Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 12. 26. 21:57
Előzmény: #102370  tihamer
#102400
"Mindjárt lenne ingatlan adó" adj el ingatlant, és egy részéből vegyél REIT/SZIT papírokat, és/vagy GSPARK-ot. Az ingatlan amúgy is macerás a bérlők miatt. No meg a komcsi törvények miatt is, lásd moratórium, amit valamiért nem akarsz komcsi rendelkezésnek tartani, holott ku..ra az :) Persze lehet várni a csodát, hogy majd az inferior maffiózó sza..ok valahogy csak behülyítik megint a sok iskolázatlan untermenschet a sorosozós-migráncsozós szövegükkel meg a sikerpropagandával, ami arról a híg fos növekedésről szól, amit a FED, a kedvező széljárás (világgazdasági konjunktúra, stb.) és az EU-s pénzek indukáltak :)
Gang 2020. 12. 26. 21:57
Előzmény: #102395  pickpepe
#102399
Félig igaz. A garázs bérbeadása valóban áfás és ezért kötelező adószámot kiváltani hozzá. Ezt lehet egyéni vállalkozóként vagy adószámos-magánszemélyként is. De mindkét esetben választható az alanyi adómentesség.
franc0 2020. 12. 26. 21:47
Előzmény: #102396  upgrayeddAKS
#102398
Az ingatlanárak és a bérek kapcsolata igazi tyúk-tojás probléma.
Ami biztos, hogy az ingatlan rakéta növeli a dolgozók bérigényét. Ezt nyomást helyez a rendszerre.
Az én kapitalizmus-értelmezésem szerint a kifizethető bérek mennyisége leginkább a vállalati hitelek állományától függ, ami viszont a felhalmozott tőke állománytol is nagyban függ.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 12. 26. 21:44
Előzmény: #102391  tihamer
#102397
Érdemes még ún. megbízható adózónak lenni. Az is mérsékli a büntetést, ha valamit mégis rosszul csinálsz. Csak cégekre vonatkozik, pl. E.V.-ra nem. (Ami mondjuk fasság, de ez van...)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 12. 26. 21:39
Előzmény: #102389  tihamer
#102396
Normális országokban nem kell állami beavatkozás ahhoz, hogy az ingatlanok ára magas legyen. Tudod, miért? Mert ott a bérek is magasak, ergo magas bérleti díjat is ki tudnak fizetni az emberek. Tudod, hogy magas bérekhez mi kell? Jó oktatás. Van itt? Nincs. Hová megy a pénz? Számolatlanul megy: stadionokra, haveroknak zsebbe, támogatásra különféle vállalkozásoknak (akár multiknak, akár haveri vállalkozásoknak, de a lényeg, hogy vagy piaci szempontból életképtelen vackoknak főként (nem kizárólag), vagy multiknak, akiknél vagy megtérül, vagy nem, de inkább nem, már ami a támogatás összegét jelenti...) ill. "gyerekgyáraknak" támogatásra. Ja, meg a nyugdíjasoknak is dobálnak elég bőkezűen (most a pofátlanul magas nyugdíjakra gondolok elsősorban). Szóval mire megy el? Nómenklatúra-építésre. Ebből még soha nem jött ki sikeres gazdaságpolitika, bármennyire is normális tag vargamisike, talán egyedüliként a kormányban. Oktatásra nincs pénz (miért is lenne: aki képes önálló gondolatokra, az messzire elkerüli ezt az országot, ha fiatal, és megteheti). Ergo az oktatás támogatásával csak önmaguk alatt vágnák a fát a genetikai hulladékok, mert a gondolkodó emberek nem veszik be a sorosozást-migráncsozást, stb. Btw. eléggé komcsi dolog a tőkeerős vállalkozások ellen agitálni, miközben még csontog be is nyalnak nekik... ez olyan pávatáncos dolog, amivel a gerinctelenséget eufemizálják a  genetikai hulladék maffiózók...
pickpepe
pickpepe 2020. 12. 26. 21:30
Előzmény: #102391  tihamer
#102395
Garázs csak áfa- san adható bérbe, ez alapszabály.
Nav állásfoglalás is van róla, az áfa tv szerint.
Ha alanyis számlát állítasz ki, akkor nem felelsz meg az áfa tv-nek
Afa tv. 86& (1) bek. 1) pont és (2) bek.
Jó- és segítő szándekkal írom.
tihamer
tihamer 2020. 12. 26. 21:07
Előzmény: #102393  lctlct
#102394
Köszönöm az infót ez hasznos volt.
lctlct 2020. 12. 26. 21:02
Előzmény: #102391  tihamer
#102393
 Én ha valami adózási kérdés merül fel itt https://www.nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz kérek állásfoglalást. Napokon belül írásban megvan a válasz teljesen értelmezhető szövegezéssel, sőt ha véletlenül többféleképpen értelmezhető a kérdésem már elsőre válaszolnak az összes verzióra.
Ezt a válaszukat jól elrakom és csók.
Ehhez képest adóbevallásnál pár ezer forint félrekönyvelés miatt 2 könyvelő és a Nav ping-pongozott hetekig üzenetek garmadával...
Alexander_Greybeard 2020. 12. 26. 20:57
Előzmény: #102391  tihamer
#102392
A legnagyobb gond ott van, hogy a könyvelőt és a mérlegképes könyvelőt egy állatfajként kezeled. Nem az. A könyvelő a mérlegképes könyvelő. Aki könyvelőként dolgozik de nincs meg a mérlegképese, az leginkább könyvelő asszisztens egy mérlegképes alatt. A kisebb gond az, hogy könyvelőtől kérsz adótanácsot. Menj el adótanácsadóhoz.
NAV-tól csak papíron szabad elfogadni állásfoglalást (van erre apparátusuk és protokolljuk). Igazából szinte semmit sem ér de ha büntit kapsz, akkor kérhetsz mérséklést erre hivatkozva (ha mindent úgy csináltál, ahogy írták és tényleg mindent helyesen leírtál nekik előre).
Alanyi áfamentes számla (a kapcsolódó korlátok figyelembevételével) egyébként jó iránynak tűnik garázs esetében de a biztos az lenne, ha minden iratoddal elmennél valami adózási szakértőhöz 1 órát beszélgetni. Nem olcsó de vagy nyugodtabban alszol utána vagy akár még spórolhatsz is. Aki befektetésekből él, annak évente amúgy is érdemes egy ilyen beszélgetést megejtenie. A részletszabályokon sokat lehet nyerni vagy bukni.