Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash 2025. 01. 07. 09:31
Előzmény: #235994  hunball2
Sajnálom hogy ez történt veled. Toxikus szülök. Életutad nagy hasonlóságot mutat a pároméval akinek apósom tönkretette az életét. Az asszony két hét múlva megy egy 100 millás budai aggló ház hagyatéki tárgyalására és elkezdi eltakarítani a szarkupacot amit apósom ráhagyott.  Borzalom, én mondom. 
berlini
berlini 2025. 01. 07. 09:31
Előzmény: #235972  hunball2
Igazad van sajnos.
Kapcsolatot minimumra lecsavarni és ha majd szükségük lesz rád, akkor bizonyitani.
lacikonyha 2025. 01. 07. 09:23

talán még most nem tudod önerőből eléggé kezelni a szülői rongálódásodat
lehet hogy még hosszútávon is terapeutára lenne szükséged, nehogy a kelleténél több traumádat örökíts a gyerekeid felé
bár nullára nem valószínű, hogy lemehet, még segítséggel sem
hunball2 2025. 01. 07. 09:21
Előzmény: #235995  Freszelés
köszi!
Freszelés 2025. 01. 07. 09:21
Előzmény: #235995  Freszelés

offVolt neki is gyereke, úgy nevelhette ahogy akarja.
Nem kötelező pénzt adnia, de ha ad tegye feltétel nélkül. Ha utólag feltételt talál ki, akkor mondjad neki hogy ilyen nem volt eredetileg és nézze meg a bankszámláját mert 5 perccel ezelőtt visszautaltad neki kamatostul. És innentől nem fogadsz el semmit.
Felnőtt vagy, tégy is úgy. Ha az "ingyenpénz" feltételekkel jár, akkor eldöntheted hogy akarod-e vagy sem.
Én felnőttként meghúzom a határokat, törekszek a függetlenségre maximálisan. Nyilván van akivel egyezkedek (akár anyám is lehet az), de nem mindenkivel és nem minden téren.
Ezért sem költözök nagyobb ingatlanba pedig jó volna, mert az az anyagi biztonságomat nagy mértékben csökkentené. Örülök annak, hogy be van fektetve Xdb kismásfeles kelenföldi panyelnak az ára és bármikor előhúzhatom a fukoff kártyát. Ha a feleségem bepörög, akkor 1 hét múlva külön élünk rendezett körülmények között. Ha idióta a főnököm, akkor másnap nem megyek be és az se érdekel ha 10 évig nem találok munkát (pedig de).
Freszelés 2025. 01. 07. 09:15
Lelki terrornak, zsarolásnak nem engedünk.
Az ilyennel (még ha a saját anyánk is) nem üzletelünk, nem csinálunk semmit az X időnkénti unokázáson kívül. Nem kérünk, nem fogadunk el segítséget és úgy általában véve a problémáinkat (felnőtt dolgainkat, kihívásainkat, kinek hogy tetszik) sem osztjuk meg vagy beszéljük meg. Láthatja az unokát, de ott is a szabályokat be kell tartania - folyamatosan fogja úgyis feszegetni a határokat és jön a játszmáival, de a legszigorúbban, akár nyersen de vissza kell pattintani. Ez is önmagában egy végnélküli küzdelem lesz, meg öregségére senki se fog megváltozni, csak egyre olyanabb lesz, mint amilyen. 
Tapasztalatból mondom.
hunball2 2025. 01. 07. 09:04
Előzmény: #235986  FR73
Az autóvásárlást nem kritizáltam nekik. A mostani vitákban is az érzelmi zsarolás, ami fáj, meg hogy amit egyszer odaadott az anyám, azt visszaveheti. Feltételes szeretet, meg adakozás, mint egész gyerekkoromban. Azt a panelt 2008-ban kaptam, az ár egy kisebb részét én kerestem meg. Nem kötelező, hogy adjanak, de szerintem az kötelező, hogy 17 (!!!) évvel később ne ezzel akarjon érzelmi fájdalmat okozni, hogy visszakéri az akkori pénzt. Méfg akkor is, ha kamatmentesen. Annak az átadásnak 2008-ban nem volt feltétele. Még ha aláírtam volna, vagy szóban megbeszéltük volna, amit slash mond, hogy ez a mi családunkban bizonyos feltételekkel jár, akkor az más ügy. De nem volt szó ilyesmiről. Az van, hogy meg akarja bosszulni, hogy másképp élünk, mint amit ő elképzelt, és hogy szerinte keveset látja az unokákat meg a másik nagymama többet látja őket. A saját fájdalmát további fájdalomokozással kezeli, csak ezt ismeri De mint mondtam, én ezt leszarom, nem állok ebbe bele. A gyerekeket eddig is levittem néhány havonta, majd ezután is, a szeretetemet meg nem tudja kikényszeríteni. És nyilván az egész történetben benne van a haragom az alkoholizmus, a szarul működő család, a szarul működő pénzügyek miatt. Ebben tökre igazad van, hogy számít az összkép, hogy melyik generáció mennyit tett hozzá. Fontos tudni, hogy itt olyan vagyonokról beszélünk, amit 90%-ban a szüleim feletti generáció rakott össze. Az a panel az elhunyt dédimamám lakásából lett. Az öcsém a másik nagymamámtól kapott. Én 18 éves korom óta vagyok önellátó anyagilag, 100%.ban, mármint nyilván a keresetet tekintve. Már egyetemista koromban se kértem havi hozzájárulást. Talán tudtak volna valamennyit adni, de mindig megoldottam. Szóval hálátlanság az szerintem nincs bennem. Régre visszanyúló harag, neheztelés, lenézés az igen. Sajnos. Én milliókat költöttem terápiára, hogy ép és autonóm ember tudjak lenni, egy csomó mindenben a saját hibás reakcióimat kellett rendbetenni, egy csomó mindenben a káros családi mintákkal foglalkozni. A kurva sok terápia hatására jutottam odáig, hogy tényleg elhagytam az alkoholt, tudok sikeres ember lenni, szereztem nőt, nem futok el a családom elől, stb stb. Mondjuk nőt az apám is szerzett de mindig elmenkült előlünk. Akármennyit kérleltem gyerekként, kiskamaszként, hogy szarja le az anyámat, de legalább miattunk a gyerekek miatt ne igyon. De nem, sose, 1-1 napnál több józanság sose volt. ---- Bocs, megint elkapattam magamat. Csak meg akartam mutatni a nehezteléseim régi alapját. Ezt nem lehet tárgyalással helyretenni. Külön úton tudok továbbmenni és kész.
slash 2025. 01. 07. 08:57
Előzmény: #235986  FR73
Így van. Követelőzni felesleges és sehova nem vezet. Akkor nem adnak. Anyám is rengeteg pénzt csesz el baromságokra (kutya, állatorvos stb) de ráhagyom. A lényeget az ingatlanokat kell elrendezni. 
btbtbtbtbtbt 2025. 01. 07. 08:56

Én terveztem, hogy veszek nyugdíjas éveimre egy kisebb (50 nm körüli) lakást magamnak Budapesten.
Jelenleg a budai agglomerációban élek egyedül egy családi házban, ami most jó nekem, de nyugdíjas éveimben szívesen élnék egy kisebb pesti lakásban.
Van is pénzem PMÁP-ban, önkéntes nyugdíjpénztárban is van egy komolyabb összeg. 
Gondoltam, amíg nem megyek nyugdíjba (7-8 év) addig bérbe adom a még nem létező lakást.
Nézegetem a lakásokat, de egészen elképesztő árak vannak. Lepusztult kisebb  szarokat is 50-60-70 mFt-ért adnak. Így engem nyugodtan várhatnak a kelenföldi panelosok, mert én nem adok ennyi pénzt ilyenekre.
Várok pár évet, hátha konszolidálódik a helyzet. Ha nem, így jártam.
lacikonyha 2025. 01. 07. 08:55
Előzmény: #235987  slash

egy családi vagyon mindig két részből áll
egyik az anyagi
másik a kulturális
.
az első elveszhet úgy is hogy elvehetik erővel
a másikkal ezt nehéz megtenni
slash 2025. 01. 07. 08:54
Előzmény: #235982  hunball2
Én megértem hogy dühös vagy a faterod miatt és az elmaradt örökség miatt. De itt az anya-fia kapcsolat a lényeg. Sajnos az örökséghez ha akarsz meg kell alkudni. 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 07. 08:46
Előzmény: #235981  DaGi
Korábban a 6 panyelkás úriember (nick nem ugrik be) is ilyenekkel operált a gyerekei felé, hogy ha itthon maradnak (és követik a tanácsokat) akkor kapnak majd támogatást ha nem akkor nem... akkor én is pontossan ezt modntan neki, hogy ez valahol végtelenül szomorú. Én úgy  gondoltam, hogy ha az albérleti pénzből ha nem is támogatja őket az ok, az örökség úgyis ott lesz.
Én úgy gondolom, hogy vagy támogassa vagy ne, de hogy kicsinyes feltételekhez kötni.. Engem egyszer kért meg az apám, hogy szavazzak a regnálókra... a fülkében úgyis egyedül van az ember...  De ott nem volt szó pénzről. 
Mi családon belül támogatjuk az otthon maradtakat, de szociális alapon, azt aki jobban rászorul jobben (lakhatással), akinek meg jól megy oda csak a gyerekek kapnak szép ajándékokat. 
Az én családom oldaláról az öröklések már lezárultak (sajnos), a feleségem oldaláról meg még nagyszülők is élnek, és ott még az ő szüleinek is lesz vitájuk... úgyhogy "we cross that bridge when we get there"... én onnan nem számolok semmivel, ha valami mégis lenne, hát örülök neki, de pénzügyi tervbe nem teszem bele.
lacikonyha 2025. 01. 07. 08:46
Előzmény: #235984  hunball2

nem döntöttetek rosszul,nem  kell hogy bizonytalankodj
szeretitek, meg tudjátok fizetni
te még az aktív jövedelemtermeléssel eltölthető életszakaszod kisebbik felét tudtad le
viszont ilyen tuti háttered, alapjaid soha eddig még nem voltak: szép patinás ház, asszony gyerekek
az alkotó korszak még előtted van
.
ha 1910-es elsők között átadott épület, akkor több pozitívuma is van
valószínű a legjobb adottságú helyen kezdték építeni a telepet
és akkor még csak mutatóban létezett a statikus, tapasztalati és bőséggel túlméretezett keresztmetszetekkel készült még éppen egy kivételes korszak részeként, amikor annyira bíztak a jövőben hogy az örökkévalóságot megcélozva építkeztek
aztán 10 évvel később szó sem volt már ilyen elvekről
sok átlagos 50-es,60-as évekbeli épület már emlék sem lesz amikor ez még állni fog
slash 2025. 01. 07. 08:46
Előzmény: #235981  DaGi

Nincs itt senki sakkban tartva. Jólét van. 
Elviselhetetlen jellem vagyok? Nem iszok, kurvázok, hajtok mint állat ,némán hozom a milliókat haza. 
Az asszonynak arany élete van, kivettem a munkából : háztartás, kert és nyaraló. ennyi az élete. 
A gyerekemnek kocsit vettem, stb. Itt nálam mindenki boldog. A gyerekem két ingatlanból is választhat ha oda kerül a sor. 
Igen, vannak feltételeim: nincs ribanckodás, nincs válás! Ha igen akkor Apabank bezár és jön a nyomorúság.  A feleségem tud bánni a pénzzel de a 20éves fiamnak nem szabad pénzt adni a kezébe. 
Bonyolult ez. 
FR73 2025. 01. 07. 08:45
Előzmény: #235982  hunball2
Ezek nehéz témák. A családi vagyon feletti rendelkezés nem optimális, mi például egy huncut vasat sem kaptunk az örökhagyóinktól még az életükben. Cserébe egy nem rendezett helyzetet egy mozaik családszerű szituációban, amit nekünk kellett megoldani.
A családi örökség nem jár előre. Nem jár az sem, hogy vagyontranszfert adok életkezdéshez a 25 éves gyerekemnek.
Úgy tudom, kaptál vagyontranszfert, és most méltatlankodsz, hogy van ott még pénz, jöhetne, mert mennyiivel könnyebb lenne. Miért vesznek szép új autót a maguk örömére, vehetnének helyette egy kis darabot a mi házunkba a mi örömünkre. Ez utóbbi mondat fordítva is igaz, miért ne vegyenek szép autót a maguk örömére? Egyelőre az ő pénzük.
Nálunk a nagypapa az utolsó 5 évben simán elköltött 10+ milliót hülyeségekre (2010-es évek eleje árfolyamról beszélek). Láttam, hogy ezt csinálta. És? Ő pénze volt, nem az enyém, ő kereste meg, ő örökölte meg, joga volt hozzá. Egyébként a nagypapa még így is pozitív egyenleggel élt, többet hagyott hátra, mint amit kapott élete során, és ez volt az összkép, ami számít.
Xis24
Xis24 2025. 01. 07. 08:35
Előzmény: #235984  hunball2
idézzünk klasszikusokat. A feléből mennyit engednek? 😃
hunball2 2025. 01. 07. 08:28
 Na abbahagyom a személyi szálat, nem reddit ez. Elnézést is kérek, ha valakit zavart. Térjünk vissza Wekerlére. Itt egy hirdetés, talán már láttam, nem tudták eladni. 135 millió. Be van építve a tetőtér, ennyiben nyilván jobb, mint a miáltalunk lakott, cserébe lófasz a kert. Meg ha jól emlékszem egy korábbi hirdetésből, telefonálásból, ez közelebb van a Határ úthoz, ami egy negatívum. Mindenesetre itt tartanak a hirdetése árak most. https://ingatlan.com/34521488 ;  
lacikonyha 2025. 01. 07. 08:23
Előzmény: #235975  Wuff

a leírt "rettenetes" problémák Budapesten is elég gyakoriak, kb  3 teljes Debrecent kitevő népesség biztosan él olyan,vagy még olyanabb körülmények között
és láss csodát, Budapesten a legmagasabb a várható élettartam
és nem a korai kihalási listában éllovas
.
a helyiek szemében élő presztizsrangsor persze egy fontos dolog, nagyon is az
és az azt megalapozó, megindokló közismert narratívák ismerete is nagyon fontos
de
van egy másik nem kevésbé fontos jelenség
ahányan ránéznek egy ingatlanra annyifélét látnak
hunball2 2025. 01. 07. 08:20
Előzmény: #235978  slash
Szuper, akkor te jól érted a búmereket. És ez nem is búmer dolog, régibb. A családunkban hosszú hagyománya volt, hogy az ősök megmondják, hogy a fiatal (kisgyerekes, tehát nem tini meg egyetemista) mit csináljon. Aztán ebből generációkon átívelő traumák meg neheztelések voltak. Én nem állok be a sorba, én az alkoholisták sorából is kiléptem, és ebből az érzelmi viszonyrendszeres kényszerítésből is kilépek. Leszarom az egészet. 
DaGi 2025. 01. 07. 08:07
Előzmény: #235978  slash
Bocs, de amiket irsz, az elviselhetetlen jellemunek ir le toled. Penzt arra hasznalni, hogy sakkban tarts vele embereket? Ha ezt komolyan gondolod, az vegtelenul szomoru. Ilyen esetben ha sikerul is valakit sakkban tartanod, max. annyit ersz el, hogy amint a kotelek elvesz, kutya se fog feled se nezni. Teljesen jogosan.
FR73 2025. 01. 07. 07:55
Előzmény: #235976  Wuff
2/3 résszel teljesen szabadon végrendelkezik. 1/3 az ún köteles rész, ami egyenlően oszlik, tehát ha van pl egy testvér, akkor 1/6 jár mindenképp.
Dolgot bonyolíthatják korábbi ajándékozások, annak időpontjai és bizonyíthatósága az egyes örökösök felé.
Xis24
Xis24 2025. 01. 07. 06:41
Vélemény. Felnőtt korban ha  az ember fejéhez vágják hogy van valaki felé adosságunk akkor azt érdemes kifizetni. Egy felnőtt ember pénzügyeibe nem szólhat bele senki. Ha ez pozíció vesztéssel jár akkor sem. Az adósságot meg kell fizetni..aztán újra kell tervezni. Érdemes lehet inkább a bankra támaszkodni ha már ilyen a szitu Ott nincsenek érzelmi kötelékek.
slash 2025. 01. 07. 05:45
Azért nem védem anyudat de egy valamit jegyezz meg:
Adnak a szülök ha kell de csak akkor ha követed az ő pénzügyi irányvonalukat. 
Az án anyám is milliókat dugdosott a zsebembe és rámíratta a házukat és a panelt de csak ha feltétlen engedelmességet mutatok és nem baszom el a pénzt. Hát nem basztam el. 
Ha másképp  képzeled (albérlet 40 évesen) a dolgokat az nem fér bele a boomer gondolkodásukba Megjegyzem nekem se férne bele. Ezért nem adnak.  A lakást átíratni asszony nevére pedig sajnos nagy hiba volt. Még ha spóroltál is. Belezúg valakibe a gyúróteremból mi a faszt csinálsz? baszhatod. Egy 40es nő ha szerelmes lesz valami körszakállas kis ezüstrókába vagy egy 30as kigyúrt kis faszba akkor még úgy is levetkőztet a bíróság előtt ha közös a tulajdon. Így meg papíron esélyed szinte semmi.   Mindenkit sakkban kelltartani a párodat és a gyerekedet is. Majd én osztom a vagyont amit anyámtól kaptam.  
hunball2 2025. 01. 07. 01:34
Előzmény: #235976  Wuff
Köszi! Ezt én se tudom. De az anyámat ismerve, mindez még változhat sokat. 
Wuff
Wuff 2025. 01. 07. 01:11
Ehhez csak annyit ugatok, hogy a végrendeletből kitagadás csak törvényben felsorolt esetekben lehetséges, nem olyan egyszerű, mint sokan hiszik...
Wuff
Wuff 2025. 01. 07. 01:03
Előzmény: #235962  2345678
A zaj egy dolog, de mondd meg az ismidnek, hogy a légszennyezés meddőséget okozhat. Ma is átutaztam ott, brutál dízelszag van mindig. Közel van a Segner tér, ami egy helyi busz csomópont, ott a távolsági buszvég, emellett a belvárosi, É-Di, városon átmenő hosszabb távú és a szoboszlói agglomeráció forgalma is arrafelé koncentrálódik. És nem látta, hogy maga a környék sem túl jó állapotú, konkrétan lélekölő? Hasonló áron a belvárosban vagy BÁRHOL máshol a városban (kivéve nagyállomás környéke és a többi 4-6 sávos út mellett) sokkal élhetőbb helyeken épülnek új társasházak.
Wuff
Wuff 2025. 01. 07. 00:46
Előzmény: #235961  lacikonyha
Én azt sem tudom, hogy 3 házzal odébb ki lakik... Inkább úgy kell ezt érteni, hogy maga az elit szűk, ezért a kulcsemberek egy-két ismerős ismerősén keresztül eljutnak ahhoz, akihez akarnak.
hunball2 2025. 01. 07. 00:44
Ja és az apám alkoholista, a gyerekkoromban, kamaszkoromban nem igazán volt józan napja, bár ő csak délutánonként piált munka után, szóval nem rúgták ki soha. De a garázsban piált és részegen elaludt fent a TV előtt. Ez volt az apai minta végig, meg minden szar, amit egy valódi, teljesen rögzült függőség hoz. Más miatt is állandó kiabálások, sose volt felhőtlen, nyugodt az otthonlét. Most 69 éves, állítólag most 1 éve absztinens. De tavaly karácsonykor még leégette a kezét részegen forró vízzel, 68 évesen, bőrátültetést kellett kapnia a combjáról, kórházban volt hetekig. Kb. azóta nem iszik, legalábbis állítólag. Most nekem állítólag örülnöm kellene meg bízni ebben, de én ebből már rég kicsekkoltam, leszarom. 
hunball2 2025. 01. 07. 00:27
Előzmény: #235967  berlini
Régi történet, kamaszkorom óta terhelt a viszony, sose sikerült megoldani. Nem is lehet. Nekem 18 éves korom óta az volt az egyik fő célom, hogy minél inkább kiszakadjak a családi világból, lassan sikerült is. A felszínen kedvesek, szeretetteljesek, de egy csomó minden számomra elviselhetetlen volt. Aztán ez eldöcögött a felnőtt koromban is, mi probléma lett volna. Pontosabban volt egy hosszabb mélypontom, de ez már a hosszú sztori része, nem ide való. A lényeg: a gyerekek születésével robbant minden. Ha itt voltak, és én nem, akkor állandóan összevesztek a feleségemmel (kisebb részben ő is hibás volt szerintem). Amikor én jelen voltam, akkor fúrták nekem a feleségemet, tök rosszhiszeműséggel (pl a feleségem vett egy plüss babát a 3 éves fiamnak, aki előtte és utána is az idő 90%-ban autózgat a kisautókkal, de egy ideig a babának is tökre örült, és e az anyám meg volt rémülve, hogy a feleségem lányt akar nevelni a fiamból). Meg hogy nem örülünk nekik, amikor jönnek, meg nem látjuk őket vendégül, nem kínáljuk őket itallal, meg nem köszönjük meg a kaját, ha hoznak. És ez csak gyűlik gyűlik, voltak sokkal durvábbak is, de az már tényleg túl személyes. Nekem amúgy se volt túl nagy kedvem a szüleimmel lenni, de ilyenek után a minimumra vettem a dolgot. De a minimum nem elég nekik, állandó érzelmi manipuláció és mindenféle zsarolás, hogy miért nem szeretem őket, miért nem látják eleget az unokákat, miért nem kérjük ki a tanácsaikat (lófaszt nem értenek semmi pénzügyekhez). A mostani albérletnél is, nem bírták magukban tartani, hogy micsoda dolog 40 évesen albérletbe menni, azt a szegények szokták csinálni (ja bazdmeg csak a PMÁP miatt 6-7 milliót nyertem a bérleti díj levonása után is). Még volt mindenféle. Aztán most egy konkrét ügy a panel lakásommal kapcsolatban, amit egy itteni segítő fórumtárs ajánlott, hogy a feleségem vegye meg tőlem, hogy az átírási illetéket csökkentsük. És akkor végül ez borított most mindent. Van egy jelzálogkölcsön az ingatlanon, kamatmentes szerencsére, de elvileg vissza kellene adnom az anyámnak 7.5 milliót. Mondtam neki, ezt engedje el, a jelzálogkölcsönt egy nagyon gyenge pillanatomban erőltette rám (ez egy hosszabb sztori), mindenesetre nem a vételkor, és nem úgy volt szándékozva, hogy az örökké ott marad rajta. Az anyám szerint se úgy volt szánva, de ha már rajta maradt máig, akkor most nem engedi el. Csak akkor, ha nem csinálunk trükközést és nem iratom a feleségem nevére. A többi örökséget meg ma mondta, hogy ő nem ad pénzt olyan helyre, ahol őt nem szeretik, meg ahol ennyire nem veszik őt figyelembe. Hanem akkor kihagy egy generációt és majd az unokáknak. Hát bazdmeg akkor csináld, majd ettől biztos javul a kapcsolat és majd többet viszem az unokákat. 
hunball2 2025. 01. 06. 23:56
Előzmény: #235956  lacikonyha
A födémgerenda 20x16 centis. Érdekes módon a nálam lévő szakvélemény nem írja a fa fajtáját, mindenesetre ezt a házat 1910-ben adták át, megtaláltam az erről szóló adatot. Tehát ez még a jó fa anyag, amit korábban írtál.
Pistike12 2025. 01. 06. 23:41
Előzmény: #235969  Pistike12
Ezert beszeonek halkan videken. Kis kozosseg csupa indiszkrecio.
Budapesten lehezsz egy senki barki is vagy. Ez nagyon jo a leleknek! 
Pistike12 2025. 01. 06. 23:35
Előzmény: #235959  slash
Pont. Pont. Pont. Pontosan. 
Pistike12 2025. 01. 06. 23:34
Előzmény: #235961  lacikonyha
Ez 5*
berlini
berlini 2025. 01. 06. 22:14
Előzmény: #235955  hunball2
Kapcsolatos az ingatlanvétellel a szülői magatartás?
Vagy régebbi gyökerei vannak a veszegetésnek.
Second Wave 2025. 01. 06. 21:57
Előzmény: #235964  csakegynick
Vannak speciális üvegek (jó drágák), amik nagyon jól szűrik ezt a morajló utcazajt (hangszigetelő üveg). Annyi, hogy nyáron (most már inkább tavasszal és ősszel :-)) aludna az ember a  friss levegőn..
Az induló mentők hangját nem fogja meg semmi...
Xis24
Xis24 2025. 01. 06. 21:11
Előzmény: #235964  csakegynick
Az utcazajos lakások nagy ellensége a nem pörgő piac.. akkor hirtelen a legnagyobb baj tud lenni 😃
csakegynick
csakegynick 2025. 01. 06. 21:06

Hát, biztos nem fordulnék el, ha hozzám vágnának így két lakást, de ettöl még a környék minden, csak nem jó. 1,3-ért Debrecenben meg még inkább nem jó. Ez az ablakbecsukásos dolog meg szuper hatásos, tényleg süketszobának tünik, amikor hirtelen megszünik a zaj, csak éjszaka az ágyban fekve egész másképp veszed észre a zajokat, szerintem azt a brutál forgalmat nem lehet nullára lecsendesíteni (plusz mentöállomás az út túloldalán, ami Debrecent és a megye egy részét is ellátja). Ja, a tüzoltók is ott vonulnak, ha Debrecen déli része felé igyekeznek. 
Mindegy, ha a barátod beleszeretett az objektumba, úgyse veri ki az isten se a vételi szándékot belöle.
lacikonyha 2025. 01. 06. 20:57

mi itt a kérdés?
van cél, van hozzá terv, van rá pénz, hisznek az egészben
hogy az elég jónál van e még jobb?
mindig van
2345678 2025. 01. 06. 20:51
Előzmény: #235957  csakegynick
Ezt a barátom elmondta: tapasztalta az utcai zajt, de a vállalkozó azt mondta, hogy ez nem vészes mert van eladó lakása mely a belső udvarra néz . És ezekután a vállalkozó becsukta az ablakot és megmutatta nekik, hogy csukott ablaknál szinte semmi zaj nem hallatszik be a lakásba .  És tényleg úgy volt. Az a helyzet, hogy van egy mezőgazdasági vállalkozásuk és 2 gyermekük. A fijuk vinné tovább a céget a lányukat pedig ezzel a 2 lakással szeretnék kifizetni, aki most még Debrecenben tanul.
lacikonyha 2025. 01. 06. 20:45

persze hogy ismernek mindenkit és tudnak is róla mindent
így tudták Budapesten kívül szinte maradék nélkül összeszedni az összes, több százezer vidéki zsidót szinte pillanatok alatt 44-ben
Pesten tízezrével rejtőzhettek el
.
Budapest az egyetlen hely ahol van olyan hogy újrakezdés tiszta lappal, vidéken sehol, és ha akarod és van eszed alig tud valaki is többet rólad mint amennyi neked jólesik
egy áldásos dzsungel, ami ápol véd és eltakar
.
és ebből ered hogy a fityisz leuralhatja a vidéket, Budapestet meg nem nagyon
csakegynick
csakegynick 2025. 01. 06. 20:31
Szerintem ez költöi túlzás, bár tény, hogy a menöbb vállalkozói körök azért sokszor ismerik egymást (legalább névröl, vagy közvetve), illetve sokakat. Mert azért Debrecen közel se milliós, még agglóval is csak karcolja a félmilliót.
slash 2025. 01. 06. 20:24
Előzmény: #235957  csakegynick
Nekem lenne egy fura kérdésem: Igaz hogy Debrecenben mindenki ismer mindenkit? Nekem volt onnan a kolléganőm aki feljött Pestre. Kérdem: ott nem volt meló? Debrecen milliós nagyváros..
Ennyit mondott: "Te hűlye vagy? Itt mindenki ismer mindenkit egy helyi menő ügyvéd fiával jártam , szakitottam vele,  a csávó elintézte hogy az egész városban ne kapjak munkát! Jöttem is fel ide.  fura. 
slash 2025. 01. 06. 20:20

Nade, mi történt a családban? Már bocs.. egy anya a fiának ilyet egykönnyen nem mond.. valamit visszaszóltál?  Ha megveszed a házat , kifizetsz egy valag pénzt,. akkor szükséged lesz rájuk. Ennek nem lehet így nekimenni. Asszony, szülök, após, anyós, munkahely, stb: mindenkinek zöld lámpát kell adni.  Kurva sok pénzről van szó. 
csakegynick
csakegynick 2025. 01. 06. 20:11
Előzmény: #235954  2345678
Wuff ugyan briliánsan összefoglalta, így csak itt hagyok egy +1-et arra, hogy az egy ritka sz.r és élhetetlen hely Debrecenben... Mintha a hálószobád ablaka a Hungária körútra nyílna, másfél méterre az útpadkától.
lacikonyha 2025. 01. 06. 20:02

az én oldalamat kifúrja a kíváncsiság akár duplán is
megírnád majd a födémgerendák fafaját és a keresztmetszeti méretüket?
hunball2 2025. 01. 06. 19:53
Na beszéltem faanyag-védelmi szakemberrel, 30 ezerért kijönne végignézni. Lehet, hogy kihívom tényleg.  -- A bérelt ingatlan tulajdonosa nem emelt lakbért. Mi meg nem szóltunk... Ráfutottunk a második évre, azonos lakbérrel. Jó az úgy. ---  Közben meg vannak hírek családi oldalról is. A sokszor ismétlődő és durvuló, őseimmel való családi összeveszések során ott tartok, hogy ma az édesanyám telefonban bejelentette, hogy nem fogok örökölni semmit se, de majd a gyerekeim igen. Meg vannak még más, hasonló baszakodások. A feleségem azt mondja, hogy őt nem érdekli, és hogy őt nem lehet pénzzel felbosszantani vagy zsarolni. Hát őt talán nem lehet, mert nem az ő szülei, nem az ő gyerekkorába meg fiatalkorába tép bele mindez. Jól van, hát valami majd lesz. 
2345678 2025. 01. 06. 19:48
Előzmény: #235931  Wuff
Köszönöm a korrekt tájékoztatást. Nagyon szép írás. Holnap átadom a "barátomnak".
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 18:48
Előzmény: #235951  lacikonyha
Amerikai konyha-nappali, plusz két egész szoba (egyik háló, másik dolgozó a home officehoz), 65 nm. Nem tipikus legénylakás, de szerintem van olyan, akinek ez kell, illetve pár is lehet a bérlő. De relatíve rugalmas a hasznosítás, mert a 2 szoba a lakás két szélén van, ezért igény esetén két háló is lehet. De azért nem ezt a verziót preferálom, mert szobánként kiadva max. 2 arab diák venné ki (mert egy szoba kerülne annyiba, mint egy átlagos 35-ös panel, ami necces).
A 35-ös panelek tapasztalatából erre a szegmensre nem lehet következtetni, mert a lakáskereső hirdetésekben az ilyen emberek eleve kikötik, hogy panel kizárva.
De az is lehet, hogy ott k*rom el, hogy magamból indulok ki, mert pl. én 1,5 szobában becsavarodok... Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy ki lesz a bérlő.
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 18:23
Előzmény: #235950  gyula1971
Az eladás valószínűsége kb. megegyezik az 5-7 csemetét nevelő, nem egyházi ingatlanban élő, fehér bőrű családok magyar társadalomban előforduló arányával.
Kivéve, ha akkugyár épül a környéken, mert akkor munkásszállónak tökéletes.
lacikonyha 2025. 01. 06. 18:19
Előzmény: #235949  Wuff

két egész szobás lakás az kb 50 pluszminusz néhány négyzetméter
nem tipikus legénylakás Pesten, de ilyen ügyben mi van keleten, fogalmam sincs
kb 2007-ben voltam utoljára arrafelé, teniszversenyen Nyiregyházán
a két 35-ös vidéki panelemet is csak egyszer bérelte legény egyedül (leány egyszersem)
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 17:44
Előzmény: #235948  lacikonyha
40 alatti férfi, átlag feletti bevétellel (jellemzően értékesítő, vállalkozó, IT, esetleg mérnök), aki egyelőre nem akar hosszútávon elköteleződni, de szeretné élvezni az életet. Szvsz. Debrecenben a helyi cégeket elnézve lesz ilyen jelölt. Ha mégsincs, akkor B-tervként rövidtávú kiadásra is tökéletesen megfelel (bár ettől egyelőre ódzkodok, de szempont volt).
lacikonyha 2025. 01. 06. 17:23
Előzmény: #235946  Wuff

ez a gomb
de milyen a kabát?
lacikonyha 2025. 01. 06. 17:19
Előzmény: #235945  Wuff

tudom hogy nem megfontolás után de nem is véletlenül említettél három különböző pesti megoldást elrettentésül szembeállítva a "normális" debrecenivel, hanem természetszerű megszokott reflexből csak úgy kicsúszott
.
nehezen gyógyítható, de lehet vele akár több mint 100 évig is élni
.
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 17:07
Előzmény: #235944  lacikonyha
Így csináltam, egy mester szavaival élve, igazi strici-lakás 😃 Minden szoba teljes értékű (>12 m2), rengeteg gipszkarton megoldás, finn szauna, mindenhol hangulat LED, még a kádvilágítás színe is változtatható. A burkolat és tapéta szvsz. helyenként túl van tolva, de ez legyen a legnagyobb baj. Természetesen igényes bútorokkal. És mindez a belváros közepén.
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 16:48
Előzmény: #235942  lacikonyha
Abban a mondatban a társbérleten volt a hangsúly, a "gangos"-t azért tettem bele, hogy jelezzem, nem újabb építésű. Amúgy voltam én már többen is, nagyon heterogén lakástípus minden szempontból; tudom, hogy nem lehet egy kalap alá venni az összeset, mert a nyomortanyától az abszolút full luxusig terjed a skála (értelemszerűen a többség valahol középen van).
lacikonyha 2025. 01. 06. 16:42
Előzmény: #235943  Wuff

ezeréves bérbeadói ökölszabály: olyat célszerű venni ami bizonyítottan kívánatos azok számára akikből a hozamot reméli a gazdagodni vágyó
.
kabáthoz ajánlatos a gombot választani
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 16:35
Előzmény: #235941  lacikonyha
Legyen igazad, mert poziban vagyok 🙂 (még folyamatban az adásvétel).
Egyesek biztos megkérdezik, hogy miért szálltam be, ha ilyen pesszimistán látom a jelenlegi bérleti helyzetet. Okok: lehet, hogy a jelenlegi helyzet csak átmeneti anomália és 1-2 éven belül bejön a várt papírforma (és akkor már késő beszállni). Sikerült olyan lakást találni nem túlárazottan (de nem is olcsón), ami kategóriájában a legjobbak között van, ha pár évig a 3-4%-ot (és nem 5%-ot) célzom meg, akkor jó eséllyel telített piacon is kiadható.
lacikonyha 2025. 01. 06. 16:28
Előzmény: #235940  Wuff

a súlyos és gyógyithatatlan vidékiség egyik ismérve a gangos azonosítása a lenéznivalóval
tudod hány gangos albetétnek volt már tulajdonosa a Tiborc? kb 50-60 darabról tudok, de biztosan nem tudok mindről
.
 a fiuka arról híres hogy lenéznivaló szánalmas szarokat birtokol
lacikonyha 2025. 01. 06. 16:19
Előzmény: #235939  Wuff

a tendencia önmagában nem mond eleget
egészséges mértéket is tudni kéne hozzá
manapság a második legnagyobb agyontuningolt városban ha 100 lakóegység közül kb 1 vár bérlőre, akkor az nem tűnik egészségtelen aránynak
.
a jelzett "tendencia" lehet hogy csupán csak haladás egy egészségesebb állapot felé
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 16:11
Előzmény: #235939  Wuff
Nahát, csak a felét küldte el... Szóval:
Amúgy Debrecennek valóban nincs a régióban érdemi alternatívája, de szvsz. az átlag illetve az alatt keresők (vagyis azok, akinek belátható időn belül nem lesz pénze saját lakásra és tartós bérletre kényszerülnek) szemében Bp. komoly alternatíva. Mert inkább mennek társbérletbe egy gangos pesti házba, vagy egyedül egy szuterénbe vagy lepukkant külpesti panelbe, mintsem 20ezer forinttal többért lakjon "Keleten" egy normális lakásban... Aztán a Facéra is lehet postolni, hogy Pesten olcsóbb élni, mint Db-ben (rengeteg ilyen proli van).
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 16:06
Előzmény: #235934  lacikonyha
Arányaiban valóban nem tragikus a helyzet, de a tendencia (+100% \év a kiadó lakások számában) viszont aggasztó. A tavalyi (azaz 2023-as) adatokat én is cikkekből tudom, akkor még nem követtem a piacot, de pár napja itt is linkeltek egy cikket, ahol ezt a növekedést leírták. És mondom, az a legfurcsább az egészben, hogy "papírforma szerint" Debrecenben csökkenni kellett volna a számnak, nem nőni, pláne nem duplázni. A Bp. VI. kerület legalább követi a papírformát, mert ott jó eséllyel az AirBnB tiltás okozza jelenséget.
Amúgy Debrecennek valóban nincs a régióban érdemi alternatívája, de szvsz. az átlag illetve az alatt keresők (
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc 2025. 01. 06. 16:05
Előzmény: #235935  lacikonyha
Árcsökkenéssel a közeljövőben nem számolok. Én jelenleg az ingatlanpiaci tranzakciók csökkenésére látok esélyt, az árak mérséklődésére nem. A szűkös kínálat és a nagyra nyílt olló nehezíti a nagyobbra váltást, az alternatív befektetési lehetőségek pedig alacsony hozammal kecsegtetnek.
Pistike12 2025. 01. 06. 15:46
Előzmény: #235936  Pistike12
Illetve latva az ingatlanaremlkedest meg alacsonyabb, de nominalisan emelkedo alberleti dijjal kiegeszitve nagyon szep "elmeleti" hozamok vannak. Eladasi kenyszer meg sehol a lathataron.
Azert az elmult 2 evben egy atlaglakas mrnt 25-30%ot es melle jott kb 9% albi dij, ami 34-39% 2 ev alatt... 
Pistike12 2025. 01. 06. 15:42
Előzmény: #235935  lacikonyha
Nem teljesen ertheto h miert adna el most egy befekteto a lakasat, ha nem tette joval magasabb alternativ hozamkornyezetben az elmult 2 evben. A motivacioja eleg erdekes lenne, hogy most lepi meg, amikor csokkeno hozamok vannak.
A kinalat csokkenese egyettelmuen azzal magyarazhato, hogy a sajat reszre vasarlok nem tudnak ingatlanbol ingatlanba ugrani a nyilo ollo miatt. 
Munkatarsam is elengedte a temat, pedig ebben gondolkozott. 
lacikonyha 2025. 01. 06. 15:37
Előzmény: #235933  AnlegerFerenc
ha a korábban eladni szándékozóknak jelentős hányadának  elfogadható alternatíva most a bérbeadás, akkor generális és számottevő árcsökkenés nem toporog most a küszöbön
lacikonyha 2025. 01. 06. 15:32

Debrecenben van kb 100ezer lakóingatlan ,és azt írod hogy 1200 várja a bérlőt a comon
a 6. kerület 2,38 km2 és kb 30ezer lakásából 924
.
a 6. kerületi kiadó lakásoknak tengernyi a konkurense nem túl nagy sugarú körön belül is
a debrecenieknek nincsenek hasonló versenytársai
.
nekem nem tűnik Debrecen  rossz helyzetűnek a bérlőre várakozók darabszámát tekintve
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc 2025. 01. 06. 15:10
A bérleti kínálat országosan növekszik. Ez valószínűleg annak a következménye, hogy a tulajdonosok nagy része kivár az eladással, további áremelkedésben bízva. Egy részük a bérleti piacot erősítheti ezáltal. Ez (az erős vételi kereslettel karöltve) eredményezheti az eladó (fővárosi) lakások számának drasztikus csökkenését, mely a .com számai alapján 3 hónap leforgása alatt 25 ezerről 19 ezerre csökkent. 
Persze ez csupán az én elméletem...
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 15:04
Még annyi, hogy mondd meg az ismerősödnek, hogy nézzen fel az ingatlan.com-ra, állítsa be, hogy Debrecen, kiadó, max. 400e Huf és rendezze ár szerint csökkenő sorrendbe. Ha úgy látja, hogy azokkal lazán versenyképes a portéka (lokáció, méret, berendezés), közben számoljon az illetékkel, ügyvéddel, bútorok, gépek költségével is, akkor hajrá...
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 14:43
Előzmény: #235924  2345678
Debrecenben jelenleg a kiadói oldal erősen túlsúlyos, egy év alatt 100%-kal(!) 1200 db-ra nőtt a kiadó lakások száma. Épp tegnap írtam erről egy értekezést, hogy ez különösen meglepő, mivel tavaly-idén elvileg 20ezer új munkahely jön/jött létre és ennek már az 1/8-a felszívná a mostani, megnőtt kínálatot is teljesen és akkor még a többi bérlőről szó sem esett... Ehhez képest folyamatosan nő a kiadó lakások száma. Erre írtam, hogy már nem tudom mi a valóság, mert a hírek és gyakorlati tapasztalat párhuzamos dimenziókban vannak, még az irányok sem stimmelnek.
3 hónapja napi szinten követem a hírdetéseket (illetve Facebook csoportokat). Ez alapján azt mondom, hogy a 150-160ezres sávban (gyakorlatilag ezek a felújított, szépen berendezett, 1,5 szobás panelek) még finnyásan kiveszik. 200ezer/hó felett már erősen kell izzadni (pedig ez a 40M Ft-os ingatlanok szintje, amennyiért még mindig csak kisebb paneleket lehet kapni). 300ezer HUF felett pedig kvázi lehetetlen kiadni jelenleg, pedig (bp-i mércével mérve) itt már modern, kvázi luxus lakások is befigyelnek a bekerülési költséghez képest gombokért...
A 3 hónap alatt EGY db hirdetést láttam, amiben két német 600ezer/hóért keresett, de ott pl. a két, teljes értékű fürdőszoba is elvárás volt (ne kérdezd, hogy miért nem vesznek ki inkább 2db 300ezres prémium lakást).
Azzal pedig vigyázzon mindenki, hogy az eladó 1000 EUR/hó hozammal kecsegtet, mert 15 éve az én nagyimat u.ezzel a szöveggel palizták be (igaz, akkor 260 Ft volt egy Euró). Mondtam a nagyinak, hogy bele ne ugorjon, de ő elhitte a dumát (akkor a "külföldi egyetemista" volt a mai "német mérnök"). Sose sikerült (EUR-ban számolva) még közelítőleg sem kiadni annyiért...
Amúgy amit pletyka szinten tudok, hogy a gyárvezetésnek a város jónak számító, É-i részén házakat bérelnek, szóval rájuk már nem kell számítani kiadási szempontból. Btw, szintén a város északi, zöld részén gyanúsan sok kínait látok prémium verdákkal kb. 1 éves (sor)házakból kilépni nyár óta. Szóval a jól fizető vendégeket jó eséllyel az "itteni Budán" már elszállásolták. Az pedig jó kérdés, hogy a melósok miért és mennyit tudnak/akarnak fizetni...
2345678 2025. 01. 06. 14:36
Előzmény: #235929  Xis24
Félek, hogy ha elmondom a barátomnak ezeket a véleményeket, akkor elmegy a kedve az ottani vásárlástól. De azt mondta megköszön majd minden információt.
Xis24
Xis24 2025. 01. 06. 14:29
Előzmény: #235928  2345678
Lehet úgy gondolták, hogy ez is olyan mint a virágcsokor. Kérsz egy csokrot mondják, hogy 20 ezer. Mondja az ember, hogy de jó ..nem is gondoltam volna, hogy kijön egy esküvői csokor 20 ezerből. Mi? Jól hallom- kérdi a boltos. esküvőre lesz? Akkor 50 ezer. 😃
Hát kb így számolhattak akkor árat 😃
2345678 2025. 01. 06. 14:24
Előzmény: #235925  slash
Én nem hiszem, de sajnos a barátom elhiszi. Ezért akartam hallani egy debrecenitől az igazságot. Persze emlékszem, hogy korábban volt szó arról, hogy Derecenben 215 000Ft/hó-ig van inkább kereslet, afelett már nehézkes kiadni. Nehéz elhinni azt, hogy két idegen ember osztozik egy lakáson Debrecen Külső vásártéren és kifizetnek 1000 Eurót.
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 13:57
Azt hallottam, hogy Szegeden így lesz, Debrecenben nem tudom, hogy lesz-e nekik külön "kaptár"... Amúgy almát az almával, körtét a körtével, ahogy a mondás tartja. Azaz semmi értelme nincs a debreceni ÚJ ÉPÍTÉSŰEKET a bp-i PANELokhoz hasonlítani. De ha nagyon akarod, akkor ez éppen azt mutatja, hogy a db-i piac a bp-itől szignifikánsan olcsóbb, mert ott zsírúj téglát kapsz egy bp-i panel áráért...
slash 2025. 01. 06. 13:42
nem Debrecenben :-)   
slash 2025. 01. 06. 13:41
Előzmény: #235924  2345678
Az autógyári dolgozók 10-15 fős istállóból meg Kádár kockákból kialakitott lepratelepeken fognak lakni. 
El ne higgye a cimbid hogy 500euro / szoba/fő! Akkor mit küld haza a szerencsétlen?   1,3M/nm? Budán kapsz annyiért panelt a legjobb helyeken Debrecenben.  
2345678 2025. 01. 06. 12:50
Előzmény: #235923  Wuff
Nagyon köszönöm az infót. Tegnap futottam össze kedves ismerősömmel aki éppen ott akar vásárolni. Egyet lakhatásra a lányának, a másikat pedig kiadásra. Egy 14 lakásos társasházban garázsokkal és tárolóval . A fejlesztő 1.3 milliót kér négyzetméterenként. A lakások nincsenek meghirdetve. Árból nem engednek. Valami mentőállomás is van a közelben, tényleg nagy a zaj. De szerintem teljesen kimosták az agyát az ismerősömnek amikor megnézhette a bemutató lakást. Elhitette vele az eladó, hogy az autógyár dolgozói ki fogják venni tőle 1000 Euró/lakás. stb. Ugyanis szobánként fizetnek majd 500 eurót. Örülnék neki, ha ezzel kapcsolatban tudnál még mondani valamit, hogy van-e ott bérlői kereslet és milyen áron ? 
Wuff
Wuff 2025. 01. 06. 11:21
Előzmény: #235920  2345678
Saját célra én nagyon nem javaslom, pláne nem drágán. A város egyik lefingottabb részei közé tartozik. Emellett hatalmas az átmenő forgalom (non-stop rossz levegő, zaj), a távolsági buszvég miatt pedig a zűrös vidéki suttyók, C-k és helyi csövesek kedvelt helye. Befektetési szempontból jó, hogy közel van a belváros, de ennyi a pozitívum. Értelmes ember nem akar ott élni, még bérleményben sem. Üzlethelyiség vagy vállalkozás szempontjából viszont lehet benne fantázia.
gyula1971
gyula1971 2025. 01. 06. 10:33
-Ez nem jó jel-Németországban a vállalati csődök a 2009-es pénzügyi válságot megközelítő szintre emelkedtek tavaly - mondta Steffen Müller, a Hallei Gazdaságkutató Intézet (IWH) fizetésképtelenség-kutatási vezetője. Ráadásul mivel mostanában a 2009-es időszakkal ellentétben már több nagyobb céget is érint a folyamat, a csődeljárások során az akkorinál nagyobb gazdasági érték semmisül meg.
10:26Brutális csődhullám söpör végig Németországon
Murdoch 2025. 01. 06. 09:13
Előzmény: #235918  Pistike12
Az, nem kérdés, tényleg jó hely. Elég sok nációval beszélgettem már, a világ eldugottabb helyeiről jöttmentekkel is. Egybehangzóan dícsérték, meg is lepődtem, hogy ennyire képben vannak. 
2345678 2025. 01. 06. 09:01
Debrecen Külső vásártér lakáspiacról debrecenieket kérdezem.  Ismerős akar ott vásárolni budapesti áron.
hunball2 2025. 01. 06. 06:57
A feleségemnek előadtam, hogy megnéztem előre a klímaváltozás várható forgatókönyveit, meg hogy ez vajon hogyan befolyásolja a gyerekeink életét, esetleges elvándorlását, meg hogy kicsit gondolkodtam azon is, hogy végtére is Magyarországra inkább a nagyléptékű bevándorlás vagy elvándorlás lesz-e jellemző, olyan 40 éves távlatban. A feleségem szerint erre most túl rágörcsöltem, ezt most így engedjem. A megoldás valahol ott lesz, hogy el kell fogadni, hogy 40 évre úgyse lehet előre tervezni. 10-20 évig még minden rendben lesz Budapesten. Magyarország lélekszáma csökkenni fog, a klíma melegedni fog 1-2 fokot, néhány fa majd kipusztul a száraz nyarak miatt. De többé-kevésbé megy majd minden ahogy eddig, és Budapestre vagy legalábbis Pest megyébe egyelőre még bevándorlás lesz. Betonrengeteg ide vagy oda. Aztán 20-40 év alatt... a fene tudja. Most ráköltjük az összes pénzünket a lakhatásra (ide vagy máshová jó helyre), aztán annyi van belőle, hogy jó hangulatú helyen van 1-2 évtizedünk, meg a gyerekeknek is. De a generációkon átívelő vagyonátörökítés szempontjából nem biztos, hogy a legjobb húzás. Persze mivel az egész ország ingatlanokban godolkodott korábban is, továbbiakat örökölni is csak így fogok, annyi csavarral, hogy lesz benne termőföld is. De az ősöknek semmilyen diverzifikációja nem volt, még a valamivel vagyonosabb nagyszüleimnek se. Én majd el akarom kerülni, hogy mire a gyerekek 20 évesek lesznek, én is csak 1-2 ingatlannal álljak majd ott. Kell más vagyoneszköz is. Addig viszont ez a kurva ingatlan, hogy hozzáadjon az életminőséghez, és ne elvegyen belőle.
Pistike12 2025. 01. 06. 06:47
Előzmény: #235917  Pistike12
Bp europai szintu varos, ezt kevesen akarjak megerteni. Egy jo hely.
Erre a bizonyitek, h qva sok kulfoldi erkezik ide lakni is. 
Pistike12 2025. 01. 06. 06:40
Előzmény: #235914  port
2021ben ppsben jol alltunk Bpen. Azota minimum 60%-70 os koltsegnovekedes van... A ber pedig nagyon nem.
21ben lakasar uj 49 m, ha jol emlekszem most 9x millio lett. 
Becsben egy koncerjet 150-200 eurotol, itthon akkor kb a harmada volt, etterem kb kecesebb mint a fele. Egy menu 2oban 1100ft volt most 3e ft..., fodrasz sima dupla. 
Ezt irogattam lentebb h becshez mertem az ingatlanokat. Most fordult a kocka, bar ausztris is qva draga lett hetkoznapi javakban... 
Igy valtozott a pps. 
slash 2025. 01. 06. 06:34
slash 2025. 01. 06. 05:32
Előzmény: #235909  Murdoch
Nem érted hogy mi be vagyunk zárva ide. Egy kis ország egy hatalmas fővárossal (itt a pénz) meg egy kis zöld tóval amit Balatonnak hívnak. BP-Balaton tengely. A gazdag magyarok  80%a nem mer és nem akar kilépni innen. Szerinted a Balaton mi? Ugyanaz . Egy balatoni vályog lepra borospince árának a  feléből  közműves téglalakást vettünk az  szomszédban.  Ma egy P helyet se kapsz ennyiért.  Az átlagfizetéseket meg könyörgöm hagyjuk már. Senki nem átlagfizuból vesz házat BP-en de még Bécsbe sem. Vagyonból vesznek nem fizetésból. 
port 2025. 01. 06. 01:02
Az Eurostat adatai alapján Budapest viszont leelőzte Bécset GDP-ben, per fő vásárlóerőparitás alapon.
Nem tudom mennyire kell komolyan venni persze az ilyen statisztikákat, inkább érdekességnek szánom:
https://infostart.hu/kulfold/2023/03/11/eurostat-eletszinvonalban-budapest-megelozte-becset
Xis24
Xis24 2025. 01. 05. 23:39
Előzmény: #235912  Xis24
Xis el is búcsúzik talán egy időre. Új feladat. Felkészíteni a házat tavaszra. 😃  Hátha jön pár pesti vevő, akit kivásárolnal Pmáposok... arany árban 😃😃😃😃 
Xis24
Xis24 2025. 01. 05. 23:14
Előzmény: #235911  Murdoch
Tavasszal csekkolom az agglo eladást. A félreárazásokal egyet értek. De megpróbálkozom én is kicsit elárazni... de a többiek alatt még mert én is tudom, hogy igaziból azért szűk a vevői oldal.  Kín volt "talán" nem félreárazottat találni korábban. Itt is borzasztó a kínálat úgy mint Pesten. Amik tényleg nagyon  jók nincsenek a piacon.Valószínűleg nem is lesznek mert ott lehet annyi pénz hogy baromi jól ellehetnek. Csak akkor lépek ha kijön a hitel matek egy még  jobb házra.  Tőkét nem égetek😃 Az is tökéletes ami van de mindig kell jobb 😃
Murdoch 2025. 01. 05. 22:49
Előzmény: #235910  Pistike12
Szerintem ne a topvárosokat nézd. Ilyen helyeken sokszor nem a helyi arcok kötnek ki, hanem ilyen-olyan letelepedők, sokan hitelt sem vesznek fel, nagyon torzítja az átlagfizus részt, mondjuk szerintem.
Persze, hogy ha az jön ki, hogy egy bp-i agglo jóval drágább, mint bécs környéke, az meg gondolom a hirdetési árakból adódik, de azon meg sem lepődök. Ebben a szegmensben a fű sem fog nőni, hosszú évekig. A 110M-val amúgy tökéletesen egyetértek, nagyjából anno én is ezeket néztem, felette marha nagy a kockázat a beragadásra. Csak éppen a 100m2 meg nulla, akkor inkább egy lakás beljebb, persze az meg nem jön ki ennyiből. Na mindegy, itt totális félreárazások vannak, nem 5-10%-al, hanem inkább 30-40%-al.
Pistike12 2025. 01. 05. 22:29
Miert lenne hulyeseg nezni? En anno az ottani adatokbol szurtem le, hogy agloban kell venni hazat 2019ben. 50 honapnyi jovedelemtobblet volt benne eladaskor, mert lehetett latni az akkori alularazottsagot Becs es az aglojahoz kepest. 20 ota lehagytuk a sogorokat ebben is😀
Most jelenleg 110m felett agloban venni hazat tobb mint mereszseg, illetve lehet, csak azert eros a kockazat a stagnalasra. Ezek a mostani 150m+os arak akkor lesznek fundamentalisan megalapozva, ha bpen 1-1.1m brutto lesz az atlagber. Most 810e fttal szamoltam. 
Azert erdemes ezzel tisztaban lenni. Egy 40mos aglos telek es ra egy 100-105 nmeres haz megvan 105-110mbol, ami jelenleg egy korrekt belepesi pontnak tunik, ha fel, ha le indulnanak az arak. 
Murdoch 2025. 01. 05. 22:08
Előzmény: #235903  FR73
Srácok, Bécset most választották meg harmadszorra a világ legélhetőbb városának. Totál marhaság bp-i analógiát nézni, meg átlagfizut. 
Pistike12 2025. 01. 05. 21:59
Előzmény: #235903  FR73
Azt szamolgatom. Vmi nagyon durva jott ki.
Budapest vs Becs sorhaz (kb egy kutya hely es ingatlan) ha a torleszto/ber aranyt nezem 30%os onresszel, akkor budapest 67%al dragabb mint Becs. 2x atszamoltam, igy csekely az elszamolas lehetosege. 
Ar/ber aranyban pedig 27%al dragabb Budapest. 
A szuk aglot is megneztem onallora cs hazra a lenyege, hogy 105-110m ftnal van 10-15% elteres a magyar javara, tehat annyival dragabbak vagyunk ekkora vetelarnal ar/ber aranyban. Felette kb 8-9monkent van +10%...
Csak a jo ujszerueket neztem. 
Jujujujuj. 
Hobbyproperty 2025. 01. 05. 21:45
Előzmény: #235882  Freszelés
Elég hozzá 1 pár ahol mindketten tehetségesek
slash 2025. 01. 05. 21:38
Előzmény: #235900  hunball2
Viszont van egy érzésem hogy annak a háznak a tetőterét nem lehet beépíteni. Nagyon kell ez neked? 
slash 2025. 01. 05. 21:32
Előzmény: #235900  hunball2
Én már csináltam tetőgerenda gondozást. Mocskos egy munka. Térdig a szarban porban maszkban kenni a gombaölövel a gerendákat. Ott volt  két segédmunkás csak amikor elfordultam hirtelen megállt a meló és a nehezen hozzáférhető helyeket (full szopó) nem kenték le. Puszi és Pá , áthívtam faterom és együtt megcsináltuk.  120millió Édes Istenem.. és ez megy? 
FR73 2025. 01. 05. 21:32
Előzmény: #235901  Pistike12
Két átlagfizuval ott se megy a sorház a városhatáron belül.
Pistike12 2025. 01. 05. 21:08
Előzmény: #235901  Pistike12
Jav
Becsnel sorhaz majd onallo hazrol irtam.
Pistike12 2025. 01. 05. 21:07
Most nezegetem Becstol 20-30kmre levo 100nm koruli sorhazakat. 30% onresszel 20 ev hitelre havi 2300-2600 euro...
Becs kulso kerulet 3000-3200 eur/ho 200e beugroval (30%)
Becs kulso kerulet (22.) 300e eur beugro, 4500eur/ho.
Finom melo...