Nektek qrva erős szövegértési problémáitok vannak! Azt mondja,hogy 5 milló 50%-os bukója,pont ugyanannyi idő alatt jön vissza,mint 50 millió 50%-os bukója. Nem a nominális elmozdulás számít,hanem a százalékos.
Hülyeségen vitatkoztok. Rincewind gondolata (az én logikámmal párosítva): Ha 10M-ből 5-öt buksz, az 50%. Ha 100M-ből 50-et buksz, az is 50% Ha azonos % értékben nyersz vissza pénzt egyiknél-másiknél, akkor egyenes arányban jön vissza mind a 2-nél a bukó. Tehát mind2 ugyanakkor lesz 100%, ismét. Te arra gondolhatsz, hogy 10M-ből elbuksz 5M-t, akkor többet kockáztatsz, mert "már leszarod az egészet", ALL-IN. Míg ha 100M-ből buksz 50-et, akkor óvatosabb leszel, és kevésbé kockáztatsz, kisebb pozikban gondolkodsz. Akkor, tényleg lassabban jön vissza 100%-ra.
Üdv mindenkinek! Régen jártam erre és még egy ideig nem is tudok jelen lenni. Chartokra rápillantva alakul itt szépen minden... Forint 2-3 héten belül tesztelheti a 320-at és szép csendesen tovább gyengülhet.... BTC. is korrekcióban, de utána 130 000 fölé... Tőzsdék is mehetnek még új csúcsokra, de itt már közel lehet a tető és nagyobb, tartós esés lesz bennük... (Forint nagyon csúnyán néz ki a chart szerint...) Jó kereskedést mindenkinek!
Zsidayék nem a saját pénzüket fektetik be ez segíti az alvást mert levonják a tuti 2% vagy mennyi kezelési költséget. Ha már infláció akkor nézzük meg Zsidayék alapjait 10éves színten, hozták az infláció + os színtet úgy ha kivesszük a 2024et? Elvileg aktív alapkezelést folytatnak tehát jobbnak kellene lenniük mint az S&P. Jobbak? És ha már befektetési alapok akkor a Zsiday féle alapokat Buffet allapjával érdemes összevetni. Most nem megyek bele a hazai alapok mivel teljesítettek jól 2024ben de a nemzetközi és hazai bull piacok a magas állampapír hozamok nagyban hozzájárultak ehhez. A tőzsdei befektetésről szóló könyvek első fejezete a hibákról szól, ilyen hiba amikor minden emelkedik te is jól keresel és azt gondolod a te kivételes képességed miatt van. Minden embernek van egy jövedelemtermelő képessége 30, 40 évesen még nem aggódsz ha 1-10 milliód elreppen ha 50 +os vagy akkor már kellemetlen. Értelmes ember kockázatokba rendezi a pénzét a tőzsde az magas kockázatú befektetés.
Ha inflációt nézed, akkor az infláció trendját nem követte az Euro árfolyam. De logikailag is végigvihető a gondolat. Egy valuta értékét az érte kapható szolgáltatások és javak adják szerintem. Ha azt nézzük egy külföldinek megfelel 400Ft-on váltott EUROja ha Magyarországra jön? Akkor a válasz igen. Tehát nem marad távol ha 400 és ha épp 430 az prémium neki. Fordítva is igaz. Van e olyan dolog külföldön amiért akár 600 Ftot fizetnénk egy EUROért? nincs. Akkor kiváltanánk mással vagy egyszerűen nem kell. A másik fontos rész a Magyarországon működő külföldi cégek. Ezeknek megfelel a 400Ft-os ár? A válasz igen mert a 380as árfolyam tudatában jöttek ide és kalkulátolható volt a folyamatos béremelkedés. A Forint valós árfolyamát az fogja mutatni ha rendeződik a viszony EUval lezárul a szomszédos háború és az energiaellátás és árak is rendeződnek. A magam részéről nem gondolom 450fölé menne az árfolyam. És ha rendeződnek a dolgok akkor talán 400-380 közé rendeződhet.
A háború pénzzel jár, de pénzt is hoz. Lásd Rheinmetall: https://www.investing.com/equities/rheinmetall Ilyen szempontból, a háborús hírek talán még előnyösek is tőzsdei szempontból. Más kérdés a dollár ereje, és a kamatcsúcs, amiben csücsül mindenki (Anglia, USA), tőzsdei szempontból. (ilyenkor esni szoktak, de nem esnek) Amit senki nem említ, bár Fsociety és a többiek biztosan nézik a Brent-et. Hónaposon 4 emelkedő alj 70 körülnél. Hetesen egyértelműen elindult 70>77. Háború idején általában növekszik az olajár + TA alapon is északra mutat. Mintha az előző 76-os csúcsokra is felült volna, mintha rakéta készülne. (már pedig akkor byebye benzinár) Tudom nem állampapír téma, de a benzinár emelkedés = inflációs hatású "lehet", idővel.
Nem tudom mekkora összegről van szó, de nagyobb összegnél a Rafinál a jelenleg is elérhető deviza váltási akció esetleg jó lehet neked. Utána átállítod a rafis kártyádat (ha van) az EUR számlához és kártyás fizetéssel veszed meg az EMÁP-ot, akkor nincs utalási költség a MÁK felé.
Lásd 2001 dotcom lufi, pár 13 év kellett hozzá. Aki 58 éves volt 2001-ben, az már sose épített belőle vissza, mert időközben a felének egy részét elköltötte, és a maradék kezdett visszaépülni.
Hasonlóan gondolkodom, mint Marsall és Kukor-Ica. Nálam a PMÁP2033/I felszámolásánál játszik a kérdés. Még nem döntöttem, mert látok csökkentő tényezőket. PMÁP megszűntetés az minusz 1%. MÁK nem konvertál, ki kell utalnom bankszámlára a forintot, hogy konvertálni tudjam. Apránkénti elhúzódó Revolut olcsó konverzió nem játszik, mert azonnal szükséges. Én OTP-nél és Raiffeisennél vagyok. A banki konverzió költsége nem tom mennyi náluk, de talán mondjuk 1-2% saccal nem tévedhetek nagyon nagyot? Innen a devizát ismét be kell utalni MÁK-ba, aminek megint van egy utalási költsége. Ezek mindenesetre jelentős egyszeri költségek, amik az első év hozamának nagyjából a felét mindjárt előre el is viszik sajnos. Egyetértek azonban, hogy a további évekre az EMÁP előnyös lehet a forint állampapírokkal szemben.
Zsiday a mások pénzével játszik. A magánember a sajátjával. A komoly megtakarítás bizonyos élethelyzetben egy 50% bukta után egyszrűen nem építhető már fel újra. 5 millió buktát fel tudsz építeni max pár év alatt munkával, 100 millió buktához pár tíz év munka kell.
Amennyiben az a céljuk hogy a lakosságot kitereljék a forintos befektetésekből, akkor jó úton járnak. Azért az nagyon nem normális, hogy egy év alatt többet gyengül a forint mint amennyit a legjobb kamatot fizető forintos állampapír kamatozik.
Azért én marha kíváncsi lennék, hogy honnan lesz valakinek 1--5-10 millióból 50-100-500 milliója, ha olyan tévúton jár, hogy a nominális változást tartja lényegesnek nem a százalékost? Nyerte,kapta,elvette?
Pont most volt ugyanez a munka helyemen áram fogyasztással. Van egy eltérés a bejövő fogyasztásmérő és az almérők között. Valaki mondta éjjel nincs nagy különbség nappal van valami. Mondtam neki számold ki %-ra ugyanaz az eltérés csak éjjel áll az üzem és töredéke a fogyasztás. A 6000 kW különbség nagy volt a 60 kW kicsi pedig ugyanúgy kb. a 30%-a volt a teljes mennyiségnek. (20000-6000, 200-60). Én csak annyit mondtam ha az összfogyasztás 1-3%-a lenne a 2000 kW az elfogadható lenne a 30% azt jelzi, hogy valami nagy gubanc van.
"Sokan elfelejtik az arányokat. Lehet 1,5,10millioval bull piacon jobban lehet keresni tozsden mint pmap de van egy mas kategoria akik 50,100,200 500 milliot tettek be. Ez mar nem jatek. 5millional buksz 20% ot az fáj az 1 millio. De 100nal mar 20 millio. " Zsidaytól szokták kérdezni, hogy mennyire nyomasztó számára az alap mérete? Mennyivel alszik rosszabbul ha 100 milliárdot kezel, mintha csak 50-et? Azt szokta válaszolni, hogy tök ugyanúgy alszik, ha 100 milliárd van az alapban, mintha csak 50, mert szabályok szerint kezeli a befektetéseket.Nem a nominális, hanem a százalékos változás a fontos.
Sok értelme ezentúl már nem lesz forintban megtakarítani, véleményem szerint eddig se volt leszámítva az elöző 2 év időszakát .Ha meg majd elkezdik csökkenteni az alapkamatot Vargáék,a KSH gyorsan beállítja,átszámolja, az inflációt a kormányzat által előírt szintre,még ha annak köze sem lesz a valósághoz,mint egyébként lenni szokott,akkor meg végképp semmi értelme nem lesz.
Igen,egyébként a jelenlegi 3 éves emáp 2,863%-on Egyébként én is erősen gondolkodom rajta,hogy az összes mozdítható megtakarításom átkonvertálom emáp -ba.
Évi 5% gyengülés simán trendszerűen benne van a Ft-ban - a választási költségvetés és az az előtti ámokfutás nélkül is. Ennélfogva egy 2,5%-os EMÁP is vonzóbb a mai Ft alapúaknál, ami - fogalmazzunk úgy - magában foglal egy biztosítást is a további Ft gyengülések ellen.
A topik cimebol indultam ki. Nem voltal celpont. Senki nem mondta nem jo mas allampapir. Ott is futod a deviza arkockazatot. Dollar 440 rol ment 350re. Nekem nem zsuga a magyar befalap benne a sok simlisel. Mindegyik kiirja csak hosszu tavra. Miert? Mert ha bukoban vannak akkor azt mondjak üld ki addig is ketyeg a kezelesi dij. Persze Forintnak is van kockazata. Senki nem tudja mi lesz a vilagban vagy akar idehaza. Beindul gazdasag, ujabb jarvany, kormanyvaltas, orosz ukran tuzszunet. Trump is mar furakat beszel, gronland, Kanada, Panama megtamadja irant?
Valahogy elsiklottál a felett az apróság felett hogy “ Oroszok lenyomnak egy korlatozott atomot, Kina elindul tajvan iranyaba” esetén a pmap vagy fix forintos kérdés sem lesz a szent grál. De mellékes, ugorgyunk. Azóta van holdnál pénzem hogy még concorde voltak. A legrosszabb év volt nulla közeli. Asszem 2008at hozták minusz nulla egész 1-2 tizeddel. (De azt csak csaladtagtól, akkor nem voltam benne) Azért nem hulyék, es ok sincsenek letiltva kötvényről ha olyan a helyzet. Amikor meg bejött azt nem írom le inkább. A befalapokban a nyereség adozik (tbsz, hello)van kezelesi költség (nincs privátbank esetén)es sikerdij is. (Forint esetén dkj asszem, devizanál most hirtelen meg nem mondom mi, hozama FELETTI részre van sikerdíj.) Akkor visszakérdezek: “ Mi lesz ha jonnek az esesek? “ és forint esés ha elindul? Es magyar gazdaság eses ha elindul? De én vagyok a hülye hogy sok ország gazdaságát biztosabbnak tartom mint kizáólag egy országét, befektetésre. Ja, más országok is bicsátanak ki kötvenyt amúgy. Igaz nem forintban, emiatt szégyenkezhetnek. De,ez itt off, esetleg más topikban folytassuk.
A kockazatnak van felára, ha bejon jó. Szelsoseges peldanak ott van a bank rablás. Hatalmas a kockazat ha bejon akkor nagy a jutalom ha nem akkor nagy a büntetés. Az allampapir a likviditasban, kockazatban, költségekben jó helyen áll. Innen mar szemelyes dontes.
Sokan elfelejtik az arányokat. Lehet 1,5,10millioval bull piacon jobban lehet keresni tozsden mint pmap de van egy mas kategoria akik 50,100,200 500 milliot tettek be. Ez mar nem jatek. 5millional buksz 20% ot az fáj az 1 millio. De 100nal mar 20 millio. Befektetésnél a kockazat a likviditas a koltsegek és hozam ami szamit. Tozsde az kockazatos. Oroszok lenyomnak egy korlatozott atomot, Kina elindul tajvan iranyaba akkor gappel esnek tozsdek, kiverve atlepve védő stopokat. Az ingatlan nem likvid. A befalapokban a nyereség adozik van kezelesi költség es sikerdij is. Legtöbben az s&p hozamat sem hozzak mikozben most megy fel minden. Mi lesz ha jonnek az esesek?
Magyar Állampapír tulajok