Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
CyrusTheGreat 2020. 08. 30. 14:42
Előzmény: #86591  glala
#86620
Ha a pár éves stratégiában az szerepel, hogy 20%-os létszámcsökkenést kell elérned CEO/COO-ként, akkor azt beleszámolod. Egyébként meg vannak különböző iparági benchmarkok, azokból szoktak még tervezni (pl. a Hays házal ilyenekkel), vagy egyszerűen a board lefelé leadja a divízióvezetőknek, azok meg lentebbről összegyűjtik, hogy látják a dolgokat a lentebbiek. Egy nagy multicég azért 1-2 évre előre egészen konkrétan tud tervezni a jelenleg futó projektek alapján, 3-5 évre meg már stratégiai terveezésről beszélünk, ott működnek ezek a benchmarkok.
De egyébként alapvetően összehúzzák magukat, a HR-től megkapod, hogy a következő 3-5 évben hányan mennek nyugdíjba, prognosztizálható, hányan fognak szülni, bőven lehet egész jó közelítéssel tervezni.
Murdoch 2020. 08. 30. 14:42
Előzmény: #86614  Tibor78
#86619
Vannak itt páran, akiknek még nem esett le, hogy mi történik, a lényeg, hogy hamarosan lesz védőoltás és mehet a rakéta. Közben pl. Ausztrália/Új-Zéland bezárkózott nagyjából a jövő év közepéig.
https://www.executivetraveller.com/news/australian-border-closure-overseas-flight-ban-to-remain-until-2021
Még saját célra is, ilyen bérleti piac mellett a legutolsó gondolatom lenne az ingatlan vétel, raknám egyből a pénzt máshová.
Törölt felhasználó 2020. 08. 30. 14:37
Törölt hozzászólás
#86618
Tibor78 2020. 08. 30. 14:31
Előzmény: #86615  Murdoch
#86617

A tanárok annyira f.snak, sok köztük az idős, hogy elmondani nem lehet. Beszéltem telefonon a srácok tanáraival, mind könyörög, hogy beszéljek a srácokkal, maszkviselés erősen ajánlott, semmiképpen ne jöjjön a gyerek iskolába, ha látok rajtuk akárcsak bármi gyanús jelet. 
Nem értek én ehhez, hogy mire elég a maszk, segít, de mennyit? Elég lesz arra, hogy 45 percig egy helységben legyen fertőzővel és ne kapja el? Nem tudom erre a választ.
Sok óvintézkedést hoztak az iskolában, szülők se mehetnek be például, hasznosak is a maguk módján az intézkedések, de én jogosnak érzem az idős 60 év körüli tanár aggodalmát. Ő azért már nem azt kockáztatja, hogy kicsit fájni fog a torka.
Bízzunk a legjobbakban, a fenének se hiányzik még egy otthoni tanulás hónapokig. Az egyik szülő nem tud normálisan dolgozni, égetik a szabikat, a gyerekeknek se ideális. Esély van rá, kár tagadni, de majd dönt a qrmány, ha úgy látja jónak.
Tibor78 2020. 08. 30. 14:19
Előzmény: #86614  Tibor78
#86616

olcsó bérlési lehetőségek nélkül = olcsó bérlési lehetőségek mellett
ezt akartam írni, csak elkalandozott a gondolatom :)
Murdoch 2020. 08. 30. 14:18
Előzmény: törölt hozzászólás
#86615
Speciel azon sem lepődnék meg, ha megint online oktatás lenne...
Tibor78 2020. 08. 30. 14:16
Előzmény: #86612  berlini
#86614

Akkor nézd a nagy képet. A budapesti 320e forintos nettó bér nem indokol 30m-os 2 szobás panyel kégliket, sőt az ilyen alább belinkelt és ebben az abszurd helyzetben "olcsónak" számító 27nm-es panyel kéglit sem.
A másik nagy kép az, hogy a szemed előtt áll a földbe a hosszú távú piac, a rövid távú kivégezve 1-2 évig és utána is vergődés jön, a bónusz a most még nem ismert szigorítás és önkormányzati szabályozás.
most az ne kezdjük, hogy te meg a kelenfődi panelcsászár milyen kiemelkedő hatásfokkal adja ki a lakásait, mert nem mesedélutánt tartunk és ha mégis így lenne, akkor sem releváns, mert egy átlagbüfi aki éppen hozzájutott a babaváróhoz és égeti a zsebét, az nem fogja tudni megismételni ezt a lakáskiadási hatékonyságot. Még akkor sem ha optimista, mert ugye sokak szerint az optimizmus a lényeg.
Tehát az ingatlan piac befektetési része semmisül meg a szemeink előtt. Van persze pár befektető, aki nem számol a kiadással és üresen hagyják a kéglit, de ők életveszélyes hazárdjátékot folytatnak vagy van belsős információjuk arról, hogy hol lesz valami nagyívű fejlesztés. Még így is nagyon kockázatos és valószínűleg aki pusztán az áremelkedésre jáccik az pofára esik, akármennyire is ügyes.
Komoly befektetői érdeklődés nélkül meg meg lehet finoman szólva is b.szni a magas lakásárakat.
Olcsó bérlési lehetőségek nélkül, itt számoltam ki alul, hogy már a saját célra vásárlás se éri meg egy stagnáló, korrigáló piacon.
Ráadásul itt most a legkonzervatívabb hozamokkal számoltam, nem hoztam be példának azt, ha valaki 1 hét alatt kaszál 22%-ot a Teslán.
A kp-vel most annyi jó befektetés van, annyiféle képpen lehet hízlalni pénzt. Az ingatlanokba meg egy egészen borzalmas beszálló pont van most, aminél gyakorlatilag garantál a veszteség, akár befektető száll be, akár saját célra vesz bárki is és aminél csak jobb beszálló pontok lesznek a jövőben.
Tibor78 2020. 08. 30. 14:03
Előzmény: törölt hozzászólás
#86613

740e ft nm ár még egy négyemeletes panelben is húzós.
A mai viszonyok között ez kiadható 70-80e ft, szerencsével többért, de a szerencsét nem hoznám be a befektetésbe.
Mivel további áresés várható erre a kéglire, ezért  konzervatívan kell beárazni. bérleti díj 132-192 a sáv, a szorzószám, attól függően, hogy ki mennyire konzervatív. 10,5-15,3m a sáv, 80e bérleti díjjal számolva.
Persze nem tudom, hogy tényleg kiadható-e egy ilyen kicsi kégli 80e-ért, amikor belvárosban is ennyi vagy alig több a bérlés, de talán.
Én konzervatívan áraznám be és addig nem venném meg, amíg 10,5-12m sávba nem kerül az ára.Ebben az esetben igaz impudent mondása, a fálét éri csak, de a bolond adhat ennél többet is érte.
Ha saját célra venné valaki, akkor ki kéne találnia, hogy mennyi lesz ez a kégli 5 év múlva. Ezt csak tippelni lehet, számoljunk egy rendkívül optimista számmal, 18mihály lesz.
A hősünk mondjuk bele tud rakni 8 mihály önerőt és 12 mihály hitel + 1 mihály illetékre és ügyvédre, önerő+illeték+ügyvéd elmaradt haszna évente 445500, a 12 mihály hitelre kifizetne 3,5% nagyon barátságos kamat mellett 426000 pénz. Azaz ha 72e pénznél olcsóbban tudna bérelni egy ilyesmit, akkor még stagnáló árak mellett is jobb pozícióban lenne 5 év múlva és van egy nem forintosítható haszna, hogy mobilis maradt.
Ez kinek mennyit ér meg.
Ha meg az lesz, ami nagyon valószínű, hogy hasonló kéglit 5 év múlva 18 mihályért lehet eladni, akkor még 2 mihályt hozzá kell adni a kiadáshoz, az egszerüség kedvéért évi 400e, akkor a vásárlás éves költsége 426+445,5+400, az havi 105e-re jön ki. Tehát egy korrekcióban levő piacon mindaddig jól jár 5 év időtávon, ha 105e alatt tud bérelni egy ilyen kéglit.
bónusznak megmarad a mobilitása, ha máshol talál munkát, akkor nem kell hónapok, akár évekig árulnia a kéglit. Ezt nem lehet forintosítani, pedig előnyös mindenképpen.
berlini
berlini 2020. 08. 30. 14:01
Előzmény: #86599  Tibor78
#86612
"Ez egyértelmű, de befektetői gondolkodást nem szabad elvárni a tulajoktól."
Tudom hogy nem. Csupám egyszerűen hülyének kell őket nézni.
Infláció van, védőoltás lesz 2-3 hónapon belül és a gazdaság mindenhol kezd helyreállni, aminek egyik jele, hogy a nyugati tőzsdék csúcson forognak.
Az eladók természetesen NEM FOGJÁK elkótyavetyélni a legértékesebb vagy az egyetlen értéküket olyan körülmények között, hogy a mantraszerűen nyomatott várakozásaitoktól eltérően jövőre az ingatlanoktól minimum inflációs árnövekedés várható, amihez még egy a múltbelinél kisebb bérbeadási hozam is hozzájön.
"Alig van 1 éve, hogy a hatalmas nagy csúcs árak voltak és mindenki ismer valakit aki nagyon drágán adta el a lakását. Ha neki sikerült 1 éve, akkor miért játszaná el a balekot most? Idő, sok idő kell, amíg felfogja, hogy a múltban nem szabad megragadni. A vevők nem a múltból jönnek, bármennyire is szeretné."
Nem szeretnék egyetlen olyan potenciális vevőt sem baleknak nevezni, aki ma már elkezdett óvatosan körülnézni, hogy milyen áron tudna eggyel nagyobb lakásba költözni.
Méginkább furcsálom, hogy te a balek szót használod azokra, akik csupán abban különböznek Tőled, hogy leesett nekik, hogy a pénzhigitás az bizony eszközáremelkedéssel ját együtt.
Kérdés nekem inkább az, hogy kit fogunk utólag jövőre palimadárnak nevezni.
"... de a vevők jó részének szintén nem muszáj venni, tud várni. Főleg, hogy elég jól lehet most a pénzt hízlalni másban is mint az ingatlan."
Számomra felfoghatattlan, hogy miközben jól látod az eszközárak emelkedését a világban, (USA indexek csúcson miközben a cégek idei nyeresége feleződött,) azt képtelen vagy belátni, hogy az emberek többségének nem a részvények, hanem az ingatlanok az egyedül szóbajöhető befektetés. Azaz, ha azt látják, hogy olcsó hitellel nagyobb lakásba tudnak költözni, akkor természetesen ezt fogják választani és nem azt várják meg amikor a hitelek drágábbak lesznek, amikor a MÁP+-uk az inflációt sem hozza és amikor a kinézett ingatlan az ez évi 10-15%-os esés után ujra elkezd (először óvatosan az infláció mértékében) ujra drágulni.
"Az ingatlanban meg óriási kockázatok vannak, mind a kiadási oldalon, mind az árak tekintetében, legjobb esetben is stagnálás várható, reálisabban csökkenő árak. Ezek a problémák az inflációval együtt már súlyosan ütnek, akár 3 év alatt is."
Fentiekben elmagyaráztam, hogy mennyire illogikus ez a várakozásod.
Törölt felhasználó 2020. 08. 30. 13:59
Törölt hozzászólás
#86611
Sony123 2020. 08. 30. 13:23
Előzmény: #86608  Tibor78
#86610
Szia!
Azért az se mindegy, hogy milyen területen dolgozol. Én 87'-ben voltam az NEC-nél. Ott szabályosan 45 percenként fel kellett állni a munkahelyről, ki kellett menni az előtérbe, halk zene szólt, és az emberek beszélgettek egymással. Mint kezdő szoftveres, legalábbis akkoriban, ez igenis jó, sőt szenzációs volt. Nem tudom, hogy éreztél már olyat, hogy egy probléma körül forgolódsz, és csak egy ártatlan beszélgetés kell, hogy kibillentsen ebből az állapotból. Természetesen vannak a HO-nak is előnyei, de nem biztos, hogy mindig meg lehet oldani, sőt lehet hogy káros.
Murdoch 2020. 08. 30. 13:21
Előzmény: törölt hozzászólás
#86609
Jó találat, mondjuk a múltkori, 23 milliós, kétszobás, XI. kerületi tízéves lakás után már nem is meglepő.
Tibor78 2020. 08. 30. 12:52
Előzmény: #86603  StandardnSpoor
#86608

"A tömeges HO-t, vidékre költözést, elnéptelenedést egyelőre nem tapasztalom"
Magyarországon jellemzően hatalmas az értetlenkedés a HO körül. Usákokban meg már vannak cégek, amik 20-22 éve kezdték a kőkemény teljes HO-t, olyan szinten, hogy vannak munkavállalók, akik nem is ismerik egymást vagy a főnököt személyesen vagy egyszer találkoztak és ennyi, mert a cégpolitika engedi, hogy a főnök egyszer találkozzon szeményesen a beosztottakkal.
Lehet olvasni történeteket a HO kezdeti idejéről, ugyaner a paranoid marhaság megvolt, mint nálunk. Figyelő szoftverek (amiket akkoriban könnyű volt kicselezni célszoftverekkel, amik tevényekséget szimuláltak :) ), megsűrüsödött megbeszélések, állandó számonkérés, fogalmatlan vezetők, akik nem értik a HO-t és nem tudják hogyan kell ebben a munkát szervezni.
Ami viszont elgondolkodtató, hogy sok usákok cég, 20éves HO tapasztalattal elkezdte irodába terelni újra a jónépet az agile miatt. Merthogy a csapatmunka és a folyamatos, napi interakció a méréseik szerint hatékonyabb, mint a HO. Ezt több ismerősöm is mesélte, több multinál van ilyesmi gondolkodás most.
20 év különbség a tapasztalatban, de persze hogy a magyar cégek végig kell ugyanezt járniuk. Miért is tanulna bárki is más cégek tapasztalatából, nem igaz? Egy magyar vezető úgyis mindent jobban tud, az ő agyából jobb gondolatok pattannak ki :) Tipikus.
Törölt felhasználó 2020. 08. 30. 12:28
Törölt hozzászólás
#86607
glala
glala 2020. 08. 30. 12:22
Előzmény: #86605  Murdoch
#86606
Az a szakszervezet akkor annyit is er.
Murdoch 2020. 08. 30. 12:10
Előzmény: #86602  glala
#86605
Naná, amúgy nem vagyok teljesen ellene a HO-nak, inkább a hibrid megoldásban hiszek. A kollektívre meg sokszor rákényszerülsz, mert kivételezni sem lehet. Gondolok pl. az állami vállalatokra, ott ugrik a szakszervezet minden ilyen esetre.
babyboy 2020. 08. 30. 12:05
Előzmény: #86601  Murdoch
#86604
Szerintem a vegyes munkavégzés a megfelelő, heti 1-2 bejàràssal. A munka elvégeztének kidolgozott, egyszerű ellenőrzésével. 
Van, aki nem tud hi-ban dolgozni. Nekem is van ilyen ismerősöm, aki tudja magàról, nem is egy. És sok olyan cég van tuti, ahol tudnak olyanról, aki ho alatt mondjuk kapirgàljàk a telküket. Az meg az ellenőrzés hiànyànak az eredménye.
Ha jól működik, akkor a munkàltató nyereségesen jöhet ki a dolgoból, mert rezsi és egyéb költségek sincsenek.
StandardnSpoor 2020. 08. 30. 12:04
#86603
A tömeges HO-t, vidékre költözést, elnéptelenedést egyelőre nem tapasztalom a budapesti közlekedésben. Olyan dugók tudnak lenni még most a nyári szünetben is, hogy iszonyat. Ugyanakkor nekem is van nem egy HO-s meg vidékre költözős ismerősöm..
glala
glala 2020. 08. 30. 11:58
Előzmény: #86601  Murdoch
#86602

Aki nem érett HO-ra, az ne kapjon.
De ezért kollektiven nem adni az kicsit olyan múlt rendszert idéző.
Murdoch 2020. 08. 30. 11:44
Előzmény: #86600  glala
#86601
Kifejthetném, nem a logisztikai, IT biztonsági stb. része az érdekes, hanem, hogy mennyire érettek erre az emberkék egy adott vállalati kultúrában. Néhány korábbi beszélgetés alapján, úgy tűnik, hogy pl. nálunk + ismerettségi körben max a munkavállalók 50%-a lenne alkalmas HO-ra.
Abba már végképp nem mennék bele, hogy azért vannak munkakörök, ahol van műszakpótlék, gépjármű költségtérítés stb. ezek mind belekavarnának a bérezésnél. Egyébként szerintem meg jutalom lehetőség a HO, az ne legyen már, hogy a munkahely meg büntetés.