27226 / 27227: Erste a fix-eket 98% -on valtotta vissza mar korabban is PMAP-t - jol emléekszel - , 99% -on Multheten felhivtam az Erste Word- ot altalanos vonalat és duplan leegyeztettem velük, majd bementem a netbank-ba, s sajat szemeimmel is meggyozodtem PMAP 0,99 % votl beallitva multheten Erste egyes dijteteleit jol megdobta( valahol 100% -kal januar 01-tol ) , igy naivkent nem gyanitottam, hogy barmi tortenik januar 16- és januar 20. között Szoval, eljött a januar 20. és a tervezett % -oknak megfeleleőn akartam befektetni a 33/I-t visszavaltva. Délelőtt hiv az erste-s premiumos, hogy kamatfordulo van és tegyem at vegyes alapba :) - 98% -on vissza tudja venni..... Megdobbenes. fxaom Leellenorzi. Majd megdicseri sajat magat, hogy jol tudta netbank megnezem. Megdobbenes #2, tenyleg 0,98 Szoval a januar 20- elott betoltak egy jó kis x 10 milliot eredmenyezo huzast maguknak Velem meg jol kibaxta és sokan masokkal k, mert borult a terv. De ezekeet nem gazdagitom, inkabb a 27/I is marad, amig le nem jar. A 33I meg nem dontoittem el
Számomra nagyon érdekes. Sokaknak a hozzászólásaiból kitűnik a nagyon erős kormányellenes kritika, "még ennyit sem tudnak" lopnak is" meg persze hamisítják az eredményeket" és ezeknek a "tényeknek" fittyet hányva hozzák a befektetési döntéseiket. Ha egy tőzsdei cégről ilyen infóim lennének akkor kb 2km-es ívben elkerülném. Vagy csak mondjuk de nem gondoljuk komolyan? Vagy a kitett csali olyan vonzó, hogy önként tesszük a fejünket a hurokba?
Én azt értem, de visszaváltható?! Ha ma megveszem, még ma eladom, -5% bukta, ezt is értem. De mint írtad, ha idővel csökken az alapkamat, árfolyamnyereségem is van + kamat is. HA csökkennek. Jól gondolkodom? Lehet ma -5%-on áll, holnap meg +1%.. Mert Varga padlógázzal érkezik meg az MNB-be. Soft Landing + High Pressure egymást erősítve leviszik -5%ra az alapkamatot. Mi leszünk a világ közepe, a befektetők célpontja, mekkája.
> Ha esetleg előbb csökken a 3 hó DKJ kamat (így a BMÁP-é), akkor is csak a tőke 4,3%-át érinti... kb. nem oszt nem szoroz. Ha jön a sokak által említett 2035/A aranybánya, bármikor visszaváltható -1% buktával. Ha MÁP+ 5,75% ba raktam volna, de fél év múlva mégis visszaváltom, 5,75/2 = 2,875 - 0,5 = 2,375% (ez fix) BMÁP ~ 7% körül ad, vagy még e felett is, visszaváltva szintén fél évnél: 7/2 = 3,5%-1% = 2,5% (ez függ a DKJ-któl, átlag 5,5% körüli 3hó DKJ-vel számolva) Fixmáp 6,5% fél évnél 3,25% - 1% = 2,25% (ez fix)
én eladtam a 2033/I-t, és ki is utaltam, hogy érezzék, hogy nem kóser ez a piaci helyzet. Ha mindenki ezt tenné, egyből lennének jobb papírok, higgyétek el :D
Nem fogok újdonságot írni valószínűleg-részben. FIXMÁP 2028/Q12 Lejárat napja: 2028. január 21. FIXMÁP hoz 6,5% BMÁP 2029/N Lejárat napja: 2029. július 26. (tehát + 1.5 év) 2027 - júniusig +1,5% prémium 2027 július-2029-július + 2,5% prémium Matematikailag 5% 3 hó DKJ átlagnak kell lennie 2027-júniusig, hogy azonos mértékű kamatot kapj, mint a fixmáp. Utána elég a 4% (4+2,5% = 6,5%), de ugye akkorra már lejár majdnem a FIXMÁP, mire a BMÁP oda ér a +2,5%-hoz. Senki nem jós, hogy ilyesmit előre lásson. Én a tőke 4,3%-át forgattam BMÁP-ba tegnap (2033/I visszaváltás + friss konyhapénz), még 1,5-2%-át tudnám beledurrantani, de nem tudom meggyőzni saját magam (nem hiszek benne) hogy a BMÁP életképes 2,5-3 év múlva is. DE, mindig van a képleben a DE, lehazudott PMÁP infla vs. +1,5 - 2,5% BMÁP prémium kárpótol a +0,25-os 2033/I helyett valamit.
Nekem a tőke maradéka a 2030/I-ben van, ami február 20-án fizet, kerek 1 hónap múlva, 1 hónap kamat 1,591%. Minden nap "kincs". Addigra már nem lesz a 2029N, de bízom benne, hogy a 2029N távozásával jön valami új, esetleg. TEHÁT nem tervezem előbb visszaváltani a 2030I-t, a kamatforduló előtt, mert mint írtam, annyira nem vagyok meggyőződve a BMÁP sikerességéről. FIXMÁP kamat egy ideig marad itt, MÁP+ is, ebbe bármikor beleforgathatom. +Állampapír CSERE kedvezményesen, nagy lejáratok időpontjában: február 15-április 15, TALÁN (ebben sem hiszek) 1 dolog biztos, a növekvő nettó államadósságot finanszírozni kell, amit csak + tőke bevonással lehet finanszírozni, főleg ilyen államháztartási hiányok mellett. Bár a big picture: "mindennek ellenére", hogy lejött a 3hó DKJ 15%-ról 6%-ra, pedig a helyzet változatlan igazából. Csökken a világban a pánik, csökken a FED/EKB kamat, megyünk utánuk "tisztes" távolságban. Nem büntetnek jobban, csak mert mi is csökkentünk, hiszen a nagyok is csökkentenek. Én úgy gondolom - lehet rosszul - hogy mire ténylegesen kamatcsökkentés jön, addigra pont ideér a BMÁP +2,5% prémium, pótolja a csökkenő DKJ %-ot, érdemben nem csökken a BMÁP %-a. Aztán majd kiderül.
Tegnap cseréltem 2029/N -re a 20.-án lejárt papírt... Úgy gondolom a kamatok ebben az évben nem tudnak csökkenni. (költségvetési hiány, HUF árfolyam...) A FIX MÁP akkor nyerő, ha kamatcsökkentések lesznek.. Egy dúrvább emelésnél (volt ilyen nemrég), csúnyán nézhet ki... Az említett bónusz ilyen eseben viszont Jó! Meglátjuk...
Végül 2029/N-el kapcsolatban ki mire jutott? Hosszabb távon is jó választás lehet, mire már nagyobb lesz a kamat bónusza, vagy esetlegesen a DKJ hozamok hamarosan csökkenhetnek? Nem tudtam még eldönteni, hogy az egyelőre felhasználatlan állampapírra szánt pénzből FixMÁP vagy 2029/N legyen...
köszi, nemrég egy podcastban azt hallottam h a moodys negatív kilátását szinte mindig a rontás követi, ami azt jelenti h bóvliba mennek az állampapírok, gondolom az még magasabb hozamot fog hozni.
1. Mi befolyásolja a dkj árfolyamát ami hatással van a bmáp árfolyamára? A 3 hónapos DKJ aukciók (utolsó 4) átlaghozama határozza meg a bónusz papír köv. 3 havi kamatát. 2. Mit jelent az h a költségvetés 380as euróval van számolva de épp 412? Azt jelenti, hogy ez a költségvetés is kuka, majd 50szer fogják módosítani, mert fogalmuk sincs hogyan kell egy költségvetést csinálni.
Valaki írta, hogy mi célt szolgál a DKJ: 1. a hirtelen jött költségek kifizetését 2. a rövidtávú "pénzszórásukat".....:) Van valamekkora párhuzam a DKJ és az alapkamat között, de azért tud ingázni, tud a DKJ kamat kevesebb lenni, mint az alapkamat. (volt már 5% is a 3hó DKJ nemrég, most meg 6% körül van) DKJ % -ot befolyásoló tényezők (szerintem): ország megítélése * (Fitch/Moody's, S&P), adósságbesorolások gazdasági helyzet - külső és belső (Magyarország vs. Közép Európa összehasonlításban/USA) államháztartási hiány (ingyen senki sem finanszírozza ezt a bandát) külföldi: FED - EKB kamatkörnyezet alapkamat szintek, amik most magasak még, relatíve) EUR HUF árfolyam Bármi.. Ha para van, szerintem most kicsit az van, akkor a rövid kamatok elindulnak északnak. Ez jelen van az EUR HUF-ban is, rallyzik északnak. Bár most éppen van, vagy csak idő kérdése. Minél közelebb érünk az EUR USD paritáshoz, annál nagyobb a valószínűsége egy újabb rottynak. Magas eur usd , erős dollár, magas USD HUF > emelkedő benzinárak (bár függ a brenttől ,ami szintén északra tart, a kettő együtt tudna szép üzemanyagárakat eredményezni > inflációt emeli (KSH módra), növelni kell a kamatokat, hogy megfogják az inflát, az pedig a DKJ-t is emeli Sokan kamatemelést is belelátnak idén, aztán majd kiderül.
Magyar Állampapír tulajok