tudja hogy mi lett volna a 20-as, 30-as években ?

visszacsinálni nem lehet.

lehet hogyha lett volna egy radikális párt itthon, megmaradt volna a nagy-Magyarország, viszont a 2. világháborúba is hamarabb léptünk volna be...

de szerintem rosszabbul akkor se jártunk volna ahogy valójában megtörtént.
( 2. világháború alatti szenvedések - 40 év kommunizmus )
bigyula 2015. 06. 04. 14:01
Előzmény: #193  BudFox
#195
Igazad/igazatok van! Nem kellett volna aláírni. És akkor a mai napig az Osztrák-Magyar Monarchia tagja lehetnénk osztrák vezetéssel/elnyomással. Pl. Hitler nem csak 44-ben, hanem már jóval korábban, Ausztria megszállásakor bevonult volna Magyaroszágra is...
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 06. 04. 13:59
Előzmény: #193  BudFox
#194
szerintem olvasgass történelmet
BudFox
BudFox 2015. 06. 04. 13:52
Előzmény: #174  szivacs
#193
ha akkor egy, a mostani Fidesz -hez hasonló érzelmű kormánya lett volna az országnak akkor addig verték volna az asztalt amíg a népszavazást meg nem engedik tartani.

A Trianon -i szerződést alá sem írták volna...nem érdekelte volna őket semmi..

Ha meg is szállták volna a külföldiek az országot, az illegitimnek számított volna, mert nem engedtek a nagyhatalmak egy népszavazást megtartani..

Ez lett volna a helyes : nem szabadott volna aláírni semmit amíg nincs szabad népszavazás.
bigyula 2015. 06. 04. 13:52
Előzmény: #189  _pampa
#192
"Említi,de "rátolja" a felelősséget a tárgyalókra....mintha lett volna bármibe is beleszólásuk az aláíráson kívül...."

Szerinted ki felel azért, hogy elvesztettük az I. Világháborút? Hogy a vesztes oldalon ért minket a békekötés? Voltak az országnak veztői, vagy nem? Ezek közül került ki a tárgyalóküldöttség, vagy nem?
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 06. 04. 13:51
Előzmény: #184  Phylaxa
#191
olyan is előfordult

attól még tény
bigyula 2015. 06. 04. 13:49
Előzmény: #183  Phylaxa
#190
"ma Szlovákiához tartozó területen: 884 000 fő, a helyi lakosság 30%-a

Árva vármegye és Szepes vármegye Lengyelországhoz került részein: 1 000 fő, a helyi lakosság 1,2%-a

ma Romániához tartozó területen: 1 662 000 fő, a helyi lakosság 32%-a

ma Szerbiához tartozó területen: 420 000 fő, a helyi lakosság 28%-a

ma Ukrajnához tartozó területen: 183 000 fő, a helyi lakosság 30%-a

Horvátországban: 121 000 fő, a helyi lakosság 3,5%-a

ma Szlovéniához tartozó területen: 20 800 fő, a helyi lakosság 1,6%-a

ma Ausztriához tartozó területen Burgenlandban: 26 200 fő, a helyi lakosság 9%-a

Fiume városában (ma Horvátország része): 7000 fő, a helyi lakosság 24%-a"

Ezek voltak az elcsatolt területek, amelyek EGYBEN lettek egy-egy országhoz csatolva! Nem városonként, falvanként, hanem EGYBEN!

Igen, a felvidéken, Erdélyben, a vajdaságban, stb. voltak a határ mentén tisztán magyar lakta területek is, és ezek elcsatolása nem igazán logikus. Errek írtam, hogy ez a döntéshozók felelőssége volt.
_pampa 2015. 06. 04. 13:48
Előzmény: #185  Phylaxa
#189
"Igen, voltak olyan területtek, amelyeket logikus lett volna nem elcsatolni, mert tisztán magyarlakta volt. De ez az akkori vezetők/tárgyalók felelőssége, bénasága volt!
bigyula

Említi,de "rátolja" a felelősséget a tárgyalókra....mintha lett volna bármibe is beleszólásuk az aláíráson kívül....

A trianoni döntésnek az a baja,hogy nincsen egyetlen érv sem ami indokolná a jogosságát!
szvsz
BudFox
BudFox 2015. 06. 04. 13:47
Előzmény: #155  szivacs
#188
Trianon -nál elvettek tőlünk mindent...hiszen akkor gyengék voltunk, és ezt kihasználva a nyugati hatalmak szétdarabolták MAgyarországot. Elvitték tőlünk a legszebb és legértékesebb területeinket.

Ha akkor Orbán Viktor lett volna hatalmon tuti hogy nem engedte volna, hanem addig verte volna az asztalt amíg nem visszakozott volna a nyugati rablóbanda !
Phylaxa 2015. 06. 04. 13:45
Előzmény: #173  bigyula
#187
"Igen, voltak olyan területtek, amelyeket logikus lett volna nem elcsatolni, mert tisztán magyarlakta volt. De ez az akkori vezetők/tárgyalók felelőssége, bénasága volt!"

Na így korrektebb, azt leszámítva, hogy a győzteseket nem érdekelte semmi. Tehát amit Churchill ír a végén, az volt a lényege az egésznek. Feldarabolni és ha valaki azt mondja, hogy az övé akkor az övé, kivéve, ha mi mondtuk. Na az nem érdekelt senkit.
kacsacomb 2015. 06. 04. 13:45
#186
Nekem nem fáj, hiszen soha nem laktam a Nagymagyarországon, nem tudom milyen az. Most elutazom Szlovákiába vagy Romániába (bevallom töredelmesen Kárpátalján még nem voltam) és ezekben az idegen országokban van sok ember, aki beszél magyarul és ez jó (nekem). Határ nincs, szabadon utazhatok ezeken a területeken. Aki ott lakik és magyar az anyanyelve, az természetesen okkal sérelmezi, hogy idegen nyelven kell a kiló kenyeret kérnie a boltban, vagy a járási hivatalban ügyet intéznie. Ezzel meg kell tanulni együtt élni és nem a múltba révedezni...
Phylaxa 2015. 06. 04. 13:40
Előzmény: #165  bigyula
#185
Kár, hogy nem említed a tisztán magyar lakosságú területeket. Ezért sántít ez az egész.
Phylaxa 2015. 06. 04. 13:38
Előzmény: #164  Bekre_Pal
#184
Nem tény. A tény az, hogy tiszta magyar lakosságú területeket toltak át más népekhez. Ez a tény.
Phylaxa 2015. 06. 04. 13:37
Előzmény: #163  bigyula
#183
Na itt szólok bele. :)

Tehát váltzatlanul fenntartom, hogy teljesen magyar lakosságú területeket csatoltak el és ez súlyos hiba volt.

Ebbe mindig bele fogok szólni, ha tehetem. :)
bigyula 2015. 06. 04. 13:35
Előzmény: törölt hozzászólás
#182
"Hallottál már a török-görög konfliktusról?"

Jártam Cipruson. A határ közelében is.

"Román mint szövetséges?Egy építési telekért elárul bárkit.:))"

Ezt elő kellett volna vezetni Románia NATO csatlakozásakor/felvételekor a kúrmánynak...

"A fegyverkezést értsd úgy hogy megfelelünk a Nato vállalásoknak és azt túl is teljesítjük."

A stadionokra köldött pénzből tellne rá, és értelmesebb is lenne.

bigyula 2015. 06. 04. 13:32
Előzmény: #178  _pampa
#181
"Amit írsz..."

Idéztem, ott a link. Azt is írtam, hogy voltak olyan részterületek, amelyek szomszédosak a trianoni (és a mai) határokkal, és többségében magyar lakta területek voltak. Nem feltétlenül így kellett volna alakulnia, de így alakult. TÖRTÉNELEM!

Egyébként az én családom sem tőzsgyökeres "magyar": apai ágon a nagyszüleim a felvidékről származnak (Vág völgye, és 1946-ban telepítették ki őket a "lakosságcsere" programban), anyai ágon pedig a dédszüleim Erdélyből (grófi család, valamikor a két világháború között jöttek el, nem feltétlenül önként). Ennek ellenére nincsenek revíziós álmaim. :)

Topik gazda

szivacs
szivacs
4 5 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek