Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2020. 12. 22. 15:00
Előzmény: #102273  Murdoch
#102280
Pedig egyszerű a matek.
Az EU megrendelt 200 milliót 2 vakcinagyártótól.
De 6 vakcina gyártó megkapja az engedélyt várhatóan egymás után december és március között. Igy az EU-nak is lehetősége lesz, már tavasszal a többitől is szállittatni.
És akkor még nem beszéltünk a kinai egy tucat (!) és az orosz 5 vakcina európai engedélyezéséről. Ezek közül biztosan kap engedélyt vagy 10 a következő év során.
Tehát szeptemberre Az EU biztosan nem 200 milliót fog kapni. Várhatóan nyár közepére meglesz ez a mennyiség 5-10 vakcinagyártótól.
Igy mindenkinek aki akar lesz oltóanyag nyár folyamán
De Magyarországon egyenlőre csak 15% nyilatkozta, hogy biztosan beoltatja magát.
50% bizonytalan és 35% elutasitó.
Tehát várhatóan nem lesz szükség 200 millióra.            
Persze sokan beadják majd a derekukat. Egyrészt mert ez igy helyes. Másrészt mert oltás nélkül nem lesz focimeccs, mozielőadás, szinház, de a repülőtársaságok is elő fogják irni az oltási bizonyitvány meglétét.
Én úgy tippelek, hogy beadatja magának az ország fele és a másik feléből legalább egy ötöde addigra átesik a fertőzésen. Igy a nyáj immunitás már nyárra meglesz.
Törölt felhasználó 2020. 12. 22. 14:33
Törölt hozzászólás
#102279
Mollly 2020. 12. 22. 12:51
Előzmény: #102274  Fire73
#102278
1. Négyszer megcsinálta ezt a sémát: Megtakarít - befektet. Hogy segített ebben éppen az állam, az egay más kérdés, fenti séma az útja a vagyonépítésnek. Az állam miatt "csak" jobban bejött neki, mint gondolta. Az állam az oka, hogy Balatonon őrület van? Vagy az, hogy megjelentek külföldi, tőkeerősebb vásárlók?
2. Igen, simán lehetne holnaptól ellenség, akinek több ingatlana van, sőt, holnap akár ez is megtörténhet: "Jöttek a kommunisták, és mindent elvettek, de a diplomát nem tudták elvenni". E séma alapján csak a tanulásba érdemes fektetni, minden más befektetés veszendő. Holnaptól az állampapírt is einstadolhatják, vagy azt is mondhatják, hogy minden aranyat be kell szolgáltatni, vagy államosítják a cégeket, vagy vasfüggönnyel zárhatják le az országot. Ezek a kockázatok bármilyen befektetésnél megvannak. Az én dédapám sem gondolta, hogy a lányait taníttatni lesz a legjobb befektetése, mert cséplőgépet, földet, gyárat, mindent elvesznek a kommunisták, amiért életében megdolgozott. De "a diplomát nem tudták elvenni". 
XisCixis 2020. 12. 22. 12:37
Törölt hozzászólás
#102277
XisCixis 2020. 12. 22. 08:08
Törölt hozzászólás
#102276
franc0 2020. 12. 22. 07:27
Előzmény: #102265  ncseed!
#102275
Amikor kezdőknek magyarázom a tőzsdét, akkor mindig az iskolában felvett reflexek törlésével szoktam kezdeni. 
Azaz: a piacokon nem azért veszünk részt, hogy igazunk legyen, hanem hogy pénzt keressünk. 
Neked ezt már nem kell mondani, pénzt keresel és kész. 
A fórumozók viszont azért fórumoznak, hogy igazuk legyen. Nem pénzt keresni jönnek ide. 
Hanem lelki kompenzációért. De nem is akar minden ember sok pénzt, tényleg elég neki ha igaza van. Ez a 40 év szocializmus öröksége. 
Szóval évek óta olvassuk, hogy a vevők almát akarnak, te körtét adnál, és megy a veszekedés. 
Fire73
Fire73 2020. 12. 22. 00:24
Előzmény: #102267  ncseed!
#102274
Te 4x megcsináltad az alábbi sémát: takarékoskodtál, vettél egy kelenföldi panelt, kiadtad, takarékoskodtál, vettél egy kelenföldi panelt, kiadtad, takarékoskodtál, vettél egy kelenföldi panelt, kiadtad, takarékoskodtál, vettél egy kelenföldi panelt, kiadtad.
Tehát 3 rendkívül fontos dolgot csináltál az ingatlanpiacon. Többre nem is volt szükséged. Minden bejött neked, ez egyértelmű. És pontosan tudod, hogy igazából amiatt jött be ENNYIRE, mert a markogazdasági szereplők neked kedvezően alakították a világot. Te magad is meglepődtél rajta, ENNYIRE JÓRA még te se számítottál, és érthetően örülsz neki. Az öröm aztán előhozta a kognitív disszonanciát, az állam jót tesz neked, az állam jót tesz a népnek, tehát minden úgy jó, ahogy van. Másképp nem is lehetne jó. A frászt nem lehetne, csak neked nem tetszene.
Most pedig foggal-körömmel véded ezt a helyzetet, hiszen pontosan tudod, hogy a sikered JELENTŐS része abból fakadt, hogy még azelőtt vásároltál, hogy a makrogazdasági szereplők új doktrinát vezettek be. Ezért aztán foggal-körömmel véded és támogatod ezt a doktrinát.
Mint minden doktrinának, ennek is vannak előnyei és hátrányai. Az egyik legnagyobb hátránya, hogy az eszközár emelkedés tulajdonképpen szétszakítja a társadalmat. Könnyű ezt védeni, ha a szakadékot megfelelő oldalról nézi az ember. Azt nevezik empátiának, amikor azt is látjuk, aki a szakadék másik oldalára került. Mikor azt mondod, hogy de milyen olcsó a hitel, tessék a pénztárhoz menni,és örülni, hogy adnak sok hitelt a drága lakáshoz, akkor közben neked nincs hiteled, nem is szeretnéd, hogy legyen 10 évi kereseteddel megegyező lakáshiteled. A gyerekedet sem fenyegeti ez a helyzet. Nem stresszelsz azon, hogy nem válhatsz el például.
Egy új egyensúly van kialakulóban (Pál Feri atya mondja az előadásaiban, hogy mindig kialakul új egyensúly, de az nem feltétlen lesz összességében jobb, mint az előző).
Az állami beavatkozás most segít neked, de az állami beavatkozás törékeny dolog, az állam képes bűnbakokat keresni és képes BÁRKIT ellehetetleníteni, a közjó érdekében. Most az egyedülálló, kezdőtőke nélküli fiatalokat lehetetleníti el, ez neked nem okoz gondot, még tapsolsz is neki, mert ugye csorog a mézecske, és ez mindennél fontosabb. De ezzel az erővel BÁRKI lehet az ellehetetlenítés céltáblája. Ha egyszer a vezér arra ébred majd, hogy mindenki ellenség, akinek egynél több ingatlana van, akkor aznaptól ellenséggé válsz. Vagy arra ébred, hogy túl drága az albérlet és szabályozzuk az árát. Vagy arra ébred, hogy vezessünk be ingatlan adót a második ingatlantól mindenkire, hiszen a több ingatlan az nem alapjog. Vagy arra, hogy túl sokan bérelnek már ingatlant piaci alapon, nosza holnaptól szabályozzuk le alaposan a bérleti jogviszonyt.
 
 
 
Murdoch 2020. 12. 22. 00:20
Előzmény: #102272  Alexander_Greybeard
#102273
Úgy látom, nagyjából még féltávnál sem vagyunk:
https://index.hu/kulfold/2020/12/21/zold_utat_adott_a_pfizer_es_a_biontech_vakcinajanak_az_europai_bizottsag/
"AZ ELŐRE MEGRENDELT 200 MILLIÓ DÓZIS UNIÓS TAGÁLLAMOK KÖZÖTTI SZÉTOSZTÁSÁT A TERVEK SZERINT 2021 SZEPTEMBERÉRE FEJEZIK BE"
Már csak ezért sem értem a rakétázásokat, pláne a bérleti piacot tekintve. 
Alexander_Greybeard 2020. 12. 22. 00:03
Előzmény: #102271  ncseed!
#102272
Igen, a németek is megérzik majd a mostani helyzet negatív következményeit. De ők a világ legegészségesebb pénzügyi rendszerével rendelkeznek, csak az USA és Kína előzi meg őket export tekintetében és nagy hagyománya/ kontrollja van a lakásbérlésnek náluk. Hogy csak néhány fontos különbséget említsek. Fájni fog nekik is, de közel sem annyira, mint nekünk.
ncseed!
ncseed! 2020. 12. 21. 23:54
Előzmény: