Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 22. 10:25
Előzmény: #105077  CyrusTheGreat
#105080
"Pont most lenne a legfájdalmasabb, ha meglépnék a betiltást - mindenkinek, ellenzéknek, lakóknak"
Te melyik filmet nézed??? Be kellene tenni a kontaktlencséd...
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 22. 10:18
Előzmény: #105078  ncseed!
#105079
EUR/CHF természetesen...
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 22. 10:18
Előzmény: #105076  ncseed!
#105078
Ha már szóba került a svájci jegybank álljunk meg egy ásónyomra és egy perc csendel emlékezzünk meg azon PROFI lépés előtt mikor bölcs jegybankárjuk egyik napról a másikra elengedte az EUR/HUF árfolyamküszöböt 2015-ben és egy nagyobb földrengést okoztak a pénzügyi világban!
https://www.portfolio.hu/deviza/20150115/breking-elengedte-a-frankot-svajc-208893
Meg köpködjük meg az MNB-t is amiért olyan idióták voltak hogy előtte nem sokkal forintosították a devizahiteleket amelyek jelentős rész CHF alapú volt! Akkora lúzerek voltak... ja nem.
CyrusTheGreat 2021. 01. 22. 10:10
Előzmény: #105073  ncseed!
#105077
Pont most lenne a legfájdalmasabb, ha meglépnék a betiltást - mindenkinek, ellenzéknek, lakóknak, tulajdonosoknak, egyedül a kormány nyerne rajta. Nem szükséges és valószínűleg soha nem is fogják explicit megtiltani, helyette nagyon-nagyon különböző eszközökkel is lehetne élni:
- ha beindul ismét a turizmus, akkor biztos vagyok benne, hogy a hotelek elég durva állami hátszelet kapnak, képesek lesznek akár önköltségi ár alatt szobát kiadni (ahogy erre volt már példa az elmúlt időszakban, btw).
- az önkormányzatok megerősítik az eddigi rövidtávra kivetett adókat, esetleg kicsit emelnek is rajta, aki nagyon hisz a rövidtávúban, az meg majd befizeti, így bevétel is marad.
- összességében elmozdulhat a piac bármilyen tiltás nélkül abba az irányba, hogy a rövidtávú kiadás különösebb szankciók nélkül versenyhátrányba kerüljön, aminek kapcsán egyszerűen csak elhal.
Ez egy hosszantartó, komplex folyamat, a lényeg az, hogy betiltás nélkül is marginalizálódhat. De alapvetően az is elég, ha nyár végéig a bulinegyedes kocsmák java része bezár, akkor meg már a buliturista kiesett a képből - az csak akkor jön, ha van hol inni/szórakozni. Nem úgy kezdődik, hogy idejön a turista és akkor lesz kocsma, hanem úgy, hogy van kocsma aminek hatására idejön a turista...
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 22. 10:08
Előzmény: #105064  signal2
#105076
Tudom újat mondok, de nem csak órát gyártanak Svájcban.... pont azért működik még a gazdaság mert alámentek mindenkinek az alapkamatban! Ha nem tették volna akkor SZÍVÁS lett volna! Ugyanezért megy az ECB is ebben az irányba... jónapot! Szóljál már a svájci jegybanknak hogy bolondok vagytok, jól meg kell emelni a kamatyot mert akkor sokat ér a níp pénze! Igaz a cégek bedőlnek és utána idővel a nípnek sem lesz fizetése, de az a frankó!!!
https://www.ceicdata.com/datapage/charts/ipc_switzerland_long-term-interest-rate/?type=area&period=max&lang=en
A vicc hogy még így is erősödő trendben van a CHF az ojróval szemben! Csak már nyomorultak nem tudnak már hová vágni tovább. Ilyenkor jönnek az unortodox lépések...
https://exchangeconversions.com/charts/EUR-CHF-chart-20-years.jpg
https://www.origo.hu/gazdasag/20190604-negativ-kamat-svajc.html
Murdoch 2021. 01. 22. 10:07
Előzmény: #105073  ncseed!
#105075
Egyrészt a tömegturizmusnak szerintem alapfeltétele lesz vmi travel pass szerű dolog, az még odébb van. Másrészt teljesen mindegy, hogy mit tesznek az önkormányzatok, felesleges tiltani is a rövidtávot, amíg nem lesznek turisták. De most minden ország ezerrel fog kampányolni, ezzel kell majd Bp.-nek versenyezni. Ezt is tartom továbbra is, szerintem az a fajta tömegturizmus, ami 2019-ben volt, az majd hosszú évek múlva jöhet szóba. Talán.
Murdoch 2021. 01. 22. 10:01
Előzmény: #105070  CyrusTheGreat
#105074
Egyik érv (arra pl., hogy miért nézem a XXII-ben a teljes spektrumot):
https://ingatlan.com/xxii-ker/elado+haz/sorhaz/31893555
138M volt egy hete, akkor kiveséztük, most ledobott 9M-t. Persze még így is bőven benne van egy nagyobb csökkentés, de ha ez így megy tovább, és a kínálat is ilyen ütemben nő, akkor akkor már el tudom képzelni, hogy beindul a piac. De továbbra is tartom hogy ehhez kell egy korrekció, tippre 15-20% (hirdetési árakat tekintve). 
ncseed!
ncseed! 2021. 01. 22. 09:53
Előzmény: #105071  CyrusTheGreat
#105073
De marhaság.
Ha már korlátozták/betiltották volna a rövidet a pandémia alatt akkor azok a lakások nagy része visszakerült volna a piacra a lakhatási vevőknek olyan áron amit még ki tudnak fizetni a nem befektetők, mert nem lenne miért kitartani őket (mint most) hiába van moratórium! Ráadásul most amikor a földben áll minden akkor lehetne a legfájdalommentesebben meglépni!!!
De mivel a legostobábbak is tudják hogy ha sikerül kezelhető mederbe terelni a vírust akkor berobban a turizmus (tartson ez akármeddig) és jóval magasabb áron mennek majd a rövid kiadások (a gyenge forint miatt biztosan) ezért kitartják! az önkoriknak meg úgy fog kelleni minden egyes fillér ami befolyik a turizmusból mint egy falat kenyér! És itt nem a rövid utáni adókról beszélek hanem az újrateremtett munkahelyekről, bérleti díjakról amit a turizmus újboli felfutása eredményez majd!
***
Tudom van nektek ez a NER fixációtok hogy minden hotelt ők üzemeltetnek és csak oda menjenek a turist&a