Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Meg kell kérni a pénztárost, hogy ne mondja végösszeget csak szóljon ha ütheted a pin kódot. Aztán el kell dobni a papírfecnit. Mintha minden ingyen lenne. 😃 Egyből szebb napja lesz az embernek😃
Beindult, nem kicsit, nagyon. Ma volt egy cikk, hogy nettó 800 ezer alatt nincs épkézláb kamionsofőr. Élelmiszerek, amiket venni szoktam, 20-30%-kal drágábbak. Attól még megveszem, de Bod Péter jól írta, az emberek a gyakran vásárolt cikkeket nézik. Mondjuk én nem csirkefarháton élek, de a heti termés, hogy a sparban a kedvenc baracklekvár 719-ről 899-re ugrott, csak úgy lazán.
"A MOSZ tagsága nem fogadja el, hogy a 2021. évi nulla százalékos béremelés és a magas infláció miatti reálkereset veszteség ne kerüljön kompenzálásra - írta a szakszervezet közleményében." Könnyűnek látszik ez az infláljuk el, és b@sszunk ki a néppel, de azért nem az.
Sztrájk márciustól. Még emlékszem, hogy a Gaskó régebben úgy benyalt a főninek, semmi vasutassztrájk, mióta Fidesz van, aztán nesze, választások előtt meg ez. Pedagógusok úgyszintén. Megdőlni látszik a pénzt nyomtatunk oszt mindenkinek jó napot. Márciustól sztrájkolnak a MÁV mozdonyvezetői - Portfolio.hu
Sodrodunk a tavaly kiröhögött minden 1M lesz ár felé. Én is nevettem anno. Értelmezésemben a családi túlárazás mindent felborított. A lakástulaj talán úgy érzi. -Az nem igaz, hogy egyedül én adjam "olcsón" Már mucsaröcsögén is zúg fel az ár. Ráfázok a végén..... a kör bezárul. Persze én amatőr vagyok. Nem is pofázok többet.
Nehéz árazni. Én legalább 5 -6 féle viszonyítási pont szerint árazom már a trezort.Plusz persze a korrektnek vélt árat is magamban. Egyre bonyolultabb a dolog de valahogy mindig vastagabban fog a virtuális ceruzám ...főleg hogy kikapták az összes konkurenciát.
Törölt felhasználó2022. 02. 02. 19:39
Én azt gondolom, hogy inkább a nagy lakások éve lesz Bp-n. Amit tapasztaltam eddig legalábbis, abból arra tudok következtetni. A garzonok és a 2 szobások ára a csillagos egekben, s ehhez képest a 3-4 szobások amik 80 nm-től vannak, olcsók... Ha azt nézem, hogy a "Csok" -ot még pörgetni fogják, valamint a "rezsicsökkentős" stratégia is kezd célba érni, akkor ha már eladósodnék... 2 szobás panyelka kontra 3 - 4 szobás nagypolgári 🤔🤷♂️... Vannak olyan lakás típusok, amik túl lettek tolva árban ... ott inkább stagnálást látok... Nem lehet egységes piacról beszélni, minden szinten totál káosz, eltűntek az ár/érték arányok
Én nagyjából úgy értelmezem, hogy az EKB kamatemelés csak olaj lenne tűzre. Persze nem így müködnek a dolgok tudom. Eddig lehetett lebegtetni, hogy csak átmeneti az infla de kitisztul majd. A világ végtelen eladósodásban van. Már szerintem egyre többen elhiszik hogy még a fejlett nyugaton is lehet 10 20 30 50 100% az infláció. Ha egyszer belekezdenek akkor ki tudja meddig kell emelni a kamatot. Lehet nem elég már a 20% ami a hetvenes években elég volt. Rossz paszban van a világ. Minden pattanásig feszült a mélyben. Ez a 10% körüli infla még Ok. De akár a pokol is kitörhet ha minden szétcsúszik. Persze ez az én duplán triplán kiforditott oda vissza fantazmagóriám.
Megnéztem, az ok, hogy az inflációval gond van, de akkor esetleg alarmozzanak az EKB-nál, akik belexarnak az egészbe. Vagy a déli államok eladósódottsága mindenekfelett?
Ez egyébként érdekes lesz, mivel az átlagbér eléggé torzul. A többség xív, gyanítom tényleg alaposan upgradelve lesz a CSOK. Ami ugyan Bp-en eddig sem segített...
Törölt felhasználó2022. 02. 02. 18:38
- Konkrét számok a cikkben: https://m.hvg.hu/gazdasag/20220202_hitelkamat_kamatemeles - " A bankok többsége általában a hónap első munkanapján teszi közzé az aktuális kamatkondícióit, de ez a sorozatos kamatemelések miatt az elmúlt hetekben már hóközi módosításokba is átcsapott. A kamatemelések februárban is folytatódnak, a hónap első napján több nagybank is drágított a hitelein. A kamatokon kívüli feltételek is sok konstrukciónál megváltoztak, aminek hatására egyes hitelek már egészen más jövedelemmel vagy garantált átutalással vehetők igénybe. "
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link