Mert Te csak kamatokkal számolsz, de van árfolyamnyereség is, ezért a magasabb a hozam potenciál Engem egyedül ez a brutális marzs zavar, korábban ez sokkal kisebb volt, 1-2%, nem 8-10%
Jelenleg 6,89% De ez a hozam. Árfolyam: 67.5251% 100Ft-ért ~148 Ft névértéket tudsz venni (1,48x), vagyis kamatra lefordítva, a 4% *1,48 = 5,92% Ez az éves kamat. https://akk.hu/statisztika/hozamok-indexek-forgalmi-adatok/referenciahozamok itt egészen más hozam értékek vannak, 2051G -nél. 2035A is "botrányosan" lement, volt 6,86 is, a kincstárban most 6,46%.
"Ha gond van, lenne, a fixmápból per pill lehet menekülni -1%-al, míg a 2051G nagyon pórul jár." . Emiatt nem tudnál sose intézményi papírt venni, és nem a kamatok miatt. Ez minden intézményi papírra mindig igaz lesz. Rizikót kéne bevállalnod és ez zavar. Nagyon rövidtávú szemlélettel nézel egy ilyen hosszú kötvényt. Mit számít ennél, hogy a folyó hónapokban a kincstár hogyan piszkálja a lakossági FixMÁP kamatokat. Én 7.24-nél vettem egy kevés 2051-t, mert úgy éreztem, ez hosszútávon elég jó szint. És igen, van benne rizikó, rossz esetben évekig kell tudni tartani.
Így, hogy felemelték 7%ra a fixmápot, míg a 2051G ~ 6% kamatot ad (most éppen), még kevésbé látok benne fantáziát, mint eddig. Ha gond van, lenne, a fixmápból per pill lehet menekülni -1%-al, míg a 2051G nagyon pórul jár.
Mindenre lehet logikus magyarázat. Hol van a pénz? Miért pont a kiskereskedelemben találná meg a helyét több 10-100MRD Ft? 3%-os hitel, már elég erős indok. Amit beharangoztak, amiről szóltak a hírek, hogy a 2051G-vel mekkorát lehet kaszálni, ha ingatlant vesz valaki, és a végén szumma 100 millió Ft feletti összeget tesz zsebre (25 év alatt persze) és még az ingatlanja is a farzsebben van, látva ezt a lehetőséget, bőven 7 felett volt a 2051G hozama, ami azóta jelentőségen lecsökkent, ami teljesen logikátlan a rövidhozamok emelkedése mellett, illetve a megemelt lakossági kamatok mellett is. Ami logikus: akkor csökkenhet erősen a 2051G kamata, ha erősen zsákolják. Márpedig az intézményi papírokról nincs érdemi információ, hogy a lakosság mennyit zsákol belőle. Simán lehet egyfajta átrendeződés. Logikusabb döntés, ingatlanvásárlással egybekötve. Vagy ha nem is csak 10% önrészt fizetnek ki, hanem többet, akkor ez is lehet a kiáramlás oka. Nem tudom kinek a reálbére növekszik, az enyém biztosan nem.
Na tessék, mekkora hír volt múlthéten? hogy megugrott az állampapír-kereslet, valójában lejárat is volt, és része visszajött, vagy teljes egésze... pont ezt írtam,h látni kellene a big picture, a teljes állományt kellene látnunk. Lehettek MÁP+ rakosgatók is, régi > új, ugyanígy fixmáp 6,5> fixmáp7 PMÁP > fixmáp/máp+
A jónép még 5,75%-el is finanszírozni akarta, most a 6,5% csak hab a tortán. Milyen olyan makró vagy akármi izé-bizét tudnál felmutatni, ahol szerinted ez logikus, ez a kamatemelés? Vagy nem jött elég friss be pénz a darálóba? Csak a meglévő papírok forogtak, de az állomány-stagnál/mégis csökkent? Bezzeg még 2-3 hónapja azt mondta a Nagy Úr, hogy nincsenek rászorulva a lakossági befektetőkre. Milyen érdekes, hogy a szeptemberi -300MRD-os adat előtt jött a kamatemelés. Valószínűleg sz. van a palacsintában, tudják ők is, nem hagyhatnak foltokat a gatyán, különben még nagyobb, bevarrhatatlan lik lesz rajta. Előbb utóbb tovább szakad, és elszakad még az a bizonyos cérna is.
Csakhogy én nem utólag mondom, hanem megértve a makro szitut, folyamatosan be voltam fektetve, sokszoroztam a tőkét. És közben nem vállaltam túl magam, kezelem a kockázatot. Ha esik 30%-ot a tőzsde, nekem úgy is jó. Nincs tőkeáttét, nem likvidálnak.
Szóljon aki nem látta, hogy az adósságok/pénzmennyiség megy az égbe. Nem azért fújják a lufit, mert kedvüket lelik benne, hanem azért, mert különben a bicaj felborul. Bármeddig (a monetáris rendszer széthullásáig) fenntartható a buborék, csak lesz volatilitás, meg esések közben. Majd kinyomtatják a friss üzemanyagot. Az S&P500-at most bottal sem piszkálnám, a hozam/kockázat ellenem van. Hónapos időtávon csak a konkrét eszközök kiválasztásával foglalkozom, egyébként a nagy képet nézem. Egy fizikai korlátait elérő világban, megnyomorodó társadalmakkal nem növekedést kell várni, hanem a rendszer torzulásait figyelni. Az EUR/HUF csak annyiban érdekel, hogy a forint extrém kockázatos, emiatt korlátozott méretű pozíciót tartok benne. A 7%-os hozam pont a risket tükrözi. A gazdaság beállt, mint a szeg, nyomni fogják a likviditást, mert nincs más választásuk, és a hiány pedig el lesz inflálva, ahogy eddig. A legnagyobb kockázat várni, hogy elégessék a pénzem, meg kitolják maguknak okosba.
Látom nem ment át az üzenet. Aki nem az ingatlan mellett dönt, hanem állampapírozik, mint a topic nevében is benne van, "Magyar Állampapír tulajok", én azok nevében vontam le a saját következtetésemet, logikámat. 5-5,5% alatt nem vagyok hajlandó egy bóvli közeli országba pénzt pakolni. És szerintem sokan így vannak ezzel, emiatt is felfele halad a kamat-hozam szekér, nem lefele. Így már érted mire céloztam.
Bocs, de kicsit elbeszélünk egymás mellett. Máp. -Gyűjtésre kiváló.✔️ - Likviditása miatt szuper.✔️ - Működési költségre tökéletes.✔️ Hátránya : - a Fiat pénz korszakában brutálisan elinflálódik a tőke összeg.👎 . Az ingatlan piacra értettem : Válságban vásárolni, ✔️ Mániában tartani.✔️ ☝️🙂👆
Fixmáp: addig vásárolni ,amíg 6.5-7 %. utána pedig ...ni bele.:D. MÁP+ szintén. 5-5.5 alatt nem vagyok hajlandó ide pénzt tenni, akkor inkább kaszinó-tőzsde.
A Fiat (fedezetlen penznyomtatás) pénz korában ez van. Minden ATH-án . És ez a jövőben is így lesz. Ezért tartom az ingatlanjaimat. . Válságban vásárolni,✔️ Mániában tartani.✔️
Utólag könnyű megmondani a tutit. Csak azért igaz, amit írsz, mert fújják a lufit megállás nélkül, ami lehet nem is lufi. Emiatt mennek úgy a tőzsdék, ahogy. De amit írtál, hogy S&P > 6500, ez meddig fenntartható? Tedd hozzá, hogy az államadósságok mindenhol legalább 1,5xődtek, így könnyű rallyt felmutatni. Év elején még a tuti-megmondók "devirzifikáltak", mert Ft rakéta jött, aztán tessék, dollár -20%, eur -5% Még 1 éven belül is lehet rossz döntést hozni, ami lehet,h 5 -10 éves távon tuti befektetés, csak idén rossz. "Elértéktelenedik a Ft befektetés", ingatlanhoz képest minden befektetéssel buktál valójában, ismétlem az ingatlanhoz képest...! Ennyi erővel a legjobb befektetés 2016-2017: ingatlan ALL-IN. 2-3x át éri, "kockázatmentesen".
Magyar Állampapír tulajok