Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
HerrLudwig 2021. 05. 04. 12:26
Előzmény: #116457  ncseed!
#116460
Amiket leírtál Budapest vs vidék viszonylatban, még fokozottabban igaz a Magyarország (inkl. Budapest) vs külföld viszonylatban, mégis mindig hőzöngsz meg ellentmondasz, amikor felhívom erre a figyelmet.
Wuff
Wuff 2021. 05. 04. 12:16
Előzmény: #116457  ncseed!
#116459

Ezzel teljesen egyetértek. Magamat az 1. csoportba sorolnám. Lehet konformistának hívni azért, mert nem szívesen mozdulnék egy modern, full extrás családi házból egy középszerű lakásba azért, mert TALÁN 15-20 év múlva jobb lesz. De igazság szerint még ez sem tántorítana el, ha az ember 120 évig élne. Lehet, hogy pesszimista (is) vagyok, de az a fő félelmem, hogy a 35-55 éveimet végiggürizem Bp-en, aztán pedig a célba érve csak annyit lát az ember, hogy igen, minden frankó lett, csak közben megöregedett és épp akkor nem élvezte az életet, amikor tudta volna. A másik félelmem, hogy mégse jön be a forgatókönyv és az ember feladta a biztos tutit és beragad egy olyan helyzetbe, amiben utál élni.
Elég komplex dolog ez az ingatlanhelyzet :)
tu2komoch 2021. 05. 04. 12:05
Előzmény: #116457  ncseed!
#116458
“ Ha van Debrecenben egy tehermentes családija, normális fizetése akkor nem akar elmenni Pestre tégla lakásba gyerekekkel 5-10 évre csak azért hogy 15+ év múlva sokkal messzebbre jusson anyagi értelemben, hogy a gyereke jobb poziból vágjon majd neki az életnek.”
és ezt csak Bp.en tudja elérni, hogy 15+ év múlva sokkal messzebbre jusson és a gyereke jobb pozibol vágjon az életnek ?!? Ez komoly?!?
ncseed!
ncseed! 2021. 05. 04. 11:46
Előzmény: #116451  Wuff
#116457
"Ezzel kicsit vitatkoznék, legalábbis én egy 30-35 éves, 100M kezdőtőkével és havi nettó 1M fizuval rendelkező embert nem biztos, hogy magyar viszonyok között "kisembernek" neveznék."
Illetve még ott látok különbséget hogy nem veszed figyelembe az emberek ambíciójának különbözőségét, csak a vagyoni/képességbeli helyzetét! Az a helyzet, hogy az emberek többsége ha relatív jobb anyagi helyzetben van vidéken (általad definiált közép+ kategória) akkor kevésbé akar változtatni ezen, nem akar kilépni a komfort zónájából még rövid időre sem azért hogy messzebb jusson az életben. Megelégszik azzal ami van ott ahol él. Egyszerűen kényelmesek. Ha van Debrecenben egy tehermentes családija, normális fizetése akkor nem akar elmenni Pestre tégla lakásba gyerekekkel 5-10 évre csak azért hogy 15+ év múlva sokkal messzebbre jusson anyagi értelemben, hogy a gyereke jobb poziból vágjon majd neki az életnek.
***
Ezzel szemben aki jól képzett, ambíciózus vidéki átlagos alatti vagyoni helyzettel az mozdul mert neki vonzó a jelenlegi élethelyzetéhez képest az amit BP kínál!!! Igan, lesz 5-10 év ami szenvedős lesz de simán lehet hogy 20 év múlva sokkal messzebre jut mint az első pontban említett közép+ vagyoni helyzetből indult egyén!
****
A legjobb verzió az ha vagyonos vidékiként vagy ambíciózus mert akkor minimális lemondással maximális lehetőségek tárulnak fel előtted BP-n, de ehhez olyan természetetnek kell lenni!
ncseed!
ncseed! 2021. 05. 04. 11:33
Előzmény: #116454  ncseed!
#116456
Illetve ha belegondolsz a mostani vidéki állapotokat is csak úgy sikerült elérni hogy az állam csilliárdokkal támogatta a nagy foglalkoztató cégeket hogy oda települjenek ahová ők kérték, míg Pesten nem nagyon dotálták a cégeket (ha igen akkor sem ennyire) és mégis oda mentek önszántukból, tisztán piaci alapon, ráadásuk sokkal többet fizetnek mint vidéken.
ingatlan22 2021. 05. 04. 11:31
Előzmény: #116451  Wuff
#116455
Egy dolgot kihagytál az elemzésből mégpedig azt , hogy debrecennek nagy a vonzáskörzete.  Ezek az emberek nem vesznek debrecenben lakást mert azt nem engedhetik meg maguknak viszont a fizetéseket letörik mert olcsóbban dolgoznak mint a debreceniek. Én pont azt tapasztalom, hogy mostanában jópáran elköltöztek debrecenből pestre a magasabb fizetések miatt.  Ezek az emberek főleg középvezetői szinten voltak. Én továbbra is árcsökennést látok a lakásoknál . Lehet akkor nagyerdő kivétel de amiket figyeltem újabb építésű lakásokat azoknak mostanában csökkent az áruk. Most hiába írta berlini az új építésűekre az évi 7 %-kos emelkedést emelkedést azért debrecen nem pest. Mindenesetre én debrecenben itt lassú árcsökkenést látok. Aztán , hogy kinek lesz igaza majd elválik a jövőben.
ncseed!
ncseed! 2021. 05. 04. 11:25
Előzmény: #116451  Wuff
#116454
Szerintem hasonlóképpen vélekedünk csak más szemszögből nézzük a dolgokat.
Ha alacsony/átlagos képességű vagy (esetleg olyan munkaköröd van amiben lehetetlen jól keresni bárhol) és vidéken nőttél fel (BP és agglóján kívül) akkor jó eséllyel nem érdemes mozdulnod mert nem tudod megugrani azt az árkülönbözetet fizuban hosszú távon sem ami kellene. Ez alól kivétel ha nincs egyáltalán munka mert akkor menni kell, ez nem választás kérdése. Ugyanez BP születésűre is igaz ha nincs családi segítség/örökség akkor jobban jár ha lelép mert nem fog annyival kevesebbet keresni vidéken mint amennyivel könnyebben boldogul.
****
Viszont ha jó képességű vagy akkor megéri mozdulni Pestre mert a kezdeti nehézségek ellenére hosszú távon (nem csak ingatlanárt nézve) biztos nyerőben leszel! RENGETEG ismerősöm van vezető poziban jobbnál jobb cégeknél és a többségük nem pesti születésű! Igaz ezen emberek száma jóval kevesebb mint a fenti pontban írt többségé és ez okozhatja a kettőnk vélemény különbségét. 
****
Te az első pontban levőket látod (akarod látni) és meg a másodikban lévőket.... 
Viszont a fentiekből következik, hogy hosszú távon minden szempontból BP és környéke a nyerő, oda csoportosulnak többnyire a kvalifikált emberek és velük együtt a jól fizető cégek. Annyit még hozzátennék hogy látok némi elmozdulást a cégeknél abban, hogy kezdenek kijjebb húzódni a városközpontból, már agglóban is megkjelennek nagyobb számban vagy BP városhatár felé mozdulnak részben reagálva a képzett emberek mozgására.
Wuff
Wuff 2021. 05. 04. 11:24
Előzmény: #116451  Wuff
#116453
Illetve azt kiegészítésképp hozzátenném, hogy a példámban a vidéki, munkástól a felső középosztályig terjedő emberek lehetőségeit (vagyis kb. a lakosság alsó 95%-át) mérlegeltem. Azt sem vitatom, hogy minimum 500M-ós tőke ÉS havi minimum 2-3M bevétel mellett Bp. sokkal tudja kiszolgálni az igényeket, mint bármelyik másik magyar település...
ncseed!
ncseed! 2021. 05. 04. 11:13
#116452
Wuff
Wuff 2021. 05. 04. 11:10
Előzmény: #116447  ncseed!
#116451
Ezzel kicsit vitatkoznék, legalábbis én egy 30-35 éves, 100M kezdőtőkével és havi nettó 1M fizuval rendelkező embert nem biztos, hogy magyar viszonyok között "kisembernek" neveznék. A mondandód többi részével nem ellenkeznék, de azt hozzátenném, hogy te inkább arról írsz, hogy egy Bp-en születettnek megéri ott maradni (amit nem vitatok), míg én arról, hogy egy vidékinek (de utálom ezt a kifejezést) vajon megéri-e felköltözni. És nálam az jött ki, hogy átlag vagy az alatti életszínvonal mellett Bp felé billen a mérleg, míg afölött már kérdéses a váltás. Az is tény, hogy a cégközpontok Bp-en vannak, így egy managernek ott nagyságrendekkel több esélye van, de egyéb értelmiségi munkaköröknél már érdekessé válik a szitu.
tihamer
tihamer 2021. 05. 04. 11:03
Előzmény: #116449  tihamer
#116450
"Izraelben a be nem oltottak körében 0,7%, azonban a beoltottak körében 5,7%-ra nőtt a dél-afrikai variáns aránya, " (❗)
tihamer
tihamer 2021. 05. 04. 10:58