Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2021. 01. 25. 23:23
Na kiléptem a moratóriumból, mielőtt bezavarnának az MNB ajánlásai a kereskedelmi bankoknak. Még a végén egyoldalú szerződést módosítanának.
Szóval elkezdek szépen törleszteni, az arbitrázsból eredő (máp+) hasznot meg zsebre vágom.
Placi82 2021. 01. 25. 23:05
Előzmény: #105357  Adamsky1976
Szerintem is lehet spórolni egy 20%ot az egyéni szervezessel. A csokot a bank csak 70% bekerulesi költség számlával igazoltan adja. Mennyire kotozkodnek, hogy ennyiből nem lehet stb., vagy lazán kezelik? 
Adamsky1976
Adamsky1976 2021. 01. 25. 22:47
Előzmény: #105355  Placi82
Igen, az a pénz az ördögé. Ha van/lesz gyereked meg családod, és belekeverednél egy ilyen helyzetbe (soha ne történjen meg), sztem te is kb igy döntenél. Tanácsom: nincs recept. Szakik akik ezek után a kóklerek voltak, többé kevésbé normálisak voltak, kb elfogadható áron dolgoztak. Hogy belevágnék- e még egyszer? Van egy táblázatom arról is, hogy én mit csináltam az építkezésen, meg egy olyan is, hogy legközelebb mit kéne másként. Egyéni szervezéssel olcsóbb, sok buktatóval. 
Placi82 2021. 01. 25. 22:41
Előzmény: #105354  Adamsky1976
Magyarán lábon kihordott szívinfarktus nélkül akkor ezt megúsztad? 
Placi82 2021. 01. 25. 22:38
Előzmény: #105354  Adamsky1976
Azt a k..va. Sajnálom. Akkor a fodemig eljutas, a valallkozo pénze amivel elfutott az nincs is benne a koltsegekben? Jó tetted hogy visszabontatad! Isten tudja milyen minőség volt a ház. Belevagnal megegyszer ha visszatekerhetned az idő kereket?