Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
PBoborjan
PBoborjan 2022. 08. 19. 21:09
Előzmény: #176119  2345678
#176120
Eocén program mond valamit? Minden hülyeséget beszopsz? Ilyen világ jön, felelős kell...
A szakácsom magyarázta el egyszer kerek szemekkel, a nap ingyen süt, a szél ingyen fúj, az áramért meg pénzt kérnek. Összeesküvés.
2345678 2022. 08. 19. 21:00
Előzmény: #176116  berlini
#176119
Európa legnagyibb szénkészletén élünk. A szakemberek szerint 200 évre elegendő lenne. Arról nem is beszélve, hogy üzemanyagot és gázt is lehet belőle előállítani De egyszerűbb kivágni a fákat.
PBoborjan
PBoborjan 2022. 08. 19. 20:59
Előzmény: #176116  berlini
#176118
Egy dolgon csúszik el a dolog az a bizonyos EROEI.
Ha mi most elkezdünk napba, szélbe tolni (+kiszabályozás ami gáz), földgáz akkor nem marad nyugdíjemelésre, futbalistatenyésztésre, rejtett olimpiai stadionra. Se.
Le kell vállni az orosz gázról, nem kiszámítható partner. Mire leválunk bejön a peak oil, azaz innen már csak lefelé. Teljesen jólérzik a tömegek az utolsó nyaralás szindrómát. Kína gdp földbe van most állva a valódi +0-ért kapaszkodnak. Ott 5% alatt forradalom van, ez legitimálja az elnyomó rendszert. Europában masszív energiahiány, de európa egy elhízott öreglány, vannak tartalékai, pár évet kihúz. Társadalmi felfordulás az lesz, az egyszereű és konteós pártok megerősödnek. A fizikát meghágni ők sem tudják. Minden szart el fogunk égetni ami létezik. A hazai járműpark átlagéletkora évente 0,7 évvel nő. Hirig helyett hálaadás, ez a járműpark életbentartható ellentétben a németekével.
Háború: a Krímet megtartják az oroszok egyelőre, de a partizánokkal, beszivárgó diverzánsokkal nem bírnak. Jövő tavasszal az ukránok a délkeleti megyéket visszafoglalják. 
Közben energiaválság, nagyjából egyetlen iparág sem bírja kifizetni a piaci árat. Általános leszegényedés.
Olyan lesz ez a recesszó mint az infla jóslatod, tavaly novemberben tetőzik. Ahham.
greenman76
greenman76 2022. 08. 19. 20:44
Előzmény: #176115  siemens
#176117
Olyan már nincs csak kifutóban, technikum.
berlini
berlini 2022. 08. 19. 18:24
Előzmény: #176113  Gaguse
#176116
Tény, hogy a recessziók általában hirtelenül csapnak le, valamilyen nem várt esemény kapcsán amire a világ vezető hatalmai nem tudtak felkészülni.
Ez most nem igy van.
Kezdődött a Coviddal.
A világ minden pénzével megakadályozták a világgazdaság összezuhanását, cserében a fejlett világ eladósodottsága tovább nőtt egy már addig sem fenntarható szintről, az elképzelhetettlen magasságokba.
Lehetett látni, hogy ezt csak az adóságok elinflálásával lehet kezelni. Várható volt és be is jött a negativ reálkamatok ideje, az eszközárak felrobbanása.
A covidnak volt egy későn felismert következménye. Az addig is visszaeső olaj, gázlelőhelyekbe való befektetés még jobban lenullázódott.
Ebből következett a háborút megelőzően már az energiahordozók árának többszöröződése, ami a szándékosan előidézett inflációt felturbózta. 
Miközben a Covid még itt van és Kina kinosan görcsösen ragaszkodik a nulla tolerancia elvéhez és folyamatosan blokkol akár hetekre is akkora kikötőket amelyek forgalma egyenként megegyezik Európa összes kikötője együttes forgalmával.
De mindez még kezelhetőnek tünt.
Idénre normalizálódó inflációt várt mindenki és ha szerényen is de gazdasági növekedést.
Erre jött a háború.
Oroszország gazdasági súlya minimális, egyedül azért jelentős, mert Európa teljesen orosz energiafüggő.
Ez adott egy lökést az inflációnak és ösztönzi a jegybankokat nagyobb kamatemelésekre.
Ma már a szakemberek többsége kisebb bajnak tart egy pár negyedévig tartó recessziót, mint az elszabadult infláció okozta károk elviselését.
De a döntéshozók még mindig nem mondtak le arról, hogy megússzuk a recessziót.
És ennek két oka van:
- recesszióban az emberek életkörülményei rosszabbodnak és a pro ukrajna hangulat erősen megváltozhat, ami a támogató kormányokat arra kényszeritené, hogy bárm áron a békét keressék az oroszokkal. (Ilyen kormányváltás várható pld Olaszországban)
- recesszióban csökkennek az állami adóbevételek, közben az emelkedő alapkamatok miatt az államadóságok adóságtörlesztése is az egekbe száll, igy ez a kettő éppen elég lehet egy államcsődhöz, vagy annak elkerüléséhez, igy megszoritásokhoz.
Tehát folyik a görcsös erőlködés , hogy mindezt elkerüljük.
Hogy sikerül-e?
Ma már én is valószinűnek tartok egy 2023 év elejei recessziót Magyarországon is, de annak mélysége és időtartama nem lesz súlyos.
Egy jó dolog van az energiaárak most is folyó szárnyalásában.
Ma már minden korábban elképzelhetettlen , nem megérő, energia beruházás beindul. Ha látják a befektetők, hogy a max 40 dolláros önköltségű olajkitermeléssel szemben tartósan 90 dollár feletti piaci olajár marad, akkor befektetnek. Még mi is elkezdjük azt a gázkitermelést, amiről évekkel ezelőtt kiderült, hogy a piaci ár tizszeresébe kerülne a gáz. Mert ma a gázár tavaly januári ár 15-szöröse.
A másik kedvező fejlemény, hogy a tartósas energiaárak miatt az alternativ (megujjuló) energiaberuházások rentábilissé válnak
A harmadik pedig, hogy nagyon gyors megtérülésűekké válnak az energetikai korszerűsitések. Ez ad egy nagy lökést több iparágnak.
siemens 2022. 08. 19. 18:06
Előzmény: #176112  greenman76
#176115
Szakgimnázium.....
Sok_az_allja 2022. 08. 19. 17:27
#176114
Gaguse
Gaguse 2022. 08. 19. 17:18
Előzmény: #176110  berlini