Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gyula1971
gyula1971 2025. 01. 13. 10:33
Előzmény: #236759  Xis24
-A Német hír áttevődhet hozzánk is idővel,akkor itt is kevesebb lehet majd a lakásépítés?
Bár Magyarországon olyan nincs,hogy az új ingatlan-árának csökkenése-ez nálunk nem létezik,csak nő állandóan.
N0MAD 2025. 01. 13. 09:58
Előzmény: #236757  N0MAD
bár az "én megmondtam" faktornak jót tesz majd a jövóben
N0MAD 2025. 01. 13. 09:55
Előzmény: #236741  Pistike12
"200e ft a lakhatasert jelenleg budapesten kivalo. Egy par fizetesenek 19%a"
Érdekes dolog ez. Másutt lehet ez 50%, csak ott az alap élelmiszer nem tétel százalékosan, itt meg ugye.
Nemtom, hongkongban majdnem egy teljes fizetés is lehet a lakásbérlés, csak éppen a másik fizetés is sokmillió forintos és a megélhetés relatíve olcsó.
Simán csak a százalékot nagyot üt ha leírod, csak nem mond el mindent. Nagyon nem. 
De már sokszor mondtam nekem mindegy, ha azt mondod ez itt a kánaán ám legyen. 
(de légyszi ne írd felváltva a "lakhatási válság van" és a "kurva olcsó a lakhatás" kommenteket mert nem tesz jót a szavahihetőségnek.)
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 13. 09:46
Előzmény: #236611  ncseed!
A távhő amíg nem hulladékhő / zöld energia nem fog tudni olcsóbb lenni jelentősen piaci alapon, mert a szállítási veszteséget is ki kell valakinek fizetni.. Ami egy kisebb városban is 50% körüli. 
Szerintem jelenlegi gáz után a villany levegő-levegő - víz-levegő - és a víz-víz hőszivattyúk amik nagyon fel fognak futni. Ezzel párhuzamossan a energiafogyasztás.
Nagyon kíváncsi leszek mikor engedélyezik a mikro naperőműveket... előbb utóbb be kell állni a sorba.. 
Murdoch 2025. 01. 13. 08:59
Előzmény: #236753  EURHUF_goes_to_haven
LoL.
Egyébként gyakran látom, ha megyek autóval :) 
lacikonyha 2025. 01. 13. 08:12

minden generációnak abban a korszakban és családi helyzetből indulva kell megoldania az életét amibe beleszületik
sorozatos és  indulatos szájalással is lehet próbálkozni, mint megoldás
.
szájalhatott volna az 1915-20 között született egész generáció is akik egy részének fagyhalál lett 42 telén a sorsa a doni áttörés után
sokan szájaltak is, azok gyakrabban fagytak meg mint akik inkább az elég kilátástalannak látszó  hazajutási küzdelemre tartogatták az energiájukat
az utóbbiak közül kettőt jól ismertem, ott ismerték meg egymást, életük végéig számíthattak egymásra, nemcsak a hazaúton
egyik sem szájalt, pedig az épségben, megtetvesedetten, vészesen lesoványodva történő hazaérést követően  Rákosi és a Kádár tette végképp igazán szerencsétlenné az életüket, mégis mindkettőnek lett családja, gyerekei, és 70 évnél hosszabb élete
ma már számtalan dédunokájuk is él
.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 13. 08:06
Előzmény: #236532  Murdoch
Ez nem Zeppelin (amit ma is láthatsz a Bodei tő fölött a ZF gyára mellől felszállni és tenni 1 kört..) hanem HINDENBURG!!
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 13. 07:27
Előzmény: #236474  Törölt felhasználó
Ne pörögj már úgy mint a trágyaszóró.. igen értjük. Neked csak ingatlan az a legjobb, okossan számolva gürizve, stbstb.. értjük... De had legyen már más vélemény is, mint a tiéd. 
Nézd meg a mostani fiatal piacra lépőket akik még nem vállaltak gyereket és kezdő fizetésük van, családi segítség nélkül mit vesznek ? Nagy levegőt... értjük hogy te mindent is feltéve az ingatlanlufira, maxi eladósodva ez bevállaltad, de nem nyomd már a mi fejünkhöz a pisztolyt... Van magyar ingatlanom , van rajta hitel de ezért nem állok neki a nyugati határszélen 3 35m2 es panelt venni, mert az olyan jó... 
Fogadd el hogy más embernek más a véleménye.. és igenis le lehet győzni az ingatlant hozamban, csak persze nem okos könyvelést kell vezetni adómentesen... 
Xis24
Xis24 2025. 01. 13. 07:23
Előzmény: #236750  Xis24
alul vásárló kiadókon.. bocs
Xis24
Xis24 2025. 01. 13. 07:21
Előzmény: #236748  slash
A bérlőket nem érdekli mennyit ér a lakás. Az alul vásárló eladókon meg nincs nagy lelki kényszer hogy minimum meglegyegyen az 5% az aktuális árra. Kiveszik aztán jól van. Kit érdekel ..megvan az 5x-özés. 
slash 2025. 01. 13. 06:48
Előzmény: #236743  berlini
Állampapír topic. Nem én írtam:  
"45  milliós lakásnál én nem láttam 200ezres bérletit ez inkább a 65milliósakra jellemző "
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc 2025. 01. 13. 05:35
Nem mindenki akarja/tudja ezeket a bérleti díjakat megfizetni. Tavaly néhány ismerősöm, illetve egy elég népszerű Youtuber is visszaköltözött vidékre a fővárosból. Persze jönnek helyettük újak, Budapest mindig vonzó lesz...
csakegynick
csakegynick 2025. 01. 12. 21:51
Előzmény: #236744  mr_bob
Szerintem arra gondol, hogy a lakásáremelkedés az utóbbi években legyorsulta a bérleti díjak emelkedését, utóbbi a következö idöszakban valószinüleg hozni fog a "lemaradásból".
DaGi 2025. 01. 12. 21:47
A realitas ezzel szemben az, hogy 200e huf/ho aron nagyon jelentos alberlet valasztek van Budapesten, hasonlo meretben is. Minek menne valaki akkor ennyiert a Havannara? Lehet varni az "uj realitasra", csak akkor nem kell meglepodni, hogy kiesik felevnyi berletei dij, mire az eljon. 
mr_bob
mr_bob 2025. 01. 12. 21:30
mire gondolsz új realitás alatt?
berlini
berlini 2025. 01. 12. 21:25
Előzmény: #236738  slash
Abba kellene hagyni egymás hülyitését.
 " 180 felett már mindenki Budán akar lakni modern kecóban és nem egy kispesti/lőrinci retropanelben."
Még Zuglóban sem találsz egy másfélszobásat 180 ezer alatt.
Placi82 2025. 01. 12. 21:17
Előzmény: #236732  csakegynick
Figyelj ,ez egy fórum. Beírom neked hogy 90 kg szeriaztam fekvenymomva. Pont. Csak azt nem teszem már viszont hozzá hogy 25 évesen. :) És most meg fele se menne így bőven 40 felett.....
Itt is lehet hogy minden stimmel amit mond, de mondjuk egy kis apróság kimaradt, olyasmire tippelek például, hogy mondjuk hogy 25 évesen örökölt a nagypapatol 2008ban egy 20-30 milliós takarekszamlat:))
Mert ez a nem túl acélos nettó kereset ahol az asszony 3 gyerekkel otthon van hát az önmagában már igen nagy aszketa, szűkös eletvitelt fedezne. Hát 3 gyerekre csak ruha, kaja, gyümölcs, kiscipok, játékok,stb... Már önmagában brutális kiadás, és akkor jön, hogy majd ballettra, zongorára, fociedzesre, stoplis Nike cipő, a másik lovagolni akar mert imádja a lovakat. Kicsinek új cicipumpa mert a régi elromlott meg légzés figyelő és huss 100ezer Ft, és sorolhatnama végtelenség. 
 Az asszony elmegy fodrászhoz, vagy vesz pár dolgot szigorúan a Hadaban, hisz csupaszon nem járhat... es akkor kocsi, rezsi, autojavitas, teligumo szett, születésnapok, váratlan kiadások, fogorvos és emellett ez osszegrundolni, úgy hogy nem 2010 ben vette a Csepeli paneleket 8 millioert, hanem már komoly pénzekert vette őket .. 
Azért a bankok inkqbb szeretnék fizetésre adni hitelét, nem annyira jön be nekik a bérleti díj, mint 100% beszamitott fizetés  bevétel. Biztos változott, vagy van olyan bank már  aki 100 %ban beszamitja, de ez nálam egy tőkeatetes ETF (panel lakás) kereskedés részben hitelből finaszirozva, all in! 3 gyerekkel a hátam mögött, vagy acélbol vannak a tökei, vagy azért volt valami nagypapa felé örökség KP ban, vagy ingatlanban, ami kimaradt a beszámolóbol. Mert zéró nulláról, csupasz fényekkel ilyen kis fizetésből (ergo nem egy műszaki termelési igazgató, vagy gyarogazgato) 3 gyerekkel a hátam mögött kb folyamatosan gyesen gyeden lévő eltartott feleséggel. Ha ez igaz akkor én javaslom őt  penzugyminiszternek. Komolyan. És Svájc egy nyomortanya lesz hazankhoz  képest 5 év múlva. :) 
Pistike12 2025. 01. 12. 21:02
Előzmény: #236740  Pistike12
Az uj realitashoz ido kell h megerkezzen a nagyerdemu.
200e ft a lakhatasert jelenleg budapesten kivalo. Egy par fizetesenek 19%a

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek