Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Sziasztok! Jóideje nem írtam ide és azóta nem is olvastam a topikot. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy én/ mi is elkaptuk ezt a szart és engem eléggé megviselt annak ellenére, hogy 40-es vagyok semmi alapbetegségem nincs, heti szinten sportolok stb... A másik, hogy intéztem a balatoni telek vásárlást amire az utóbbi két hétben napi több órám ment rá. Telekmegosztással alakult ki a rész amit megvettünk és ezzel párhuzamosan ment egy eseti gyámsági eljárás az eladók közt. És mivel idősek az eladók amit lehetett mindent én intéztem ( és ebben volt a hatósági 10 nap karantén is ) . Mostanra már jobban vagyok és a telekmizéria is nagyon a vége felé tart! Remélem Ti jól vagytok!? Üdv, fogpaszta
Alakul ez, a Jászai fürdőszobája és konyhája tökéletes volt ilyen kis méretre, még normális kád is jutott, mellette meg mosógépnek hely (felültöltősnek). A DropShop miatt nem kell aggódni, teljesen vállalható a közönség, esténként bent voltak a borkóstolók, nem kint. A mellette lévő kocsma sem vészes. Ráadásul a lakás az 5-en lett volna, ott már nem zavart volna annyira a lenti moraj és a cigi sem (erkély eleve nem volt). A villamosok biztosítottak volna egy kis mormogást, ott már nem oszt-szoroz az utcai nép. Ellenben, magasan volt, napfényes (dacára a nyugati tájolásnak), kifejezetten jó panorámával. Klíma nem is feltétlenül kellett volna, a fa redőnnyel tökéletesen lehetett volna csillapítani a meleget. Alacsony közös költség, évi 120k fix költséged lett volna, ha évente ötször odaadod egy havernak, hogy vigyen fel egy hétvégére egy csajt és ezért hálából ad egy-két üveg töményet, már fedezted az éves fix kiadásokat. Bőven értéket tart a lakás, hosszútávon benne van a növekedés és nem vagy vele annyira kitéve az ingatlanpiaci ciklusnak. De ez csak az én véleményem.
Egy/két negatívumot azért már én is fel tudok mutatni a jászaival szemben. Moshatsz fogat a wc kézmosójában, vagy a konyhában... A mosógép pedig a konyhában foglal helyet...
Ez már pipa. És azon túl? Min 25%-os a saját energia, napelem, hőszivattyú vs. kondenzációs gázkazán? Padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés vs radiátor? Szigetelés 10, 20 cm? Lapostető vs metiterrán vagy zöldtető? 3 szoba 150nm-es? Saját kert vagy inkább közös gondozott? Ha ezeket jól kitalálod akkor persze emeled a költséget, de az meg is maradhat. Ha viszont rosszul mérsz fel valamit, egy átépítéssel, felújítással valóban égeted a lóvét.
Néztunk 5-6 lakást személyesen az elmúlt pár hétben, és mind elvitték őket minimális alkuval . Lekéstem őket. Több ingatlanossal beszeltem és szerintük is aktívabb lett a piac október november hónapban. Mindenesetre nem adom fel a vadászatot, legalábbis erre az évre nem .
Ilyen zajok vannak, ezekre vigyázni kell. Értékállóság szerint mit tartotok fontosnak egy háznál? Energetika, méret, kinézet ilyesmi. Kíváncsi vagyok hogy látjátok.
Az lehet a különbseg a jászaihoz képest, hogy ott ki van adva bérbe az egész alsó szint(egy borbolt es egy kocsma). Nálunk sincs túl nagy bevétel a ház méretehez viszonyitva, meg egyébkent az átlaghoz képest talán jobban is állunk megtakarításban is, meg állapotban is. --- Értem amit mondasz, de nekem nem elsődleges szempont a kiváló élhetőség, arra megvan már a bejáratott megoldás(cserébe itt egyébként van erkély a másikhoz képest, még ha olyan is amilyen :)). Még akár az airbnb hányós hordával is szivesen hadakoznék(mondjuk azért levágott lófejjel nem szivesen ébrednék az ágyamban). Őszinte leszek én a jászaiért se adtam volna 30-nál többet jó szívvel, de egyre inkább hajlok arra, hogy kicsengetem az ötker felárat.
Előkapartam a fiókból az elszámolásunkat, nálunk is vannak olyan lakások, akik a kk-ben fizetik a vízdíjat. Ha ez a scenario lenne, akkor nálunk egy 30nm-es lakásra a közös költség kb. 9900 HUF lenne. Ehhez képest a Balatoni a duplája. Ezt így ebben a formájában nem értem, és sokallom. Ezek azok a költségek, amelyeket akkor is fizetsz, ha teljesen üresen áll a lakás, csak úgy üresen állva évi 240k-t elvisz a Balaton utcai. Jó az ötlet, hogy irodának keresel valamit (én sem látom, most, hogy mindketten itthonról dolgozunk, hogy mehetne ez hosszútávon), de valahogy a fix költségeket kellene minimalizálni. - - - - És akkor kicsit reagálnék a korábbi felvetésedre: lehet, hogy egy nagyon rövid periódusra ugyanakkora rövid/hosszútávú kiadással beszerezhető profitot lehet elérni, csak éppen teljesen különböző potenciál van a két lakásban, teljesen különbözőképpen reagálna piaci változásokra, vásárlói kereslet átalakulására, és élhetőség szempontjából is bőven van különbség a két lakás között. Ebből azt gondolom, hogy egyáltalán nem azonos a két lakás értéke. Ha a Balassi 33M volt (és annyiért tényleg jó vétel), akkor a Balaton utcai istentelen nagy jóindulattal 28-29M.
Gaz, viz, villany egyedi meres alapjan. Kozos koltseg 25k korul, benne felujitasi alap, takaritas, hazkozponti futes, biztositas. Ez szerintem teljesen korrekt, se nem olcso, se nem draga. Internet es tv dobja meg a koltseget, plusz, ami meglepo nekem, az a csatornadij, de azt alapvetoen a vizfogyasztas megnovekedesevel fugg ossze, most a home office idoszakban azert ez latvanyosan tobb lett. Ha mindent osszeadsz a Balaton utcaibna szerintem 15-20%-kal jonne ki kevesebbre, mint nalam a ketszer akkora lakasban 2 fos haztartasra.
Beteg leszek, el kell költöznöm, tanítani kell a gyereket, akkor gyorsan ki tudjak jó áron szállni." Mivel minden ciklikus, így az ingatlanpiac is, nos egy válság időszakban nem fogod jó áron eladni az ingatlanokat. Pl vásárlás 2006-2008, Eladás("beteg leszek, stb") 2010-2013. Mínusz 35-30 ‰ veszteség.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link