Ez így igaz , tanúsíthatom, de ez csak az elmúlt 5 évre igaz ! Előtte évtizedben viszont az eur befektetések messze alulteljesítettek a forinthoz képest ....
Nekem tegnap és ma is ugrott a napközbeni kamatmozgásnak köszönhetően az egyenleg, esténként meg szépen jönnek rá a napi hozamok. Most jól halad minden nap fentebb
Én is erre számítottam. Ha marad az eddigi trend akkor január közepére fogy el ez a +200 milliárd. Így a PMÁP 2029/I és 2029/J együtt felszippant 1200 milliárdot.
Érdekes ez a rábocsátás, mert azt gondoltam volna, hogy ekkora várható PMÁP kamatoknál kicsit szétterítik a lejáratokat és kijönnek egy 11,75% kezdeti kamatozású áprilisi fordulónapos konstrukcióval.
próbálkozik az ember, ilyen környezetben nem tudni mi a jó... ingatlanokat figyelem, de még nem pánikolnak a piacon, most fog eljönni az az idő szvsz. Akkor ott be lehet vásárolni :)
Nyilván rövid távra én sem váltanék eurót, de az euró forint hozamokat mindenki az euró párnaciha forint állampapír hozamokkal hasonlítja össze. Nekem az a saját tapasztalatom, hogy 3-5 év időtávon az euró PEMÁP és a forint államkötvény befektetések közül az euró nyert az elmúlt 10 évben. Természetesen biztos találsz olyat ahol a forint nyert, de elég ritka. Nekem van 320-as euróm (mindenki azt mondta ennél gyengébb nem lesz a forint) 350-es euróm (ennél sem lesz gyengébb a forint). Mindegyik pemápban és árfolyammal veri a máp+-t és pmápot is. Azt hogy a mostani euró árfolyam mire lesz jó két-három év múlva kiderül. Most én sem vettem eurót, de nem azért, mert a forintban bízok, hanem 1 éven belül több nagy kiadásom lesz forintban.
Én amit ezen keresek egy honapban, 4honap alatt nem koltom el. Nem tudok most jobbat. Koltsegeim novekedese az allampapirbol bejovo haszon tizedet nem teszik ki. Es remelem ez a kovetkezo honapokban novekedik. Idenig eladott ingatlanjaimat meg mar olcsobban kapom vissza, reszvenyeket, indexeket is. De dollar is esett kb 20%ot tetotol, az is olcsobb. Ez van most
Ebrokernél most sem engedi a 05.17-est,csak 07.26-ot,ami még 14+-os kamatot ad. Csak még pluszba 2 hónap,amikor már vszinűleg magasabb kamatok lesznek...nem is tudom
Konkrétan? Milyen arányban és mit? Hozzátéve azt, hogy a vagyon most se egyedül állampapírban van. Aztán azt is, hogy a múlton keseregni nem érdemes, ugyanakkor a jövőt kellene megjósolni. Leginkább az euro árfolyamát és az inflációt, csak ugye a sorminta ezekhez nem egyszerű.
És mégis mibe tennéd a pénzt? Ingatlan az összeomlás előtt, tőzsde még nem este ki magát rendesen, crypto hosszú távon jó lehet de 12k környékére várnám a btc-t. Akkor mégis hová tennéd a pénzt, kíváncsian várom az ötleteket...
Ezt te is tudod. :-) Tény, hogy ha a vagyont nem akarod elolvadni látni, akkor most nagyon nehéz a helyzet, kockáztatni kell. A kockázat diverzifikációval némileg mérsékelhető.
PMÁP 2029/J: Az ÁKK Zrt. tájékoztatja a befektetőket, hogy a Kibocsátó a Nyilvános Ajánlattételben
meghirdetett 500.000.000.000,- Ft, azaz Ötszázmilliárd forint összegű értékesítésre
meghirdetett mennyiségnek 2022. december 20. napjától további 200.000.000.000,- Ft, azaz
Kettőszázmilliárd forint összeggel való megemelését határozta el, így 2022. december 20.
napjától az értékesítésre meghirdetett mennyiség 700.000.000.000,- Ft, azaz Hétszázmilliárd
forint.
Nem jó ezt mesélni, de sajnos a MNB illetve a kormány részéről ez nagyon tudatos. Ha nem akarsz magas rizikót vállani akkor ezek maradnak. A nagy rizikót meg ismerjük.
Persze, így is van egy komoly reálvagyon csökkenés, de mondd már meg nekünk, hogy mit kellene tenni ilyen infláció mellett, hogy legalább szinten lehessen a vagyonértéket tartani, kb zéró kockázattal - vagy egyszerűbbé teszem a kérdést: mit kellene tenni, hogy kb hasonló kockázattal, még kisebb mértékű legyen az infláció miatti vagyonveszteség mértéke? Venni EUR-t 405-nél (?), tartani és hinni,hogy jövő ilyenkor 470 lesz, és adózás után még így is a jelenlegi 6 havi DKJ hozam szintjén vagyunk... eur-zóna inflációt meg se említsük, mert ugye az sem nulla jelenleg... És valahogyan én személy szerint nem látom bele, hogy akármilyen forgatókönyv esetén, ilyen kamatszintek mellett, ilyen drámai gyengülés következhetne be egy éves távlaton. Nyilván kell diverzifikálni, meg attól is függ, hol és hogyan szeretnéd elkölteni a megtakarításaid... Engem nagyon érdekel ki, miként gondolkodik erről, milyen jobb alternatíva van jelenleg?
Amikor az infla folyamatosan nő és 20-25% között fog jövő félév fele tetőzni (állítólag), akkor tényleg reális alternatíva 12-13%-os állampapírokat cserélgetni néhány tized kamatért? Tudom, hogy a semminél több, de a vagyon legalább szintentartásához is édeskevés.
Mivel kiszamithatatlan a gazdasag politika, es folyamatosan azzal riogatnak, jogy befagyassztjak a szamlakat, igy en nem szivesen adok tanacsot. En megvarnam a 15-17%os PMAPot, akkor indulnak majd januar-marciustol es azt vennem, de ezek 2027-2029-2030as lejaratok lesznek, amit mai tudas szerint 1% bukoval el lehet adni, ha kell a zseton. De hogy kesobb mit valtoztatnak visszavaltason, nem tudni
Én is így látom! Ez most egy kicsit olyan fura felívelés itt a piacokon. Mi magyarok mindent túlértékelünk. Még nincs pénz, és ha lesz is már el van költve. Az inflációt meg toljuk magunk előtt...
amúgy magasabb kamatokat ígér a fed - lehet, hogy ez azért majd hat a mi kis kötvényeinkre is, ahol kicsit túltolták az optimizmust az elmúlt 1-2 hétben... szóval lehet, a hosszú kötvényeink nem maradnak 7,5%-os hozamszinten, hanem inkább 8,5%-ra mennek...
Magyar Állampapír tulajok