"Szimplán a gazdasági alapgondolatok teljes kihagyása volt egy olyan dolog, ami triggerelt." Alapvetően erre,az ilyen gondolatokat nélkülöző körnek találták ki a magyar lakossági állampapírt. Ezek voltak a hívószavak,ingyenes számlavezetés, kamatadó mentes,infláció feletti kamat, értékálló,stb. Aztán a hasonló vagy konkurens termékeket meg plusz adóval próbálták ellehetetleníteni. Kurali meg nyilvános előadáson röhögte ki a besz*patottak körét. Miközben a keze alatt működő akk huszonszázalékos infláció mellett, öt év alatt évi 4,95%-os forint kamatot fizetett a napi pénzügyekben járatlanoknak.
Án vettem 400 körül dollárt bőséggel. Meg 300 meg 200 körül is. Mikor épp mennyiért. Boldog vagyok? Nem. Tragédia van? Nem. Fegyvert fognak a fejemhez hogy most csináljak belőle forintot? Nem.
Azért látszik hogy fiatal vagy, nincs látásod csak 3 percre. Nincs múltad, nincs tapasztalatod. A napi 1000 beírás az nem tapasztalat, hanem a kapkodás jele. Nekem ingatlanom van 5 éve. mert akkor nem volt szabad venni, mert esni fog. Ja esett 1m- 1,5m.
Őszintén semmi gondom veled, vagy az elemzéseiddel. Nem vagyok egy nagy elemző, Elliotot pl nem rajzolok, nem is tudok, szinteket persze én is látom. Azzal sincs baj ha változik a szemlélet hónapról hónapra, hiszen ha pl. felpattan egy kritikus szintről, akkor sanszos a trendforduló. Éppen ezért hangsúlyozom, hogy az, aki akkor vett eurót vagy dollárt, amikor felfelé ment az árfolyam, nem hibáztatható, hiszen felfele mutatta neki a saját vagy más elemzése a trendet. Viszont ugyanúgy kiszállhatott már régés rég, amikor az adott elképzelés egyik szintje megtört, ezért mondom, hogy nem érdemes arra asszociálni, hogy azóta minden fórumozó aki vett akkor, az tartja is, vagy nem pörgette meg esetleg sikeresen a felszállóágra kerülő európai tőzsdén. Az már megint más kérdés, hogy diverzifikálni is akar az ember. Mondok egy élő példát: engem semmilyen módon nem zavar, hogy kb 2%-al lejjebb van az euró árfolyam jelenleg, mint ahogy vettem egy adag román állampapírt tavasszal. Az állampapír árfolyamán egyébként az a 2% ugyanúgy visszajött, szóval még forintosítva se vagyok lejjebb, viszont megnyugtató, hogy a hosszú trendvonalat nézve nem forintban csücsül az a pénz, mégha kb 1/4 bmàp kamat jött is volna azóta. Persze ez csak egy “fix” szelete a portfóliónak.. Nem jók a gazdasági mutatók, ha más nem akkor még 390 vagy 385 benne lehet a pakliban ha további dollár gyengülés lesz, de ez nem a betonbiztos gazdasági vagy monetáris politikánknak lesz köszönhető. 6,5% alapkamat támasztja, de nem lehet ezt végtelenségig tartani, zárnak be a gyárak, leépítés van, mert a cégek köhögik ezeknek az árát. Ennek ellenére van BMÁP-om, PMÁP-ba meg már akkor beszálltam, mikor az ügyintéző nem értette, hogy miért veszek azt, nem lesz az a 2022 infláció olyan magas… Ezt csak azért írom, hogy ne gondoljátok, hogy nem pozícióból beszélek. Fixem nincs, azokkal értettem egyet, akik úgy gondolták, hogy nem lesz egy ideig opció az alapkamat csökkentése.
Akkor pontosítok: Az év eleji devizába menekülés szerintem rossz ötlet volt. Most sokkal jobb.Ha már váltani akartok, valamikor, inkább most tenném:) EUR HUF 392 https://www.investing.com/currencies/usd-huf-chart USD HUF-ról is sokat írtam, azt is vissza lehet keresni. 336-ra vártam, 337-nél fogott padlót, 336-ra most billent le.
Sokat rajzolgatok, elemezgetek, főleg DAX-NASDAQ, mostanában sokkal ritkábban HUF/EUR USD/USD HUF, mert inkább másban bukok:D Ezt a képet itt is megosztottam anno. "nemtudom" kolléga érdekesnek is találta ezt a scenario-t. Ez egy 2025.06.20-as elmélkedés: https://kephost.net/p/MTk3MjAzNw.png Természetesen felfele is vártam, voltak olyan rövidtávú elemzéseim is, amik felfele mutattak. Tehát ezzel nem azt akarom bizonyítgatni, hogy dehát nekem igazam volt, hanem azt, hogy arra indult a forint, amerre sokan nem várták, lefele. A szintek nincsenek rajta 400-397-395-392, ez (392) alá nem vártam, ez a piros sáv alja, kb. stimmel is az idő. +2-3 hónap.
Igen, 1000 EUR norminális értékben elérhető a mai napig, IBKR-en biztos, mert én vettem belőle. TBSZ-en nincs adózás. Pl: XS2178857954, 2030 május 26 lejárat, 3,624 kupon + névérték alatti árral jelenleg 4,6 % körül van az éves EUR kamat, de jó időben véve, amikor a román politikai problémák voltak, akkor közel 6% volt a max májusban, ahol lehetett venni. Persze rizikós, de nekem nem rizikósabb mint szeretett kis hazánk, ugyanúgy állami sorozat.
Az is érthető, hogy év elején 400-as dollárba kellett volna mennünk, nem kivárva a PMÁP kamatfizetést. MERT nem fogják kifizetni, ezek is tények. Most meg 340. Teljesen mindegy, hogy mit nevezünk erősnek vagy gyengének. 400-as dollárba menekülés = nesze neked Most meg 340, és ha jön a 300-290? Devizába menekülés, ezt olvasom 2 éve.
Én azért váltogatok euro-t, mert nem akarok teljesen kiszolgáltatott lenni, hogy mi történik az forinttal és az országgal. . Miért a 340-es dollárt hozod fel? Mert azt már láttad, hogy elérte. Most kéne váltani? De hát ugyanilyen alapon nem lehet 320 is? És akkor majd az jönne fel példaként. Mi következik ebből? Hogy akkor soha sem lehet váltani, hiszen akár lejjebb is mehet. Szóval nem egyszerre egy pillanatban kell az egész vagyont átváltani mindent vagy semmi alapon, hanem időben átlagolva.
Hozzátenném engem nem zavar ha valaki csak magyar állampapírozik. Szimplán a gazdasági alapgondolatok teljes kihagyása volt egy olyan dolog, ami triggerelt.
Nem a Forint erős, hanem a dollár gyenge, Miért nem lehet megérteni ezt - alap! Egyébként meg a 2020 éve elején 300 körül volt a dollár, 2010 években meg 250. Sőt 200! Érthető volt?
Magyar Állampapír tulajok