"Hathor üvölt", senkit nem akartam felhergelni. Engem speciel nem zavar, ha más ötlet is megjelenik a topicban. Sokan nyitottak más befektetésre is talán.
KH 800 Ft most is, ma transzferáltam. A hozam összehasonlításhoz nehéz előre menő fix kamatot/hozamot mondani, utólag tudod meg jól döntöttél-e. Ha fixet és ATH-t akarsz akkor állampapír. Ha elfogadod, hogy nem fix és nem ATH akkor sok minden más is jó. Az adót meg a TBSZ kezeli. Ha van 5 akkor minden évben lejár egy amiből tudsz kivenni. Az állampapír meg a Webkincstárban jó bankszámla lekötött betét helyett. Lekötött betét kamatot ad látra szóló betét feltételekkel.
8-9% vs. PMÁP 17,85-19,1% 8-9% vs. FIXMÁP 7% Itt ezen megy a vita egyeseknél, pedig ezen nincs mit vitázni: Ha valaki már nem tudott beszállni a nagy kamatot adó PMÁP-ba, akkor a 1 év távlatában az EMÁP jobb befektetés volt, de a PMÁP-hoz képest nem. Ugyanakkor most az EMÁP is kérdőjel, tovább fog gyengülni a forint, Ha igen (valószínűleg igen), akkor mennyit? egy újabb 8-9% az már közel 450. 435-nél pánik volt, "átlőve" az előző csúcsot újabb pánik lesz, ehhez nem kell tudósnak, gazdasági szakértőnek lenni, hogy ezt kijelentsük. EMÁP +2,5% körül ad (ha jól emlékszem) igazából elég 4%-ot romlani a forintnak, hogy hozza a fixmáp kamatot, 1 éves időtávon. Ha valakinek van ötlete, lát valami jót, nyugodtan írjátok be.
Alternatíva a magunk féle egyszerű embereknek: FixMÁP/BMÁP/MÁP+ TBSZen SP500, nekem szerelmem a BÉTről a 4ig, MOL szerintem jó osztalék miatt, talán még MTEL. Ingatlan engem nem vonz, van 3 garázsom kiadva, de én szerencsejátékos típus vagyok. Arany, bitcoin nekem homály. Fogadd el, hogy most egyszerűen, nyugalomban a fotelből kb 7% a max forintban, talán 8-9%, ha igazam lesz a 2035/A-t illetően.( Egy kormányváltás jót tenne az ügynek.)
Nem vagyok Hathor,nem is üvöltök, de sokan átmentek /átmennek az adózott szekciókba. Sokan beszálltak az ingatlandilibe,és sztem sokan várakozó álláspontra helyezkedtek,hogy mit lép az Államkincstár. Csak az az érzésem, most ők is kivárnak.
Még egy kérdés: forintot az értéktárból nem lehet revolut számlára utalni? be van rögzítve a bankszámlaszám de mikor kiutalnám csak a magyar rafis számlaszámot dobja fel...
Egészen más előre fix 17,85%-os hozamhoz keresni alternatív befektetéseket, mint fix 6,5%-hoz. Tavaly januárban a HUF erősödött is 2023 januárhoz képest, most pedig laza 8-9%-ot gyengült egy év alatt. Egészen más a mostani optika a jövőt fürkészve.
A sok ide irkáló elégedetlen mindent ír, csak azt nem, hogy ők mibe fektetnek, hogy mekkora hozamot értek el az utóbbi 2 év alatt. //Persze hallani, hogy OTP és társai 100%-ot mentek, értem, ok, egy 60%-os esés után, ami kb. 3-5-10 évente van// Milyen alternatívát találnak, ami akár 10+%-os kamatot ad ,ami garantáltan többet ad (adómentesen), mint a Ft kamat. Zárójelbe tettem, hogy adómentesen, mert ami nem állampapír, ami kamatjövedelem, vagy árfolyamnyereség, mindegy minek nevezem, az után 15%-ot adózni kell. Tehát a 10% csak 8,5%. PMÁP 19,1 % = ~22,5% egyéb befektetés (22,5*0,85 = 19,125) Hathor ilyenkor "üvöltene", hogy ez állampapír topic, másnak itt nincs helye.
Abban szerintem egyet tudunk érteni, hogy nagyon rég volt ilyen nehéz döntés, hogy milyen állampapírt vegyen az ember, már ha egyáltalán állampapírban hagyja a pénzét.
Bankhoz visszautalás MÁK-tól > Bankba: ingyenes, ha továbbra is a K&H-t akarod/akarjátok gazdagítani (az állománydíjjal + ezekkel a +++ lehúzós %okkal). Ki milyen kockázatot lát a MÁK-kal kapcsolatban? Kockázatosabb, mint a K&H/OTP?
ÁKK közben frissítette az adatokat, Bónusz 2029/N sorozat 2025. január 26-tól április 26-ig érvényes kamata 7,05%, április 26-án kifizetésre kerül 1,76 %.
Szerintem az utóbbi 2 év elviselhető volt kamat/kockázat. (gondolok itt a PMÁP-ra, elsősorban) Viszont sokan az idei évre mondják, hogy jól át vagyunk verve, amivel egyet is értek.* 5,2% PMÁP kamat. A 2MRD EUR kötvényre többet/ugyanannyit adnak, EUR-ban, mint a Ft lakossági kamatok. (5,75-6,5%) Az hogy ők mibe fektetnek/fektettek, arról nem igazán hallani, vagy hogy mennyire jöttek be a számításaik 1-2 éves távlatban. * emiatt keresek** én is "jobb" lehetőséget, mint az 5,2%. Gyakorlatilag jelenleg minden jobb, mint az 5,2%. (A nem +1,5% PMÁP-osokról nem is beszélve) Csak nem tudni, hogy a most lesajnált 5,2% esetleg mit hoz + 1 év múlva. "Keresek"**, még van időm gondolkodni, 1 hónap múlva fizet csak, ha utána állnak a kamatok, nem váltok. Várok. (párszor már leírtam ezt). Ha mégsem jön be ez a Trump féle "lazítás", itt akkora rotty lesz, mint az atyaúristen.
Magyar Állampapír tulajok