Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 21:45
Előzmény: #237998  Murdoch

Jó propaganda az ország ellen gratulálni tudok hozzá mintha bármilyen valóság alapja is volna:D
MIkor löktek itt ki  bárkit a véleményéért az ablakból ?  Elfolytva?  Nonszensz az egész  mindent szétloptak tényleg azért van pénzeső mindenkinek munkás hitel babaváró millió támogatás felúíjtási támogatás  13. havi nyugdíj stb stb.. szépen lopnak de legalább a nép is kap valamit..!
Kérdezz meg egy németet ott milyen jó semmit , de semmit nem kap  én lassan 2000 eurot keresek a rokonaim is annyit szallagon a nagy németbe..!
(mert ilyenkor az szokott lenni, hogy jaj de ott milyen jó a fizu milyen brutál  nem is kell semmi támogatás.. nem e? 50-60 % örök albérletben van esély sincs a kitörésre a rokonaim is örökké albérlők maradnak örökké nincs semmilyen támogatás lépni ..! csak a spórlás ami meg ugye nem megy ..!)
Kaukázusi diktatúrának állítják be Magyarországot és kint  az ottani politikusok el is hiszik ez tényleg így van idehaza retteg az ellenzék  és lökik ki őket az ablakon .. Megérdemelnék egyébként amilyen banda.. de tényleg legalább lenne valóság alapja!
Spiller 2025. 01. 25. 21:42
Előzmény: #237977  N0MAD
Miert kell mindig okoskodni, mindent jobban tudni, nem ertem. Senki nem tudja a jövőt. Soha nem jön be az amit mindenki vár. Nem egy megfejtése van az életnek. Nem egyformák a kepessegek. 60evesen lathatod jól csinaltad vagy sem a lecket. Mindenki jarja a sajat sorsat. Tanulni kell másoktól a masik szemüvegen is probalni nezni, miert gondolja maskepp. Igen befolyasolja a piacokat a háború, serulnek az ellatasi lancok. Nem szabad kereskedelem van hanem hamis szövetségek, egy szerződést akkor rug fel az erős amikor akarja. Csak kapkodod a fejed. Talán 1-2, 5ev és lenyugszik a vilag haboruk, valsagok, jarvanyok uj izmusok. Ingatlan, valuta, arany, tőzsdei eszközök cég a befektetési paletta. Ha minden csucson van johet a valsag ohol a kp az isten es uj el és leosztas kezdődik. 
Murdoch 2025. 01. 25. 21:40
Előzmény: #237995  Törölt felhasználó
Csak az van, hogy világszerte nagyot ment, mindentől függetlenül. Az osztrákoknál is top1, de még a lökött helvéteknél is 7.:
https://24.hu/elet-stilus/2025/01/20/majka-uj-dal-nemetorszag-egyesult-kiralysag-top-10-youtube-ausztria-csurran-cseppen/
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 21:36

Mikor a szülinapi főnök búcsúztatón elkezdenek erőszakosan politizálni   a főnök ossza azért ne menjünk bele ( Fideszes csak még újak nem tudják ) :))  az a leggusztustalanabb ha van valami ellen vélemény akkor meg gyorsan lehuhognak a Fideszes vagyunk egy páran azok mind csendben hallgatnak . (Mi vagyunk a bűnösök még mindig rájuk szavazunk :))
Na elragadtattam magam , de sajnos ez a magyar valóság.. Meglátjuk mi lesz.. Lehet nekem fog a legjobban fájni 3 gyerekkel ingatlanokkal az egész ezt elismerem, ( de én 32 % adót biztos a fizetésemre nem fogok fizetni ) felmondok a francba segélyezettnek varázsolom rögtön magam :))) HÜlye leszek annyi adót befizetni majd beindul az adó elkerülés sokaknál..
De az egyszerű kollégáim is mikor 32 % adót fognak fizetni havi 100 al kevesebb lesz havonta meg a rezsi 3 szor annyi lesz EU elvárásra.. na akkor lesznek nagy meglepetések.. Apósnak is mikor a 13 havi nyugdíjat megvonják ( EU elvárásra ) stb stb.. Ő is nagy ellenzéki  imádja az ellenzéket anyós meg is mondta  nevemen szólitott és mondta Tudod jövőre már nem jöhet a Fidesz??!!  Ne vegyél újabb lakást ? ( írígység ..) Mire én miért ne? Meg is volt karácsonykor alapozva a hangulat :D
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 21:32
Előzmény: #237995  Törölt felhasználó

És tapsikol a kolléganőm már olyan ügyes a kicsi fia kívülről fujja a szöveget ! :)) Nagyon aranyos csak abba nem gondol bele a gyerek szó szerint komolyan veszi az egészet mert ez menőség ami abban van  példa lesz a kicsi fia számára egy 8 éves gyerek mit értene a politikához ? semmit sem a legalapvetőbb mondandót egy az egyben komolyan fogja venni és irányelvként fogja főleg ha ezt nyomják neki folyamatosan , hogy ez a helyes.. ! :S
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 21:28
Előzmény: #237993  berlini

11 éves fiam a legősibb kormánypárti   igazi Trumpista.. ;-) ne aggódj értünk bántalmazás szerintem az amit  a kolléganőm csinál a gyerekével a Majka számot hallgattatja vele kívülről fujja a gyerek a szöveget..
8 éves gyerek..!
Szerinted érti még miről van szó? annyit ért szemétnek korruptnak kell lenni és imádni kell a pénzt.. és kész.. Ilyen fiatal lesz belőle ... korrupt mocsok szemét ..! Na ez a bűn mert agyerek nem fogja fel a mögöttes tartalmat ( ha lenne- de nem egészen így van ) hanem a menőséget látja a klipből.. Na ez a bűn hogy ilyen  zenén nő fel egy gyerek!
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 21:25
Vagy mikor választások után bejön a 3 szor annyiba kerülő első rezsi számla... megnézem majd a kollégák fejét mit fognak szólni.. ( uniós elvárás = teljesítve lesz maradéktalanul a többkulcsos adó és a rezsi csökkentés  eltörlése meg más is.. ha nem jó így ahogy van az adórendszer ha nem jó így ahogy van a rezsi csökkentés ect ect ..  majd lesz más.. Gyurcsány alatt az átlagbér 32 % ot adózott sok embernek rövid a memóriája nyugaton is busás az adó mértéke..!)
berlini
berlini 2025. 01. 25. 21:15
Előzmény: #237984  Törölt felhasználó
Mennyi ideig tartott, mig elhitetted magaddal ezt a maszlagot?
Csak magadat hülyited vagy  gyermekeidet is?
Mert az már pszihikai bántalmazásnak számit.
Murdoch 2025. 01. 25. 21:03
Előzmény: #237990  Törölt felhasználó
Egy szóval nem állítottam ilyet, sőt, hányok Ursulától (is). De vágom a dolgot, neked az ingatlanjaidhoz a kormány hátszelére van szükséged, akármilyen is. Pont. Nem kell ideológiával megtámasztani.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 21:00

Úgy ahogy itt is  aki mást gondol mint az ellenzék az hülye lüke és buta tök!
Ugyanez van a munkahelyemen is  meg máshol is.. a Fideszes jobb ha lapít hisz ő a hülye és az agymosott !
Na tényleg befejeztem elragattatom magam :) sok sikert mindenkinek sziasztok!
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 20:58
Előzmény: #237989  Murdoch

Ursulának akit úgy imádtok  a korrupció mentesség császárnője a covid vakcinák ügyét is ide hozhattad volna azt miért nem linkeled?  Igen volt pár elcseszett beszerzés na és máshol is volt Ursulának még nagyobb  de ő szent nincs kint semmi gond korrupció áh.. az csak Orbanisztánba van :))
A legnagyobb tolvaj a Péterünk lesz a legnagyobb aki 5 FT ért eladná az anyját is  ( lehallgatná )
Nagy meglepetések lesznek itt kérem szépen jövőre ha megválasztjátok.. nagy...  A sok lüke kollégám is oda van érte  ( a melóba csak az ő óbégatásukat hallgatom ha valaki mást mond már hülye és hazaáruló így a fideszes jobb ha csendbe marad ) átlagbér meg a felett keresnek majd mikor az első fizetés papírt megkapják és rájönnek 35 % al kell adózni kevesebb van egy százassal  (150 ) a fizetés papíron  akkor lesz majd nagy csodálkozás kit választottak :(
Murdoch 2025. 01. 25. 20:52
Előzmény: #237988  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 20:37
Előzmény: #237987  papafilip
Én nem azt mondtam semmit sem kaptunk hanem egy részét csak !  A Többiek mindent megkaptak ami járt nekik mi nem ez tény.. és az energia függőségünk is tény.!
papafilip 2025. 01. 25. 20:32
AZ EUs pénzeknek csak egy részét nem kapta meg magyarország, azért utánanézhetnél annak amiket állítasz. Mondjuk ebben 2024 nincs benne, de talán érdemes beleolvasnod ilyesmibe is, ha már a tájékozottságról és a buborékokról értekezel.
https://hungary.representation.ec.europa.eu/strategia-es-prioritasok/az-eu-koltsegvetese-magyarorszagon_hu
Murdoch 2025. 01. 25. 20:20
Előzmény: #237947  FR73
Persze, ez simán lehet, na majd nézem pár hónap múlva ezt a történetet is, egyelőre a házak piszkosul be vannak ragadva. Meglátjuk.
N0MAD 2025. 01. 25. 20:16
Hát azt megtanultam a mai napból hogy vér ostoba vagyok, ketten is igazolták.
Meg persze sötét gyilkos halálimádó.
Hát ha csak úgy nem. De közgázból érdekeseketnírtál, remélem mindenkinek lesz energiája végigolvasni.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 20:11
Előzmény: #237982  N0MAD

covidból jól jöttünk ki  , de a covid helyreállítási pénzeket sem kaptuk meg  3-4 éve gáncsolják a pénzeket ( ellenzéki lobbira hátha igy meg lehet dönteni a kormányt... 2019-2020 ig giga növekedések voltak (4-5 %) idehaza hol  voltál ?  FT látványosan akkor kezdett el szenvedni jelentősebben gyengülni amikor 2022 es választások előtt fél 1 évvel elzárták a pénzcsapokat.. leírtam milyen számlát kellett kifizetnünk a gázért ( 4000 milliárd ) és hogy a lengyelek és románok öneállátóak majdhogynem. Ha ezt az egyszerű összefüggéseket nem érted nem tudok mit magyarázni neked ..
Ha nem lett volna az EU gáncsolás jönne korlátozás nélkül a pénz segített volna az EU az energiai átállásban ( zöldülés gonosz Putyinról leválni ) pénzzel ( EU pénzzel) energia hálózat fejlesztés ( napelem szél stb ) akkor más lett volna , de nem adták még mindig fel nem tudom nézed e a politikát politika az egész politika a kormányt meg akarják buktani bármi áron. Pénz nélkül várták el váljunk le a Putyini energiákról vicces nem adsz rá pénzt amivel megtehetnéd  :D  gazdasági adottság nincs sok energia kincsünk ez van. ezt kell szeretni.. nézz rá a térképre nézd meg Romániát hol fekszik és Lengyelországot és nézd meg magyarországot nézz egy kicsit a dolgok mögé azt javaslom és ne mindent kajálj be amit az ATV tállal( képzeld én nézem az ATV és az M1 et is  mind a két oldalt és úgy vonom le a következtetéseked de ti burokban éltek gondolom csak az ATV nézitek és az ellenzéki oldalakat olvassátok kizárólag )
N0MAD 2025. 01. 25. 20:04
Előzmény: #237981  Törölt felhasználó
“ emlékszel vagy a holdon voltál??!! (EU teljesen cserben hagyta az országot!)”
A gáz és olaj vásárlasi tilalom alóli kivétel az mar a cserbenhagyás, vagy csak figyelemeltereles?
N0MAD 2025. 01. 25. 20:01
Előzmény: #237979  Törölt felhasználó
Aha. És amikor jött az eus pénz mitől zuhantunk?
Nem olyan rég zárultak a pénzcsapok. Szóval gázt veszünk meg olajat is, nem változott semmi, mégis mi zuhanunk. És régebben mint a pénzcsapok zárődása.
Valami más oka lesz, nem gondolod?
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 19:57

még a "köcsög" oroszok mondták azt elég késve fizetni évekkel később a gázért ők segítettek.... emlékszel vagy a holdon voltál??!! (EU teljesen cserben hagyta az országot!)
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 19:55

Ha jól emlékszem az adatra 4000 milliárd FT volt a fütés  számla mikor 10 szeres áron volt a gáz!
Gondold már el ki kellet ezt dollárba csengetni meg még az EU pénz is jól meg volt mellé fojtva
Így segített az EU  , hogy meg akarta buktatni már akkor a kormányt.. Most is! Megy a médiába az ajvékolás az ATV , hogy váltsd át a forintot ha jót akarsz!
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 19:48
Előzmény: #237977  N0MAD

Megírtam de a románoknál is hasonló a helyzet mint a lengyeleknél energiailag önellátóak majdnem!
(Romániában gáz is van dögivel)
EU pénz megy korlátlanul idehaza nem ez a kettő óriási különbség ami meglátszik a devizánkon és ez egy nagypolitika pénzfegyverek ha egy kormányt meg akarsz roppantani tedd tönkre a devizáját  ( short) lázítsd a népet ( fél ország ) hogy adja el a FT ját  akár 435 ön is ez inflát generál és bukik a kormány majdnem bukott is hajszálon múlt hogy megállítják a FT gyengülést..!
Túl összeesküvés elméletes vagyok ? persze biztos  na léptem  ( csak azt sajnálom nagy koponyák ezeket a holdról is látható indokokat és helyzeteket miért nem látják? Pedig nem sokat kell gondolkodni főleg ha közgazdász vagy , hogy lásd a fától az erdőt!)
N0MAD 2025. 01. 25. 19:48
Előzmény: #237974  Törölt felhasználó
“ de akik itthon élnek minden erejükkel azért fognak dolgozni és a kormány is , hogy ne legyen rosszabb hanem jobb ( emelkedés  fejlődés)”
Engedelmeddel én is az emberek kózé sorolom magam, és azt gondolom hogy a munkám hasznot hajt. Konkrétan csak annyira hogy szó szerint életek múlnak higy működjön a rendszer amit üzemeltetek. Ha ez számít valamit esetleg.
Talán nem annyit mint hogy a vezér összes ismerose euromilliárdos legyen(akik csak stromanok pláne) , de hát egyszerű ember vagyok, a magam szerény szintjén munkálkodok.
Elnézést is kérek érte hogy ennyire a sötét és halál oldalán állok, szégyellem magam
N0MAD 2025. 01. 25. 19:41
Előzmény: #237972  Törölt felhasználó
Jaj, de jómhogy említed a háborút, már rég szerettem volna megkerdezni egy szakembert:
Az miért van hogy a forintot hanyattlókte a háború, a kórnyező eus országok pénze meg meg erősödött a forinthoz képest. Aztan románia meg lengyelországbis határos ukrajnával (erosebben támogatják is), és mi még vehetünk is gazt.
Lehet az “olcsó” orosz gáz és olaj  az oka a forint gyengülésének? Vagy valami speciális magyar oka lehet? 
Világítsd ezt meg nekem légyszives.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 19:40
Előzmény: #237973  N0MAD

TE állsz a sötét oldalt az a helyzet , de mindig a végén a fény nyer..! ( A béke fejlődés előbb utóbb!)
Itt még egy energia ár sokk még egy covid még eszem f@szom válság nem fog eljönni szerintem egy hamar max 5 év múlva ezeken már túl vagyunk és az EU pénz is jöhet ha lecserélik a német és a francia kormányokat a népek...!  VAgy Trump seggbe rúgja őket fordul a szekér! ;-P
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 19:38
Előzmény: #237973  N0MAD

FT támadás alatt volt és most is van vihar keltés ( EU pénz megvonás lakosság pánikoltatása váltsa át a pénzét EURO ra stb stb ez öngerjesztő folyamat ) mikor a jegybank letolt gatyával volt nem volt mivel védeni elég deviza tartalékkal védeni a FT ot mikor a külkereskedelmi hiány  is ( dollár vétel ) az energia válság miatt ütött ( 10 szeres gáz ár ) akkor persze hogy letérdel a FT a lengyelek már kapják a lovét ( kormány váltás politika) és nincs gáz kitettségük majdnem önellátóak annyi szénbányájuk van stb stb..!)
Ne soroljam de ringasd magad itt a következő 10 év  pocsék lesz hajrá! ;)  sajnállak ennyire depressziósnak  elég szörnyű lehet lenni ez az egészségedre is kihat azért figyelj erre is! ;)
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 19:35

Az emberek itthon és kint is azért dolgoznak, hogy jobb legyen ne rosszabb. Ha arra fogadsz a FT gyengüljön ( short eladás ) ha arra fogadsz az ingatlan piac essen ( short ingatlan )  akkor a rossz oldalt választod a puszulást  , de akik itthon élnek minden erejükkel azért fognak dolgozni és a kormány is , hogy ne legyen rosszabb hanem jobb ( emelkedés  fejlődés)  . sose kifizetődő megtanultam a befektetésekben a rosszara ( shortra ) fogadni mindig a long a nyerő! ;-) az adja a sikert a profitot és nem a válság várás és a short( esésre ) való fogadás drukkolás!
N0MAD 2025. 01. 25. 19:34
Előzmény: #237971  N0MAD
Pontosabban: Mármint a komoly pénzekhez képest még jobban gyengülő. De még zlotyhoz és cseh koranához képest is.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 19:30
Előzmény: #237970  N0MAD

Bonyolult kérdés (EU pénz megvonás is köze van miért gyengültünk, és a 10 szeres gáz ár ami nem ismétlődik meg )  szerintem évi 3 % tól jóval kevesebb lesz a következő 10 év átlag FT gyengülés üteme akkor megérte FT ba befektetni..  Meglátjuk kinek van igaza több szerintem a pozitív irányba való elmozdulás esélye ( háború vége jön a pénz energia ár  stabilizálódik ) mint arra, hogy még erre is jön valami negatív sokk és továbbra is extrémen gyengülne a FT én így gondolkozom és logikázok szia
N0MAD 2025. 01. 25. 19:30
Előzmény: #237969  Törölt felhasználó
“ felőlem nyomhatod az külföldi tőzsdét ha ahhoz értesz , de akkor nem tudom minek vagy itt non-stop ?  ha ugyse érdekel a koszos magyar ingatlan piac?”
Nos, szoktak emlegetni hold privátbank kezeli a pénzem többségét, én csak a játszós pénzemmel szoktam. Meg volt kiadott lakásom, amúgy szintén euróban, 22nyarán kiszálltam. Nem bántam meg amúgy, de nem gondoltam/gondolom hogy a fák az égig nőnek. Euroban számolva is kétszerezet az ár ha jól emlékszem, úgy hogy közel a csúcson vettem 2007 magasságában.
De persze megkönnyíti a hozamszámítást ha egy folyamatosan gyengülő pénznemben számolunk. (Mármint a komoly pénzekhez képest még jobban gyengülő. Pl,zloty.)
N0MAD 2025. 01. 25. 19:20
Előzmény: #237965  Törölt felhasználó
Értem. A elmült tíz-hüsz év tendenciája akkor nem jelent semmit vélemémyed szerint, stabil forintra számíthatunk.
Amúgy az miért szemtírás hogy mindenki minden penzét 435ön váltotta euróra? Mármint azon kívűl hogy kb az az egyetlen alkalom ahonnan számolva eurhuf javulásról beszélhetünk, de ez csak kb hupli a szinte egyenes (nár gyanús hogy egyre inkább felkanyarodó grafikonon?
Már ha vetsz egy pillantást a húsz éves grafikonra a kedvemért.
Amúgy az extra pmap hozamk idejében kétszámjegyű euro hozamok dukáltak, persze nem állampapírban, de román állampapír is fizetett valami hét százalékot. Az a 8% forintgyengüléssel már eléggé pariban van a pmap hozammal. 
De ha soha többet olyat mint amit az euro fennállása őta látunk a grafikonon, mert mostantól minden megváltozik aznpersze más.
Azt hiszem mindig a következő évre számít rá a vezérünk. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 19:18

tőzsdén 5 szörös tőke áttétellel  20 % esésnél kötelező pótfedezet pénzt betolni különben kérdés nélkül likvidálnak azonnal.
Lakásnál ha fizeted a hiteled törlesztőjét békén hagynak ez a realitás te ezt összemoshatod és elferdítheted itt a fórumon másokat megtévesztve ,de akkor is ez  lesz a realitás és a valóság.!
Na tényleg léptem mert parttalan vita nem is akarlak megyőzni.. felőlem nyomhatod az külföldi tőzsdét ha ahhoz értesz , de akkor nem tudom minek vagy itt non-stop ?  ha ugyse érdekel a koszos magyar ingatlan piac?
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 19:14
Előzmény: #237966  N0MAD

Leírtam már nem olvasod amit irok.:  ha fizeted a hiteled nem kérnek pótfedezetet  2008 után se volt jellemző és tömegével nem tudták volna teljesíteni az ügyfelek.
De te biztos jobban tudod 5 szörös töke áttétellel csináltál 15 év alatt  mennyit is?  vagy ismersz olyat aki a tőzsdén ezt meg tudta csinálni? mert én nem igen aki tőke  áttétellel kereskedik max pár évig ha szerencséje van meg tudja csinálni aztán belefut egy olyan bukóba amivel mindent amit össze szedett eddig elveszít..  de javíts ki ha nem ez a realitás a tőzsdén tőke áttétel esetén...
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 19:09

Mondhatni én a pénzemmel is a hazára szavazok  hazafi vagyok  nem futok el a FT al és eurot váltok a magyar gazdaságra szavazok  és azt akarom fejleszteni te pedig elfutsz a pénzeddel és a külföldöt gazdagítod ez a helyzet! (FT eladást generálva és gyengítve a gazdaságunkat )
Ki mit akar kinek milyen Orbán fóbiája van! na tényleg mentem erre biztos bepöccen mindenki de ez a helyzet a szikár valóság!
N0MAD 2025. 01. 25. 19:07
Előzmény: #237961  Törölt felhasználó
“ Látom sikerült megfogni a lényeget leírom újra : lehet 100 szoros is , de likvidálnak ha lakás ár esik 20 % ot nem ha a tőszde 5 szörös tőke áttételnél likvidálnak”
Kérlek ezt is tisztázd nekem laikusnak: a broker kérhet pőtfedezetet a tőkeáttéthez vagy likvidál oszt jónapot?
Vajon a bank kérhet e plusz fedezetet ha beesik az ingatlanpiac és a tartozás jóval nagyobb mint az ingatlan értéke?
Mégiscsak te vagy a szakember, és már többedszer állítasz olyat ami az ellentéte annak amitbén tudok. Mégiscsak te vagy közgazdasági diplomás, van sülya a szavadnak szakemberként.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 19:05
Előzmény: #237962  N0MAD

szerintem nem lesz a következő 10 évben ilyen jelentős FT gyengülés  ha te arra számítasz érthető az euro alapu befektetés szerintem nem lesz lesz valamennyi de nem ennyi mint ami most volt . Ha ugyanis nem tartják relative erősen a FT ot az infla elszáll és oda az alacsonyabb kamat reménye...! Ezt a leckét most megtanulták a döntéshozók figyelni kell a FT árfolyamra is.. De lehet én vagyok tú optimista de a sok nagyszáju aki ajvékolva 435 ért váltott eurora fektette alacsony hozamra  5 % ra mondjuk euro alapon a pénzét  és kihagyta a PMAP 2 év alatt 35 % os hozamát az jól megnézhette magát.. én akkor is figyelmeztettem a csapatot nem itt állampapír topicba hülyeség EUROT váltani 435 ön és kis hozammal beérni.. én így látom te  máshogy majd meglátjuk 2 év múlva kinek lett igaza meg 10 év múlva ;-)
FR73 2025. 01. 25. 19:05
Előzmény: #237963  mr_bob
Visszatekintő éves HUF gyengülés 4% feletti. Ez a határ.
mr_bob
mr_bob 2025. 01. 25. 19:02
Előzmény: #237960  FR73
mi az árfolyam határ nálad, ahol megy a további kiszállás devizába?
N0MAD 2025. 01. 25. 19:02
Előzmény: #237956  Törölt felhasználó
“ nekem a 3 % os  biztos alacsony euro hozam nem annyira vonzó inkább választom a 6 % forint hozamot és reménykedek a FT talán nem fog annyit gyengülni , mint évi 3 % .. hosszú távon...”
Nos direkt megnéztem, nehogy tévedjek, húsz éve 250 magasságában volt az euro, tíz éve pedig 300. Mint diplomás közgazdász hogy latod, az évi három százalék forintgyengülés nagyon extrém lenne? Ilyen rémképekben ne gondolkodjunk?
Csak mert úgy latom nem az eurora/ dollárra fogadsz a pénztermelő gépezet vonatkozásában hanem a forintra. 
Kérlek erősíts meg szakemberként jó lenne tisztán látnom a jővőre vonatkozólag.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 18:58
Előzmény: #237959  N0MAD
Látom sikerült megfogni a lényeget leírom újra : lehet 100 szoros is , de likvidálnak ha lakás ár esik 20 % ot nem ha a tőszde 5 szörös tőke áttételnél likvidálnak ezért nem jön össze senkinek sem ( 99 % nak ) a tőke áttételes kereskedés és gazdagodás míg az ingatlan piacon ez jobban "realitás" (Én tőke áttéttel operáltam elég sokáig és most is  ez gyorsította a fejlődést )
FR73 2025. 01. 25. 18:57
Előzmény: #237955  mr_bob
Az összes kamat plusz a névérték 20%-a biztosan elhagyja az államkincstárt, kb 3-4 lépésben fog megtörténni.
Májusban újabb döntési pont lesz, ha az infláció (és a ksh bohóckodása) és a HUF árfolyam nem a megfelelő irányba halad, akkor újabb állampapír átcsoportosítás és/vagy további kiszállások. 
Idén mindenképp el szeretném érni az 50% deviza arányt a pénzeszközöknél.
N0MAD 2025. 01. 25. 18:52
Előzmény: #237939  Törölt felhasználó
“ Másik a bankok is szerintetek minek adnak rá ( a lakásra ) 5 szörös tőke áttételt is akár?  Mert akkora kockázatos mint a Tőzsde?”
Tehát ha jól értem akkor a tőzsdén nem lehet ötszörös tőkeáttétellel bizniszelni, kizárólag ingatlanban. (Ingatlannál ugye önrész, tőzsdén meg saját pénz ugye)
Kérlek erósíts vagy cáfolj meg, mint diplomás közgazdász, mert én azt hittem a tőzsdén is van tőkeáttétes kereskedés, de ha azt mondod nincs, csak ingatlanban lehet ilyet akkor elfogadom. Mégiscsak de vagy diplomás kózgázos, én csak ugatom a holdat, it-s vagyok.
N0MAD 2025. 01. 25. 18:49
Előzmény: #237937  tihamer
Tehát nem tudod mit csinálunk, hogyan csináljuk és mennyit hoz, így többesszámban, de mond bolondok vagyunk mert nem kizárólag bólogatunk, pl izommannek és neked.
Rendben, elfogadom.
FR73 2025. 01. 25. 18:48
Előzmény: #237954  J0hnnyEnglish
A költség a bérleti díj 2%-a?
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 18:48
Előzmény: #237954  J0hnnyEnglish

Igen kb én is így tippeltem.. a fele hozam  oda azért itthon a  5,5-6 % nem hihetetlen teljesítmény igaz nem euroban hanem FT alapon van.. Nem tudom nekem a 3 % os  biztos alacsony euro hozam nem annyira vonzó inkább választom a 6 % forint hozamot és reménykedek a FT talán nem fog annyit gyengülni , mint évi 3 % .. hosszú távon...
mr_bob
mr_bob 2025. 01. 25. 18:47
Előzmény: #237947  FR73
mi lesz a pmápod sorsa kamatfizetés után? gondolod, hogy dobnak be valami 7-8%-os alternatívát addig?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 01. 25. 18:44
Előzmény: #237953  Törölt felhasználó
Két barátom is horvátban ad ki cégen keresztül. Kb 2% a költség+ adó. A 3% hozam euróban teljesen normális.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 18:39
Előzmény: #237952  FR73

Annak érdemes külföldi ingatlanba fektetni aki ki is költözik az ingatlanja mellé intézni és  le tudja küzdeni a jogi - nyelvi akadályokat tisztába van a törvényekkel lehetőségeivel.
Egyébként a fele bérleti hozamot legalább!  elviszi a takarító meg  az ingatlan hasznosító cég ( 6 vs 3 %  kb .)
Ebből a szempontból szerintem az ezeknek az embereknek nem alternatíva a külföldi ingatlan..
FR73 2025. 01. 25. 18:32
Előzmény: #237951  Business
100M befektetett összvagyon alatr külföldi ingatlan szerintem nem pálya, távolról menedzselni macera, ha ügynökséggel menedzseled, a hozam kevés.
Tehát 50-100 között lehet leginkább az a réteg, aki (esetleg) hazai ingatlanba megy. Ők 3,5% plusz néhányan a 25-50 sávból is jöhetnek.
Business 2025. 01. 25. 18:15
Előzmény: #237929  tihamer
Egyetertek, hogy a Q02-n fog a PMÁP a csucsra pörögni, marmint a kiáramlás és ingatlanba tétel.
De ez gyakorlatilag taval nyár óta megkezdődött , -de még előtte is voltak olyan véleményycikkek ( többek között itt a portfolio-n ) , hogy a " kanyarban jó előzni " igy mar 2023-decemberetol javasoltak az ingatlan vételét
Egy dolgot még hozzafűznék:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=122116615094708341&set=a.122108586872708341&type=3&ref=embed_post
Szóval a teljes PMÁP tulajdonosok 1.5 % -nak van > 100 millioja ezen befektetesi formatumban és további 3.5% -nak  50 és 100 millio FT körül
Igy Reviczky ur es  a tegnapiu elemzuesemben a ( igaz statisztikailag nem mervado ) 1 hetes konstans   nagyobb értékű lakások relative kevesbe mozdulnak
' Mivel  Bp-n a 30- 100 milliós ingatlanokat tudja megcélozni a lakosság nagy része, - s ez gyorsan teritódött.
Meg egy réteg képes szerintem ráhúzni Q02-ben
De a 150-500 milliós ingatlanok  , csak ingatlan csere + PMÁP-vel érhetőek el.
Igy ezen szegmens-t nem fogjak lerohannni minden ingatlant Q02-be -  szerintem.
Emellett persze tőzsde, befektetesi alapok pénzét is lehet kombinalni PMÁP-vel és mas megtakaritasokkal, -  de ezt a szegmens predikalt vasarlasi volumenet  szerintem csökkenti :   nagy vagyonnal rendelkező ismerőseim inkabb Spanyolorszagban , Olaszorszagban, UAE-ben akarnak befektetni, nem feltetlenul Bp-n  vagy a Balatonon  ( inkabb dobjak ezen befekteteseiket )
Szóval szerintem azok voltak a legjobb befektetők : akik több frekventalt berhazat vettek BP  (és talan  Debrecen )  ,nem ijedtek meg a COVD-ban,  jelzalogot rahuztak  - kiadtak Booking  stb-., be -  s most talan mas befektetes utan neznek
Second Wave 2025. 01. 25. 18:09
Előzmény: #237943  Törölt felhasználó
Szerénység, elvtársak, szerénység. Gratula ismét! De sosem tudhatod, hogy akik előtt sztárolod magad, azok milyen szériát toltak az utóbbi 15-20 évben...
Nem az itt a kérdés, hogy mi volt az előző 15 évben, hanem az, hogy mi lesz a kövi 0-5 évben, azt hogyan érdemes lereagálni. Érdemes-e időzíteni, ki - be ugrani, stb. Jómagam inkább a reál-lakásárat nézem, és ha nem is vagyok ideges a helyzet miatt, de nem is ugrom ki a bőrömből, a 2022. márciusi csúcs óta...
Broafka_Ottokar 2025. 01. 25. 18:07
Előzmény: #237946  FR73
Aztán ki tudja, hogy mekkora igazságtartalma van azoknak a darabszámoknak... amikor minden megnyilatkozásuk egy ingatlanpiac felbeszélés.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 18:05
Előzmény: #237946  FR73

EGy utolsó gondolat:
akinek 50-100 millája van  PMAP ban szerintem 3 szor meggondolja , hogy mibe tegye.. Feltehetőleg ugyanis egy élet munkája áll a pénzbe ( 15-20-30 év meló )
Nehéz szívvel tennék szerintem tőzsdére eljátszani.. inkább marad ott ahol van állampapírba vagy tolják ingatlanba  mert az a "biztos" de ez csak az én véleményem..!
FR73 2025. 01. 25. 18:05
Előzmény: #237945  Murdoch
Kisméretű lakás tranzakció friss pénztel kell ahhoz, hogy végiggyűrűzzön a piacon.
Aki váltani akar, attól.most megveszik a kisebbet és olcsóbbat, így lesz többlet fizetőképesség a nagyobbra és drágábbra is.
FR73 2025. 01. 25. 17:59
Előzmény: #237945  Murdoch
Nèzz be a cikkbe, ott vannak a db számok, pár tízezer potenciális ingatlanvevő van, amikor 18-19%-ról 4-5%-ra ugrik a PMÁP kamat.
Murdoch 2025. 01. 25. 17:57
Előzmény: #237944  FR73
De miért nem vettek ingatlant akkor korábban, ha ennyi a kp-juk? Megvárták, hogy odaadják a kamatot az eladóknak? Illetve mi van akkor, ha a 25110 főből, akinek 50M+-os vagyona van, van 100 lókötő 10 milliárddal, a többinek meg van 51M? Tény, hogy bármit ki lehet amúgy szedin az adatokból, pro-kontra.
Teljesen igazad is lehet természetesen, de gyanítom, hogy túl nagy itt az elvárás miszerint mekkora mértékű összeg megy majd az ingatlanokba. Meglátjuk, az borítékolható, hogy a következő pár hónapokban a kisebb lakásokat viszik.
FR73 2025. 01. 25. 17:48
Előzmény: #237867  Murdoch
És az az eset, amikor apa és anya is 25-50 között van, de együtt már közelebb a 100-hoz mint az 50-hez?
Így lehet torz következtetéseket levonni egy táblázatból.
Valamint pl Nagykanizsán nem 50 millió kell a kp-s vételhez, hanem 25.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 17:44
Előzmény: #237940  berlini

Elárulom ha ekkora vagyont sikerült felhalmoznom ingatlannal már hülye nem lehetek és igen az eszemnek ehhez nagyon sok köze van, hogy itt tartok ekkora sikerszéria ami 15 éve történik velem nincs ugyanis! ;-)
Na de tényleg mentem !
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 17:41
Előzmény: #237940  berlini

Nem vagytok hülyék csak nem értem mire jó ez a sok károgás ...! Gondolná az ember azt azért vagytok egy ingatlan fórumba , mert  ingatlan befektetésre vágytok és lesz ingatlanotok gyűjtötök, de évek óta csak a károgást halljuk még akkor is amikor egyértelműen bull az irány.. kicsit vicces na tényleg mentem..!
Nekem tök mindegy ki mivel keres pénzt kripto tőzsde ingatlan   .. én ingatlannal keresem nekem ez jött be ehhez értek más meg máshoz sok sikert mindenkinek  de ez a folyamatos válság várás és károgás nem semmi ami non stop itt megy éjjel nappal 80 % ban...! ;-)  Aki meg néha egy kis optimizmust csal a fórumra az már mindjárt a "buta közgazdász"  ... mikor szerezted a diplomád? :)  2009 ben.. na jóéccakát!
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 17:38

20 % önerő 80 % hitel a nehezebb felfogásúak kedvéért.
Na de tényleg mentem.!
berlini
berlini 2025. 01. 25. 17:37
Előzmény: #237936  Törölt felhasználó
Kiváncsivá tettél.
Milyen érzés egyedül okonak lenni szerte a világban?
(Merthogy aki veled nem ért egyet az automatikusan hülye)
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 17:36

Másik a bankok is szerintetek minek adnak rá ( a lakásra ) 5 szörös tőke áttételt is akár?  Mert akkora kockázatos mint a Tőzsde?
Csinálnád meg ezt a tőzsdén !.. megteheted 20 % os esés esetén teljes vagyonvesztés...! ( lakáshitelt ha fizeted ritkán hallottam olyan fedezet bevonást kért a bank nem is éltek ezzel jellemzően )
3 szor  kisebb a bukó lehetősége 3 szor a tőzsdéhez képest
Murdoch 2025. 01. 25. 17:32
Előzmény: #237936  Törölt felhasználó
Ja, csak mondjuk ha Trumpék kipréselik a kontinensből azt a csekély extra nato hozzájárulást, akkor lesz nemulass. De azért mintha a terézvárosi airbnb-s szigorításnál az utcára akartál volna menni, annyira stabil itt minden.
tihamer
tihamer 2025. 01. 25. 17:27
Előzmény: #237933  Törölt felhasználó
"Ha nem akarsz elszegényedni FIRE ként olyan eszközt kell találnod ahol tartod a vagyonod ami az inflát és a bér emelkedést is követi hellyel közel.. akkor relative később sem " szegényedsz  el"
Nem akarják megérteni.
A programjuk nem engedi.
Ha egy bolondot meg akarsz győzni,
Abból csak 2 bolondot csinálsz.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 17:24
Előzmény: #237932  HPPapa

Igen a tőzsde bétája 3 szor nagyobb ( kockázatosabb ) mint az ingatlan piac.
Ez külföldi összevetés és elemzésből  láttam ( USA) de ez a magyar helyzetre is igaz.
A lakás bérelti hozamot is és a lakás ár növekedést összeadva pedig egyáltalán  hozamban nem múlta alul az ingatlanpiac a tőzsdét, de 3 szor nem annyira kockázatos ( kevésbé esik vissza az ára ) mint a tőzsdének ha jön egy rossz széljárás..!
Most meg nem találom neked az elemzést , de ez biztosan így van csak gondolj az inflációs háborús sokkra meg se rezzent nominál áron a magyar ingatlan piac de az USA piaca se nagyon került bajba.. míg 35 % os esést láttunk! Az S&P 500 ban mondjuk!
A  jó szórakozást károgást mindenkinek!  Sajnos azért" tartotok ott ahol, mert nagyon okosak vagytok" és most is csak ki akartok oktatni ! ;-) 
tihamer
tihamer 2025. 01. 25. 17:24
Előzmény: #237927  Törölt felhasználó
Látom, ahogy szokott lenni, beindultak a "hogy nem lehet" típusú bejegyzések.
A szegények az akadályokra figyelnek,
A gazdagok a lehetőségekre.
Ezért is vagyunk kisebbségben, kb 5 százalékban.
Ugyanis a gazdagok honnan tudnák hogy gazdagok, ha nincsenek szegények.
🙂
Atti 2025. 01. 25. 17:23
Előzmény: #237930  N0MAD
Ha ennyit kérdezel a fórum közgazdászától nem tudja leírni kicsit részletesebben, hogy tavaly a nyaralása elmaradt, mert a tezsvír bérlők megszivatták.
Ezt csak érintve hallottuk eddig, ellenben az öndícséret magasiskolájával.
Talán 1:50 lehet az arány.
Engedd kibontakozni a "sztárt".
Bár lehet, ha még dícsérné magát 200-szor, bedobna 4 szívás sztorit.
Csak, hogy az eddigi arány megmaradjon.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 17:20
Előzmény: #237930  N0MAD

Ha egy befeketési döntést meghozok az aktuális vételi áramra kalkulálom a bérleti hozamom és kijön , hogy megéri e elindítani a befektetést vagy nem.
Az csak hab a tortán ha már rögtön 10 milliókat is nyerek vele.
Természetesen csak a kezdeti döntésnél számolom így utána már az aktuális lakás árához viszonyítom a hozamom, de ha a busás hozam megvan  én már azért , mert az aktuális lakás értékhez képest leesett 5 % ra a bérleti nem fogom eladni az adott ingatlant, mert ebből szeretnék hosszú távon megélni.
Sokszor leírtam már, de az ingatlan az inflációt követi vagyis csak az ingatlan ár  (100 éves trend) és szintén a bérleti is követi az inflációt legalább  , de inkább az infláció és a  bérek emelkedése között helyezkedhet el az emelkedés mértéke ergó a béreket követi.. Ha nem akarsz elszegényedni FIRE ként olyan eszközt kell találnod ahol tartod a vagyonod ami az inflát és a bér emelkedést is követi hellyel közel.. akkor relative később sem " szegényedsz  el"
Na mentem tényleg többet nem írok szép napot
HPPapa 2025. 01. 25. 17:17
Előzmény: #237931  N0MAD
Megtudtuk, hogy a 335 milliós lélekszámú USA tőzsdéje kockázatosabb a magyar ingatlanpiacnál, sőt a hazai piac teljesen kockázatmentes. S&P500 csúcson van, a mi piacunk hol van akkor? Vagy csak euróban, dollárban, reálértéken nézve nincs csúcson?
N0MAD 2025. 01. 25. 17:14
Érdemes szerintem 2-3 oldalt visszaolvasni, érdekes bezszélgetések mentek, sajnos izomman véletlenul elsüllyesztette.
N0MAD 2025. 01. 25. 17:12
Előzmény: #237926  Törölt felhasználó
“ A lakás kiadási hozamát  úgy számítjuk ( ha nem akarom a lakást sose eladni) hogy az aktuális bekerülési értékemre ( vételemre) vetítem a bérleti díjat”
Értem. Reálérték változas meg mindegy is, ha egymillió forint a kenyér kilós ára és milliárdos szintűek a fizetések akkor tényleg szép hozam lesz a harminc millás lakás és havi milliárdos kiadási bevétel fényében.
Szerintem ez az argentin iskolán alapuló matolcsy féle közgazdaság lesz, de ez csak tipp.
tihamer
tihamer 2025. 01. 25. 17:04
Előzmény: #237902  DaGi
"Azt gondolom, hogy jópár olyan adásvételi szerződés van már most, ahol a fedezethez vagy most törik a PMÁPot, vagy az utolsó fizetési részletet a PMÁP kamatforduló utáni napokra rögzítették. "
🤔
Én január 12-én már megfogtam a lakás árát foglalóval.Innentől olcsóbb már nem lesz.
📈
"pedig a PMÁPos kereslet már egyértelműen piacon van, érzésre nagyjából nyár vége óta."
🤔
Nos ekkor már én is vaciláltam, de nem tudtam 19 % hozamot eldobni.
📈
"szerintem már Q1 végéig sem fog kitartani a PMÁP kereslet élénkítő hatása."
🤔
Dehogyisnem ❗
Csak most fog igazán beindulni a tömeg, sőt 2. negyedévben jöhetnek a" hűha, siessünk" típusú nem lemaradni hozzáállással kapkodó tömegek.
📈
gyula1971
gyula1971 2025. 01. 25. 17:04
-A lap azt írja, Reviczky eleinte 159 millió forintért dobta piacra a jelenlegi, 276 négyzetméteres, hat plusz egy szobás, háromszintes otthonát, majd miután nem sikerült gyorsan túladni rajta, 30 milliót engedett az árból, hogy minél hamarabb megvehesse az 54,9 millióért árult pécsváradi paplakot. Végül az üzlet meghiúsult, pedig Reviczky már a foglalót is kifizette.
https://hvg.hu/elet/20250125_Reviczky-Gabor-elbukta-a-millios-foglalot-amit-egy-volt-paplakra-fizetett-ki?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:58
Előzmény: #237925  N0MAD
Kicsit provokatív a kérdésed.. mindegy  léptem !  Csináljátok az életeteket ,  mert megalszik a tej a szátokba! Annak lesz sikere aki lép aki csak dumál és károg az 20 év múlva is csak itt fog károgni és dumálni, hogy mikor esik már a piac! ;-)
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:56
Előzmény: #237924  N0MAD

Nem munka mellett nem bírnám és nagyon kivételesen lehet ilyen lakásokat megcsípni főleg most.
A lakások pénztermelő gépezetek amiket egy életre veszek nem adok veszek és újítok az már egy igazi kőműves állás lenne.
A lakás kiadási hozamát  úgy számítjuk ( ha nem akarom a lakást sose eladni) hogy az aktuális bekerülési értékemre ( vételemre) vetítem a bérleti díjat. Ezért nagyon fontos a belépő árad. (ráadásul felújítandó lakásnál a felújítás költségét is el tudod számolni gyakorlatilag első évben nem igen fogok adózni vagy ha igen minimálisat  - jövőre meg FIRE leszek akkor meg már azért nem adózok adókedvezményként :))
Az hogy 5-10 év múlva hol lesz a lakás bérletije talány , de biztosan jelentősen több lesz.. ha nem akkor sincs gond nekem ez már így megérte.
N0MAD 2025. 01. 25. 16:56
Előzmény: #237923  Törölt felhasználó
“ S&P 500 ba , de ezek is csúcson vannak és még kockázatosabbak mint a biztos magyar ingatlan”
“Több generáción keresztül pénztermelő gépezet.”
Megint felvetődött bennem kérdés: vajon az usa és cégei fognak tovább megmaradni vagy a magyar panellakások? Vagy csak ilyen szerény száz éves távon gondolod megverni az usa piacát?
A kózgáz diploma hozzávetőleges dátumára is kiváncsi lennék továbbra is ha nem túl bizalmas, hogy mato közgazdaságtana e.
Köszi előre is.
N0MAD 2025. 01. 25. 16:51
Előzmény: #237920  Törölt felhasználó
Értem, tehát a megtérülés inkább a harminc éves távon várható ha adózás is van meg ilyen aprőságok.
Amúgy a hozamot miért nem a piaci árra kalkulálod, ha annyiért el is adhatnád?
Továbbá nem jobb e párhavonta 14milliót keresni felújítással és eladással, mégha macerás is, mint évi szűk két millánként begyűjteni lakókkal vacakolva?
Esetleg melósokkal is csináltathatnád, négy millából gondolom kijönne, akkor 10milla (viszont gyorsabban, egy hónap alatt többen biztos megcsinálnák amit te munka mellett két hőnap alatt), továbbá több lakás is felújítódhatna párhuzamosan, 3-4et biztos tudnál felügyelni egyszerre.
Az negyven milla havonta, minusz adó, nem rossz pénz az.
Vagy ebben nem gondolkodsz?
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:48
Előzmény: #237921  N0MAD

Nem sajnos át kellett szerkesztenem az eredeti kommentem természetesen ez nem csak Pestre koncentrálódik (Nagyvárosokra is)  és az 50000 db vételnek a töredéke  lesz  töredéke pár ezer vagy 10 ezer vétel mert nincs KÉSZLET!  így maradnak sokan PMAP ban várva a lehetőséget ergó sokáig fogja még a PMAP pénz fűteni a piacot  persze egy része ki is mehet az országból kripto ba meg S&P 500 ba , de ezek is csúcson vannak és még kockázatosabbak mint a biztos magyar ingatlan ezt a PMAP osok is tudják.!
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:46
Ha egész budát nézem 45-46 tól indul 3. kerben egy panel.. 1,5 szobás.. (közepes állapot! ) főnyeremény
https://ingatlan.com/lista/elado+lakas+70-m2-alatt+panel-lakas+2-szoba-felett+i-ker+ii-ker+iii-ker+xi-ker+xii-ker+xxii-ker+ar-szerint
https://ingatlan.com/34539177
bomba üzletet csináltam már megint! ;-)
Eladni a büdös életbe se fogom generációkon át fogja szolgálni a családom a pénztermelő gépezet!
N0MAD 2025. 01. 25. 16:45
Előzmény: #237912  Törölt felhasználó
Fektételezve hogy az általad hozott 86.000 személyből az irszágban a szintén általad vélt 50.000 akar ingatlant venni számok helyesek, vajon ez mind a budapesti piacra zúdul rá?
Vajon már meg is történt a rázúdulás jó részben (lefoglalózott hirdetések alighanem lekerultek) vagy csak ezután várható? 
Megannyi kínzó kérdés.
Ja mégegy: a közgazdasági diplomádat már a matolcsy féle tanokból szerezted vagy még a régebbi, illetve külföldön ma is használatos matek és közgáz avítt tanaiból?
Nem értek hozzá igazán, tehát csak így az alapokat kérdezem.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:43

Panelra nem sokat kell költeni hülye biztos ( nincs fűtés rendszer )  stb  kb  max 1 hónap és kész leszek vele február végén kezdem a rácnfelvarrását 40-44 mft ért el is pattinthatnám ha akarom 31 mft ra ha 200 ért kiadom bruttó 7,7 % os hozam soha rosszabbat..
NAV tól nincs félnivalóm adózok és ezért tudok egyre több hitelt a bankoknál is felvenni ;-)
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:41

https://ingatlan.com/lista/elado+lakas+33-70-m2+panel-lakas+2-szoba-felett+xxii-ker+ar-szerint
kerületben egyetlen egy 1,5 szobás sincs ! 48 tól indul az ár. 1 mft lesz az anyagköltségem 180-190 ért kiadható most ( téli bérleti díj ) áprilisban adom ki lehet +10 % al még ez is feljebb megy számításaim szerint
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:40
Előzmény: #237913  mr_bob

Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:39
Előzmény: #237913  mr_bob

N0MAD 2025. 01. 25. 16:38
“ Mélyen áron alul 30 milla egy 1,5 szobás 22 kerületi (legészakibb rész )  panel programos lakásért - 37 nm ) Igaz csak közepes állapot”
“190-200 ért el is pattintom egy jó albérlőnek.”
“40-44 mft lesz a piaci ára ha kész lesz”
Nem belemenve a számok realitásába, 44 milla erték kétszázért kiadva 230-240 havi megtérülés, ha nem számolok adóval, illetékekkel, késöbbi ráfordítással és üresen állási idővel egyáltalán, csak egy osztást végzek el.
Tételezzük fel hogy húsz évig nem lesz se csőtőrés, se nyilászáró csere se burkolatcsere, se semmi,problémád. És hiteltörlesztéssel se számoltam. És a nav se fog rákérdezni a gyönyörű fire életed alapjaira. Rendben.
Namármost ha ez a szűk területre specializálódott sztárbefekektető büszkesége, akkor szerintem én kimaradok erről a területről.
Persze ha REÁLértéken 2-3-4-5szörozni fog a panellakás akkor persze azt is bele kell kalkulálni. Meg a százszorozást is ha az lesz, de csak elnagyoltan számoltam.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:36
Előzmény: #237902  DaGi

Elmondom én mit tettem volna ha most nem tudok januárban valami jót megcsípni..
Folyamatosan napról napra néztem volna a hirdetéseket és akár az év második felében is vagy még tovább is néztem volna .. és megvettem volna azt ami jó ár érték arány később is.. addig meg elkamatozik a PMAP pénz .. ennyi.. Szerintem ezzel sokan vannak így ergó olcsósodni az ingatlan ár már nem fog ami olcsó azt mind felszívják a PMAP osok aki türelmetlen az drágán is megveszi aki kivárós az 1-2 év múlva is simán.
Ettől függetlenül van olyan jelentős számban aki hamarabb is lépett a piacra én is csak a a kamat elég volt egy önerőre már  múlt év februárjában abból is vettem egyet.. ennyi.
mr_bob
mr_bob 2025. 01. 25. 16:35
Előzmény: #237891  Murdoch
ezen még nem gondolkodtam, de érdekes felvetés
mr_bob
mr_bob 2025. 01. 25. 16:35
Előzmény: #237892  Törölt felhasználó
nekem sántít a matek, hogy a 30 milliós lakásból pár millió ráköltéssel és egy pár hetes melóval 44 milliósat csinálsz. illetve rákeresve budapesten mit lehet bérelni 190-200-ért, eszem ágába nem jutna a 22-be menni. majd, ha kész vagy a felújítással és sikerült kiadni, akkor írd meg mi lett végül.
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:30
50000 vevő ha akarna se tudna venni lakást alig van !
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:30
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:29
kommentem végét engedte  betenni leszürtök 1,5 szobás panel lakásra 33-39 ig 19 db van belőle ebből 6 kamu nincs készlet!
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:29

Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:28

Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:27
Namármost a sok pénz ha akarna sem tud lakást venni a legtöbb  aki tud pedig  nyomja fel az árakat.Ez lehet ez a vételi nyomás még 1-2 évig is simán eltarthat mert aki lakást akar venni az tartja a pénzt az állampapírba aztán feltöri mikor jólesik , de nem tudja miért feltörni ez itt a baj.. a tőzsde kripto is csúcson így sokan fognak még csücsülni az állampapírban.Mi következik ebből? Hogy nem lesz ám olyan sok lakás kiadva sem se tavasszal se nyáron, mert "NINCS KÉSZLET" AMIT MEGVEHETNÉNEK és feltegyenek kiadó lakásként a nagyérdeműnek..!Ez itt a helyzet ezt is kell látni ..! készlet hiány eladói oldalon és ez bekorlátozza a kiadó lakások számát is..!
Törölt felhasználó 2025. 01. 25. 16:27

nevetséges ez a rendszer megírok egy kommentet ami lényeg és nem engedi betenni miért? még csúnya szó sincs benne!
DaGi 2025. 01. 25. 16:26
Előzmény: #237884  berlini
Azt semmilyen becslés nem cáfolja, hogy 800 milliárd áramolhatna az ingatlanpiacra. Nagyjából ezt tartom reálisnak. Az 1000 milliárdot kicsit magasnak tartom, de nem elképzelhetetlennek.
Egy másik állításom, hogy ez nem sokkal több, mint ami tavaly PMÁP-ból ingatlan piacra ment. Tavaly is volt majdnem 900M kamatkifizetés és kb. 450 milliárd idő előtti eladás. Ez utóbbiban szerintem két dolog játszott főleg: ingatlan, illetve 2024-es TBSZ nyitás. Miért gondolom ezt? Mert bármi más célra elkölteni a magas kifizetések megvárása előtt nagyon irracionális döntés lett volna. Az ingatlan/korábbi TBSZ nyitás még nagyjából jól indokolható döntés. Azt gondolo, hogy idén kb. a tavalyi PMÁP ingatlanba vándorláshoz képest 500 mrd alatt várható a különbözet. Ez bőven elég egy olyan évhez nagyságrendileg,  mint a tavalyi, talán picit erősebbhez is.
A lakásvételeknek azért kellene szorosan követnie a kamatkifizetéseket, mert aki ingatlanpiacra figyel PMÁP befektetőként, az jó eséllyel be akarja előzni a többieket. Persze nem mindenki gondolkodik így, viszont jelentős mennyiség igen. Azért volt szerintem nagyon erős a tavalyi év vége. Azt gondolom, hogy jópár olyan adásvételi szerződés van már most, ahol a fedezethez vagy most törik a PMÁPot, vagy az utolsó fizetési részletet a PMÁP kamatforduló utáni napokra rögzítették. 
De nyilván lesz egy olyan része a PMÁPnak, ami később kerül ingatlanba. Tipikusan saját célra vásárló, emiatt válogatósabb vevők esetén. Szerintem jóval alacsonyabb arányban.
Aki klasszikus befektetői szemlélettel keres új helyet a pénzének, az igyekszik a kamatfordulóra ráelőzni.
Tőlem másabb becslést ad ilyen szempontból pl.: Balogh Laci, aki szerint az egész első félévben lehet hatása a PMÁPnak, de utána szerinte sem. Január első két hetére azt mondják, hogy 2024 azonos időszakához képest kb. +7-8% a kereslet. Az azért nem olyan egetverő emelkedés, pedig a PMÁPos kereslet már egyértelműen piacon van, érzésre nagyjából nyár vége óta.
Én ilyen szempontból a skála másik végén vagyok, szerintem már Q1 végéig sem fog kitartani a PMÁP kereslet élénkítő hatása.
Természetesen simán lehet, hogy nem nekem lesz igazam és özönleni fog a PMÁP pénz egész évben, míg mindenki pénze el nem fogy belőle, de nagy valószínűséget ennek nem tudok adni.
lacikonyha 2025. 01. 25. 16:26
Előzmény: #237891  Murdoch

ma 125 éve született a Matula alkotója
rendeltét szülinapi tortát?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek