Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 02. 15. 11:03
Előzmény: #240395  Ecnedam
Várni? A covid végéig. :D
Lehet engem borulátónak nevezni, még igazat is fogok adni, de válsztás ide vagy oda szerintem max a süllyedés görbéje módosulhat az irány nemigen.
És még elvileg új belépők is jönnek az euba, tamogatásoknak lesz helyük megha össze is borulunk “brüsszellel”. Meg a gyártás is lehet olcsóbb lesz amott ha minimális infrastrktúra lesz hozzá, út vasút, ilyesmi.
Olcsó munkaerőbem nem tudunk versenyezni, már így is megy el a dolgozó vagy ingázik(munkát terhelő adóban ugyanez), fogyasztasi adót nem lehet emelni mert már így is kiment a figyasztás egy része, termelés beszkadt, baráti cégek eddig isntámogatáson lógtak és versenyképtelenek, oktatas nagy jövőkép lásd gyerekek nyelvtudasa és értő olvasási statisztikak (eufémizmus a funkcionalis analfabétizmusra) eü romokban, demográfia és korfa katasztrofális, magánnyugdíj beszántva, lakosság vagy 80%anak nemhogy befektetése de párhavi vésztartaléka sincs. Ha kicsit csökken az eus tamogatás beszkad a gdp és a koltségvetés.
Pontosan mibol s lehetne kóltségvetési bevétel nóvekedés? Kamtkiadások meg az egekben, még csak jön a java. Vajon a forintkiáramlás merre mozdíja a forint árfolyamot majd?
Trump az afát is szankcionálni akarja, nalunk higy is allunk? Amúgy ha leviszik nincs bevétel, ha felviszik akkor még tobb fogyasztas, vásárlás megy határ túloldalara, bevétel csökken.
Akkor erre kérnék pozitív jövoképet, tényleg örülnék. Csak lehetoleg hihetőt.
izomman 2025. 02. 15. 10:57

az egész egy nagy propaganda lázítják az embereket mennyivel rosszabb a helyzet itthon pedig pont olyan "rossz"  mint kint.. A repülő rajtot már rétem amúgy miért mondta Orbán.. +50 % panel árakban nem repülő rajt? szerintem igen akinek van most örül :)) Aki meg nem birtokol ingatlant az sírdogál és szitkozódik ez ilyen.
izomman 2025. 02. 15. 10:56

Az alacsony bázishoz viszonyítás ( nem 2009 es ártól nézik hanem 2015 től megtévesztő módon - mert ekkor itthon  csak stagnált az ár kint Kanadába ment egy 25 % ot szintén  )  a kanadai vs magyar pedig szintén igazam van. !  Mert ha 2010 től lenne az összehasonlítás fej fej vagy még lehet a kanadai árak jobban nőttek ez lenne az eredmény lásd előző hozzászólásom.
A tényeken nehéz vitatkozni tudom
izomman 2025. 02. 15. 10:53
Előzmény: #240390  DaGi

Szerintem te se tudod hogy számolták ezt a teljes jövedelmet.
Tőke megtakarítás egyébként csúcson van a magyar háztartásokban.  Viszont ez a szám csak úgy jöhet ki ( ennyivel rosszabb érték lakás árhoz viszonnyítva , ha a 15 éve nem emelkedett segélyeket  bele vesszük és bele vesszük a nem valós minimálbéres vállalkozói jövedelmeket stb.
Persze, hogy lerontja az eredményt, de nem ez hanem az átlag megkereshető jövedelem számít.
Magyarországon Pesten a legnagyobb az ingatlan ár és ennek arányában itt is a legmagasabb az átlagbér.
(750 e ft  bruttóba bruttót a bruttóval hasonlítgatunk a 15 évvel ezelőttihez is almát az almával)  Ne mond már mikor pesten egy vacak buszusofőr is 500 at haza visz vagy egy Aldi dolgozó is  simán megkeres egy szakkápesítéssel 600 at vagy még többet is ( lehet túlórázik is és ő a mindenes ez így van) tanárokról orvosokról pénzügyi szektorban dolgozók informatikusok sorolhatnám a végtelenségig ettől pedig jelentősen többet keresnek. Van fizetőképes réteg aki megveszi így is a lakásokat különben nem kellnének el!
De ne adjuk már elő  és ne a borsodi fizetésekhez hasonlítgassuk , hogy mekkora de mekkora drágaság van pesten, mert persze ahhoz képest nyilván esélytelen pesten venni bármit is)
Balaton egy kicsit más térség valaki beírta ott is milyen árak vannak (Pesti ) mert a sok pesti felveri az árat a Pesti fizetéséből  ez tényleg így van és nem az ottani átlagbérből veszik az ingatlanokat ez egy kivételes pont az országban. (turizmusra ráállva)
ncseed!
ncseed! 2025. 02. 15. 10:53
Előzmény: #240393  FatFIRE
korrektul leírtad.
Ecnedam
Ecnedam 2025. 02. 15. 10:38

Ad1: Kiszámoló Miklós: 
"A napokban egy másik fontos adat is kijött, az ipari termelés 2023-as 5,5%-os csökkenés után 2024-ben is csökkent, 3,9%-kal, ilyen még nem fordult elő az elmúlt 33 évben, két egymás utáni évben soha nem csökkent az ipari termelés, sőt ekkora mértékű csökkenést egyedül a 2009-es gazdasági világválságban sikerült elérnie az ország gazdaságának, illetve 2020-ban, a covid alatt."
Ad2: Index decemberi cikk: 
"A természetes fogyás az év első tizenegy hónapjában elérte a 44 082 főt, ami 19 százalékkal haladja meg a 2023 azonos időszakában mért 36 901 főt. Ez az emelkedés elsősorban a születésszám jelentős csökkenésének tudható be."
- Ti hogy látjátok, meddig érdemes várni a GDP növekedést, a jó (jobb) létet és az idővel csak jobb lehet hozzáállást vallani? Én úgy látom örüljünk a mának, mert a holnap csak rosszabb lehet.
N0MAD 2025. 02. 15. 10:30
Előzmény: #240393  FatFIRE
Ezzel nem nagyon mondtál ellent a mediánnal számolásnak de oké. És én se nettót mondtam hanem bruttót, bár adóhivatal azt is publikálhatná, nem atomfizika, de mindegy.
A módszertan persze lehet érdekes de az “idén x százalék a hozam a beszerzeskori árra vetítve” azért elég sántítós modszertan.
A “negyvenet érő lakásokat harmincért veszem, vödör festék és negyvenotöt ér mert az ENYÉM” pedig némi mixet képez a piaci ár, a hirdetési ár, meg az önfényező ár tekintetében. A hitelfizetés nem kalkulallása hanem helyből a lakbér hozammá alakulása is erdekes módszertan.
Egész biztos módszertanokrol akarunk beszélni ekkora katyvasz kapcsán?
FatFIRE 2025. 02. 15. 10:07
Előzmény: #240389  N0MAD
Pár szóban néhány szakmai, módszertani kérdésről, nem okoskodásképpen, csak a tisztázás végett:
1. Nem jövedelmet mérnek az említett statisztikák, hanem bruttó keresetet, a vállalkozói jövedelmek, a tőkejövedelmek kimutatása ebben nincs benne. A legfelső százalékokban erős többséget alkotnak a vállalkozók, a TOP egy-két százalékban szinte csak ők vannak.
2. Ugyanazért mérnek elsősorban bruttó átlagkeresetet (de nálunk a mediánt is mérik), amiért az összes nyugat-európai országban is: az Eurostat módszertani egységesítése miatt. 
3. A bruttó keresetek és a medián keresetek az egész EU-n belül kb. ugyanúgy aránylanak egymáshoz. Tehát Németországban, Ausztriában is hasonlóan le van maradva a medián az átlagtól, nem csak itthon.
4. Méri a KSH külön az 5 fő alattiakat is, külön statisztikát vezet róluk. Valami pár tízezer forint volt a lemaradásuk mindössze.
5. Ha jól emlékszem, 25 vagy 27 százalék keresi meg az átlagkeresetet.
6. Izommant is ekézitek a hozamszámítás miatt, itt is meg kell jegyeznem, hogy nem csak egyetlen helyes módszertan van. Amiről kb. ő beszél, az a CAGR (Compound Annual Growth Rate, azaz Összetett Éves Növekedési Ráta) amely egy adott időszakra (pl. egy ingatlan vételétől mostanáig) vizsgálja a megtérülési rátát. Figyelembe veszi mennyiért vette az ingatlant, mennyiért tudná most eladni, mennyi bérleti díjat kapott, mennyi idő telt el. Ennél a számításnál az is előfordulhat, hogy a befektető nem számol az inflációval (de nem azért, mert teljesen hülye), vagy nem az adott ország inflációjával számol (hanem pl. az euroövezetével, ha a forrása onnan származik), vagy éppen olyan forráshoz jutott, mint az NHP pillérjei voltak nullás kamattal.
7. A "Hány év alatt lehet bruttó átlagkeresetből lakást venni?" kérdés megválaszolása mindig torz lehet, különösen nemzetközi összehasonlításban. Pár százaléknyi eltérés eleve van a bruttó és a nettó között, más adókulcsok, családi adókedvezmények, kamatkedvezmények, adómentes juttatások, támogatott hitelek. Például az a fiatal pár, aki a 80 milliós ingatlanát 40 milliós támogatással vette és még a családi adókedvezményt is érvényesíti, valójában sokkal olcsóbban vásárol és számára könnyebben elérhető a lakás, mint mondjuk egy, a kedvezményezetti körből kieső szinglinek. De ezeket a statisztika egyáltalán nem veszi figyelembe.
lacikonyha 2025. 02. 15. 09:42

88 nyár végén költöztem a világ végére, mert az álláshoz adtak szolgálati lakásként egy családi házat egy egykori egyházi tulajdonú pusztán, ahol össz 8-10 család lakott, az üzem két műszakban ment, 120-130 alkalmazottal
a közeli nagyközség párttitkára befolyása alá tartozott, kellett vele néha találkoznom, bár egy évig még ott maradt az elődöm, hogy betanítson, ő tárgyalt, én meg hallgattam, és mire egyedül maradtam az üzemvezetéssel, megváltozott a világ
aztán kb 90-ben jött a hír, hogy a párttitkár felkötötte magát
.
az egyetemen évfolyamtársam volt a kari kisztitkár, nagyon lelkesen csinálta,az mszmp-be is belépett még egyetemistaként
88-ban az első találkozóra még eljött, azóta soha, és az egykori legjobb barátja sem tud róla semmit
.
lehet szívvel lélekkel beszippantódni egy párt égisze alá, akár észnélkül is
aztán majd lesz valami
N0MAD 2025. 02. 15. 09:18
Előzmény: #240390  DaGi
Komplett oldal elment azzal hogy ugyanazt hajtogatja, illetve igen, de nem, de megis bocs, ja nem, ja elnéztem, mindegy mert nem
Illetve zajec beállt mellé kontrázni.
Szánalomhegy.
Van egy tippem hogy ebből választásokig egy “én mint kózismert és elismert dollármilliomos, diplomás közgazdász, ingatlanfejlesztő megmondom hogy csak a kormánynak van igaza” közröhej  lesz.
Zajec összes nickjének lelkes asszisztálásával falusi kocsma-coelho stílusban.
Az ég irgalmazza az agysejteket, genocídium lesz.
DaGi 2025. 02. 15. 08:36
Előzmény: #240375  izomman
1. Szándékosan félremagyarázod. A többségét ezek teszik(/tették) ki, a videóban ezeket sorolták fel: családi pótlék, GYES, GYED, vállalkozói bevételek(! Valószínűleg ez a legtöbbet hozzáadó komponens: KATA, egyéni vállalkozók, stb.), illetve egyéb befektetések hozama. De nyilván a konkrét segélyek is benne vannak ebben a kategóriában, de a súlyuk elenyésző.
Így működik a szánalmas megtévesztő propagandád.
N0MAD 2025. 02. 15. 08:31
Amügy nem lehet egy portfolio forumon a “medián” szonak néha elő kellene jönnie nemcsak az “átlag” jövedelmnek? 
Mondjuk nálunk ahol a kettő igen messze van egymástól?
(Nem emlíve a ksh gyakorlatat ahol az ót fő alatti cégek léteznek csak. Viszont elfogadva hogy jőrészt bp+aglo a téma, tehát kózmunkások nem játszanak ingatlanvásarlasban.)
De az emberek tóredéke keresi meg az atlagfizetést, talán 80%nem ha jól rémlik. Javasolnám a mediannal,kalkulálást. De persze csak egy ötlet.
FatFIRE 2025. 02. 15. 07:21
Előzmény: #240386  Freszelés
Egy nagyváros jó környékén 4 szobás lakást vásárolni nyugaton is beláthatatlan a többségnek, nem csak Magyarországon van így.
FatFIRE 2025. 02. 15. 07:13
Előzmény: #240357  gyula1971
"Egyévi budapesti jövedelemből 4 négyzetméter budapesti használt lakás sem jön ki."
Ez nem igaz, a budapesti nettó éves átlagbér kb. 6 millió forint.
Spiller 
"Az ö üzleti modellje müködik, kitalálta megcsinálta."
Igen, működik, többen is építettek hasonló módon vagyont. A panel állandó fikázását sem értem, hiszen az is egy befektetési eszköz, ami igenis értéket képvisel. Ha valakinek akár csak egyetlen panellakása van, amit kiad, fontos eredményt tett a család asztalára. A legtöbb embernek ennyije sincs, sokan még az első panelért küzdenek, a befektetési ingatlan fel sem merülhet bennük.
izomman
Nem tudom megmondani, alapból az OTP Zöld Hitelt ajánlják.
FR73
Ez a hivatalos, állami demográfiai előrejelzés, ami teljes összhangban van a különböző nemzetközi demográfiai előrejelzésekkel, szóval én hiszek neki.
Freszelés 2025. 02. 15. 06:53
Előzmény: #240328  izomman
200-bol budan egy legfeljebb 4 szobas elheto tarsashazi, nem ujepitesu lakast vasarolsz valami normalisabb kornyeken 2025-ben - csak h tisztazzam a dolgokat. Ez meg mindig boven a szereny elet kategoria, enelkul is van kiegyensulyozott elet, de azert sokat segit ha ez megvan. Az pedig szomoru, hogy ez belathatatlan a tobbsegnek es meg egy wannabe panelbaro is megszunne panelbaro lenni ha ilyenbe beleugrana.
Te pedig (szo szerint) a gettomilliomossagot valasztottad inkabb, nincs ezzel baj.
slash 2025. 02. 15. 06:34
Előzmény: #240356  DaGi
Én ismerek pár embert Csepelen, tehetőseket is. Szuperjó házakban laknak, szuper verdák, komoly vagyon. Kérdem: Miért itt?  Itt jó. Nem fizetik ki a budai felárat és kész.  Amúgy nagyjából mindent leírtál. 
izomman 2025. 02. 14. 23:58

Isten őrizz vitázni még a végén kiderül igazam van, de tényleg befejeztem mindenki örömére holnap már nem jövök vissza sok időm elveszi a felesleges írkálás  úgyse kíváncsi a sok balos  a véleményemre ettől még úgyis balosok maradnak ;-))
izomman 2025. 02. 14. 23:54
Előzmény: #240382  berlini

A legkönnyebb az mondani hülye vagy ülj le egyes ha már ész érvekkel nem tudtok vitázni.
berlini
berlini 2025. 02. 14. 23:49
Előzmény: #240381  Spiller
Én nem szűrök senkit.
De engedtessék meg nekem, hogy ennyi blődség után elmondhassam a véleményem.
Spiller 2025. 02. 14. 23:37
Előzmény: #240379  berlini
Van topikgazdája a fórumnak. Miért gondolod neked kell szürni itt bármit is. Sokféle tudás van. A felkentség nimbusza népeket vitt a romlásba. 
Hobbyproperty 2025. 02. 14. 23:07
Új tendencia, hívom a kivitelezőt és azt mondja van kapacitása, sőt ma felhívott az ács ,hogy az unokatesója felhúzná a falat mert ráér. Akinek van mit és hol építenie szerintem a szokásos szívás mellett is jól fog járni 
berlini
berlini 2025. 02. 14. 22:40
Előzmény: #240370  Spiller
Mert tudatlan és teleszemeteli a fórumot.
izomman 2025. 02. 14. 22:34

Közben kikerestem a kanadai és magyar ingatlan ár indexeket :
https://tradingeconomics.com/canada/average-house-prices
https://tradingeconomics.com/hungary/housing-index
Teljes időintervallumra állítod és látható 2010 től 2015 ig stangnált magyar ingatlan ár míg Kanadában ez idő alatt!  330 ezek kanadai dollár helyett 410 ezerre ment fel 2015 re az ár  !
Ez testvérek között is 24 % os emelkedés
A videóban !! 160 % os ment  a magyar ár a kanadai pedig csak 140 % ot... Ergó most jön a lényeg!
164 % ot növekedett a kanadai ingatlan ár ( tehát győzött )  2010 től nézve  míg a magyar csak 160 % ot!
Na így kell megmanipulálni a dolgokat és lázítani az embereket .. kíváncsi vagyok ezt hogy magyarázzátok...!
izomman 2025. 02. 14. 22:30
Előzmény: #240376  izomman

de a bázis hatás miatt mégiscsak igaza  lehet mert nem 2009 től nézték a közös valutára való hozás mivel inflációval tisztított ezért nem valid
izomman 2025. 02. 14. 22:29
Előzmény: #240375  izomman

Bocs inflációval megtisztított ár a második érvemet visszavonom a legutolsó részt nem néztem végig a videoban
De az első érvem valid
izomman 2025. 02. 14. 22:23

Van egy kis ellenzéki színezete ennek a bankmonitor videonak:
Konklúzió  benne: Ha kanadai miniszterelnök ment kisebb ingatlan ár növekedés miatt akkor az itteninek pláne mennie kéne.
A számokat elferdítik a saját irányukba:
1.
Átlagjövedelem tekintetében nem túlértékelt az ingatlan piac de ha 15 éve nem változó segélyeket is bele számoljuk akkor már túlérkételt 40 % al!   (Munka alapú társadalmat építünk nem akarjuk hogy társadalmi rétegek segélyen lógjanak  ez volt a társadalmi megegyezés ezért nyert a kormánypárt ezt csinálják )
-Nem értem egyébként a logikát miért kéne egy segélyezettnek a lakáspiacon jobb helyzetbe kerülni vétel szempontjából??
2.
A kanadai vs magyar ingatlan ár növekedés  esetén ahogy említettem 2015 ös magyar kivételes ingatlan piaci mélypontot veszi számításul  ami természetesen azt eredményezi giga különbség van a kettő között. Ha 2009 től tartó stagnálástól venné figyelembe amikor is biztos vagyok benne a Kanadai ingatlan piac emelkedett akkor már nem ilyen nagy lenne a különbség . A két ország két devizája sincs egy közös nevezőre hozva fogadni mernék a kanadai dollár az eurohoz ezen időszak alatt nem gyengült annyit mint a FT unk.
Ezért mondom propaganda az egész és a saját érdekük szerint hozták ki a számokat lám lám Orbánnak mennie kell! Így működik a propaganda és a megtévesztés politikája.

izomman 2025. 02. 14. 21:56
Előzmény: #240373  izomman

Utolsó gondolat Kanadai összehasonlítás. Alacsony bázisról hasonlítják össze az árakat a legalacsonyabbról 2015 től..  és a deviza nem változásokat  sem veszik figyelembe így ez értelmetlen
Persze hogy gyenge FT alapon több lesz  az árváltozás ide haza miért nem 2009 tól hasonlítgatják mert akkortól csak stagnál a magyar piac a Kanadai nem hinném..!
izomman 2025. 02. 14. 21:49
Előzmény: #240372  izomman
csúnya befektetők hatása az ingatlanpiacra egy nagy nulla volt  2024 szeptemberében... Nyilván ez azóta változott.  Érdekes ez a video..!  ( lásd 25 perc )  eladó és vevői befektetői aktivitás szummája.
izomman 2025. 02. 14. 21:41
Előzmény: #240369  izomman

teljes jövedelemhez hasonlítgatnak a videoban a srácok   ( segélyeket is bele vették amik nem emelkedtek 15 éve)
Ez kicsit  meredek így jött ki mégis csak túlértékelt az ingatlan piacunk. Mikor elvileg egy munka alapú társadalmat építünk fel ahol mindenki dolgozik vagyis kellene dolgoznia.
Persze hogy egy segélyezett még rosszabb helyzetben van ilyen ingatlan árak mellett is de régen nem volt? Ez kicsit nevetséges  viszonyítási alap. Ha átlagjövedelemhez viszonyítunk pedig ( ahogy kell ) nincs itt semmi látni való.
Spiller 2025. 02. 14. 21:38
Előzmény: #240366  FR73
Igen az is jó hely meg az egész Kisdunai oldal. Van komp de van kis hid is ha Soroksár felöl mész a Molnár szigetre.  
Spiller 2025. 02. 14. 21:33
Előzmény: #240363  berlini
Miért vele foglalkozol, irj saját témát,  okosakat
izomman 2025. 02. 14. 21:29
bankmonitor elemzés csak nektek csak most  mert így kedveltek : https://www.youtube.com/watch?v=Txqza8yxfG8
izomman 2025. 02. 14. 21:28
Előzmény: #240366  FR73

Igen szoktunk kajakozni  elég sokat .. erre most rátrafáltál egy jó családi program.
izomman 2025. 02. 14. 21:27
Előzmény: #240363  berlini

Teljesen tisztába vagyok az árakkal majdnem fel is tettem 2022 nyarán őszén a lakásaim eladásra , mert én is kicsit beparáztam de attól való félelem, hogy lehet vissza se tudom venni inkább eltántorított
Nagy lakást 30 körül tudtam volna eladni  ( lehet 32 lett volna a hirdetési ár de 30 ért alkuval ment volna el ) kicsiket meg 26 .  És ezen a 26 os áron vettem még 2024 februárban is egy kis lakást stb..!
ÉN csak a külvárosi panel szegmenst figyelem azt is csak havannán és csepelen hogy máshol hogy ment változott nem tudom.  de lépek feleslegesen tépem a szám más úgy is okosabb! ;)
FR73 2025. 02. 14. 21:26
Előzmény: #240364  Spiller
Molnár sziget meglepően jópofa hely (van komp). Illetve Budapesten belül azon kevés helyek egyike, ahol lehet kajakozni-kenuzni.
FR73 2025. 02. 14. 21:21
Előzmény: #240343  FatFIRE
Bevándorlás teljes mértékben kihagyva a gondolatmenetből.
Spiller 2025. 02. 14. 21:19
Előzmény: #240356  DaGi
Csepelen ott a Duna, egyáltalán nem unalmas. Vannak részek amik kifejezetten jó helyek pl a strand környéke de vannak új épitésű házakkal lakónegyedek is. Nem csak hév van elég jó a buszközlekedés is. 
A Duna vonala egy légcsatorna is elég jó és friss a levegő. Sajnos sok kisebbséget telepitettek ide ez némiképp beárnyékol területeket. 
A Dunapart mellett ha vesz valaki egy házat nagy medencével, hajóval az egy kellemes bázispont olyannak aki nem naponta burcsázik a melóhelyre. 
berlini
berlini 2025. 02. 14. 21:18
Előzmény: #240359  izomman
Mikor hagyod már abba?
Nem veszed észre, hogy itt mindenki rajtad röhög?
Nézzél már meg egy pár ingatlanár statisztikát az elmúlt évekről.
Ezek fellelhető információk, nem neked kell kitalálni.
izomman 2025. 02. 14. 21:11

Pontosítanék : 2022 nyarától fagytak be az ingatlan árak. .
Háború kitörése után  már mentek fel a kamatok , de még pár hónapig olcsó volt a hitelt ez még egy utolsó boostot adott a piacnak . Utána teljesen behalt az egész és stagnálás következett ez 2024 tavaszáig tartott tehát majd 2 évet  és utána ahogy jártak le a kamatok a PMAP nál úgy fordult be a tőke újra lakásba ( nekem is  első kamatfordulókor  vétel  és most a második kamatfizetés előtt szintén egy vétel - ami nemsokára megvalósul - foglalóztam)   Babonás vagyok majd a sztorit ha lezárul a vétel elmondom hogy történt  hogy lett ilyen mázlim akkor kicsit érthetőbb lesz.
siemens 2025. 02. 14. 21:05
Előzmény: #240358  Spiller
Majd egyszer megérted.....
izomman 2025. 02. 14. 21:04
Előzmény: #240355  FatFIRE

Köszi öcsémnek átadom az infót .  Nem tudom egésze  pontosan ezt nézte e ki magának de itt is 10-90 es vételi lehetőség van?
izomman 2025. 02. 14. 21:02
Előzmény: #240353  mr_bob

2021 közepe vége körül már stagnálás volt vagy 2022? már pontosan nem emlékszem de tudom mikor elkezdtek emelkedni a kamatok akkor még volt egy roham és 2 évre befagyott minden 30 millán kb a nagyobb lakások esetén kicsinél olyan 25-27 körül
2024 tavaszán láttm, hogy megindultak újra az árak. PMAP indulásakor  tehát 2 éve 2022 volt inkább az.
Spiller 2025. 02. 14. 20:59
Nem nagyon értem az Izommannak beszólogatókat. A beszólogatók nagy része szerintem még nem vett befektetésre ingatlant vagy az is lehet egyáltalán semmilyen ingatlant. Egyet sem nemhogy többet. Az ö üzleti modellje müködik, kitalálta megcsinálta. Itt is elöjön a szokásos a sznobság. Ha valaki diplomát kap akkor már értelmiségi. Ha valaki Budára költözik akkor már elit. Lattam nem egyet aki kiizzadt egy Rolexet és már egy más dimenzióban érezte magát.  Szóval mindenkinek van egy leckéje az életben és ezt kell megoldani. Vagy sikerül vagy sem.
gyula1971
gyula1971 2025. 02. 14. 20:52
A helyi jövedelmekhez viszonyítva a helyi ingatlanárakat a kistelepülések ingatlanpiaca egy nagyságrenddel olcsóbb, mint a fővárosi. Egyévi budapesti jövedelemből 4 négyzetméter budapesti használt lakás sem jön ki.
https://hvg.hu/ingatlan/20250214_Sokkal-nagyobb-kulonbsegek-vannak-a-lakasarakban-mint-a-nyers-arakbol-latszik?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&
DaGi 2025. 02. 14. 20:22
Előzmény: #240328  izomman
1.: Igy is addig fogsz dolgozni.
2.: Gyakorlatilag dimenziok vannak Csepel es Buda kozott eletminosegben. 
3.: A hev kifejezetten rossz. Ritkan jar, konnyen elofordul balhe. Mondjuk egy negyes metrohoz kepest olyan a kulonbseg, mint Csepel es Ujbuda kozott. 
Autos kozlekedes jo 2010-es evek elejen meg jo volt, de aztan nagyon elromlott. Bar ez a varos tobbi reszen is igy van, de Csepelen talan meg picit latvanyosabb a romlas. Egyebkent Buda legelitebb reszeire pont azert nem koltoznek, mert ott is rossz altalaban a kozlekedes, modalitastol kb. fuggetlenul. Az olyan reszein Budanak ahol van metro a kozelben, na ott jo lakni.
A legnagyobb baj viszont Csepellel, hogy igazabol rendkivul unalmas hely, nem sok lehetoseg van tarsasagi eletre. Este bemenni viszont a varosba azert eleg nagy tav. En nagyjabol ket evtized csepeli let utan azt javasolnam mindenkinek, hogy ne koltozzon oda. Bar ha nagyreszt otthonulos csaladi eletet akar elni, arra vegulis jo lehet. De fiatalkent kerulendo. Annyival nem olcsobb, mint amennyivel rosszabb elete nyujt egy fiatalnak. Meg aztan setalgatni sincs sok ertelme ott. Puszta, vagy ipartelep, attol fuggoen, hogy melyik reszen jarsz.
FatFIRE 2025. 02. 14. 19:15
Előzmény: #240352  izomman
Mi vettünk már tőlük is, hírlevélben szoktak írni az új projektek indulásáról, ezt például október 18-án kaptuk:
"Kedves Ügyfelünk!
Örömmel értesítjük, hogy elindult a Marina City 2. üteme! Az első ütem iránti hatalmas érdeklődésnek köszönhetően elindítottuk a következő épület értékesítését is!"
Ez amúgy az eddigi a legjobb projekt a nagyok között, szép helyen van, igényesebb az átlagnál és közel a metró is. Természetesen drága (az olcsó lakások is jóval 2 millió feletti négyzetméterárakkal indulnak), de így is szépen viszik, az 541 lakásból 86 nincs még eladva.
siemens 2025. 02. 14. 19:04
Előzmény: #240352  izomman
Én is rohanok a Havannára panelt venni. Hogy én erről nem tudtam? "Egy rakás szart is fel lehet díszíteni, de attól még szar marad".......
mr_bob
mr_bob 2025. 02. 14. 19:01
Előzmény: #240348  izomman
https://www.ingatlannet.hu/statisztika/budapest-xxi-kerulet
ezt szerintem te magad sem hiszed el. 2020-2021-ben robbantak be a szuper olcsó hitelek és lőttek ki az ingatlan árak.
izomman 2025. 02. 14. 18:18
Előzmény: #240349  Spiller

Hát az kivitelezéshez ( építkezéshez ) nem értek nem is akarok érteni. Az elég kemény dió.De most a akart a Cordia nál 80-90 mft os lakást venni öcsém várta mint egy falat kenyeret irkált nekik millió emailt mikor indul az ütem  mire fel most bökték ki már elindult és el is vitték az első ütemet ( 10-90 es módon lehet itt vásárolni ) MEG SE HIRDETTÉK elvitték mind  a csókosok! Esélye se volt venni talán a második ütemre szólnak de lehet akkor sem. !
Hiába mondtam nem érdemes várni rájuk inkább vegyen egy kis panelt megint kiadásra volt egy 32 millás is havannán elvitték 1 nap alatt mikor szóltam neki  persze ( ez kb 3-4 hete lehetett)
Sajnos sietni kell nagyon most ez ilyen piac forró tűz forró.
izomman 2025. 02. 14. 18:12
Előzmény: #240348  izomman

kicsit lemaradt olyan 25-26 körül stagnáltak nagyok 2 vagy a feletti szobásaim 30 körül .. Ennyiért lehetett volna megválni tőlük  picit én is elgondolkodtam rajta eladom őket PMAP ért , de nem volt szívem... ( féltem nem tudom őket újra venni vagy rosszabb állapotút tudok venni később érte .. Hát bejött  az a helyzet  pedig erre még én sem számítottam teljes bizonyossággal  , hogy így lesz.
Spiller 2025. 02. 14. 18:12
Előzmény: #240342  izomman
dehogynem lehetsz gazdag ingatlanból. 
Itt a számtani része.csinálsz egy kalkulációt.telekár, a ráépíthető ingatlan és eladható egyéb vackok, erkély, garázs tároló kimaxolva.beker értéke 100. eladás 125. Megnézed. ez reális ezen a környéken? Igen.mennyi pénz kell ehhez?20 saját pénz 80at bankokkal, uzsorásokkal, haverokkal stb  finanszíroztatod mint projekt hitelt.
x
-elindul a téma, már meg is hirdeted. Weboldal Boldog gyerekek és kutyák elégedett szülők, nagymamák a képeken látványterv a telken óriásplakáton, ott vannak a kulcsszavak, hitelintézés, olcsó. nyitsz egy irodát, Kávé, ajándék toll, miniszoknyás Gizike lakkcipős Liliomfi. Megsúgják a szimpatikus ügyfélnek nagyon megéri mert 10%al olcsóbb mint a környék. 3féle választható dizájn, járólap, csempe kád stb.
x
- A saját pénzeddel indítod a rekultivációt, tervek engedélyek is megvannak, közművek is a telken,  lassan csordogál a banki hitel és jönnek a befektetők és az okos verebek akik tervezőasztalról vesznek ingatlant. Csinálsz ütemezést és ehhez tartozó befizetéseket. 
x
-Jön a szar része negatívba kell menned ásod a pince szintet, megy bele a pénz, vasalat  beton millió tonnák.Egy csomó pénz és energia mire nagynehezen befeded és kiállnak a vasalatok. Persze minden közbejön nem tartod az ütemezést. Megy a susogás (csődbe viszik)  a konkurencia is gerjeszti. Lopnak, kell őr meg kamera.
x
 -aztán már megvannak a tartógerendák kialakulnak a födémek. Már jelentkeznek a verebek 2 csapat. Kisüt a nap. 
x
-Megcsinálod a tetőt és kitéglázod a falakat, hungarocell.. belül gipszkarton vagy Itong tégla.  , bekerülnek a nyílászárók. Jön a mezei veréb vásárló..jéé ez mindjárt kész. (akkor félkész) ekkor már a 80% összegig eladható tehát kb nullában vagy. Megnyugvás. Utána már a nyerődérthajtasz.-beraktál 20at és a nyerőd is 20 tehát dupláztad a pénzed. ha 30 ha 40... - ha tisztességes vagy akkor mindenkit kifizetsz rendesen és legközelebb már kevesebb hitellel is beindíthatod mert beleraknak neked 1-2 hónap melót a kifizetésig.-

izomman 2025. 02. 14. 18:10
Előzmény: #240347  mr_bob

Hát figyelj  a külvárosi panelek olyan 30 körül stagnáltak ( nagyok ) kicsik olyan  - körül olyan 2020-2021 től 2023 ig ez után robbant be 2024 ben év elején még nem  kb tavasztól indultak be az árak.
Végig kellett ülni a covid ot  az inflációs sokkot hogy jaj mind meghalunk jönnek az oroszok stb.. Ez ilyen.
mr_bob
mr_bob 2025. 02. 14. 18:07
Előzmény: #240344  izomman
mikor volt 2-3 évig stagnálás?
izomman 2025. 02. 14. 18:06
Előzmény: #240345  Murdoch

Figyelj inkább szívom a pesti mocskos levegőt és nézem a sok ideges embert! :-P
Nekem ez jutott .. Viccet félre téve eldöntöttem most már élni fogok míg dolgozom is 1,5 hónap tengerpart.. Idén még 10 nap kell a lakás felújításra 2x10 napot  befoglaltam utazásra. (Múlt évben 1 nap tengerpart volt annyi gond volt a kecókkal hát ez ilyen :S)
Ha FIRE leszek ezt a számot növelem 3-4 hónapra ... elég lesz a amíg fel nem nőnek a gyerekek utána fél évet telente mindig Ázsiában leszek.
Murdoch 2025. 02. 14. 17:47
Előzmény: #240339  izomman
Ezdexar, mindenkimeghal külföldön duma pfff. Valld be, hogy te írtad… 
izomman 2025. 02. 14. 17:16

Az hogy most az elmúlt 1-2 évben jelentős emelkedés (40-50 % !) volt nem azt jelenti , hogy előtte 2-3 évig ne lett volna árakban stagnálás mert ezt  az időszakot is türelemmel ki kellett ülni és nem eladni a portékát ! ;-)
Az ingatlan ár  változás is hullámzó lehet ez után egy pár éves stagnálás jön ki tudja amikor nem olyan szépek a számok.
FatFIRE 2025. 02. 14. 17:15
Előzmény: #240321  FR73
Érdemes elolvasni, jól mutatja, mekkora bajban van a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer: 2020-ban 3,3 aktív korú embernek kellett eltartania egy nyugdíjast, a 2050-re pedig már kereken kettőnek kell. Az állami nyugdíjak tehát drámai zuhanás elé néznek, ahol az alacsony keresetű tömegek problémája minden eddigieknél égetőbb, politikai megoldás után kiáltó kérdéssé válik. Akinek az alacsony keresetűek körében lesz a szavazóbázisa, annak  a magas keresetű nyugdíjasok pénzének átcsoportosítása kézenfekvő politikai lehetőséget jelent, hiszen könnyen érthető érvekkel tudja megszólítani a társadalom többségét. Szerinted...?
https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/harom-grafikon-a-kozelgo-nyugdijkatasztrofarol-te-mar-felkeszultel/
Ez a társadalmi helyzet természetesen megágyazhat egy jövedelmi helyzettől, értékhatártól függő ingatlanadónak is. A jutalmazottak és büntetettek köre jelentős átfedést mutat az előző bekezdésben említettekkel. Ne felejtsük el: ebben az országban már a 300 forintos vizitdíj is választóvonal volt a politikában. A nyugdíjrendszernél ennek a sokszorosáról lesz szó, a politika pedig nem hagy ki ilyen ziccereket.
Én úgy vagyok vele, hogy most az önkormányzatnak és az államnak is szívesen fizetek, hiszen a budapesti turizmus jól pörög. Az volt az egyik ok az ilyen befektetés mellett, hogy a hosszú távú trendek alapján ez sokáig így is marad, gyakorlatilag az egyetlen ágazat az országban, ami tartós és magas növekedésre van ítélve.
izomman 2025. 02. 14. 17:13
Előzmény: #240340  ubi

ÉN sose mondtam , hogy gyorsan ingatlan piacon gazdag lehetsz... ez baromság nekem is 15 évembe és rengeteg munkámba tellett..! ;-) Na tényleg lépek elcsendesedtetek..
izomman 2025. 02. 14. 17:05
Előzmény: #240340  ubi
Már linkeltem a múltkor nektek igen Balla Ákost is a tudáséért tisztelem! ;-)
ubi 2025. 02. 14. 17:03
Aki akar hallani egy reálisan gondolkodó ingatlanost, annak érdemes meghallgatnia a Millásreggeli riportot Balla Ákossal. Fent van a yt-n. Semmi vetítés, meg jövőre milliárdos leszek bullshit...
izomman 2025. 02. 14. 17:01
Megvette, és majdnem sírt: miért bánta meg a barátom, hogy vett egy házat a tengerparton? Mik azok a hátrányok, amiket sokan elfelejtenek?
https://liked.hu/mindennapok/post/megvette-es-majdnem-sirt-miert-banta-meg-a-baratom-hogy-vett-egy-hazat-a-tengerparton-mik-azok-a-hatranyok-amiket-sokan-elfelejtenek-110017109/
izomman 2025. 02. 14. 17:01

izomman 2025. 02. 14. 16:55

Babonaságból nem írom le a történetet nem akarom, hogy ráismerjen bárki is erre  és gond legyen...
majd később fizetem ki a lakást egyenlőre csak foglalózva van majd ha  végeztem elmondom hogy jött össze  ez az utolsó rendkívüli deal .. ;-)
izomman 2025. 02. 14. 16:39
Előzmény: #240335  Spiller

igen ebben van valami azért én még reménykedem tudom majd őket formálni..
Spiller 2025. 02. 14. 16:37
Előzmény: #240257  izomman
Egyik sem akarja majd azt csinálni amit te. Egyrészt mert látják nem könnyű út, te is  sokat melóztál. Másrészt mert nincs bennük annyi motiváció mint benned volt amikor minuszból kapartad ki magad. 
Tudod: nehéz idők kemény embereket szülnek, kemény emberek jó időket hoznak, jó idők gyenge embereket szülnek, a gyenge emberek nehéz időket hoznak. 
izomman 2025. 02. 14. 16:34
Előzmény: #240333  izomman
éles=elég
izomman 2025. 02. 14. 16:33
Előzmény: #240323  N0MAD

Múlt év novemberében ,decemberében még voltak 30-32 körül is lakások most már nincs  egy sem. Egyik napról a másikra ugrottak az árak +20 % ot legalább mintha karrtelbe rendeződött volna mindenki
A piszkos trükköket majd később ha kiérdemlitek...;-) De egyenlőre elés sok a fujjolás még mindig :-P
DavidCamp 2025. 02. 14. 16:30
Előzmény: #240330  emerald
Akkor annak a kormánynak, pártnak nagy bukta lesz.
DavidCamp 2025. 02. 14. 16:29
Előzmény: #240329  izomman
Volt a panelprogramos sorban egy felujitott lakas de a kornyek miatt nem vettem meg. Engem lehangolt. Vettem máshol.
emerald 2025. 02. 14. 16:26
Előzmény: #240319  Freszelés
Pontosan. Egy populista kormány, nem csak ársapkát tud bevezezni, de akár nyugdíj sapkát is
izomman 2025. 02. 14. 16:09
Előzmény: #240322  DavidCamp

Öcsémnek pont egy ilyen(46) van az Árpádon kiadva ...( unszolásomra )
Szépen hozott neki az elmúlt években.. ;)
izomman 2025. 02. 14. 16:07
Előzmény: #240326  DavidCamp

szerényen élek szerény helyen nincs szükség 200 millás ingatlanra Budán felesleges
Persze lehetne de minek? Hogy 65 éves koromig dolgozzak? Nekem ez jobban fekszik.
izomman 2025. 02. 14. 16:05

nem messze tőle 8 perc a HÉV  kis sétával nem pálya
Nekünk ez jó nincs szükség kocsira senkinek sem.
DavidCamp 2025. 02. 14. 15:31
Ezen a környéken élnek a panyelbárók..:) és persze a középosztály jeles képviselője aki annak hiszi magát...:)
DavidCamp 2025. 02. 14. 15:29
:))))))))
Moka_Brikka 2025. 02. 14. 15:16
Napi bérleti díjat azert ne hagyd ki :)
N0MAD 2025. 02. 14. 15:09
Na, ezt harmincért meg kell venni, másnapra 45öt ér, meg is van az 50% hozam.
DavidCamp 2025. 02. 14. 14:01
Előzmény: #240277  izomman

Árpád utca és környéke?
https://ingatlan.com/xxi-ker/elado+lakas/panel-lakas/34581657
Ott hol van jó közlekedés? Elsétálsz a HÉVig?
FR73 2025. 02. 14. 13:44
Előzmény: #240319  Freszelés
Jelenleg elég sok aktív munkavállaló van Magyarországon, és elég kicsi a munkanélküliség, és ez van kb 2015 óta, immár 10 éve.
A minimálbér is mindig jelentősen emelve volt.
Régen és ma is van egy jelentős minimálbéres és katás réteg, ők régen és most is kevesebb nyugdíjat kapnak, és ez lesz a jövőben is.
Van egy olyan réteg, aki legalább 5 évet külföldön dolgozott vagy várhatóan legalább 5 évet fog, ők majd több helyről fognak nyugdíjat kapni, nemcsak idehaza.
A nyugdíjakat pedig rendszerszinten kevésbé emelik, mint a béreket (főleg mint a minimáébért), azaz egy friss nyugdíjas arra számíthat, hogy idővel szép lassan elinflálódik majd a nyugdíja.
Freszelés 2025. 02. 14. 13:36
Előzmény: #240298  gyula1971
irány svájc, ott a 2. és 3. pillér (pilar) öröklődik.
Freszelés 2025. 02. 14. 13:35
Előzmény: #240292  J0hnnyEnglish
" Aki nem fizet be nyugdíjjárulékot annak !biztosan nem lesz!, "
disputálnék ezzel: ha elég sokaknak nem lesz, akkor lesz politikus aki bizony megígéri hogy elvesz azoktól, akiknek 'sok' van...
Peti84
Peti84 2025. 02. 14. 13:34
Előzmény: #240317  Peti84
Peti84
Peti84 2025. 02. 14. 13:34
Előzmény: #240314  izomman
Jájj istenkém, még mindig itt cseszed a rezet, eriggyá má csepeli panyelt venni vagy bánja a ....szom. Torrente is üzent neked: https://www.youtube.com/watch?v=UbPZkXZsKqo
N0MAD 2025. 02. 14. 13:25
Előzmény: #240314  izomman
mintha már elköszönés is lett volna.
Csába, időutazó vagyok vagy mi, ez már mind megtörtént az emlékeimben.
N0MAD 2025. 02. 14. 13:25
Előzmény: #240313  izomman
jé ezt is mondtad már
izomman 2025. 02. 14. 13:24

https://www.youtube.com/watch?v=qhQxvWfRm-k&ab_channel=NorbertSzarvas
ez is egy jó na léptem ha valaki érti érti ha meg nem akkor nem így járt.
izomman 2025. 02. 14. 13:24

N0MAD 2025. 02. 14. 13:23
Előzmény: #240310  izomman
te, olyan dejavu érzésem van mintha ezt már említetted volna.
Hiba van a mátrixban....
izomman 2025. 02. 14. 13:20
Előzmény: #240310  izomman
De lehet sokat mondtam harmada szerintem ha S&P 500 ba gyűjtögettem volna  az elmúlt 15 évben..!
izomman 2025. 02. 14. 13:19
Előzmény: #240309  N0MAD
Alulról jövőnek csak az ingatlan van mint kitörési lehetőség. fele annyi vagyonom volna, ha tőke áttétel nélkül ( lakáshitel  nélkül ) fektettem volna be mondjuk S&P 500 ETF be.Lehetett volna még Bitcoin, de ott is egyszer volt Budán vásár.Az ingatlan biztos stabil és jól lehet tőke áttételezni vele.Lehet nem lesz akkora kasza a jövőben az ingatlan, de ebben sem vagyok biztos .. Lesz itt szerintem 10-15  év múlva legalább 80 millás panel  vagy még több is.. és innen még a bérletik is simán egy duplát lenyomhatnak.Ergó a hiteled is elinflálod bomba üzlet.Érdemes ezeket végig nézni  sokat tanulhattok belőle :
https://www.youtube.com/watch?v=aMkzIZ4AQxE&t=8s&ab_channel=NorbertSzarvas
https://www.youtube.com/watch?v=6ArfFZyibr8&ab_channel=Kalm%C3%A1rok
na léptem mára.
N0MAD 2025. 02. 14. 13:14
Előzmény: #240308  izomman
persze, csak ingatlanban van hozam, elfogadtuk, mára már elég lesz elmondani.
izomman 2025. 02. 14. 13:09
Előzmény: #240300  kkv14

Ha nyugodt boldog  FIRE életet akarnak valami ilyen irányba kellene elindulniuk vagy marad a mókuskerék az örökös robot 65 éves korig minimum.. ( feltéve ha nem valami startup céget csinál informatikai képesítésével  és csilliárdos lesz :))
kkv14 2025. 02. 14. 13:08
Előzmény: #240303  N0MAD
Barátoméknál ue.  Három gyerekük van   Aki a régi házukat (jó helyen) teljesen felújítva megkapta , (több egyébbel), megromlott a viszonya a másik kettővel. mivel azok viszik tovább a vállalkozásukat . (mindketten benne dolgoznak.)  Bár kiváló munkahelyük van , magas végzettséggel, mindenük meg van, és mégis elégedetlenek, becsapva érzik magukat....
N0MAD 2025. 02. 14. 12:46
Előzmény: #240302  gyula1971
Bár beigérték az egyéni számlákat a magánnyugdíj eistandnál nem lett belőle semmi.
Így örökölni sincs mit, nem számla van hanem juttatás. Nem magántulajdon, sőt nem is "jár" amióta járulékból adó lett a nyugdíjbefizetés jogalapja.
Méghogy gyerek örökli...
gyula1971
gyula1971 2025. 02. 14. 12:45
Micsoda hírdetés-Gyálon üzlethelység 3 millió ft feletti m2-árban! Akinek ennyi pénze van az másba fektet.-
Eladó utcai bejáratos üzlethelyiség - Gyál, Pest megye #33989823
hunball2 2025. 02. 14. 12:44
Előzmény: #240297  lacikonyha
Ez egy probléma nálunk is. Kétszer vagy háromszor több a fizetésem a feleségeménél, mikor hogy, és az azért valamennyire igazságtalan, hogy az esetleges halálom után baszhatja majd a nyugdíjat. Végtére is egy csomó éven át gondozza nagyobb arányban a gyerekeket. Kompenzációt majd csak tőlem fog tudni kapni, hogy legyen majd akkor is befektetés, vagy felélhető vagyon az ő öregkorára. 
N0MAD 2025. 02. 14. 12:44
Előzmény: #240300  kkv14
Ez már nekem is megfordult a fejemben, de mindig én vagyok aki beleköt már nem akartam :)
Valami üzlet volt papának, aztán teső hiába akarta továbbvinni eladás lett mert ketten vannak. Vajon most másként lesz három gyereknél? Egy kezeli ketten meg várják a pénztermelő gépezet gyümölcsét?
Nem fogadnék rá.
gyula1971
gyula1971 2025. 02. 14. 12:43
Előzmény: #240301  J0hnnyEnglish
Jogos, a mindenki által befizetett nyugdíjjárulékokat és a hozamait azt nyilván kellett volna tartani,így aki szerzett 30-40 év szolgálati időt,és a korhatár elérésekor -épp meghal-az a sok járulék ne már az Államnál maradjon.-
-Ilyen esetben ezt közjegyzői hagyatékkal örökölje egy összegű kifizetéssel a feleség,ha nincs akkor a gyerek.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 02. 14. 12:41
Előzmény: #240297  lacikonyha

Egyrészt ott az özvegyi nyugdíj, erre meg nem lehet apellálni vagy alapozni.
Most akkor menjünk abba az irányba, hogy inkább dolgozz feketén?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek