Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2025. 11. 10. 15:00
Előzmény: #260879  tihamer
" Kormányföntés alapján jövő januártól havi 150 ezer forintos lakhatási támogatást kaphatnak a Budapesten és Pest vármegyében szolgálatot teljesítő rendvédelmi dolgozók – közölte kedden Budapesten, sajtótájékoztatón Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.Az államtitkár nagyon fontosnak nevezte, hogy Budapesten jó legyen a közbiztonság, és hangsúlyozta: Európa egyik legbiztonságosabb fővárosáról van szó, és ezt a minősítést meg akarják őrizni.Rétvári Bence elmondta: vidékiek is teljesítenek szolgálatot a fővárosban és térségében, ők abban az esetben vehetik igénybe a juttatást, ha legalább a 150 ezer forintot eléri az albérleti költségük. 
.
Jelezte: az jogosult a támogatásra, akinek nincs saját lakása, nem tölti próba- vagy felmondási idejét és nincs fegyelmi eljárás hatálya alatt.Rétvári Bence elmondta, hogy a hivatásos szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatálya alá esők, így a rendőrök mellett a büntetés-végrehajtásban és a katasztrófavédelemben dolgozók is igényelhetik decembertől a következő hónaptól folyósítandó támogatást.Az államtitkár kiemelte: ez a támogatás jelentős összeg, a bérleti díj java részét fedezi, így érezhető támogatás az érintettek számára, vagyis alkalmas arra, hogy növelje a testület állománymegtartó képességét.Kiemelte: a kormányzat megbecsüli a rendőrök munkáját, fontosnak tartja, hogy minél jobb munkakörülményeket biztosítson számukra.Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya óriási lehetőségnek nevezte a lakhatási támogatást. Rámutatott: Budapest európai világváros, óriási nyüzsgéssel és ebből következő jelentős feladatokkal, ami komoly terhelést jelent a rendőrök számára. Az ennek való megfeleléshez olyan stabil állományra van szükség, amely nemcsak munkáját, hanem életét is a fővárosban vagy annak vonzáskörzetében képzeli el – mondta."
tihamer
tihamer 2025. 11. 10. 13:58
Előzmény: #260876  FatFIRE
"Csakhogy ez már reálhozam, amit az ingatlan az infláció felett termel. Ezt sokan elfelejtik, amikor teljesen szakmaiatlanul a százalékokat kezdik el egymáshoz hasonlítgatni. "
.
Ezt is már hányszor, de hányszor leírtam már más szavakkal. Viszont elmevakoknak hiába írjuk. Nem akarják elfogadni. Más a valóságuk.
Törölt felhasználó 2025. 11. 10. 13:05
Előzmény: #260874  slash

az ingatlanbefektetés esetén a jelentkező idő közbeni árváltozásoknak időszakos részleges realizálhatatlansága olyan természetes módon hozzátartozik, mint szamárhoz a füle
felemlegetése, valamint valami negatív felhangú kontextusba helyezése, egyfajta vigaszdíj
annak akinek nincs ilyenben része, vagy ha igen akkor sem boldog tőle legtöbbször azért ment ne lesznek enyhébbek tőle a mindennapi nehézségei
viszont havi szükségleteinek fedezetének összeszedegetése csak kisebb nagyobb ámde  kínzó  kényelmetlenségek elviselése árán sikerül
FatFIRE 2025. 11. 10. 12:58
Előzmény: #260871  greenman76
 A VI. kerületben kb. 7 százalékos bérleti díj hozam érhető el hosszú távú kiadással. Csakhogy ez már reálhozam, amit az ingatlan az infláció felett termel. Ezt sokan elfelejtik, amikor teljesen szakmaiatlanul a százalékokat kezdik el egymáshoz hasonlítgatni. 
N0MAD 2025. 11. 10. 12:48
Azért kétszáz tőkéből többet is lehet realizálni mint 5-6 milla....
Tudom, a lakás örökké emelkedik, és örök életű. Hacsakúgynem.
slash
slash 2025. 11. 10. 12:29
Előzmény: #260872  tihamer
A 30%os elméleti lakás áremelkedést tudod minden hó elsején pénzben realizálni? 
Nem. Csak akkor ha eladtad.  
Egy átlag pesti állás fizet 4 kiló nettót.  Ez két kiadott 60-70 millás panel bérleti díja. 
Egy kicsit jobb meló már 5-6 kiló/hó. Több mint 200 millának kell kiadott ingatlana állni hogy ennyi bejöjjön. 
Nem mondom szar a munka meg leköti életed negyedét-harmadát, de na. 
Múlt héten "FIRE"-ban voltam, úgy elreppent 500 euró mint a picsa. Mindez ingyen szállással. A tenger mellett is éhes vagy.  Semmi művészet nincs kiadott lakásokkal baszkurálódni.  
Pistike12 2025. 11. 10. 12:22
Sziasztok
Ket projekt korul vacilalok ami belefer a budzsembe. 
Szilas liget 15
Bokay residence 18
N+3as
Melyik a jobb, miert igen vagy, miert nem? 
Ha tudtok hasonlo arazasu projektet, varom az ajanlatokat. 1.5m /nm alatt
Köszönöm 
tihamer
tihamer 2025. 11. 10. 11:18
Előzmény: #260843  Törölt felhasználó
"hat nem mondom hogy szarul kerestem az elmult evekbe
ment is minden a makba
 de hogy tulajdonkeppen lehuztam evek munkajat a Wc-n az tutti 
ha egy  nyomorult 2 szobas 6 keres lakast vettem voln hitelre !!!
kb most ugyanott tartanek mint most"
.
Továbbra is több pénzt csinálunk horkolva, mint aktívan.
Emlékszem régen milyen hitel ellenes voltál. Próbáltam elmagyarázni neked, hogy hitel gazdaságban élünk. Én anno 2020-ban vettem fel szab. felhaszn. jelzáloghitelt az egyik kiadott lakásomra. (Akkor négy garázs havi bérleti díja volt a törlesztő , most közel két garázs havi bérleti díja fedezi ) Ezt az összeget beraktam PMÁP -ba - ami így jól felhízott- és idén év elején vásároltam egy következő használt, felújított lakást. Ami persze újabb 30 %-ot emelkedett azóta. Köszönhetően a PMÁP kamat esőnek és a júliusban bejelentett Otthon Start programnak köszönhetően.
Plusz tavasz óta szépen termeli ez a pénzt termelő eszköz is a havi bérleti díjakat.
Tehát a művészet hogy a pénzt csinálni, teremteni kell. Pénzt keresni bárki tud pl alkalmazottként.
Az önálló gondolkodásban mindig is több pénz van, mint a kétkezi munkában.
"Gondolkozz és gazdagodj!"
    Napóleon Hill
greenman76
greenman76 2025. 11. 10. 09:45
Előzmény: #260841  Törölt felhasználó
Új építésű szélen vagy az átmeneti sávban vs. régi pl VI. kerben? 
Elgondolkodtató, de tény az utóbbiban több ráció van...
N0MAD 2025. 11. 10. 09:30
Előzmény: #260863  Törölt felhasználó
Igazán nem tudom mi a gondod, minden fasza.
Köpködni meg nemigen fog senki (hacsak meg nem kérsz rá :D) nekiálltál, csinálod megy.
Mit lehet erre mondani?
HZsooolt
HZsooolt 2025. 11. 10. 07:03
Előzmény: #260862  Törölt felhasználó
tedd be OTP-be, ha így folytatja 5 év múlva 79000 lesz az árfolyam ;)
slash
slash 2025. 11. 10. 06:37
Előzmény: #260864  Törölt felhasználó
Köszi! Én is küldök neked egy szép nótát. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=xcqspN7RKi0&list=RDzgFHmxuKt7A&index=3
Törölt felhasználó 2025. 11. 10. 06:20
Törölt felhasználó 2025. 11. 09. 22:35
olvaso mod 
 indul
Törölt felhasználó 2025. 11. 09. 22:33
lassan lovik a pizsit 
mar be vagyok elegge bacarintva
es nekem mar nem csorog a vekker 
elkezdodott a teli leallasom ma
mar nincs kedvem melozni van eleg penzem

Ne feledjetek szep az elet :)))
es Bp a lehetosegek tarhaza 
 aki itt nem boldogul az meg is erdemli :DDD
szep az elet:)
Törölt felhasználó 2025. 11. 09. 22:18
https://www.youtube.com/watch?v=zgFHmxuKt7A&list=RDzgFHmxuKt7A&start_radio=1
Paksi Endre (Ossian): Békesség Sugárút (Hivatalos videó / Official video)
--
 ezt meg neked slash

Törölt felhasználó 2025. 11. 09. 22:15
Előzmény: #260862  Törölt felhasználó
köpködjetek 
Törölt felhasználó 2025. 11. 09. 22:13
kb 5 ev mulva kft vezer leszek
a lovettat osszesporolgattam ra
 a kapcsolatrendszert felepitettem 
 mind kishal mint en 
 nem fugg a poitikatol
szaktudas folyamat epitve