Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
siemens 2021. 06. 04. 09:19
Előzmény: #120885  Bianco
#120900
Elővásárlási jog! Nagyon sok esetben a társasházban élők élnek ezzel a lehetőséggel. (ha ez egy budai, 3 szobás, zöldövezeti, emeleti, erkély, garázs, panorámás lakás, akkor meg végképp) Ritkán kerül meghirdetésre az ilyen ingatlan, de ha igen, akkor nincs idő tökölni! Nem lebecsülendő szempont, hogy a szubjektív tényezők, az érzelmek felerősödnek. Ha van rá mód, akkor ki kell használni! (vevői oldalról beszélek)
ncseed!
ncseed! 2021. 06. 04. 09:10
Előzmény: #120897  mr_bob
#120899
Miért a kenyér ára elszállt volna??? Nem hiszem.
Ami elszállt azok meg jellemzően a vírus miatt ahogy írtam! Ezen meg nem segít úgy a kamatemelés ahogy korábban. Hiába emelnének ha a bezárt olajkutakat nem nyitják újra, ha a gyárakba nem pörgetik fel a termelést félve a következő hullám miatti visszaeső kereslettől, stb. Gondolod lesz majd a fűrésztelepen több munkaerő ha kamatemelés lesz? Lesz olcsóbb tengeri konténer aminek az ára sokszorosára szállt el? Lesznek chipek a számítógépekbe, grafikus kártyákba, autókba ha kamatot emelnek? NEM. Nézd meg a zöldségek árát. Gondolod azért szálltak el mert annyi pénz van a lakosságnál hogy rákot esznek kaviárral és majd a kamatemelés hatására kevesebbet fognak fogyasztani? NEM. 
***
Jó hogy nem megmagyarázzátok hogy 2008 utáni kamatemelésben többeknek lett jó mint előtte volt ezért lépték meg.... OMFG!
***
A lőtéri kutyát nem érdekli hogy Murdoch nem tud második ingatlanként 100M+ házat venni vagy hogy Cyrus nem tudja 90M-ért megvenni a kinézett második lakását vagy tihamér a tizenkettedik lakását és még sorolhatnám. EZEK NEM PROBLÉMÁK!
Nézd meg Vana a csóresz egyedül is tudott valami lyukat venni MOST pedig qrvára nem áll jól. Ha odavágnak a kamatoknak pont a szegények sz*pják be a lakáspiacon!!!!!!!!!! (nem a legszegényebbeket írtam!) 
1. Hitelt nem kap
2. Ha kap is sokkal drágábban
3. Önerő igény egekbe ugrik (kész vége, itt kiesett a többség)
4. Munkája vagy lesz vagy nem, fizetése csökkenhet
5. Még ha ezek után is tudna venni akkor SEM MER majd mert f*sni fog mint állat
A lakáspiacot amúgyis tudják menteni ha akarják kamatemelés után is.
greenman76
greenman76 2021. 06. 04. 09:04
Előzmény: #120890  Bianco
#120898
Az a baj, hogy nem kényszeríti Őket senki/semmi semmire sem!
Fűtéskorszerűsítés...??? Az meg minek....
Amíg nem romlik el ill javítható, addig ez nem kényszer, nyílt égésterű és egyéb finomság OK!
Magas fűtési költség.. ???
Letekeri a fűtést és felöltözik!
Én egy teraszházban élek, aki ismeri ezek szerkezeti, felépítését az tudja, hogy az emeletmászkálás sem üldözi el, mert középen van a "földszint", így ugyanannyit kell menni lefelé ill. felfelé, bárhol lakik is....
Ellenben nem nagyon támogat felújítási alapot, célbefizetést, hitelt, stb, amivel a ház előreléphetne, mondván Ő már úgy sem profitál így minek...
Totál gátja a fejlődésnek, mikor meghal, örökös eladja, így cserélődik a lakosság, és kerülnek túlsúlyba a fiatalabbak!
Ez viszont egy nagyon lassú folyamat....
mr_bob
mr_bob 2021. 06. 04. 08:36
Előzmény: #120895  ncseed!
#120897
"Ingatlant nem kötelező MOST se építeni se venni, lehet bérelni ami ráadásul sokkal olcsóbb lett sok helyen. Akkor miért akarná a lakásárakat kiemelten letörni bárki???"
-
pont ez a lényeg, amit írsz, csak rossz következtetésre jutsz. mi érint több embert: a ingatlanok ára, vagy a boltban a kenyér ára? ingatlant nem minden nap vesz az ember, ellenben boltba gondolom te is jársz pár naponta. nem kérdés, hogy melyik oldal érint napi szinten több embert: az inflációt le kell törni, még akkor is, ha ez a lakásárakra negatívan hat (nem esésre gondolok, csak oldalazásra).
Zoom1
Zoom1 2021. 06. 04. 08:29
Előzmény: #120694  Fire73
#120896
A rászorulók maradnának a bankszövetség ajánlása szerint. Tehát akik kérik majd...
ncseed!
ncseed! 2021. 06. 04. 08:18
Előzmény: #120894  Wuff
#120895
"vajon eljött-e már/ közel a pillanat, amikor a fékre kell lépni, vagy száguld tovább a rakéta"
***
Te tényleg úgy érzed hogy annyira jól mennek a dolgok a gazdaságban hogy kamatot kellene emelni?Az infla jelenlegi megugrása nem annak köszönhető mint korábban általában, hogy annyira szalad a szekér a cégeknek/embereknek hogy hűteni kellene! Na, pont ezért nem is akaródzik nekik MOST megtenni. 
***
A vírus szétverte a gazdaságot, bizonyos szegmensknek jót tett de a többségnek odab*szott és van amiket lenullázott. Munkanélküliség megugrott, sokakat észmunkaidőbe dobtak át. A gyárak leálltak, beszállítói láncok szétesetek és csúnyán megégették magukat ezért most hogy kezd visszatérni a kereslet érthető módon nem ugranak a termelési oldalon mert lehet a negyedik hullámban ismét megáll az élet rövidebb-hosszabb időre. Ezeken a problémákon a kamatszintek emelése nem segít, sőt ront, viszont valamit kell csinálniuk mégis csak hogy lássák nem dísznek vannak ott! Olyan helyzet állt elő VILÁGSZINTEN amivel korábban nem találkoztak a jegybankok és inkább hagyják futni a szekeret tovább mint hogy berántsák a féket annak minden gazdasági és társadalmi hatásával.
***
Ingatlant nem kötelező MOST se építeni se venni, lehet bérelni ami ráadásul sokkal olcsóbb lett sok helyen. Akkor miért akarná a lakásárakat kiemelten letörni bárki??? Várja ki aki olcsón akar hozzájutni, aki meg nem az fizesse meg. Ez nem FMCG szektor. 
Wuff
Wuff 2021. 06. 04. 07:31
Előzmény: #120888  ncseed!
#120894
Hasonlót mondunk, de nem ugyanazt. Például, a többségnek az jobban fog fájni, ha a kamatok és a magas infla így maradnak, éppen azért fognak nemsokára kamatot emelni.
Ez nem fekete-fehér dolog, hogy az alacsony alapkamat a jó, a magasabb pedig a rossz. Ráadásul időbeli dinamikája is van a dolognak, vagyis ami kezdetben jó, az 10 múlva már lehet, hogy gondot okoz. Itt a fórumon sem az alapokon megy a vita, hanem azon, hogy vajon eljött-e már/ közel a pillanat, amikor a fékre kell lépni, vagy száguld tovább a rakéta. És ez nemcsak annak a függvénye, hogy a többségnek mi jó/mi fáj. Ilyen alapon a részvények sem esnének soha, mert a többség longos...
Törölt felhasználó 2021. 06. 04. 07:09
Törölt hozzászólás
#120893
Törölt felhasználó 2021. 06. 04. 07:08
Törölt hozzászólás
#120892