A headline inflációs szám az idei évben a jegybanki célsávon kívül maradhat. Az infláció további alakulása szempontjából kedvezőtlen hír a szolgáltatás-infláció újbóli emelkedése, amitől leginkább várható lenne az elején a dezinfláció újraindulása. Emellett az élénkülő fogyasztás ismét teret engedhet az átárazásoknak. Ezek eredményeként az idei éves átlagos 4,5 százalékos inflációs előjelzésünket revideálni fogjuk felfelé. https://www.kozbeszed.hu/tovabb-csorosodik-a-magyar-masszivan-megszaladt-az-inflacio-2025-elejen/
Igen, az inflációt az inflációs várakozások gerjesztik. A gazdaságpolitika szépen belavírozta a magyar gazdaságot ebbe az 5-10%-os sávba. Innentől már önjáró lett, klasszikus ár-bér spirál indult be. Láthatóan nincs is igazi igény letornászni, a mesterterv a jó öreg elinfláljuk az államadósságot iskola.
Dicsőséges vezetőink nemrégen még azzal verték a mellüket hogy padlóra küldték az inflációt és ott is fog maradni, csak épp elfelejtettek szólni az inflának hogy a padlón kellene maradnia. :)
év végére ügyesen letrükközték, hogy az éves átlag jó legyen az ÁKK-nak az inflációkövető papírjainál aztán januárban tessék, 5,5%, mainfláció 5,8%... . tök hiteles ez a ksh - amúgy érzetre nem most lettek drágábbak a dolgok a boltban, hanem pár hónapja...
2 tényező miatt van itt az infla és lesz szinte lehetetlen 3% köré visszatolni. Egyrészt tanult újra az ország az áremelésekre. Én a saját környezetemben azt látom, hogy mindenki gond nélkül emeli a 10-15-20%-okat, szemrebbenés nélkül bejelentve, 3-4 éve szemlesütve emelet bárki 5 nagyon max 10%-ot. Szolgáltatásokról beszélünk. Egyszerűen beépült a gondolkozásba, ezt nagyon nehéz és hosszú idő lesz megváltoztatni. Nem véletlen, hogy a szolágltatás infla a 9%-hoz van közel.. Mellette aki azt gondolja, hogy lehet a béreket emelni 15%-kal úgy, hogy az nem okoz inflát, miközben nincs termelékenységben érdemi javulás, az is téved. Szerintem Mo-n sajnos be kell rendezkedni a 4.5-5%-os inflás világra és akkor még jól alakulnak a dolgok.
A felpattanás önmagában nem meglepetés, de a decemberi 4,6 százalékhoz képest egészen durva lett a tényadat. A legpesszimistább várakozás 4,9 százalék volt. A forintot erősítheti, hogy a következő napokban vélhetően kiárazza a piac azt az egyetlen, 25 bázispontos MNB kamatvágást, amire még lehetett számítani 2025 első felében. https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/csunya-meglepetes-felpattant-az-inflacio-reagal-a-forint.804132.html
Így szép látni, hogy 3,95-5,2%-ra fordulnak a kamatok, illetve 5,75-7,05 (-1%) a csere ajánlat. Ha most átteszed fixbe, akkor a január/január (ksh!) Inflációt fogja hozni előre tekintve 12 hónapig, vagyis várhatóan nulla reálhozamot ad.
2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Egy hónap alatt átlagosan 1,5%-kal emelkedtek a fogyasztói árak, ezen belül a járműüzemanyagok 2,7%-kal drágultak. https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/far/far2501.html
Gondolkodtam még a hosszú lejáratokon is, 2035/A és 2051/G, de most inkább nem. A 2035/A most 107,7-en vehető, tehát közel 8%-os mínuszban van a névértékhez képest. Ha ezt nézzük, nem is éves 7%-ot hoz, hanem 6,2-t jelenleg. Szerintem könnyen meglehet, hogy a választások közeledtével vagy ha lesz pénzosztás, jobb árfolyamon is hozzá lehet jutni, akár 1,04-en vagy még jobb áron. Ez a 2051/G-re is áll, ott még a duráció is nagyobb. Akkor meg minek parkoljon benne, addig még kamatozik is máshol. Erre is jó lehet a MÁP+, az olcsóbban visszaváltható, mint a FIX vagy a BMÁP.
Excel kiszámol mindent. Ha a FIXMÁP 3 év alatt + 2-2.5%-ot produkálna, azt mondom, Igen, ez "ALL-IN" tőkére vetítve, már érdemes dönteni a FIXMÁP mellett, de +0,5%-ról beszélünk, ami vicc kategória. Ha meg véletlenül kell pénz, MÁP+ból simán veszek ki kerek 1 és 2 évnél. A FIXMÁP-nál meg szívnám a fogam. Igen, még -1% is cumi, szerintem. BMÁP, amit írtam, 6,3% "lenne" tőkearányosan, jelenleg csak 4,5%, tehát egy ~40%-al megemelném még az aktuális értékét 2030I a kamatfizetés körül. Tehát én is rakok BMÁP-ba, csak a mértéke a kérdés. Lehet, hogy áprilisig 30-ig dobok még bele, ha nem zárják le előbb. (ott a +2,5% prémium a vonzó 2027 júliustól, ettől függetlenül mégis kevésbé veszik, nem hisznek benne)
A PMÁP papírjaimból ha nem lesz jobb konstrukció 40% Bónusz, 40% Fix és 20% MÁP Pluszt fogok venni az utóbbit a 0.5 % visszaváltási díj miatt, ha szükségem lenne KP re akkor ebből fogok visszaváltani,
A 2030/I mellett van 2029/I és 2028/I is. A kamatok leginkább FIX-be mennek, de BMÁP-ba is. A 2030/I tőke visszaváltásból is ezek lesznek, az arány még kérdéses, meg egy kis MÁP+ is lesz.
Leírtam a fixmáp MÁP+ véleményemet, kapásból negatív. még 0,5% eltérés sincs a 2 között 3 év alatt. Nekem szimpatikusabb a MÁP+ BMÁP-od nincs? Nem is tervezel? Bújnak ki a hóvirágok, jön egy újabb +++ hullám szted, amikor kamatcsökkenések jönnek?
Egy kicsit matekoltam. 1M Ft-tal kalkulálva: FIXMÁP 1.195.000 Ft (1M+3*65000 kamattal) A 65000 Ft-okat visszarakom 2 illetve 1 évre MÁP+ba (mert évente megállítható ingyen, hogy erre is csurranjon csöppenjen egy kis kamat.) Így a 1.195.000 Ft-ból lenne 1.206.600 Ft. (1M + 65000*1,0575*1,06 + 65000*1,0575 + 65000 ) MÁP+ 3 évre 1M *1,0575*1,06*1,0625 = "Kiszámítható", a kamat "biztos" %on fut tovább.3 év alatt 1.191.000 Ft Gyakorlatilag a kamatos kamat miatt 3 év alatt közel annyit hogy, mint a FIXMÁP tisztán: 195.000 vs. 191.000 Ft Viszont 3 év múlva nem ismerjük a kamatokat, és akkor jön egy MÁP+ 6,5%-6,75% Fixmáp lejár, leskelődik, hogy mi a szitu. Ha mégis tiplizni kell, mert jön egy jobb papír, MÁP+ csak -0,5%, Fixmáp meg -1%. (-10000 Ft vs. -5000 Ft). Gyakorlatilag egyik sem jobb a másiknál. Ki van ez találva. Nekem ebből a szempontból "a tipli" lehetőség miatt jobban tetszik a MÁP+, és mert amúgy sem jobb sokkal a FIXMÁP.
Magyar Állampapír tulajok