Azt még tudná valaki mondani,hogy a soron következő február 20 kamatfizetés előtt az otp-nél hány nappal előtte nem lehet már eladni az állampapírt,ha van ilyen korlátozás.
Január 31-én lejár a mostani Bónusz, február 7-én a Prémium (tervezett) forgalmazási időszaka. Én még a 2033/I legnagyobb részében is megvárom, lesz-e változtatás a feltételekben. Ha komolyan gondolják a pénzek ott tartását, annyit minimum meg kellene lépni, hogy az új Prémiumot 1,5%-os prémiummal hozzák ki, 6-7%-os fix induló periódussal. Bónusznál ha végig 2%-os prémiumot tesznek rá a DKJ hozamára, máris 7,5%-os induló hozammal lehet reklámozni.
"A hosszabb, papíron 5 éves futamidejű Bónusz jelenlegi kapható sorozata, a 2029/N már lassan egy éve pörög és mostantól még 4 és fél éve van hátra, kamatfordulója most vasárnap lesz, addig fizet 6,90 százalékos éves kamatot. A következő időszak kamatát mindig a kamatforduló előtti negyedik munkanapon határozzák meg az aznap, illetve azt megelőzően tartott 4 három hónapos diszkontkincstárjegy-aukción kialakult forgalommal súlyozott átlaghozam alapján. A négy aukció közül most kedden volt az utolsó.A figyelembe vett első két aukción még 5,25, illetve 5,27 százalékos hozam alakult ki, a múlt héten ez 5,69-re ugrott. A most keddi, utolsó aukción még magasabb hozam mellett keltek csak el a kincstárjegyek, 5,94 százalékra ugrott az átlaghozam. Ezekből számításaink szerint 5,55 százalék körüli súlyozott hozam jön ki, erre fizet 1,5 százalékos prémiumot a Bónusz. A végeredmény tehát 7,05 százalék körüli, az eddiginél 15 bázisponttal magasabb kamat. Ez lesz tehát érvényes a 2029/N-nél április végéig.Kérdés, meddig árulják még ezt a sorozatot? Eredetileg egy évig kínálták volna, most január elején a hónap végéig tolták ki az értékesítési időszakot.Tavaly novemberben a kibocsátó bemutatta, hogy nem rest új sorozattal előrukkolni, ha arra alacsonyabb kamatot tud kínálni, most viszont – miután aukcióról aukcióra emelkedtek a hozamok – egy új Bónusz-sorozat még nagyobb kamatot adna. Persze csak változatlan prémium mellett, de amikor a nagy pénzkiáramlástól tartanak sokan, nem valószínű, hogy ilyennel kísérletezne az adósságkezelő.A lényeg tehát, hogy a dkj-aukciókon hirtelen bekövetkezett hozamemelkedés (talán némiképp váratlanul) megemelte a hosszú Bónusz következő kamatperiódusra szóló kamatát, ami a hétvégétől újra 7-essel kezdődik (tavaly januártól áprilisig még 8,01-gyel indult). Ez vélhetően vonzóbbá teszi a papírt a PMÁP helyett más állampapírt keresők körében.A másik, a rövid Bónusz február végén vált kamatot, jelenleg 6,91 százalékon pörög. Esetében a jövő keddi dkj-aukció lesz az első a sorban, amely majd meghatározza a májusig érvényes kamatát. A teljes lakossági állampapír-felhozatalt ebben a cikkben veséztük ki." 🤔 Remélem én is tudtam kicsit segíteni, bár én befektetési ingatlanokba forgatom a lejáró kamatokat és a tőkét is.
"A 2033/I ben lehetett volna még véleményem szerint várakozni évi 5,2%-on." Lehetett volna, HA 5,2% lenne az is. De nem az. Emiatt tehát kuka, így értelmezem az írását.
Sűrűn írom, és most neked és Slashnek is (látom ő is reagált)Senkit nem terelek semmibe. Sem állampapírba, sem aranyba, sem részvénybe, semmibe, sem 799Ft-os kenyérbe: :D Nekem teljesen mindegy hogy ki mibe rakja a pénzét. Aki állampapírról kérdez, próbálok matematikailag "segítséget" nyújtani, egyik-másik előnyéről, lehetőségéről. Nem csak én, mások is. Nekem van 1 véleményem-ötletem-tippem (nem több), másnak lehet más. BMÁP-ról azért nehéz mit mondani, mert változó kamatozású, 3hó DKJ FÜGGŐ, aki azt mondja, hogy "én látom a jövőt", az valami hókusz-pókusz. Maximum annak fényében látja, hogy szar az ország megítélése, és nem hisz abban, hogy ez változni fog a közeljövőben = Kamat stagnálás = 3hó DKJ stagnálásEsetleg infla fellángolás / váratlan kamatemelés= 3 hó dkj rakéta (BMÁP +1,5/+2,5% prémiuma mellett) A Google a barátja mindenkinek!, nem állítok olyat, ami nem igaz. a 3hó DKJ 10-15-10%-ig kb. 1 évig tartott ki, nem tovább. Míg a PMÁP 2 éven át 15-19% kamatot adott.Tehát ha ezt a kettőt hasonlítom össze, hogy BMÁP utóbbi 2 év,vagy PMÁP utóbbi 2 év, akkor a PMÁP jóval többet adott. Érdemes volt váltani BMÁP-ról PMÁP-ra. Talán most jön a visszafele kör, ismét BMÁP. (mert az ország megítélése szar, de annyira nem, hogy kamatemelést kelljen csinálniuk, de ezen a szinten kell tartani) Itt látható egy 3hó DKJ-s görbe: https://tudastar.money.hu/hir/20231107/bmap-2027-n/
Ki írja ezt? 2-4 évre tippel! TIPPEL. Persze bejöhet. Mondom, nekem sántít ez a 01.31-es 2029/N meghosszabbítás, főleg , hogy 2027 júliuástól +2,5% prémium... (még akár be is jöhet)
Akit érdekel. https://www.allampapir.hu/dokumentumok/4727a87a-688c-4702-b906-4fc536504055.pdf BMÁP 2029/N nyilvános ajánlattételt mutatja a link. Amit mutatni akarok: Most a héten lesz a BMÁP kamatfizetése: (a PDF-ben): 4.: 2024.10.26 - 2025.01.26 26-a szombat, tehát pénteken ott lesz a kamat. Egyúttal vagy csütörtökön vagy pénteken vehető ismét 100%-on a papír (kamatfelér nélkül), mivel kamatfizetés történik. A következő negyedéves időszakra fogja adni a 7,05% negyed éves arányát: 7,05%/4 = 1,7625%. A 3hó DKJ éppen "most lendült" északra 6% körüli értéket elérve majdnem, tehát az utóbbi 1-2 hét "dobbantott",míg az előző hónapok-hetek inkább az 5% körül voltak, emiatt jött ki ez az 5,5% körüli átlag + 1,5%. Ha képes lenne tartani a DKJ ezt a 6%-ot, még akár a 7-7,5% sem kizárt, "rövidtávon". (hosszútáv kérdéses)
Fontos információ azoknak, akik a zuhanó inflációkövető kamatok miatt lecserélni tervezik Prémium kötvényeiket: kialakult a következő időszakra fizetendő kamata annak az állampapírnak, amely már az elmúlt évben is – a csak az első évében 7,9 százalékos beetető kamattal hasító PMÁP mögött – a legnagyobb megtérülést hozta az újonnan vásároló befektetőknek. És valószínűleg a következő 2-4 évben is a hozamlista elején fogjuk megtalálni a Bónuszt, amely áprilisig újra 7 százalék felett fizet." (2029/N)
A váltással ez persze attól is függ,hogy melyik pénzügyi szolgáltatónál tartod a pénzed,első év tört kamata,a legjobb mák esetben 6,1%,ha banknál tartod 5,1%környéke.A 2033/I ben lehetett volna még véleményem szerint várakozni évi 5,2%-on.
2033/I-t ebbe forgattam át tegnap. +1.5% prémiumos PMÁP-ok a kérdésesek, 1-2 hónap múlva látjuk hogy mennyire trükköznek az infla számítással a jómadarak.
Olvastam, csak regényt írtam. Ezért is negatívot fogok kapni. Csak hogy a MÁP+ról is írjak. MÁP+ előnye: közel 1 hónapnyi kamat = 0,5%, ami pont egyenlő az idő előtti váltásával. (-0,5%) Tehát HA mégis valami csuda-csoda folytán jön valami Álom-Papír, akkor visszaváltod a MÁP+ot, és lecseréled arra. HA nem jön. Ha mégis Kánaán, csökkenő hozamok jönnek, akkor "jó" döntést hoztál, maradsz a MÁP+-ban. Itt maximum a 0%-os CSERE "lehetőség" játszik, mint esély. Majd kiderül, mi van a háttérben. Várok egy mini-pánikot, ez a pánik az EUR HUF árfolyamban meg fog látszódni, kockázat--emelkedés > hozamemelkedés, de nem most, csak február 15-20 után. Ha ez a pánik sem jön el, akkor nem lesz felfedve a Nagy Márton féle akcióterv, 50 évre titkosítva.... Tippmix zajlik.
2 negatív értékelést kaptál a kérdésedre. Ha válaszolok, én is legalább 2-t fogok kapni. Mert állampapírba akarsz visszafektetni, miközben egyesek szerint ez helytelen döntés:). Ki kellene várni, hátha bepánikolnak, és dobnak egy "nagy kamatot elénk" vagy nem. Mint írtam már: Nekem csak két féle pmáp-om van/volt.: 2030/I 99% 2033/I 1% 2033/I-t dobtam, hozzácsaptam a kamatot, + volt egy 20000-es "story", + kicsit most hozzátettem (konyhapénz, ahogy írtam), így a teljes tőke arányában kb 4-5%-nyi a BMÁP részem van most. Ezzel nem fogom megváltani a világot. Egy esetleges infla fellángolásnál, pánik kamatemelésnél jól jöhet, de hamar visszakorrigál a DKJ. A BMÁP 2029N "közeli" +2,5% prémiuma kecsegtető 2027-júliusától (ami jelenleg még csak +1,5%) VS. 2033/I 0,25% prémium. Ehhez még hozzájön az, hogy az infla vagy emelkedik vagy nem, miközben a DKJ stabilan 5-6% körüli zónában lebeg (most). Tehát nem elég, hogy az eleve alacsony inflációs számhoz SZAR prémiumot adott a 2033/I, de még az alap 3,7% is kevés. BMÁP 5-6% 3hó DKJ (ez változhat) + 1,5% prémium. PMÁP 3,7% f(ix 1 évig) +0,25% prémium Bármi jobb, mint a 2033/I. (Mivel nem nagy tételről volt szó, kb. dobókockával eldöntöttem...), BMÁP lett, főleg mert január 31-ével megszűnik a 2029N. Talán OKKAL húzták ki az idejét január 31-ig, mert jó befektetés lesz 1 évre, ami lehet, hogy alaptalan "speka", és jön a Kánaán, a rózsaszín égbolt. 2030/I-t tartom február 20-ig, addigra eltűnik a 2029N, ez van. Azt is írtam, csak vissza kell olvasni: azt tartani fogom, 5,2%-t ad. Amint ESETLEG kamatcsökkentés jön mégis, akkor előtte dobás, mert akkor jönnek a csökkenő fixmáp/máp+ kamatok, ott előtte lépni kell. Amíg nem dobom, addig is majdnem annyit ad a PMÁP 2030I, mint a MÁP+/FIXMÁP "Tehát Kivárás". Ha mégis igazuk lesz egyeseknek, hogy jön valami CSERE-AKCIÓ: :CSERE 0%, vagy új papír. vagy bármi.,....ami kedvezőbb, mint az -1%-os visszaváltás, élni kell a lehetőséggel, ha már ígyis-úgyis visszaváltás mellett dönt az ember. SZUM: BMÁP > rád bízom a döntést.
Magyar Állampapír tulajok