Én tovább veszem a papírokat, nagy pénzzel nekem jó lesz a FixMÁP. A terv tripla állampapír portfólió felépítése...És költözök is a kanári szigetekre... Nekem nem opció 120 ezerért kiadni egy lakást..
Lehet nem egyértelműen írtam, de nem úgy értettem, hogy a kamat egészéből vesznek ingatlant! Pl mi két lakás beugróját teljes egészében ebből fedezzük!
A PMÁP kamat a tőke max 17,76%-a (függően attól, hogy mikor és melyikből is vett), ahhoz, hogy ez teljesen ingatlanba menjen mondjuk Budapesten, ahhoz 200M+ tőke kellene csak PMÁP-ban. Tőkéhez pedig nem akaródzik nyúlni, amikor épp ráfordulunk a még magasabb 18-19%-okra.
Az ingatlan nem szerepel! Ez a felmérés úgy lett volna pontosabb, hogy egy összegsávval is el kellett volna választani, mert pl van akinek 1 millió forintja áll benne az egyértelmű, hogy elkölti vagy elnyaralja, de akiknek több 10 millió van benne azok teljesen másabb válaszokat adtak volna és én arra lettem volna kiváncsi nem így összemosva.
"Merre indultok? ' Szintén ingatlan. Garázsok, garzon lakások. Váltóponthoz érkezünk. Ez a 7,9 % PMÁP hozam már kevés. Ingatlan: Kiadás, +5 % éves hozam Tőke növekedés, +5 % éves hozam Azaz ~10 % versus 7,9 % PMÁP
Egy dolog biztos, 1,2M a gyerekem babavárójába. Ha most odateszem, akkor 2025. decemberig kb 37% kamatot hoz (17,5% időarányos része decemberig, akkor kamat tőkésedik, majd 20,6% még egy évig), ezért ez odamegy, pont optimális összeg, nem idegesít, ha pár év múlva 18 éves korában meghülyül, akkor sem. Van egy rész, amiből utazgatni fogunk. A maradékon még tart a tervezés.
Most esedékes forint kamatokkal érdemes még maradni mondjuk FixMÁP-ban, vagy irány valami USD, GBP, EUR alapú állampapír, vagy CHF, ETF, részvény, kötvény, bef.alap, bitcoin, ethereum, ingatlan? Merre indultok? Nehezen tudom elképzelni hogy forintunk ezekről a szintekről éves szinten ne gyengüljön minimum 3-4%-ot.
Orbán amikor kinevezte (akarom mondani "csak" jelölte) Matolcsyt jegybankelnöknek, arra hivatkozott, hogy annak idején Járainál is ugyanezt csinálta, szerinte az a normális dolog, hogy a gazdasági miniszterét nevezi ki. Jelenleg Nagy Márton a gazdasági miniszter, és előtte az MNB-ben dolgozott, ki is akarta akkor túrni Matolcsyt, de akkor ő volt az erősebb. Sajnos ezek alapján van reális esélye, hogy ő lesz Matolcsy utódja, és az MNB-ben folytatja majd azt az ámokfutást, amit most tesz gazdasági miniszterként. Vagy megembereli magát, mint Matolcsy annak idején, és az MNB-ben tényleg szakmai munkát fog végezni. Varga Mihály nevét most éppen köztársasági elnök jelöltként dobta be a köztudatba Török Gábor. De a kettő együtt nem valószínű, hogy Varga Mihály köztársasági elnök lesz most, Nagy Márton meg jövőre MNB elnök. Na de majd látjuk.
"Már cirka +70 Ft/l december 31-hez képest az árnövekedés, de ez a keménymag Fidesz-KDNP szavazót nem zavarja." --- Lehet, hogy zavarja őket, de az is lehet, hogy tudják, hogy éves alapon nézik az inflációt.
2020-2022. közötti gazdaságpolitikai ámokfutás, az elmúlt 14 év EU ellenes politikája, és az MNB 2019-22 közötti áldásos tevékenysége együtt meghozta várt eredményét. A gerjesztett infláció megölte a lakossági keresletet. Az építőipar eltette a támogatásokból származó profitot, és nem hülye, hogy most új projekteket indítson. EU pénzek nem jönnek. Főbb piacaink is gyengélkednek. Extrém kamatot kell fizetni az állampapírok után, és még extrémebbet kell majd jövőre. És Orbán most kiadta neki, hogy növekedés kell. Nagy Márton bajban van, hát igen...
Magyar Állampapír tulajok