Meg lennék lepődve ha ezekről a mozgásokról nem lenne végtelen sok statisztikájuk vagy ha a bankoknak erről ne kellene riportálniuk. Amikor egy sarki talponállóból ~ríltájm kapja az adatot az állam, akkor majd pont a banki pénzmozgások nem lesznek minimum statisztika szintjén becsövezve a megfelelő helyekre?!
Miért nem adtad el január 2.-án azt a részt amit a gyereknek fizettél be? 2032/S jobban kamatozott volna idáig is. 20,6% éves hozam. A tied meg csak 17,85%-al ketyegett ezen a két héten.
Holnapi értéknappal eladtam a 2033/I-t. Segítek N. Mártonnak, az összeg kb fele megy a gyerekem 2032/S papírjába, másik fele pedig a pillanatra vár majd, hogy az utazásainkhoz euróvá manifesztálódjon.
"Naponta vizsgáljuk, hogy hová mentek ezek a pénzek és hová költi el a pénzét a lakosság" Elvileg csak azt láthatják, hogy valaki kiutalja a saját folyószámlájára, mert csak oda mehetnek ki a pénzek. Ha arról is tudnak, hogy ezután elutalja brókercéghez, átpörgeti devizaszámlára, külföldi saját számlára megy, ingatlant vagy mosógépet vásárol, vagy a számlavezető bank sóz rá valami befektetési terméket az már aggasztó lenne kissé.
Én így csinálnám AKK helyébe. Megvárom mit lép a lakosság most Jan. 20 an. Ha sok kivét lesz akkor lenne ideje akár szigorítani, a későbbi lejaratokra, szerintem ilyet nem mernek, a másik kedvezőbb kamatozású valami.... illetve ha nincs nagy lakossági mozgolódás . Akkor az a legjobb neki semmit nem kell csinálnia. 1het múlva okosabbak leszünk
Nekem is van egy akciótervem, de ezek után nem árulom el, Marci biztos olvas minket. Annyit legfeljebb, hogy a 4%-ra várt 2025-ös infláció mellett a 3,95%-os kamatú 2033/I pár hónapon belül repülni fog, helyette változó kamatozásút szeretnék (0% cseredíjjal, 7-tel kezdődő induló kamatlábbal, BUBOR-hoz, esetleg jegybanki alapkamathoz kötve.)
1. Új papír, ami idő előtt nem vissszaváltható, cserébe jó kamat, CSERE-vel 0% bukta. 2. Min 4-5 éves lejáratú papírra (MÁP+/Új 5 éves BMÁP) kedvezményes csere 0,5% Amúgy milyen akcióterv? 2 éve halljuk ezt a baromságot, hogy gatyába rázzuk a gazdaságot, nem úgy tűnik, hogy sikerült. Február végéig -március elejéig gombokodjon ki, aztán vegye elő azt az akciótervet...remélhetőleg nem egy rántott húst kapunk.
Valójában semmi köze hozzá ha kiveszem mit csinálok a pénzzel, sőt törvényesen csak a kiutalási bankszámláig követheti. Ha ennél több infóval rendelkezik napi szinten lebontva az súlyos törvényi előírások megszegését jelenti!
3. Visszaváltási díj elengedése, ha éven túli (x éven túli) állampapírra cserélik Reggeli portfólios cikkből: "Ha a lakosság továbbra is megtakarítani akarja ezt az összeget, akkor ösztönzőket kell megnyitni, hogy a rendszeren belül maradjon az összeg - tette hozzá Nagy Márton, majd jelezte, van egy akcióterv a PMÁP-ot illetően, amit viszont nem fog most ezen a ponton feltárni. Utólag fog bebizonyosodni ugyanis, hogy szükséges volt-e alkalmazni az akciótervet, hogy bent maradjon ez a felszabaduló pénz a bankrendszerben és az államkincstárban. Naponta vizsgáljuk, hogy hová mentek ezek a pénzek és hová költi el a pénzét a lakosság."
Nem lesz könnyű, mert az emelés rossz előjel aki vivódik mit csináljon az inkább elviszi utána a pénzt. A 8% egy mágikus szám? Miért pont az állít meg bármit is?
Nagy Márton csúcs miniszter előtt 2 lehetőség van: 1. Visszaváltási díj emelés, 2.. új, legalább 8 százalékos államkötvény sorozat indítása. Vajon melyiket választja?
Olvastam, másik topicban. Ott véleményeztem. Röviden: Szerintem: a bankok nem fognak tömegesen állampapírt jegyezni, egyrészt minek, másrészt miből? Minek: hogy spóroljanak 20-30MRD bankadót?.... 1000MRD az OTP nyeresége, jön egy PMÁP 2000MRD kiáramlás? Az egész nyereségét forgassa állampapírba? Még akkor is 1000MRD hiány lesz. Ez nem az OTP problémája, hanem a jelenlegi kormányé (leginkább) Kiáramlás? Kamatemelés! Probléma megoldva-eltolva 1 évre. Kb. mint az USA adósságplafon megemelése évről évre: A legtöbb, a legnagyobb volumen (Azt hiszem) február 20-25 között jár le), mindjárt utánanézek.
Ha idén jön egy 7%-os infla átlag KSH módon, akkor kár volt dobni. De, mindig van de, itt többen DKJ-znek, vagy BMÁP-oznak. Ha az infla emelkedik, esetleg még kamatot is emel Varga :) , simán jöhet a BMÁP 8% fölé. Akkor a BMÁP még jobb lehet mint a lehazudott infla + prémiummal. 2029N e hónap végéig vásárolható, 2027 júliustól +2,5 prémiumot ad. @domdom, egyedül itt van csak +2,5prémium.
Igen mert volt egy 2 év kiugróan magas inflációs időszak,ez elvégre jól is jött az államnak lakossági és vállalati hitelezés szempontjából,túlélő időszak az uniós pénzek elmaradása végett,amelyek végül nem is fog jönni amíg orbán kekk rendszere van hatalmon,ezért is darelnak ,hogy a magyar bankrendszert elhagyja az állampapír vagyon, inflációt követő részének egy nagyobb hányada.Biztos lesz szerintem hamarosan egy vagy két új állampapír konstrukció,kedvező feltételekkel, amelyekbe első körben,a kamat fordulós kamatokat,a tőke lejárósoknál,a tőke egy részét be lehet majd fektetni.Saját agyament elméletem.
Nagy butaság volt elengedni a forintot az elmúlt hónapokban, mert az 1 éves forint gyengülés most 8,5%. Fennáll a veszélye, hogy 1-2 ezer Mrd forint hirtelenjében devizává szeretne válni, és ha ez megtörténne, akkor drága lenne a buli az államnak is. N. Márton kezdhetett volna hamarabb is gondolkodni a lépésein, nem most kellene kezdeni feldumálni a helyzetet. De az előre gondolkodás nem az erőssége.
Én úgy gondolom, hogy ez nem komolytalan kérdés, hanem a legfontosabb. Mindegy, mit nyilatkoztak eddig, az számít, mire kényszerülnek a folyamatok láttán. Nem biztos, hogy érdemes elkapkodni az újrabefektetési kérdést. Nagy Márton a Portfolio kérdésére válaszolva ma "arról beszélt, egyeztetett a bankokkal PMÁP-ról, hiszen idén sok lakossági befektető kérdés előtt áll. „Karrierem során nem fordult elő, hogy ekkora lejárati volumen esett volna egy ilyen rövid időpontra és ennyi likviditás mozdult volna meg a rendszerben, a lakosság megtakarítása esetében”, mondta, hozzátéve, hogy „őrület lesz” az állampapírok miatt. Éppen ezért azt mondta, most ez számára a legfontosabb ügy a következő 1,5-2 hónapban, mert nem szeretnék, hogy elhagyja a hazai bankrendszert ez a pénz. A kormányt azért aggasztja, mi lesz az állampapírokban álló pénz sorsa, mert most, hogy már nem fognak olyan busásan kamatozni az inflációkövető sorozatok, sokan gondolhatják úgy, hogy másba fektetnek."
A 2025/i-j-k papíroknál nem változika kamat, mert lejárnak. Én is nagy dilemmában vagyok mi legyen. A 0.25 és a 0.75% papírokat dobom kamatfordulókor. Az 1 és 1.5% papíroknál agyalok, de sztem az 1% is dobós.
Persze, egyetértek veled, a kérdést csak azért vetettem fel, mert én nem vagyok a kiáramlás mértékével kapcsolatban olyan optimista mint az AKK. A nagy PMÁP portfólióval rendelkezők vélhetően körültekintőbbek, nem csak ebben gondolkodnak, márpedig a 7000 mrd nagy részét ők tehetik ki elvileg. Biztos sokan maradnak vagy lépnek át más állampapírba közülök is, de szerintem devizák, befektetési jegyek, külföldi államkötvények stb. irányába is szemezhetnek. Kiáramlást ti mekkorát vártok? Csak kamat, esetleg sok tőkekivonás is lesz? A 0,25%-os prémiummal rendelkező papír számomra egyértelmű eladás, én a többivel kivárok, csak a kamatról döntök.
Komolytalan kérdés. Nem akarnak több kamatot fizetni, 50x leírták, nyilatkoztak róla. Majd szerinted szándékosan szopatják magukat egy jobb papírral? Vagy úgy érzed, hogy az elvándorlás ellen akarnak tenni, egy jobb prémiummal? Ha lesz is PMÁP, 1-1,5 évig FIX 5-6% kamat, utána INFLA +...prémium kérdéses. Nem hiszem.
5,2% 99% PMÁP szintén. Ha váltasz, az új papírnál 1 év távlatában vonj le 1%-ot. (PMÁP visszaváltás miatt) Direkt nem írom, hogy állampapír "CSERE", mert bármibe fektethetsz. Nem terelek senkit állampapírba. Azt csináltok, amit akartok. Itt a nagy kérdés az idei infla. Én a MÁP+al szemeztem, de keveslem az induló 5,75%-ot, 6,25% jobb lett VOLNA, de talán lesz az magasabb is. (kamatemeléssel) PMÁP visszaváltással MÁP+ csak 4,75%-öt ad első évben. Ha viszont tartom a PMÁP-ot, akkor az 5,2%-ot. Ha az idei év robbant, jön egy +5-6%-os infla, az rögtön 6,5-7,5%., míg a MÁP+ 6%-ot ad utána. Valószínűleg egyelőre csak a kamatról döntök, és "figyelek" a lombkorona sétányról, várom a lepattanókat. MÁP! relatíve likvidebb (és csak -0,5%-os a visszaváltása), annak a leírásában is ott van a visszaválthatóság évente (5 napig díjmentes), míg a többinél ez nincs ott. Ez a saját agymenésem, gondolkodásom. Nem tanácsadás.
Szerintetek van esély arra, hogy az elkövetkezendő 1-2-3 hónapban előállnak egy jobb kamatozású állampapírral, esetleg egy új PMÁP magasabb (akár 2-3%) prémiummal?
Meglep, hogy rajtam kívül senkinek nem tűnt fel, hogy hiba van a táblázatodban. A 2025/I és a 2025/J nem fog 5,1%-kal kamatozni, ugyanis az előbbi idén februárban, a másik idén májusban jár le. Ekkor kifizetik a 19%-os kamatot a tőkével együtt és annyi. A 2025/K sem fog 4,45- öt kamatozni, mert 2025 márciusában lejár, kifizetik a 18,35%os kamatot a tőkével. Azért van 2025 a nevükben, mert idén lejárnak. A félreértések elkerülése végett, mielőtt valaki azt hinné, hogy ezek megújulnak a lejáratkor.
Akkor nem olvasod a többiek írását, akik szerint MINDENNEL IS át vagyunk verve. A KSH féle infla számításával is, tehát a +3% prémium is parasztvakítás. Lakásárakat nézd meg. Mit ért 1M 5 éve, mit ér most? Amit ma megvehetsz,ne halaszd holnapra. Én ezt tartom évek óta.Ma megveszel valamit, 1 hónap múlva már drágább. Ez kb. az LTP kategória, az LTP azért vált versenyképtelenné, mert lófaszt nem ért már a lakásárakhoz képest. Én pont Ezért nem utalok többet a gyereknek, mint 120k. Nem ebből fog lakást venni, főleg nem 1x év múlva. Az 1.2M is kevés lenne, pont ezért "nem látom értelmét", állami támogatás csak 120.000 ft-ig jár (10%), emiatt ezt érdemes kipörgetni, februárban, 1 összegben.
Én is infláció emelkedést várok: minimálbér emelés, lejáró Pmáp-ok, Ft gyengülés, üzemanyagok stb 4,1%-os emelése, stb. és a kormány már nem foglalkozik az inflával, hiszen a gazdaság beindítása a cél. Szerintem 5-6% infla is lehet, még ha kozmetikáz is a KSH.
Az ország helyzete abszolút e topik témajához kapcsolódik, mivel hatással van a hozamokra. Nekem, amikor elképzeéseim vannak, akkor teszek azért, hogy effektíve legyen belöle valami.
Ez a kormányváltás szempontjából nem áldozat, hanem éppen a rendszer fennmaradását segíted a magatartásoddal. Ezt természetesen bárki megteheti, én csak írtam 1-2 javaslatot, amivel lehet segíteni a kormányv´latást, ha valaki nem elégedett a hazai folyamatokkal.
Magyar Állampapír tulajok