Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
siemens 2021. 01. 26. 09:45
Előzmény: #105374  Fire73
Én is annyi ilyen repedést láttam már. A hozzáépítés helyén a későbbiekben kialakuló repedések általában a nem szakszerű hozzáépítés miatt bekövetkező dilatációs repedések. A legnagyobb probléma, hogy véglegesen nem lehet eltüntetni, csak javítani lehet a repedés "varrásával". A repedés visszatérése a javítások után is várható, csak kisebb mértékben. Végeleges "optikai" eltüntetésük, csak előtétfal (pl. gipszkarton) beépítésével lehet. Ezért, én is mindig elálltam a vásárlástól. Azonban repedések és repedések között is jelentős különbségek vannak.
berlini
berlini 2021. 01. 26. 09:33
Előzmény: #105372  TitusPullo
Javaslom gondold át a jelenlegi (ha jól értem) házadat.
Sokmindent helyre lehet tenni átalakitással, bővitéssel.
Ha a jó a hely, a telek adottságai akár egy bővitést is kibirnak (én inkább földszinten terjeszkednék.)
Nem tudom mikor épült, de egy ház 20 év után sokszor már műszakilag elavult és gazdaságosan felújitható.
Milyen nyilászárók vannak?
Van-e és ha igen, milyen homlokzati hőszigetelés?
Hogy áll a tető? Statika, állapot, (beleértve a hőszigetelését, fólia állapotot. stb)
Milyen a viz, melegviz előállitás és a fűtési rendszer? (Ha ott radikális átépités esedékes, akkor az önmagában vonza maga után a belső szakipari munkák egy részének cseréjét is.)
Murdoch 2021. 01. 26. 09:26
Előzmény: #105371  TitusPullo
+++ Ugyanez. Ezt már párszor vázoltam itt pár emberkének, végignéztem néhány ismerős szívinfarktus közeli helyzetét. Munka, család mellett ez most nálam egyértelműen felejtős, nagyjából én is ismerem a keresett környéket, a jó évjáratú házakkal. Persze nem könnyű, ritkán bukkan fel ilyen, de inkább a kivárás, vagy elengedés, mint életreszóló bukta.
berlini
berlini 2021. 01. 26. 09:22
Előzmény: törölt hozzászólás
Villamosmérnök és közgazdász végzettségem is van.
Épitőiparban 25 évet dolgoztam épitésvezetőként, üzemvezetőként, felelős műszaki vezetőként és műszaki ellenőrként. (Utóbbiakhoz tartozó projekteket tegnap nem emlitettem, mert ott csak tanácsokat adtam, ellenőriztem, de igy résztvettem pld. 8 járóbetegszakrendelés épitésében is az ország minden pontján, a fiumei úti baleseti sebészet műtőblokkjának rekonstrukciójában stb.)
berlini
berlini 2021. 01. 26. 09:17
Előzmény: #105373  Placi82
A projektek harmadát sem emlitettem. (Épitettem pld. 8 megavattos kiserőművet is.)
Ha tudok, segitek.